Almanya Bileti (49 €) – Deutschlandticket

 
 

(TÜM DETAYLARI İLE – mart 2024 yılına günceldir)
 
 
 
Global petrol ve ekonomik kriz 2022 yılında dünya’ nın kapısını çaldığında bilindiği gibi Almanya’ da tüm eyaletlerde geçerli  aylık 9 €’ luk toplu taşıma ücreti uygulaması ile bilet satışları 23 mayıs 2022 tarih itibari ile başlamıştı. 01-06 /31-08-2022 tarihleri için toplam 3 ay süren uygulama sonlanmış ve “Alman Ulaştırma Bakanlığı” girişimi ile yeni arayışlar başlamıştı. Hükümet içinde bir kısım muhalefete rağmen ülke genelinde uygulanacak, 9 €’ luk biletin halefi olarak aylık – sabit ödemeli ve günümüzde uygulamada olan 49 € tutarında yeni bir “Abonelik Uygulaması” Almanya toplu taşıma sisteminde nihayet devreye girdi ( 01-05-2023 ) (şubat 2024 olarak bilet, yaklaşık 10 milyon kişi tarafından kullanılmaktadır).

1 Mayıs 2023 ve sonrası ilkin dijital yani “online/çevirim içi” olarak (HandyTicket” – Mobil uygulama) (akıllı telefonda dijital bilet olarak) , sistemin oturması ile de sonradan (ki 2023 sonlarına doğru başlamıştır!) ek olarak “Çipli kart” şeklinde Ay’ lık  ve Abonelik usulü ile “Deutschland-Ticket” satışa sunulmuştur. Kişisel abonelik sistemli ve devredilemez olan 2. sınıf. bilet (bazı eyaletlere devredilir özellik ha geldi ha gelecektir!) ; tüm Almanya genelinde şehirler arası bazı ulaşım araçlarında, tüm şehirlerin yerel trenlerde ve şehir içi hizmeti sunan tüm ulaşım dernekleri araçlarında (S-Bahn /Banliyö trenleri, U-Bahn /Metro, tramvay, otobüs), eyalet tarifeleri ve katılımcı ulaşım şirketleri içindeki tüm toplu taşıma araçlarında herhangi bir sayıda sınırsız yolculuk için geçerlidir (İlgili tarife sağlayıcısının tarife düzenlemeleri geçerlidir)(ek ; bazı federal eyaletlerde mesela Stuttgart / Baden-Württemberg’ de Ulaşım ve Tarife Birliği (VVS) bir TicketPlus sunmaktadır. Aylık 9.90 € karşılığında yanınıza bir başkasını da almanıza olanak tanıyan bu bilet, VVS ücret bölgesi içinde başka kişiye transfer edilebilir (devredilebilir) (Hafta sonları ve resmi tatillerde tüm gün ve Pazartesi’den Cuma’ya saat 19:00′ dan itibaren bir yetişkin ve üç çocuk “17 yaş dahil” birlikte seyahat edebilirsiniz ve yalnızca “çipli” – Almanya biletiyle geçerlidir, cep uygulamasında geçerliliği yoktur!).

Sonuç olarak kişi başı aylık 49 € bilet satışı ile Almanya’ da yeni bir dönem başlamış oldu (Ulaştırma bakanları arasında yapılan istişarelerin ardından 49 €’ luk fiyatın 2024 yılında da aynı kalacağı kesinleşmiştir!).  (DeutschlandTicket) (D- Ticket) için – (Bu alandan) (Yada buradan )  veya (buradan) bilgi edinin.

Şimdilik uygulama süresinin en az 2 yıl olması planlanmıştır. Sonrası bu süre uzatılır mı, kesin olmamamkla birlikte ? Tahminler uzatılacağı yöndedir! Kart yeni olduğundan ve yaşanabilir sorunlarıyla, sistemin uygulama kuralları ilgili web sitelerinde  sıklıkla güncellenmektedir. Kısa aralıklar ile varsa değişimleri – haberleri izliyor olun!.

Önemli not : D-Bilet olarak (Deutschland Tick.) ; Şu ana kadar verilmiş olan “Plastik kartlar” ve “kağıt biletler” sadece 29 Şubat 2024′ e kadar geçerlidir! “QR kodlu” müşterilere iletilmiş plastik kartlar veya kağıt biletler olarak tüm D-Biletleri ( Deutschlandticket, D-Ticket JugendBW ve Job-Ticket.. ) 1 Ocak 2024 tarihinde Dijital Çipli Kartlarla değiştirilmiştir. Plastik kart veya kağıt bilet olarak D-Biletlerin geçerliliği ise 1 Mart 2024 tarihinde sona erecektir. Bu nedenle ; Elinde Çipli kartı olmayanlar, geçerli bir seyahat iznine sahip olmaya devam etmek için çipli kartlarını kendileri alabileceklerdir. Öncelikle sistem ; Abonelik yapılmış ve e-ticket size ulaşmış ve telefonda QR kodu ile kullanmakta iseniz kayıt sırasındaki gösterdiğiniz ikamet adresinize posta yolu ile gönderilecektir. Yeni çipli kartı aldıktan sonra varsa eski plastik kartınızı QR koduyla imha edin. Yok, çipli kartınız istendiği gibi posta yoluyla gönderilmediyse, teslim edilemedi veya yetkili büroya iade edildiyse ; Bu durumda çipli kartınızı sizden sorumlu mobilite merkezinden teslim alabilirsiniz yada aldığınız kanal ile iletişime geçiniz!

49 € Dijital Çipli Kart (Deutschland-Ticket) – 2024

Bilet aboneliğinizi “cep telefonu” bilet uygulamasında kullanırsanız (Mobil uygulama), Deutschlandticket’ ınız orada görüntülenecektir. Mobil bilet/HandTicket zaten dijital bir bilettir ve bu nedenle değiştirilmesine gerek yoktur!. Mobil bileti kullanıyorsanız (telefon), sizin için hiçbir şey değişmeyecektir. Yeni Çipli Kart’ ta ; Kişisel verileriniz artık yeni karta basılmaz ve bu nedenle artık dışarıdan kişisel bilgiler görüntülenemez, yalnızca çip üzerinde şifreli olarak saklanır. Ayrıca fotoğraflar artık yeni çipli kartta gösterilmeyecektir. Seyahat kartları için yeni “çipli kartı” seçen müşteriler dikkat ; her zaman geçerli olarak, Fotoğrafsız seyahat izinli kartlarınızın beraberinde bir “fotoğraflı kimlik belgenizle” geçerli olduğunu lütfen unutmayın. Kontrollerde bilet müfettişi (Fahrkartenkontrolleur) sizden kimlik talep edebilir! Ayrıca Mobil-Hand Ticket uygulaması kullanıyor iseniz ; cep telefonunuzun bataryasının biteceğini, mobil internet açısından çevirim dışı kaldığınızda uygulamayı açamayacağınızı ve telefonunuzda bir alanda kare kodlu bilet çıktınızı saklamanız ayrıca önerilmektedir.

➼ Bu kart (Bilet), takvim yılının ilgili Ayına aittir (her takvim ayının 1. gününden başlar, bir sonraki ayın 1. takvim gününün 03.00 saatine kadar geçerlidir). Ay bazında Yıllık Abonelik ile DeutschlandTicket’ ı : ilgili ve yetkili şatış yapan web sitelerinden “Online” yada DB – Alman Demiryolları (Bahn.de) “Streckenagent” veya “HandyTicket Deutschland” (HTD) uygulaması üzerinden akıllı telefon uygulamasıyla dijital bir varyant olarak satın alabilirsiniz. Ayrıca Almanya genelindeki “Deutsche Bahn” seyahat merkezlerinden satın alabilirsiniz (ana tren garları ve büyük tren istasyonlarında mevcuttur) (Abonelik ve üye kayıtlı kart sisteminden Çipli kart başvurusu da mümkün. Profilinizden “aboneliklerimi yönet” seçeneğinden talep ile size ilkin e-postanıza “pdf” formatlı & kare kodlu “geçici kart” gelecektir. Akabinde ikamet adresinize kartın kendisi de ulaşır).

➼ Kart alındığı tarihten itibaren 1 ay geçerli DEĞİLDİR! (Örneğin haziran ayının 25 inde Almanya’ da olacaksınız. Ayın kalan 5-6 günü için bu bileti almak mantıklı olmayacaktır!, Temmuz ayı da orada kalacak iseniz 1 temmuz’ dan geçerli olacak şekilde biletinizi aylık olarak satın alın).. Bilet 2. sınıf yolculuk içindir . Tüm ülke için 1. sınıf uygulama planı varmıdır?. Stuttgart (Baden Würtenberg eyaleti) için 2024 – yeni uygulamada ; (VVS) bir TicketPlus sunmaktadır. Aylık 9.90 € karşılığında yanınıza birisini de almanıza olanak tanıyan bu bilet, VVS ücret bölgesi içinde başka kişiye transfer edilebilir (devredilir) (Hafta sonları ve resmi tatillerde tüm gün ve Pazartesi’den Cuma’ya saat 19:00′ dan itibaren bir yetişkin ve üç çocuk “17 yaş dahil” birlikte seyahat edebilirsiniz ve yalnızca “çipli” – Almanya biletiyle geçerlidir, cep uygulamasında geçerliliği yoktur!).. Ayrıca Almanya biletiniz ; x2 kat bedel ile (98 €) 1. sınıf’ a yükseltilmektedir. Son güncel duyuruda ; Düsseldorf – VRR sezonluk biletinizi veya DeutschlandTicket aboneliğinizi ek olarak 50,30 € karşılığında 1. sınıf aylık bilet veya 1. sınıf sezonluk bilet’ e değişim imkanı bulunmaktadır) (bu konu zamanla eyalet ve şehirlere göre değişmekte olduğu için ilgili kurumları izleyin).

➼ Abonelik ve Kartlar şu an için DB tarafından bilet makinelerinde satılmamaktadır (ve ; Trenlerde / kondüktörlerden – araç sürücüsünden alınamaz ).

DB üzerinden “sadece online” satın alımlarınızda “Bahn Bonus” puanı kazanır ve bunları başka (DB) ulaşımında harcayabilirsiniz. Bahn Bonus puanlarını alabilmek için “Bahn Bonus” a kayıtlı olmanız gerekir (kayıt için – Bakın) (Bahn kart olsun olmasın “bonus” için kayıt şart!)..Deutschland-Bilet’te Bahn Card indirimi uygulanmaz.

 

AYRICA BU BİLET İLE : ŞEHİR’ LER İÇİN TOPLU TAŞIMADAKİ “BÖLGE / ZONE” UYGULAMASINDAKİ SIKINTILAR DA (YANLIŞ BÖLGEDEMİYİM? – EK BİLET ALMALIMIYIM? GİBİ KAFA KARIŞIKLIKLARI) SON BULACAKTIR!.✦

 

Bu bilet için farklı sorularınız olacak ise bu alandan bilgi alın! (DB’ nin resmi web sitesindeki TR açıklamadır! – kasım 2023 / Uygulama sürekli güncellenmekte yeni gelişmeleri takipte kalın!).

 
“Deutschland – Ticket” Bilet temin yollarını ve kuralları özetler isek (Bu bilet bir kaç eyalet ve şehir haricinde Almanya genelinde “devredilemez” olarak kişiye özel olduğundan ; bileti satın alırken doğrudan yönetmelikler hakkında bilgi edinin) ;

Bahn.de (Deutsche Bahn) (DB) (web sitesinden online çevirimiçi olarak yada Almanya’ daki DB seyahat merkezlerinden doğrudan temin ile),  ** DB Navigator (Uygulamadan indirip çevrimiçi olarak), Deutschland-Ticket Uygulaması (Uygulamadan indirip çevrimiçi olarak) ve RVG web sitesinden (Uygulamadan indirip çevrimiçi olarak yada web üzerinden kayıt ile), Free Now üzerinden (RVG-Revg rhein-erft-verkehrsgesellschaft mbh şirketine aracı kurumdur), “DB Streckenagent” (DB’ nin tüm uygulamalar sayfasından),  RMVgo gibi uygulamalar üzerinden (Uygulamadan indirip çevrimiçi olarak) ya da ;

(MVVMVGBVGVVSHVVVRR..) * gibi şehirlerin bölgesel işletme web alanlarından ONLİNE olarak (Hand ticket / Mobil bilet olarak veya Alman şehirlerinin bu yerel işletmelerinin bilet satış ofislerinden bireysel müracaat ile bu bileti satın alabilirsiniz (Bileti hangi şehirden ve kanaldan alırsanız alın bilet tüm Almanya’ da geçerlidir, unutmayın!).
* (Münih için MVG-MVV, Berlin için BVG, Stuttgart için VVS, Hamburg için HVV, Düsseldorf için VRR ; Alman şehirlerinin “Toplu Taşıma Yerel” işletmeleridir).

➵ Yetkili seyahat merkezlerinden yada online Mobil bilet olarak uygulamalardan, farklı bir kişi için de bu bileti satın alabilirsiniz (web üzerinden size bileti “kendime” ve “başkasına” alıyorum seçeneği çıkacak).

 

➵ Online başvurunuzda ; bir sipariş onayı aldıysanız ancak henüz bir aktivasyon e-postası almadıysanız, siparişiniz hala abonelik merkezi tarafından işleniyor demektir. İstediğiniz geçerlilik süresinden kısa bir süre önce aktivasyon e-postanızı henüz almadıysanız, lütfen abonelik merkezinizle iletişime geçin. Online kayıtlarda ; E postanız ve iletişim bilgileri – tel no. gibi bilgiler kullandığınız gerçek bilgileri içersin! Zira tüm iletişim geri dönüşler buralara olacaktır.

 

➵ Self servis (uygulama & web) satış kanallarından örneğin başta ; DB /(Bahn.de) olmak üzere bazı satış kanalları üzerinden “Online digital kartı (Mobil/Handticket) almak için rezerve ettiğinizde ödemede “Pay Pal” yada “Kredi Kartlarını” kabul etmemektedir! burada ; sadece IBAN üzerinden seçenekle otomatik ödeme yapma seçeneğiniz vardır. Bu durum Almanya dışında bir başka ülkeden yapılan başvurularda Avrupa dahil bazı yabancı banka IBAN’ ları (Uluslararası Banka Hesap Numarası) ile ilgili sorunlar nedeniyle bilet satın almada zorlukların yaşandığı bilinmektedir (hata mesajı alma, iptaller vs..). Özellikle DB üzerinden yapılan “Deutschlandticket” bilet alımları, SEPA otomatik ödeme planı aracılığıyla işlenir (Single Euro Payments Area / Bireysel Euro trafik yeri). Ancak ; Türkiye ve Rusya gibi ülkelerin IBAN-SEPA uygulamasında “Deutsche Bahn” listesinde yer aldığı da söylenmekte! (bir hata alınmayacak ise bu durumda Türk banka İBAN’ ı ile başvuru denenebilir).

Almanya’ nın en büyük ikinci demiryolu ve otobüs şirketi olan “Transdev” ve Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), 49 €’ luk bu biletin “yabancı banka” bilgileriyle satın alınamamasıyla ilgili şikayetlerin hedefi olmuştur. Sorunun kalkması için çabalar sürdürülmektedir. Eski adıyla “Transfer Wise” olan ; Estonya merkezli ulusal para transferi şirketi Wise , online uluslar arası IBAN oluşturarak ülkeler arası para transferlerinde küçük bir komisyonla hizmet sunmaktadır. Ancak bu sistem ülkemize para girişine müsaade ederken, dışarı para çıkışında bize izin YOKTUR!

 
 
◐ Altta yer alan uyarılara dikkat !
 
➵ Şu anda, Deutsche Bahn’ da hala bir IBAN kullanmanız şart’ ı uygulamada olsa da; bu bileti online çevrimiçi olarak satın alabileceğiniz başka alanlar vardır. Mesela Münih  – MVV / MVG üzerinden kredi kart ile online – Mobil bileti alabilirsiniz. Alternatif olarak, birkaç yerel toplu taşıma şirketinin de (IE: Bremen Fahrplanner Uygulaması ve RMV üzerinden), kredi kartlarıyla doğrudan satın almaya izin verdiği ifade edilmektedir?

➵ Deutschland-Ticket’inizi Almanya’ nın büyük şehirlerinde bulunan DB’ nin seyahat merkezlerinden satın alırsanız, kredi kartı veya nakit olarak ödeme seçeneğiniz bulunacaktır. Bu işlem ilk ay’ lık kart içindir. Abonelik için sonraki ödemelere uygun olacak IBAN – hesap bilgilerinizi vermeniz gerekecektir!.Dikkat!

➵ Altı yaşından küçük çocuklar (0-5 yaş) ebeveyni yada başka bir büyüğü ile ücretsiz seyahat eder. Bilet almalarına gerek yoktur. 6 yaş ve üzeri çocukların kendi biletlerine, örneğin kendi Deutschland-Ticket’ lerine ihtiyaçları vardır. Bu yaş grubu ücretsiz seyahat edemezler.. 18 yaşın altındaki kişilerin bilet almaları için yasal bir temsilci gereklidir ve satın alma işlemi yalnızca ilgili işletmenin müşteri merkezlerinde yapılabilir (ek not : Deutschlandticket’ı 2024 yaz döneminden itibaren “sömestr bileti” olarak indirimli bir şekilde sunma konusunda anlaşmaya varılmıştır. Böylece öğrenciler Almanya genelinde toplu taşıma araçlarını aylık 49 € yerine 29,40 € karşılığında kullanabilecekler. 2. sınıf yolculukta bilet normal Deutschlandticket ile aynı özelliklere sahip. Bu biletin üniversite öğrencilerinde uygulanabilr olması hala kesinleşmedi). Yanınıza bisiklet ve köpek alırken, ilgili ulaşım kuruluşunun koşulları geçerlidir! Çoğu yerel ulaşım birliğinde ve bölgesel trenlerde, yolcular her zamanki gibi bir bisiklet bileti almak zorundadır. Mecklenburg-Vorpommern ; Hamburg’ un doğu, Berlin’ in kuzeyinde bulunan bu Alman eyaletinde + 65 yaş için indirimli (aylık 29 €) Deutschland-Ticket satışı vardır!

➵ Prensip olarak, seyahat ederken her zaman kimlik kartınızı göstermek zorundasınız, unutmayın!
 
 

◘ Sisteme nasıl abone olurum ? (↷) ;
 
➵ Deutschland-Ticket öncelikli olarak Almanya’ da “daimi ikamet” eden kitleyi hedeflemektedir. Çoğu durumda, kısa süreli seyahatlerde turistler için uygulama kaynaklı yaşanabilir sorunları olsa da bilet, Almanya’ da yaşayan herkes için satın alınabilir konumdadır.
 
⇨ Bu Alandan yada buradan ; veya bu alandan ; alternatifi ile ➵ “bu uygulamayı” veya “bunu” yükleyerek (aracı kurum – uygulamalar üzerinden) yapacağınız başvuru ile bilet aboneliğinizi başlatın (bazı aracı kurumlar ilk ay için 10 € indirim veriyor imiş?). ÖDEMELER ; SEPA otomatik ödeme (talimatlı hesap ödemesi – Almanya’ da yaşayanlar için), Banka/Kredi kartı veya PayPal ile yapılabilecektir.
 
⇨ Ulaşım hizmeti sağlayıcısı olan  çeşitli şirketler “posta koduna” göre bir arama fonksiyonu ile satış noktalarına genel bir bakış sunmaktadır (buradan).

Her ne kadar şu an için abonelik ve bilet işlemlerinde web uygulamasından kredi kartı kabul etmese de ; DB (Deutsche Bahn AG ) üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

➵   Online Handy Ticket – Mobil Digital Bilet   rezervasyon – abonelik ve bileti alma işlemlerinde şunlara dikkat edin : Uygulamalar size (kendi adınıza yada başka birisi adına) içinde bulunduğunuz ay dahil,  sonrası en az 2 ay’ ı yada  3-4 ayı içerir aylardan birisini  seçmenizi ister (şubat-mart-nisan mayıs gibi). Takiben abonelik işlemleri ve iletişim için bir e-posta adresini, iletişim tel numarasını, kimlik bilgilerinizle ile ikamet adresinizi (posta kodu ile) doldurmanızı isteyecektir. Total bilet tutarı ekrana yansıyacaktır. Ödeme bölümüne geçersiniz.. Başvuru linkine göre kredi kart yada IBAN banka bilgileri doldurularak (bankanızın uluslararası SWIFT/ BIC kodunu da yazarak) işlem tamamlanır (SWIFT ; yurtdışına para transferini daha güvenli bir süreç hâline getirmeye yarayan harf/rakam karakterlerinden ibaret bir kod). Kısa süre içinde “Mobil Bilet” iniz e-postanıza karekod’ lu iletilecektir..Bu işlem ile hem rezervasyon ile “biletin alımı”, hem de “abonelik kayıt” işlemi birlikte yapılmış olur .

Genel uygulamada ;  Online başvuruda Her ayın 20′ ine kadar sonraki ay için aboneliğinizi başlatabiliyorsunuz. Deutsche Bahn için, Deutschland-Ticket’ ın aylık tahsilatları, üyelik başlangıç tarihine bağlı olarak ayın ilk veya 15′ inde gerçekleşir olacaktır. Diğer taşımacılık şirketleri genellikle ayın başında tahsilat yaparlar. Zorunluluk halinde iseniz ; bulunduğunuz ayın 2. yarısı için de (2 hafta geçerli) bilet alabilirsiniz (diyelim ki ; 15 Mayıs’ ta almaya karar verirseniz, 31 Mayıs’ a kadar olan dönem için tam 49 Euro ödemeniz gerekecektir!).. 2 den fazla kişili kalabalık aile ve gruplar için 98 € ve üstü bedel ödemek ; kalınacak gün sayısı, program ve mantıklı mı olacak? durumlarına göre değerlendirilmesi daha uygun olur. Kısaca; Deutschland-Ticket’ ın değeri büyük ölçüde kişisel seyahat planınıza bağlıdır.

➵ Ve son olarak ; diyelim ki üstteki yolları denedik. Almanya dışından (ülkemizden) bilet aboneliği ve alımı gerçekleştiremedik . İki yol var. Ya ; Almanya’ da yaşayan eş – dost – akraba yolu ile sizin adınıza bileti onlar kendi banka bilgileriyle alacak (sonrası abonelik iptali yaparlar) yada; Siz Almanya’ da iken satış ofislerinden şansınızı dener olacaksınız.

 
 
Ne zaman iptal başvurusu yapabilirim ?
 
İstediğiniz an ücretsiz olarak ABONELİĞİNİZİ aylık olarak İPTAL edebilirsiniz. İptal işlemi en geç bir takvim ayının 10′ una kadar yapılmalıdır (bu işlem sonraki ay abonelik iptal işlemidir!)
(Örneğin: Eylül ayından itibaren Deutschland Ticket’ i artık kullanmak istemiyorsanız, önceki ay – 10 Ağustos’ a kadar satın aldığınız ulaşım şirketinden veya uygulama üzerinden iptal düğmesine tıklayarak “aboneliği geçici yada uzun süreli iptal” edin!. Kesin iptal prosedürleri, sağlayıcıdan sağlayıcıya değişebilir (doğrudan yada web üzerinden) . Ancak Deutsche Bahn‘ da prosedür ve  bileti iptal etmenin en doğrudan yolu ;  abone olunan  DB‘ nin bu portalıdır.  Deutsche Bahn müşterileri (bahn.de) hesaplarıyla  giriş yaparak hesaplarından iptallerini gerçekleştirir (kendi üyeliğinize giriş yaptıktan sonra, “Aboneliğimi ekle” / Mein Abo hinzufügen – menü öğesinin altındaki “Almanya tarifesi” / Deutschlandtarif alanını seçebilirsiniz. Bir sonraki adım için tam abonelik numaranıza, doğum tarihinize ve posta kodunuza ihtiyacınız olacaktır. Daha sonra hangi aboneliği düzenlemek veya iptal etmek için “Deutschlandticket” ı seçerek iptali gerçekleştirin).
 
Diğer sağlayıcılar için ; İptal işlemi, bileti satın aldığınız ulaşım şirketinden veya uygulamasından iptal düğmesine tıklayarak sağlanır ➛ Üyelik Panelinden İptal’ e girip : İptal etmek için “Hesabım / Sözleşmelerim” bölümüne gidin. Uygun sözleşmeyi seçin ve alttaki “Sözleşmeyi iptal et” e tıklayın. Sözleşme durumunuz daha sonra “…tarihin’ den itibaren iptal edilmiştir” olarak değişecektir (Ancak Deutschland biletiniz iptal tarihine kadar geçerliliğini korur, unutmayın!). Deutschland-Biletlerinin değişimi ve iadesini, biletin geçerliliğinin ilk gününden önce ücretsiz olarak yapabilirsiniz, ancak daha sonrası için iade/iptal mümkün değildir!. Eğer iptal işlemde başvurusunda ; ayın 11 ve sonrasına kalırsanız sistem gelecek ayı, adınıza faturalandıracaktır!

 
İptal sonrası, aboneliğiniz üyelikten kontrol edilir durumda kalacaktır. Sonrası yeniden aboneliğinizi başlatabilirsiniz .
 
** İPTAL konusunda yabancı web sitelerinde de yer alan bir konu ; Almanya her ne kadar güçlü devlet ve insan’ a değer veren özgür bir ülke olsa da, sık olmamakla birlikte belki teknik konulardan dolayı? “iptal” lerin kısa sürede sonuçlanmadığı, özellikle Banka-IBAN üzerinden başvuru yapılmış aboneliklerin iptal başvurusu sonrası bile sonraki aylara ait para çekimlerinin olabildiği duyumları da mevcut! Buna itiraz ile geriye dönük hakkınızı mutlaka geri alırsınız (bu bilet için yasal yolcu hakkınız bulunur).. Kredi kartı seçeneğinde ; Sanal kart belki bir çözüm olabilir? Abonelik iptali sonrası bu kartı iptal edersiniz.. Kısacası şimdilik bu uygulama ; Almanya’ da ikametli kişiler için oldukça esnek ve uygulanabilir iken ; Almanya dışı yabancılar için o kadar da esnek değildir! Bunu da paylaşmak isterim.
 

 
◘ Bilet hangi ulaşım araçlarında geçerlidir ?

Aylık bilet, ; Almanya’ da  tüm eyaletler ve şehirlerinde : ulaşım birliklerinin ve ulaşım şirketlerinin Otobüs – Metro / U-Bahn – Tramvay vb. raylı toplu taşıma araçlarında (ÖPNV), yine Banliyö trenleri / S-Bahn – Bölgesel (regional) trenler olan / Interregio Express (IRE) / Regional Express (RE) / Regionalbahn (RB) ulaşımında (SPNV) &,  bazı yerel ulaşım şirketlerinin feribotlarındaki (Hamburg, Rostock ve Berlin’de) seyahatlerinizde GEÇERLİ olacaktır (Bremen ile Norddeich arasında yerel tren olarak çalışan IC ve Rostock ile Stralsund arasındaki IC hatlarında, uzun mesafe trenleri olarak Almanya’daki diğer birkaç güzergahta üzerinde örneğin Berlin-Brandenburg bölgesinde bu bilet kullanılabilir özelliktedir!) (Berlin Hauptbahnhof ve Elsterwerda, Potsdam Hauptbahnhof ve Cottbuss arasındaki IC bağlantılarında ve Berlin Südkreuz ve Prenzlau arasındaki ICE bağlantılarında ekstra ücret ödemeden kullanabilirsiniz). Ayrıca ; Almanya’ nın “Wuppertal” kentinin asma demiryolunda, Stuttgart dişli demiryolu ve de “Thüringen dağ” demiryolunda biletin kullanım imkanı vardır. Ayrıcalık olarak bilet ; Münih Havaalanı’na gidip – giden “Lufthansa Express” otobüsünde de geçerlidir. (Az da olsa bazı eyalet yerel yönetimlerinde kent içi bazı hat ve araçlarda GEÇMEYECEKTİR, ilgili yerel şirket ve info. desklerden  bilgi alınız)!.

 

Bilet DB’ nin ; IC (İnter City) – ICE (İnter City Expres) – EC (Euro City) gibi uzun mesafe ve hızlı trenlerinde, Fernverkehr AG işletmesinin RE trenlerinde veya FlixTrain gibi uzun mesafeli trenlerde / FlixBus gibi otobüsler ve de turistik & tarihi amaçlı ulaşım araçlarında – Hop On / hop Off (City Tour) ulaşımlarında GEÇMEZ!....

Bu bilet : “Uzun mesafeli Hızlı tren seyahat öncesine ve sonrasına ait olan bir yerel tren seyahatlerinizde de kullanılır (Hızlı trene ait biletiniz olma koşulu ile). Ancak yerel trenlere ait bir rötar-gecikme yaşanırsa, hızlı treni de kaçırırsanız aldığınız uzun mesafeli – hızlı tren biletiniz yanacaktır!, bir telafi hakkınız olmayacaktır.

 
◘ Kısaca Almanya’ da Uzun mesafe /Hızlı ve Bölgesel (Regional) trenleri tanıyalım ;

RE ve RB trenlerinin her ikisi de Bölgesel Trenler’ dir. RE : “Regional Express” anlamına gelir ve daha fazla durak yapan ve daha küçük kasabalara gidebilen standart RB “RegionalBahn” trenlerinden daha hızlı olabilir. Deutschland Ticket’ ta hem RE hem de RB trenleri geçerlidir.

Bölgesel Ekspres trenler sadece yerel olarak, bir bölge içinde çalışır. Örneğin, IC (Inter City) treninin (ICE ve EC trenlerinin yanı sıra) bir “Deutsche Bahn” yüksek hızlı tren türü olduğu “Bavyera” örneği gibi). IC trenleri de bölgesel olarak çalışabilir ancak çok az durakta (genellikle büyük şehirlerde) durarak daha yavaş olan RE trenlerine kıyasla çok daha hızlı bir ulaşım şekli sunarlar. IC treni yolculuk boyunca sadece bir bölgede kalsa bile, yine de “Deutschland Pass” kapsamında değildir!.
➵ Almanya’ da Tren bilgileri (detay için bakın).

 
 
Tren rötar ve iptallerinde uygulama nedir?

Deutschland Bileti olan yolcuların uzun mesafeli bir treni kullanmak için her zaman ayrı bir bilet satın almaları gerektiği unutmayın. Sadece çok özel koşullar altında yüksek hızlı trene geçebileceksiniz. Eğer bir gecikme nedeniyle son varış noktanıza gece yarısı ile sabah saat 05.00 arasında ulaşırsanız, hızlı tren biletinizin ücretini geri almaya hak kazanacaksınız (ICE veya IC/EC trenlerinin kullanımı için ayrı bir bilet satın almanız ilk şarttır! Bu biletin ücreti daha sonra yolcu taleplerinin karşılanmasının bir parçası olarak 120 €’ ya kadar size geri ödenecektir) (Demiryolu Taşımacılığı Yönetmeliği – EVO – Madde 11/2 hükümleri çerçevesinde).

Yüksek hızlı bir ICE trenine yetişmek amacıyla başka bir istasyona seyahat etmek için bölgesel bir tren kullanıyorsanız, bölgesel treniniz gecikirse, ICE’ yi kaçırmanıza neden olsa bile artık geri ödeme talep edemezsiniz. Aşırı hava koşulları veya demiryolu operatörlerinin kontrolü dışındaki diğer olaylardan kaynaklanan gecikmeler durumunda, “Deutsche Bahn” ın artık geciken trenlerin ücretini size iade etmesi gerekmemektedir ( ağustos 2023 sonrası uygulamadır ). Öncesi uygulama ise şöyle idi ; Deutschland-Ticket’ ınızla seyahat ediyorsanız ve yerel hizmetlerde bir gecikme veya tren iptali nedeniyle varış istasyonunuza en az 60 dakika geç varırsanız ; seyir başına 1,50 € tazminat alma hakkınız olacaktır. Bununla birlikte, yasal minimum ödeme sınırının 4 € altındaki tazminat tutarlarının ödenmeyeceğini de lütfen unutmayın! ** Deutschland-Biletinizin süresi boyunca birden fazla gecikme vakasını “Service Centre Passenger Rights” a başvurunuz veya kullandığınız demiryolu taşımacılığı şirketinin “Yolcu Hakları Departmanına” bildirerek bir ödeme alabilirsiniz (Deutschland-Biletinizin değerinin en fazla %25’ i tazmin edilir!) şeklinde uygulanabilir durumda idi..

 

➵ Yolculuğunuz için otobüs ve yerel tren gibi farklı ulaşım araçları kullanıyorsanız, yasal yolcu hakları yalnızca demiryolu taşımacılığı için geçerlidir. Bu nedenle bir otobüsün gecikmesi size alternatif bir ulaşım aracı kullanma veya bir otelde geceleme hakkı vermez. Otobüsle seyahat edecek iseniz, otobüs değiştirmek için bolca zaman ayırmanız ve mümkünse günün son bağlantısı olarak kullanmamanız önerilmekte.

 
Bazı durumlarda Alman taşımacılık birliklerinin biletlerinin ve bölgesel tarifelerinin Almanya sınırı dışında geçerli olduğu güzergahlar ve istasyonlarda vardır. Bunlar örnek olarak Salzburg, Kufstein ve Schaffhausen ortak demiryolu istasyonlarına erişim yollarını sayabiliriz. Fransa veya Hollanda’ya giden güzergahlar için de ; Außerfern’deki DB-Regio güzergahlarını sayılabilir (Bilet sadece Außerfern’de Almanya’ya ve Almanya’dan ulaşım için geçerlidir, Avusturya içi ulaşım için geçerli değildir!) (Ayrıntılar için lütfen demiryolu taşımacılığı için resmi web alanına bakın). Avrupa’ da devletler arası “demir yolları tarifeleri” ndeki geçerlilik, var olan coğrafik devlet sınırları ile değil, o bölgede kendisi için son istasyon konumlu durağa hizmeti sunan ülke demiryolları tarifesi ile belirlenmiştir. Bu nedenle Alman demir yolu işletmesinin (DB) hizmetini sunduğu son istasyon yabancı bir ülke sınırları içinde olsa bile, bu durak hizmeti sunan ülkenin en son istasyonudur ilkesini taşır!.

Stuttgart & Baden Würtenberg bölgesi ve 49€ bilet

 
 
➵ 49 €’ luk Biletinizle Almanya’ nın Ötesine Seyahat Edebileceğiniz Yerler ;

1) Tønder, Danimarka : (Hamburg üzerinden daha yakın) (Festivalleri ile tanınmış şirin bir kasabadır) (Giden yerel tren hattı : GRB 66 / duraklar ; Niebüll “Almanya” – Tonder “Danimarka”) (RB66, Niebüll, Schleswig-Holstein’dan kalkar ve Danimarka’nın içlerine, her yıl kendi adını taşıyan festivale ev sahipliği yapan küçük bir Danimarka kasabası olan Tønder’e doğru devam eder).

2) Lüksemburg, Lüksemburg : Başkent Lüksemburg (Bon, Frankfurt, Köln ve Düsseldorf üzerinden daha yakın) (Avrupa’ nın ücretsiz toplu taşıma sistemli olan bu ülke başkentine yerel tren hattı RE 11 / duraklar : “Koblenz-Trier “Almanya” – Lüksemburg şehri “Lüksenburg” ile ulaşın)(RE11 ile seyahat edenler, Lüksemburg’ a Koblenz ve Trier üzerinden ulaşabilirler. Trier daha yakın!).

3) Venlo, Hollanda : Venlo (Giden yerel tren hattı : RE 13 /duraklar : Mönchengladbach “Almanya” – Venlo “Hollanda”) (Meuse nehir kenarındaki bu kasaba 2. dünya savaş tarihinde rol oynamıştır) (Hollanda şehri olan Venlo’ ya Almanya’dan RE13 ile seyahat etmek sadece altı dakika sürüyor).

4) Salzburg, Avusturya : Mozart’ın doğduğu kent Salzburg (Münih üzerinden daha yakın) ( Unesco Dünya Miras listeli bir kent) (Giden yerel tren hattı : direkt hat, RE 5 / duraklar : Münih “Almanya” – Salzburg “Avusturya”) (Bavyera RE5 ile Münih’ ten Salzburg’ un merkezine yaklaşık iki saatte seyahat edebilirsiniz. Salzburg 1996 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır).

5) Strazburg ve Wissembourg, Fransa : Strazburg yanında romantik yerleşkesi olan şehir “Wissembourg” (Stuttgart açısından daha yakın) ve Fransa’ nın ünlü sınır kenti – Strazburg (Almanya Fransa karışımı etkileyici bir şehir)(Giden yerel tren hattı : RB 25 / duraklar : Offenburg “Almanya” – Strazburg “Fransa”) (RB25 Almanya’ daki Frankofiller için mükemmeldir. Offenburg’ dan başlıyor ve Alsas şehrine 30 dakikadan biraz fazla bir sürede ulaşıyor. Almanya’ daki son durak olan Kehl’de “Bahnhof Kehl” inin tramvay değiştirin. Yürüyerek ulaşılabilen Strasbourg ideal bir hafta sonu kaçamağıdır).

6) Basel, İsviçre : Basel’ e Almanya’ nın Freidhshafen kentinden Interregio Express (IRE) ile 49 €’ luk biletle rahat ve ekonomik bir seyahat seçeneği sunarak kolayca erişebilirsiniz. Freidhshafen’ dan Basel Bad’ a yolculuk yaklaşık 3 saat 15 dakika sürmektedir.

7) Polonya’ da Świnoujście (Swinemünde/Usedom) bölgesinde ; Görlitz – Zgorzelec ve Hirschfelde – Krzewina Zgorzelecka – Hagenwerder arası çalışan yerel trenlerde..

8) Çekya : Zittau – Hradek nad Nisou, Bärenstein – Vejprty ve Seifhennersdorf – Varnsdorf – Zittau arası çalışan bölgesel trenlerde bilet geçerlidir.

** Belçika için Kelmis’ e giden ASEAG 24 otobüs hattında da biletiniz geçer.
 

➵ 49 € Bilet ile Almanya’ da En Uzun Bölgesel Tren ➵ Yolculukları
1. Rostock’ tan Elsterwerda’ ya (390km)
2. Cottbus’ tan Wismar’ a (365 km)
3. Stralsund’ dan Falkenberg Elster’ e (360km)
4. Koblenz’ den Mannheim’ a (330km)
5. Hof’ tan Münih’ e (315 km)
6. Göttingen’ den Glauchau’ ya (300 km)
7. Lübeck’ ten Stettin’ e (295km)
8. Leipzig’ den Nürnberg’ e (290km)
9. Düsseldorf’ tan Kassel’ e (290km)

** Evet, yolcular 49 €’luk biletin kapsadığı uzun bölgesel tren yolculukları sırasında mola verebilirler. Bazı rotalar büyük şehirlerden geçerek gezginlerin yolculuklarına devam etmeden önce keşfetmelerine ve mola vermelerine olanak tanır.
 

 
 
☛ Son uyarı Not’ u : Yukarıdaki ulaşımlarda genelde birden fazla yerel tren değişimi (aktarma & bekleme) olabilir! Kontrolde kalıp TRENLERE YANLIŞ BİNMEYİN! Ayrıca : DB’ nin web sitesinden (bahn.de) tren aramalarında “arama alanında” seçeneklerden kolaylık olsun diye yalnızca “Yerel tren seçimini” = “Nur Nahverkehr” İŞARETLEYİN!
 
** Trenleri karıştırıp, IC / ICE / EC gibi uzun mesafeli hızlı trenlere binmeyin!.. Mutlaka bölgesel tren arayın! (RE-RB vs..). Varsa aradaki bağlantının hangi tren yada trenler ile olacağına bakın.. Bağlantılı trenler ile ulaşılacak yere daha uzun zaman diliminde ulaşacağınızı unutmayın!.. Buna dikkat edin.. Bazı bağlantı trenleri 2 ayrı tren’ den ibarettir. (birbirine bağlı) ..Son tren yolda bir noktada/istasyonda ayrılır.. Bu nedenle arkada yer alan tren sizin için yanlış tren olabilir , bunu da unutmayın!

Bölgesel trenleri (RE – RB..) ➛ buradan teyit edin..
 
 
Uzun olan konumuzun sonuna geldik.. ACABA 49 €’ luk BU BİLET NE KADAR UYGUN ?
 
✑ Büyük ölçüde kişisel planlarınıza bağlı olduğundan, genel olarak işe yarayıp yaramayacağına dair kesin bir cevap yoktur. Ancak ;

✑ Seyahatinizde satın alacağınız potansiyel biletlerin ve maliyetlerinin bir listesini hazırlayın. Örneğin, havaalanından seyahat’ e başlıyorsanız, bu biletler (havaalanı – ş. merkezi transferi) daha pahalı olma eğiliminde olduğundan ve D-Bileti değerli bir yatırım haline gelebilir!

✑ İlk olarak, Almanya’ da ne kadar kalacaksınız ve ne sıklıkla toplu taşıma kullanarak seyahat edeceksiniz? Bir hafta veya daha kısa bir süre varsa, muhtemelen D-Bilet için toplu taşıma araçlarını yeterince kullanmayacaksınız.

✑ Almanya’ ya uzun bir seyahat planladıysanız (3-4 hafta yada fazlası) ve birden fazla şehri ziyaret etmek istiyorsanız, bu bilet mantıklıdır. Almanya’ da toplu taşıma (bölgesel ağlarda) birçok komşu ülkeye göre daha pahalıdır ve bu biletle çok tasarruf edersiniz. İki farklı ay boyunca seyahat ediyor olsanız bile, bileti şehirden şehre seyahat etmek için kullandığınız sürece, bundan iyi bir fırsat zor olur.

✑ Yüksek hızlı ve uzun mesafeli trenler uygulamaya dahil olmadığından, şehirler arasında seyahat etmek daha fazla zaman alacak ve daha az konforla seyahat gerçekleşecektir. Özellikle uzun mesafeler için uygulama gerçekten cazip olmaktan çıkıyor. Örnek olarak ;

* Frankfurt-Münih: ~3:40 yerine bu uygulama ile ~5:20 saat
* Frankfurt-Düsseldorf: ~1:50 yerine bu uygulama ile ~4:00 saat
* Hamburg-Stuttgart: ~5:50 yerine bu uygulama ile ~11:00 saat
* Düsseldorf-Münih: ~4:50 yerine bu uygulama ile ~10:00 saat

Bununla birlikte, uygulamada az da olsa avantajlı seçenekler de vardır:

* Münih-Stuttgart: ~2:20 yerine bu uygulama ile ~3:00 saat
* Berlin-Hamburg ~2:00 yerine bu uygulama ile ~4:00 saat
* Hamburg-Bremen: ~0:50 yerine bu uygulama ile ~1:10 saat

 
DB’ nin tercihe göre kısa günlü seyahatlerde çok avantajlı ülke ve bölge biletlerini de inceleyin (Baden-Württemberg-Ticket ; 5 kişigrupiçin günlük ülkeler arası bilet / Quer-durchs-Land-Ticket ; Bayern-Ticket ; Brandenburg-Berlin Ticket ; Hessen Ticket… ve onlarcası) .

 
✑ Almanya için tek bir kent’ e gidip 7 günden fazla kalmayıp, yalnızca kent merkezini-turistik alanları gezerek, şehir dışına çıkmayacağım desek bile ; Ziyaret edilen kent’ e göre durum değişir. Mesela Münih ; Havaalanından şehir merkezi 1 erişkinin ulaşımı 25 €’ dan başlıyor / tam bilet. Ehh bir de ara sıra toplu taşıma alırım derseniz..7 gün bile size, 49 € bileti aldırma sebebi olacaktır! Zaten Münih pahalı ulaşım sistemine sahip. 10 gün ve fazlası kalınacak ise “Deutschland-Ticket” alımı zorunlu hale gelmekte. Diğer bazı kentlerde durum değişebilir (inceleyin).
 

Yorumcuların ek önerileri ;

* Berlin için : Neredeyse bazı durumlarda (bir haftadan az seyahat), bir Deutschland-Ticket satın almak mantıklı değildir. Şehirden havaalanına trenle gidip gelmek 8,00 € tutmaktadır. Şehir, en popüler turistik mekanlarına indirim de içeren bir dizi çok günlük bilet sunmaktadır. En pahalısı 56 €’ dur, altı gün boyunca geçerlidir ve havaalanına gidiş gelişi de içerir. Diğer seçenekler de uygundur. Bir hatırlatma ; (Berlin’ in A ve B bölgelerinde kullanılabilen 29 €’ luk bilet artık geçerli veya mevcut değildir!.29 €’luk bileti olanlar Deutschland biletiyle 49 € karşılığı değişime gidecektir) (29 €’ luk biletin 1 Temmuz 2024’te geri döneceği bilgisi de var).
Ayni durum ; Hamburg için de geçerli (bir haftadan az konaklama için) (Bremen veya Lübeck gibi yakın şehirleri ziyaret etmek istiyorsanız durum farklı görünür!).

* Düsseldorf/Köln için : Büyük olasılıkla “Deutschland-Ticket” satın almaya değer olur.

* Frankfurt’ tan Nürnberg üzerinden Münih’ e seyahat etmek isteriz birde en az 7 gün gezeriz denirse ; “Deutschland-Ticket” cazibeli olur.
 
 

Uzun uzun yazdık, umarım faydalı bir yazı oldu? ARTIK karar sizlerin..
 
 
☛  Bir sorun yaşamamak amaçlı, 49 €’ luk DeutschlandTicket için Güncel Bilgileri ilgili web sitelerinde izler olun!
 
 
 
 

 ANA Sayfa’ ya dön –

 

6 Yorum

    • admin

      Sn Yusuf, öncelikle geç dönüş oldu..işe yararmı ? zor.. Ancak web sayfamda yeni olan bu konu detaylı ve açıkça idi..Başlangıçta DB üzerinde sıkıntılar olmuş, duydum..Ama ben Türkiye’de yaşıyorum..Gezilerimdeki deneyimler burada yer almakta..Yeni konularda fazla bilgi ve deneyimim olmuyor.. Ancak 49 € luk bilet abonelik üzerine kurulu..Siz uygun tarihler arasında iptal etmediğiniz sürece gelecek ay için bedeller kart yada hesaptan çekiliyor..uygulama bu idi.Detaylar burada bulunuyordu!..iyi yıllar..
      https://doktorungezirehberi.com/?p=23094

  • Kutlay

    Merhaba. Benim ve eşimin Deutschland ticketimiz iptal oldu. Parayı hesabımızdan aldığı gün 2 biletimizi de iptal etti ve parayı iade etmedi. Bunun sebebi nedir nasıl çözebilirim bu durumu ? Hiçbir DB Bahn ofisleri yardımcı olmuyor ve maillere geri dönüş sağlanmıyor. Bu konuyla alakalı bilginiz var mıdır ?

    • admin

      Sn Kutlay, bende amatör gezginim.Seyahatlerimde topladığım ön bilgiler ile ve seyahat sonrası deneyimleri gördüğüm deneyimi paylaşıyorum. Yeni uygulamada olan bu bilet için Almanya’da özellikle DB üzerinden bazı sıkıntıların (ancak çözülebilir) olduğunu duydum. Özellikle zamanlamadaki yapılan hatalar ile iptallerin geç yaşandığı,bir iki ay hesap kesildiği söylentileri oldu!?. Bu konu Düzeltildi mi? Nasıl çözülür ve çözdüler bilgim yok.Hakkınızı aramayı bırakmayın..Ben yalnızca bilgilerin (yeni uygulama için) teorisinde burada paylaşım yapıyorum!

  • Abbas

    Merhabalar. Bu bileti Türkiye den alabiliyor muyuz acaba ? Türkiye SEPA ya üye değil sanırım. Bileti almanın bir yolu var mı?

    • admin

      Selamlar ; her ne kadar uygulama 10 ayı geride bıraktı ise de Almanya 49 € bilet özellikle Turistler için özellikle de (Almanya dışından müracaatla) ülkemizden online başvurularda sorunlarıyla geldi.Çalışmaları var bildiğim kadar. Ancak sanırım hala online alımda ; DB (ulusal Alman demir yol web sitesinde kredi kartı geçerli olmuyor – iban isteniyor söylentileri mevcut.

      ANKCAK;

      Bu adresten ; https://deutschland-ticket.store/autobus-oberbayern?lang=en  (ki ben denedim az önce 49 € için bankamdan kk için sms onay kodu geldi – onaylayıp tabiki kartı almadım!)
      Önce kimlik bilginizi doldurun Kredi kart bilgilerini girin. POSTA KOD u istenir onuda girin / almanca = PLZ (des Heimatortes)* ülke zaten otomatik seçimde, en sonrada talep edilen ay seçilir//doldurup sonra da yollayın (en geç bence ; her ayın ilk yarısında bir sonraki ay için talep ile (en iyisi kart ile seyahati planladığınız aydan önceki ayın son haftası en uygun başvuru olacaktır!) . Başvyurudan Kısa sürede e postanıza 6 haneli onay kodu geliyor..işlem tamam..sonrası sanırım kare kod olarak maile kart ve bilgiler gelecek!

      Bir başka önerilen yol da ; bileti satın almak ve kullanmak için Münih’in MVV uygulamasını kullanmanızı tavsiye ederim (biletin alındığı merkez ve il önemsiz!). Uygulama, yabancı kredi kartı ödemelerini kabul ediyor ve iptal işlemi basit ve kolay imiş .Uygulamada, bir bilet mağazası hesabı oluşturun veya zaten bir hesabınız varsa giriş yapın. Ardından, bilet gişesinden “Deutschland-Ticket (49 Euro-Abo)” satın alın. Bileti kullanacak yolcuyu ekleyin ve bilet aboneliğinin başlamasını istediğiniz ayı seçin. O zaman bilet için ödeme yapın ve binmeye hazırsınız..
      Münih MVV toplu taşıma işletmesi – bilgi web ; https://www.mvv-muenchen.de/en/tickets-and-fares/frequent-travellers/deutschland-ticket-d-ticket/index.html

      Ülkemizden online müracaat için son yol; en çok bu yol denenmiş..Almaya’ da yaşayan dost arkadaş akraba üzerinden – onun kendisi tarafından senin adına – kart almak (Onun iban bilgisi ile).. Yada oraya gidince Kredi kartınla uygun zamanda DB ofislerinden şahsen alırsın.. kolaylıklar..Dr. Kaya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir