Bayern Bileti (DB) ile Münih’ ten Yakın Bölge – Günlük Geziler

 
 

Bavyera Bileti ile, Günlük Yakın Bölge  Tren Gezileri

(Münih’ e Yakın Bölgeler) (2024)

 

Merkezi Berlin’ de kurulu, Alman demir yolu Deutsche Bahn AG (DB), gerek Avrupa kentleri gerek ise Almanya şehirler arası seyahati için oldukça geniş bir ağ şebekesine sahiptir. Yüksek hızlı treneleri (IC) yanısıra, yerel (bölgesel) trenler ile pekçok bölgeye hizmet sunar. DB’ nin eyalet bazında (Bavyera, Baden Württemberg, Brandenburg – Berlin, Lower Saxoyn, Hesse, North Rhine – Westphalia …) günlük yada hafta sonu çok uygun “özellikle kalabalık aileler için” bilet satışları mevcuttur.. Ayrıca ; Münih’ in Avusturya, İsviçre gibi farklı ülkelere yakınlığı bir biletle birden fazla ülke görme şansını da tanıyor. Bavyera Alpleri’ nin, ülkenin en temiz göllerinin ve dolayısıyla şahane bir doğanın ortasında kalışı, günübirlik veya daha uzun zamanlı doğa aktiviteleri & gezilere dahil olma imkanını, Bavyera bölgesinin eski zamanlarda güçlü krallıklarla yönetilmiş olması çevrede görülecek onlarca görkemli yapıların ziyarete açık olmasını da beraberinde getiriyor. Bilet hakkında detaylı bilgiyi aşağıdaki link’ ten alıp, bilgi sahibi olduktan sonra kendinize güzel bir rota belirleyin.

DB (Deutsche Bahn) – Eyalet Bölge Biletleri 

** Eyalet biletleri kendi sınırları içinde ve sınırına yakın bazı komşu devletlerin istasyonlarına kadar geçerlidir. **

 

➣ Bölgesel trenleri (RE – RB – IRE..) ➛ buradan teyit edin (not : tren aramalarında “sadece yerel ulaşım/only local transport” seçeneğini işaretleyin!)..
 

 

 
➩ Münih’ ten “Bayern Bilet” i ile yapılacak günlük Geziler (kıs kısa):

** Aşağıdaki şehirler ile ilgili daha geniş bilgileri siz de araştırın!

     

  • Salzburg (Bölgesel trenlerle yolculuk süresi: 1,5 saat)

Avusturya’ nın Alp Dağları’ nın eteğinde, Almanya sınırında, Viyana’ nın 270 km. batısında yer alan şehir  yaklaşık 200′ e yakın nüfusu ile 4. büyük kenti olup, Münih şehrine çok yakın konumdadır. Dağlar arasında saklı kalmış olan Salzburg, Salzach nehri üzerinde bulunmaktadır ve Mozart’ ın doğduğu yerdir. Mayıs ve eylül en idela aylardır. Hem kalabalık olmaz hem de ücretler bir tık aşağıda seyreder. Mozart’ ın doğduğu bina olan “Mozarts Geburtshaus” u ayrıca Salzburg Resim Galerisi’ni, Salzburg Katedrali’ni, Residenzplatz, Domplatz ve Mozartplatz meydanları diğer gezi alanlarındandır. Şehri ikiye bölen Salzach Nehri kıyısında bir yürüyüş de size renk katacaktır. Bu arada şehrin ve nehrin adında geçen “sal” kelimesi tuz anlamına geliyor; bölge tuz madenleri açısından oldukça zengindir ve eskiden beri tuz bu bölgenin en önemli geçim kaynağıdır. 1606’ da kurulmuş Avrupa’nın en güzel barok bahçelerinden birine sahip Mirabell Sarayı’ nı, Mozart’ ın ikinci ikameti ve bestelerinin de evi olan Mozart Wohnhaus’ u, yaklaşık 100 yaşındaki Hohensalzburg Kalesi’ ni ve etkileyici mimarideki Hellbrunn Sarayı’ nı da görmeyi unutmayın.
Kent kış ayları kayak turizmi için ideal konumdadır.Civarda “Zell am See” gibi oldukça popüler kayak destinasyonları var. Münih’ten günlük yapılacak gezi destinasyonlarında ilk sırada yer alır (Hafta sonları şehir çok kalabalık olacaktır).Eğer Viyana, Graz, Münih gibi başka şehirlerden Salzburg’a gelmek isterseniz FlixBus otobüs işletmesini kullanabilirsiniz.

** Her şey dahil Salzburg Kartı , size bu büyük kültür merkezinde 72 saate kadar sınırsız gezi imkanı sunar (“bilgilere buradan ulaşın”) (Kart ; Turistik yerlere ve müzelere ücretsiz giriş, toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma imkanı ve birçok ek indirim ile 1-2-3 gün seçeneklidir / erişkin için 28-36-41 € ; 6-15 yaş % 50 indirimlidir).

Salzburg Card package (paket teklifli kart) ; 1 gün (69 €), 2 gün (117 €), 3 gün (162.50 €) dan başlayan seçeneklidir. Gün sayısı kadar otel konaklaması , gün sayısı kadar sınırsız toplu taşıma ve ören yerlerine ve cazibe merkezlerine ücretsiz giriş yanında ek indirim imkanlarını kapsayan bir seyahat kartıdır (2024 – Detay için bakın).

Detaylı Salzburg Gezi Rehberi   ➛  “Buradan bakın!”

     
     

  • Rothenburg ob der Tauber ﹛Bölgesel trenlerle yolculuk süresi aktarmaya bağlı : ~ 3 (minimum) – 6 saat﹜


Avrupa’nın en iyi rotalarından biri olan Almanya Romantik Rotası’ nın incilerinden,  Rothenburg ob der Tauber.

Bavyera eyaletindeki Frankonya Bölgesi’nde yer alan Rothenburg ob der Tauber ismini 12. yy’ da Tauber Nehri’ nin yukarısına savunma amaçlı olarak inşa edilen kırmızı kaleden (Rote Burg)’ dan alıyor.  Kasaba ortaçağ’ da oldukça önemli bir şehir olduğu için çok iyi korunmuş.  Savunma sistemini oluşturan surlarla 40’ tan fazla kule ve kapı  günümüzde ayakta kalabilmiş.  Bu masal diyarı şehir, İkinci Dünya Savaşı’nın son döneminde hava saldırıları sonucu büyük hasar almış ve eski şehir bölgesinin yarısı yıkılmış. Yapılan çalışmalar ile günümüzde şehir  eski haline kavuşmuştur.. Gezimizin devamını  ➣ “Buradan okuyun

 
 

  • Ulm (Bölgesel trenlerle yolculuk süresi: 2s – 2s 15 dakika)
  • Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde Tuna nehrine konumlanmış,  yaklasık 120.000 nüfuslu,  şehirleşmenin yüksek olduğu bir kenttir.

    Albert Einstein burada doğmuştur. .Ayrıca1890 ve 1908 tarihleri arasında inşa edilmiş ve dünyanın en yüksek yapılı kilisesi Ulm Minster” buradadır.  Kilise kulesi 768 basamaktan oluşur ve 161,5 metre yüksekliktedir. Kent 2. dünya savaşında büyük zarar görmüş yeniden kurulmuştur.

       
       

    • Nürnberg (Bölgesel trenlerle yolculuk süresi: 1s 40 dakika – 2s 40 dakika)


     

    Nürnberg, hem eski olanı hem de yeniyi bir araya getirmiş güzel şehirlerden biri. Gotik mimari yapıları, festivalleri, oyuncak müzesi, meydanları ve çarşılarıyla gezip görülmesi gereken Alman kentlerinden birisi. Noel pazarı, muhteşem kalesi ve çarpıcı Hauptmarkt’ı ile büyüleyici.

    Almanya’nın ünlü kalesi ve manzarasıyla meşhur Kaiserburg Kalesi, eski şehir, Nazi partisi miting alanı, Saint Lorenz ve Nürnberg Kilisesi, kafeler, restoranlar ve pazar yerinden oluşan Hauptmarkt, Güzel Çeşme, başlıca gezilecek yerler arasında sıralanabilir. Hitler Almanya’ sında da önemli bir yere sahip olan Nürnberg Kutsal Roma Germen İmparatorluğu’ na da merkezlik yapmış. 2. Dünya Savaşında çok büyük bölümünü kaybetmiş, binalar asıllarına uygun olarak son derece başarılı şekilde tekrar inşa edilmiş.

       
       

    • Regensburg (Bölgesel trenlerle yolculuk süresi: 1,5 saat – 2 saat)

     
    Tuna Nehri ve Regen Nehri’nin geçtiği alanda Almanya’nın ve Bavyera eyaletinin Münih, Nürnberg ve Ausburg’tan sonra dördüncü büyük şehri. Regensburg, UNESCO koruması altında, tarihi güzelliği ve ortaçağ cazibesi ile dolu bir şehirdir.

    13. ve 14. yüzyıldan kalma birbirinden güzel kiliseleri ve aristokrat evleri ile dikkat çeken bu tarihi bölge ise, şehrin en çok ziyaret edilen turizm alanlarındandır. Nehir gezisiyle de ünlü olan, Roma temelli Bavyera şehri Regensburg, 2 bin yıllık tarihiyle, Aziz Petrus Katedrali’nden 12. yüzyıldan kalma tarihi “Eski Taş Köprü”ye kadar, Münih’ten günübirlik bir gezide sizi oyalayıp gezinizi renklendirecek çok şey katacaktır.

       
       

    • Bamberg (Bölgesel trenlerle yolculuk süresi: 2s 50 dakika – 3s 40 dakika)


     

    Bavyera eyaletindeki Yukarı Frankonya bölgesinde, yedi tepeye kurulduğu söylendiği için adı “Frankonya’ nın Roma’ sı” na çıkmış olan bir şehir.. Bamberg Regnitz Nehri üzerine kurulmuş, aralıklarla  köprülerle birbirine bağlanmış iki yakadan oluşuyor. Sulak özelliği ve güzelliği yüzünden kendisi Küçük Venedik olarak da anılıyor. 1993’ den beri UNESCO Dünya Mirası listesinde..

       
       

    • Würzburg (Bölgesel trenlerle yolculuk süresi: 3-4 saat)


    Kuzey Bavyera’ da bulunan Würzburg, UNESCO Dünya Mirası ve Almanya’nın Romatik Yol / Romantische Straße rotasının başlangıç noktası.

    Geçmişi, MÖ 1000 yılına kadar uzanıyor. Şehir, 1631’ de İsveç Kralı Gustav Adolf’un saldırısı ve Mart 1945’ te  II. Dünya Savaşı bombalanması başta olmak üzere pek çok sıkıcı olaylara sahne olmuş. Pek çok gezgin Romantik Ren Yolu Rotasına ya Würzburg’ da başlıyor ve Füssen’ de noktalıyor ya da Fussen’ de başlayıp Würzburg’ da noktalıyor.

    Şehirde bir havaalanı yok; ancak  Almanya’ nın üç büyük şehrinden Würzburg’ a trenle ulaşım çok kolay. Örneğin Frankfurt’ tan Würzburg’ a her saat başında bir tren seferi var.

    Nürnberg’ den 1 saat 10 dakika, Frankfurt’ tan 1 saat 30 dakika, Münih’ ten 2 saat uzakta  ..
     
     
    ** Bir dip notumuz Dachau Kasabası için olsun :

    Münih için diğer yerlere göre daha yakın konumda, Münih’in 25 km kuzeyinde bir yerdir. Merkez tren garından S2 (S – bahn) trenle rahatlıkla ulaşılır (25 dk). Tarihte Dachau kasabası, 1933 yılında kurulan Almanya’ nın ilk ve en büyük toplama kampına ev sahipliği yapmak zorunda kalmış. Öncesinde terk edilmiş barut ve mühimmat fabrikası olan bu alan, sonrasında toplama kampı olarak kullanılmıştır. Dachau toplama kampı, 1933 yılının Mart ayında açılmıştır. 2. Dünya Savaşı’ ndan kalma tanıklıklar kasabanın her noktasından izlenebiliyor. Binlerce insanın katledilmesine şahit olan eski Dachau Concentration Camp’ tan geriye kalan alan, “Kamp Anıtı” olarak 1965 yılında tekrar kurulmuştur. Bu alan, toplama kampından sağ kurtulan mahkumların inisiyatifi ile kurulmuştur. Dachau’ ya gelip müzeye dönüştürülen eski toplama kampını görebilirsiniz. Ziyaretçiler Anıt alanı için giriş ücreti ödememektedir. Dachau’ da, 2000’ den fazla tarihi serginin toplandığı inanılmaz derecede ilginç bir yerel müze var.
     

     

    • Yine Bavyera bileti ile günü birlik Münih’e yakın birçok göl’ e gidin.

     

    Almanya’ nın Bavyera eyaleti adeta ülkenin ve de o coğrafyanın göller bölgesi gibidir. Avusturya’ nın sınırlarında olan Alp dağlarının bir kolu olan “Karwendel” dağları ile Almanya – Avusturya sınırında bulunan Alp’ lerin “Wetterstein” sıra dağlarının etekleri bölgede birbirinden güzel doğa harikası göllere ev sahipliği yapar. Göller’ e ulaşım yolunda yeşillikler içinde bir birinden güzel köy ve kasabalar bulunur.

    “See” Almanca göl anlamına gelir. Tüm göllerin sonu ‘see’ kelimesi ile bitmektedir. Bavyera’ nın önemli gölleri olarak ;
     
    1. Eibsee
    2. Walchensee
    3. Tegernsee
    4. Ammersee
    5. Starnbergersee
    6. Königssee
    7. Alpsee
    8. Schliersee
    9. Feldmochingersee
    10. Chiemsee
     
    gölleri, Bavyera’ da ilk 10′ da yer alır.
     
     
     
    Eibsee Gölü ;
     

     
    Almanya ile Avusturya sınırının batı kısmında bulunan “Wetterstein” Dağları’nın en yüksek zirvesi olan “Zugspitze” her geçen gün turistlerin ilgisini çekmeye devam etmekte. Almanya’nın en yüksek dağı olması özelliğini taşıyan Zugspitze’ ye hem Almanya hem de Avusturya tarafından teleferiklerle çıkmak mümkün (Almanya tarafında tırmanan bir de tren var). Deniz seviyesinden 2962 metre yüksekliğe sahip olan Zugspitze ; Bavyera Eyaleti’ e bağlı Garmisch-Partenkirchen (GP) kasabasına vesile ile çok sayıda turist getirmesiyle biliniyor. Dağın eteklerinde bulanan Eibsee krater gölü , manzarası ile dikkat çeker. 1933 yılının Nisan ayında Almanya Taarruz Bölüğü (Sturmabteilung) askerleri tarafından işgal edilen Zugspitze zirvesine o gün dikilen haç hala yerinde durmaktadır.
    Dağın güneyindeki Zugspitzplatt bölgesi, çok sayıda mağara ile yüksek platoları içerir.
     
    ☛ Eibsee gölü : Almanya’nın Bavyera eyaletinde, Garmisch-Partenkirchen kasabasına 9 km., Münih’ in yaklaşık 100 km güneybatısında bulunan bir göldür. Zugspitze’nin kuzey eteklerinde yer alan göl, deniz seviyesinden 970 metre yükseklikte olup yüzölçümü de 177 hektar büyüklüktedir. Krater gölü olarak kendine öz turkuazımsı – yeşil berrak suyu, doğası, yürüme yolları ile yaz kış turizm için idealdir. Kışları kayak turizmi ile öne çıkar. Göl’ ün etrafında yalnızca bir otel ve cafe bulunmakta. Yüksek dağların eteğinde, mavi ile yeşilin bütünleştiği doğa ortamında dinlenme molalı olarak göl çevresindeki yaklaşık 8.5 km mesafeli yürüme yolunu 3-4 saat’ te tamamlayabilirsiniz.
    ⇨   Göl hakkında (bakın)
     
     
    Ulaşım / Nasıl Gidilir?
    Almanya’ da Münih veya Nürnberg gibi Bavyera sınırları içinde bulunan şehirlerden hem zaman, hem de günübirlik tur açısından buraya ulaşmak daha elverişlidir.
     
    ✦ Münih’ ten ulaşım :
    Öncelikle göl ulaşımı için Münih’ e 90 km uzaklıktaki “Garmisch Partenkirchen”- GP kasabasına gelmelisiniz. Münih’ ten 1saat 20 dk (Nürnberg’ ten 2saat 40 dk) gibi bir sürede etraftaki doğayı ve güzergahtaki köyleri görerek özel aracınız ile ulaşabilirsiniz.
    Diğer seçenek Münih’ ten Bölgesel Tren (Regional Bahn, RE-RB..) ile ulaşımdır.
    Öncelikle ister hafta içi (daha rahat gezilir!) ister hafta olsun sonu günlük “Bavyera Biletini” alalım (bilgi için yukarıya bakın – 1 kişi : 27 €, max. 5 kişiye kadar her kişi başı + 9 €).. Münih ana tren garından (Hauptbahnof-Hbf) sabah saatlerinden başlayıp akşam saat 20.00′ lere kadar bulabileceğiniz, birer saat periotlar ile kalkan RB6 /RE61 trenlerine binin..Tren bir kaç durakta duracaktır (Tutzing -Weilheim – Murnau – Oberau..) ve siz kalkıştan yaklaşık 1 saat 20 dk. sonra kasabadasınız..Tren yolculuğunda çevreniz – doğa, Alp’ lerin Almanya kolları ve yer yer önünden geçtiğiniz köylerin sunduğu manzara harika.
     

     

    Tren Güzergahı / Duraklar

    (dikkat!) DB‘ den bilet alırken “yalnızca Bölgesel tren” aramayı seçin!


     
     
    ➛ Kısaca ; Garmisch Partenkirchen (GP) Kasabası :
     
    Almanya’nın güneyindeki Bavyera Alpleri ile çevrili bir vadide konumlanmış yaklaşık 27.000 nüfusa sahip Almanya’ ın en eski kasabalarındandır. Temiz havası, doğal güzellikleri ve özellikle de Almanya’nın en yüksek dagı olan (2960 metre) “Zugspitze” zirvesi ve bir doğa harikası olan “Eibsee” gölüne (rakım : 970 m.) sahip olması nedeniyle oldukça fazla ziyaret çekmektedir. Garmisch aynı zamanda Almanya’nın en ünlü kayak merkezlerinin bulunduğu kasabalardan. Kentin doğal güzelliklerinin yanı sıra Kış Olimpiyatlarının yapıldığı mekân olması sebebiyle de son derece ilgi görmektedir. Klasik Bavyera evleriyle çevrili çok güzel sokaklara sahiptir.
    Garmisch ve Partenkirchen, 1935′ e kadar ayrı birer kasaba imiş. Hitler, 1936’da kış olimpiyatlarının bu bölgede yapılmasını istediği için iki kasabanın birleşerek daha güçlü olması amaçlanmış. Ve 1936’da kış olimpiyatları kasabada olmuş. Bugünkü kasabanın tarihi kısmı eski Partenkirchen sınırlarıdır. Partenkirchen’in tarihi bölümü yani Ludwigstraße (caddesi), geçmişte Romalıların ticaret yolu olarak belirlediği  “Venedik-Augsburg” hattının bir bölümüdür.
     
    Münih dönüşü için son tren saatini ayarlayarak ; ister Eibsee gölüne gitmeden, ister gittikten sonra bu kasabaya en az 2 saat ayırın.

    ⇨   Kasaba hakkında.1 (bakın)

    ⇨   Kasaba hakkında.2 (bakın)
     
    Garmisch Partenkirchen (şehir merkezi), Historische Altstadt (eski şehir), Ludwigstraße şehrin önemli gezi alanlarıdır. Ludwigstraße – caddesi kasaba’ nın kalbidir ve çok sayıda küçük dükkanlar, süslü ev cepheleri ile ünlü tipik Bavyera evleri ile dikkat çeker. Sokaklardaki bazı evlerde halkın koruyucu azizleri tasvir edilirken, başka yerlerde de renkli resimler ile süslemeler evlere renk katar. Ludwigstraße No. 8’de bulunan eski ev (alte haus) 12. yy’ dan kalmadır ve bu ahşap ev 2 büyük yangından kurtulmuştur. İmparator Barbarossa’nın diz çökmüş hali bir duvarda tasvir edilmiştir.
     

    Kasaba’ dan Manzaralar


     
    Kasabadan Eibsee göl ulaşımı ;
     
    ▪ 1- Garmisch Partenkirchen tren istasyonundan indip çıkıştaki yol karşısında bulunan bir otobüs durağı vardır. Bu duraktan 2 farklı otobüs kalkar. İlki, DB nin işlettiği yeşil renkli “DB RegioBus” tır (Ortsbus) bu yerel otobüsler kasaba içinde çalışır (bus no.1-2-4-5). Diğeri (mavi beyaz) (EVG – Blauen Eibseebusse) özel işletmeye aittir.

    Eibsee gölüne gidecek olan bunlardır!. Bavyera bileti bu hat otobüsünde geçmez!..Güzergahı : Garmisch Partenkirchen – Grainau – Eibsee’ dir. Otobüs genelde sabah 07 -21 arası çalışır..ortalama kalkış zamanı kasabaya gelen tren saatlerine uyar ve yaklaşık saatte bir adet sefer düzenlenir. Tek yön bilet ücreti tam bilet : 5.5 €’ dur. Yol yaklaşık 40 dk. kadardır.
    Garmisch Partenkirchen – Grainau: 7,5 km // Garmisch Partenkirchen – Eibsee: 10 km // Grainau – Eibsee uzaklığı da: 3,2 km’ dir.

    ➣ Otobüs Tarife-Güzergah ve Zaman çizelgeleri için / web sitesine Bakın

    Tarife _ Bilet ücretleri-2023

    Duraklar


     
    ▪ 2- Cogwheel railway /Dişli Çarklı Demiryolu (diğer seçenektir) :

    Yol Güzergahı

    ♦ ♦

    ♦ ♦

    Bölge haritası


    “Bayerische Zugspitzbahn” treni sizi GP- Garmisch Partenkirchen’ ten Grainau üzerinden 2962 metre yüksekliğindeki “Zugspitze” zirvesine kadar götürecektir (19 km. uzunluktaki – Hausberg, Kreuzeck-Alpspitzbahn, Hammersbach, Grainau, Eibsee, Riffelriß, Zugspitze güzergahı ile). Bu tren Eibsee’ den de geçer.. Ancak bunda da Bavyera bilet geçersizdir!. Trenin ulaşım noktasına kadar bilet ücretleri değişkendir. GP – Eibsee için tek yön 7 € ?
    ** Garmisch Partenkirchen – Zugspitze zirvesine bu özel bir tren ile yol yaklaşık 1 saat. Bilet fiyatı – Kişi başı 57 € (Gidiş-Dönüş). Bavyera biletiniz varsa indirim % 10 alabilirsiniz. Ücrete teleferik bedeli dahildir?

    Tren bilgileri için (genel)  – bakın
     

    ✓ Bayerische Zugspitzbahn (tren) bilet fiyatları detayına   & tarifelerine – buradan bakın

     
    ✓ Almanya’ nın en yüksek zirvesi olan  “Zugspitze” için : turizm, ulaşım ve diğer her tür bilgiyi  buradan alın!
     

    Eibsee & Zugspitze zirvesi ve Ulaşım Haritası


     
    Zirve çıkışı ve konu ile bilgileri paylaştıktan sonra biz o muhteşem Göl ve doğal güzelliklere dönelim.
     

    “Eibsee”


    İster özel araç (göl kenarında geniş park alanı var), ister dişli çarklı tren, isterse mavi-beyaz özel otobüs ile (tercih edin) Eibsee park alanına ulaştık, güzel ve huzurlu geziler….. (Göl bilgilerini yukarıda özetlemiştik).
     
    Göl manzaralarından birkaç fotoğraf ile gezimizi burada kapatalım.
     

    ♦ ♦ ♦   


     
    ☟ Bavyera’ nın diğer güzel göller’ i ;
     
     

    ▶ Almanya’nın en derin ve en büyük dağ göllerinden biri olan turkuaz renkli Walchen Gölü (Walchensee), Bavyera Alpleri’nin eteklerinde yer alıyor. Münih’in 75 kilometre güneyindeki göl 16 km2 alan sahip ve en derin noktası 190 metre. Mükemmel rüzgar koşulları nedeniyle rüzgar sörfü  meraklıları arasında oldukça  popülerdir. Ziyaret edilecek 3 önemli bölgesi bulunur. “Garmisch Partenkirchen”, “Historische Altstadt ve “Ludwigstraße”.. Garmisch ve Partenkirchen 1935 yılına kadar kadar ayrı birer kasabaymış. Hitler, 1936′ da kıs olimpiyatlarının bu bölgede yapılmasını cok istedigi icin iki kasabanın birleştirmesini istemiş (1936 kış olimpiyatları burada yapılıyor). Bugünkü kasabanın tarihi kısmı ise eski Partenkirchen sınırlarındadır. Partenkirchen’ in tarihi bölümü olan Ludwigstraße, geçmişte Romalıların ticaret yolu olarak belirlediği  “Venedik-Augsburg” hattının bir bölümüdür.

     
     
    ▶ Münih’e 2 saat uzaklıktaki masal diyarı Königssee ..
     

    Almanya’nın en temiz gölü. Bavyera eyaletinin güneydoğusunda, Avusturya sınırında günü birlik-hafta sonu kaçamak yapılacak bir mekan.Kralların göl’ ü olarak da anılan göl ve çevresinin sunduğu imkanlar sezonuna göre farklılaşmakla birlikte her mevsimi ayrı bir güzel, çevrede bolca kayak merkezini içermekte..yolculukta ilk durak gölün kıyısına kurulu “Schönau am Königssee” kasabası. Kasabada geleneksel Alman evleri, Alman mutfağından tatlar barındıran restoranlar, bira bahçeleri, geleneksel Bavyera giysileri satan dükkanlar vs. sizi bekliyor olacak. Göl kenarında bulunan tekneler ile göl turuna çıkabiliyorsunuz. Bölge 1978 yılında milli park ilan edilmiş. Gölde özel tekne ile açılmak, balıkçılık ve kamp yapmak vs. yasak. Göl Kasabasını çevreleyen 1800 m. yükseklikteki dağın tepesinde, Adolf Hitler’in dağ evi Eagle’s Nest (Kehlsteinhaus) bulunmakta. Hitler, zamanında burada diplomatları ağırlayıp büyük eğlenceler veriyormuş.

    * Mevsime göre tekneler yarım saat periyotlarla çalışır.Yoğun kışkoşullarında sefer iptallerine dikkat!.** 2022 – Kessel / tek yön 7 €, St.Bartholoma / tek yön 10 €, Salet / Çift yön 25 €’ dur. (Güncel durum için buraya bakın!).

    Öncelikle buraya en uygun ulaşım (zamanlama için de), araç ile olacaktır.

    Toplu taşıma seçeneğinde ; Münih merkez tren istasyonundan bir trene binip Königssee’ye en yakın kasaba olan “Berchtesgaden”e yaklaşık 3 saatlik bir yolculuk yaparak ulaşın (Berchtesgaden’e varmadan önce Freilassing’den yerel bir tren transferi sizi bekler!). Berchtesgaden’e ulaştığınızda 6 km uzaklıktaki Schoenau am Koenigssee’ye gitmek için ek bir otobüs’e bineceksiniz.

       
       
      Bavyera bilet aktiviteleri bitti mi? Hayır..
       

    • Neuschwanstein, Linderhof, Walhalla, Mittenwald gibi  şato (kale) & tapınak – saray  ziyaretlerini gerçekleştirin.


     

    Zaman ayırın en azından şatolar (Kale) ülkesi olan Almanya’ da “Neuschwanstein” Kale’ sine  (castle)  gidin (2024 yılına günceldir) :

    Gerçek Hayattaki Masal Şatosu Neuschwanstein ; Eğer gerçek bir peri masalı kalesi arıyorsanız, Neuschwanstein aradığınız yer olacaktır. Bavyera Alpleri’ ndeki yeşil tepelerde, küçük bir köy olan “Hohenschwangau” da yer alan kale ; kuleler, freskler ve ünlü saray salonunu barındıran şatodur. Kalenin manzarası muhteşemdir. Neuschwanstein kalesi, 19. yüzyıldaki son önemli saray binalarından biridir. Bugün UNESCO Dünya Mirası’ nın bir parçasıdır. Walt Disney’ in Uyuyan Güzel masalına ilham olan şatonun bugünkü halini almasını sağlayan, hatta logosunda da kendine yer bulan Neuschwanstein kalesi Almanya’ nın Bavyera eyaletinde en çok ziyaret alan yapıların başında geliyor. Münih’ e 120 km., Stuttgart’ a ise 220 km. uzaklıktadır. “Füssen” yakınlarındaki “Hohenschwangau kasabası” yakınında, “Schwangau” bölgesinde bulunan sarp bir tepeye kurulmuş olan, Neo-romantizm mimari stiliyle yapılan kale’ nin isim okunuşu, Noyşıvanşıtayn’ dır. Kale ; Füssen’ e 4, Hohenschwangau’ ya 1 km uzaklıkta bulunur.

    Günümüzde Würzburg ile Füssen’i birbirlerine bağlayan Romantische Straße’nin (Romantik Yol) duraklarından biri olan Neuschwanstein Kalesi her mevsim turistlerin yoğun ilgisini çeker.

    Bavyera Kralı Ludwig II

    Kale, Bavyera Kralı Ludwig II’ yi temsil etmektedir (1864–1886 – Starnberg Gölü’ nde ölü bulunur!). Ünlü Bavyera kralı “Deli Kral” olarak da bilinir. Hükümdarlığı sırasında Neuschwanstein Şatosu’ nun hayalini kurmuş ve 1869 yılında inşa ettirmiştir. Kral Ludwig II çocukluğunu “Hohenschwangau” Şatosu’ nda geçirmiştir. Hayatı boyunca depresyon ve utangaçlıktan muzdarip bir kişiliğe sahiptir. Babası Bavyeralı Maximillian II öldüğünde sadece 18 yaşındadır. Tahta geçtikten sonra Ludwig II, kamusal hayattan kaçmak için bir yer yaratmak ister. Ve Hohenschwangau kale kalıntıları üzerinden yeni kalenin inşasına başlar. Kral şatonun üç yılda bitirilmesini planlamıştır, ancak bu süreç on altı yıldan fazla sürer. Kale, hiçbir zaman tam olarak tamamlanamaz. Kral Ludwig II, hayalindeki kalenin inşaatının sonunu göremeden 1886 yılında gizemli bir şekilde ölür (Ve Ludwig orada sadece 172 gün yaşayabiliyor). Sonrası şato inşaatı durdurulur. Ölümü üzerine intihar ettiğine dair bazı söylentiler olsa da, kralın ölümü hala gizemini korumaktadır. Ölümünden yedi hafta sonra Deli Kral’ ın ünlü şatosu halka açılır.

    Neuschwanstein şatosunun içi de dışı kadar güzeldir. Çılgın Kral, şatosunu dinlenmek için yaptırmış ve şatoyu kendisi uyarlamıştır. Kale içinde 200′ den fazla oda vardır, ancak sadece 14 oda tam bitmiş durumdadır. Odalar görkemli bir şekilde dekore edilmiştir. Wagner’ in operaları odalardaki imgelere ilham vermiş olup, özellikle üç karakter göze batacaktır : şair “Tannhäuser” ; Şövalye Tannhäuser bir şarkıcı olarak kaleden kaleye seyahat eder ve şarkılarında kadın güzelliğini ve aşkı öne çıkartan destansı kahramandır ve kral bundan etkilenmiş bir kişiliğe sahiptir. Lohengr’in Kuğu şövalyesi ; Avrupa Orta Çağ’ ından bu yana çeşitli şekillerde yaygın olarak bilinen bir efsanenin Alman versiyonu bir kahramandır (Ludwig’in sanatsal zevklerinin gelişiminde önemli bir etkiye sahip olan babasıdır. Babası tarafından inşa edilmiş kalede zaten ana motif olarak kuğu yer almıştır. Kuğu aynı zamanda Schwangau şövalyelerinin tarihi hanedan hayvanıdır, birçok kale resminde tekrarlanır ve Schwangau köyünün saflığının ve mezarlarının sembolünü temsil eder). Son karakter de ; II. Ludwig, saflığı ve inancı sayesinde Kâse Kralı olan ve böylece günah yüklü amcasının kefaretini ödeyen efsanevi ortaçağ figürü olan Parzival ile kendini özdeşleştirmiştir.

    Kale dönemin son modern teknikleri kullanılarak inşaa edilmiş. Neuschwanstein şatosunun içinde sifonlu tuvaletler, mutfakta sıcak ve soğuk su ve merkezi ısıtma sistemi de bulunmaktadır.

    Bizans kiliseleri kalenin “taht salonuna” ilham vermiştir. Kral’ın arzusu sunağın yerine bir taht koymak imiş, ancak bugüne kadar Neuschwanstein’ın Taht Salonu’ nun içinde hiçbir zaman bir taht olmamıştır. Soyunma odasının tamamı mor ipek ve zengin altınla kaplanmıştır. Kral şiire takıntılıdır, bu yüzden oda “Hans Sach”s ve “Walther von der Vogelweide” nin eserlerini gösteren duvar resimleriyle doludur. Şatosunun içindeki en dikkat çekici oda Kral Ludwig II’ nin yatak odasıdır. Odanın içinde, dereden su taşıyan gümüş kaplama bir kuğu lavabosu bulunur. Yatak neo-gotik tarzda meşeden yapılmıştır. Koltuklar kuğular, aslanlar, taçlar ve Bavyera arması ile mavi ipekle kaplanmıştır.

    Kale ; 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından sanat eserlerinin yağmalanmaması ve saklanması için kullanılmıştır.

    Alpsee (Alp Gölü ) & Kale

     

    Ulaşım;

    Hohenschwangau kasabası yakınında bulunan sarp bir tepeye kurulmuş olan, 6 katlı, 19. yüzyıl Neo-romantizm mimari stiliyle yapılan kaleye Münih’ ten Neuschwanstein Kalesi’ne gitmenin üç ana yolu vardır : araba, tren ve otobüs. Kale, Schwangau adlı küçük bir köyde yer almaktadır. Bavyera kalesini araba ile ziyaret etmeye karar verirseniz, 120 kilometrelik bir yolculukla varmanız mümkün. Münih’ in güneybatısına yönelip levhaları izleyerek ; Ulm – Kempten – Füssen yönünde A7 otoyolu üzerinden doğrudan Füssen’ e gidebilirsiniz. Oradan B17 otoyolundan Schanwagau’ ya (Hohenschwangau yönü) devam edersiniz. Kaleye araba ile gelirseniz, park ücretini ödemeniz gerekecektir ve otopark kalenin içinde değildir!. Köyün etrafındaki alana, orman kenarında bir yere de park edebilirsiniz. Neuschwanstein’ da park ücreti günlük 6-7 €’ dur.

     

    Toplu taşıma kullanarak kale’ yi ziyaret etmeye karar verdiğinizi varsayalım. Bu durumda, otobüs veya tren yolculuğu arasında seçim yapabilirsiniz. Münih’ in merkez otobüs terminalinden Neuschwanstein’ a bir otobüs bileti satın alabilir veya bir tur otobüsü için rezervasyon yaptırabilirsiniz. Her ikisi de sizi doğrudan şatosunun bulunduğu Schwangau köyüne götürecektir. Münih’ ten kalkan tren doğrudan Neuschwanstein’ a gitmez. Münih’ teki merkez tren istasyonundan (Münih Hauptbahnhof) ulaşım için, bilet satın almanız gerekecektir (Yolculuk iki buçuk saat sürüyor ve yolculuk güzel manzaralarla dolu) (Tren için bakın) (Kaleye gelişte günlük gidiş dönüş avantajı ve özellikle 2 kişi için  ; Bayern Regional bileti satın almanızı tavsiye edilir!).

    Trenden Fussen’ de ineceksiniz. Füssen’ den 73 yada 78 numaralı otobüslerle kalenin bulunduğu köy olan Hohenschwangau’ a yaklaşık 10 dk.’ da geçilir (buradan kale ulaşımında dik yamacı 40-45 dk. da yürümeyi göze alan varsa yürüyebilir!).

    • Bölge (yerel) ulaşımı için – Bakın!

     

    RVA- Füssen / Hohenschwangau & Neuschwanstein Kale Ulaşım Haritası

     

    • Bölgesel (RVA) otobüs bileti için ( Bakın)

     

    Füssen’ den RVA 73 numaralı otabüs için (Füssen ‣ Halblech ‣ Steingaden ‣ ﹛Wieskirche﹜güzergahı ile) : Steingarden yönüne, RVA 78 numara içinde (Füssen ‣ Hohenschwangau ‣ Schwangau ‣ Tegelbergbahn güzergahı ile) : Schwangau yönüne binin!..(Neuschwanstein Castles – Schwangau /Kale durağı, otobüslerden ineceğiniz duraktır!). Bu noktadan gerek Hohenschwangau gerekse Neuschwanstein şatolarına servis imkanınız olacaktır. RVA – Günlük bilet yetişkinler: 8.40 € ; Günlük aile bileti : 13.00 € ; Tek yön bilet: 2.70 €’ dur – Bavyera Bileti burada GEÇER!. İnilen alanda (Hotel Müller, Alpseestraße – Hohenschwangau) ; Neuschwanstein bilet ofisini bulacaksınız.

    Kale servisinin bulunduğu park alanı – P4 olarak adlandırılmış. Burada kale eteğinde yer alan “Queen Mary” / Pöllat Köprüsünden “Kale” nin manzarasını fotoğraflayın.

    Bu noktadan kaleye yürüyerek, bilet alarak servis otobüsüyle veya at arabası / fayton ile ulaşabilirsiniz, bisiklet ve araba ile kaleye çıkmak yasaktır!. Ziyareti ne zaman planlarsanız planlayın erken saatlerde gidin. Zira kale önünde yığılmalar olmakta.. Giriş kişi kapasitesi ile sınırlı!. Yaz ayları çok yoğundur..Üşümeyi göz önüne alırsanız, kış & sonbahar seçeneği daha az kalabalık ortamda olmanızı sağlar. REZERVE gitmek en iyisidir.

    Kale uzun bir aradan sonra Disney’ in çizgi filmlerinde ve dünyanın birçok yerine inşa etmeye başladığı tematik oyun parkları olan Disneyland içinde benzerlerinin yapılmasıyla yeniden gündeme gelir ve bugünkü yıllık 1.5 milyon üstü ziyaretçisi ile potansiyeline ulaşır.

     
    UYARILAR ;

    Öncelikli olarak erişim biletinizi rezerve ederek girişteki uzun kuyruktan kurtulun! ve unutmayın ; Kalede kendi başınıza gezmenize müsaade edilmiyor! Bu nedenle, iç mekanları – ortam ve kale içi ile ilgilenmiyorsanız, bileti almanıza değmeyebilir?!. Ancak kalenin dışında dolaşabilirsiniz. Gitmeden önce belirli aralıklarda düzenlenmiş rehberli turlar için web sitesinden rezervasyon yaptırmanız gerekli olacaktır. Neuschwanstein Şatosu’ na girdikten sonra rehberli turla, Kral II. Ludwig’ in yaşadığı kalenin 14 dekore edilmiş odasını görecek ve Marienbrucke – Kraliçe Mary köprüsünü ziyaret edebileceksiniz (Tur tekerlekli sandalye erişimine uygun değildir, Bebekler kucakta olmalıdır!)(Bebekler ve küçük çocukların da kraliyet sarayları için kendi biletlerine ihtiyaçları vardır). Sınırlı sayıda olması nedeniyle ses cihazları yalnızca “Sesli Rehber” turlarında mevcuttur!. Her iki şatoyu (Hohenschwangau ve Neuschwanstein) aynı gün ziyaret etmek isterseniz, bir şatodan diğerine gitmek için yeterli zamanınız olması için genellikle rehberli turların giriş saatleri arasında en az 2,5 saatlik bir aralık bırakmanızı önerilir. Schloss Hohenschwangau, rezervasyon yaptığınız gün saat 09:00 ile 16:30 (kapanış saati 17:00) arasında herhangi bir saatte ziyaret edilebilirsiniz. TR dil seçeneksiz olarak 12 dilde sesli anlatım bulunur. Kale ziyareti “Yaz dönemi” saat 09-18, “kış dönemi” saat 10-16 arası ziyarete açıktır. 24/25/ 31 aralık ve 1 ocak kapalıdır!..Yüksek sezonda günde 6 bin dolayı bilet satışı olabildiği söylenir! Kale içinde görüntü almak da yasak!

     
    BİLETLER ;

    Randevulu – Rehberli en düşük ücretle Kale girişi: Tam 20.50 € (+ 2.5 € servis bedeli)(online) ; 17 yaş ve altı Free (+ 2.5 € servis bedeli) // Schloss Hohenschwangau giriş bedelleri ; tam- 23.50, İnd.- 20.50, 7-17 yaş- 13.50, 0-6 yaş free ( + 2.5 € serv. bedeli). 2 kale ve Museum der bayerischen Könige (Bavyera Kralları Müzesi) üçlüsü için “kombine bilet” tam ; 57.50, İnd. 52.50, 17 yaş ve altı 18.50 €’ dur (her biri bir kere ziyaret edilir) (2024 yılı).

    • Münih’ ten günlük Reheberli Turlar da mevcut. Yaklaşık yol dahil 10-11 saatlik otobüs ile gezi programı vardır (önerilir) (69 € + müzeler 39 €)(yada buradan) bakın..

    ** Hohenschwangau kasabası – Sfagnum durağından –  Atlı fayton ile kale çıkışı : 8 €’ dan başlar, iniş : 4 €’ dan başlar (seçenekli – inceleyin)..Ayrıca burada Kale altında 4. oto park alanında “Kale schuttle bus” -otobüs servisi var. Her 15-20 dk. da bir kaleye çıkar (Bunlarda kalenin içine kadar gitmez, 300 m. yürüme yolunuz olacaktır!) – Çıkış bedeli 3 € tam bilet içindir. Kale önünde de iniş servisi bulunur. İniş : 2 € tam bilettir.. Çift yön : 3.5 € (7-12 yaş için çift yön : 1.5 € tutarlıdır). Şoför nakit para kabul eder. Kale çıkış ilk servis sabah saat 08.00, son çıkış ; 17.30.. Kale’ den son İniş saati ; 17.00′ dir (Servisler yol – kış durumuna göre çalışır!).

    Otobüten indiğiniz Sfagnum &Schwangau durağı’ ından :  Kale Ulaşım Bilgiler-Ücretler (buradan)

    Kale Bilgi- Bilet – Rezervasyon için genel  : Bilgi hattı.1 / Bilgi hattı.2 

     

     

  • Münih’e yakın diğer güzel kasabaları gezmeye devam..
  •  
    ##  Mittenwald (Bölgesel trenlerle yolculuk süresi: 1 saat 40 dakika)

    Münih merkezden yaklaşık 105 km uzaklıkta, güneyde oldukça şirin, tatlı, masalsı bir yerleşim yeri. Şehrin içinden kısa bir yürüyüşle Leutscher Geisterklamm (Geister Geçidi) tabelalarını takip ettiğinizde kendinizi yemyeşil bir doğanın içinde buluyorsunuz. Geister Geçidi bu bölgenin en önemli yürüyüş rotalarının başında geliyor.

     
     
    ##  Füssen (Bölgesel trenlerle yolculuk süresi: 2 saat)

    Füssen her bir sokağıyla oldukça tarihi ve otantik bir şehir olmasıyla birlikte, yemyeşil ve masmavi doğanın  arasında yer alan harikulade bir kent. Üstelik Almanya-Avusturya-İsviçre sınırındaki Avrupa’nın en yüksek dağları Alpler’in kıyısında olması açısından da oldukça kıymetli bir şehir. Özellikle Walt Disney’ e  ilham veren Neuschwanstein Şatosu için rota buradan geçmekte.

     
     
    ## Passau (Bölgesel trenlerle yolculuk süresi: 2s 15 dakika)

    Almanya’nın güneydoğu sınırında bulunan Bavyera Eyaletine bağlı şehirdir. Passau Tuna Nehri ile beraber, Güneyden Inn ve Kuzeyden Ilz nehirlerinin birleşme noktasında kurulmuştur. Avusturya sınırına bitişik bulunan kent, “üç ırmak kenti” olarak anılır. Tuna’dan düzenenen birçok yolculuk buradan başlar. Şehir Viyana’ ya kadar da bisiklet yoluna sahip. Düz çatılı, 17. yüzyıldan kalma İtalyan tarzı evleriyle ünlüdür. Avrupa’nın en mükemmel şehir manzaralarından biri olarak kabul edilen Eski Kent’in diğer önemli noktaları arasında Oberhaus kalesi, Mariahilf kilisesi ve iki nehre inen büyüleyici basamaklı şeritler sayılabilir .

     
     
     

    – Münih ; Ana Klasöre dön –

     
     
     

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir