Barselona Yakınları & Dali Müzesi

 
 
 
 

GÜNÜ BİRLİK BARSELONA – DALİ MÜZESİ

(2020 yılı)

 
 

Konu başında Barselona merkezli, Katalunya günü birlik tur imkanlarının olduğunu bilmenizi isterim.. Aşağıda paylaştığım, sıklıkla gün içi genelde saat 08.30 Barselona çıkış ve 17.00-17.30 geri dönüşlü hareket ile  yakın bölgeler için tur imkanları mevcuttur (Catalunya Bus Turistic)(Catalunya Bus Turistik, Barselona Plç. Catalunya’ dan hareket eder!)…

  • Premium Montserrat & Gaudí turu : Montserrat dağı ve bazilikası, Siyah Maddonna ile Gaudi Crypt – Colònia Güell sanayi köyü gezisini ( 72 € tam- Online %10 indirim) buradan inceleyin.
  • Montserrat Gezisini ( 50 € .. online alım % 10 indirim) buradan..
  • Dalí’s Figueres & Girona gezisini ( 80 €.. online alım % 10 indirim) buradan..
  • Şarap ve Cava imalathane gezisini ( 75 €..online alım % 10 indirim ) buradan..
  • Pyrenees & Núria Valley gezisini ( 74 €.. online % 10 indirim ) buradan..  inceleyin

 
 

BARSELONA YAKIN BÖLGELER

(Konu bilgilerinin bir bölümü alıntıdır!)

(travelingturks.com/gezipgordum.com)

 
 

gunubirlikbarca_ph

 
 
  Costa Brava :

costabravaph_barca

Barselona’ dan kuzeydoğu yönde 200 km. uzaklıktadır..Salvador Dali’ nin dünyanın en güzel kasabası dediği, Pablo Picasso’ nun 1910 yılında tüm yazını geçirdiği, Walt Disney’in tatil yaptığı, Duscamp’ın John Cage ile ‘Meliton Cafe’ de satranç oynadığı, ufak Katalan balıkçı kasabası olarak bilinir. Etrafını çeviren dağlarla çevreden izole, beyaz panoramik evleri, dar sokakları, yerel butikleri, kilisesi ve ufak plajları ile huzur ve mutluluk veren bir Katalan kasabası diye de tanımlanabilir. Kayalık yamaçlar ve yürüyüş yolları ise nefis manzaralar sunar.
Barselona’ ya gelip de daha fazlasını arayanlar için mükemmel bir alternatif olan Costa Brava, özellikle yaz aylarında İspanya’ nın en çok turist çeken bölgelerinden biridir.  Costa Brava denilince aklımıza bir çok yer gelir. Bunların arasında öne çıkanlar: Tossa de Mar, Calella de Palafrugell, Llore de Mar, L’escala, Cadaques (Salvador Dali’nin Köyü)(daha fazla detay için – tıklayın)( başka bir bilgi – buradan)..

Costa Brava’ ya Barselona’dan gitmek için en kolay yol araç kiralamaktır. Aslında araba kiralamadan Costa Brava’ yı gezmek biraz zordur. Barselona’ dan Costa Brava’nın farklı yerlerine otobüs ile de gidebilirsiniz yanlız bu yolculuk çok fazla durak olması nedeniyle normalden çok uzun sürer.

  • Havaalanından shuttle minibüs ile ulaşım mümkün ( varış tarihinizden en az 24 saat önce rezerve edin!, 15 €’dan itibaren – bilgi.1 )(bilgi. 2)( alandan ; Barcelona City, Blanes, Calella de la Costa, Cambrils, La Pineda, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Port Aventura, Port of Barcelona, Salou, Santa Susanna, Tarragona City, Tossa de Mar minibüs servisleri mevcut).
  • Barselona Havaalanı‘ ndan Costa Brava bölgesine doğrudan tren yoktur. Bu nedenle, Catalunya’nın kuzeyine doğru yola çıkmak için Barselona’nın merkezine bir trenle gitmek gerekiyor. Barcelona Havaalanı Treni – R2 Nord –> Estacio Sants’a önce ulaşın..Estacio Sants’dan (yada şehir merkezinde iseniz/ Plç Catalunya – Arc de Tromf – El Clot Arago gibi istasyonlardan Renfe trenlerine binerek), Costa Brava’nın çeşitli bölgelerine giden çok sayıda tren ulaşımı imkanınızolacaktır. Lloret de Mar ve Tossa de Mar gibi küçük kasabaların birçoğu için, Blanes‘e giden bir trene binmeniz gerekecek (tek yön : 6.30 / çift yön : 12.95  €)..

** Günlük C. Brava turu : buradan – ( 87 € ) 
 

  Vall de Núria

Barselona’nın yaklaşık 120 km kuzeyinde, Pirene dağlarının doğusunda yer alan Girona’ya ait 3000 m yükseklikteki dağlık-volkanik bir vadi olarak turistik alan..Bölgede bulunan “El Santuario Basílica’sı” 800 yıldır ayakta..Kış aylarında bir kayak merkezi, aynı zamanda bahar ve yaz aylarında doğa yürüyüşü cenneti, dağ ve çiftlik evleri, göl eğlencesi..

Rodalies de Catalunya bölgesel tren ile (R3), Plaça de Catalunya’dan Ribes de Freser’e ulaşıp buradan dağ demiryolu (rack railway) ile Vall de Nuria‘ya kadar ulaşımı sağlayacaktır.Rodalines tren istasyonundan dağ treni dahil kombine bileti çift yön biletini 30 € dolayında almanız gerek (görevliden Trenutura Vall de Nuria için bilet isteyin)(Ulaşım bigi). Uyarı : Placa de Catalunya’ daki tüm Metro istasyonlarının Rodalies istasyonuna doğrudan erişimi yoktur, Rodalines – bölgesel trene erişimi bu noktada karıştırmayın!

Ribes de Freser durağı  R3 için inilecek durak olacaktır. Buradan Rack Railway – dağ demiryolu istasyonuna yürüyerek ulaşın. Kalkacak tren için zaman olursa cafede mola verin..Bu tren Ribes Vila, Queralbs ve en son Vall de Nuria’ya ulaşacaktır..

 
  The PortAventura theme park, Tarragona – web ;

portaventuraph_barca
Adres : Avinguda Alcalde Pera Moles, Salou, Tarragona // Ulaşım : Rodalias Renfe- R 16 ile 1.5  saat yolculuk ile.. 

Port Aventura tema parkı Costa Daurada ve kalbinde yer alır. Burada Çin, Polinezya, Uzak Batı ya da Meksika gibi egzotik yerleri ziyarete açık turistik alan..Çocuklu aileler için ideal.. Barselona’dan batı sahil yolu ile  110 km ( 1,45 saat ) uzakta..İlginizi çekti ise – detaylar..

  • Transfer + Park ( 72 € ) – buradan

 
  Sitges – web ;

Sitges İspanya’ nın Katalonya Özerk Bölgesi içinde, Barselona ilinin, Garraf ilçesinin, Villanueva y Geltrú adli bölgesinden bulunan bir belediye’dir. Barselona’nın 35 km güney batısındaki Sitges kasabası uluslararası film festivali, karnavalı, plajları ve marjinal gece hayatı, lezbiyen ve gay turizmi ile son yıllarda dünyada Mikonos, İbiza ve Saint Tropez’ye rakip gösterilmektedir. Sitges, denize doğru inen daracık sokakları, beyaz boyalı evleri ve sahil boyunca uzanan plajları ile sihirli bir Akdeniz ruhuna sahiptir. Sitges, genç, yaşlı, aile herkesin kendini iyi hissettiği, Barcelona’nın trenle 25 dakika güney sahilindeki şehirden kaçış noktalarının arasında en popüler olanıdır. Sitges, sahip olduğu iklim sayesinde yılın 300 günü güneşlidir. Kasabanın önünde sıra sıra dizilen 17 ince kumlu plajı Haziran ayından itibaren dolmaya başlar. 26.000 kişilik yerli nüfusunun 3’te biri Batı ve Kuzey Avrupa ülke vatandaşıdır.Günümüzde Sitges’in ekonomisi turizm ve kültür temeli üzerinde bulunmakta ve bunu sağlamak için kasabada, yarısından çoğu 4 yıldızlı otellerde olmak üzere, 4.400’den fazla otel yatağı bulunmaktadır.

Gece hayatı da son derece hareketlidir.Özellikle akşam ve gece saatlerinde ıssız sokaklarda tek veya grup halinde gezen gençlere karşı tedbirli olmanız önerilir.

Ulaşım : En pratik ve ekonomik ulaşım yolu trendir. Trene Estacio de França, Passeig de Gracia veya Estacio Sants istasyonundan binebilirsiniz. Fakat gidişte de dönüşte de her tren bu 3 duraktan kalkmaz ya da geçmez. Estacio de Franca’dan daha az tren çalışır. Bölgesel trenlerde, Sitges son durak olmadığı için Sitges’ten ziyade Vilanova i Geltru veya St Vincenç de Calders yazan trene binmeniz gerekir.

** Tren bilgisi için – bakın (Tren R2 Sud)

Tren bileti tek yönde 4.10 €’ dan başlar (ort. 5.50 €). Gidiş-dönüş bileti 7.40 € dan başlar..  İlk tren 06-07 gibi erken saattlerde başlar. Dönüş tren saatleri sezona göre değişkenlik gösterir. Cercanias tren zamanları için buraya bakınız.

Yolculuk Sants Estacio’dan yaklaşık 30 dk, Passeig de Gracia’ dan 37 dk sürer. Passeig de Gracia’dan binerseniz trende oturma şansınız daha yüksektir, aynı zamanda fazla bilet kuyruğu olmaz (önerilen).

Barselona’dan Sitges’e giden otobüsler, gün boyunca Plaza Espanya ve Ronda Universitat’tan kalkmaktadır. Mon Bus adlı otobüs şirketi tarafından çalıştırılır. Ronda Universitat’tan Sitges’e olan yolculuk 55 dakika sürer ve Plaza Espanya’dan 45 dakika sürer ..Otobüsler, Barcelona havalimanı (El Prat) üzerinden geçer.Tek yön ücret (otobüsten alınır) tek yön tam bilet 4.50 € ,  T 10 ( zone 1-3, on binişlik / 34.85 €) ile de  ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Taksi ulaşımı : 70 – 75 € dolayında ..

 

  Montserrat dağı & Manastırı

montserratmanas_barcaph

montserrat-monasteryph8
Montserrat Manastırı

Montserrat, kelime anlamı olarak “dişli dağ” anlamına gelir. Yer seviyesinden 1236 metre yükseklik ile Pireneler’den sonra Katalonya’nın en yüksek dağıdır. Katolonya’nın nüfusu en yoğun bölgesinin ortasında kalır..

Montserrat, Barselona’nın 40 km kuzeybatısında bulunur. Dik, yüksek görünümü ile şehrin çevresinden bile kendini fark ettirir.Özellikle bahar aylarında ya da iyi havalarda Montserrat gezisinde bir çok şey yapabilirsiniz. Bulutlu havalarda dağın çevresini kaplayan yoğun bulutlar Montserrat’a çok değişik bir hava verir bu da görülmeye değerdir..

Dağa vardığınızda, tepede Montserrat Manastırı bulunur. Bu Manastırın temelleri 10. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Montserrat’ın simgesi olan Moreneta Bakiresinin bir çok mucizeler gerçekleştirdiğine inanılıyor. Bu özelliği ile Katalanların hacı merkezi olmuştur. Bu hac ziyaretleri 27 nisan ve 8 Eylül tarihlerinde yapılır.

Montserrat Manastırının çeşitli ek binaları bulunur, bunlar otel, postane, hediyelik eşya satış dükkanı ve kafeteryadır.

♦ Montserrat Manastırı ‘nın mucizelerle dolu ilginç öyküsü günümüzden 1100 yıl öncesine, 880 yılına dek gidiyor; çobanlık yapan bir grup çocuk gökyüzünden meleklerin söylediği ilahiler eşliğinde dağa bir ışık hüzmesinin indiğini görür ve içlerine bir huzur doğar. Çocuklar koşarak koşarak yaşadıklarını ailelerine anlatırlar. Önce kuşkuyla yaklaşan aileler çocuklarına inanarak olayın olduğu yere bakmaya giderler ve onlarda aynı olaya şahit olurlar. Bu olay bir ay boyunca her cumartesi gözlemlenir. Halk bunun tanrının bir işareti olduğuna inanır. Bölgeye çağırılan yerel bir papaz da aynı olaya şahid olur. Bu görüntülerin dağdaki bir mağarada yoğunlaştığı görülür. Yakındaki Manresa şehrinin başpiskoposu ve ileri gelen dün büyükleri ile dağa çıkılıp mağaraya girildiğinde burada Hz Meryem’in bir görüntütüne şahit olurlar. Bu olaydan itibaren bu kutsal mağara hristiyanlar için bir hac yeri haline gelir.

Bu mağara bugün manastırın yakınındadır ve yürüyerek ziyaret edebilirsiniz.

Santa Maria de Montserrat Manastırı : Giriş ücretsiz. Katalunya’nın inanç hayatında önemli bir yeri olan manastır sarp kayalıkların üzerine kurulmuştur. Burası adeta küçük bir köyü andıran ihtişamlı bir Benedikten manastır kompleksidir.Manastır aynı zamanda dünyanın en eski matbaalarından birini barındırır.

Montserrat Manastır ‘ına çıktığınızda yolculuk ten yön 1 saat süreli olup bilet tutarı 5.25 € dur.  Buradan gidiş-dönüş 11.50 € karşılığında daha da yukarı, Monserrat Dağı’nın en zirve noktasına füniküler ile de çıkabilirsiniz

 

Ulaşım İmkanı :

Barselona’dan Trenle Ulaşım: Plaza Espanya’da bulunan  Manresa’ya giden FGC – R 5 hattına bininiz. Bu tern istasyonu biraz karışıktır, R5 peronunu bulmak biraz zahmetli olabileceğinden ve genellikle bilet kuyruğu olmasından dolayı biraz erken gitmenizde fayda olacaktır(uyarı). En erken tren 8.30 civarında kalkar ve günde 12-15 gidiş ve dönüş sefer olur. Sefer saatleri değişkenlik gösterdiği için önceden bakmanızda fayda var denmekte!. Montserrat Dağı’nın eteğinde trenden indikten sonra Montserrat Manastırı’nın yeraldığı tepeye çıkmak için iki alternatifiniz var; teleferik (Aeri) veya funiküler (Cremallera)(600 m. tepeye ulaşım ). “Aeri” ile çıkmayı tercih ettiyseniz “Aeri de Montserrat” durağında, funiküler ile çıkmayı tercih ettiyseniz bir durak sonra “Monistrol”de ininiz. Şehre dönen son tren seferleri 18:00-18.30 civarındadır. Tek yönde toplam yolculuk süresi yaklaşık 1,5 saattir. Tren istasyonunda yankesicilere karşı uyanık olun denmekte!

Montserrat’a araba ile ulaşım: A2 Lleida Zaragoza yönünde yaklaşık 20 dakika sonra Monistrol de Montserrat çıkışında aracınızı park edebilirsiniz.

Bölge için detay web

** Günü birlik tur ( 50 €) – buradan

 

✔  Codorniu Şarap Mahzenleri / Cava Codorníu (web.1)(web.2) :

codorniu_whine_ph

Dünyaca ünlü Cava şampanyalarının üretildiği Codorniu ailesinin bağ evi ve şarap mahzenleri..Codorníu (şişede fermente edilen, kava olarak bilinen şampanyanın dünyanın en büyük üreticisi. Bu yöntem 1551’de Katalonya / İspanya’da bulunmuş ve yıllık üretim 60 milyar şişeymiş. Her yıl üzümler ayrı ayrı eziliyor, suyu fıçılarda fermetasyon için bekletilip bir süre sonra çeşitli üzüm suları karıştırılıp, şeker eklendikten sonra şişelenerek fermentasyona bırakılıyorlarmış. Asıl hikaye burada başlıyor. Fermantasyon sonucunda bir çökelti oluşuyor ve bu istenmeyen bir şey. Bundan kurtulmak için şişeleri başaşağı tutarak çökeltinin boyun kısmına gelmesi sağlanıyor, sonra şişe donduruluyor, ardından da boyun kısımdan çözerek o istenmeyen çökelekten kurtuluyor ve şampanyayı elde etmiş oluyorlarmış.

Codorníu ailesinin şarapçılığı 16. yy ortalarına kadar gidiyor. O zamana ait bir belgeye göre ailenin şarap üretiminde kullandığı birçok makine, alet-edevatı varmış. Anna Codorníu, 1659’da Miquel Raventós’la evlenir ve şarap açısından oldukça uzun birer geçmişi olan bu aileler birleşirler. Yıllar sonra, 1872’de Josep Roventós, “Geleneksel Yöntem”i kullanarak İspanya’da ilk kez cava’yı üretir ve Alt Penedés bölgesinde yepyeni bir fabrika kurur ( daha fazla bilgi için)..

 

  Andorra
Avrupa’da, İspanya-Fransa arasında, Barca küzeyinde (180 km) Pirene dağlarının üzerinde sıkışmış bu küçük ülke: Avrupanın pek çok ülkesinde, her ne kadar kayak turizmi ve vergisiz alışveriş ile tanınsa da, ülkemizde pek tanınmıyor. Tur şirketlerinin organizasyonu dışında, Andorra’ya kendi başına gitmek isteyenler: Barselona havaalanından, Andorraya servis yapan otobüslerden yararlanabilirler. Eurolines Terminal B kapısı önünden kalkan otobüsler ile Andorra ülkesine, tek yön 25 euro ve gidiş-dönüş 45 euroya gidebilirsiniz. Tur şirketlerinin talebi ise, 60 euro civarında oluyor (detaylar).

Esasında Andorra gezi anlamında günübirlik gezilebilecek bir ülke. %90’ı ormanlık alan olan Andorra yaklaşık 300 km kayak pistlerinin olduğu, 1000’den fazla dükkan 7 büyük alışveriş merkezi bulunan ve ürünlere KDV ödemediğiniz bir ülke.

 

  Carcassonne

carcassonneph-9

Barselona’nın 300 km kuzeyinde bulunur.. Carcassonne’a ulaşmanın en kolay yolu direkt THY uçuşları ile Toulouse’e gidip oradan 1 saatlik bir tren ya da araba yolculuğu ile Carcassonne’a geçmek olacaktır. Carcassonne, ville haute (yukarı şehir) ile ville basse (aşağı şehir)’den oluşuyor. Yukarı şehrin mimari görkemi daha ilk andan insanı müthiş etkilerken, aşağı şehir sakin, abartısız hatta biraz bakımsız bir güney Fransa kasabası olarak fazla dikkat çekmekte!.
İlgileneceklere : web bilgi.1 // web bilgi.2

 
  Girona ( İspanyolca, Gerona) :

gironadistrict_mpas

girona-tourist_maps-ph

Katalonya’nın dört ilinin dördüncü büyüğü olan ve Romalıların Gerunda ismini verdikleri 750.000 nüfuslu Girona İli’ninin merkezi 100.000 nüfuslu Girona şehridir. Barselona’nın 99 km kuzeydoğusundaki şehri tarihi zenginliklerinden dolayı nüfusuna göre çok fazla turist ziyaret eder ve İspanya’nın en çok turist çeken sahillerinden biri olan Costa Brava’ya ise sadece 50 km mesafede bulunmaktadır; milyonlarca ziyaretçi çeken Costa Brava Sahilleri ve 10 milyon turist çeken Barselona sayesinde bu küçük şehre her yıl yaklaşık 5 milyona yakın yabancı turist gelir. Bunun yanında yakınındaki uluslararası Girona Havalimanı, her yıl düzenlenen sayısız festivali ve çevresindeki Michelin yıldızlı restoranları sayesinde Girona boyundan büyük işlerin kentidir.

gironafullph

Ortaçağ dokusu korunmuş Avrupa kenti Girona..Her sokağında ortaçağda hissettiren, her adımınızda bizi yüzyıllar öncesine götüren büyülü bir kent. Roma kalıntıları, tarihi arap hamamları, Katedrali, Yahudi mahalleleri, renkli evleri ve eski köprüleri ile tarih kokan sokaklar…Girona deyince akıllara hemen Onyar Nehri’nin (Riu Onyar) kenarındaki pastel renkli evler, daracık sokaklar, kale surları, Libertat Caddesi, Saint Feliu Kilisesi ve Girona Katedrali geliyor. Bu önemli yapıların hemen hepsi Barri Vell’de (eski şehir) kısmında bulunmakta… Şehirde en çok göze çarpan şey taştan yapılar ve geniş yer tutan güzel merdivenler. Bu eski şehrin bir bölümününü ise yine dünyanın en iyi korunmuş “Yahudi Mahallesi” olan El Call oluşturur.

İspanyadan kovulan Yahudiler, din değiştirip ölümden ve sürgünden kurtulanların yarattığı bir Getto kenttir..Zengin ve dramatik bir tarihe sahip bir yerleşim. İlk yerleşenler İberler, sonra Romalılar şehri şekillendirmekte. Sonra Kutsal Roma İmparatorluğu kenti kontrolü altına alıyor. Roma sonrası şehir sırası ile Vizigot ve Müslüman hakimiyetine giriyor. Frenk Kralı Şarlman (Charlamagne) şehri yediyüz’lü yıllarda üç kez ele geçirmiş.. 1492 de Katolik Papaların baskısı ile Yahudiler ülkeyi terketmeye zorlanıyor, terketmeyenler katlediliyor, kalanlar ise – sözde din değiştirip- buradaki gibi Gettolar oluşturup içine kapalı bir yaşamı seçiyorlar!.1800 lerde şehiri Napolyan ele geçirmiş, Girona halkı direnerek kenti 5 yıl sonra geri almış.. Meydandaki (Zafer) heykel buna ithafen yapılmış..

Girona ,Katalonya özerk bölgesinin en milliyetçi kenti imiş.Şehir 2 nehir arasında kurulmuş..Onyar nehri üzerindeki demir köprü “Palanques Vermelles” , Eyfel kulesini inşaa eden “Gustave Eiffel” şirketi yapmış (1827)..Diğer köprü ise, “Gomez” köprüsü..

Eski şehir (Barri Vell), Onyar Nehri’nin doğu kıyısına, modern Girona ise ise Ter ve Onyar Nehirleri’nin arasındaki düz araziye kurulmuştur. Şehirde görmeye değer yerlerin neredeyse tamamı Eski Şehir’de ve yakın çevresindedir.

Girona dışında karasineklerin size sevimli gelebileceği başka bir şehir dünya üzerinde bulmanız olası değildir. Karasinek betimlemeli hediyelik eşyalar hemen dikkatinizi çekecektir. Bu durumun kentin koruyucu azizi Narsissus’un dâhil olduğu bir efsaneden kaynaklandığını söylemek gerek. Efsaneye göre, 1285 yılında Girona’yı kuşatan Fransızlar, herhangi bir zorlukla karşılaşmamalarına karşın kente girdiklerinde her tarafı yağmalamakla kalmamış kiliselere hatta Aziz Feliu kilisesindeki Aziz Narsissus’un mezarına saldırmışlar. Mucizevi şekilde azizin vücudundan çıkan sinekler askerleri ve atlarını ısırarak öldürmüş. Rivayet odur ki bu mucize sonraki yüzyıllarda da Fransızlar kente her saldırdıklarında gerçekleşmiş. O nedenle Avrupa’da birçok kentin simgesi ejderha, aslan, kartal iken pek de iyi duygular beslemediğimiz bu küçük canlının Girona’nın simgesi olmasına şaşırmamak gerek.Bir diğer öyküde;  14. yüzyılın ortasında Avrupa nüfusunun dörtte birinin yok olmasına neden olan kara ölüm olarak adlandırılan vebanın acı hatıralarına dayanmaktadır. 1348 yılındaki salgın Girona’da binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştur. Rivayet odur ki Tarlà isimli bir soytarı Carrer de l’Argenteria sokağında akrobatik hareketlerle salgın nedeniyle evlerine kapanan mutsuz çocukları eğlendirirmiş. Yılın belli zamanlarında balkonlar arasına yerleştirilmiş bir çubuğa tutturulmuş vaziyette başı ahşaptan, vücudu bezden yapılmış Tarlà’nın kuklası bir kol yardımıyla döndürülerek anısı bugüne değin yaşatılmış.

Birbirine çok yakın olan otobüs terminali ve tren istasyonu eski şehirden sadece 7-8 dakika yürüyüş mesafesindedir.

Şehrin modern merkezi ve alışveriş bölgeleri Onyar Nehri’nin diğer yakasında bulunan “La Plaça de la Independència” çevresinde toplanmıştır.

 

Kent hakkında kısa kısa..

** Katedral ve müzeler her ayın ilk Pazar günü ücretsiz. Tek bir yapı için giriş bileti almak yerine kampanyalı biletleri tercih edin.

 

✗  Casas del Onyar (Onyar Evleri) ;

Onyar Nehri üzerine şehri koruyan tarihi şehir surları durmakta imiş. 19 YY’daki Fransız kuşatması sırasında yıkılan surların yerine sıra sıra surları andırır biçimde inşaa edilen evler 80’l i yıllarda pastel renklere boyanarak şehrin simgelerinden biri olmuştur.

 

✗  El culo de la leona (La Lieona de Girona) :

gironatourshowphs-4

Bu ortaçağ kentinde görmemiz gereken bir de kentin maskotu olan aslan (dişi) heykeli var. Din değiştiren Yahudilerin, gettolarına yabancı girişini kontrol altına almak için yaptıkları bir maskot. Onyar nehrini geçenler Getto’ya girmeden önce Aslanı öpüyorlar. Ve eğer köprüyü geçerde Aslanı öpmezse yabancı olduğunu anlayıp önlemlerini alıyorlarmış?.

Saint Feliu Kilisesi yakınındaki bir sokak lambasını andıran dişi girona aslanı heykeline tırmanıp, aslanın poposunu öpme cesareti gösterenlerin bir şekilde kente yeniden ayak basacaklarına inanılan şehir olmuş Girona. Bugün  bir daha bu kente gelebilmek için aslanı öpüyorlar!?.Aslanın orjinali Sanat müzesinde..

 
✗  Saint Feliu Kilisesi – Esglesia de Sant Feliu ;

4. yüzyılda şehrin piskoposu olan Afrikalı Feliu ile şehrin koruyucu azizi Narcisuss’un mezarları üzerine inşa edilmiştir. Yüksek altarın yanında, apsis duvarına gömülü sekiz Roma sarkofajı vardır. Bunlar kilisenin yapımına destek vermiş olan Romalı şahsiyetlerdir. Sarkofajlardan birinin üzerinde Yunan mitolojisine ait yeraltı tanrısı Hades ile yeraltının derinliklerine sürüklenen bahar tanrısı “Persefone” betimlemesi görülebilr.

Orjinal kilisenin üzerine inşaa edilen bugünkü yapı genel olarak gotik tarzda olmasına rağmen 14. ve 18. yüzyıllar arasındaki eklemeler sebebi ile farklı mimari tarzları yansıtır. Gotik nef kısmı romanesk kemer ve sütunlar üstünde durur.

 

✗  Banys Arabs (Arap Hamamı)(Carrer Ferran el Católic) ;

gironatourshowphs-9

Katalonya’ nın en iyi korunmuş hamamı Girona’da yer almakta ve Arap hamamları olarak bilinmektedir. Roma hamamlarının tipik bölümlerine ve hypokaust (merkezi alttan ısıtma) sistemine sahip 12. yüzyıla tarihlenen yapıyı 4 €  gibi oldukça uygun bir ücretle ziyaret edebilirsiniz. Küçük bir havuz üzerinde yükselen sekiz ince sütunun taşıdığı yarım küre biçiminde taştan örtüsü (cupola) ve hamama gelenlerin hazırlanmaları ve kişisel eşyalarını koymaları için tasarlanmış kemerli bir sekinin bulunduğu Apodyterium (soyunma bölümü) hamamın en dikkat çekici bölümünü oluşturmakta.

1929’de restore edilen bu hamam Müslümanlar Girona’yı terk ettikten 300 yıl sonra, 1194 yılında Hristiyanlar tarafından yapılmıştır. Romanesk şehir mimarisi tarzında olmasına rağmen en önemli özelliği hamamın müslümanların su ile olan ilişkilerinden etkilenilerek, Roma ve Müslüman hamamlarını örnek alınarak yapılmış olmasıdır. Bu hamam 12. yüzyıldan itibaren Hristiyan İspanya’sının halka açık tek hamamı olmuştur.

Hamamdan çıkınca karşınızda duran teraslar halinde yükselen bahçeler arasındaki merdivenlere yürüyüp zirveden manzarayı seyretmeyi unutmayın.

 

✗  Passeig de Muralla – Kale & Duvar yolu :

Tarihte şehri zor ele geçirmemenin en önemli sebebi bir kısmı yenilenmiş olan ve eski şehri çevreleyen güçlü kale duvarlarıdır. Kuzeydeki Montjuic Tepesi’ni çevreleyen kısmı Romalıların inşaa ettiği en eski kısmıdır. Frenk Kralı Şarlman (Charlamagne) tarafından 9. yüzyılda yapılmış olan diğer bölümler ise 14. ve 15. yüzyıllarda güçlendirilmiştir.Hamam tarafından çıkılarak Katedral’in arkasından doğru yürürseniz surların üzerinden geçen kale yürüyüş yoluna ulaşırsınız ve dik yokuş sonrası buradan şehri panoramik şekilde görebilirsiniz..

 
✗  Catedral de Santa María de Gerona (Girona Katedrali);

gironatourshowphs-10

Daha önce kilisenin yerinde bulunan müslümanlardan kalma bir camii tamamen yıkılmış, yerine Mayorka’lı mimar Jayme Fabre tarafından 1312’de bugünkü kilisenin projesi çizilmiştir. İspanya’daki gotik katedrallerin içinde en incelikli olanlardan biridir. Belli bölümleri çağlar içinde yıkılarak yeniden yapılmıştır. 3 platformlu, 90 basamaklı rococo tarzı merdivenle çıkılan ön yüzü tamamen baroktur.

İçeride 11. yüzyıl Barselona Kontu Ramon Berenguer ve eşinin mezarı vardır. Altarın arkasında ise Frenk Kralı Şarlman’ın mermer bir tahtı vardır.

 
✗   Yahudi Mahallesi (El Call) ve Yahudi Müzesi (Centre Bonastruc ça Porta);

Forca Vella’ nın sınırları içinde dünyada en iyi korunmuş Yahudi yaşam yerlerinden biridir. Dar sokaklarıyla ve sevimli verandalarıyla eskiyi hala yaşatan bir tarih köşesi. Yahudiler bilindiği üzere, 1492 yılında İspanya’ dan dışlanmışlar. Yerlerine gelen İspanyollar ise eski evleri ya yıkmışlar, ya da üzerine yenilerini inşa etmişler.

Yahudi Müzesi (Centre Bonastruc ça Porta); Carrer de la Forca, 8. Giriş ücreti 4 €. Müzenin kurulduğu bina 13. yüzyılda Girona’da yaşayan Museviler’in sosyal amaçlı bir toplantı binası idi. Müze Katalan Musevi cemaatinin izlerini ortaya çıkarıp tanıtmayı amaçlamaktadır.

 

✗   Placa de la Independencia (Bağımsızlık Meydanı) :

Marti Sureda tarafından tasarımı yapılan bu neoklasik tarzdaki meydan, şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri, çünkü lokantalar da bu çevrede bulunuyor. Meydanda Antoni Parera tarafından 1894 yılında yapılmış ve 1809 yılında şehri savunanların anısına ithaf edilmiş bir de heykel var.

Yemek yemek ve dinlenme alanımızdır..Mola zamanı..

 

✗  Diğer ayrıntılar ; 

Katalonya Arkeoloji Müzesi, Sinema Müzesi (Museu del Cinema) görüleceklerdendir.

gironatourshowphs-7

Girona’nın Atraksiyon ve festivalleri ; Katalonya genelinde kutlanılan festivallere ilave olarak; bahar aylarında düzenlenen “Girona Gastronomi Haftası”, Mayıs ayındaki şehrin her yanının muhteşem çiçek peysajları ile donatıldığı “Çiçek Zamanı”, Haziran sonundaki “Uluslararası Müzik Günü”, Temmuz başında düzenlenen “Dünya Dini Müzikler Festivali”, Eylül “Caz Festivali”, Aralık ayındaki “Temporada Alta” Uluslararası Tiyatro Festivali ve “Girona Film Festivali” yıllık etkinliklerin önde gelenleridir.

“Temps de Flors” (Çiçek Zamanı) : Her yıl Girona’nın “Old Town” olarak da adlandırılan ve gotik tarzdaki mimarisi ile ünlü olan Barri Vell bölgesinde gerçekleştiriliyor. Genç-yaşlı her kesimden insanların tasarladığı çeşitli kompozisyonlarda, gerçek çiçeklerin yanı sıra kağıt, plastik ve hatta cam gibi farklı malzemelerden oluşturulmuş çiçek motifleri yer alıyor. 11-19 mayıs tarihlerini unutmayın!..

** Girona ve çevresi İspanya’nın en önemli gastronomi merkezlerinden biridir. Girona’da dağ ve deniz ürünlerinin bir arada bulunması ve şehrin dokusuna işlemiş olan çok kültürlülük özgün bir mutfak ve eşsiz lezzetler olarak karşımıza çıkıyor. Girona’ da lezzet öyle önemli bir unsur ki, şehrin en ünlü festivallerinden biri her yıl Mart ayında düzenlenen Girona Gastronomi Festivali.El Celler de Can Roca isimli restoran 2015 yılında TripAdvisor tarafından dünyanın en iyi restoranı seçilmiş.

Otobüslerin park alanında ücretsiz WC var!..

gironatourshowphs-1

 

Girona’ya Nasıl Gidilir?

Barselona-Girona arası en uygun vasıta trendir. Trene Sants Estacio veya Passeig de Gracia Tren İstasyonu’ndan (metro ile aynı yerde) binebilirsiniz. Fakat Sants Estacio’dan kalkan trenlerin hepsi Passeig de Gracia’da durmaz. Seferler sabah 06:10 sularında başlar. Tek yönde fiyatlar 15-35 € arası değişir. Yolculuk süresi ortalama 1.15 dk sürer fakat 35 dakikada giden (AVE, hızlı tren) veya 2 saatte giden (regional) trenler de vardır. Dönüş seferlerin değişken olmakla birliktesaat 21.00 -22.00’e dek devam eder. Yerinizi garanti etmek için tren biletlerinizi önceden almanız yararınıza olacaktır.

** tek yön 10 € dan itibaren …

 

Girona Ulaşım Alternatifleri :

Girona’ nın yaklaşık 40 km kuzeyinde bulunan ve AP7 (E15) karayoluyla da ulaşılabilen Figueres kasabası, hem Dali Müzesi hem oyuncak müzesi ziyareti ile ikisinin kombine olduğu Barselona kalkışlı turlar da cazip olacaktır..

  • Tek Girona turu ( Barselona çıkışlı –  6 saat – 55 € tam bilet ) – buradan
  • Girona-Figueres- Dali Müzesi, kombinasyonu  – 90 € tam bilet , buradan
  • Girona ve Costa Brava turu – 90 €, buradan
  • Girona – Montserrat turu – 100 € , buradan

Not : Barselonadan Girona’ya otobüs ulaşımı da vardır ( buradan ).

 
 

Dali Müzesi – Figueres kasabası 

dali_museumph0

Figueres :

Ünlü Sürrealist Ressam Salvador Dali’nin yaşamış (doğum:1904) olduğu evin bulunduğu sahil kasabası olan Cadaques’ in bağlı bulunduğu şehir. Tren ile Girona’ya yaklaşık 30 dk. mesafede..Dali doğduğu kasabaya miras bırakma niyeti ile ilk kez sergisini 196 da kasaba belediye tiyatrosunda açmış..Tiyatro savaaşta gördüğü hasarlarını, başkanın tiyatroya Dali’ye devretmesi ile sanatçı kendi plan ve tasarımı ile müzeyi inşaa ederek, 1974 te açmış..Müze günümüzde en büyük Dali kolleksiyonuna sahiptir.Yapı Dali’nin en büyük emek ile yapılmış yapıtıdır.Müze Sanatçının 4 binden fazla eserini barındırdığı gibi, müzenin cam kubbe altındaki bodrum katında Dali’nin mezarı da bulunmaktadır.Kasaba tren istasyonundan 15 dk. yürüme ile 4 katlı müzeye ulaşırsınız.Giriş katında kendi tasarımlı Cadillec araba üstünde bir bereket tanrıçası sizi karşılar.Üstünde ise eşi Gala’nın teknesinin oturtulduğu avlu bulunur.Gala’nın sanatçı için önemi çok büyüktür.Dali ailesinin 2. çocuğu..İlkinin ölümü, sanatçıyı ikinci plana bırakmış..Baba ile arası pek iyi olmaz iken, anne en önemli varlık imiş.Babanın zührevi hastalık alarak, annesine bulaştırması ve annenin ölümü baba’ya düşmanlığı arttırmış ve dali 16 yaşlarında evi terk etmiş.Dali’nin cinsel açıdan korkuları ve cinsel yaşamını belirleyen en önemli etken olmuştur.Kendisinin cinsel ilişki deneyimini hiç yaşamadığı? betimlenir (korkularından).Eserlerinde sıklık ile cinsel obje ağırlıktadır.Müze yanında Dali Mücevher müzesi bulunmakta..Kendi poje ve çizimleri ile var olan mücevherleri burada sergilenmekte..

İlk yaptığı ve sergilendiği resmi 10 yaşında çizdiği kendi otoportresidir. İlk sergisini 14 yaşında yaşadığı şehir olan Figueres’in Belediye Tiyatrosu’nda açmıştır.Daha sonra karakteri ile müthiş bir uyum gösteren sürrealist (gerçeküstü) tarzı benimseyerek dünyada bu akımın en önemli yorumcusu olmuştur. “Sanat yapmak için aklı devredışı bırakmak gerekir” sözü onun sanata bakışını gösterir.

10 haziran 1982 de eşi Gala’nın vefatı, Dali’yı yıkar (Eşi  Pubol kalesinde yatmakta) ve Dali 23 ocak 1989 da yaşamını kaybeder.

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, kısaca “Salvador Dalí” ..Yaşamı hakkında..

salvador-domingo_dali_portre

 

Eserlerde objeler ne anlama gelmekte?

♦ Eriyen saatler: İlk kez 1931’de yaptığı “Belleğin Israrı” adlı resimde kullanıyor. Dali, bir akşamyemeğinde peynirin ağzında bıraktığı “yumuşak” tatdan etkileniyor. Yatağına gitmeden önce resmin önünden geçerken yediği peynirin de katkısıyla “eriyen saatler” olgusu aklına geliyor. Ve resmi iki saat içinde bitiriyor. Peki eriyen saatler bize ne anlatıyor? Zaman akıp gidiyor. Tutamıyoruz. Ama saatler zamanı kavramamızı sağlayan yegane öğe olduğu.

♦ Krallığı simgeleyen imgeler: Dali bir Katalan ama İspanya’yı ve İspanya Kralı’nı çok seviyor. Ölmeden önce son cümlesi “Yaşasın İsyanya, yaşasın İspanya Kralı” demiş!

♦ Yumurta: Dali’nin en çok kullandığı formlardan biri. Önemli bir metafor. İçinde hayat var, kabuğu kırıp dışarı çıkmak doğmak anlamına geliyor.

♦ Gala: Dali’nin en büyük aşkı. Aynı zamanda menajeri, finansörü. Aristokrat bir kadın. Dali’nin elit kesimler tarafından tanınmasını sağlıyor. Resimlerinde kutsal kadınları ve bütün güzelleri Gala olarak resmediyor. Sevgilisinin vücudunu gözler önüne seren eserleri de var.

♦ Koltuk değnekleri: Freud’dan esinlenme söz konusu. İnsanın ruhsal ve psikolojik olarak desteksiz yaşayamayacağına dair bir gönderme.

♦ Kelebek: Mutlak güzelliği ve yeniden doğuşu temsil ediyor.

♦ Yemek: Dali 6 yaşından beri aşçı olmak isteyen biri. Gastronomiye büyük ilgi duyuyor. Resimlerinde sıkça kullandığı yemek öğeleri kadının ya da erkeğin cinsel olarak birbirlerine duydukları isteğin, yemeği yemek gibi temel bir duyguyla eşdeğer olduğununu savunan Freud düşüncesine bir gönderme olabilir. Bu bağlamda ortaya koyduğu en büyük eserlerinden biri “Ben Gala’yı yerim” adlı tablo. Yemek yemek aynı zamanda yamyamlıkla ilişkilendiriliyor?.

♦ Leylek bacaklar: Dali’nin resimlerinde filler çoğunlukla leylek bacaklıdır. Güçlü ve kalıcı olanı işaret ederler.

♦ Uyuyan kafa: Anlatmaya çalıştığı şey uykunun, aslında rüyanın pek çok gerçeği içinde barındırdığı…

♦ Çıplak/ giyinik: Çıplaklık sıklıkla sorunlaştırdığı ve resmetmeye çalıştığı bir durum. Dali’nin en büyük aşklarından biri meşhur İspanyol şair Lorka, sonra hayatına Gala giriyor. Cinsel sapmalara ait kişilik?.

Bu ufak şehirde bulunan bir çok müzeden en önemlisi ise Salvador Dali Müzesi. Ayrıca oyuncak müzesi var “Toy Museum of Catalonia” – (web).

Dali’nin yaşadığı ev ise buraya 1 saat mesafedeki sahil kasabasında (Cadaques) bulunuyor.

Şehir aynı zamanda makine gücüyle çalışan ilk denizaltının mucidi Narcís Monturiol i Estarriol’un doğum yeridir. 1990-2000 yılları arasında üne kavuşan İspanyol şarkıcı Mónica Naranjo da yine Figueres doğumludur.

 

Dali Müzesi Bilgileri

Adres; Gala Dalí Square 5, Figueres.

Giriş ücreti / Klasik Dalí Theatre-Museum Figueres 14 € tam, indirimli : 10 € , 25 kişi üstü – 8 bazen 9 €.  01.01, 25.01 ve Resmi tatil günleri dışında Ekim-Mayıs arası Pazartesi günleri kapalı. Salvador Dali Müzesi Güncel Ziyaret Saatleri. Kabul edilen günlük Ziyaretçi Sayısı Sınırlıdır; Rehberli Turlarla Biletinizi ve Girişinizi Garantileyin (Online bilet )(rezervasyon bilet bilgi)..Yoğun sezonda kısıtlı kontejan sebebi ile biletleri en az 1 ay öncesinden almak gerekli olabilir. Yoksa 1 saatten fazla sıra beklersiniz.Değişik biilet opsiyonları vardır (bilgiler 2020)

 

** Alternatifli Dali müzesi gezileri – buradan

 

Dali Müzesi’ne Nasıl Gidilir (Figueres ulaşımı) ?

Barselona Sants veya Passeig de Gracia Tren İstasyonu’ndan Portbou yönlü trene (R11) binerek yaklaşık 2 saat sonra Figueres’ te inin (Renfe bilgi).Renfe web adresinde aramada sıkıntı yaşarsanız aşağıdaki adres ile deneyin! Ayrıca Renfe – AVE hızlandırılmış tren seçenekli, 55 dk yol süreli trenler de var ( Figueres Vilafant durağında inilecek!)

renfe-trenarama

Müze tren istasyondan 15 dakikalık yürüme mesafesindedir.

dalimuseum_walk_routesmaaps

Günlük yaklaşık 20 tren seferi vardır. İlk tren Barselona’dan sabah 06:00-07:00 sularında başlar. Figueres’ten son tren saatleri değişkendir (sezonuna göre 20:00-23:00 arası). Siz yine de sıkıntı yaşamamak için güncel tren saatlerine bakınız, hatta biletinizi gidiş dönüş alınız. Fiyatlar sabit değildir, ortalama tek yön bilet 12-18 € arasıdır.

** tek yön 20 € ‘ a otobüs seçeneği de var. (buradan yada  buradan )

** Araç ile ; AP7 motorway (Barcelona-la Jonquera) üzerinden ulaşın..

 
 

Kısaca Müze turu :

Müze binası aslında Dali’ nin Tiyatrosu. Bizzat Dali’nin kendisinin tasarladığı bir bina. Binanın çatısında bulunan yumurtalar Dali için çok önemli imiş. Binanın hemen girişinde bulunan heykel sizi karşılar.Binanın içine girince ise, sizi ilk olarak karşılayan Dali’nin sürrealist Yorumu ile bir Artemis heykeli oluyor. Artemis’in üstünde durduğu araba ise Dali’nin zamanında kullandığı bir araba imiş (Cadillac).Müzenin giriş katında sürrealist sanatın en nadide örnekleri ile karşılaşırsınız. Dali’nin otoportresi ile Picasso’nun portreleri ise görülmeye değer eserler var. Bunun haricinde bir de sanatçının büyük aşkı Gala’ya ithaf ettiği bir mücevher koleksiyonu var.Giriş katının büyük holüne çıktığınızda ise karşıda şaşırtmacalı bir resim var. İlk bakışta Sanatçının eşinin arkadan olarak gözüken bir resmini görüyorken dikkatlice bakıldığında aslında bunun Abraham Lincoln’ün bir portresi olduğunu görüyorsunuz.

Daha da ilginci ise fotoğraf makinesinin kadranından baktığınızda resim Abraham Lincoln, çıplak gözle baktığınızda ise Gala.

Üst katlara doğru çıktığımızda Salvador Dali’nin ünlü eserleri özellikle Gala’nın portreleri, Salvador Dali’nin aynaya bakarak çizdiği kendi resimleri vs tek tek inceleyebileceğiniz eserleri var.Yine şaşırtmaca olan yerlerden birisi de kocaman bir odanın içindeki dudak figürü. Bu odaya çıplak gözle bakıldığında sadece dudak gözükürken platforma çıkıp camdan baktığınızda bir yüz görünüyor.

Müzede Dali’nin tüm eserleri yok. Özellikle Belleğin Israrı- Eriyen Saatler tablosunun olmadığını bilin.

Kısa bir video görüntüsü (bana ait değil!)..

 
 

Müzenin sanatsal yorumları?

♦♦ Müze binasının dış duvarları bereketi sembolize eden ekmek somunları, çatısı ise doğurganlığı, üremeyi sembolize eden yumurta figürleri ve hayatın en küçük yapıtaşı olan atom figürleri Dali Sanatı’nın ilk ipuçlarını verir.Çatıda bekleyen mankenler ise müzeye yaklaşan ziyaretçileri selamlar. Binanın giriş ön cephesine geldiğinizde göreceğiniz araba lastikleri üzerinde duran yapıt 19. yüzyıl Fransız ressamı Meissonier’e adanmıştır. Ayrıca dışarıda Dali’nin hayran olduğu Katalan filozof ve yazar Francesc Pujols anısına bir yapıtı vardır. Giriş kapısının üzerinde yer alan dalgıç elbisesi ise psikanaliz yolu ile insanın bilinçaltına yapılan yolculuğu sembolize eder. Dali bu elbiseyi bir davette giymiş ve boğulma tehlikesi geçirmiştir.Avlunun ortasındaki bu enstelasyon dünyanın en büyük sürrealist eseridir. Gördüğünüz Cadillac Dali’nin yakın arkadaşı Napolili ünlü gangster Al Capone tarafından Dali’ye hediye etmiştir. Bu arabadan dünyada 6 tane üretilmişitir. Dali bu eserinde Al Capone’ye ve şiddet eylemine atıfta bulunması amacıyla arabanın camını kırmıştır. Aracın üstündeki devasa Pers Kraliçesi Esther heykeli bronzdur. Avusturyalı sürrealist sanatçı Ernst Fuchs tarafından hediye edilen bu heykel aynı zamanda radyatör kapağı işlevi görür. Arabanın bir kenarından para atıldığında arabanın içine yağmur yağdıran bir sistem vardır. Yağmur yağdıkça içerideki yolcu ve şöföre eşlik eden salyangozlar mutlu olur. Üzeri bir şemsiye ile taçlandırılmış olan kayık ise Gala’ya ait idi. Bu kayık, Dali imajinasyonunda önemli yeri olan değneklerle bir araba lastiği sütununa oturtulmuştur.

 
 

Dali Müzesinden kareler…


 
++ BARSELONA GEZİMİZ SONLANMIŞTIR,  bir başka gezide görüşmek üzere…
 
 

Barselona – Ana Sayfa

 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir