Almanya, Kara Orman Bölgesi.2

 
 

Schwarzwald / Black Fores / Kara Ormanlar’ da – Ulaşım imkanları

(2024 yılına günceldir)

 

Bir önceki sayfada bölgeyi, gezi rota ve kasabaları az çok tanıdık.. Bir rota ve gezeceğimiz kasabaları da seçtik. Artık ünlü “Kara Orman” a gidişe hazırız.

 

Peki buraya nasıl ulaşacağız ?

➣  Almanya’ ya uçakla geliyorsanız, bölge için  Frankfurt şehrinden daha iyi giriş yapabilir ve buradan Freiburg‘a giden bir trene binebilirsiniz, bu da Baden-Baden, Karlsruhe, Offenburg ve ülkedeki diğer büyük şehirler için çok iyi bağlantı sağlayacaktır.

➣ Eğer zaten Avrupa’ daysanız ve bir AB ülkesinden geliyorsanız, doğrudan Fransa ve İsviçre sınırındaki ve Freiburg im Bresgau‘ ya çok daha yakın olan Basel-Mulhouse havaalanına uçabilirsiniz. Basel Havaalanı ile Freiburg arasında sık sık otobüs seferleri bulunmaktadır.

➣ Eğer niyetiniz Kara Orman’ı toplu taşıma kullanarak ziyaret etmekse, bunun planlama gerektireceğini aklınızda bulundurmalısınız. Büyük bir şehre uçacaksanız, güzergahta görünen daha küçük şehirlere gitmek için bölgesel demiryolu geçişlerini kullanmak isteyeceksiniz. İyi manzaralı bir trene binmek istiyorsanız en iyi seçenek, belirli bir geçerlilik süresine sahip olan ve yerel trenleri ve otobüsleri kullanmanıza izin veren bir misafir kartı olan Konus Card‘a sahip olmaktan geçer (detay az sonra). Ayrıca Freiburg ve Karlsruhe’nin tramvay ve otobüslerini de kullanabilirsiniz.

➣ Paranız varsa ve araba kullanmayı seviyorsanız, her zaman bir araba kiralamanız ve Kara Orman’ı mutlak bir özgürlükle keşfetmeniz mümkündür. Birçok kiralama şirketi vardır, bu nedenle bir yerde kiralayabilir ve havaalanında sizi beklemesini sağlayabilirsiniz. Frankfurt’ tan Kara Orman’ın batı yakasındaki Offenburg’ dan geçen A 5 otobanını kullanmalısınız (Basel’i Frankfurt’a bağlayan A 5 otoyolu ile Kara Orman’a batıdan yaklaşanlar için en iyi erişimi sağlamaktadır).. Ayrıca bölgenin doğu tarafındaki vadiden geçen A 81 ‘i de kullanabilirsiniz. Her iki rota da bölgede dolaşmak için iyi birer başlangıç noktası olabilir (Kuzeydeki A 8 otoyolu Karlsruhe üzerinden Stuttgart’tan geçerek Bavyera’nın başkenti Münih’e bağlanır ve aynı zamanda Kara Orman sınırının biraz doğusundaki Singen’e giden A 81 otoyoluna bağlanmaktadır).

Kara Orman’ın güney tarafına, en azından Almanya’da, sadece Yukarı Ren vadisi boyunca uzanan B oto yolları ile ulaşılabilmektedir.

 

Bölge için en yakın havalimanları nerelerdir?

Kara Orman, yakınlardaki bir havalimanına uçmak isteyen ziyaretçiler için kesinlikle seçeneklerde sıkıntısı çekmiyor. Kara Orman bölgesinin hemen kenarında bulunan üç havaalanı ve kolayca ulaşılabilecek mesafede bulunan iki büyük seçenek vardır.

  • Euro Airport Basel Mulhouse Freiburg (Basel Havaalanı), Fransa’daki Kara Orman’ın güneybatı köşesinde, ancak Fransa, İsviçre ve Almanya arasındaki üç yönlü sınıra yakın bir konumdadır. Basel’ in 3 km. kuzeybatısında, Mulhouse’ a 20 km. uzaklıkta ve Almanya’nın Freiburg am Breisgau şehrine de 50 km. den daha az bir mesafededir. Havalimanından Kara Orman’a en kolay erişim Almanya’daki Lörrach üzerinden sağlanmaktadır.

** Havalimanının bir dizi iş hizmeti (örneğin Londra Heathrow, Amsterdam ve Frankfurt’tan) vardır ve aynı zamanda Easyjet için bir Avrupa hava merkezi olarak hizmet vermektedir.

  • Karlsruhe/Baden-Baden Havalimanı, Kara Orman’ın batı ucunda yer alan bir diğer küçük havalimanıdır. Havalimanı Baden-Baden’ in 12 km. batısında ve Karlsruhe’ nin 40 km. güneyindedir.

** Havalimanı, Ryanairin Londra Stansted‘i de içeren bir programı da dahil olmak üzere sınırlı sayıda varış noktası sunmaktadır.

  • Almanya’nın en yoğun altıncı havalimanı olan Stuttgart Havalimanı, Kara Orman’a yakın havalimanları arasında muhtemelen en büyüğüdür. Hem Londra Heathrow hem de Londra Stansted’i içeren düşük maliyetli taşıyıcılar tarafından sunulan Avrupa iş hizmetleri ve varış noktalarından oluşan kapsamlı bir program sunmaktadır. Ülkemizden de direkt yada bağlantılı olarak Stuttgart’ a bolca uçuş vardır.
  • Stuttgart ve Ulm arasındaki A 8 otoyolunun hemen dışında yer alan havalimanı (Bad Ditzenbach Arpt, Eichbühl) Kara Orman’ın kuzeydoğu ucuna 50 km. biraz daha az bir mesafededir. Bu alan ormanlık bölgenin doğu sınırına yakındır (Tübingen, Rottenburg üzerinden  – A8 otoyolu – üzerinden 50 km sonra  Kara orman’ ın Nagold kasabasına varılır). Bu alan bizler için alternatif değildir!
  • Büyük bir Fransız şehrine hizmet vermesine rağmen, Strazburg Havalimanı nispeten sınırlı sayıda iş uçuşuna sahiptir ve şehrin batısında yer almaktadır, bu da Kara Orman’a gitmeyi amaçlayan gezginler için ideal değildir.

** Bu havaalanı, Kara Orman’ın kenarındaki en yakın kasaba olanve havalimanından 40 kilometreden biraz daha az bir mesafede bulunan ve Kinzig vadisine ve Gengenbach ve Haslach gibi turistik yerlere iyi bir erişimi de sunan Offenburg olacaktır.

  • Zürih Havalimanı, güney Kara Orman bölgesi için en büyük havalimanı seçeneğidir. İsviçre’nin en işlek havalimanı olup, bazıları Kuzey Amerika’daki varış noktalarına olmak üzere çok çeşitli hizmetler sunmaktadır ve şehrin kuzeyinde yer almaktadır.

  Kara Orman ziyaretçileri, Ren nehrini takip ederek bölgenin güney ucunda uygun bir noktadan Almanya’ya geçme veya ormanın batı ucu için Blumberg ve Donaueschingen‘e doğru kuzeye gitme seçeneğine sahiptir.

 
 

Kara Orman’a giden tren güzergahları nelerdir ? 

Şehirlerarası bir demiryolu güzergahı Almanya’nın orta ve kuzeyindeki şehirleri Kara Orman’ın batı yakasına bağlamaktadır. Şehirlerarası Ekspres trenleri Berlin, Köln ve Frankfurt gibi yerlerden İsviçre’deki Basel’e kadar uzanmaktadır. Tüm bu seferler Mannheim, Heidelberg, Karlsruhe ve Freiburg am Breisgau’da durmaktadır.

 

Demiryolları için genel bilgiler ;

✓  Karlsruhe’deki tren istasyonu ayrıca Strazburg,  Stuttgart, Ulm ve Münih’e giden seferlerle Kara Orman’ın kuzey kenarı boyunca bağlantılar sunmaktadır. Kuzeyde, Karlsrühe’ den geçen ana demiryolu güzergahları ise ; Ulm ve Münih yönüne gitmeden önce Pforzheim ve Stuttgart şehirlerine hizmet vermektedir

✓  Kara Orman’dan geçen Schwarzwaldbahn tren hattı da Singen ve Konstanz güzergahlı olup hat Karlsruhe’den başlamaktadır.

✓  Pforzheim tren istasyonu, Bad Wildbad ve Calw bağlantıları ile Ormanın kuzey ucundaki bir diğer önemli demiryolu bağlantısıdır.

✓  Kara Orman’ın doğu tarafına trenle ulaşmak biraz daha karmaşıktır. Başlıca demiryolu merkezleri Villingen-Schwenningen ve Donaueschingen olup, bunlar aynı zamanda Ringzug servisi ile birbirine bağlıdır ve Kara Orman Demiryolu üzerindeki duraklardır. Donaueschingen ayrıca Tuna Vadisi Demiryolu ile Ulm’a bağlanmaktadır.

Doğuda, Stuttgart ile Konstanz Gölü yakınlarındaki Singen arasındaki ana tren yolu Kara Orman’dan biraz daha uzaktadır. Ancak Kara Orman’ın güney kısmının doğu ucundaki iki önemli kente, Donaueschingen ve Villingen-Schwenningen’e iyi bağlantılar sunmaktadır. Hat aslında daha güneyde Immendingen’de Kara Orman Demiryolu ile birleşmektedir.

✓  Kara Orman’ın güney sınırına Basel‘den başlayan ve nehir boyunca uzanarak Alman ve İsviçre toprakları arasında gidip gelerek Singen’e ve nihayetinde Konstanz’a giderken  Almanya’nın içlerine doğru gidip gelen High Rhine Railway (Ren Demiryolları) hizmet vermektedir. Bu hat, Bad Säckingen ve Waldshut-Tiengen gibi güney Kara Orman’daki Ren kasabalarına erişimin yanı sıra Zürih‘e de bağlantı sağlar. Yani ; Batıda, İsviçre’nin Basel kentinden Karlsrühe’ye kadar uzanan büyük Ren Vadisi demiryolu güzergahı, Freiburg, Offenburg ve Baden-Baden’deki önemli Kara Orman giriş noktalarından geçmektedir.

Güneyde ise Yukarı Ren Demiryolu İsviçre’nin Basel kentinden nehir boyunca uzanarak Alman ve İsviçre toprakları arasında gidip gelerek Singen’e ve nihayetinde Konstanz’a ulaşmaktadır.

Kara Orman Demiryolu :

Kara Orman Demiryolu (ya da Almanca’da Schwarzwaldbahn) orta batıdaki Offenburg‘dan bölgenin güneydoğusundaki Singen‘e kadar uzanmaktadır. Bu Kara Orman hattı, çekici köyleriyle Kinzig vadisini, ünlü şelaleleriyle Triberg kasabasını ve Tuna nehrinin kaynağının bulunduğu Donaueschingen‘i geçtiği için ziyaretçiler için popüler demiryolu güzergahlarından biridir.

Aslında bir başka ‘Kara Orman Demiryolu’ daha vardır – burada bahsedilen Baden Demiryoludur. (Württemberg Schwarzwaldbahn, Stuttgart’tan Weil der Stadt’a kadar uzanmaktadır).

 Höllentalbahn – The Höllentalbahn hattı ;

Bu demiryolu bağlantısı da Kara Orman’ın güney kesiminde doğu ile batıyı birbirine bağlamaktadır. Doğuda Freiburg im Breisgau‘dan Titisee üzerinden Donaueschingen‘e uzanan güzergâhıyla bölgedeki başlıca turistik merkezlerden üçünü birbirine bağlamaktadır.

İngilizceye çevrilen adı ‘Cehennem Vadisi Demiryolu’ anlamına gelse de, bugünlerde dolambaçlı rota biraz daha uysaldır. Freiburg ve Donaueschingen arasındaki bölümün tamamı, güzergahın doğu yarısındaki kapsamlı inşaat çalışmalarının ardından artık elektrikli hale getirilmiştir.

  Üç Göl Demiryolu – The Three Lakes Railway :

Bu hat, yukarıdaki Höllentalbahn‘ın doğal bir kolu olarak çalışmakta ve Titisee’yi Windgfällweiher rezervuarı üzerinden Schluchsee‘ye (dolayısıyla Üç Göl) bağlamaktadır.

  Kinzig Vadisi Demiryolu – The Kinzig Valley Railway :

Bu, Kara Orman Demiryolu güzergahındaki Hausach’tan Kinzig vadisine, Schiltach’ın ahşap eski şehir merkezinden Freudenstadt’a uzanan elektriksiz bir rotadır.

✓   Murg Vadisi Demiryolu – The Murg Valley Railway :

Murg Vadisi Demiryolu, Ren Vadisi ana hattındaki Rastatt‘tan dar Murg vadisi boyunca Baiersbronn’dan Freudenstadt‘a kadar uzanmakta ve burada yukarıdaki Kinzig Vadisi hattına ve Stuttgart yönündeki Gäu Demiryoluna bağlantılar bulunmaktadır.

 

Bölgede Ulaşım Kart ve biletleri :

 

✓ Özel Demiryolu Biletleri ve  KONUS Misafir Kartı :

Kara Orman’da konaklayan çoğu ziyaretçiyi ilgilendiren ana bilet KONUS Misafir Kartı’ dır. Bu kart, 150 Kara Orman beldesindeki yaklaşık 11.000 işletmede konaklayan herkesin yerel otobüslerde ücretsiz seyahat etmesine ve bölgesel tren hizmetlerinde ikinci sınıfta seyahat etmesine olanak tanır.

** Inter City güzergahları gibi ekspres hizmetleri Kara Orman’dan geçse bile, bu kart IC – ICE trenlerine dahil OLMAMAKTADIR!

KONUS kartın turist vergisi ile finanse edildiği ve bu nedenle turist vergisi alınmayan bir kuruluşta (örneğin gençlik yurtları) kalanların bu karttan yararlanamayacağı da unutulmamalıdır. Ayrıca, programa dahil olmayan belirli topluluklar ve programa dahil olmayan topluluklara giden belirli güzergahlar da bulunmaktadır (örneğin, Kara Orman’dan Pforzheim’a trenle seyahat etmek gibi).

KONUS kart varış gününde başlar, konaklama yeri (tren istasyonu değil) tarafından verilir ve kalkış gününde sona erer. Bu nedenle varış yolculukları için kullanılamaz ancak gidiş yolculuğunun bir parçası olarak kullanılabilir (bilgi için bakın-pdf)

** Ziyaretçilerin KONUS kartı almaya hak kazanıp kazanamayacakları konusunda herhangi bir soruları varsa konaklama yerleriyle iletişime geçmeleri tavsiye edilir. Detay için bakın

 

Kara Orman Kartı & Kara Orman Kartı 365 / SchwarzwaldCard :

Tek fiyat, bir yıl, 200 turistik yer : Yıl boyunca mümkün olduğunca çok şey deneyimlemek isteyen ziyaretçi sahipleri, tatilciler ve yerel halk için tasarruf etmenize yardımcı olacak özel bir karttır. Kara Orman tatil bölgesini rahat bir şekilde keşfetmek için idealdir.

Termal banyolar, dağ demiryolları, müzeler ve bir çok aksiyon. Ve en iyisi: Rust’taki Europa-Park’ta tam bir gün yararlanma .

Kara Orman Kartı 365 ile tüm atraksiyonları bir kez ziyaret edebilirsiniz. Her iki kart da aktivasyon tarihinden itibaren bir yıl boyunca geçerlidir ve atraksiyonlarda çeşitli indirimler sunar. Kart detay bilgisi için bakın.

Ayrıca deataylar burada.1  / burada.2

 

Kara Orman için son birkaç not :

Guguklu saat

Neredeyse herkes bilir, bölgede birçok evlerde asılıdır.  Guguklu saatin Kara Orman saat üretiminin başlangıcından itibaren nasıl geliştiği, nasıl ve nerede üretildikleri ve satıldıkları en iyi “Alman Saat Rotası” boyunca izlenebilir. Gerçek şu ki, guguklu saatin başarısı bugüne kadar neredeyse kesintisiz devam etmektedir. Alman Saat Rotası, Kara Orman’da iyi bilinen bir tatil rotasıdır. Bu tatil rotası, Kara Orman’ın merkezinden Orman’ın güneyinden geçerek Baar‘a kadar uzanır. Kara Orman’daki merkez Schonach’ tır.

Alman Saat Yolu üzerindeki diğer turistik yerler : Triberg Şelaleleri (Kara Orman’daki Triberg’in yakınında), Alman Armonika-Mızıka Müzesi (Bu müze Trossingen’de bulunuyor)’ dir.

✓  Bollenhut

Kara Orman hakkında bir şeyler okuyan ya da duyan herkesin aklına muhtemelen hemen bu tatil bölgesinin dünya çapında merak haline gelmiş olan kırmızı renkli  Bollenhut şapkası gelir. Ancak çok az kişi bunun aslında Kinzig Vadisi’ndeki üç topluluğun ya da bölgenin yerel kıyafeti olduğunun farkındadır. Bollenhut, 14 bollen ile süslenmiş beyaz sıvalı hasır bir şapkadır.

Kara Orman gateau

Elbette tadı en iyi Kara Orman’ın tatlısı dünyaca ünlü Kara Orman gateau‘su (dip not : Çağdaşlarının sürekli olarak vişneli tartın bir Kara Orman icadı olmadığını iddia etmeleri sadece kıskançlıktan kaynaklanıyor olabilir!). Bu tatlı Kara Orman için cazibe özelliğidir ve en az Bollenhut ve guguklu saat kadar önemli bir değerdir. En önemli bileşenlerden biri, sadece burada üretilen kirsch‘tir. Bu güzel konyak için doğru kirazlar sadece Kara Orman’da yetişir.

✓  Kara Orman tatil bölgesinin en önemli sembollerinden birisi de : manzaranın iniş ve çıkışlarına uyum sağlayan heybetli Kara Orman çiftlik evleri’ dir. Ancak bu çiftlik evlerinin yanı sıra tatil bölgesi, tarihi yapı yöntemleri, stilleri ve malzemelerinden esinlenen ve Kara Orman’a özgü olarak kabul edilebilecek çok sayıda yüksek kalibreli modern mimariye de ev sahipliği yapmaktadır. 2020’de kurulan “Bauwerk Schwarzwald” derneğinin amacı, bu tarihi kültürel mirası korumak ve çağdaş bir şekilde geliştirmeye devam etmektir.

 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

Almanya Gezi Rehberi – Ana Klasöre dön

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir