İki günde hızlı, Ucuz & Free Barselona

 
 
 

KISA ZAMANLI, UYGUN BARSELONA GEZİSİ

(Kısa notlar)

 
 
 

Gezimizi planlıyabiliyorsak eylül ayına (son haftası – la merce festival haftasına), festival günlerine, olmadı ilk bahar – yaz veya güzün erken dönemlerine denk getirelim.. Ağustos bence en son tercih olsun!, yılbaşı  – noel kutlamalarına denk düşmez ise kış aylarını da pas geçin derim.

Barselona, başkent Madrid’e  ve diğer kentlere göre farklı vede özel bir şehir.

Şehirde milliyetçi Katalan nüfusu oldukça fazla.

Havaalanından merkeze gitmenin en kolay yolu olan Aerobus otobüslerini bulup yola çıkıyoruz. Aerobuslar ile Barselona merkeze ulaşmak yaklaşık yarım saat sürüyor ( detay için).

Şehrin merkezi ve en önemli meydanlarından olan Catalunya Meydanı’nda indikten sonra kenti gezelim..

ilk durağımız Diagonal Meydanı’na en yakın konumda bulunan ve şehrin önemli turistik noktalarından Casa Mila ya da bilinen diğer adı ile La Pedrara. Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “Taş Ev” anlamına gelen Casa Mila Passeig de Gràcia Bulvarı üzerinde bulunuyor. Casa Mila, Barselona’nın ünlü mimarı Antoni Gaudi tarafından 1905-1910 yılları arasında yapılmış fakat resmi olarak inşaat 1912 yılında tamamlanmış..

casa-milaphmini

Bu gezimiz planlı olduğundan önceden temin edilen yada her durağında alabileceğimiz bilet ile “Barcelona Bus Turistic” = Hop On & Hop Off yani istenilen durakta inilip binilebilen otobüslerle 2 günlük (birbirini takip eden 2 gün) bileti kişi başı 40 € (online + % 10 ) alarak otobüsümüze biniyoruz..Ayni işi “Katalan meydanında “da yapabilirdik!. Kısa zamanlı gezilerde (2 – 3 gün) bence başka toplu taşıma kullanmayın derim..

2 günlük otobüs gezisi size rahatlıkla yetecektir.. Bilet alan herkese ücretsiz bir de Barselona haritası veriliyor. Barselona’da bulunduğunuz süre boyunca turistik yerleri kolayca bulabilmeniz için çok işinize yarıyor. Otobüslerde 18 dilde sesli anlatım da bulunuyor ( TR dahil)..

 

Gezimizde ikinci durağımız şehrin en önemli yapısı olan Sagrada Familia Bazilikası. Sagrada Familia kumdan kule görüntüsü ile ve muhteşem mimarisi ile karşınıza çıkmakta.

la-sagrada-familia-antoni-gaudi

Turist yoğunluğunun yaşandığı yaz aylarında olmasak da kilise önündeki kuyruk çoğu zaman var. 1882 yılında Antoni Gaudi tarafından yapımına başlanan Sagrada Familia, Gaudi’nin ölümü sonrası yarım kalmış. Gaudi’nin karmaşık mimari anlayışının çözümü biraz zaman alsa da daha sonra inşaat tekrar devam etmiş. Unesco Dünya Miras Listesi’nde bulunan kilisenin yapımına halen halk yardımı ile devam ediliyor ve bu yüzden inşaat yıllardır devam ediyor (2030 da sonlanması planlanmış). Kilise bu yönüyle halk arasında “Bitmeyen Kilise” olarak da biliniyor. Sagrada Familia’yı dilerseniz kendi başınıza dilerseniz de rehber eşliğinde gezebilirsiniz.Ücretler  : mevsime göre, 18-20 € bazik tam bilet, 31-33 € rehberli tam bilet olarak satılmakta (online bilet).. Not : Eğer yüzlerce merdiven kullanıp yürüyerek tepelere çıkmak istemezseniz ; Önceden rezervli 2 € karşılığı asansörleri kullanmanız önerilmekte..10 yaş altı free..

 

Barselona’daki yeni durağımız bir diğer Gaudi eseri olan Park Guell (Ulaşım planına bakın).

barcelona-freewalktourph

Otobüsler (line 116 – park guel durağı) parkın önüne kadar gidiyor. Yine ; yeşil-Metro – L3 hattı ile “Lesseps” durağında yada “Valcarca” da inin -Durakta indikten sonra 15 dakika kadar yürümeniz gerekiyor.Lesseps’te indi isek kuzey yönü ile ; Avinguda de Vallcarca no. 60′ a (Valcarca’da indi isek güney yönü ile) yürüyün..Tam bu noktada caddeyi kesen, kalabalığın izlediği bir dik sokak göreceksiniz..Baixada de la Glòria sokağı sizi yürüyen merdivenler ile “Park Guele’e çıkaracaktır (Avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya girişi)...Yada ; Bus Turístic’ten (mavi hat) üzerinden “Park Güell” e ulaşın.

escalators-up-parc-guell

Guell ailesinin soyluluk göstergesi olarak 1900 ile 1914 yılları arasında Mimar Antoni Gaudi ‘ye yaptırdığı çok güzel bir park olan Park Guell şehirde ziyaret etmeniz en önemli 3 yerden biri. 1923 yılında halka açılan ve girişin geçen yıllara kadar ücretsiz olduğu park Unesco Dünya Miras Listesi’nde de yer alıyor. Üzerinde, seramik hayvanların yer aldığı merdivenlerle çıkılan, renkli mozaiklerin süslediği kıvrımlı bir balkonu olan ve dünyanın en uzun oturma sırası olarak biline “Gran Plaça Circular” burada yer almaktadır. 22 ile 50 € arası seçenekli parkın normal giriş ücreti tam bilet: 10 €,  (+ 65 yaş / 7-12 yaş : 7 €) dur…

Online bilet

 

Hediyelik eşyalar almak isterseniz parka yakın ufak dükkanlar alışveriş için doğru adresler. Buralarda şehir merkezine oranla çok daha fazla çeşitte hediyelik eşya satılıyor.

 

Burada iken güzergahta devam eden Turist otobüsümüz ile ; şehrin önemli noktalarından olan Tibidabo ve Pavellons Guell’ e geçiyoruz. 514 metre yükseklikte Tibidabo Dağı Barselona manzarasını izleyebileceğiniz en güzel noktalardan. Tepe üzerinde Temple Expiatori del Sagrat Cor Bazilikası, Barselona’nın hemen hemen her noktasından gözüken Tv vericisi olan Torre de Collserola Kulesi ve bir de lunapark (Amusement park) bulunuyor..

tibidaboph8

 

Sıradaki durağımız son yıllarda dünyanın en başarılı futbol takımlarından olan F.C Barcelona‘nın stadyumu Nou Camp. Eğer biraz olsun futbol tutkunuz varsa burada inerek Nou Camp Stadyumu ve F.C Barselona Müzesi’ni gezebilirsiniz.

nou-campph9

Otobüs ile durağımız sonra, Barselona’nın merkezindeki limanı olan Port Vell olacak. Liman üzerinde alışveriş yapabileceğiniz Maremàgnum Alışveriş Merkezi bulunuyor. Bunun dışında limanda IMAX Sineması ve Avrupa’nın en büyük akvaryumu olan Aquarium Barcelona da yer alıyor. Dilerseniz liman boyunca güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Limanda en dikkat çeken yapı ise 1888 yılında Barselona’da gerçekleşen Uluslararası Barselona Fuarına özel olarak yapılan, 60 metre uzunluğa sahip Kristof Kolomb Heykeli. Şehrin en önemli caddesi olan La Rambla Caddesi sonunda buluna heykelin yeri, Kolomb’un Amerika yolculuğundan döndüğünde ilk varış noktası olan yere yapılmış.

barcacentrumph1

 

Buradan yönümüz kuzey.. Bir süre otobüse veda edeceğiz.. Yürüme alanın dayız..Kolomb heykelini arkamıza alıp kuzeye doğru, kalabalık insan akınına uğramış şehrin en önemli caddesi olan La Rambla ’ya geçiyoruz. 1.2 km uzunluktaki cadde yapı olarak İstiklal Caddesi’ni kısmen anımsatmakta. Cadde üzerindeki en güzel yerlerden biri ise Mercat de Sant Josep de La Boqueria ya da kısaca La Boqueria olarak geçen Barselona’nın ünlü kapalı pazarı (La Rambla, 91).

la-boqueria-marquet_barcaph

Tapas’lar.Şehirde birçok Tapas Restoranı bulunuyor. Dilerseniz onlarca çeşitteki tapasları deneyebilir ya da taze ve lezzetli deniz ürünlerini tercih edebilirsiniz.

1. günü tamamlayabiliriz..Akşam tercih sizin..

 

2. gün ünlü, Catalunya Meydanı (Plaça de Catalunya) ve Passeig de Gracia. La Rambla ile Gracia arasında bulunan Catalunya Meydanı şehrin en işlek noktası. Meydan etrafında bir çok kafe, restoran bulmak mümkün. Hard Rock Cafe bu meydanda.. Yürümeye devam edip Gracia’ya geliyoruz. Gracia üzerinde bulunan en önemli yapı şüphesiz şehrin en güzel binalarından olan Casa Batllo. 1887 yılında yapılan ve Antoni Gaudí ve Josep Maria Jujol tarafından 1904–1906 yılları arasında restore edilen yapı sahip olduğu mimari ile turistlerin en hoşuna giden yerlerden.

casa-batllophbarca
Casa Batllo & Casa Amadler

Passeig de Gracia üzerindeki Uyumsuzluk Bloğu aynı sırada dizilmiş 3 önemli yapıdan oluşur; Casa Batllo, Casa Lleo Morera, Casa Amatler..Passeig de Gracia Bulvarı’nın en ilginç üç yapı örneğinin bir araya geldiği bu blok adından da anlaşılacağı gibi, birbiri ile uyumsuz, farklı tarzlardaki “modernisme” yapılarının bir arada bulunduğu bir bloktur.

Otobüsümüzün 2. günlük gezisindeyiz. Yolda sırasıyla şehrin merkez tren istasyonu olan Estacio De Sants’ı oradan sonra da şehrin bir diğer turistik noktası olan Carrer de Creu Coberta’yı geçiyoruz (İspanyol meydanına çıkan bir cadde).

estacio_barcelona_santsph
Estacio De Sants

Eğer şehirde 3-4 gününüz varsa buraları daha genişçe gezebilirsiniz. Otobüs güzergahı ile devam ederek 1929 yılında Uluslararası Fuar için yapılan Barselona’nın bir diğer önemli meydanı olan Plaça de Espanya’ya ulaşalım. Meydan etrafında birbirinden güzel bir çok kafe vb. yer bulunuyor.. ayrıca meydana yakın önemli yapılar arasında Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC, Katalonya Sanat Müzesi) ve Joan Miro Park (Parc de Joan Miró) bulunuyor. Ufak bir park olan Joan Miro’da dilerseniz biraz mola verebilirsiniz. Müze gezilerinden hoşlanıyorsanız da şehrin önemli müzelerinden olan MNAC’ ı gezebilirsiniz, müze giriş ücreti 12 € (Cumartesi günleri 15: 00′ ten itibaren; her ayın ilk Pazar günü; 18 Mayıs, Uluslararası Müzeler Günü; 11 Eylül, Katalonya ulusal gününde ücretsiz!). Bu arada turistik otobüslerle direk müzeye gitmek isterseniz meydanda inmenize gerek yok, müze durağında da inebilirsiniz.

museo-nazionale-di-artemnac

Müze sonrası ; Poble Espanyol’a geliyoruz (İspanyol köyü). Poble Espanyol adeta kale kapısını andıran girişi ile bizi karşılıyor. Şehirdeki diğer ünlü yerlerde olduğu gibi burada da giriş ücreti maalesef yüksek ve kişi başı 11 Euro. Poble Espanyol 1929 yılında Barselona Uluslararası Fuarı’na ev sahipliği yapması için yapılmış yapay bir İspanyol köyü. 42.000 m2 lik bir alanda kurulmuş alanda 117 tane ev bulunuyor. Köydeki bu evler uzun araştırmalar İspanya’daki en güzel evlerden örnek alınarak yapılmış .Yapımı 13 ay süren Poble Espanyol’un mimarı ise Josep Puig i Cadafalch..

poble-espanyolph09

Poble Espanyol içinde yemek yiyebileceğiniz bir çok kafe restoran da mevcut, fiatlarıda makul..

Yol boyunca önce olimpiyatlar için yapılmış Anella Olypica (olimpiyat stadyumunu) sonra da Montjuic Teleferik’i duraklarını geride bırakıyoruz. Dilerseniz Montjuic Teleferiği ile de merkeze ulaşabilirsiniz.

 

Tekrardan merkezde, La Rambla yakınlarındayız..La Rambla’ya komşu, şehrin eski yerleşim noktalarından Barri Gotic‘de gezerken karşımıza Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia ya da kısaca adıyla Barselona Katedrali çıkıyor.

catedral-de-la-santa-creubarca

Katedral’de yenileme ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Dar sokalı Gotik mahalleyi mutlaka gezin..

 

Barselona’da La Rambla Caddesi ve Park Guell etrafında bir çok hediyelik dükkanı var. Şehirden alınabileceklerin başında İspanyol Yelpazeleri geliyor. Gerçek ve kaliteli yelpazeler şehirde yalnızca yelpaze satan dükkanlarda satılıyor. Fiyatlar 30-40 Euro’dan başlayıp işçiliğe bağlı olarak yüzlerce Euro’lara kadar çıkabiliyor. Hediyelikçilerde satılan yelpazeler ise biraz turist işi. Kalite olarak çok tatmin edici olmayan yelpazeler 10-15 Euro arasında.
Hediyelik eşyaların başında Gaudi tarzında, kırık mozaiklerden yapılmış rengarenk süsler ve minik eşyalar geliyor. Flamenko dansına özgü eşyalar ve ufak biblolar da alınabilecekler listesinde.

Çok tarz kıyafet ve aksesuarlara sahip Desigual’ın şehirde bir çok mağazası var bir göz atabilirsiniz. Ayrıca La Rambla’nın ara sokaklarından Carres Dels Boters sokağında, 2 katlı mağazasında çok orijinal hediyelikler satan Art Montfalcon adında bir dükkan var. Alışveriş yaparken buraya da uğrayabilirsiniz(Carrer dels Boters)(metro L3- Liceu).

 

İspanyada iken birde La Rambla üzerinde bulunan ve şehrin en ünlü flamenko gösteri merkezlerinden Opera Flamenco’da dans gösterisi izlemek gerek.Tabi başka yerlerde olur.Konserler ortalama 1 saat sürmekte..kiminde aperatifte var..Bence gereksiz..Ayrıca 3 biletleme mevcut..Ön sıralar 25-35 €.. Buna da gerek yok..Zaten salonlar çoğunda büyük değil..Orta sıralar yaklaşık 4-5. sıradan başlamakta.. Gece seansına yer ayırtın..Genelde geceleri 2 matina olmakta..

 

Barselona’yı çok seri gezmiş olduk.. Mümkünse bu gezide aşağıdakileri de görün..

La Rambla Caddesi ve Casa Mila olmazsa olmazlardan.Bunlar dışında ise şehrin turistik noktaları ise şunlar: Casa Batllo, Kristof Kolomb Heykeli, Port Vell, La Boqueria, Nou Camp Stadyumu, Barri Gothic, Picasso Müzesi, Aquarium Barcelona, Catalunya Meydanı, Espanyol Meydanı, MNAC, Tibidabo, Palau Guell, Barselona Katedrali, Passeig de Gracia, Montjuic Tepesi, Torre Agbar, Palau Musica Catalana, Hospital de Sant Pau, Barselona Hayvanat Bahçesi, El Poblenou, Maritime (Denizcilik) Müzesi, El Raval, Gran Teatre del Liceu, Fundacio Joan Miro, Pavellons Guell …

Detaylı Barselona gezisini Menü’müzden takip edin..

 
 

Bu arada her şey ücretli mi bu kentte? Hayır..Bazı aktiviteler Free, yani ücretsiz.. Nelerdir bunlar?

 

  • Barselona’da pek çok müzeler her ayın ilk pazar günü yada pazar günü öğleden sonraları ücretsizdir..

+ MNAC: Museu Nacional d’Art de Catalunya (bilgi)

+ MUHBA Museu d’Història de Barcelona (bilgi)

+ Museu d’Història de Catalunya (bilgi)

+ Museu de la Música (bilgi)

+ Museu Frederic Marès (bilgi)

Museu Picasso (bilgi)

+ Museu Marítim de Barcelona (bilgi)

+ Jardí Botànic (bilgi)

 

    • Deneyimi eksiksiz olarak yaşamak istiyorsan, her şeye gidiş-dönüş 13.50 € gibi bedel ile bir yolculuk imkanı sunan teleferiğe atlayıp, Montjuïc kalesinin sunduğu panoramik ve gerçekten paha biçilemez şehir manzarasının tadını çıkararak başlayabilirsin.
    • Plaza de España’daki büyülü havuz, beraberindeki ışık gösterisi ve müzikle birlikte öğleden sonra dinlenmek.
    • La Boquería pazarını gezmek..
    • Ciutadella Parkı şehir merkezindeki ilaç gibidir. Keyifle piknik yapabileceğiniz ve dinleneceğiniz alan..
    • Mevsim uygun ve zaman varsa Plaj’lar ..

 

  • Bunkers del Carmel‘ den Barselona manzarası..İspanya iç savaşının sembolik yerlerinden biridir. Sığınakların yapılma nedeni, iç savaş (1936-39) sırasında Barselona’ya yapılan yaklaşık 200 bombardımana karşı koruma sağlamasıydı.Tarihi önemine ek olarak, bu sığınaklar bir tepenin üzerine inşa edilmiştir ve benzersiz bir Barselona manzarası sunar ( metro  L5 – El Carmel, L4 – Alfons X )( adres : MUHBA Turó de la Rovira, Carrer de Marià Lavèrnia, 08032)

bunkers-del-carmel-barcelona-min
 
Ve bir çok aktivite, Barselona için alternatifler bolca….
 
 
 

Barselona – Ana Sayfa

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir