Rothenburg ob der Tauber, Almanya

 
 

 

Rothemburg Gezi Notları

 (Mayıs 2023)

 
 
 

 

Romantische Straße – Romantic Route : 

Büyüleyici rotası ile kısaca “Romantik Yol”.

1950′ lerde farkedilmiş Almanya’ nın orta kısmıyla güney kısmını arasında kalan kuzeyde “Wüzburg” güneyde ise “Füssen” kentleri arasındaki yaklaşık 360 km. karayolu uzunluğunda  dünya turizminde popüler bir gezi rotası. Orta Çağ’ dan günümüze uzanan 29 kasabanın oluşturduğu Romantik Yol’ da ; Pitoresk tipi köyler, Kale, Şato, kilise ve muhteşem doğal güzelliklerin bulunduğu bir güzergah.. Alman Alplerinin eteğinde dizilmiş, Bavyera bölgesini kapsayan bu yol her daim ilk sıralarda ve en güzel tatil anıları ile revaçta olan destinasyonlardan. Doğa, kültür, sanat, mutfak lezzetleri ve misafirperverlik ilkeleri ile Almanya’ nın en eski ve en popüler tatil rotası.

Würzburg ve şarap bağları, Tauber Vadisi, kraliyet kaleleri ve dahaları ile… Kuzeyde Main Nehri’ nden (Würsburg) güneyde Alp’ lere kadar (Fussen) uzanıyor (Main : orta Almanya’da 527 km uzunluğunda olan batıdan doğuya doğru akan,  Ren Nehri ile Tuna Nehrini bağlayan, Bavyera ve Baden-Württemberg eyaletleri boyunca akan nehirdir. Nehir Frankfurt’ tan da geçer ).

Adı gibi romantik, fantastik kasaba ve köylerle dolu “Romantik yol” gezisini yaparken masal kahramanları akıllara gelecektir.

 

⇨  Rota-öneri ve gezi bilgiler için  / Bakınız

  Romantik Yol Kasaba & Rota haritası1 / Bakınız

  Romantik Yol Kasaba & Rota haritası-2 / Bakınız

⇨  Romantik Yol Haritası (Google Maps) / Bakın

 

Würzburg ve  Augsburg’ un  yanında Rothenburg ob der Tauber – Dinkelsbühl – Nördlingen – Füssen gibi ortaçağ kasabaları,  neo-Romanesk yapıdaki ünlü   Neuschwanstein kalesi, Hohenschwangau şatoları ile birlikte sadece doğasıyla değil sanatı, tarihi ve kültürüyle de ilgi çekici bir gezi güzergahıdır.

Bölge ve belli başlı kasabalara  günübirlik otobüs turları genellikle Frankfurt veya Münih‘ ten olmaktadır.

Biz Münih’ te iken günlük otobüs turunu tercih ettik (Rothenburg & Harburg ve Kalesi) (Tur şirketi web-online bilet) ;

Şirket Münih yakını bölgelere rahat ve ekonomik olarak günü birlik destinasyonlar düzenliyor (her gün yada seçilen yere göre haftanın belirli günleri seferler mevcut).  Münih merkez konumlu (Karlplatz meydanı) sabah 08.30 kalkışı ile tur bu iki gezi alanı için toplam11 saat sürmekte (2023 – Tam bilet : 66 €, 18-25 yaş : 56 €, öğrenci : 36 € + Harburg Kale girişi kişi başı 10 € ücret ödemeli). Her iki bölge için yeterli zamanınız olacaktır . Şirket ayrıca ; Salzburg, Königssee,  Neuschwanstein kalesi ve  Nurnberg gibi Münih yakın bölgeler için de günlük tur düzenliyor.

 

Olaki “Romantik yol” tüm rotası ile gezilemez ise ;  özellikle Rothemburg‘ un görülmesi en akıllı tercih nedeni olacaktır.

Birbirine benzer köy ve kasabalar diyarı olan bu rotada Rothenburg’ dan  “daha iyisi” bence  yoktur!.. . 3-5 gün zaman ayırabilirseniz,  tüm rotanın gezilmesi daha güzel olacaktır.

 

Romantik Yol ’u keşfetmek için en çok merak edilen soru, nereden başlanması gerektiğidir.

Bu durum bulunduğunuz Alman şehrine göre değişecektir. Frankfurt ve Nürnberg yakınlarında iseniz rota kuzeyden (Würzburg) başlar, güneye doğru gidersiniz. Frankfurt için 120 km. uzaklıktaki ilk Romantik Yol durağı Würzburg (kuzey) olacaktır.  Olaki, Münih’ te iseniz 140 km. uzaklıktaki “Neuschwanstein Kale” sinin de bulunduğu Füssen (güney) gezinizde başlangıç noktası olacaktır.

Stuttgart şehri konumu ile ; hem kuzey hem de güney için başlangıç  tercihini size sunar. Karar sizin..

.

Nereden başlar isek başlayalım.. Rotanın tamamında  görülecekler ?

Kuzey’ den güney’ e doğru (29 köy & kasaba) : Würzburg, Wertheim, Tauberbischofsheim, Lauda-Königshofen, Bad Mergentheim, Weikersheim, Röttingen, Creglingen, Rothenburg, Schillingsfürst, Feuchtwangen, Dinkelsbühl, Wallerstein, Nördlingen, Harburg, Donauwörth, Rain, Augsburg, Friedberg, Landsberg am Lech, Hohenfurch, Schongau, Peiting, Rottenbuch, Wildsteig, Steingaden, Halblech, Schwangau ve Füssen.

Bu güzergaha ; Rotanın ortasında iken yaklaşık 160 km batıda yer alan “Heidelberg” ve yine yaklaşık 80 km. doğuda yer alan “Nürnberg” i de bu rotaya ekleyenler vardır!

Würzburg, Rothenburg ob der Tauber (Rothenburg o.d.t), Schwangau, Nürnberg ve Füssen bu listenin başında gelen kasabalardır. Heidelberg, Bamberg, Dinkelsbühl, Wallerstein, Tauberbischofsheim, Bad Mergentheim, Landsberg on the Lech, Weikersheim, Creglingen ve Nördlingen yine bu yol güzergahında görülmesi tavsiye edilen yerler olacaktır.

 

Romantik yol kasabaları UNESCO Dünya mirası listesindedir.

Rota üzerinde yaklaşık kasaba & köy’ ler arası mesafesi aşağıdaki gibidir.

Kuzeyden güneye rotadaki mesafeler : Würzburg ↔Tauberbischofsheim (38 km) ↔ Lauda-Königshofen (10 km) ↔ Creglingen (32 km) ↔  Rothenburg ob der Tauber  (19 km) ↔  Dinkelsbühl  (45 km) ↔ Nördlingen (32 km) ↔  Harburg (17 km) ↔  Donauwörth (12 km) ↔  Augsburg (44 km) ↔ Landsberg am Lech (39 km) ↔  Schongau (29 km) ↔ Pfaffenwinkel (Rottenbuch) (17 km) ↔  Schwangau (29 km) ↔ Füssen (4 km)

** Schwangau – Füssen arası (4 km) gibi…

 
 

Romantik Yol Ulaşımını nasıl yaparız? 

Başta araçla olmak üzere tren, otobüs hatta bazen kısa – uzun güzergah turlu bisikletle (440 km!)  rotayı tamamlayabilirsiniz.

✓  Araç seyahatleri için uyarı :  Ne yazık ki, yol rotaları şu anda çok az sayıda navigasyon cihazına entegre edilmiştir. Bu nedenle sürücülerin navigasyon yardımına güvenmemeleri,  yol üstündeki kahverengi/kırmızı turist işaretlerini  takip etmeleri şiddetle tavsiye edilmekte!

Münih’ ten A 8 otoyol üzerinden “Augsburg” a , Frankfurt’ tan A 3 otoyol üzerinden “Würzburg” a ulaşarak kırmızı “romantik yol” levhalarını izleyin.

✓  Eğer tren ve otobüsü tercih edecekseniz bu yola özel düzenlenen otobüs ve tren rotalarını ve duraklarını seyahate çıkmadan önce mutlaka öğrenin (Özellikle Almanya’ nın Deutsche Bahn – AG işletmesinin sunduğu ;  “Münih” – Bavyera Ticket & “Stuttgart” – Baden Würtenberg Ticket” misali Eyalet biletleri için seçili Regional/bölgesel trenlerini pas geçerek, IC – EC gibi geçersiz olacak trenlere sakın binmeyin!).

DB – Münih için  bölgesel trenlerde aktarmalı seçenekler ile en kısa 3 saat diliminde, ortalamada 5-6 saat sürecek zaman ile ulaşım imkanınız olacak. RB – bölgesel tren ücreti kişi başı günlere göre değişmekle beraber  tam bilet tek yön ; 25-30 € gibidir.

Bavyera Ticket ile 2 kişi  en hesaplı seçenekle ; 36 € / 3 kişi ; 45 €’ ya seyahat edersiniz (günlük – gidiş dönüş olarak!) (bakın).

 

Münih – Rothenburg Regional tren örneği (Bağlantılı seçenek) (RE 80/RB82)

** Deutsche Bahn’ ın ; Würzburg, Donauwörth ve Augsburg için ICE (hızlı tren) ağına bağlantısı vardır.

 

Rota için genelde  kuzey /güney boyunca tüm kasabalara çalışan tek bir tren hattı yoktur!. güzergahın ortalarında daha belirgin olmak üzere bazı kasabalara tren ile ulaşım sağlanır.

 

✓  Otobüs Ulaşımı ; Mayıs-Ekim ayları arasında,  Füssen (Frankfurt) kalkışlı  Würsburg varışlı olan ve de güzergahın çoğundan geçen özel Romantik Yol otobüsü her gün her iki yönde de çalışıyor ve çeşitli köylerde duruyor olacaktır – “Europabus Romantische Strasse” (Romantik yol otobüsü – Bilet / Bilgi için ).

✓  Bisiklet için belirlenen rotayı ise detaylıca incelemenizde fayda olacaktır (detay için bakın).

İyi bir Romantik Yol gezisini araçla planlıyorsanız tüm rotayı günde ortalama 3-5 saatlik bir sürüş ile 4 yada 5 günde tamamlayın. Böylece yol üzerinde karşınıza çıkan kaleleri, bağları, otantik Orta Çağ köylerini doya doya gezersiniz (Öncelikle bu rotada konaklamak için birkaç kasaba ve oteli belirleyin. Bu kasabalar öyle yerler olsun ki sürekli bir yerden bir yere geri dönmek, her seferinde farklı bir otel belirlemek zorunda kalmayacak şeklinde ayarlayın).

Yolda birçok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunuyor. Füssen’ deki Neuschwanstein Kalesi başta olmak üzere ;  Würzburg’ daki UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Residenz Sarayı sonrası da güzergah üzerinde bulunan Eltz Kalesi, Harburg Kalesi, Wies Kilisesi, Ulm Katedrali, Forggensee, Linderhof Sarayı görüleceklerden en önemlileridir. Ve mutlaka kasabanın tamamını göremez iseniz bile “Rothenburg ob der Tauber” merkezini doya doya gezmeden dönmeyiniz!

 

 

İlk bahar – Yaz en uygun, kış ise noel gününe denk düşerseniz bölge için en iyi ziyaret ayları olacaktır.

  Kısa kısa Köy ve kasabalar (Önemli olanlar),

Würzburg ;

Rotanın kuzeydeki ilk durağı olan Würzburg, aynı zamanda yolun en büyük şehri. Würzburg’ da tepede yer alan Marienberg Kalesi ve Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Residenz Sarayı ve Mainbruecke Köprüsü mutlaka görülmesi gereken yerler. Barok mimarinin büyüsüyle üniversite şehri olmasının canlılığını bir arada bulacağınız Würzburg, Almanya Romantik Yolu’nun da es geçilmeyecek noktalarından..

Dinkelsbühl ;

Eski bir Alman kasabası deyince aklınıza gelen yer  Dinkelsbühl olmalı. En iyi korunmuş eski Alman şehirleri arasında yer alan tarihi şehir merkezi mutlaka uğramanız gereken yerler arasında.

Nördlingen ;

Büyük bir meteor çukurunda kurulmuş Nördlingen yukarıdan izlenmeyi hak eden şehirlerden zira tüm çatılar turuncu renkli.  Şehir Katedrali, Ries Krater Müzesi ve Tren Müzesi görülecek yerler arasında yer alıyor.

Augsburg ;

Augsburg Almanya’ daki en eski üçüncü şehir. Bavyera Bölgesi’nin ise en büyük şehirlerinden biri. Eski Belediye Binası, Schatz Sarayı ve dünyanın en eski sosyal konut kompleksi olan Fuggerei ve kukla tiyatrosunu mutlaka görmelisiniz.

Schwangau ;

Schwangau, Almanya’nın Bavyera eyaletinde yer alan bir belediyedir.  Pek çok kişinin Bavyera Bölgesi’ne gelme sebebi de;  masalsı Neuschwanstein Şatosu‘ dur.  Şatoyu farklı noktalardan görmek için mutlaka birkaç saat ayırmak gerekir.

Schwangau, Almanya'nın Bavyera eyaletinde yer alan bir belediyedir.

 

Füssen  ;

Romantik Yol rotasının güneydeki  son durağı olan Füssen şehir merkezi kısa sürede dolaşabileceğiniz kadar küçük. Hohes Schloss Kalesi ve St. Mang Manastırı görülecek yerlerden bazıları. Ayrıca biraz uzun bir yürüyüş ile Avusturya sınırına da ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Rothenburg ob der Tauber ;

Almanya’ nın meşhur rotası Romantik Yol’ un göz bebeği, olduğu gibi korunmuş  Orta Çağ kasabası olan Rothenburg ob der Tauber kesinlikle atlanmaması gerekli yerlerden. Yaşları sıklıkla 200 bazen 400 yılı aşan yarı ahşap mimarili renkli evleri, kuleleri ve çeşmeleriyle bir masalsı dünya kadar gerçek bir kasabadır, nüfus yaklaşık 13 bin dolaylarındadır..

Orta Çağ’ dan 1803’ e kadar Özgür İmparatorluk Şehri olmuş.  Tarihinde kasaba, 12. yüzyıldan kalma iki kilisenin yıkıntıları çevresinde gelişmeye başlamış,  17. yüzyılda (1618 ve 1648 – orta Avrupa katolik-protestan savaşı) meydana gelmiş  30 yıl Savaşları’ nda ekonomik olarak çökmüş sonra uzun yıllar bekleyerek  modern turizm keşfine kadar beklemiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerikan askerlerin keşfettiği ifade edilen rota bugün turizm cenneti haline gelmiş. Günümüzde yıllık ziyaret sayısı 4 milyonlara ulaşmaktadır. Almanya’nın en çekici şehirlerinden biri olarak kabul edilir. Almanya’ da en iyi Noel Pazar‘ ı arıyorsanız tam yerindesiniz.

Bavyera eyaletindeki “Frankonya” bölgesinde yer alan kasaba Ansbach idari yönetiminde yer alan bir ilçe  ;  12. yy’ da Tauber Nehri’nin yukarısına savunma amaçlı olarak inşa edilmiş kırmızı kaleden, yani Rote Burg’dan ismini alıyor.  Şehrin savunma sistemini oluşturan surlarla 40’ tan fazla kule ve kapıların bir bölümü bugün hâlâ ayakta durmakta.

Tauber Nehri’nin dik kıyılarında pitoresk (görünüşü ile tablo misali) bir şekilde konumlandırılmış olan Rothenburg’un duvarları ve kuleleri, 16. yüzyılda olduğu gibi görünürken, duvarların içindeki binaların çoğu daha da eskidir.

Dinkelsbühl  ve  Nördlingen gibi Almanya’ da Orta çağ’ dan nadir kalan, rengarenk binalı evleri, surları ve ara sokaklarıyla şehir merkezi mutlaka görülmesi gereken yeridir.

Oteller pahalı, air bnb seçenekleri de fazla değildir. Gece kalmanın beklentisine göre konaklama belki düşünülebilir olan bir kasabadır. Konaklamalı geziyi sizler düşünün. Zaten gezip görmek için 1 gün bence yeterli olacaktır. Kasabada sur’ lara yakın alanda doğası ile güzel olan bir “Karavan park” var. Günlük bedel yaklaşık 12-15 € doalyında ve Wc –  atıksu kullanımı ücrete dahildir.

 

Rothenburg’ a Ulaşım ?

Hava alanı yakınlığı ve ulaşım olarak kasabaya en yakın Alman şehri Nürnberg olacaktır.

Stuttgart, Münih ve Frankfurt üzerinden de buraya ulaşım mükündür..

Alman şehirlerinden buraya ulaşımda özel araç ve günlük tur‘ lar haricinde toplu taşıma seçeneklerini de değerlendirin.

✓ Nürnberg’ den Rothenburg’ a  ulaşım için 2 alternatif var (kara yolu ile mesafe 100 km. kadar).

İlk seçenek iki aktarma yaparak ; Nürnberg-Ansbach, Ansbach-Steinbach, Steinbach- Rothenburg ob der Tauber şeklinde bir tren yolculuğu yapmak (aktarmalar dahil yol 1 saat 20 dk. kadar sürecektir).

Diğer seçenek ise Nürnberg’ den Dombühl’ e trenle geçmek ; oradan da hemen tren istasyonunun yanından kalkan 807 no’ lu otobüsle “Rothenburg ob der Tauber’e ulaşmak olacaktır (toplam yol süresi yaklaşık 2 saat altında oluyor).

807 numaralı otobüs hattı  Rothenburg ob der Tauber / Ansbacher Str. durağından başlar ve Dombühl’ deki Dombühl Bahnhof durağına kadar toplam 27 durak ile son bulur. Yaklaşık 35 km’ lik bir mesafeyi içeren güzergahta yol süresi 1 saattir.

Her iki güzergah için de özel bilet’ ler mevcuttur.

▪  İlki Nürnberg ve yakın çevresinde toplu ulaşım hizmeti sunan VGN işletmesinin “Tages Ticket Plus” kartı olacaktır. Günlük  6 kişi’ ye kadar geçerli bir bilet türüdür (2 erişkin + yaşları 6-18 olan max.  4 çocuk içindir, 6 yaş altı free) (Günlük bilet ertesi gün saat 03.00′ e kadar geçerlidir!).  Nürnberg toplu taşımada merkez (A) olmak üzere B, C, D ve F olmak üzere beş bölge vardır. Yerel işletme bölgesi dışında kalan Rothenburg o.d.T.’ e ulaşmak için “seviye-10” da geçerli olan bilet tipini almanız gerekecek (2023  – Ücret 22.10 €) (Tren hat ve güzergah haritasına bakın) (Nürnberg’ den itibaren aktarma yapılacak bölgesel trenler / RE ve RB kod’ ludur ve Rothenburg’ a ulaşacak son aktarma treni de RB 82 dir).

Tages Ticket Plus’ ı aldığınız gün, 10 bölge içinde sınırsız toplu taşıma kullanabiliyorsunuz. Cumartesi alınan bilet pazar günü de kullanılır!  Dikat! : DB’ nin sitesinden bilet alırken,  VGN’ nin geçerli olduğu tren seçeneklerini arayın. Bölgesel trenler haricinde diğer trenlerde (IC-ECE vs.) bu bilet GEÇMEZ!

▪  Bölge için diğer seçenek de daha geniş gezme alanı sunan “Bavyera Ticket” tir (aşağıya bakın!).

 

Münih üzerinden ulaşım ; Biz  “Bavyera Ticket uygulamasından çift yönlü – hesaplı olarak “günlük” bilet alıp, Rothenburg’ a konaklamasız gittik.. Kasaba  küçük olduğu için genelde 3-5 saatlik gezi planı yeterli olacaktır (kara yolu olarak kasaba  Münih’ e 220 km uzakta).

✓ Frankfurt ana tren garından 2 aktarmalı (Würzburg üzerinden), ortalama tek yön  kişi başı 25-35 € bedel ile buraya aktarmalar dahil 2.5-3 saat içinde ulaşabilirsiniz. Ayrıca Mayıs-Ekim ayları arasında,  Füssen (Frankfurt) kalkışlı  Würsburg varışlı olan ve de güzergahın çoğundan geçen özel Romantik Yol otobüsü her gün her iki yönde de çalışıyor  ve çeşitli köylerde duruyor olacaktır – “Europabus Romantische Strasse” (Romantik yol otobüsü – Bilet / Bilgi için )(Kasaba Frankfurt’ a 180 km uzaklıkta).

✓ Stuttgart üzerinden de tren seçenekleri mevcut ve kasaba bu şehre 140 km. uzaklıkta bulunuyor.

YERİ gelmişken ; Kasaba için toplu taşımaya, bilet almaya vs. gereksinim yoktur. Yürüyerek gezi hem kolay hem zevkli olacaktır.

 

Kasabayı geziyoruz…

 

Kent, Gezi Haritaları 

Yaklaşık 4.5 km. uzunlukta surlar ile çevrili büyük bir köy düşünün. Kartpostal ve sosyal medyanın vazgeçilmez resim & fotoğraf pozların bulunduğu mekanları görmek için acele etmeyin, kasaba merkezinin tümünü  doya doya 3-5 saatte gezeceksiniz. Daha önce de belirtiğimiz gibi  isteğe bağlı olarak gece konaklamanız tercihinize kalacaktır…

 

 

 

İlk önce  Kent’ in Kule ve Kapıları hakkında kısa bilgi verelim.

Rothenburg’ un eski şehrini çevreleyen 42 kule, 12. yüzyılın sonlarından kalma sıvalı taşlar ve yarı ahşaptan oluşan yapılar iken 13 ve 15. yüzyıllarda siperler ile geliştirilerek daha güçlü hale getirilmiştir. Bunların bir çoğu şehir surları boyunca sıralanmıştır. Kenti çevreleyen surların üzerinde eski şehire doğrudan  açılan 6 kapı mevcuttur.

 

Önemli kapı ve kuleler ;

Burgtor  / Castle Gate – Kale kapısı : Tauber vadisinin ve yamaçları üzerine  inşa edilmiş kapı, şehrin manzarasını ayaklar altına sunar. 1460 yılında inşa edilen  kale kapısı, Rothenburg’un şehir surlarının en yüksek konuma  sahip  batı kapısı konumludur.  Günümüzde Burgtor çok güzel, çiçeklerle kaplı küçük bir park olan Kale Bahçeleri’ nin (Burggarten) girişini oluşturuyor. Geceleri, şehrin ünlü Kukla Tiyatrosu’ nun gösterileri de var (Görüntüler için bakınız).

➛ Klingentor :  St. Wolfgang kilisesi bitişik nizamda yerini alan, 30 m. yüksekliğindeki kule  16. yüzyılda kentin su kuyularına su sağlama amaçlı yapılmış (su kulesi). Adını  halk tarafından “bıçak” olarak adlandırılan vadiye dik bir şekilde eğimli olan geçit konumundan almış (Bu kapıdan görüntüler – bakın)

➛  Spitaltor – Hastane kapısı :  Aşağıda detayı ile anlatılmıştır!

➛  Galgentor –  Darağacı kapısı :  Darağacı Kapısı 1388 yılında inşa edilmiştir. Şehrin en yüksek noktasında deniz seviyesinden 440 metre yükseklikte yer almaktadır. Kapının adını taşıyan darağacı, 19. yüzyılın başlarına kadar  imparatorluk kentinin yargı yetkisinin sembolü olarak durmuştur.  Tarihinde özel coğrafi konumu nedeniyle Darağacı Kapısı en çok saldırılara maruz kalan kapıdır. Otuz Yıl Savaşı’nda ünlü Katolik generaller Tilly kontu (1631) ve Turenne (1645) Kale’ ye girmeyi başaranlardandır. Hikayeye göre, Ekim 1631’de Otuz Yıl Savaşı sırasında Tilly Kontu Katolik Johann Tserclaes,  Rothenburg ob der Tauber’i ele geçirmesini planlıyor. Ve kale fazla dayanamıyor teslim oluyor. Galip gelen komutan, şehrin o dönem belediye başkanı Nusch’a, şehri tamamen yok etmemek için bir yudumda yüksek hacimli bir sürahi şarap içmek için meydan okuyor. Belediye başkanı meydan okumayı kabul ediyor ve bunun da galibi oluyor. GeneralTilly Rothenburg’u yok etmeme sözünü tuttup kenti boş ve yokluk içinde terk ediyor. 2-3 yıl sonrası da kara veba’ dan kasaba nasibini alıyor. Birçok insan ölüyor. Böyle bir kaderi varmış Rothenburg’ un.. 1881′ den beri Pentekost günü olarak adlandırılmış (Paskalya Pazarından 50 gün sonra) kutlama gününde insanlar şehir merkezi meydanında toplanarak bu anıyı hatırlar.

Günümüzde  burada güzel bir çocuk oyun alanı bulunuyor.

➛ Kobolzeller Tor :  1360 yılında inşa edilen kapı, şehre adını veren Tauber Nehri Köprüsü’nün bulunduğu bölgeye geçişte en yakın geçittir. Güzel bir manzara sunan bir kulesi vardır. Tauber Vadisi’ nden Plönlein’ e giden çift köprü üzerinden şehre giden en kısa yoldur (Buradan görüntüler için – bakın)..

➛  Markusturm – San Marco kulesi :  Markus Tower / San Marco Kulesi   şehirin ilk kale duvarı halkası olarak 1200 yılında inşa edilmiştir. Son derece görkemli ince yapılı saat kulesi,  şehir evleri ve romantik görünümüyle “Röderbrunnen” ile (yanındaki ev) birlikte adeta tablo görüntüsünü  oluştururlar.

➛  Röderturm : 1390 larda  inşa edilmiştir. 2. dünya savaşında hasar görmüştür. Kule odası, ziyaretçilere şehrin muhteşem manzarasına sunar.  Eski ortaçağ kentinin ana giriş kapısıdır. Ana kule, kapı kompleksinin en eski kısmıdır.

Şehirde iki adet yürünebilir kule vardır (Kule yolları).  İlki Belediye Binası Kulesi, diğeri  Röder Kulesi’ dir. Belediye binasının kulesi, merdivenlerin darlığı ve sayısı ile tepeye ulaşımı zorlayan faktörüdür (Buradan görüntüler için – bakın)..

➛  Rathausturms – Town Hall Tower  (Belediye binası kulesi)  :  Ön kısım  ilk dönemlerinde  Gotik tarzda inşa edilmiş, ancak büyük şehir yangını sonrası tahrip olmuştur. Kuleye 1572 yılında Rönesans tarzında kule binasına eklenmiştir. Belediye binasının ana girişinden itibaren belediye binası kulesinin izleme platformuna ulaşmak 220 basamağı tırmanma ile gerçekleşir.  60 m. yükseklikteki kuleye çıktığınızda Rothenburg ve çevresinin nefes kesen manzarası gözler önüne sunulur (yazın ziyarete açık).

 
 

 

 

Artık Kasabayı Gezebiliriz….

 

 

Kasaba’ ya Giriş & Yol Güzergahı

 

Bu kasabaya Tren ile geldi iseniz son durak olarak indiğiniz “Rothenburg ana tren garı – Hbf” önünden kalkan 807 yada 814 numaralı otobüslere binerek yada gardan 1 km. yürüme mesafesini tamamlayarak, eski şehire giriş noktası olacak “Rothenburg P1 Fr.-Hörner-Weg” durağına ulaşalım. Burası “Kent Otobüs Park” alanıdır (Busparkplätze). Günlük tur düzenleyen otobüsler de buraya gelir. Alanda bir spor kompleksi ve yanında da ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız WC bulunmakta!

Meydanda ilk göze çarpan yapı sur duvarları arasında yükselen ve birbirine yakın mesafede 2 kule olacaktır. Sağ yanınızdaki ; Orta çağ sur duvarlarında yerini almış olan  “Kleiner Stern” (Küçük Yıldız Kulesi), sol yanda kalan da  “Spitalturm” (Hastane Kulesi)’ dir. Kule kapılarından (Tor) geçiş ile kale surları içinde kalan Eski şehir’ e girmiş olacağız.

 

Kleiner Stern ve Spitalturm Kuleleri

 

 Spitaltor

 

Spitalturm & Spitaltor (Hastane Kulesi ve Kapısı)(Spital =Hastane, Tor=Kapı, Turm=Kule)  :  2 avluya sahip Burç  ve bir  Kule’ den oluşan bu sur bölümü kent’ in güney giriş noktasıdır. Hastane kulesi, güneybatıdaki surlara bağlanan son kuledir. Sekiz rakamı şeklinde inşa edilen bu devasa kale’ de korunaklı siperler arasında yedi kapı, bir asma köprü ve demir korkuluk bulunmakta. 1360 ve 1370 yılları arasında inşa edilmiş bu eser  burç ve önündeki korunaklı siperler tarafından son derece güçlendirilmiştir. Rothenburg’ u güneyden gelen saldırılardan korumuştur. İçeride hendekleri, topları ve kaçırılmaması gereken tüm ortaçağ yapılarını görün. Kapının üzerinde Latince yazılmış (Pax intrantibus, salus exeuntibus)  “İçeri girenlere selam olsun, gidenlere ise sağlık” anlamı taşıyan bir yazı bulunur. Kapılardan içeri  girdiğimiz sokak  “Spitalgasse” dir (Gasse=Sokak) (Bu kuleden görüntüler için – bakın).

 

Spitalgebäude (Hastane Binası) & Spitalturm (Hastane Kulesi)

** Fotoğrafta “Spitalgasse”  sokağı üzerindeki sağda yer alan yapı  “Hastane binası”, arka cephedeki yapı da “Hastane Kule ve Kapısıdır”.

 
 

 

Turmweg (Kule yolu) ;

Surlar boyunca büyük parçalar halinde uzanan yürüme  güzergahıdır.  4 km. uzunluğundaki kule yolu boyunca yapılan yürüyüş, şehrin savunması ve kentin gelişimi hakkında sizlere çok şey verecektir. 13. ve 15. yüzyıllar arasında daha da güçlendirilmiş  bu yollar, ortaçağ  teknolojisinin en önemli örneğidir ve  her yol parçası belirli bir amaca hizmet etmiştir. Bu büyüleyici  yürüyüşün başlangıç noktasının en iyi seçeneği, 1500’ lerde inşa edilmiş dev bir kapısı olan Spitaltor olmalıdır. Benzeri başlanıç noktasında ikinci tercihiniz Rödertor kapısı olabilir!. (Toplamda duvarlar boyu ve şehir içinde 42 kapı ve kule vardır).

Kule Yolları

 

Biz  “Spitalgasse” sokağından yürümemize devam edelim..

“Spitalgasse” üzerindeki tarihi evler

 “Spitalgasse” sokağından kuzey yönü ile yaklaşık 350 m. yürüme sonrası kent ve Almanya’nın  en güzel ortaçağ şehir manzaralarından biri olan o ünlü  “fotoğraf çekilme” & “fotoğraf motifi” meydanı “Siebersturm & Plönlein” e çıkmış oluruz.

 

 

 

Siebersturm (Sieber Kulesi – Plönlein meydanı’ ndan)

 

Siebersturm (Sieber Kulesi – arka cepheden)

 

Plönlein(Latince – “küçük meydan”) Almanya’nın ve bu kasabanın en güzel ortaçağ şehir manzaralarından biridir. Sağ yanında Tauber vadisi ve kasabaya vadi girişinden girişi sağlayan çift köprü yolu,  solunda kasabanın güney giriş kapılı banliyö  bağlantı sokağın oluşturduğu üçgen yapıda bir meydandır. İki sokağı bölen  ince sarı renkli yarı ahşap binaya baktığınızda, sol yanında yol üzerinde yükselen “Siebersturm / Siebers Kulesi” ni, sağındaki yol üzerinde de “Kobolzeller Kulesi” ni göreceksiniz. Her iki kule de 13. yüzyılın başlarından kalmadır. 1360′ larda inşa edilen “Kobolzeller Tor”. kasabanın eskiden kalmış dört sur kule kapısından birisidir.

Plönlein, birçok kişinin düşündüğü gibi, sadece çeşmeli sarı renkli yarı ahşap ev demek değildir. Kısacası meydan ; önünde çeşme olan sarı ahşap bina ile solda “Siebersturm” ve sağda “KobolzellerTurm” isimli eski şehir sur duvar kulelerinin oluşturduğu küçük bir meydan alanıdır.

 

Bu meydanda fotoğraflar çekerek Arnavut kaldırımlı, sağlı sollu yüz yıllık, yan yana dizilmiş rengarek evlerin yanında en soluk olan ama gösterişli Baumeisterhaus  evini de  barındıran “Ob. Schmiedgasse” (Demirci sk.) sokağını üzerinden kuzey yönünde yürüyerek kasabanın asıl meydanına ulaşalım..

Baumeisterhaus, 1596’dan kalma muhteşem cephesiyle bu güzel eski bina ve Bavyera’daki en iyi Rönesans evlerinden biri olarak kabul edilmekte. Günümüzde yapı bir otel ve restoran’ a ait.

 

“Schmiedgasse”

Baumeisterhaus

 

 

Market Square / Marktplatz :

Şehrin kalbi konumlu meydan ; 13. yy’ dan kalma Belediye binası (Rathaus) ve Belediye  Saat kulesinin, Ratstrinkstube / (Councillor’s Tavern) – Konsey tavernasının, Ortaçağ izlerini taşıyan süs havuzunun,  Christmas marketin ve St. Georges çeşmesinin de yer aldığı kasabanın en merkezi noktasıdır. Bir bakıma gezi alanlarının kesişme (bağlantı) yeridir.

13. yüzyılda inşa edilen Rathaus’ un en eski kısmı, Herrngasse sokağına  bakmaktadır. Daha sonraki bir ekleme, Eski Kent’in muhteşem manzaralarını sunan 16. yüzyıldan kalma 50 metre yüksekliğindeki kuledir.

Üstteki fotoğrafta meydanın batı kısmında kahve renkli bina “Rathaus”  olup sol yanında beyaz renkli yapı “Belediye Saat Kulesi” – (Torre Monicipio Rothenburg), sağ yanındaki beyaz yapı da  “Ratstrinkstube”dir (mekanik figürleriyle eski saati  de ilgi çeker)..

Konsey Tavernası

Meydanın güney kısmında da  “St. Georg Brunnen çeşmesi”, çeşmenin hemen arkasında da Fleisch-und Tanzhaus binasını ve Marienapotheke’ yi göreceksiniz. Fleisch-und Tanzhaus “Et ve Dans Evi” demek imiş. Bu şekilde adlandırılmasının nedeni ise eskiden binanın üst katının insanların dans etmek için buluştuğu mekan iken, alt katlarında kasaplar et satışı yapmaktaymış. “Marienapotheke” ise 1812’ den beri ayakta olan eski bir eczane.

 Fleisch-und TanzhausMarienapotheke

Her gün akşam 20:00’de meydanda Belediye Binası’nın önünden ‘Gece Bekçisi Turu (Night Watchman’s Tour)‘ düzenleniyor ve elinde meşhalelerle ve baltasıyla gelen orta çağ kıyafetli bir ‘gece bekçisi’ sokaklarında 1 saatlik bir ‘ortaçağ yürüyüşü’ yaptırıyor (Almanca & İngilizce). Kişi başı fiyatı 7 €..

 

Rathausturm (Torre Monicipio)  : Yapımına 14. yy’ da başlanan ve Rönesans döneminde tamamlanan bu kulenin tepesine çıkmak için yaklaşık 220 basamak çıkmayı göze almalısınız!

 

Käthe Wohlfahrt – Christkindlmarkt :  küçük kırmızı kamyonetin sahipleri olan mağaza. Bu dükkanda birbirinden farklı Noel ürünleri satılıyor. “365 gün boyunca açık Noel dükkanı” Käthe Wohlfahrt’ ın  Avrupa’nın ve hatta Amerika’nın pek çok yerinde mağazası bulunuyor. Ancak merkezi burası. Herrngasse sokağında karşılıklı iki mağazası yer alıyor. Biri Käthe Wohlfahrt Christkindlmarkt, diğeri ise Käthe Wohlfahrt Weihnachtsdorf.

 

Weihnachtsdorf’ un hemen yanında “Deutsches Weihnachtsmuseum” yani Noel Müzesi bulunuyor. Burada 19. ve 20. yy’ lara ait Noel süslemeleri, yerel geleneklere odaklanan mevsimlik dekorasyonlar ve eserler, fındıkkıranlar ve Noel piramitlerinin yanı sıra, Noel Baba’nın 150 figürü de dahil olmak üzere çok sayıda eski figürler sergileniyor.  Kış/ölü mevsimde  giriş ücreti yetişkinler için 2.5 € – çocuklar  ücretsiz. Yaz sezonu : yetişkinler için 4 €, çocuklar 2 €.

 

Markplaz meydanını kesen “Herrngasse” sokağında ;   1608 yılında geç Rönesans tarzında yenilenen St. George Çeşmesi (Georgsbrunnen)  bulunur  Sütun, isimsiz ejderha avcısının figürünü taçlandıran armalarla süslenmiştir. Rothenburg’ daki en büyük çeşme olup 8 m. derinliğindedir.

Kasaba’ nın en tipik tatlısı?   “Schneebälle – (Rothenburg Kartopu tatlısı)”.  Farklı tipte soslara sahip bir küre şeklinde tatlı bir hamurdur. Bir çok dükkanda satışı vardır ama burada iken “Brot Haus Café” de kahvenizle beraber tadına bakın..Boyutlarına göre adedi : 1.5 – 3 €, 4′ lü ambalajlı orta boy : 8 – 10 € dolayında.. (Adres : Ob. Schmiedgasse 10).

 

Çeşmenin az ilerisinde de  “Franziskanerkirche”  kilisesi yer almakta. Manastır 1285 yılı erken Gotik yapıda olup  Kutsal Ruh Kilisesi ile birlikte Rothenburg şehrindeki en eski kiliselerden biridir.

 

Kent sokaklarında geziyoruz.. Sağımız solumuz rengarenk, sivri çatılı  evler ile dolu..

 

Belediye Binası’ndan sadece kısa bir yürüyüş mesafesinde (kuzey sınırında) St. James Kilisesi (Kirchengemeinde St. Jakob /St.-Jakobs-Kirche)  bulunmakta. 1485’ te tamamlanan kilise, Almanya’ daki en iyi hac kiliselerinden biri olarak kabul ediliyor. Kilisede yer alan sunak, dar pencereleri ve yüksek kuleleri ile  şehrin en önemli kilisesidir. yapının mimarisi dışında dikkat çeken diğer özellikleri arasındadır.  Kilisenin en büyük emanetleri, efsaneye göre Mesih’in kanından bir damlasını barındıran  Kutsal Kan Sunağı’ dır. Giriş ücreti  : 2.5 €.

 
 
 

Gerlachschmiede ;  Modern ve geleneksel peri masallarını aratmayacak düzeyde estetik mimariye sahip bir evdir. Ev, Almanya’nın Bavyera eyaletinin Rothenburg ob der Tauber ilçesinde bulunmaktadır. Kasabadaki doğu sınırında bulunan bu yapı şehirin en güzel yarı ahşap binalardan biridir.

Kavisli çatısı ve üstteki rüzgar gülü ile huni şeklindeki bu “köşe” evinde, muhtemelen klasik ve modern masal tasvirlerinden çoğunu bulacaksınız.  2. Dünya Savaşı sırasında yok edilmiş ve sonrasında yeniden inşa edilmiştir. Bir zamana kadar demirci atölyesi olarak hizmet veren Gerlachschmeiede, günümüzde sadece dışarıdan görülebilen özel bir mülktür. (Adres : Wenggasse 50, 91541 Rothenburg).

 
 

Kent Müzeleri 

➛  Reichsstadtmuseum(Imperial City Museum) (Klosterhof 5, 91541 Rothenburg) : İmparatorluk Şehir Müzesi, 1258 yılında  Dominik manastırı olarak kurulan binada yer alır. Özellikle manastır mutfağı  Almanya’daki türünün en eski örneğidir. Ayrıca ;  manastır salonu, yemekhane, yatakhane ve manastır bölümleri de  iyi korunmuş olup  Orta Çağ’ın günlük yaşamına dair pek çok şeyi anımsatmaya devam eder.

➛  Mittelalterliches Kriminalmuseum (Ortaçağ Suç Müzesi)(web) ; Ortaçağ Suç ve Adalet Müzesi, dünyaca ünlü suç tarihi ve hukuk müzesidir. 1977 yılı itibariyle resmi olarak hizmete açılan müzede sayısız tarihi eser, suç ve ceza aleti bulunmaktadır. Avrupa Hukuk Tarihi için eşsiz kaynaklara sahip olan müze, aynı zamanda bu alanda araştırma yapanlar için de dünyadaki en iyi merkezdir.  İşkence odaları, işkence aletleri, kıyafetler ve 3 boyutlu canlandırmalar.. Müzenin girişi 7 Euro.  Adres : Burggasse 3-5, 91541 Rothenburg

  Ayrıca ; Çocuklu aileler için.. Kukla Müzesi (Puppenmuseum) ve Oyuncak Müzesi (Spielzeugmuseum) ilgi alanınıza giriyorsa görmeniz önerilmekte..

 
 

Gezi alanımız burada sonlanmıştır…

 
 
 

– Ana Sayfaya dön –

 
 
 

2 Yorum

  • Nevin Yüce

    Rotenburg od Tauber hakkında bilgi topluyordum.
    O kadar detaylı anlatmışsınız ki, 19- 20 Aralık 2023 tarihinde 2 gece konaklayacağımız köyde elimde harika bir rehber var.
    Ne kadar teşekkür etsem az, emeğimize sağlık

    • admin

      Sn Yüce, Memnuniyetiniz için teşekkürler.. Ailenizle umarım iyi bir gezi anısı olmuştur.. Biraz geç döndüm.. :)..Sağlık ve esenlikle iyi yıllar..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir