Münih Şehir Gezisi.3

Münih Gezisi – Şehir Merkezi

(2024 yılına güncedir)

 
 
 
Münih turistik kent gezi haritalarımızı yeniden hatırlatalım..
 

TURİST HARİTALARI (Münih)

###

###

 

Yedi bölgeli Gezi Haritamız


 
Gezi alanımız. Bölge 4 (Transport Zone M) :
Münih Eski şehir / Altstadt bölgesinin hemen batı kenarında, şehir merkezli bölgeyi gezeceğiz.
 
Neler göreceğiz ? ;

  • Münih Merkez tren garı (Munich Central Station – München Hbf)
  • Merkez Otobüs Terminali (Central Bus Station)
  • başta Oktoberfest – ekim festivali olmak üzere pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan “Theresienwiese” festival alanı olacaktır.

 
  ➳  Münih Merkez Tren İstasyonu – Münih Hauptbahnhof  (Hbf) ; : Almanya’nın en büyük ikinci tren istasyonu olan Münih kentindeki Merkez Tren İstasyonu, aynı zamanda günlük ortalama 450.000 yolcu kapasitesiyle ülkenin en yoğun demiryolu istasyonlarından birisidir.

 

1839 yılında inşa edilen istasyon, günümüzdeki yerine 1848’de taşınmış. II. Dünya Savaşı sırasında müttefiklerin ağır bombardımanına maruz kalan yapı, savaş sonrası yeniden inşa edilerek faaliyete geçirilmiş. Hem bölgesel hem de uluslararası hizmet veren istasyon, kentin merkezi olan Marienplatz’a da çok yakın. Restoranları, alışveriş merkezi ve çok sayıda mağazası bulunan Münih Merkez Tren İstasyonu, aynı zamanda günün her saatinde faaliyette olan bir uğrak merkezidir. Kuzey (nord – Arnulfstraße üzerinden) ve güney (süd – Bayerstraße üzerinden – fotoğrafta sağ’ daki) olmak üzere 2 giriş kapısı bulunur.

Burası demiryolu için Münih’teki transit merkezidir ve sadece bölgesel ve uluslararası trenlere hizmet vermekle kalmaz, aynı zamanda Münih’in tüm yeraltı ve banliyö tren hatlarını (U-Bahn ve S-Bahn) birbirine bağlar (Merkez İstasyona tüm S-Bahn ve tramvay hatlarının yanı sıra U1, U2, U4, U5, U7 ve U8 yeraltı sistemleri hizmet vermektedir).

Ana tren garında seyahat edeceğiniz trenin hangi perondan kalkacağı-tren bilgileri gibi merak ettikleriniz için bu link’ e bakın!

Platformlar özellikle şehirler arası trenler için uzun yürüme mesafeli olabilir. Zamanı buna göre değerlendirin!. Levhaları iyi takip edin.
 
Değişimleri göz önüne alırsanız (teyit edin!) genelde peronların dağılımı şöyledir ;

▪ Platform 1 ve 2 (yeraltında): Bunlar Münih “Hbf tief” olarak da bilinen yeraltı S- bahn banliyö platformlarıdır (tief Almanca’da derin anlamına gelir). Diğerlerinden farklı olarak platformlar, bir terminal konumlu değil, platformlar üzerindendir. Ana garın kuzeyinde bulunurlar (Havaalanı ulaşımı).
▪ Platform 5-10, (Holzkirchen kanadı): Bu platformlar, ana garın güneyinde olup ana platformların dışındadır. Çoğunlukla yerel (Bölgesel) trenler tarafından kullanılırlar. BRB – Münih’ten Salzburg’a giden bölgesel trenler bu platformu kullanır.
▪ Platform 11-26 (ana salonda): Bunlar ana salondaki platformlar olup çoğu uluslararası seferlere aittir. Çoğu ekspres ICE – EC- Railjet – Nightjet veya EuroNight trenleri olarak ; Paris, Viyana, Budapeşte, Ljubljana, Zagreb, Zürih, Roma, Floransa, Verona ve Venedik yönüne kalkarlar (bazen Salzburg, Innsbruck’a gidiş/geliş trenleri de bu platformları kullanmakta).
▪ Platform 27-36 (Starnberger kanadı): Bu platformlar, ana garın kuzeyinde ve biraz da merkezin dışındadır. Çoğunlukla yerel (bölgesl-regional) trenler tarafından kullanılan platformlardır (Garmisch, Mittenwald & Innsbruck). Ancak Zürih’ e giden “EuroCity” trenleri genellikle bu platformu kullanır.
 
Ana tren garında ; Çok sayıda ATM makinası, emanet bagaj dolabı, 30 dk süreli free Wi-Fi hizmeti de bulunmakta. Yemek bulmak sorun değildir, cafe & restoranlar yeterli sayıdadır. Sadece 15 dakika yürüme mesafesi ile şehir merkezi Marienplatz’ a ulaşırsınız (1.3 km).
 
Bu arada kısa bilgi olsun ;

Münih’in üç ana tren istasyonu vardır : München Hauptbahnhof, München Ostbahnhof (Münih Doğu İstasyonu) ve München Pasing. Bunların hepsi toplu taşıma araçlarıyla kolayca bağlantılıdır. Ana tren garı ile doğu (Ostbahnhof) tren garı arasını S bahn trenleri yaklaşık 10 dk. da alacaktır. Havaalanına daha yakın olanı München Ostbahnhof tren garıdır!. Münih Ost (Münih Doğu) bir şehir merkezinin doğu ucundaki istasyondan 14 platforma sahiptir.

❈ Munich East (Bahnhof München Ostbahnhof) – Doğu :
Münih’teki en büyük ikinci tren istasyonu olup,  Haidhausen ilçesinde yer almaktadır. Banliyö trenlerinin (S-Bahn), bölgesel trenlerin ve Avusturya ve İtalya’ya giden uzun mesafeli trenlerin çoğu burada duracaktır. Fransa ve İtalya’nın yanı sıra Almanya’nın kuzeyine giden motorail trenleri de buradan kalkar. Tren istasyonunun bodrum katında çeşitli mağazalar, snack bar ve cafe’ ler bulunmaktadır.

❈  Munich Pasing :
Münih’in batısında, Pasing ilçesinde yer almaktadır. Kuzey ve Batı’ya giden uzun mesafeli trenler Münih Pasing’de durmaktadır. 2012 yılına kadar  yeniden inşa edilmiş ve  yeniden yapılandırılmıştır. Bugün için München-Pasing istasyonu geniş bir kitleye hitap etmektedir.

 
♦ Meraklısı var ise (özelikle erişkinler!): Ana tren garında, gar girişini takiben termininallere doğru 150 m. kadar yürüyün. En solda “MAKET TREN” satış mağazası var (PİKO)(Web sitesi).


 
 
➳ Münih Otobüs Terminali – ZOB
Otobüslerin çoğunun son varacağı yerdir. Burası şehrin merkezinde bulunan (ana tren garı yakınında) ve ana turistik yerlere ve ilgi çekici alanlara kolay erişime sahip olan otobüs durağıdır.

Avrupa’nın dört bir yanından gelen ulusal ve  bölgesel otobüsler buraya ulaşır. Binanın içinde çeşitli mağazalar, kuaför, eczane, restoranlar ve snack-barlar yer almaktadır. ZOB, 2009 yılında açılmıştır. Binanın olağanüstü mimarisi, Alman hızlı treni olan ICE’nin ön ucunu temsil eder. Eşsiz cephe alüminyum borulardan yapılmıştır.

Eski uluslararası otobüs durağının adı ; Münih Frotmanning’ dir. Merkezden oldukça uzakta,  kuzeyde yer alır.

 
 
Veee, şimdi nerelerdeyiz?.. Dünyada en çok ilgi gören bira festivali..nerede ? tabiki, Almanya Münih’ te.. “OCTOBERFEST” in yapıldığı mekan.
 
 
➳   Theresienwiese ve Octoberfest Festival alanı  ;

Bölge ulaşımı : Güney kapısından giriş –  U bahn – U3-U6 (Goetheplatz yada Poccistraße) ; Kuzey kapısından giriş U bahn – U4-U5 / Theresienwiese ; Otobüs hat : 58 -62 -134,  N40-N41 (gece) / Theresienwiese.

42 hektarlık geniş peyzaj alanı, değişik aktiviteleri ile Bavyera’nın başkenti Münih’ te önde gelen bir çok açık hava etkinliklerinin yapıldığı mekandır. Adını Kral I. Ludwig’in karısı Therese von Sachsen-Hildburghausen’ den alır.

Oktoberfest ilk olarak 1810 yılında Bayvera prensi Ludwig ile prenses Therese’nin evlilik töreni şerefine düzenlenmiş. Zaten festival alanının ismi de prensese atfedilerek Theresienwiese (Therese Alanı) olmuş. Düğün merasiminin anısına gerçekleşen kutlamalar her geçen yıl büyümüş ve sonuçta bugünkü halini almış. İnsanların hala yerel kıyafetlerle festivale katılıyor olmaları da, festivalin geçmişlerine ve kültürlerine ait bir olay şeklinde ortaya çıkmasından kaynaklanıyor.

 

Theresienwiese Festival Alanı


 
Bu meydan kent’ in kalbinde “Isarvorstadt” bölgesinde bulunuyor. Münih için en büyüğü  (Theresienwiese / Oktoberfest) Ekim & Bira festivali dahil olmak üzere, bir çok kutlamaların ve festivallerin mekanıdır. Yılda bir olmak üzere Kızılhaç organizasyonlu Almanya’ nın en büyük bit pazarı genelde nisan ayı 2. yarısı ilk cumartesi 1 günlüğüne 30 yıldan fazla dönemde burada yapılmakta (Theresienwiese Fleamarkt)(20 nisan 2024).

Oktoberfest ; her yıl Eylül ayının ikinci ortasından Ekim ayının başına kadar düzenlenmektedir (2020-21 pandemi nedenli iptal edilmiştir !)(2022 sonrası tekrardan yapılmakta!) (Festival -Video).

Almanların kısaca “d’ Wiesn” ya da “d’Waasn” olarak adlandırdıkları alandır.

 Unutmadan Oktoberfest dahil,  festivallerin büyük bölümünde giriş ücretsizdir!

 

Yıl boyu bu festival alanında yapılan etkinlikler nelerdir?   :

  • Yine yeni yıl öncesi, Noel’de -noel pazarlarına ev sahiliği yapar.
  • Nisan ayının sonları, mayıs ayı başlarına kadar süren  – iki hafta boyunca – Theresienwiese :  “küçük Oktoberfest” olarak da bilinen bahar festivaline (Münchner Frühlingsfest) sizleri bekler olacaktır.
  • Riesenflohmarkt :  Şehrin “Dev Bit  ve ikinci el” pazarını merak ediyorsanız yaz ayları buralara uğrayın.
  • Haziran ayının 2. yarısından, temmuz ayı ilk yarısına kadar yaklaşık 1 ay tollwood kültürel yaz festivalleri de burada yapılır (21-06-2024 / 21-07-2024). Canlı müzik, tiyatro, sanat, el sanatları, gastronomi… ilki 1988 de gerçekleşmiş. Benzeri olan  ama kış mevsimli yapılan  “tollwood kış” festivalini de burada (kasım/aralık aylarında) unutmayın!
  • Bayerisches Zentral-Landwirtschaftsfest – Bavyera Merkez Tarım Festivali : her dört yılda bir gerçekleşir. Tarım endüstrisi için önemli uluslararası bir etkinliktir.

 

Aziz Paul Kilisesi – Theresienwiese’ nin kuzey ucundaki bu zarif kilise, Oktoberfest ziyaretçilerine festival gerçekleşirken merkez kulesine tırmanmalarına izin vermekte imiş! Zirveye ulaştığınızda, göz kamaştırıcı ışıklar ve havayı dolduran doyurucu Bavyera yemeklerinin kokusu ile festival ortamının muhteşem manzaralarına tanık olursunuz.


 
Bu büyük festival alanın güney batısında ; Ruhmeshalle Bavaria mit / Şeref Salonu’ nu  ve  önünde yer alan devasa Bavaria Statue / Bavyera heykelini göreceksiniz.

Oktoberfest’in yaşandığı bu arazi üzerindeki Lady Bavaria heykeli, bir zamanlar tüm dünyada türünün en büyüğü olarak anılmıştır! Lady Bavaria’ nın aslında içi boş olduğunu ve şehrin eşsiz manzarası için tırmanılabileceğini biliyor muydunuz? 

1837’de Kral Ludwig I tarafından Bavyera onur salonunu taçlandırmak için planlanmış, yapımı 13 yılda bitmiş modern çağın en eski bronz heykelidir. Aynı zamanda o zamanki bağımsız krallığın etkisini ve kültürünü sergilemek için tasarlanmıştır. Heykel gücü, gurur ve vatanseverliği anlatır. Avrupa’nın o dönem için  klasik  döneminden beri benzeri görülmemiş muhteşem bir mühendislik eseridir. 9 m. taş blok üstünde yaklaşık 88 ton, 18.5 m. yüksekliktedir. Kral Ludwig’e adanan bir minnet duygulu heykelin elinde  çelenk bulunur. Yanında savunmada görevli bir aslan vardır. Heykel Germen kıyafetlidir. 2000 yılında hataları tesbit edilmiş, yeniden şekillendirilmiştir. Elinin tam boyutlu kopyası Alman müzesindedir. Heykelin başına kadar çıkmak için sipiral 120 adet merdiveni tırmanmak gerekir. Baş kısmında Münih manzaralı pencere vardır.

Heykelin arkasında yer alan ; Şeref Salonu (Bavaria und Ruhmeshalle) aynen “Bavyera” heykeli gibi, Bavyera Kralı I. Ludwig tarafından  (1843 – 1853) dönem  mimarlarından Leo von Klenze’ e yaptırılmış anıtsal bir yapıdır. İnşaatın amacı, Bavyera’nın büyük yöneticilerinin anısını ve ihtişamını onurlandırmaktır. Salon ; geçmişteki ünlü Bavyeralı yöneticilerin büstlerinin bulunduğu bir galeridir. 

Theresienwiese, Münih’in merkezine  biraz uzakta olsa da, onu çevreleyen sokaklar ile canlı kalmaya devam eder ve arayabileceğiniz birçok harika restoranla dolu sokakları vardır. Burada daha uygun fiat ile  ve daha fazla yerel favori gıdaları bulabilirsiniz.

 
 
Kısaca Ekim Şenliği /Oktoberfest – web bilgi   ;

Oktoberfest ya da Türkçe çevirisi ile Ekim festivali, Almanya’nın Bavyera eyaletinin Münih kentinde her yıl Eylül ayının son günleri ve Ekim ayının ilk günlerinde düzenlenen 2 hafta süren bir festivaldir. Her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin katıldığı bu festival Münih şehrindeki en ünlü olaydır.

Bira içmek Almanlar için başlı başına bir kültürü ifade eder. Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen ve “bira festivali” olarak da bilinen Oktoberfest, bu kültürün yaşandığı en eğlenceli festivaldir.

Festival, geleneksel olarak, Ekim ayının ilk Pazar gününü de içine alacak şekilde 16 gün sürer. Batı ve Doğu Almanya‘nın birleşmesinden sonra festivalin programı değiştirilmiştir (eğer Ekim ayının ilk Pazarı ayın 1’ine ya da 2’sine denk geliyorsa festivalin süresi ayın 3’üne yani Almanya Birleşme Günü kutlamalarına uzatılmaktadır). Festival, genellikle Almanlarca kısaca “d’ Wiesn” ya da “d’Waasn” olarak söylenen Theresienwiese (Therese Alanı) isimli yerde yapılmaktadır. Festivalin en önemli özelliği biradır ve her sene festival kutlaması, Münih Belediye Başkanının büyük bir ahşap bira fıçısına çeşme çakması töreni ile başlar. Almanlar bu eylemi “O’zapft is!” (Bavyeraca: “Çeşmelendi!”) biçiminde seslendirmektedir.

Bu kutlamalar için özel olarak bir Oktoberfest birası mayalanır ki bu bira hem tat hem de alkol bakımından biraz koyu renkli ve serttir. Bu bira Maß denen bir litrelik özel bardaklarda sunulur ve ilk Maß Bavyera Başkanına ikram edilir.  

1 bardak bira :  Maß,  ortalama 10 € civarında… (Maß: Oktoberfest’e özel, litrelik bira bardağı)..

 

ayrıca bunları da bilin; 

Hendl: Festivalde binlercesi tüketilen bütün kızarmış tavuğa verilen ad…

D’ Wiesn ya da d’ Waasn: Oktoberfest’in yapıldığı Teresa Çayırı’nın halk arasındaki adı.

Geleneksel kıyafetlerin genel ismi Trachten. Erkeklerin giydiği deri pantolonlara Lederhosen, kadınların giydiği elbiseye ise Dirndl deniyor.

Sadece Münihli bira üreticilerinin bu özel birayı sunmalarına izin verilir ve bu sunum adı Bierzelt olan binlerce kişinin sığabileceği devasa çadırlarda yapılır.

Bira markalarımı? ..

Augustiner, Paulaner, Beck’s, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr, Hofbräu, vb.

Bu arada, Bavyera’da bira saflığı ile ilgili bir yasa vardır – Reinheitsgebot : Bu yasa, Almanya’da bira üretimini düzenlemektedir. Belgenin orijinal metnine göre, bira üretimi için sadece üç bileşen kullanılmalıdır : su, arpa (arpa maltı) ve şerbetçiotu. Yasa, 23 Nisan 1516’da Ingolstadt şehrinde (Bavyera) yayınlanmış. Bu yasa, bira üretimi ve ticareti için kurallar koymaktadır. Festival boyunca her Salı günü  saat 12 ila 18 arasında indirim var!

Hafta içi bira çadırları sabah 10.00′ dan 22-30 ‘a kadar açıktır.. 
 
2024 yılı planlanmış tarih : 21 eylül – 6 ekim 2024.
 
Dünyanın diğer ülkelerinde de Oktoberfest kutlamaları adı altında çeşitli kutlamalar da yapılmaktadır. Münih’ inki ile kıyaslanamaz!
 
 
Bir sonraki gezi sayfamızda görüşmek üzere…
 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Münih GeziRehberi ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir