Roma,Görülecek Yerler.1

 
 
 
 

ROMA GEZİSİ. 1

 
 
 

Öncelikle ben Roma şehrine ait birkaç adet turistik haritayı paylaşayım. Bu haritaların güncel tarihleri ; 2010-2018 arasındadır!.  Bazı görsellerde (özellikle eski tarihli olanlarda)  bilhassa ulaşım hat ve duraklarının güncel olmayabileceği, hat no ve araçların değişim olasılığını da göz ardı etmeyin.

 

Roma Haritaları :

  • Roma Şehir Mrkz.Haritası (genel)

  • Turistik alanları ile Roma. 1

  • Turistik alanları ile Roma. 2

  • Turistik alanları ile Roma. 3

  • Roma Turist Haritası, Genel. 1

  • Roma Turist Haritası-Genel.2

  • Roma Ören Yerleri Gezi Haritası

** Haritadaki kırmızı-beyaz yuvarlak noktaları dikkate almayın!

  • Roma Şehri Ulaşım Haritası (Atac-tüm araçlar)

 

Ben kendi planım ile bu kenti birkaç bölgeye bölerek, iki buçuk günde gezdim.

tavsiyem ; Tiber (Tevere) nehrini klavuz olarak alalım ve önce bir birine yakın olabilen alanları “gezi bölgesi” olarak belirleyelim (4-6 bölge).

Geziye hangi bölgeden başlamak size kalmıştır. Elinize aldığınız haritayı inceleyin ve kendi bölgelerinizi kendiniz belirleyin .

 

Kent rehberlerde tanımlanırken sıklıkla Roma’ nın 7 tepe üzerine kurulduğu söylenir. Gezi bölgelerimizde bu tepe (hill) ismleri çokça geçecektir. Şimdi bu tepelere bakalım.

1. Viminalis (Viminal) Hill, 2. Capitolium (Capitoline) Hill, 3. Quirinalis (Quirinal) Hill, 4. Esquiliae (Esquiline) Hil,  5. Caelius (Caelian) Hill, 6. Palatium (Palatine), 7. Aventinus (Aventine) Hill

 
 

ROMA Gezisi,  1 

(Kentin güney-güney batı bölgesi ; Tarihi Roma ve batı Roma-Trastevere) 

 

(Piazza Venezia – Forum & Kolezyum – Palatino-Circo Massimo – Caracalla)

 

** yukarıda- sarı, aşağıda kırmızı renkli çerçeve gezi alanımızdır..

 

► Bu bölgede Ulaşım Haritası

 

Nereleri göreceğiz ?

Domus Aurea, Kolezyum, Palatino & Roman Forum, Circus Maximus, Fori Imperiali (Trajan Foraları /sütunu), Temple of Peace (Barış Tapınağı), Piazza Bocco della Verita (gerçeğin ağzı), Caracalla hamamları…

Buralar ; klasik Roma’ nın çekirdeğini oluşturan  bölgelerdir.

 

  Antik Roma haritası  (Kolezyum-Forum-Palatino) :

 

Ulaşımı ister metro ( Linea – B, Mavi hat ), ister Otobüs-Tramvay <bus no. : 51-75-81-87-117-118-C3 ; Tram 3> ile olsun gezimizin başlangıç (haraket) noktası:  “Piazza del Colosseo ” = Kolesyum meydanı olacaktır.

İlk gezi alanımız kompleks yapıda olan, antik eski Roma kenti olacaktır (gerek Roma Pass kart sahibi, gerekse Kolezyum girişlerinde aldığımız biletler ile ; Kolezyum, Roma Forumu, Palatine Tepesi’ ne kombine giriş hakkımız olacaktır..Roma Pass kart için 2 yada 3 günlük geçerlilik önemli bir avantaj olur. Kart’lar ; alan içi geçici sergi ve müzelerde geçmez!)

 

Gezi başlangıç noktamız  Kolezyum metro yada otobüs/tramvay durağıdır!

 

Gezi Alanı. 1 / Antik Roma (harita no.1-2-3-4-5…11)

 

♦ a)  İlkin yürüme mesafesinde (300 m. civarı) kuzey-doğu yönünde yer alan “Domus Aurea” ya gideceğiz (harita no.1)..

M.S 64 yılında Roma’ da meydana gelen Büyük Roma Yangını ile, Esquiline tepesi eteklerindeki Aristokratlara ait evlerin yanmasıyla ortaya çıkan ve geniş alandan faydalanmak isteyen Roma İmparatoru Nero tarafından yaptırılmış olan, büyük bir alana yayılan villa alanıdır. İmparator Neron’ un altın evi olarak bilinen bu alan; colosseum’un 25 katı büyüklüğündedir.Günümüzde 250 odalı villanın çok az bölümü ayakta kalmıştır. Neron, duvarları tarihsel söylentiye göre altın ve sedefle kaplatmış, M.S 68 yılında da intihar ederek yeni evinin keyfini pek sürememiştir.1 saat süreli rehberli tur için, tam bilet 18 €, 6 yaş altı : 2 € dur.. (alanda fazla bir şey yok! Birkaç fotoğraflamadan sonra oyalanmayın deri).

 

Buradan ayrılıp tekrardan Kolezyum’ a geri dönüyoruz ..

♦ b)  Colosseo (harita no.2) :

Bu arena ; filmlerde seyrettiğimiz ölümüne dövüşe giren gladyatörlerin hazırlandığı ve yarıştığı, bir çok bölmeleri olan Roma’ nın en önemli anıtı niteliğindeki bir amfi tiyatrodur. Kolezyum, Roma İmparatoru Nero’nun isyanlar sonucu yıkılan sarayının olduğu yere inşaa edilmiştir. İnşaat Roma Forum Alanı’nın doğu tarafına, MS 72 yılında İmparator Vaspasian tarafından başlatılmış ve MS 80 yılında Vaspasian’ın oğulları İmparator Titus ve Domitian tarafından tamamlanmıştır (köle ve mahkumların inşa ettiği söylenir).Bugün kullandığımız Kolezyum kelimesinin kökeni Colossus‘ tan  yani Antik Yunan dilinde “iri, devasa” anlamından gelir. Gladyatör kelimesi de ; bir Roma savaş kılıcı olan “gladius” tan gelmektedir.

Yapı farklı bir anlayış ile  iç içe geçmiş iki duvardan oluşur. 80 kapısı sayesinde sadece 5-10 dakika içinde tüm arena boşalabilir. Traverten taşından yapılmış olan devasa yapının dış cephesi mermer ile kaplı imiş. Bugün dışarıdan baktığınızda duvarlarda görülen delikler bu mermerlerin demir çubuklarla tutturulduğu yerlerdir. Zamanla hem depremler sonucu bu mermerler yerlerinden çıkıp dökülmüş, demir çubuklar ise demirin değerli olduğu zamanlarda yerlerinden çalınmıştır.

Elipsoid yapı,  50 bin seyirci kapasitelidir. Arena 189×156 metre ölçülerinde eliptik biçimli olup 24.000 m2 alanı kaplar. Seyirciler sosyal statülerine göre taş koltuklara oturtulurmuştur. Gladyatörler genelde suçlu, savaş esiri ve kölelerdir.Söylentilerin aksine, tarihte Hıristiyan’ların aslanlara yedirildiğine dair kesin kanıtı bulunamamıştır. Yapı 2000’ li yıl başlarında kapsamlı restorasyona girmiştir. Prens ve papalar buradaki değerli yapıtları söktürerek kendi saraylarında kullanmışlardır. Geriye yıkık hücre bölgeler ve labirent görünüm kalmıştır. Orijinal ismi ”Flavianus Amfiteatrı“ olan ve yüzyıllardan beri ayakta kalmayı başaran arena, Roma şehrinin adeta bir simgesidir. Yapı, Via S. Gregorio caddesinin üzerinde yer almaktadır.

Kolesyumun yakınında bulunan Constantinus Kemeri (Arch of Constantine) ; İlk Hıristiyan imparator olan Konstantin’in Maxentius’a karşı kazandığı zaferi kutlamak adına yapılmıştır. Günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiş olan yapı, Konstantin’in 312 yılında kazandığı Milvian Köprüsü Savaşı onuruna, saltanatının 10. yılı olan 315 yılında inşa edilmiş. Kemer, eski kralların anıtlarından sökülen parçalarla süslenmiştir. Konstantin Zafer Takı, 21 metre yüksekliğinde 25 metre genişliğinde ve 7.5 metre derinliğinde dikdörtgen bir bloktur. Kemerin üzerinde Latinca bir yazı bulunuyor. Kemer üzerindeki en uzun yazıttır ve her iki tarafta da tekrarlanmıştır.

İmparator Flavius Konstantin’e, senatoya ve Romalı insanlara hitaben yazılan bu yazıda devletin intikamının Roma ordusu ile alınarak buraya bir zafer takı dikildiğinden bahsedilir. Herbir yüzde 4 adet olan yuvarlak içindeki kabartmalar ise çeşitli avlara ve Herkül, Apollon, Diana ve Silvanus için yapılan kurban törenlerine işaret eder.

Sezon dönemlerinde Kolezyum’ a girmek için uzun kuyruklar oluşmaktadır, dikkat!..

2 gün başka alanlara da gidip, toplu taşımadan da yararlanırım derseniz; Kolezyuma beklemeden girmek için “Roma Pass” kart alın derim.

Mevsim ve ay’ ına göre “eylül-mart” ayı boyunca pazar  günleri hariç haftanın 6 günü /  “nisan-ağustos” aylarının tamamında pazar günleri de dahil ; genel olarak  saat 08.35/09.00 – 16.30/19.00 arası, yani  gün batımına kadar açıktır.

25 aralık-1 ocak-1 mayıs’ da kapalı, 24 ve 31 aralık açıktır!.

Asansör için ayrı bilet alınır. Ayni anda 3 bin ziyaretçiyi konuk eder. Küçük (kontrollü) sırt çantası ile girilebilir.

Bilet ücreti online/internet üzerinden & gişelerden (kuyruk!) alınabilir.. gezi planınıza göre-rehber ve başka seçeneklere bağlı fiatlar değişkendir. Avrupa birliği vatandaşları için ; 18-25 yaş indirimlidir (7.5 € + 3-4 € servis ücreti), 18 yaş altı ise ücretsizdir. Özürlüler için randevu gerekmez ve tıbbi rapor beyanı ile ücretsiz girme hakkına sahiptir.

 

Online alınan bilet gişelerden değiştirilmelidir. Biletler 2 gün içinde kullanılmalıdır!.Servis ücreti her tür bilete uygulanır. Audıo rehber : + 5  €’ dur ( 2020).

  • En ucuz standart giriş bileti 13-18 ; ortalama 16 € dan başlar (tam bilet olup, 4-5 € servis bedeli dahildir)(+ Roma Forum + Palatina Hill giriş hakkı tanır)( 3 saatlik sesli rehberli tur tam bilet 40 €)..

Online Bilet. 1Online Bilet. 2 Online Bilet. 3

** Kolezyum için çoklu seçenek vardır!

 

İlk sırada  Kompleks yapıda yer alan eski Roma’ nın merkezi olan “Forum Roma” dır.

c)  Roma Forumu (harita no.8) :
Palatine, Capitoline, Esquiline tepeleriyle çevrelenmiş ve “cloaca maxima” adı verilen yer altı kanalıyla drene olarak bütünleşmiş Forum vadisi ; M.Ö. 7. yüzyıl civarında yapımı başlamış ve o tarihten sonra bin yıl boyunca Roma şehir hayatının merkezi olmuştur. Cloaca Maxima, dünyanın en eski kanalizasyon sistemlerinden biridir. Antik Roma’da, yerel bir bataklığın drenajı ve döneminde dünyanın en kalabalık şehirlerinden birinin atık sularının tasviyesi için yapılmış olup, atık suları şehrin içinden akan Tiber Nehri’ne taşırdı. İsmin tam olarak anlamı en büyük lağım’dır

Roma İmparatorluğu, Forum’ dan yönetilmiştir. Bu bölge, eski Roma medeniyetinin çevresinde geliştiği merkezdir.Şehrin ticari, idari, dini merkezi olmuştur. Bu nedenle alanda birçok resmi bina görevi görmüş eski yapıya rastlanır. Parlayan mermerler, tapınaklar, mahkeme binaları, pazar yerleri ile şekillenmiş bir alandır. Kentin yabancı istilasından sonra bu alan terk edilmiştir. Forum Roma’nın bir ucu (doğu) Kolesyum bölgesi & Palatino tepeleriyle başlar, diğer ucu (batı) Piazza del Campidoglio bölgesi & Capitoline tepesiyle “Palazzo Senotorio“  da biter.

Daha sonra tabiat olayları, talanlar ve seller ile bölge, otlak hale gelmiştir. 19. yy’ da kazılarla eserler yeniden gün yüzüne çıkarılmıştır. Bunlardan bazıları Curia (Senato Binası), Lapis Niger, Arco di Settimio Severo, Rostra, Colonna di Foca, Tempio di Saturno, Basilica Giulia, Tempio dei Castori (Kastor ve Polluks Tapınağı), Tempio di Cesare (Caesar Tapınağı), Casa delle Vestali, Tempio di Vesta, Tempio di Antonio e Faustina (Antoninus ve Faustina Tapınağı), Basilico di Massenzio ve Arco di Tito’ dur.

(Forum ziyaret saatleri: Kışları 09:00 – 16:30, yazları 09:00 – 19:30 arası açıktır)

*** Forum ROMA geniş bilgi & fotoğraflar için :

Link 1 – tıklayın

Link 2 – tıklayın

 
→ Forum giriş alanı :

 

→  Forum Roma‘ da antik eserler ;

Temples (tapınak), Basilicas (bazilika), Arches (kemer) ve diğer yapıtlarından oluşmaktadır.

Tapınaklar :
Temple of Castor and Pollux, Temple of Saturn, Temple of Vest, Temple of Venus and Roma, Temple of Antoninus and Faustina, Temple of Caesar, Temple of Vespasian and Titus, Temple of Concord, Temple of Romulus, Shrine of Venus Cloacina..

Bazilikalar :
Basilica Aemilia, Basilica Julia, Basilica of Maxentius and Constantine

Kemerler :
Arch of Septimius Severus, Arch of Titus, Arch of Tiberius, Arch of Augustus‘ tur

 

Palatino bölgesinden Forum‘ a ilk girişte kısa mesafede yer alan ve dikkati çeken yapılardan biri Arco di Tito (Titus Takı- Age Flavia) ’ dır.

Forum’un güneydoğusundaki bu takı, M.S. 1. yüzyılda (81-96) imparator Domitian tarafından abisi Titus adına inşa ettirilmiştir. Kudüs’ ün Romalılar tarafından işgalini kutlamak için yapılmıştır ve özenli rölyefleriyle dikkat çeker. Kemer önünde yer alan Via sacra (kutsal yol) ,Forum boyunca uzanır ve tarihi yapıtların arasında uzanarak Forum’un batı köşesinde bulunan “Arch of Septimius Severus” ta sonlanır.

 

Batıya doğru ilerledikçe bahçe ve yeşillikler arasında karşımıza “casa delle vestali” = Vesta bakireler salonu çıkar (vesta tapınağı).

Forumda iki adet kalıntı eser vardır. Umbilicus Urbis Romae (Romanın geleneksel merkez yerini belirler) diğeride Miliarium Aureum (şehirlerin Roma’ ya olan uzaklıklarının altın harflerle yazıldığı kilometre taşıdır) .

Umbilicus Urbis ; Forum Romanum’un özel anıtıdır. O zamanki şehrin merkezini gösterir. Tahminen MS 2 yy. yapılmıştır. Umbilical Urbis Romae tahminen Mundus’un bir benzeridir. Efsaneye göre Romulus, şehri kurduğunda yuvarlak bir çukur kazar ve yeni gelen halka geldikleri yerlerden toprak atmalarını söyler. İlk çıkan meyva da kutsanır. Mundus’ un yeraltı ve yerüstü kısımları vardır. Umbilical Urbis Romae tahminen yerüstü kısmıdır.

 

Forum’un batı ucuna yaklaştıkça sütunlar gözümüze takılacaktır. 8 sütun hâlinde yükselen Tempio di Saturno (Satürn Tapınağı) bunlardan biridir ; Tarihte tanrı Satürn’ e ithaf edilmiştir ve imparatoluğun altın ve gümüş hazinelerinin saklandığı yerdir.

Tempio dei Castori (Kastor ve Polluks Tapınağı) ; Bir başka tapınaktır. Regillus Irmağı Savaşı (M.Ö. 495)’ nda elde edilen zaferdeki paylarından ötürü Zues ile Leda’nın ikiz oğulları “Kastor ve Polluks” adına inşa edilmiştir.

Batıya  doğru az bir yol alınca , Roma senatosunun ikamet alanına ulaşılır (Curia Julia). Burası S.Luca de Martina kilisesine komşudur.Roma kanunlarının ve prensiplerinin çıktığı alandayız yani.. Ön cepesi tuğladan yapılmıştır. Bu alana komşu bölgede “Lapis Niger“  denen yer altı korunaklı bir anıt alana rastlarız (mermer yapı).


 

Artık Forum ‘un batı (capitolino) bölgesindeyiz. Via Sacra‘nın sonlanacağı yerde “Arch of Septimius Severus” kemeriyle karşılaşırız. Imparator Septimius Severus ve iki oğlunun (Caracalla ve Geta) Perslere karşı kazandıkları zaferin anısına yapılmıştır.

Bu alanda eski Roma kayıt bürosu (Tabularium) yer almaktadır. Bu bölgeden yukarıya baktığımızda; Piazza del Campidoglio ‘da yer alan  Palazzo Senatorio’ nun (Capitol müzeleri) arka bahçe alanını görürsünüz. Burası Roma’nın tepelerinden  “Capitolino hill” bölgesi olup ; Bu alandan Forum geniş  görme alanıyla çok güzel fotoğraflanır.

** Forum için çekilmiş bu  fotoğraflar  tepeden (Capitolino)  çekilmiştir.

 

  • Standart 1 günlük giriş bileti (tam : 18 €)(online bilet 2 € indirimli) ile, üç anıtın tümünü gezilebilmektedir (Kolezyum, Roma Forumu ve Palatine Tepesi).2 günlük giriş için tam bilet : 22 €.. saat 14 sonrası : 9.5 €.. Roma pass Kart sahipleri rezervasyon yaptırın! (2 €). Girişler pazar hariç her gün saat 10-18..Biletler buradan..
  • Her ayın ilk pazar günü uzun kuyruklar ile (rezervasyonsuz) ücretsiz girişi deneyebilirsiniz.

 

♦ d)  Kompleksteki diğer göreceğimiz alanımız, Roma’nın “Palatino Tepesi” dir (harita no.3 ) :

Constantinus Kemerininden geçerek, güney yönünde “Via di San Gregorio” caddesinden yaklaşık 500 m. kadar yürüyünce sağ yanımızda kalan yıkıntı alanıdır. Kentin en eski bölgesi olup, Forum Roma’dan 50-60 metre kadar yüksekte yer almaktadır. Mitolojisi’ne göre imparatorluğun kurucusu ikiz kardeşler Romulus ve Remus, bir dişi kurt tarafından bu tepedeki bir mağarada büyütülmüştür?.

Tepeden görüntüler..

Tepede İmparator Augustus’ un ve eşi Livia’ nın evleri başta olmak üzere Kybele Tapınağı, Flavia Sarayı,  Hipodrom yapılar da yer alıyor. Birde müze var. Kolezyum standart bileti ile, Roma Pass kart ile girebilirsiniz.

Palatino’nu bitişiği (Via dei Cerchi caddesi ile sınırlanmış) yine geniş bir yeşil alandır (hipodrom alanı).

 

e)  Circus Maximus / Circo Massimo (harita no.5) :

Mekan eski Roma’ da, atlı araba yarış arenası ve kitlesel eğlencenin mekanıdır.Modern İtalyanca’da “Circo Massimo” olarak adlandırılmaktadır. 620 m. uzunluk – 120 m genişlikte bir meydandır. Romani yani Roma oyunları olarak bilinen ilk spor faaliyetleri burada yapılmıştır. İmparator Traiano (Trajan) zamanında 180.000 kişilik kapasitesiyle ; zenginler için mermer, fakirler için tahta oturma yerleri ile at yarışları ve sportif karşılaşmaları seyretmek için kullanılan Circo Massimo, bugün Aventino ile Palatino tepeleri arasındaki vadide, çiçeklerle dolu bir piknik alanına dönüşmüştür (Büyük bir bölümü yeşillik alanla kaplıdır).

Bu alan Palatino’dan da rahatlıkla görüntülenebilir. Ayrıca, Circus Flaminius, Circus of Maxentius isimli iki benzer arena’yada Roma ev sahipliği yapmaktadır.

** Circo Massimo’ da yakın alanlar :


 

f)  İsterseniz buradan 150 m. yürüme mesafede doğu yönünde ; “S .Gregoria Magno/San Gregorio al Celio” kilisesine, kilisenin hemen kuzey doğusunda “Santi Giovanni e Paolo “ bazilikasına ve bazilikanın da 200 m. doğu ucundaki  “Arco di Dolabella“ kemer’ine ulaşılabilirsiniz (harita no. 4).

 

g) Circo Massimo arenasının batısına doğru, Via dei Cerchi caddesi üzerinden yaklaşık 750 m. kadar yürüyünce, Tiber nehri kenarında yer alan Aventine (kutsal dağ bölgesi) eteklerinde bulunan “Piazza Bocco della Verita- harita no. 6” meydanına ulaşırız. Meydan Roma’nın açık müze alanıdır.Meydan, 2 tapınak ve kilise ile tarihi ve mimarisi ile ilgi çekici eserlere ev sahipliği yapar.Temple of Hercules (Herkül tapınağı) : Mö 2 yy Yunan tasarımlı, Roma’nın en eski mermer anıtı 20 sütunlu yuvarlak yapısı ile göze çarpar.

Yakınında zemin üzerine oturtulmuş Roma tarzında inşaa edilmiş dikdörtgen yapılı “Temple of Portunus” – Portunus tapınağı bulunur (tapınakların oturduğu meydan Forum Boarium olarak adlandırılır).

 

Cosmedin’ deki Santa Maria kilisesi, eski bir tapınak üzerine inşa edilmiş mozaik döşemeli eski bir kilisedir.Kilise önündeki çeşme de ; Fountain of the Tritons’dur (Triton Çeşmesi). Çeşmede Papa Urban VII ve Barberini ailesini temsil eden birçok unsur varmış, papa çeşmeden 1 yıl sonra ölür. Trevi çeşmedeki para atma hikayesi burada da vardır.

Kilisenin girişinde ; Gerçeğin Ağzı (Bocca della Veritá) isimli,  yalan söyleyenlerin elini ısırdığına inanılan dünyaca ünlü  mermer bir maske vardır.  6. yüzyılda Roma kalıntıları üzerine kurulmuş sonrası Piazza della Bocca della Veritá meydanında kalmış ve 8. yüzyılda Tiber Nehri kıyısında yaşayan bir katolik yunan topluluğuna verilmiş olan romanesk Santa Maria in Cosmedin kilisesinin revağında  17. yüzyıldan (1632) beri asılı durmaktadır.

12 yy.  söylentileri ile ; Mermer yüzün ağzına elini sokan eğer yalanı varsa, eli heykel tarafından ısırılıp kopartılması ile sonuçlanan öyküdür. Öykü günümüze kadar değişmemiş.. Heykelin bir lağım kapağı olduğuda söylenmektedir.

 

Şimdi size 2 seçenek sunuyorum.. Karar sizlerin…

1 : Ben gitmedim ama isterseniz sizler buradan bölgenin güneyinde kalan alana gidersiniz..

 

♦ h)  Caracalla Hamamları (Harita no. 11) :

Bu alan Colosseum ‘ un yaklaşık 2 km., C. Massimo’nun da 1 km. güneyinde yer alır (Aventino –Testaccio bölgesi). İmparator Caracalla, şehrin güneyinde tarihin en önemli SPA komplekslerinden birini yaptırmıştır. Yapımı M.S. 216 yılında tamamlanan Caracalla Hamamları, 13 hektarlık bir alana yayılmıştır ve içerisindeki birçok farklı salonla birlikte zamanının en gözde dinlence mekânlarından biri olmuştur. Bu kompleksin içerisinde bulunan odalardan bazıları; frigidarium (soğuk oda), tepidarium (ılık oda), caldarium (sıcak oda), natatio (yüzme havuzu), kütüphane ve iki adet palaestra (güreş ve boks okulu)’ dır. Eski dönemde burada yıkanmak sosyal bir güç imiş.Senatörler, tüccarlar burada yıkanırlarmış. 6.yy’ da kenti istila edenler suları kesince hamamlar kuruyor.Yakın zamana kadar buraları açık hava opera konser alanı olarak kullanılmıştır.
Ziyaret saatleri: Salı – Pazar: 09:00 – 18:30, Ptesi: 09:00 – 13:00, Ulaşım : Metro line A (C. Massimo) / Tram 3-8 –> Aventino/Albania

 

Diğer seçeneğimiz,

2 : Ben bu güzergahı seçtim, bulunduğum alandan (Bocca della Verità’dan), Tiber nehri üzerinden bitişikteki batı bölgesine geçiş !

ı)  Roma’yı ikiye ayıran Tiber nehri üzerindeki “Palatino” köprüsünden geçerek, karşı taraftaki (kentin batı) “Trastevere” bölgesine geçiyoruz (harita no. 7).

Arnavut kaldırımlı dar sokakların tarihi yapılar ile işlendiği otantik bir ortam sunan Trastevere, küçük mağaza ve dükkanları, restorant ve bar&cafe’leri, pizza salon ve pastaneleri, bölgesel şarap evleri ile dikkat çekmekte.Adını Tiber’in diğer tarafında olması konumundan alan bölge, Vatikan’ın güneyinde bulunur. Labirent gibi dar sokakları, renkli evleri, taş sokakları ile mahalle kasabı-bakkalı ve çiçekçisi ile şirin bir yer. Pazar günü  Porte Portese’ de, sabah kurulan bit pazarı saat 14′ e kadar açık (Mercado de Porta Portese – Flea Market)..

Bura halkı kendini gerçek Romalı olarak görmektedir. Temmuz ayının 2. yarısında kutlamalara sahne olan bölgenin merkezi Piazza di santa maria‘ dır. Burada “Santa Maria in Trastevere” bazilikası görülmeye değerdir. Bölge Ulaşımı : 23, 280 ve 780. No’ lu otobüsler, 8 ve 3 No’lu Tramvay hatları..

Bazilikanın kuzey batı yönü yaklaşık 1 km uzağında ; Roma’ nın ikinci en yüksek tepesi ve belki de en güzel olan “Janiculum Hill-Tepesi” yer almakta (Terrazza del Gianicolo) .

Roma’nın en iyi panaromik manzaralarını bu alanda bulacaksınız. Tarihte kentin savunmasında önemli rol oynamıştır. Giuseppe Garibaldi İtalya için en önemli lider ve kuruculardandır (1807-1882).Başta Garibaldi ve diğer ünlülere ait heykeller, Midilli at gezinti alanları ve çocuklara ait kukla gösteri merkezleri, Fontana dell’Acqua Paola (anıtsal mermer çeşme), San Pietro Kilisesi, Garibaldi’nin 1849 Fransızlara karşı bu alanda verdiği mücadele anısına yapılmış bronz atlı heykeli önemli gezi alanlarıdır.

17. yüzyıldan kalma barok bir çeşme, Bramante tarafından tasarlanan bir tapınak vardır (Ulaşım : bus 34, 46, 46 b, 64, 98, 881, 982 ve 916 → piazza della Rovere ; bus 23 , 280 ve 870 → piazzale Garibaldi.. yada Termini’den Trenİtalia işletmesindeki bölgesl (RV) trenine binip, “Roma S.Pietro” son durakta inerek <20 dk> 1.5 km yürme yolu ile yaklaşık 40 dk da buraya varın..

 

i)  Şimdi yine antik Roma‘dayız..Kentin bir başka kalıntılar bölgesi de ; Fori Imperiali / İmparatorluk Forumlarıdır (harita no.9-10).

Burası, Kolezyum’u da kesen ve Forum ‘ un kuzey sınırını oluşturan “ Via Dei Fori İmperiali ” caddesinin, Piazza Venezia ile kesiştiği alana kadar uzanan bölgedir.

M.Ö. 46 ile MS 113 yılları arasında inşa edilen bu meydanlar ; politika, din işleri ve ekonominin kalbi niteliğindeydi. Fori Imperiali olarak adlandırılan bu kompleksin içinde Caesar, Augustus, Nevra ve Trajan Foraları (Traianus Sütunu) ile Temple of Peace (Barış Tapınağı) yer almaktadır. Via dei Fori Imperiali’nin kuzeydoğusunda yer alan bu yıkıntılar, eski görkemlerini koruyamasalar da Antik Roma hakkında oldukça bilgi sunmaktadırlar.Ulaşım : Metro line A/Kolezyum, Bus : 51-55-85-87 / Fori İmperiali, Tramvay no.8 / Venezia..

 
j ) Traianus Sütunu (Trajan’s Column-Colonna Traiana, no.10) :

Via dei Fori Imperiali-Roma
 

MS 98’den hastalanarak öldüğü 117 yılına kadar hüküm süren Traianus, Roma İmparatorluğu’ nun sınırlarını en uç noktalarına kadar genişletmiştir. Traianus’un, günümüz Romanya topraklarında yaşayan Dacialılara karşı açtığı savaş 19 yıllık hükümdarlığının dönüm noktası olmuştur. Anıt bu zafere karşı yapılmış. İmparator Traianus’un bronz heykeliyle taçlandırılmış, 38 metrelik bir sütun. Bu sütunun etrafını  bir öykü misali, Dacia seferleri anlatılıyor. Yapımı MS 113 yılında biten sütun bin 900 yılı aşkın süredir ayakta durmakta.

Bölgede bulunan Mercati di Traiano da (Trajan pazarları) (Via Alessandrina) yüzyıllar öncesinde yapılmış olan bir alışveriş merkezinin özelliklerini gözler önüne serer.

Artık Roma’nın, “Piazza Venezia”- Venedik Meydanı’ndayız..

Bölgeden kareler ..

 
 

ROMA GEZİSİ.  2

 

Görülecek yerler,  2 :

Bir önceki gezimiz Venedik meydanında sonlanmıştı.

Geziye burdan devem edeceğiz…Via Del Corso, Piazza Venezia, Piazza del Campidoglio, Pantheon, Piazza Colonna, Palazzo Chigi, Piazza di Trevi (Aşk çeşmesi), Ara Pacis Augustae, Trinità dei Monti (İspanyol merdivenleri), Piazza del Popolo, Galleria Borghese, göreceğimiz yerlerdir..

 

 Gezi alanı. 2

** yukarıda-Turuncu, aşağıda mavi renkli alan gezi alanıdır.

► Gezi alanı. 2  (harita no.1-2-3-4-5…11)

► Bölge Ulaşım Haritası :


 

Gezi bölgemizi  kuzey güney yönü ile iki bölüme ayıran, Roma’ nın büyük caddelerinden birini tanıyarak başlayalım.

Del Corsa caddesi (via del Corso, haritamızda yeşil hat) : Güneyde “Vittorio Emanuele II” ve “Piazza Venezia-Venedik meydanı” ile, kuzeyde “Piazza del Popolo’ yı -“Halk meydanı”  birbirine bağlayan cadde olup, trafiği rahatlatmak amacı ile papa tarafından yaptırılmış, 10 metre genişliğinde, yaklaşık 1.5 km. uzunluktaki caddedir. İki yönlü yaya trafiği ve iki yönlü araç trafiğinin sağlanabildiği güzergaha sahiptir. Adını “corso dei barberi” adındaki at yarışından alır (yarışının özelliği, insansız olarak birbirleri ile, çivili eğerler konarak atların yarışmasıdır !).

Marka zincir mağazalara ve orta-üst alışverişe hitap eden caddenin eski adı;  Via Lata‘ dır. Cadde büyük bölümü ile yayalara ayrılmıştır.

Via del Corso Roma’da giyim alışverişinin tartışmasız ismi iken, ara sokaklarından birisi olan “Piazza di Spagna” ise kişiye özel butikleriyle ünlüdür.

Bu cadde güzergahında : Ara Pacis, Pantheon, Piazza di Spagna (İspanyol merdivenleri) ve Fontana di Trevi (Aşk çeşmesi) bulunur.

Cadde üzerinde; eski sarayların yanı sıra, bugün banka ya da kamu dairesi olarak kullanılan 15. ve 16. yüzyıl Rönesans yapılarına da rastlanır.

Via del Corso ile batıda Tiber ırmağı arasında kalan dar sokakların çevrelediği bölüm, Tiber’in karşı yakasındaki Trastevere semtiyle birlikte kentin farklı bir bölümünü oluşturur. Ayrıca Roma’nın her çağını temsil eden ünlü Pantheon ‘da bu bölgededir.

Corso caddesi üzerinde kentin toplu taşımasında zengin ağ olduğu söylenemez! Metro hattı kısıtlıdır..Bölge gezimizde sıklık ile en az 5-10 dk. lık yürüme alanlarımız olacaktır. İmkanlar dahilinde (PassKart, günlük bilet vs. varsa; Kısa mesafeler için toplu taşımayı kullanabilirsiniz.Ulaşımda, caddenin güney sınırında (Venedik meydanı)- Line A-Kırmızı metro hattı-Colosseo, Tramvay no. 8-Venezia, alanın oratalarında Metro A – Spagna, Popolo meydanı (kuzey sınırı) yakınında hat A metro – Flamino / Tramvay no.2-Flamino ve bölgesel tren-Flamino durakları mevcuttur. Cadde üzerininde yada yakın alanlarından da, Bus : 51-52-53-63-83-85-119-628 otobüs hatları geçmektedir.

Gezimizde ilkin cadde ile Tiber nehri arasında kalan, Venedik meydanı-Popolo meydanı (kuzey-güney yönü ile) yönünde ilerleyerek kentin batı yakasını, daha sonrada; Ters istikameti ile güney-kuzey yönü ile caddenin doğu yakasını gezmeyi planladık.

Caddenin güney ucundan başlıyoruz….

 

♦  a)  Piazza Venezia – harita no.1 :

Toplu taşıma araçlarının yarıdan fazlasının geçtiği, önemli bir kavşak noktası olan Piazza Venezia, Roma’nın belki de en merkezi alanıdır. Hem Antik Roma ören yerlerine yakındır, hem de ulaşım açısından Vatikan’a en yakın Roma bölgesidir.

Oldukça kalabalık ve hareketli olan meydanın sağındaki “foro traiano” caddesi üzerinde “Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano (Santa Maria di Loreto)” kilisesi yer alıyor (Trajan sütunu yanı).

Meydan çevresinde, güzel restoranlar ve cafeler var.

 

Piazza Venezia’da en önemli anıt ; II Vittoriano Emanuele Anıtı’dır.

1895 yılında Giuseppe Sacconi tarafından tasarlanmıştır. İtalyanın ilk kralı Victor Emmanuel II’ye (1802-1878) saygı göstermek için 1911’de açılan anıtın diğer adı : “Monumento Nazionale Vittorio Emanuele II” dir (Altare della Patria-Ulusun Mihrabı analmını da taşır) ; Burası bir anıt binadır ve İtalyan askerlerinin savaşlarda kazandıkları başarılar anlatılmaktadır. Anıtın önünde hiç sönmeyen bir ateş yanar ve bunun başında askerler nöbet tutarlar. Bu bir anlamda “meçhul asker” anıtıdır. I.Dünya Savaşında ölenaskerlerin anısına yapılmıştır.Anıtın yapılabilmesi için civardaki pek çok bina yıkılmıştır.

Saf beyaz mermerden oluşan yapı kilometrelerce öteden görülür.Geniş bir kavşakta konumlanan bu devasa yapı 135×75 metre ebatındadır. Görkemli heykellerden abidenin orta üst kısmında yer alanıi Vittorio Emanuele heykelidir. Köşelerde ise tanrıça Victoria’nın dört adet at heykeli ve üzerinde Vittorio’nun kanatlı hali yer almaktadır. Ayrıca çeşmeler, 4 adet korint tarzında kolonsu yapılar da mevcuttur.Üst kat  panaromik terası ile güzel bir görüş alanı sunar.

Meydanın batı tarafında yer alan Palazzo Venezia (eski Venedik elçiliği), sanat sergilerine ev sahipliği yapan bir Rönesans sarayıdır. Saray, 1455-64 yılları arasında, dönemin papa’sı için inşa edilmiştir. Kimi zaman papalık konutu, kimi zaman da Venedik elçiliği olarak kullanılan saray, 1916 yılından bu yana devlete aittir.Faşizm döneminde Benito Mussolini’nin <1883-1945> karargâhı olmuştur.Saray, balkonundan Mussolini’nin dinleyicilerine hitap etmesi ile de ünlüdür. Günümüzde saray Museo del Palazzo Venezia’ya (Venedik Sarayı Müzesi) ev sahipliği yapmaktadır.

 

Palazzo delle Assicurazioni Generali  ; Palazzo Venezia önündeki meydanda inşa edilen (1906-1911) bu binanın mimarı Albert Manassei’ dir.Günümüzde sigorta şirketine ev sahipliği yapmaktadır.

Giriş (müze) : 7 €- tam bilet / 65 yaş ve 18 yaş altı : 3.5 € ..

Bölge için Ulaşım : Metro hat B (mavi) – Colosseo, Tram 8 – Venezia

 

II.Vit. Emanuele anıtının hemen güney bölümü Roma’nın 7 tepesinden en yüksek olanı “Capitol Tepesi” ne ev sahipliği yapmaktadır (harita.no.1).

♦ b ) Piazza del Campidoglio”- Capitol Hill/Tepesi – harita no.2 :

Mitolojiye göre MÖ 73 yılında Roma şehri, Romulus tarafından Capitol Tepesi’nde kurulmuştur. Eski zamanlarda tepe, Roma Forumu’na bakacak şekilde tapınaklar ile çevriliymiş. Orta çağlarda tepe kalıntılara ev sahipliği yaparken, kalenin yanına “Santa Maria in Ara coeli” bazilikası yapılmış. Michelangelo, 1536-1546 yıl aralığında bizzat  bölge saraylarının tasarımında rol almıştır. Capitol Meydanı’nındaki yapılar, San Pietro Katedrali’ne bakacak şekilde yeniden tasarlamış. Üstad, Piazza del Campidoglio üzerindeki 3 sarayı “Cordonata “isimli merdivenler ile bağlamıştır.

Ayrıca tepede yer alan ve Papa IV Sixtus tarafından 1471 yılında kurulan Capitol Müzesi, dünyanın en eski müzesidir.. Müzenin asıl kuruluş amaçlarından biri de Romolus ve Remus’u emzirdiği söylenilen bronz dişi kurt heykeline ev sahipliği yapmasıdır. Lupa Capitolina, bu dişi kurdun bronz heykelinin adıdır (75×114, Palazzo dei Conservatori).

Meydanın tam ortasında filozof Imparator Marcus Aurelius’un antik dönemden günümüze kadar ulaşmış bronz atlı heykeli bulunmakta. Fakat bu atlı heykel bir kopya, gerçeği ise “Palazzo dei Conservatori”’ de sergileniyor.


 

Cephelerini Michelangelo’nun tasarladığı 3 saray günümüzde “Capitolinemüzesi olarak kullanılmaktadır. Tepede yer alan arkeolojik ve sanatsal içerikli müze : yer altı bağlantılı, Palazzo Senatoria (ortadaki bina), Palazzo Dei Conservatori (sağ’daki bina), Palazzo Nuovo’dan (sol’daki bina) oluşmakta (merdivenlerden çıkış yönü ile!)..

Palazzo Dei Conservatori Yunan ve Mısır ağırlıklı kolleksiyonlara ev sahipliği yaparken, 2. katında dişi kurt Lupa’nın heykeli ve Papa Sixtus’un bağışladığı  bronz heykel ‘Spinario’ yu (M.Ö 1 yy.) barındırır ; bir köşede ayağına batmış olan dikeni çıkarmak ile meşgul olan çocuk heykelini görürüsünüz.

Diğer bilinen eserlerden bazıları da : Bernini’nin 1648 yılında yaptığı, gözlerine bakanı taşa çeviren yılan saçlı Medusa’nın büstü, Ölmek üzere olan Gaul heykeli,  banyodan henüz çıkmış, havlusuna sarılmak üzereyken izlendiğini fark eden Venüs’ün yüzünde şaşkınlık ifadeli büstüdür…

Roma’nın ilk dönemlerinde koruma amaçlı yüksek konumlu olan kale; Hakim-yükseklik anlamı taşıyan “Capitol” anlamı ile ifadelenirken, Batı dillerine de “Başkent” anlamını ifade edecektir.16. yy  sonrası terminoloji “Campidoglio” ya döner.. İtalyanca’da Campidoglio aynı zamanda herhangi bir capitol binasını da kasteder.

Vittorio Emanuele anıtı arkasından tepeye çıkışta  geniş, iki farklı merdiven alanı bulunur.Tepeye çıkarken, İki rampalı merdiven Michelangelo tarafından yapılmıştır. Merdivenin önündeki çeşme, hem Tiber ve Nil nehir tanrılarını hem de Dea Roma’yı (Minerva) tasvir eder.

 

Cordanata (Merdivenler): 

En eski ve en çok basamağı olan ve Aracoeli’ye uzanan merdivenler, Michelangelo tarafından anıtsal, rampalı ve de çok geniş olarak yapılmış. Geniş olmasının sebebi ise; atlıların tepeye rahatça ulaşma amaçlıymış. Merdiven trabzanlarının başlangıcında siyah bazalttan iki mısır aslanı yer almakta; ayrıca Castor ve Pollox’un atlı figürlü sunumları da yer alıyor (Zues ile Leda’nın ikiz oğulları).

Korkulukları dekore eden “Castor” ve “Pollux” a ait iki devasa antik heykel, Michelangelo’nun konumlandırdığı yerde değildirler ; Palazzo del Quirinale tarafına yerleştirilmişler!.

Burada yer alan müzelerde eski Roma‘ ya ait muhteşem heykeller sergilenir. Girişte soldaki müzede (P. Nuovo) Roma imparator büstleri vardır.Merdiven girişinden sağdaki (daha fazla ziyaretçi gelenidir!) Palazzo Conservatori olup, bunun avlusunda mermerden yapılmış II. Constantinus ‘ a ait baş el ve ayak heykel parçaları sergilenir.

Ziyaret saatleri: Salı – Pazar: saat 09:00 – 20:00, Buradan bilet alabilirsiniz..Ücret : tam bilet – 15 / İnd. 13  € – Resmi web-bilgi için

Palazzo senatorio‘ nun gezi alanında (Müzeler ve atlı heykelleri arka tarafınıza alın) taşlı bir yol vardır.Bunu izleyip alanı terk ederseniz ve bir set alanına ulaşırsınız.

 

Roma Forumunu ; Manzarasıyla en güzel bu yerden fotoğraflama imkanını bulursunuz (Palazzo Senatoria’nin arkasına merdivenleri inerek ulaşın!). Küçük bir treastan; Septimus Severus kemerinden, Titus kemerine kadar uzanan tüm Roma Forum alanı karşınızdadır.

 

Campidoglio ‘ da yer alan ikinci yüksek basamaklı / merdivenli başka bir yapı da ; “ Santa Maria in Aracoeli ” kilisesidir.

Kilise 6 yy. da inşa edilmiş. İçinde 15. yy da zeytin ağıcından yapılmış, “Kutsal Çocuk” heykeli – Çocuk İsa-  bulunmakta imiş. 1994 yılında mucizevi güç sağladığı bilinen orijinal heykel çalınmıştır. 1348 de veba salgının bitmesi üzerine kutlama amaçlı yapılan ve 124 adet dik yapıda,  mermer merdivenlerden çıkarak bu kiliseye ulaşabilirsiniz.

Bölge Ulaşımı : Tram 8 : P. Venezia, Metro hat B (mavi) – Colosseo, bus : 46-51-80-85-87-N5-N543..

 

Rotamızı buradan (Venedik Meydanından) kuzey batıya doğru çeviriyoruz…Del Corso caddesinin ilkin batı kısmındaki gezi alanlarına bakacağız..

 

** Konu devamı sonraki sayfada!..

 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

– Roma ; Ana Klasöre dön –

– İtalya-Genel Bilgiler –

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir