Almanya, Kara Orman Bölgesi.1

 
 

KARA ORMAN / BLACK FOREST

 

Schwarzwald / Black Fores / Kara Ormanlar (2024 yılına güncel bilgiler içerir)

 

Almanca dilinde “Schwarzwald”, ingilizce de “Black Fores” olarak adlandırılmış Kara Orman;  Almanya’ nın güneybatısında bulunan Baden-Württemberg eyaletindeki ağaçlık dağ bölgesidir.

Ormandaki ağaçların çoğu birbirinin içine girmiş ve sık ormanlar halinde büyüyen köknarlardır. Sık olan bu ağaçlar güneş ışınlarının orman tabanına kolay kolay girmesini engellediklerinden ormanı karanlık kılmaktadır. Birçok kişi bölgenin adının buradan geldiğini söylese de bir başka teoriye göre Romalılar buraya geldiklerinde bu dağlar arasındaki yolların karanlığını fark etmişler ve bu sebeple bölgeye bu adı yakıştırmışlar..

Almanya’nın en gelişmiş, en zengin bölgelerinden biri olmasına rağmen geleneksellik burada hala ciddi bir şekilde hayatın parçası olmuştur.

 

Ormanın doğu ve güney kısımları Ren Nehri tarafından sınırlandırılmıştır. Civardaki en yüksek nokta 1493 m. ile Feldberg‘ dir.

Bölge bir dikdörtgen şeklinde olup, 200 x 60 km. ölçüleriyle yaklaşık 12.000 km2 alana sahiptir. Tuna Nehri’ nin ve Ren Nehri’ nin kaynağı Kara Orman’dadır. Ayrıca bölgede nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bozkurt’ lar da bu bölgede yaşar.

Kara Orman, Almanya’ nın güneyindeki İsviçre ve Fransa sınırlarına yakın ormanlık dağlar ve vadilerden oluşan bir bölgedir. Bölge, zamanla Almanya’ nın en değerli turistik yerlerinden biri haline gelen çok ormanlı bir dağ masifidir (Masif : jeolojide iki veya daha fazla karmaşığın bir araya gelmesinden oluşan ve genellikle en az birkaç kilometre eninde ve boyunda olan bölümdür). Üç nehir, çok sayıda güzel göl, vadi ve tepelikler içeren  bölge yazları serin, kışları buz gibi geçen dağlık bir iklime sahiptir.

Tam olarak bölgenin nerede olduğu sorulduğunda, Kara Orman’dan (milli park, doğa rezervleri ve yürüyüş parkurları veya genel Kara Orman bölgesi) bahsederken neyin kastedildiği de önem arz edecektir.

Stuttgart, Strasbourg yada Basel havalimanları vasıtasıyla ulaşılabilen Kara orman Bölgesi ; Tübingen, Baden-Baden ve Freiburg gibi birbirinden güzel, tarihi dokusu çok iyi korunabilmiş Alman şehirlerine ev sahipliği yaparken, komşu ülke Fransa’nın Alsace-Lorraine Bölgesi’ne de yakınlığı ile öne çıkar.

Çoğu Alman’ ın Kara Orman’ dan anladığı, Almanya’ nın güneybatısındaki Baden-Württemberg eyaletinin güney ve batıda Ren nehri ile sınırlanan ve batı sınırında yer alan Freiburg, Offenburg ve Baden-Baden şehir ve kasabalarının bulunduğu kısımdan bahis edilir.

Kuzeyde Kara Orman Karlsruhe ve Pforzheim‘ a doğru uzanırken, doğudaki  Donaueschingen ve Villingen-Schwenningen kasabaları ise bu ana bölgenin hemen dışındadır.

Özellikle tren gezilerinizle, yeşil çayırların, temiz ve bozulmamış havanın ve güzel doğanın tadını çıkarın. Kara Orman, ziyaretçilerine özel bir misafirperverlik, rahatlama ve aynı derecede çok sayıda olası boş zaman aktivitesini de sunar. Rust‘ taki Europa-Park‘ ta tam bir gün geçirmek ayrı bir destinasyon sayılır. Mükemmel hizmet sunan oteller, konukevleri ve tatil daireleri tatilinizi güzelleştirecek ve size yeni bir enerji verecektir. Tüm detaylara buradan erişin.

Sizi bölgenin farklı yerlerine ulaştıracak iyi bir demiryolu altyapısı ağı yanı sıra, birçok kasaba ve köy için  Konus Misafir Kartı programının katılımcı üyelikleri de vardır. Bu, birçok konaklama türünde kalan kişilerin Kara Orman içindeki demiryolu (ve otobüs) güzergahlarında ücretsiz seyahat etmesine olanak tanır (detaylar az sonra).

Dikdörtgen şeklindeki ormanlık alanın tüm kenarları boyunca uzanan önemli demiryolu güzergahları bulunur.  Kara Orman boyunca zorlu topografik koşullarına rağmen, birçok demiryolu hattı Kara Orman’ a açılmaktadır.

Bunların birçoğu tünellerden ve köprülerden geçerek derin Kara Orman vadilerinden, nehirlerden, göllerden, ormanlardan, çayırlardan ve kayalıklardan geçmektedir. Bu güzergahlardan bazıları tarihi trenlerle seyahat edilebilir. Buharlı, dizel veya elektrikli lokomotiflerle böyle bir yolculuktan haz duyarsınız.

Kara Orman demiryolu 149 km. uzunluğundaki bir güzergah üzerinde Offenburg ve Singen‘ i birbirine bağlamaktadır (üstteki fotoğraf). Hornberg, Triberg ve St. Georgen arasındaki bölüm özellikle ilgi çekicidir.

Hat, açılışından 120 yılı aşkın bir süre sonra bugün bile bir mühendislik şaheseri olarak kabul edilmektedir.

 

Hat bugün Deutsche Bahn (DB) tarafından düzenli seferlerin yanı sıra nostalji trenleriyle yapılan özel seferler için de kullanılmaktadır. Kara Orman Demiryolu’ nun planlanması ve inşası bir dağ demiryolunun örnek bir başyapıtıdır ve İsviçre’deki Gotthard, Albula ve Bernina demiryollarının yanı sıra Peru, ABD ve Yeni Zelanda’daki demiryolları için de bir model olmuştur. Ustaca yapılan iş, rakım farkını çift döngü yardımıyla aşmaktadır. Bu yapı sayesinde Hornberg ve St. Georgen arasındaki 448 metrelik rakım farkını viraj almadan, 39 tünel ve bir viyadükle ve sadece binde 20′ lik maksimum eğimle aşmak mümkün olmuştur. Kuş uçuşu 11 km. olan hat uzunluğu 26 km’ye çıkarılmıştır.

Kara Orman’ ın yaşayan pek çok geleneği,  UNESCO‘nun da kültürel mirası olmuştur. Bunlar bölgedeki özel yaşam biçimini de yansıtmaktadır. Rafting, org yapımı, çobanlık ve odun kömürü yakma gibi geleneksel el sanatları, Kara Orman’da yaşatılmakta ve geliştirilmektedir. Karnaval gibi yüzyıllar boyunca gelişen gelenekler, buradaki insanların kültürüne ve yaşamlarına sıkı sıkıya bağlılığı sonucudur. Baden-Baden’deki kaplıca kültürü, bir bakıma medya sanatları yaratıcı şehri olan  Karlsruhe ve Kara Orman biyosfer alanı da bölgenin yaşam tarzını karakterize etmektedir. Kara Orman zaman içinde yöresel kıyafetler, festivaller, partiler ve gastronomi ile kendi kültürel özelliklerini geliştirmiştir. Ve bugün, turizm açısından sunduğu şey göl kenarındaki her şeydir : yamaç paraşütü, yürüyüş, sıcak hava balonu, kano, kayak, binicilik…

 

Kara Orman’ı ne zaman ziyaret etmelisiniz?

Schwarzwald yıl boyunca ziyaret edilebilen bir yerdir, bu yüzden zevklerinize göre değişir. Bisiklet, kayak, kros kayağı, tırmanış, her neden hoşlanıyorsanız ? Eğer trekking seviyorsanız yazın gitmelisiniz. Yükseklik nedeniyle bahar burada geç gelir, bu nedenle Mart ayının başında tepelerin üst kısımlarında hala biraz kar vardır. Eğer bitki örtüsünü tüm ihtişamıyla görmek istiyorsanız Nisan sonu, Mayıs başında gitmelisiniz.

Bisiklete binmek veya yürüyüşler için en iyisi sonbahardır. Sonbaharın koyu sarı renkleri olağanüstüdür, daha da ilginç olanı bazı uzun ömürlü bitkiler vardır, böylece fotoğraflar harika olacaktır. Ayrıca, bu tarihler için çeşitli kültürel festivaller ve halk etkinlikleri de vardır. Peki ya kışın?  bölgede çok ama çok kar var. Kayakla atlama yarışmaları, köpekli kızak gezileri, snowboard ve hepsi mevcut. Ve tabii ki, Aralık ayında Noel pazarları cazibe katan günleri olacaktır.

 

Bölge için önerilen rotalar ve kasabalar nerelerdir ?

Kara Orman uzmanları, burayı keşfetmenin en iyi yolunun tek bir yerde üslenmek ve oradan geziler planlamak olduğunu söylüyor. Burada çok popüler olan bazı kırsal konaklama yerlerini de seçebilirsiniz. Freiburg‘ da veya yakınlarda kesinlikle daha ucuz olan bir yerde kalmayı seçebilirsiniz.

♦ Bölgenin güneyinde kalan şehir  (Freiburg  im Breisgau) güneye gidildikçe ortalama yüksekliği de artan Kara orman gezileri için en iyi başlangıç noktasıdır. Freiburg, ülkenin güneyinde bulunan olağanüstü konumu sayesinde Kara Orman’a açılan kapıdır. Ayrıca şehir, Baden-Wurttenberg Bölgesi’nin en önemli turistik yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Güneyin tarihi, çevreci, dinamik, öğrenci şehri olma özelliklerini taşıyan bir kasabadır (Basel Havalimanı’ndan  bir saat mesafededir). Sevimli bir üniversite şehri, büyüleyici bir tarihi kasaba ve birçok yürüyüş parkuruna sahip konumludur. Popüler bir turizm merkezi olan bu rahat şehir, gotik ve modern mimarinin bir karışımı, tarihi bir üniversite ve Arnavut kaldırımlı sokakları ve Bächele adı verilen dar geçitleri, tarihi binaları, açık hava pazarları, büyüleyici kafeleri, bisikletli insanları ve üniversite öğrencileri ile dolu dolu güzel bir eski şehir ile ünlüdür. Şehri çevreleyen üzüm bağlarında 14. yüzyıldan beri mükemmel şaraplar üretilir.

Freiburg’daki en popüler cazibe merkezlerinden biri ve Almanya’ nın en uzun yapılı Münster (Freiburg Minster) katedralidir. Bu etkileyici Gotik yapının tarihi MS 1200 yılına kadar uzanmaktadır ve Almanya’ nın en büyük kilise çanlarından birine sahiptir. Şehrin panoramik manzarasını görmek için kuleye tırmanabilirsiniz.  Önünde kurulan günlük taze sebze-meyve ve el işçiliği pazarını unutmayın. Freiburg’da görülmesi gereken bir diğer yer ise Freiburg’un kırmızı kiremitli çatıları ile  400-500 senelik iki üç katlı rengarenk evleri, dar sokakları, tatlı dükkanları, şirin meydanlar ve meydan çeşmeleri vede çarpıcı manzaralar sunan Schlossberg tepe manzaraları gezi alanlarıdır.. Kenarında oturup rahatlıkla dinleneceğiniz Dreisam Çayı, Alman aristokrasisinin gösterişli evlerinin bulunduğu Wiehre mahallesi şehirde hemen farkedilir mekanlarıdır. Freiburg şehrini  Kara ormanın kendine has kültürü, yüksek doğa bilinci ve güneşli günleri ile Almanya’nın diğer bölgelerinden ayrılıyor. Bu topraklar aynı zamanda Grimm Kardeşler‘ in hepimizin bildiği masallarına da ev sahipliği yapıyor.  Kasabada bisiklet kullanımı yaygın, hatta bazı mahallelerde araç sahiplerine ev verilmiyormuş? Halk hem Almanca hem Fransızca konuşmakta..Kasaba içi ulaşımda tramvay, otobüs ve tepelere çıkan teleferik var. Freiburg’ta tarihi bir ziyaret için; Ortaçağ Katedrali, St Martin Kilisesi, Colombi Sarayı, Balina Evi, Belediye ve Adliye Binasını görmeyi unutmayın.Bisikletler ve tramvaylar dışında Freiburg şehir merkezi, genel olarak araç trafiğine kapalıdır. Araçtan çok bisikletli insanların olduğu kasabada ulaşım aracı sıklıkla bisiklet olacaktır. Kasabanın 60 km. kuzey batısında Fransa’nın Alsaz’ ı var (Alsace bölgesi : Colmar, Eguisheim, Riquewihr, Kayserberg), aklınızda bulunsun..

Başka bir başlangıç nokta örnek seçenek ile mesela, Kirchzarten olabilir. Bu kasaba Freiburg’ un 12 km. doğusundadır! karar sizin…Kasabaları tanımaya devam..

 

♦  Schauinsland, Freiburg şehrinin hemen dışında yer alır ve araba veya toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşılabilir. Freiburg’dan kolay ve eğlenceli bir günlük gezidir. Dağların arasından geçen birçok patikayı keşfedebilir ve yol boyunca nefes kesici manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Bölge aynı zamanda kayak merkezlerine de ev sahipliği yapmakta olup, kayak meraklıları için popüler bir yerel kış destinasyonudur.

♦  İsterseniz Freiburg’ tan rotanız Kara Orman’ın en güzel kasabası ve en iyi rotaların kesişim noktası olan Hinterzarten olabilir (Freiburg’ un güney doğusunda, 27 km. mesafeli kasabaya B31 üzerinden araç ile yada S bahn banliyö treni ile  yarım saatte ulaşılabiliyor).

Ladin ormanları boyunca yürüyüp bölgenin en güzel buzul göllerinden, ismini Roma İmparatoru Titus’ tan almış “Titisee Gölü” ne ulaşarak mandıra ve çiftliklerin olduğu tepeden göl manzarasını seyredin. Titisee’ de Karaorman’ın meşhur olmuş gateau pastasını tatma imkanını kaçırmayın.. Buraya özgü!

Bölgenin geleneksel kıyafetleri arasında bulunan böğürtlen şapkaları (Bollenhut) giyen kadınlara günümüzde sık rastlamazsınız ama kartpostallarda, hediyelik eşyalarda bu böğürtlenli şapkaları görmek mümkün.

 

♦  Bir başka kasaba : Almanya’ nın Avusturya sınırında bölge  içinde bulunan en yüksek noktası Feldberg olacak. Kasaba Freiburg’ un 50 km., Hinterzarten’ in 10 km kadar güneyinde yer alır.

1493 metre rakım mevcut  ama yürüyüş öyle küçümsenecek bir rota değil imiş!  dikkat.. Güzergah çiftliklere eşlik eder. Et süt ürünlerini deneyeceklere duyurulur. Feldberg’den gelen kar sularından beslenen Feldsee gölü bölgede inanılmaz manzaralar sunuyor. Göl’ e girmek – balık tutmak yasak.

Feldberg, sadece Kara Orman’daki en yüksek dağ zirvesi değil, Alpler dışında tüm Almanya’daki en yüksek dağdır. Yürüyüş yaptıktan veya teleferikle zirveye çıktıktan sonra bölgenin panoramik manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Kış aylarında bölge, kayak ve diğer kış aktiviteleri için mükemmel olan yamaçları içerir.

♦  Buradan rotanızı Freiburg’ un 60 km kuzey doğusundaki başka kasabaya çevirelim ;  kanyon ve dere kenarı boyunca ilerleyip bölgenin değirmenlerini, Goethe’nin gelip birkaç gece konakladığı evi, Roma döneminde yolcuların konakladığı ve atlarının dinlendiği kavşak noktasını, cam atölyesini, guguklu saat atölyesini ve dünyanın en büyük guguklu saatini göreceğiniz Triberg’ e (Triberg im Schwarzwald) çevirebilirsiniz. Bu saatin boyu 5 m., ve ağırlığı 150 kg. imiş.

Guguk saati

İlk guguklu saat 1737 yılında Almanya’nın Kara Orman bölgesindeki Triberg kasabasında, Franz Ketterer tarafından Schönwald köyünde yapılmış. Ardından 1885 yılında, bir aile işletmesi olan, August Schwer saat fabrikası da burada kurulmuş. Saat ücretler boyutuna göre 90 -5000 € bedeli ile satılmakta!.

Triberg ayrıca Almanya’nın en yüksek şelalerine ev sahipliği yapıyor. Triberg Kara Orman bölgesinin kalbinde yer alan pitoresk bir kasabadır. Çarpıcı doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla dünyanın dört bir yanından gelen gezginler için popüler bir yer haline gelmiştir. Birçok ziyaretçi yeni bir guguklu saatle ayrılır.

u büyüleyici bölgenin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, geçmiş yüzyıllardaki kırsal yaşama bir bakış sunan geleneksel bir Kara Orman çiftlik evi de dahil olmak üzere ziyaret edebileceğiniz çeşitli müzeler ve tarihi yerler de bulunmaktadır.

 

Bölgenin diğer kasabaları ;

♦  Baden-Baden, Freiburg’un yaklaşık 110 km. kuzeyinde yer alır (araç ile A 5 üzerinden 1 saat, lokal trenile 50 dk.’ a gidilir). Roma döneminden beri ünlü kaplıca merkezidir (Şehir, Kara Ormanlar’ın tam ortasında yer alıyor).  Ayrıca bu şehir, dağları, buzul gölleri ve köyleriyle Schwarzwald Milli Parkı’na, Kara Orman Milli Parkı’na da çok yakındır. Öte yandan, şarap kültürünü seviyorsanız, yakınlardaki Heidelberg, Freiburg ve Baden Baden şehirlerinden geçen üzüm bağları boyunca Baden Şarap Rotası‘nı da takip edebilirsiniz.

Avusturya’da yer alan Baden şehriyle karıştırılmaması için şehrin ismini sonradan Baden Baden olarak değiştirmişler. Şehir güneybatı Almanya’da, Fransa sınırına 30-40 dakika mesafede oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Avrupa’nın farklı ülkelerinden zenginlerin de belirli zamanlarda bulunmayı tercih ettiği bir şehirdir. Almanya’nın en büyük konser ve opera salonlarından biri olan Festspielhaus, Baden Baden’ de yer alıyor. Burada yılın birçok zamanında Avrupa’daki ve dünyadaki önemli etkinlikler sahneleniyor.

♦ Bölgedeki bir diğer şehir ise eski meydanı, tamamlanamamış kalesi ve büyüleyici Gotik-Rönesans kilisesiyle Freudenstadt‘ tır. Baden Baden’ in 58 km. kadar güneydoğusunda yer alır.

Burası aynı zamanda bir termal kenttir. Kasaba Almanya’nın en büyüğü olan pitoresk bir pazar meydanına sahip bir başka gizli mücevherdir. Çok sayıda mağaza, restoran ve kafe ile Kara Orman pastası gibi yerel lezzetleri tadabilirsiniz. Ayrıca yakındaki Kurpark ‘ta bir gezintiye çıkabilir veya kasabanın birçok kaplıcasından birinde rahatlayabilirsiniz. Görülmesi gereken diğer yerler arasında Evangelical Lutheran Kilisesi ve Friedrichsturm (Frederick Kulesi) bulunmaktadır.

Staufen, Münstertal’ın çıkışında Kara Orman’ın eteğinde yer almaktadır. Freiburg’ un 20 km güneyinde , Almanya tarihi mimarisi, canlı pazar meydanı, dolambaçlı sokakları, festivalleri ve büyüleyici atmosferiyle tanınan şirin bir kasabadır. Staufen’in öne çıkan özelliklerinden biri, kasabaya bakan bir tepenin üzerinde görkemli bir şekilde duran güzel kalesidir. Daha aktif bir şeyler arıyorsanız, çevredeki tepelerde kırsal alanın nefes kesici manzaralarını sunan çok sayıda yürüyüş parkuru bulunmaktadır.

Kara Orman Milli Parkı – Nationalpark Schwarzwald, doğa severler için bir zorunluluktur (Ormanlık bölgenin Seebach kasabasının 10 km. doğusunda bulunur). Yemyeşil ormanlar ve pitoresk vadiler arasında dolanan ve nefes kesici manzaralar sunan yürüyüş ve bisiklet parkurları bulacaksınız.

Parkın ana önceliği doğayı ve vahşi yaşamı korumak ve muhafaza etmektir. Kızıl geyik, vaşak, yaban domuzu ve diğer birçok türü doğal ortamlarında bile görebilirsiniz. Su aktivitelerini tercih ediyorsanız, park içindeki birçok akarsu veya gölden birinde kano veya kayak yapmak da harika seçeneklerdir

Calw, Kara Orman’ın kuzey kesiminde yer alan sevimli küçük bir kasabadır. Stuttgart’ ın 50 km. güney batısında, Freiburg’ un  180 km. kuzey batısında yer alan genellikle turistler tarafından gözden kaçırılan gizli bir mücevherdir. Pitoresk yarı ahşap evleri, dar sokakları ve çeşmeleriyle tanınan kasabada, arnavut kaldırımlı sokaklarda dolaşarak, mimariye hayran kalarak ve rahatlatıcı atmosferi içinize çekerek saatler geçirebilirsiniz.

Calw’ın en ünlü sakinlerinden biri, 1877 yılında burada doğan Nobel Ödüllü yazar Hermann Hesse’den başkası değildi. Çocukluğunun geçtiği ev, hayatı ve eserlerine adanmış bir müzeye dönüştürülmüştür. Edebiyat hayranıysanız ya da sadece Alman kültürünü merak ediyorsanız, kesinlikle görülmeye değer!

Bad Wildbad, Enz vadisindeki Calw bölgesinde yer alan küçük bir kasabadır. Yaygın olarak bir spa ve tatil kasabası olarak bilinir ve Kara Orman’da dinlendirici bir kaçamak arayan gezginler için mükemmeldir. Ayrıca yürüyüş parkurları bulunan küçük bir göl olan Wildsee’ye de yakındır. Son yıllarda Sommerberg dağında ağaç tepesinde yürüyüş yolu, yaya asma köprüsü ve dağ bisikleti parkı gibi açık hava etkinlikleri ve cazibe merkezleri de artmıştır.

Gengenbach, pitoresk sokakları ve ahşap çerçeveli evleriyle bir başka şirin köydür. Aynı zamanda bir başka popüler turistik yerdir. Arnavut kaldırımlı dar sokaklarda dolaşırken taze pişmiş ekmekler ve hamur işleri satan geleneksel fırınlar, zengin kahve ve lezzetli kekler sunan şirin kafeler ve doyurucu yerel yemekler sunan rahat restoranlar bulacaksınız. Ve eğer bir şarap aşığıysanız, Gengenbach’ın bölgedeki en iyi şaraplardan bazılarını tadabileceğiniz birçok şarap imalathanesinden birini ziyaret ettiğinizden emin olun.

Kara Orman Açık Hava Müzesi, Gutach’ta bulunan Kara Orman’daki ilk açık hava müzesidir. Zamanda 400 yıl geriye gitmek ister misiniz? Eskiye gitmek ve o dönemin Almanya’sında bir köye misafir olmak istiyorsanız rotanızı Kara Orman’a doğru çevirin. Kültürün ve tarihin bir arada can bulduğu Kara Orman Açıkhava Müzesi’nde yüz yıllar öncesinin gelenekleri yaşatılmaya devam ediyor.

 

Her biri ayrı bir mimari yapının ve ekonomik sınıfın örneği olan çiftlik evlerinde dönemin günlük yaşayışına tanık olacaksınız. Mutfağından, yatak odasına, oturma odasından içindeki eşyalara kadar her şeyin aslına uygun olarak korunup sergilendiği Kara Orman Açıkhava Müzesi yılda 250.000’den fazla ziyaretçisiyle Almanya’nın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri. Müze size Kara Orman’ın kırsal deneyimini yaşatıyor. Burada bölgenin geleneksel el sanatlarına, konutlarına, kültürüne ve hatta teknolojisine tanık olabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, çok sayıda çiftlik hayvanını görebilir ve bazı uygulamalı etkinlikler yapabilirsiniz. Özellikle çocuklar için birkaç alan ve lezzetli Kara Orman pastası (ve daha fazlasını) servis eden bir restoran bulunmaktadır. Çok eğlenceli ve günü geçirmek için harika bir yer!

♦  Rust’daki Europa-Park (web bilgi)

Almanya’nın Rust şehrinde yer alıyor. Rust, Strasbourg’a 64 km, Basel havaalanına 90 km, Stuttgard havalanına 175 km, Frankfurt havaalanına ise 240 km. uzaklıkta bulunmakta.  Alsace Şarap yoluna da oldukça yakın bölgede bulunuyor.

Europa Park, Freiburg im Breisgau ile Fransa’nın Strasbourg kenti arasında yer alan Almanya’nın en büyük tema parkıdır. Parkta 18′ den fazla farklı temalı alan ve elmas madeninden geçen Alpenexpress Enzian gibi çocuk dostu olanlardan Silver Star gibi yüksek hızlı roller coaster’lara kadar 13 roller coaster bulunmaktadır.

Tonlarca kapalı alan aktivitesinin yanı sıra gösteriler, geçit törenleri, 4D sinema ve herkes için tatil etkinlikleri bulunmaktadır. Daha uzun süre kalmak isteyen aileler için altı otel ve bir kamp alanına ev sahipliği yapan bir tatil köyü bile bulunmaktadır.

 

♦  Hohenzollern Kalesi, Stuttgart’ın  65 km güneyinde bulunur. Kara Orman yakınlarında bulunan 1000 yıllık ikonik bir kaledir.

Almanya’nın en popüler turistik yerlerinden biridir ve Almanya için önemli bir tarihi öneme sahiptir. Bir zamanlar, hükümdarlıkları sırasında ülkenin siyasi manzarasını şekillendiren güçlü Alman imparatorlarına ev sahipliği yapmıştır. Kale daha önce, Stuttgart gezi alanımızda çok detaylı olarak anlatılmıştır!

♦  Lichtenstein Kalesi

Hohenzollern Kalesi’nden çok uzak olmayan bir yerde 19. yüzyıldan kalma Lichtenstein Kalesi bulunmaktadır. Kale, çevredeki kırsal alanın nefes kesici manzaralarını sunan kayalık bir uçurumun üzerinde durmaktadır. Kale inşa edildiğinden beri aynı aileye aittir ve yıllar içinde güzelliğini ve yapısal bütünlüğünü korumak için çeşitli tadilatlardan geçmiştir. Kalede ayrıca piknik yapmak veya yavaşça gezinmek için mükemmel olan pitoresk bir avlu ve bahçeler bulunmaktadır.

♦   Tübingen, Kara Orman yakınlarındaki Neckar Nehri kıyısında yer alan şirin bir üniversite şehridir. Kentin en önemli cazibe merkezlerinden biri tarihi Eski Kent’tir. Burada yarı ahşap evlerin sıralandığı sokaklarda dolaşabilir ve St George’s Collegiate Kilisesi gibi simge yapıların etkileyici Gotik mimarisine hayran kalabilirsiniz.

Şehrin yukarısında yer alan antik kale kalıntıları çevredeki kırsal alanın nefes kesici manzaralarını sunmaktadır. Ayrıca Hegel ve Hölderlin gibi ünlü mezunların bir zamanlar eğitim gördüğü Avrupa’nın en eski üniversitelerinden birini (Eberhard Karls Üniversitesi) ziyaret edebilirsiniz. Stuttgart’ın 45 km. güneyinde bölgesel trenlerle 50 dk. da ulaşım imkanlı günübirlik gezilecek  şirin bir kasaba. Daha önce Stuttgart gezimizde detaylı anlatılmıştır!

Ormanlık bölgede daha bir çok yer vardır. Her zaman olduğu gibi, bu şehirlerde konaklamanın pahalı olabileceğini, bu nedenle çevrede her zaman daha iyi fiyatlar bulacağınızı unutmayın.

Hangi güzergahı takip edeceğiniz konusunda çok net olmadığınızda en iyisi olacak kendinize amaçladığınız yerleri belirlemek, arasında merkezi konumlu bir başlangıç noktası seçerek 2-3 günlük program ayarlamak olacaktır.

ilk iş olarak , ziyaret etmek istediğiniz mekanların mümkün olduğunca kısaltılmış bir listesini yapın. Sonra ne kadar zamanınız olduğunu düşünün, bir hafta sonu mu, bir hafta mı, on beş gün mü?

Ve unutmayın, ilk seyahatinizde asla her şeyi göremeyeceksiniz, sırada bekleyen şeyler olacak ama şüphesiz geri dönmek isteyeceğiniz harika yerler de göreceksiniz.

Bu tür bölgelerde yürüyüşler her zaman çok popülerdir ve gerçek şu ki Kara Orman’da çok sayıda parkur bulunmaktadır. Baden-Baden’den Freiburg’a ve Offenburg’a kadar tüm büyük şehirlerin, uzun ya da kısa rotalar yapmak için harita ve ek bilgi alabileceğiniz turizm ofisleri vardır. Bu rotaların çoğunu takip etmek kolaydır ve farklı renklerle işaretlenmiştir: yerel yollar sarı, bölgesel yollar mavi ve ana yollar kırmızı gibi. Ayrıca bölgede bir de bisiklet güzergahı var!

Yaz aylarında bölgede yürüyüş yapan çok sayıda insan vardır ve rotalar boyunca her zaman yol gösteren işaret direkleri bulunur. Aslında, bu aktivitenin hayranıysanız her zaman her şeyi yürüyerek yapabilir ve asla bir çadırda uyumayabilirsiniz. Bölgenin belirli bir yönünü ele alan tematik yollar da seçebilirsiniz : çiftlik hayatı, ünlü turistik yerler, kültür, şarap, vs….değişik alternatiflere yönelik rota.

 

Önerilen aşağıdaki popüler rotaları not edin :

Schwarzwaldhocstrasse : En eski rotadır, yüksek rakımda kuzeydedir ve iyi panoramik manzaralara odaklanır.

Schwarzwald Panoramastrasse : Daha yüksek dağlara ve daha muhteşem manzaralara sahip doğal bir rotadır.

Badische Weinstrasse : Birkaç termal kasabadan geçtiği için genel kaplıca rotasıdır.

Klosterroute Nordsschwarzwald : Kara Orman’ın kuzeyindeki Manastır’ ların Rotasıdır. Dünya Mirası Maulbronn Manastırı da dahil olmak üzere birbirinden güzel manastırlar bulunmaktadır.

Bunlar sadece en iyi rotalardan bazılarıdır, Kara Orman’dan geçmelerine rağmen buraya özel olmayan Alman Çiftlik Faaliyetleri Rotası, Hohenzollern Rotası veya Roma kalıntılarını, açık hava müzelerini ve kazıları kapsayan Neckar-Alb-Aare Roma Rotası gibi başka rotalar da mevcuttur.

Son olarak, birkaç ipucu daha :

Kara Orman’da bulunuyorsanız vaktiniz de var ise mutlaka bir kaleyi ziyaret etmelisiniz (Eberstein Kalesi, Karlsruhe Sarayı, Hohengeroldseck, Kayzerlerin ve kralların neo-Gotik tarzdaki Hohenzollern gibileri); Ayrıca bir mineral kaplıcasını da ziyaret edin (bu konuda yaklaşık 17 yer vardır).

Daha bol zamanları olanlara ; Yürümeli olarak bölgede, açık hava müzelerini ziyaret etmeli, ortaçağdan kalma tarihi bir madene girmeli ve hatta birkaç köyü veya küçük kasabayı ziyaret etmelisiniz, örneğin Nagold Vadisi’ ndeki Calw, Bad Wildbad veya küçük Breisach am Rhhein ve Gangenbach.

** Kara Orman bölgesi için genel bilgilerimiz kısaca bu kadar, sonraki sayfada bölge ulaşımına bakacağız..

 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

-Almanya  Gezi Rehberi ; Ana Klasöre dön –

 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir