WASHİNGTON MÜZELERİ
Washington için Ünlü Müzeleri geziyoruz… DC de birçok Müze ÜCRETSİZ !!!
* Bu adresten(İng.) → Ücretsiz müzeler için bilgileri alın
Smithsonian National Museums, DC
(Mall museum map), web
2 adeti New York City’ de olmak üzere, 19 müze & galerileri ve Ulusal Zooloji Parkı kompleksini içeren “Smithsonian Enstitüsü” Dünyanın en büyük müzesi ve araştırma grubudur.. 25 aralık hariç genelde yılın her günü açık olan müzeler kompleksi ÜCRETSİZDİR!
Enstitünün Müze & Galerileri ;
Washington DC :
- African American History and
- Culture Museum
- African Art Museum
- Air and Space Museum
- Air and Space Museum Udvar-Hazy Center
- American Art Museum
- American History Museum
- American Indian Museum
- Anacostia Community Museum
- Arts and Industries Building
- Freer Gallery of Art
- Hirshhorn Museum and Sculpture Garden
- National Zoo
- Natural History Museum
- Portrait Gallery
- Postal Museum
- Renwick Gallery
- Sackler Gallery
- Smithsonian Institution Building,
- The Castle
New York City :
- American Indian Museum New York
- Cooper-Hewitt, National Design Museum
Müzeler – Çalışma saatleri
** Saat ve günler değişim gösterebilir, ziyaret öncesi resmi adreslerden kontrol edin!
Adres ve ulaşım
Müzeler & Kat planları :
- African Art Museum
- Air and Space Museum
- American Art Museum
- American History Museum
- American Indian Museum
- Anacostia Community Museum
- Freer Gallery of Art
- Hirshhorn Museum and Sculpture Garden
- National Zoo
- Natural History Museum
- Portrait Gallery
- Postal Museum
- Renwick Gallery (closed for renovation.2014?! )
- Sackler Gallery
Smithsonian Information Center, web :
Adres: 1000 Jefferson Dr SW, Washington, DC 20004
Smithsonian Institution Building (The Castle) ve Great Hall (Büyük salon) olarak → günlük saat 08.30 – 17.30 arası yukarıdaki adreste ziyaretçi kabul eder (tel : 866.868.7774). Kendisine ait otopark yoktur (Natıonal Mall üzerinde), ancak sokak boyu sınırlı sayı ve sürede park mümkün..Park bilgileri
info center
– Smithsonian Institution Building –
Washington müzelerinin hem ücretsiz ziyarete açık olması, hem eğlenceli gezi imkanları ile gezimizin son turuna bırakılmıştır.. Çünkü, müzeler için en az tam gün ayırmak en uygunu olacaktır.. Ek bir not → akşamları (müzeler kapalı iken) kent rahatlıkla gezilir durumdadır.
Buralar Natıonal Mall bölgesidir..Ulaşımı da kolaydır!
Metro durakları →
- Güneydeki müzeler için durak adları : Smithsonian (Independence ave. çıkışını kullanın), L’Entfant Plaza (Marylanda ave. çıkışını kullanın), Federal Center SW
- Kuzeydeki müzeler için durak adları : Federal triangle, Gallery palac – Chintown (9 th Str.çıkış yapın), Arcives – Navy Mem’l -penn Quarter ..
Washington Monument yanından ilk önce info center’a gidip döküman & bilgi alalım, hem de buradan gezimize başlayalım (yani güney müzeleriyle başlayalım → İndependence & Maryland ave – cadde üzerindekiler!) .Bu sırada yer alan müzeler arası (iki uç nokta) yürüme mesafesi, yaklaşık 1.5 km. kadardır..
Smithsonian Enstitüsü, ABD hükümeti tarafından yönetilen bir müze ve araştırma merkezidir demiştik. 1846 yılında “bilgiyi artırmak ve yaymak” amacıyla kurulmuştur. Washington DC’ deki müze merkezinde 137 milyon sergilenir nesne bulunmaktadır. Tarihi bilgi ( Kale )
Smithsonian Castle :
Enstitü içinde bilgi verme amaçlı, idari ofislerin olduğu bölümdür. 12. yy Romanesk motiflere sahip, kırmızı kum taşından inşa edilmiştir (1855). Alanda ücretsiz wi – fi, cafe var.. 20 dk. lık video ve elektronik haritadan bilgi almayı unutmayın.. Alan ; saat 08.30 – 17.30 arası hizmet vermekte.. Müzede rehberli turlarda mevcut..
Enstitüye yakın alanda, İndependence caddesi üzerinde bir kaç müze & galeri mevcut..
Müze ve galeri alanları gezi sıramız ; Washington Monument yönünden, Capitol Hill’e doğru (batıdan doğu yönüne) olacaktır..
+ Freer Gallery of Art / Arthur M. Sackler Gallery – web :
Smithsonian Institution – 1050 Independence Ave SW , DC
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük Asya sanat araştırma kütüphane ve galerisidir. Doğu Asya, Güney Asya, Güneydoğu Asya, İslam dünyasından, Antik Yakın Doğu’dan ve antik Mısır sanatından kolleksiyonlar içermekte.. Hemen bitişiğinde de 1982 de Freer galeriye katılan, Asya sanat ve kültür kolleksiyonlarıyla Arthur M. Sackler Gallery bulunur.
+ Museum of African Art , web :
950 Independence Avenue, SW , Washington, D.C. 20560
Afrika ulusal sanat müzesi, 1979 yılında müze Smithsonian devredilmiştir. Afrika kıtasından 9000 üzerinde antik ve çağdaş kolleksiyon eserler içerir. Afrika sanat ve kültürü üzerine Eliot Elisofon fotoğraf arşivine sahiptir.
+ Arts and Industries Building :
900 Jefferson Drive, SW , Washington, DC
Sanat ve sanayi yapı müzesi 2014 yılı güncel bilgisi olarak, yapılanma nedeniyle kapalıdır. Smithsonian enstitüsünün büyüyen koleksiyonunu göstermek için inşa edilmiştir. 1881 yılında açılan bina, mimar Paul Schulze ve Adolf Cluss tarafından tasarlanmıştır. 1971 yılında, Müze National Historic konseptine katılmıştır.
+ Hirshhorn Museum and Sculpture Garden , web ;
700 Independence Ave SW ( İndependence ile Seventh Street SW arasında ) , Washington, DC 20560
Ulaşım : Blue & Orange hat metro (Smithsonian) / Green & Yellow & Blue & Orange hat (L’Enfant Plaza)..
Yapım : 1969 -1974, James Urban tarafından yeniden tasarlanan plaza, 1993 yılında açıldı. Hayırsever Joseph H. Hirshhorn finansmanı ve kolleksiyonun bağışı ile (1966) günümüze gelmiştir.
Hirshhorn Müzesi değişik sanatçılara ait tablolar, heykeller, kağıt işlemeleri, fotoğraf, kolajlar ve dekoratif sanat objeleri de dahil olmak üzere el sanatlarına ait yaklaşık 11.500 sanat eserinden oluşan modern ve çağdaş sanatın Smithsonian enstitüsündeki adresidir. Bahçe alanı ile 20 yy. a ait Picasso, Giacometti, Kooning ve Warhol gibi uluslar arası sanatçılarına ait eserler de sergilenmekte.. Cafe alanı ile bir şeylerde atıştırabilirsiniz.. detay bilgi..
+ National Air And Space Museum , web :
Independence Ave at 6th St, SW, Washington, DC 20560 , her gün saat 10.00 / 17.30 arası açık – Ulaşım : Metro , Green & Yellow & Blue & Orange hat (L’Enfant Plaza)
Ulusal olarak 1946 da kurulan, ana binanın eklenmesiyle de 1976 da açılan Ulusal Hava ve Uzay müzesi, dünyada en çok ziyaret alan bir konuma sahiptir. 15 bin metra kare alana sahiptir. Bugüne kadar oluşturulmuş en kapsamlı havacılık ve uzay müzesi olmasının yanı sıra bu alanlarda kapsamlı bilimsel çalışmaların da yürütüldüğü bir araştırma merkezidir. 30 binden fazla havacılık, 9000 civarı uzay ile ilgili eser ve ürünler içerir. Havacılık ve uzay teknolojilerinin tarihsel yolculuğunu oldukça ilgi çekici bir şekilde sunan müzede bugüne kadar kullanılmış pek çok hava ve uzay aracının orijinali sergilenir. Kullanımı esnasında büyük hasar görmüş araçların ise bire bir kopyaları yapılmıştır. Lindbergh’in Spirit of St. Louis ile, 1927 de ilk kez transatlantik uçuşu ile tarihe geçen tek motorlu Wright Kardeşler’in Orijinal Wright 1903 Flyer – çift kanatlı ,ilk uçaklardan birisi – ile, Apollo 11 komuta modülünü, Gemini IV Capsul’ünü bünyesinde barındırmaktadır. Bu orijinal parçalara ek olarak sonradan yapılmış olsa da aslına sadık kalınmış pek çok roket, üniforma, uzay kıyafeti ve uçan balon da koleksiyonun parçalarıdır. Ayrıca müzede Ay’dan getirilmiş taş örneklerini de görebilirsiniz. Bu müzeyi görmeden sakın dönmeyin.. Her yaşa hitap eden müze özellikle çocuklar için kaçırılmaz bir alandır. Özellikle uzay ve havayla ilgili demonstrasyonları görmelisiniz. 8 $ bedel ile uçuş simülatörüne geçmek, Lockheed Martin IMAX tiyatro ve gösteri alanında harika bir yolculuğa eşlik etmek, 6 kanal dijital surround ses ile film izlemek, Sky Vision tekniği ve Albert Einstein Planetarium ile uzay ve havacılığın derinlerine inin, IMAX movies ve the Planetarium (2019 – tam 9 $, indirim 7 $ – bakın) alanında görsel şölene katılın.. Vs…Vs..
Bu uygulamalar kişi sayısıyla sınırlıdır! ve ilk gelen bileti alır sistemiyle bilet edinilebilir. Önceden araştırma yaparak istedikleriniz için rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Müzenin arşiv bölümünde ise yine havacılık ve uzay ile ilgili el yazmaları, fotoğraflar, teknik çizimler, belgeler, görsel malzemeler kronolojik olarak sergilenir.
Müzeyi dilerseniz kendi kendinize dilerseniz de rehberli turlara katılarak gezebilirsiniz.
Müzenin üç katlı hediyelik eşya dükkanı unutulmaz hediyelik eşyaları bulmak için harika bir yerdir. Ayrıca McDonald’s, Boston Market, Donatos Pizzeria gibi atıştırma ve cafe alanlarıda müze saati boyunca hizmet vermekte. 2003 yılında benzeri bir müzede “the Steven F. Udvar-Hazy Center”, Chantilly – Virginia’da açıldı.
Uyarı : oldukça kalabalık ziyareti olduğundan sabah erken yada öğleden sonra biraz geç ziyaret planlayın.
+ American Indian Museum, web1 – web2 :
Fourth Street & Independence Ave., S.W. – Washington, DC 20560, Ulaşım : Metro , Green & Yellow & Blue & Orange hat (L’Enfant Plaza)..
Amerikan Kızılderilileri Ulusal Müzesi, Smithsonian enstitsünün bir parçasıdır ve yaşam, dil, edebiyat, tarih ve Amerika yerlilerinin sanatına ait ruhu taşır. Kızılderelileri onurlandıran, kireç taşı görünümlü yapısıyla 2004 yılında müzeler arasına katılmıştır. Zemin katta yer alan (ana) Main Theater, müzik ve dans sunumları, tiyatro, hikaye anlatımı, filmler, konferanslar ve seminerler için kullanılır.. Yerli halka ait giyisi ve kültürlerin sergilendiği alanlara kat kat gezin..
Mitsitam Cafe, hediyelikler , oyuncak ve kitap , boncuk vs. alışverişlerinizi yapacağınız mekana sahiptir.
Fotoğraflar
Ve artık güney’ de bulunan son müzemiz ile, Capitol Hill alanına ulaşmış oluyoruz..
Buradan karşı müze alanına (kuzey) yani Madison Drive yoluna geçip yeni müzelerimizi tanıyacağız..
Güzergahımız ; Doğu istikametinden batıya doğru (Capitol’ den, Washington Monumet’e doğru)..
+ Natıonal Galery of Art / Ulusal Sanat galerisi , web :
Adres: 4th and Constitution Avenue NW, Washington, D.C. 20565
1938 yılında kurulan ve o zamandan beri sürekli olarak bağışlarla büyütülen National Gallery of Art, günümüzde dünyanın en büyük Batı resim ve heykel sanatı koleksiyonuna sahip müzelerinden biridir.
Dünyanın en iyi sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapan müze, Batı ve Doğu olmak üzere iki binadan oluşmaktadır. Doğu binası modern sanatlara ayrılmışken, Batı binası daha geleneksel, çoğunlukla Avrupa resim ve heykel sanatına yoğunlaşmıştır.
Batı binasının en başarı koleksiyonu hiç kuşkusuz İtalyan Rönesans’ına ait olanıdır fakat İtalya dışında Avrupa sanatından tanınmış pek çok eser de bu binada sergilenmektedir. Batı binası koleksiyonlarında görebilecekleriniz arasında; Botticelli, Bellini, Leonardo da Vinci, Vermeer, Claude Monet ve Vincent van Gogh gibi tanınmış ressamların çalışmaları bulunur.
Doğu binasındaki galeri, Batı binasındakinin biraz gölgesinde kalsa da burada da ilgi çekici modern sanat eserleri sergilenmektedir. Bu iki binanın hemen batısında ise heykellerin sergilendiği bir bahçe vardır. Burada, yorulan misafirleri mutlu kılacak ve ayaklarını serinletebilecekleri bir de ayak havuzu vardır ( kaynak : maximiles seyahat rehberi )
Ziyaret saatleri: Pztesi – Ctesi 10.00 – 17.00, Pazar 11.00 – 18.00
+ Naturel History Museum , web :
10th St. & Constitution Ave. NW – Washington, DC 20560 , ulaşım : metro, Smithsonian (Mall çıkışı )..
National Museum of Natural History (Ulusal Doğal Tarih Müzesi) ;
Dünya üzerinde canlı hayatının başlangıçtan , dev dinazor fosillerinden bugüne gelene dek nasıl geliştiğini gözlemleyeceğiniz kusursuzca hazırlanmış bu müzeyi gezmeden şehri terk etmeyin.
Doğal hayat ve gelişimi üzerine kurulmuş bu müzede toplamda 125 milyondan fazla bitki, hayvan, fosil, yer altı madeni, kaya ve meteor örneği sergilenmektedir. Smithsonian müzeleri arasında en çok ilgi çeken ikinci müze olma özelliğine sahip bu müze, ayrıca doğal ve kültürel hayat üzerine bilimsel çalışmaların yapıldığı bir araştırma merkezine de ev sahipliği yapar.
Müzede sergilenenler, sürekli ve süreli sergiler olmak üzere çeşitli konularda gruplandırılmıştır. Sürekli sergiler arasında görenleri en çok etkileyenler arasında The Sant Ocean Hall ve The Hope Diamond yer alır. Sant Ocean Hall, 2008 yılında açılmıştır ve 7 metrekarelik bir alanda 674 adet deniz canlısını sergilemektedir. Burada özellikle 13 metre uzunluğundaki Kuzey Atlantik köpekbalığının bire bir üretimini mutlaka görmelisiniz.
The Hope Diamond ise müzenin Mücevherler ve Madenler bölümünde sergilenir. Hope Diamond (Umut Elması), dünyaca tanınan ve aslında kötü bir üne sahip bir elmasdır. 45.52 karat (9.104 g) olan bu elmasın, sahibine kötü şans getirdiğine inanılmaktadır. Müzeye getirilmeden önceki hemen hemen bütün sahipleri, elmasa sahip olduktan sonra ekonomik sıkıntılar içine girmiş ve elması satmak zorunda kalmışlar. Bu elmasın bilinen hikâyesine göre; elması yapan taş ustası, oğlu elması kendisinden çalınca üzüntüden hayatını kaybetmiş ve bunun üzerine oğlu da intihar etmiştir. Elmasın daha sonraki sahiplerinden ünlü sanatçı Follies Bergere, elması taktığı ilk gün sahnede vurularak öldürülmüştür. Buna benzer pek çok olay elmasın “uğursuz” olarak ünlenmesine neden olmuştur. Elmas, bir dönem Sultan II. Abdülhamit’e de armağan edilmiştir. 1958 yılında ise Smithsonian Müzesi’ne verilmiştir. Bu safir mavisi renkteki göz alıcı elması görmeden müze gezinizi tamamlamayınız ( kaynak : maximiles seyahat rehberi ).
Ziyaret saatleri: 10.30 – 17.30
Fotoğraflar
+ American History Museum, web :
Adres: 14th Street and Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20560
National Museum of American History (Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi)
National Museum of American History, Amerika’nın sosyal, siyasal, kültürel, bilimsel ve askeri tarihine derinlemesine ışık tutan bu müze, Smithsonian müzeleri arasında en çok ilgi görenlerden bir tanesidir.
Müzede 3 milyondan fazla orijinal ve yeniden üretim obje sergilenir. Amerika’nın tarihsel gelişimini yansıtan bu objeler; reklamcılık, tarım, enerji, aile, sosyal hayat, gıda, spor, giyim, ulaşım, fotoğrafçılık gibi pek çok farklı kategoriler altında toplanmıştır. 3 kata yayılmış olan müzenin her katının da kendine özgü bir konsepti vardır.
Müzede mutlaka görülmesi gereken odalardan biri olan Treasure Room, Amerika’ya özgü, ilgi çekici, orijinal objeleri barındırır. Amerika Ulusal Marşı’nın orijinal hâli, Abraham Lincoln’ın şapkası, Kurbağa Kermit’in orijinal kuklası, Oz Büyücüsü’nden Dorothy’nin kırmızı ayakkabıları görebileceğiniz orijinal objelerden sadece birkaçıdır.
Müze kompleksi kapsamında yemek yiyebileceğiniz kafeler ve müzeye ilişkin ufak tefek şeyler alabileceğiniz mağazalar bulunmaktadır (kaynak : Maximiles seyahat rehberi).
Ziyaret saatleri: 10.00 – 17.30 (yaz döneminde kapanış saati 18.30’dur.)(Müzeyi maalesef gezemedim !)
Bu son müzemiz ile başlangıç noktamıza (Washington Monument’e) geri dönmüş olduk.. Enstitüye bağlı diğer müzeleri internet araştırması yaparak görmeniz mümkündür..
WASHİNGTON GEZİ REHBERİMİZ BURADA SONLANMIŞTIR
Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa
– Washington ; Ana Klasöre dön –
“Washington Gezisi.3” üzerine bir yorum