Stuttgart (Ulaşım Bilgileri)

 
 

Stuttgart –  ULAŞIM

(Bilgiler 2024 yılına günceldir!)

 
 
🚇 2024 yılı Güncel ; 1 Mayıs 2023 ve sonrası ilkin dijital yani “online/çevirim içi” olarak satın alınan (HandyTicket” – Mobil uygulama) (akıllı telefonda dijital bilet olarak) ve ilerleyen günlerde  sistemin oturması ile de sonradan (2023 sonlarına doğru başlamıştır!) ek olarak “Çipli kart” şeklinde elde bulunacak Ay’ lık  ve Abonelik usulü ile “Deutschland-Ticket” – Almanya Bileti aylık 49 € bedel ile satışa sunulmuştur. Kişisel abonelik sistemli veşu an devredilemez olan 2. sınıf. bilet (bazı eyaletlere devredilir özellik ha geldi ha gelecektir!) ; tüm Almanya genelinde şehirler arası bazı ulaşım araçlarında, tüm şehirlerin yerel trenlerde ve şehir içi hizmeti sunan tüm ulaşım dernekleri araçlarında (S-Bahn /Banliyö trenleri, U-Bahn /Metro, tramvay, otobüs..), eyalet tarifeleri ve katılımcı ulaşım şirketleri içindeki tüm toplu taşıma araçlarında herhangi bir sayıda sınırsız yolculuk için geçerli olacaktır (Geniş detay için bakınız)..
 

Stuttgart’a ulaşım alternatiflerine kısaca bakalım..

 

A) Tren ile :

Özellikle Avrupa’dan bu kente ulaşımı tren ile sağlayabilirsiniz; Stuttgart merkez tren garı olan Stuttgart HBF tam şehir merkezinde yer alıyor.Alt katta bulunan S Bahn ya da  U Bahn’ lar ile buradan, gideceğiniz semte çok rahat ulaşabilirsiniz.

  • Stuttgart Hauptbahnhof tren gar bilgileri – info (web bilgi).. Gardan hareketli trenleri online kalkış saatli inceleyin (buradan).
  • Demiryolu (ReilEurope) Ulaşımı için bakınız!..
  • Alman Ulusal Demir yolları ( DB) Ulaşımı  – buradan

 

B) Otobüs ile Ulaşım : 

Stuttgart’a ulaşabileceğiniz (Avrupa’dan) birkaç otobüs işletmesini paylaşalım..

  • FlixBus (Online  Bilet – Buradan (yada buradan)
  • BusTicket4me (Online Bilet – Buradan)
  • EuroLines  (Firma gücünü FlixBus ve Blablacar ile birleştirdi / BlablaCar ; Fransa bağlantıları için! – Online Bilet için ilgili firmalara bakın )
  • Buradan   (GoEuro)  → Seçenekli olarak Firmalara yönlendirilirsiniz
  •  

    Eğer kullandığınız otobüs firması Omio-Meinfernibus/web ise ineceğiniz istasyona dikkat edin çünkü bu firmanın otobüs durakları şehrin otobüs terminali olan Stuttgart Havaalanı‘nında bulunan Stuttgart SAB haricinde bir kuzeyde biri güneyde olmak üzere 2 adet daha mevcut.Her 2 otobüs durağı’da S Bahn ve U Bahn istasyonları’nın önüdür (Stuttgart Havalimanı Busterminali – SAB- doğrudan Flughafenstrasse ile Stuttgart Havalimanı Terminal 4 arasında yer almaktadır. Üç şeritte toplam 18 otobüs peronu yer almakta olup, 1 ila 3 numaralı peronlar bölgesel ulaşıma hizmet vermektedir. Ulusal ve uluslararası uzun mesafe otobüs seferleri, tarifesiz seferlerin yanı sıra 4 ila 18 numaralı peronlardan kalkmaktadır).

    Omio-Meinfernibus otobüsünüzün güneyde bulunan otobüs durağı Vaihingen Station’dan sizi (önünde bulunan S Bahn Vahingen İstasyonu‘nuna geçerek), 10 dakikada bir hareket eden; S1,S2 ve S3 – U 3 hatlarıyla yaklaşık 15 dakikalık yolculukla Stuttgart HBF‘a ulaştırır.

    Kuzeyde bulunan otobüs durağı Kornwestheim’dan (önünde bulunan S Bahn istasyonu‘ndan kalkışla) 15 daikada bir hareket eden S4 ile yaklaşık 12 dk. bir yolculukla Stuttgart HBF’a ulaşabilirsiniz.

    Başka firma kullanacaksanız genelde firmalar Stuttgart Havaalanı‘nda bulunan Stuttgart Airport SAB’ta indiriyor. Stuttgart Airport SAB ise hemen Stuttgart Airport S Bahn istasyonu‘nun önünde bulunuyor.

    SAB, aşağıdaki hatlar üzerinden yerel ve bölgesel otobüs hizmetlerine bağlanmaktadır:
    122 Esslingen – Flughafen (Havaalanı) ; 806 S-Degerloch – Flughafen (Havaalanı)- Bernhausen ; 828 Tübingen – Flughafen (Havaalanı) ; Expresso X3 Pfullingen – Reutlingen – Flughafen (Havaalanı) ; X10 Kirchheim/Teck – Flughafen/Messe ; X60 Leonberg – Flughafen/Messe. Otobüsler doğrudan SAB’a ulaşmaktadır. SAB’daki otobüs şirketleri, varış ve kalkış noktaları hakkında daha fazla bilgi için lütfen web sitelerinden otobüs güzergahları bölümüne veya SAB’daki duraklarda bulunan tarifelere bakın.
     
    Stuttgart‘a direk olarak Türk Havayolları ile İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havaalanları‘ ndan tüm yıl, Adana, Ankara, Antalya, Kayseri ve Trabzon Havaalanları‘ndan da bağlantılı seferler ile (İstanbul kalkış ile ; yaklaşık 2 saat 40 dk).

    A Jet   (eski Anadolu Jet) ile İstanbul’ dan tüm yıl her gün direkt uçuş ;  Antalya, Adana, Ankara, Kayseri’ den az sıklıkla direkt, sıklıkla da haftanın her günü SAW bağlantılı,

    Pegasus Havayolları ile; İstanbul Sabiha Gökçen’ den her gün,  Ankara, İzmir ve Kayseri, Adana vs..  Havaalanları‘ndan haftanın bazı günleri direkt sıklıkla da SAW bağlantılı seferler ile,

    Sun Express ile İzmir Havaalanı‘nda tüm yıl her gün direkt uçuş ;  Antalya, Adana, Ankara, Kayseri.. sıklıkla haftanın 3 yada 4 günü ve ayrıca  Bodrum, Dalaman sahil kesimlerinden yazın haftada birkaç gün  direkt sefreler ile..

    Eurowings(operated by Germanwings) ile yaz sezonunda; Ankara, Antalya ve İzmir Havaalanları‘ndan yaz ayları bir iki gün direkt uçuşlar ile

    Condor ve Corendon Havayolları ile Antlaya,İzmir, Alanya Havaalanı‘ndan yaz kış haftanın bir iki günü doğrudan uçuş bulabilirsiniz.
     
     

    Sututtgart Havaalanı / Stuttgart Flughafen (İATA; STR) web

    airport_stuttgart_str

     

    Stuttgart’ın 13 km güneyinde yer alır. Strazburg’ dan Münih’ e giden “Bundesautobahn 8” otoyolunun hemen dışında yer alır. Stuttgart merkezinden B 27 rotası ile güney yönünde “Ankunft – Geliş” veya “Abflug – Gidiş” levhalarını izleyerek ulaşın. Stuttgart Havaliman’ ndaki terminal tesisleri, toplam 10.000 m²’nin üzerinde bir alana sahip olan ve dört kata yayılmış (geliş/gidiş/galeri ve teras) 4 adet terminal‘ den oluşmaktadır. SkyLoop, SkyPort ve SkyOffice ofis binalarının yanı sıra, Wyndham Hotel ve Mövenpick Otelleri sadece bir kaç yüz metre uzaklıktadır.

    Stuttgart Havalimanı her gün ortalama 40.000 kişiyi ağırlamaktadır ve yıllık 12 milyon yolcu kapasiteli alanın terminalleri birbirine yakın olup, Terminal 1-2-3 ayni platformda, Terminal 4 ise ara geçiş ile üç terminalin hemen yanında bulunur. Her biri yürüyüş mesafelidir. Terminal 1, 3 ve 4 geliş ve gidiş işlemlerini gerçekleştirirken, Terminal 2 yalnızca gidiş işlemlerini gerçekleştirir. Her terminalin gelen yolcu alanları ikinci katta, giden yolcu alanları ise üçüncü katta yer alır. Air Berlin, Condor, Germanwings ve TUFLY için önemli bir merkez olan havalimanına hem yerli hem de yabancı havayolları hizmet vermektedir.

     
    Genel olarak Terminalleri kullanan hava yolu sirketleri ;

    TERMINAL 1 : Austrian Airlines, Blue Air, British Airways, Germanwings, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Lufthansa Regional (Eurowings-CityLine-Augsburg), Scandinavian Airlines,
    Swiss International Air Lines ,Turkish Airlines

    TERMINAL 2 ; Germanwings

    TERMINAL 3 ; Aegean Airlines, Aer Lingus, Aeroflot, Air Berlin, Air France, Condor, Czech Airlines, Delta Air Lines, KLM (KLM Cityhopper), Pegasus Airlines,United Airlines,WOW air

    TERMINAL 4 ; Air Via, Atlasjet, Bulgaria Air, Corendon Airlines, Freebird Airlines, Germania, Sky Airlines, SunExpress hava yolu işletmeleridir.

     
    Terminal Haritası – 2024

    str_4terminalarea_maps

    * * *

    stuttgart_str_800x566

     

    Terminaler için hata & karıştırma payınız Avrupa’ nın büyük alanlarına göre daha nadir olur!. Ve Hava alanının terminalleri altında – dışarı çıkmadan-havaalanına özel S-Bahn Raylı sistemin tren istasyonu bulunur (Stuttgart Flughafen/Messe) (Hat – S2 ve S3) (her iki hat  şehir merkezli olan ; Stadtmitte ve merkez tren garı Haupt Bahn-hof’ tan geçmektedir – güncel – hat haritasına bakın <yada buradan inceleyin – 2024 > tercihe göre terminallerin çıkışlarında taxi, schuttle, otobüs bulabilirsiniz) .

     

    Departure – Gidiş Terminal Bilgisi :

    terminals_str_arrivalmaps

    Uçuş Biletimiz


     

    Eğer havaalanına S-Bahn -tren ile geldi iseniz, terminal yönlendirmeleri ile tren istasyonundan çıkmadan 2 kat çıkarak doğrudan kontuarlara çıkmış olacaksınız.

    Uçuş şirketlerine ait Check in/Kontuar noktaları ile Kapı(gate) numaraları ; Sıklık ile Terminal numarası ile başlar..

    str_airterminaldepartph-6

    Örnek : 201 yılına güncel Terminal 3 ten kalkan “Pegasus hava yolları” için –> Kontuar/Check in : 300-339 numaralı desk’te iken, biniş kapısı’da : 310-347 numarada olmakta idi. Terminal 1den kalkan THY için bu numaralar ; Kontuar/Check in : 130-169 numaralı desk’ten, Kapı – Gate ise : 108-173 numaradan oluyordu..Her şeye rağmen terminallerdeki uçuş bilgisi ana ekranına ve yönlendirmelere bakmadan işlem yapmayınız!.. 

    Dikkat! : Kontuarlarda bagaj teslimi ve bilet alımını takiben, uçağınızın kalkacağı Kapı’da (gate) “Gümrük – Pasaport kontrolü” ile uçağınıza binersiniz.

     

    Kent’e gelindiğinde de benzer işlem Gelen Yolcu (Arrival) terminal içinde olmaktadır..

    Gelen Yolcu/Arival-Terminal Haritası:

    str_air_arrival_ph

     
    Diğer alan bilgileri :

    • Havaalanı Park alanı ve ücretler için – Bakın
    • Terminal 3’ün 2. katında araç kiralama şirketlerinin masalarını (Avis, Enterprise, Europcar, Buchbinder, Hertz ve Sixt) bulabilirsiniz.

     
     

    HAVAALANINDAN ŞEHİR MERKEZİNE ULAŞIM

    Stuttgart havaalanından doğrudan şehir merkezine Taxi ve S Bahn Raylı tren haricinde ulaşım imkanını (Schuttle servisler hariç) araştırmayınız!.


     

    Pek çok Avrupa kentinde olduğu gibi, Stuttgart’tada ulaşımda tarifeye esas bölge (Zone) uygulaması vardır. 2024 yılı itibariyle Şehir merkezi ve çok yakın alanlar tarifede (Zone.1) olarak belirtilirken, Hava alanı da 2. zone olarak yerini almıştır.

    Biletinizi ulaşacağınız yere (zone) göre alın..

    Ulaşım dahil pek çok bilgi, bilet – dökümanı havaalanı turist info.’dan temin edin! ( Turist Bilgi Merkezi Stuttgart Airport – Terminal 3, kat 2 // Turlar için iletişim : +49 (0)711 22 28 123 ; Otel rezervasyonları : +49 (0)711 22 28 100 ; Genel bilgiler : +49 (0)711 22 28-0 )( hafta içi :  saat 08*/10-18/19p – *= yaz tarifesi – ; Cumartesi-pazar ve tatil günlerinde Kapalı!)..

     
    Ulaşım Seçenekleri ;

    1-  Öncelikli tercih ; S Bahn – Banliyö trenleri olacaktır..Zor koşullarda-valiz vs. olacak ise seçenek belki  taxi olacaktır..

    • S Bahn İle Ulaşım : Gümrük kontrolü’nden geçip valizinizi teslim aldıktan sonra çıkış kapısının hemen solunda bulunan “tourist information” deskinden ücretsiz şehir haritası ve şehir hakkında bilgi alabilirsiniz. Tourist information’ın karşısında bulunan yürüyen merdivenlerle 1 kat aşağı indiğinizde o alanda bilet makina-otomatları görülecektir.

    db_ticket_machine_320

    Buradan gidilecek bölgeye uyan tek yön bilet ya da günlük kart-biletinizi alıp, bir kat daha aşağı ineceksiniz ve artık S Bahn istasyonundasınız (Flughafen/Messe)(tren stasyonu, gelen yolcu terminalinin -2 seviyesinde yer alıyor).

    Stutgart’ta istasyonlarda turnike sistemi yoktur! kartınızı (bilet) sarı okuma- stamp cihazına okutuyorsunuz (Validasyon). Bilet böylece aktive oluyor (günlük biletleri okutmanız gerekmez, çünkü geçerli olduğu tarih bilet üzerinde zaten yer almakta) – Okutmamak yada bilet almamak gibi riske girmeyin, yaptırımı pahalıya mal olacaktır!.. 2024 yılı ceza uygulaması 60 € olduğunu unutmayın!..

    Peronda bulunan ve şehir merkezine giden S2 veya S3 numaralı S -Bahnlar ile yaklaşık 35-40 dakikalık yolculuk ile şehir merkezinde bulunan tren garı Stuttgart HBF‘a ulaşıyorsunuz (İsterseniz önceki durak Standmitte, ister daha ileri bir istasyonda inebilirsiniz).

    Dikkat ; Stuttgart HBF son durak değildir!
    S3 treni
    direkt havaalanından kalkacaktır, S2 ise bir önceki istasyondan (Filderstandt) kalkarak, Messe – havaalanına gelecektir.

     

    ** Şehir merkezine ulaşımın en pratik yolu olan S- Bahn (Hat S2-3) raylı sistemini inceleyelim.

    Bölgelere göre ücret değişkendir. Zone büyüdükçe biletin – ulaşımın bedeli de artar.

    Eğer tek yön bileti alacaksanız (EinzelTicket) ; tam bilet- havaalanı zone2 için makinadan alımlarında 4, Online-cep uygulamasında 3.65 € ; 6-14 yaş için ise bu tarlar 1.80 / 1.72 € tutacaktır (2024)..İsterseniz günlük kart veya farklı bir kart alabilme imkanını da kullanın..Eğer ulaşacağınız alan daha uzakta ise bilete vereceğiniz tutarda artar.. 7 ve üstü zone için tek yön bilete makina alımlarında : tam bilet 10 € , indirimli olana da : 4.80 € ödersiniz (2024)..

    Trenler hafta içi zaman dilimine göre 10-20 dk, hafta sonu 30 dk periot ile çalışmakta.Trenler yaklaşık 35-40 dk. ya, Stuttgart Hauptbahnhof – ana tren garına sizi ulaştırır (şehir merkezi). Trenler, havaalanından  kalkış ile ; saat 05.08  – 00.38 arası çalışırken, şehirden ise saat : 04.55 – 00.55 arası çalışmaktadır. Cuma ve cumartesi ise 24 saat aktiftirler (Biletler için VVS bakın)

    straair_term_bus_areaphmaps
    Havaalanı ve Otobüs terminalleri

    Yerel tren hattı (S-Bahn – S2 (Schorndorf – Hbf Stuttgart – Flughafen – Filderstadt) veya S3 (Backnang – Hbf Stuttgart – Flughafen) güzergahları ile şehir merkezinden Flughafen/Messe havaalanına gidecektir. Bu istasyon havalimanındaki gelen yolcu alanına doğrudan erişim sağlar. Amacınız alandan otobüs terminaline ulaşmakolacak ise ; Terminal 3′ te, havalimanı binasından çıkın ve otobüs terminaline ulaşmak için “SAB Busterminal” tabelalarını takip edin. 🦶 S-Bahn istasyonunun çıkışından SAB sadece 200 metre uzaklıktadır.🦶

     

    2-  Tramvay ile şehir merkezi ulaşımı ; Stuttgart Stadtbahn, Stuttgart’taki şehir trafiğini onlarca yıldır karakterize eden bir tramvay ağının (Straßenbahnen) halefi sistemidir.

    U6, yolcuları ana istasyondan havalimanına yaklaşık 30 dakikada götürmektedir. Durak, 5 dakikalık yürüme mesafesindeki terminalin karşısındadır. Trenler merkez saatlerde her 10 dakikada bir, hafta sonları ise sabah 10 ile akşam 7 arasında her 10 dakikada bir hareket etmektedir. Ana istasyondan havalimanına gitmek için 2 tarife bölgesi için bilet satın alınmalıdır.


     

      3-  Otobüs ile şehir merkezi ulaşımı ;

      • SAB (Stuttgart Airport BusTerminal / Stuttgart Havaalanı Otobüs Terminali) : Flughafenstrasse (cadde) ile Stuttgart Havalimanı Terminal 4 arasında yer almaktadır. Ulusal ve uluslar arası uzun mesafeli otobüsler hizmetlerini buradan yaparlar.

      Terminal ; yeni inşa edilen P 14 araba garajının altında zemin seviyesinde yer almaktadır. Üç şeritte toplam 18 otobüs peronu yer almakta olup, 1 ila 3 numaralı peronlar bölgesel ulaşıma hizmet vermektedir (bölgesel otobüsler kentin çevresine, banliyölere yolcu taşırlar).. Ulusal ve uluslararası uzun mesafe otobüs seferleri, tarifesiz seferlerin yanı sıra 4 ila 18 numaralı peronlardan kalkmaktadır. N8 gece otobüsü hattı sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde şehir merkezi ile havalimanını birbirine bağlamaktadır. Gece 3:40′ tan itibaren Schlossplatz’ dan havalimanına yaklaşık 40 dakikada ulaşmaktadır. Otobüs terminali havalimanına sadece 100-150 metre kadar uzaklıktadır, bu da yolcuların terminal binasında verilen hizmetleri de kullanabileceği anlamına gelir.

      Havaalanı “BusTerminal” kalkışlı bazı otobüsler de, çevre kasaba ve alanlara yolcu taşırlar (Tubingen, Esslingen, Nürtingen..) Ekspres otobüsler, havaalanını şehire bağlayan diğer hatlardır. Ekspres otobüsler (X3), Griebel, Ofterdingen, Rommelsbach ve Reutlingen yerleşkelerinden Pfullingen’ e giderken, 122 numaralı otobüs servisi Pfennigen, Scharnhausen üzerinden popüler turistik yer olan Stuttgart merkezine  kısa bir mesafede olan Esslingen’ e giderler.

      str_air_busterminalnumbermaps

      • Havaalanı Otobüs terminalinden – Ulaşım Haritası

      Stuttgart Havalimanı Busterminali’ne ulaşmanın birçok farklı yolu vardır. A8 otobanına ve B27 otoyoluna yakın bir konumda bulunan havalimanına arabayla ulaşmak kolaydır. 2021 demiryolu projesi kapsamında yüksek hızlı ICE trenleri için de bir istasyon inşaat çalışması vardır. Tüm bunlar otobüs terminaline 500 metreden daha kısa bir mesafede ve dolayısıyla alana kolayca yürünebilecek mesafede olacaktır.

      ➽ SAB, aşağıdaki hatlar üzerinden yerel ve bölgesel otobüs hizmetlerini sunar :

      ▪ 122 Esslingen – Flughafen (Havaalanı)
      ▪ 806 S-Degerloch – Flughafen (Havaalanı)- Bernhausen
      ▪ 828 Tübingen – Flughafen (Havaalanı)
      ▪ Expresso X3 Pfullingen – Reutlingen – Flughafen (Havaalanı)
      ▪ X10 Kirchheim/Teck – Flughafen/Messe
      ▪ X60 Leonberg – Flughafen/Messe
       
       

      4- Taksi ile ulaşım : Stuttgart Havaalanı ile şehir merkezi arası yaklaşık 14-15 km. Taksiler çıktığınız terminal kapısının hemen önünde bekliyorlar. Yaklaşık 30 dakika süren yolculuk için 45-50 € civarı bir tutar ödüyorsunuz. Pazarlık?..web

      Ayrıca ; CAR-SHARING ile saatlik, günlük mini araba kiralamak için → bakın

       
       

      Stuttgart – Şehir İçi Ulaşım / Toplu Taşıma / Biletler- Kartlar (2024)

      Kentte toplu taşıma işini VVS (Der Verkehrs- und Tarifverbund Stuttgart) yürütmektedir. SSB (Stuttgarter Straßenbahnen AG) ; VVS’ nin Stuttgart’ta bir üyesidir ve Stuttgart Stadtbahn (U Bahn), otobüs hatları, bir raflı demiryolu (rack railway isimli-elektrikli ve dişli sistem ile çekilen hafif demiryolu sistemidir) ve bir füniküler demiryolu işletmektedir

      Şehir yaygın olarak her iki işletme ;  bir raylı sistem (S- Bahn/Schnellbahn/suburban rail ve U- Bahn/Stadtbahn) ağı ile rahat bir yolcu taşıma trafiğine sahiptir. Bu sistemleri ayrıca bölgesel trenler (RB, RE, IRE), şehir trenleri,  füniküler ile otobüs ve tramvaylar (Straßenbahn)(Street Car)  tamamlamaktadır.

      Araçlar sıklık ile saat 05.00-01.00 arası çalışır. Raylı sistem S-Bahn, Stuttgart ve çevre bölgeleri birbirine bağlarken, U-Bahn şehir içi bölgeleri bağlar. Hafta sonları tüm gece çalışan otobüs hatları da mevcuttur. Turistik amaçlı gezilerinizde genelde zone.1  bilet alımı için yeterli olacaktır!..

      ** Bu adresten ; yada (buradan) – Stuttgart için tüm ulaşım ağ haritası ve Araç güzergahlarını inceleyin

       
       
      Kentte, ZONE/Zonen Uygulaması nedir?

      Diğer Avrupa ülkeleri gibi Stuttgart’ta  ulaşımda ve toplu taşımacılıkta bölgelere (Zone/Zonen) ayrılmıştır. Şehirin ulaşım açısından   8 bölgesi vardır ve her bir ayrı zone için ulaşım ücretleri ve ulaşım imkanları mevcuttur. Eğer konaklamanız  merkezde ise pek fazla taşıt kullanmayabilirsiniz, fakat genede bazı müzeler şehrin biraz dışında yer alıyor olması nedenli toplu taşıma kullanımı gerekir olabilir. Toplu taşımada sıklık ile trenler kullanılacaktır. Genelde merkezi gezi alanlarının % 75 i yürünerek gezilecek konumdadır.

      Uyarı: Kentte bilet ücretlendirmesinde → Zone upgrate – bölge yükseltme uygulaması mevcuttur!.Biletiniz bölgesi dışına çıkacaksanız, fazla her zone için ek bilet almak zorundasınız (Yolculuk sırasında, mevcut biletin geçerlilik alanı içinde olmayan başka bir varış noktasına seyahat etmeye karar verirseniz, sonraki yolculuk için bir bağlantı biletine ihtiyacınız olacaktır). Örnek elinizde 2 zone’luk  bilet var diyelim..5 zone’luk bir yere gidecekseniz aradaki farkı, 3 zone’luk ek bilet alarak karşılayacaksınız..Bağlantılı bilet, en geç mevcut biletin geçerlilik alanındaki son istasyonda veya yolculuğun başlangıcında veya tren değiştirirken onaylanmalıdır. Unutmayın!..

      Bu arada mutlaka ; tablet yada cep telefonunuza VVS ve SSB aplikasyonlarını indirin (online kullanım için internet gerekir!).

       

      ** Toplu Taşıma için Önemli UYARI ! : Stuttgart bölge olarak sanayi kentidir.Almanlar hava kirliliğine önem vermektedirler.Her gün kentin hava kirliliği ölçülmekte ve kritik değerleri aşan durumlarda (ki gözle görülür bir kirlilik olmasa dahi), halkın toplu taşımaya binişini teşfik, özel araç kullanımını caydırma amaçlı toplu taşıma ulaşım ücretlerinde indirim yapmakta idi!.Bu indirim ; Tam bilet için indirimli uygulama ile ( %50 ) öğrenci biletine denk gelmekteydi..Bu uygulamayı 2017 sonbaharında kaldırmıştır.

      Sizler havakirliliğini merek edecekseniz  VVS-web sitesinden yada buradan takip durumu takip edin..  2024 yılı için ; Bilet türlerinin tümünde eskisi uygulamasındaki “havakirliliği” gibi  bir “Kış indirimi” YOKTUR!..
       

      ARAÇ TÜRLERİ 

      • ✘ – S Bahn – Schnellbahn (web) :

      str_sbahn_railph3

      S-Bahn, Stuttgart bölgesindeki en önemli yerel toplu taşıma aracıdır ve Stuttgart Ulaşım ve Tarife Birliği’nin (VVS) bir parçasıdır. Stuttgart S-Bahn raylı sistemi 2021 yılında 70 milyon yolcuyu gidecekleri yere ulaştırmıştır. Sisteme eklenmiş yeni sınıf elektrikli çoklu ünite sayesinde, 2022 yılının ikinci yarısından bu yana tüm S-Bahn trenleri günün yoğun saatlerinde (Pazartesi-Cuma : sabah 6-9 ve öğleden sonra 15.30-19.00) maksimum tren uzunluğunda çalışmaktadır. Ağın en önemli parçası, S 62 dışındaki tüm hatların üzerinden geçtiği yeraltı ana hattıdır. Mevcut S-Bahn güzergah ağı 215 kilometre, 83 durak ve aşağıdaki S-Bahn hatlarını kapsamaktadır (S1  –  S2 –  S3  –  S4  –  S5  –  S6/62  –  S60) :


       

      S Bahn Ağ Haritaları-Duraklar


       

      70 km lik yol güzergahı ile S1 en uzun, 25 km lik güzergahı ile S5 en kısa raylı sitemdir. Merkez Tren Garı –  Hauptbahnhof’tan (ki şehir merkezi) tüm hatlar geçer..

      S1-11; Uzak kasaba Herrenberg’e, S2 ; Filderstadt’a, S 60 ; Böblingen’e kadar gider. S2-3 ; havaalanı trenidir. Uzak bölge ve kasabaları birbirine bağlar.

      Bu trenler U Bahn’ a göre daha hızlı seyir ederler..Bazen yöresel grev olduğunda devre dışı kalacaklardır..Eş zamanlı tüm toplu taşımacılık da grev olağan değildir!.

       

      S Bahn (+ U- Bahn & Reg.Train) Haritası.1

      S Bahn Haritası. 2

       

      ☑ S-Bahn, cumadan cumartesiye ve cumartesiden pazara geceleri ve resmi tatil gecelerinde her saat-tam gün çalışır (gece S Bahn hattı) / (Gece hat haritası -2024). Gece otobüsleri de sizi doğrudan S-Bahn’a bağlı olmayan yerlere götürmek için birçok S-Bahn istasyonunda beklemektedir..

       
      ☑ S-Bahn hatlarına ek olarak, S-Bahn Stuttgart ayrıca bölgede iki bölgesel/regional demiryolu hattı işletmektedir (RB11RB64)
       
       
       

      • ✘ – U Bahn – Stadtbahn (SSB tarafından işletilir) :

      ubahn_strrailph3

      16 hafif raylı sistem hattı (U1-19 olarak, 16 farklı hat) Stuttgart’ ın neredeyse tüm bölgelerine hizmet vermekte ve merkezi Fellbach, Ostfildern, Leinfelden, Gerlingen ve Remseck gibi çevre yerleşimlere bağlamaktadır. Hafta içi çalışma saatleri yaklaşık 04:30′ dan ertesi gün 01:00′ e kadar uzanmaktadır. Çoğu hat gün boyunca her 10 dakikada bir sefer yapmaktadır. Teğet hatlarda ve yoğun olmayan saatlerde, hafta sonlarında ve resmi tatillerde sefer sıklığı buna göre ayarlanmaktadır. Normal hatlar U11 ve U19 etkinlik hatları (Futbol turnuvası-Tenis turnuvası-Bahar şenlikleri) ile desteklenmekte olup, bu hatlar ziyaretçilerini NeckarPark ve Cannstatter Wasen’deki çeşitli etkinliklere rahatça götürmektedir. Hafif raylı sistem hatlarında 200′ den fazla modern “S-DT 8” aracı bulunmakta olup, bu araçlar tipik sarı renkleriyle televizyon kulesi veya Schlossplatz kadar alan içinde Stuttgart’ın şehir manzarasını da sunarlar. Bu arada, “S-DT 8” tanımı “sekiz akslı Stuttgart tipi çift vagon” anlamına gelmektedir. 26 km mesafesi ile U 6 en uzun hattır. Çoğu merkez tren garı – Hauptbahnhof‘ tan geçer..İstasyonları çoğunlukla yer altında değildir.

       
      SSB – U Bahn Hatları


       

      U Bahn Hat haritası.1  :

      U – Bahn Hat haritası.2 -Detaylı (+ Füniküler + Rack railway sistem ) :

      * Stuttgart’ta merkezin hemen güney kısımında kısa mesafeli 2 raylı sistem hattı daha vardır. Birisi Füniküler, diğeride “Rack Railway-Raflı Demiryolu” dedikleri raylı sistemlerdir (detay az sonra).

       
      Topografik olarak, S ve U Bahn Haritası

      stuttgart_publictra_s_u_bahnmpas

      S & U Bahn (Güncel adres)  Map Buradan bakın

       
       
      Diğer Ulaşım Araçları :

         

      • Stutgart Füniküleri : Erbschleicher-Express yada “Standseilbahn” kısaca : Seilbahn adı verilen ahşap raylı çekme sistemi 1929’da hizmete girmiş. VVS’ de Line- Hat 20 olarak isimlendirilmekte.Kent merkezinin yaklaşık 3 km kadar güney batısında bulunan Heslach yerleşim alanında bulunan 2 duraklı sistemdir.Ormanlık mezar alanı olan  rampalı  alandaki “Waldfriedhof” durağından kalkıp, 550 m. kadar rotası ile %28 eğimde yokuş çıkarak, “Südheimer Platz” istasyonuna yaklaşık 4 dk. da ulaşır (bu istasyonun U1-14-21 ile bağlantısı vardır).Kalkış periodu 20 dk. da birdir (video).

      Adres : Südheimer Platz, 70199 Stuttgart
       

      • Rack Railway – Zahnradbahn (Zacke)  – Bu hat kent merkezin yaklaşık 5 km güneyinde “Degerloch” kasabasında bulunur. VVS tarafından Line-Hat 10 olarak isimlendirilmiştir. Degerloch (Albplatz) kalkış durağından kalkar ve toplam  8 istasyonlu bu hattın son durağı 2.2 km uzaklıktaki kuzey yönünde bulunan “Marienplaz” dır. Hat ve tren’in ilginç özelliği : Tren bisikletleri önünde ye alan bir sepet tarzı platformda taşır. Diğer ilginçlik; Raylar arasında ve ortasında bulunan dişli bir sistem ile çalışmasıdır. Bu hat Marienplatz yönünde eğimli (yokuş) çıkışlıdır. Degerloch’ta (U5-6-8-12), Marienplatz’da (U1-9-34) bağlantısı vardır.

         

      • Bölgesel – Regional Otobüsler içinBakın
      • Şehir içi Otobüsler için (SSB)Bakın
      • Şehir içi Otobüs hatları ve yol güzergahları & duraklarBuradan
      • Gece Otobüsleri için – Otobüs ücreti VVS ile ayni – gece otobüsleri için Bakın
      • Gece otobüsleri ve S Bahn bağlantıları Bakın
      • Bölgesel Expres Otobüs ağıBakın ; yada indirin.

       
       

      Bilet Türleri – Kartlar – Ücretler (2024)

      √  Öncelik ile ; mayıs 2023 yılı itibari ile hizmete sokulan aylık abonelik esaslı “Almanya Bileti” ni (Deutschland-Ticket) hatırlatalım..Aylık 49 € bedel ile tüm Almanya’ da şehirler arası ve kent’ lerin de yerel taşıma şirketlerinde geçerli olan bu bilet hakkında geniş detayı buradan inceleyin.  Biz şimdi Stuttgart yerel işletme bilgilerine bakalım.

      VVS nin sunduğu seçenekler ile size uygun olabilecek Bilet & Kart türünü seçin..

      Kısa mesafeli tek yönlü biletlerden itibaren, bölgelere göre tek yönlü (transfer imkanlı – Ring yapan-yapmayan), günlük, çoklu bilet tarzı seçenek yanında haftalık, aylık yada yıllık abonelik gerektirir türleri seçme şansınız olacaktır.. Detay için bakınız!..

      VVS biletleri : S-U Bahn ve bölgesel trenler (RB, RE, IRE), otobüsler, raflı demiryolu/ Rack Railway ve füniküler sisteminde geçer. Stuttgart ve çevresindeki Böblingen, Esslingen, Ludwigsburg, Rems-Murr bölgesi ve Geislingen ve Lorch’a giden / giden trenler için de geçerli olacaktır.

      Not : İndirimli biletler (6-14 yaş içindir,  ~ %50 ) (evcil hayvan ve bisiklet bileti içinde tarife aynidir!). Online olarak alınan biletlerde – Cep tel. uygulamasında  ~ %5 indirim vardır!..

       
      Açıklamalar

      KurzstreckenTicket → Kısa Mesafeli Bilet
      EinzelTicket → Tek bilet
      4er-Ticket → 4 binişlik bilet
      EinzelTagesTicket (UmweltTagesTicket) → Tek-Günlük Bilet
      GruppenTagesTicket → Grup Günlük bilet
      StadtTicket (Herrenberg, Marbach) → Şehir bileti

      Zuschlag 1. Klasse → 1. sınıf’ a yükseltme bileti..

      ✘ 2024 yılı – “Almanya bilet”i ve  tüm bilet türleri (pdf – bakın)
       
       

      Biletleri kısaca inceleyelim – 2024 yılı :

      Stuttgart’ ta Çocuklar için seyahat kuralları ; Altı yaşından küçük çocukların bilete ihtiyacı yoktur. Yaşları 6 ile 14 arasında değişen çocuklar için tek ve 4 kişilik (single) biletlerde yaklaşık %50 indirim uygulanmaktadır. Sezonluk bilet sahipleri olan erişkinler belirli zamanlarda çocuklarını ücretsiz olarak yanlarında götürebilirler. Kişisel sezonluk biletler (yıllık, aylık ve haftalık biletler, saat 9 bileti, Senioren Ticket, şirket aboneliği, saat 9 şirket aboneliği gibi) : Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde tam gün yada hafta içi saat 19.00 sonrası üç çocuk (6-17 yaş arası) yanlarındaki erişki ile ücretsiz seyahat eder.

       
      ✘ Bireysel Yolculuklar için olan bilet türleri ;

      🚇 Bu biletler ara sıra otobüs ve tren ve diğer araçlar ile seyahat edenler için idealdir.

      • Short-Distance – Kurzstrecken Ticket (Kısa mesafeli tek yön bileti – tek binişlik!)

      S bahn yada bölgesel trenlerde (RB, RE, IRE, MEX) sonraki 1 (bir) istasyona, teleferikte iniş yada çıkışta, U Bahn (Stadtbahn), Hafif raylı sistem, otobüs ile çarklı demiryolu araçlarında sonraki en fazla 3 istasyona kadar ulaşımda geçerlidir. Ve alınan yol max. 5 km ile sınırlıdır!. Gece otobüslerinde geçmez!. Bağlantı(in-bin, aktarma) yapılamaz, tek yöne geçerli olup, dönüşte kullanılmaz!.. Güncel ücret : Tam →  1.80 € dur. Bunları otomatlardan alabileceğiniz gibi otobüs şöförlerinden yada HandyTicket olarak alabiliyorsunuz.

       

      • Single/EinzelTicket – Tek binişlik-tek yönlü bilet :
        Varış noktası yönünde bir yolculuk için satın alma tarihi ve onam saatinden itibaren 3 saat geçerlidir. Transferlere ve molalara izin verilir – ancak gidiş-dönüş ve dönüşlere izin verilmez. Not: VVS biletleri Stuttgart ve Bondorf arasındaki IC trenlerinde de geçerlidir.

      2024 yılı ücret tablosu

      ** Online Gsm/Handy Ticket ; Cep telefonunuza online alış ile gelen barkotlu bilettir (% 5 indirimlidir!)

       

      •  4-Trip / 4er Ticket –  4 Binişlik Bilet :

      4 seferlik biletlerde 4 bölüm bulunur (yani 4 seferlik bir biletle en fazla 4 kişi seyahat edebilir). Bir bölüm, varış yönünde bir yolculuk için onaylama anından itibaren 3 saat boyunca geçerlidir (Tek binişlik bilet özelliklidir). Değişikliklere ve yolculuk kesintilerine izin verilir – ancak gidiş ve dönüş yolculuklarına izin verilmez. Stuttgart ve Bondorf arasındaki IC trenlerinde de geçerlidir.

      2024 yılı ücret tablosu


       
      ✘ Günlük bilet türleri ;

      🚇 Otobüs ve raylı sistemleri günlük olarak kullanmak istiyorsanız, VVS günlük biletleri özellikle ucuz ve esnektir. Tek günlük bilet, 10 günlük bilet veya grup günlük bileti (en fazla 5 kişiye kadar) olarak mevcuttur.

       

      • Day Ticket / EinzelTagesTicket – Günlük Bilet :

      Bir kişi için satın alma/doğrulama (onam) işleminden itibaren bir sonraki gün sabah 7′ ye kadar tüm gün boyunca geçerlidir (devredilemez). Sahibine seçilen bölge ve veya bölgelerde istediği sayıda yolculuk hakkı verir. Stuttgart’ ın tamamı ve bölgedeki yerleşkeler için o bölgeye ait günlük bilete ihtiyacınız olacaktır. Bu bilet, Göppingen bölgesinin tamamındaki otobüsler/trenler ile Böblingen, Esslingen, Ludwigsburg ve Rems-Murr bölgesinide kapsar ve ayrıca ; Stuttgart – Bondorf arasındaki IC trenlerinde de geçerlidir.


       

      • Group Day Ticket – GruppenTagesTicket / Grup Günlük Bilet :

      Alım tarihi itibari ile ertesi gün sabah saat 07.00′ e kadra max. 5 kişi için günlük bilettir. Ayni şekilde anne ve babası ile birlikte 17 yaş dahil bu yaş grubu çocukları da yararlanır. Grup Günü Biletleri ağı, Göppingen bölgesindeki trenlerde/otobüslerde de geçerlidir. Kısaca ; günlük bilet özelliklidir.


       

      • 3 Day Ticket / 3 Gün Bileti

      Otellerde / misafirhanelerde / kısaca turistik amaçla kente gelmiş olanlardan  ve VVS ağı dahilindeki kongre / konferans katılımcıları için verilen bilettir. (3 kez Stuttgart gezisi yaptım herhangi bir Beyan etme belgesi vs.  istemediler. Sözel beyan yeterli oldu!.). Bir yetişkin ve 6-17 yaş arası 3 çocuk yararlanabilir. Ardaşık olan 3 gün için ulaşımda sınırsız geçerlidir. Bilet başka birine transfer edilemez!.. (Turist İnfo. → Stuttgart, Königstr. 1A, ana tren istasyonun karşısından temin edin).

      + Stuttgart şehir bölgesi ile Fellbach ve Korntal dahil (zone 2) → 16.20 €

      + Tüm Bölgeler → 22.50 €
       
       

      • 10 Day Ticket – 10er-TagesTicket / 10 Gün Bileti

      Günlük biletten % 20 daha ucuza gelir ve tüm özelliklerini taşır. Önceden satın alınamaz! Alındığı günden itibaren (ilk kullanımı takiben) kalan 9 gün’ ü 1 yıl içinde günlük olarak farklı günlerde kullanabilirsiniz. Devir edilemez.  Bilet, yalnızca VVS Mobil, SSB Move ve DB Navigator uygulamalarında mobil bilet olarak mevcuttur (HandyTicket alımı için – bakın)..


       

      •  WochenTicket jedermann – Haftalık Bilet :

      Ücretler/2024

      ** Günlük biletin 7 gün için geçerli şeklidir (Günlük biletin tüm özelliklerini taşır).. Herhangi bir günden itibaren geçerli olabilirler ve geçerliliğin son gününde kapanış saatine kadar (ertesi gün saat 05:00) geçerlidirler. Kent içi yorulmadan gezerim ve 5 günden fazla kalırım derseniz rahatlıkla alın..Bu bileti Turist info dan, ana tren istasyonundan, HandyTicket-online temin edebilirsiniz..

         

        • Jedermann-MonatsTicket / Aylık Bilet : 1 ay tüm VVS hatlarında sınırsız ulaşım imkanı sağlar. Erişkin ile birlikte 17 yaş altı 3 çocukta birlikte ücretsizdir! Devir edilemez. 1 ay geçerli olup 30 . (son ) günü ertesi güne bağlayan gece yarısı saat 05.00′ e kadar geçerlidir. HandyTicket veya PrintTicket’ ınız varsa, geçerli MonthTicket’ e ek olarak geçerli bir fotoğraflı kimliğe ihtiyacınız olacaktır.

        2024 tarifesi


         

      • 9-Uhr-Abo/Saat 09 sonrası, Abonelik : Hafta içi saat 09.00 sonrası / Hafta sonu tüm gün geçerli aboneliktir. Ay yada yıl bazında uygulanır. Pazartesi’den Cuma’ya saat 09:00 sonrası, Cumartesi – Pazar ve resmi tatil günlerinde ayrıca 24 ve 31 Aralık tüm gün geçerlidir..
      • 2024 tarifesi

      • Ayrıca Kombine biletlerde mevcut → inceleyin

       

      • StuttCard : Stuttgart’ta 24-48-72 saat geçerliliği ile (24-30-35 €) ; Welcome-Ticket StuttCard size 50’den fazla iş ortağında geçerlilik günü boyunca birçok avantaj sağlar. Stuttgart ve bölgesindeki 27 önemli müzeye ve birçok eğlence tesisine ücretsiz giriş. Stuttgart Citytour’ da indirim – üstü açık bir otobüste şehri rahat bir şekilde gezin ve seçili sinemalarda indirimler bu kartta. Yine tipik Stuttgart restoranlarında ücretsiz serinletici bir içecek veya lezzetli bir tatlı sizi bekliyor olabilir. Yakında satışa sunulacak StuttCard PLUS – toplu taşıma bileti içeren bir kart ile daha fazla yararlanacaksınız. Bu kartın devri yoktur!

       
      Nereden temin edilir? : 

      • Tourist Information “i-Punkt” Königstr. 1a, 70173 Stuttgart
      • Tourist Information Stuttgart Airport Terminal 3, Level 2, 70269 Stuttgart
      • Porsche Museum Porscheplatz 1, 70435 Stuttgart
      • Stuttgart State Gallery (Staatsgalerie Stuttgart) Konrad-Adenauer-Str. 30-32, 70173 Stuttgart
      • Stuttgart Museum of Art (Kunstmuseum Stuttgart) Kleiner Schlossplatz 1, 70173 Stuttgart
      • Württemberg State Museum (Landesmuseum Württemberg) Altes Schloss, Schillerplatz 6, 70173 Stuttgart

       
      ** Bilet ve Kartlar için Genel bilgi ve satın alım web adresleri;

      • SSB bilet ve kartlar – Ücretler için → Bakınız

       

      Bilet alımına ait NOT : Tek kişilik, kısa mesafeli, 4 kişilik/4 Binişlik ( 4-Trip Ticket), tek kişilik ve grup günlük biletler otobüste doğrudan otobüs şoföründen kolay ve rahat bir şekilde alınabilir. 4-Trip Ticket bileti hariç diğerleri satın alındığı gün geçerli olacaktır!. 4 binişlik bilet ise ; Onaylandığı gün geçerli olmaya başlar!..Otobüste 20 € ya kadar banknot kabul görür. Bilet makinalarından Haftalık, 3 günlük tarzı biletleri satın alamıyorsunuz!..Bunları Turist info’ lardan temin edin..

       
      Yolculuk & Bilet alımı için Uyarılar !

      • Aldığınız biletleri (günlük dahi olsa) otobüslerde koridorlardaki sarı renkli onam makinalarına, trenlerde istasyon içindeki sarı makinalara onaylatmayı (validasyon) unutmayın!

      • Validasyon/Onam gerektiren biletlerde, aktivasyon tarihini gösterir boş bir alan ve uyarı ok’u bulunur! (ok yönünde makinadan aktive edin!)..

      • İnternetten alınan/online bilet türleri için elinizde bir çıktıyı, yada tablet-telefonunuzda barkot‘unu bulundurun..
      • Bilet makinaları (DB – Ticket Machine) : Sıklıkla Tr dil seçeneği dahil, menüde çok dil seçeneklidir.Ancak bazılarında Tr dil seçeneği olmayabilir!..Makinaların üzerinde bozuk para atılan kısımda geçerli olan para tutarları işaretlenmiştir. Örneğin; 0.5 – 1 – 2 € yazan makina farklı bir madeni parayı misal < 20 euro cent’i > kabul etmez! ..Bu kağıt/Banknot paralar için de geçerlidir..Makinada 5-10-20 € yazıyorsa; Bu makina 50 € bankotu kabul etmeyecektir..Dikkat..
      • Makinalar günlük bilet vermeye programlıdırlar.. İleri tarihli bilet alacaksanız (ki bu mümkün) buna dikkat edin..Makina ayarlarından yolculuk yapacağınız bilet tarihini belirleyin!..Yoksa yanlış tarihli – geçersiz olabilecek bilet almış olursunuz.

       
       
      DİĞER  (Almanya ve Stuttgart’ ta) BİLET TÜRLERİ ;

      Almanya’ da da trenle seyahat çok tercih edilen bir seçenek. Kalkış-varış zamanlamalarının çok değişken olmaması, fiatların bilinmesi, yol güzergahının belirli oluşu, 2. sınıfta olsa temiz ve güvenli yolculuk sunumu bunda etken olmakta. Almanya’ nın bir çok eyaletinde olduğu gibi Stuttgart’ta da özellikle şehir dışı (intercity-şehirler arası) tren seyahatlerinde çok uygun tren biletini (DB-Deutsche Bahn/Alman Demiryolları) bulmak mümkün..Hemde tam gün geçerli, ilgili eyaletin tamamını kapsayan ve gezi güzergahlarında yer alan (diğer şehirlerin yerel toplu taşıma araçlarını da kapsayan) ulaşımıda içerir bilet türlerinden söz edelim..

       

      Stuttgart için ilgili eyaletimizin adı ; Baden-Württemberg..

      Bu eyalet için ne tür biletler var?

       
      1- Baden-Württemberg-Ticket (Bileti) – BWT 


       
      Online Bilet Fiatları – 2024

      ** Bilet İnternet üzerinden  – online indirimle daha uyguna alınabilir (gişelerden alımda → bilet başı + 2 €) ( ONLİNE bilet alın)( “jetzt auswahlen” seçeneğini tıklayarak, kişi sayısını girin ve biletinizi alın..yukarıdaki örnek bilet, internetten alınmıştır!.. 2 kişilik – 2.sınıf vagon, gündüz seçeneklidir)(DB Bilet makinalarından da indirimli alırsınız)…  Mesela bu bilet ; 2 kişi (dahil) den fazla yolcular için kullanılıyorsa, 15 yaşın altındaki 3 çocuk ücretsiz ulaşım hakkı alır. 5 yaş altı kendi çocuğunuz olmasa dahi yanınızda ücretsiz seyahat yapar. 6-14 yaş arası yabancı-akraba çocuklar bilete tabidir!.Alınmış 2. sınıf biletin, sonradan 1. sınıfa yükseltilmesi mümkün değildir!.Trenler rahattır, 2. sınıf biletleme bence yeterlidir! Bilet ; Tüm demiryolu şirketlerinden gelen tüm yerel trenler ve tüm toplu taşıma araçları (S-Bahn, U-Bahn, tramvaylar, otobüsler..), Komşu federal eyaletlerde ve İsviçre’de seçilen rotalarda geçerlidir (yabancı ülke yerel taşımasında geçmez!).

      Bilet Yol Güzergahı

      Adından da anlaşıldığı üzere eyaletin tamamında ve sabah 09:00’dan gece yarısı 03:00’e kadar geçerlidir (Tatillerde ve hafta sonu gece 24:00’e kadar – tam gün ). Bu süre içinde eyalet içindeki şehirlerde de tüm toplu taşıma araçlarına <S ve U Bahn, Trenler, Tramvay ve Otobüsler> sınırsız bilinebiliyor (özel taşımacılık – schuttle hizmetleri hariç). Eyalet içindeki bir şehirden diğerine giderken bu bilet türünü tercih etmek, özellikle kalabalık ailelerde ücret olarak daha uyguna gelebiliyor.. 15 yaş üstü çocuklar dahil maximum 5 kişi için geçerlidir.Pratik hesap ile; 1 kişi 24 €, sonraki her kişi için ek + 6 € hesabı ile 2. sınıf-gündüz yolculuğu eyaletin tümünde sizin olacak <demiryolu şirketlerinin tüm yerel trenleri ve tüm ulaşım araçları (S-, U-, tramvay, otobüsler)>..

      ** İsviçre – Basel için de geçerli bir bilettir!. Tren-Tramvay-Otobüsler de o gün için sınırsız seyahat tanır.

      BWT – Gece Ulaşım biletleri; Akşam saat 18.00 ile sabah 06.00 arası seyahat hakkı tanır (tatil günleri saat 07.00 e kadar)( ilk kişi ; 20 € , sonrası her kişi için + 5 € – max. 5 kişi – 2 . sınıf vagon seyahati içindir).

      ** 27 yaş altı gençler   online alımlarda 21 € ödeyerek bilet alırlar ( + her ek kişi için 6 €)(5 yolcu → 45 €)(gişeden alımda  her yolcu için → + 2 €)..Kabininde taşınabilen küçük hayvanlar ücretsizidir. Bisiklet için günlük ücret ödersiniz (detay için bakınız).

      Online alınmış biletler en fazla 3 ay sonrasına kadar seçili bir tarih olmalıdır.

      • Daha fazla bilgiye   buradan   ulaşın..

      Hangi trenlerde geçerli ?

      DB AG – Alman Demiryollarında çoklu tren çeşit ve kategorisi bulunmaktadır..Sıklıkla gar’da görülenlerden bazıları şunlardır.. EC-Euro City, IC-İnter City, ICE-İnter City Express, IRE-İnter Regio Express, RJ-Rail Jet, RE-Regional Express, RB-Regional Bahn, S-Bahn/S

      Baden-Württemberg bileti,  bu trenlerden ; IRE, RE, RB, S-Bahn trenlerinde seyahat hakkını tanıyacaktır (1 yada 2. sınıf)(bunlar DB’ nin Regio trenleridir)…

      Diğer trenlerde ( ICE, IC, EC ) bu bilet GEÇMEZ!..

      Ayrıca aşağıdaki trenler de geçerlidir..

      DB’ ye bağlı olan trenler ; WFB (Westfrankenbahn), DB ZugBus, RAB (DB ZugBus – Regionalverkehr Alb-Bodensee)

      + Diğer demiryolu şirketleri olarak da : AVG (Albtal-Verkehrs-Gesellschaft), HzL (Hohenzollerische Landesbahn), BSB (Breisgau-S-Bahn), BOB (Bodensee-Oberschwaben-Bahn), SWH (Stadtwerke Heilbronn), SWEG (Südwestdeutsche Verkehrs AG), SBB GmbH (Schweizerische Bundesbahn Deutschland) Konstanz – Engen, Basel Bad Bf –Zell im Wiesental, Weil am Rhein – Lörrach, OSB (Ortenau-S-Bahn) .. gibi trenler de kullanılabilir yerel trenler olacaktır.

      Dikkat, yanlış trene binip ceza ve fark ödemeyiniz..

      Geçerli olan trenler gayet konforludur..Seyahat güvenli ve sıklık ile saatine uyar..Bu trenleri garlarda iyi belirleyin (hangi perondan kalkacakları – saati – durak & varış noktalarını)..Yanlış trene binmeyin..

      Eyalet gezilerinde sıklık ile tren değişimi olacaktır (sıklık ile şehirler arası seyahatte bu tür trenler ile doğrudan ulaşımı bulamazsınız!)..Tren aktarmalarınız olacaktır..Bazen arada dakikalar ile ifade edilen transfer zamanı kalmaktadır..O treni kaçırırsanız, saatlerce beklemeniz gerekebilir..Bu bilet ile seyahatin en büyük handikapı budur (direk tren bulamama ve ara transferlerde kısıtlı zaman dilimi)..Nadirde olsa gara birbirine bağlı 2 tren yanaşır, arkadaki tren o gardan ayrılarak farklı bir yere gidebilecektir..Siz istasyona gelmiş olan bu trene binerseniz yandınız demektir!.. Vagonlarda Tren tipi ve sefer No.su ve son durak yazar ( RE 22056 gibi..)..Bunları dikkatle inceleyin..

      Tren biletlerini DB Resmi web sitesinden inceleyin (bilet almayacaksınız – zaten günlük Eyalet içi bilet sahibisiniz)..

      Bir örnek verelim.. Stuttgart’a yakın “Hohenzollern Burg” – Kalesine gidelim.. Kale, Hechingen şehrinde bulunmakta..Öncelikle biz  Stuttgart tren garından buraya bilet bakacağız..

      Bir örnek verelim : Direk trenimiz yok, önce Tübingen’e gideceğiz  ve 8 dk. lık bekleme süresi ile aktarma yapıp Hechingen’e geçeceğiz.. Trenlerimiz <Stuttgart Hbf ‘dan > RE 22021 ve <Tübingenden> HzL 88309 ..Bu iki trende bizim bilete uygun.. Hechingen’de indik..Hemen yanıbaşındaki duraktan kalkıp kaleye gidecek otobüse de (Hechingen yerel otobüs işletmesi) ücret vermeyeceğiz.. Biletimiz burada da geçerli..

      DB web sitesinden uygun tren’leri arıyoruz..

                        ◄ ►

       
      2- Metropol Tages TicketMTT, Web.1  –   Web.2 :

      Stuttgart büyükşehir bölgesinde yer alan 9 farklı bölgenin 1 gün içinde gezisini sağlayan ve 5 kişiye kadar bölgesel ulaşımın tümünü ücretsiz kılan bilet türüdür (üsttekinin benzer uygulaması). 6 yaş altı ücretsiz olup, 5 kişiyi çocuklar dahil erişkin sayısı belirler..1 kişi /21, 2 kişi/27, 3 kişi/33, 4 kişi/39, 5 kişi/45 € dur (ilk kişiden sonra her kişi + 6€)..Bu ücretler 2. sınıftır.

      Stuttgart büyükşehir olarak – tüm bölgeler dahil ; VVS, Filsland Mobilitätsverbund, HNV, Kreisverkehr Schwäbisch Hall, naldo, VGC, VGF, VPE ve Ostalb Mobil benzeri otobüsler ve yerel trenlerde geçer.9 bölge neresi?

      vvs_mpt_metropolticket_karte

                          ◄ ►

      metropolstr_phmaps

       
      3- Schönes-Wochenende-Ticket – Mutlu Hafta Sonu Bileti :

      Benzer uygulamayı, cumartesi saat 00.00 olarak başlatıp, pazartesi saat 03.00 e kadar geçerli olan hafta sonu biletidir. (2. sınıf)  DB (S, RB, RE, IRE) trenlerinde geçer ve maximum  5 kişiye kadardır.1 kişi = 44 € olup, ilave her kişi için + 6 € eklenecektir.1.sınıf değişimi yoktur!. 14 yaş altı çocuklar ücretsizdir (gişe alımlarında kişi başına  + 2 € fazla ödeme yapılacak!)..Bilet tüm eyalette değil, VVS ağı ulaşımında geçerlidir.Bilet ICE trenlerinde geçmez!

       
      4- REGİO24 Ticket – Bileti :

      Freiburg im Breisgau;  Baden-Württemberg eyaletinin 4. büyük şehridirRVF sisteminde ve bu kentte geçerli olan bilettir. Bu biletin kullanım süresi, ilk kullandığınız andan itibaren 24 saat ve RVF toplu taşıma ağı içinde geçerli olacaktır. Bu ağ,  üç bölgeye ayrılmıştır. Bu üç bölgeden biri içinde veya tüm ağ içinde bir gün boyunca sınırsız seyahat etmek mümkündür. Zone 1 için bilet bedeli : 6.7 € , tüm zone’lar için : 13.40 € dur. Yine zone 1 için → 5 kişiye kadar bilet tutarı : 13.40 €, tüm zone’lerde 5 kişiye kadar tutar da : 26.80 € olmaktadır (detay)..

       
      Stuttgart City Tour (Hop On Hop Off) – web :

      TR dahil on dilde audio, 24 saat geçerli  şehir gezi otobüsü ile kenti keşfedin.Diğer hop On Hop Off’lar gibi ring alanında istenilen durakta inip, gün içi araca binebilmektesiniz.Tam bilet : 18 € (24 saat), 14 € ( Stutgart Card idirimli), 4-14 yaş : 5 €..  Hizmet zamanı: mevsime göre saat 09.00-20.00 (18.00)..Tüm yıl geçerli 100 dk.lık “mavi tur” ve yaz ayları tüm hafta geçerli, 60 dk. lık “Yeşil” tur olmak üzere 2 güzergahlıdır.İsterseniz 2 turuda alın. Tam :28 €, Stuttgart Card ind : 22 €.

      Bilgi ve hareket yeri :T.İnformation Königstraße

       
      ** Ulaşımda kısa kısa Notlar..

      Haltestelle – Otobüs Durağı : Almanya’da sıkça göreceğiniz bir levhadır, zaman zaman şekilleri değişse bu levhaları her zaman tanır olacaksınız..Sarı ve yeşil renklerle yazılmış H işareti bu levhanın bir otobüs durağına işaret ettiğini belirtmektedir.‘Hoffnung’ olarak görünen bu yazı aslında durağın adını belirtir.Altında VVS ‘Zone 1234..’ ile belirtilen kısım durağın yer aldığı bölgeyi işaret etmektedir. Levha üzerinde belirtilen diğer rakamlar (125, 45..) ise bu duraktan geçen otobüs hatlarını işaret ederler.

      Bir not ilavesi de; Almanya’da bulunan trenler için olsun..

      Almanya’daki ana tren ağları ve çoğu banliyö ağı DB yani Deutsche Bahn tarafından işletilmektedir.Deutsche Bahn çok güçlü bir altyapıya ve tren filosuna sahiptir. Avrupa’nın hatta dünyanın en uzun tren ağına sahip ülkede hergün milyonlarca insan trenler ile ülke içerisinde ve dışarısına yani komşu ülkelere seyahat etmektedirler. Trenlerden bahsetmek gerekirse; ICE – Intercity Express treni ile başlayabiliriz, Almanya’daki en hızlı trenler bu trenlerdir, yer yer saatte 300km’ye varan hızlarıyla elbette en hızlı yolcu taşıyan bu trenlerin bilet fiyatlarıda diğerlerine göre daha yüksektir. Örneğin Berlin’den Karlsruhe’ye gitmek isterseniz ki iki şehir arası uzaklık yaklaşık 700km’dir, karayoluyla 7 saat süren yol, ICE trenleriyle 5-5,5 saatte gidilebilmektedir. Bu seyahat yaklaşık € 120-140 arasında gerçekleşmektedir. ICE’den sonra en konforlu ve hızlı tren IC – Intercity trenleridir, ortalama hızları 120 ile 160 km arasında değişen trenler, rahat, konforlu ve geniş vagonlara sahiptirler. Bilet fiyatları kabul edilebilir ölçüdedir. Bu trenlerden sonra IRE – Inter Regional, RE – Regional ve Bus – Zugbus adları verilen trenler izlemektedir. Bu üc grup genelde sık durmaktadırlar, bir nevi banyilö trenlerine benzerdirler. Bilet fiyatları en ucuz trenlerdir.

      Biletlerinizi bu adresten alın..

       
       

      ** Sonraki sayfa, Gezi alanları..

       
       
       
       

      Stuttgart ve Yakın Bölgeler – Klasöre dön

      Stuttgart, Uzak Bölgeler – Klasöre dön

       

      Almanya : Ana Klasöre dön

       
       
       
       


3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir