Isar Nehri ve Aktiviteleri & Münih Park alanları

 
 
 
Isar Nehri ;

Avusturya’nın Innsbruck kentinin kuzeydoğusunda, Karwendel Sıradağları’ ndan doğar ve Bavyera ovasına girdikten sonra kuzeydoğuya yönelerek Münih’ten geçer. Sonunda “Regensburg” yakınlarında Tuna nehrine karışır. Toplam 295 km’yi bulan seyir uzunluğuna sahiptir. Debisi yüksek olduğu için nehir taşımacılığına uygun değildir.

Alman National Sosyalist İşci Partisinin 1930′ larda avukatı olan  Hans Frank’ın külleri’nin döküldüğü nehirdir(2. dünya savaşı sonrası Nürnberg’ de yargılandı ve 1946 da asılarak idam edildi).

Nehir şehrin  tamamından güney-kuzey yönünde akar.  Yaz günlerinde, Isar sahil ve piknik alanı gibidir. Izar’ da yüzmek, sörf yapmak için idealdir. Münih’de bulunan “Flaucher”, Isar Nehri kıyısında yer alan bir plajdır. Flaucher çimli alanları, su kıyısındaki yolları ve ızgara yerleri ile ziyaretçilerine pek çok aktiviteyi bir arada sunmaktadır. Suyun sıcaklığı yazın 14 derece ila 21 derece arasında değişmekte.

Yılın herhangi bir zamanında doludur, Izar’da ziyaretçiler ve şehir sakinleri için yürüyüş, rekreasyon ve bazı sporlar (koşu, bisiklet, paten vb.) için ayrılı  yerler ve rotalar sunulmaktadır.

Nehir boyunca uzanan yürüme-bisiklet alanları ve parklar,   nehrin iki yakasını ve Izar’da bulunan adaları birbirine bağlayan  sayısız köprüleri vardır.

Isar’ın  batı kıyı şeridindeki yaklaşık 2 km. uzunlukta Steinsdorfstrasse caddesi (Steinsdorfstraße) ve Wiedenmeierstrasse caddesi (Widenmayerstraße)tarihi ve mimari anıtlar olan binalarla donatılmıştır.

Isar kent için  doğal nehir manzarasını oluştururken, küçük çakıllı sahil şeridi  ve taşkın (dalgalı) havzalarıyla Münih’te önemli bir merkezi rekreasyon alanı oluşturmaktadır.

Yüzme sezonu genelde 15 Mayıs’tan 15 Eylül’ e kadar sürer. Münih’ in güney kesiminde, nehrin batı tarafında, doğal bir açık yüzme havuzu olan “Maria Einsiedel” bulunmaktadır.

ISAR güney ve kuzey uçlarında bulunan, atık su arıtma tesisi & ultraviyole ışınları ile su dezenfeksiyon sistemleri ile donatılmıştır. Bu nedenle, ISAR’ daki su (şiddetli yağışlar ve sel durumları hariç), yüzmek için temiz ve güvenlidir.

Münih’ te deneyimli sörfçüler için, İngiliz bahçesinde bulunan yapay dalga merkezli  “Eisbach” (Eisbach-Welle) gölet bulunur (Parkın güney ucunda, Haus der Kunst sanat evi yakını).

Münih’in güney kesim ISAR’ın Doğu Kıyısında, hayvanların doğal ortamda barındığı kent  hayvanat bahçesi (Münchner Tierpark Hellabrunn) özellikle çocuklar için ilgi odağı olacaktır. Bahçe 1911 yapımlı, bilimsel veriler ile yönetilen, Isar çevresi yeşil alanda doğal yaşamlı 750 den fazla  hayvan türünü barındırır (adres : Techextreme / Tierparkstraße – 30)(2024 – tam bilet :18 €, 4-14 yaş : 7 €, 1 ergin & 4-14 yaş çocuklar için aile bileti: 22 €, 2 ebeveynli aileler : 39 €)(çocuklara ile yakını olabilir) – Ulaşım : U 3 metro – Thalkirchen (Tierpark)..

 
Müze adası (Museumsinsel / Museumsinsel),

Münih’in merkezindeki ISAR nehri üzerinde yer almaktadır.

Ada, Ludwig köprüsü ile iki’ ye  bölünmüştür. Adaya ayrıca iki kıyıdan ; Boschbrücke ve Zenneckbrücke köprüleri de bağlantı sağlar.

Ada kent’ in güneyinde Münih’teki en popüler ve ziyaret edilen yerlerden biridir. Buradaki müzede ;  astrofizikten hücre biyolojisine kadar 50 bilim ve mühendislik alanından 30 binden fazla sergiyi temsil eden dünyanın en büyük konu müzelerinden  Bilim ve Teknoloji Başyapıtları Müzesi (Alman Müzesi) bulunmaktadır. Yıllık ziyaretçi sayısı ortalama 1.5 milyon..1903’te bağışlanan müze arazi, eskiden kömür adası olarak bilinirmiş, şimdi ise adı “Müze adası”..Müzenin Münih sınırları içerisinde iki, Bonn’da ise bir olmak üzere toplamda üç bölümü bulunuyor (“Konu detayına buradan bakın” ).

Ulaşım : S1-2-3-4-6, Bus : 132, Tram : 16 –  (Isartor) inerek “Ludwigsbrücke” köprüsünden yürüyerek ; Bus 132 : Boschbürcke durağında inerek ayni isimli köprü üzerinden geçerek..
 
 
Önemli bazı Isar nehir köprüleri ;
Isar nehri üzerinde onlarca köprü bulunmaktadır. Şehir merkezli olan, önem arzeden Isar köprüleri (kısaca) ;

  • Reichenbach Köprüsü  (Reichenbachbrücke / Reichenbachstrasse),

ISAR üzerinde bulunan beton ve taş kemerli bir köprüdür. Yaklaşık 140 metre uzunluğa sahiptir ve 1846 yılında inşa edilmiş ve daha sonra ek yapı ile güçlendirilmiştir. Alman müzesine yakın konumdadır. (Ulaşım : U1-2-7 – Fraunhoferstraße )

  • Ludwig köprüsü (Ludwigsbrücke / Ludwigsbrucke) ; Müzeler adasında adayı ikiye bölen alanda bulunur (Alman müze yanındaki köprüdür). İlk yapımı ahşap imiş, taş olarak 1828 de kral I. Ludwig onuruna açılmış. Bu günkü haliise 1935′ lere dayanmakta.Yine Müze adasında  3 küçük köprü daha var. Boschbrücke, Zenneckbrücke ve  Cornelliusbrücke köprüleri..
  •  

  • Versteeg köprüsü (Wehrsteg) – ISAR nehri üzerindeki küçük Prater adasına (Maximilianeum yakınında) kuzeyden bağlantı sağlar.Ayni adanın güney uç bağlantısını da “Mariannenbrücke” köprüsü yapacaktır. Ada güneyini İsar’ın doğu bölümüne bağlayan köprüde “Kabelsteg” dır.

  • Maximiliansbrücke – Maximilian köprüsü : Kral II. Maximilian onuruna yapılmış. Köprü Isar’ın batı kısmındaki Maxmonument’ i doğuda Maximilianeum’a bağlar.

  • Luitpold bridge (Luitpoldbrücke) : Daha kuzeyde , büyük bulvarlardan Prinzregentenstraße’ yi ,  Friedensengel (Barış meleği) anıtına bağlayan köprüdür.

 
 
 
Önemli Parklar ;

Münih, yürüyüş, dinlenme veya spor yapmak için çok sayıda park, bahçe ve yeşil alana sahiptir. Bazı parklar şehrin merkezinde yer alır, diğerleri merkezden daha uzaktadır ve sessiz kalabalık olmayan alanlardır.

 

  • Hofgarten

Odeonsplatz’ın hemen arkasında, halk arasında ‘Mahkeme Bahçeleri’ olarak da anılan park alanıdır. Şehrin kalbinde yer alan bahçe, Residenz ve İngiliz Bahçesi arasında konumlanmıştır. Hofgarten, 1613–1617 yılları arasında İtalyan Rönesans tarzı bir peyzaj düzenlemesi ile oluşturulmuştur. Bahçe, Bavyera Dükü Maximilian I’in emri ile kurulmuştur. Bahçe merkezinde “Diana Tapınağı” olarak bilinen yuvarlak bir çardak yapı vardır. Roma tanrıçası Diana’ ya adanmış olan bu yapı 8 kemerlidir. Her bir kemerden başlayan ve çiçeklerin arasına doğru uzanan bir yol yapılmıştır. Bahçe alanını çevreleyen avlu duvarlarında resimler mevcut. Ulaşım : U bahn- U3-4-5-6 / Odeonsplatz ; Otobüs hat 58-100 / Odeonsplatz


 

  • Financial garden (garden of poets)

Altstadt-Lehel bölgesinin Kuzey-Batısında, Hofgarten Parkı’nın hemen kuzeyinde ve bitişiğinde yer alan küçük, halka açık bir parktır.

Şu anda, Park daha çok şairlerin bahçesi (Dichtergarten) olarak anılır. Münih şehri ile ilişkili şairler ve yazarlar tarafından saygı duyulan bir yer olarak bilinir. Şair, Fyodor Tutchev ve Heinrich-Heine-Brunnen’e ait heykeller ile süslüdür.

 

  • İngiliz bahçesi(Englischer Garten)

Dünyanın en büyük kentsel parklarından biri olan Münih’in merkezinde yer alan büyük bir halka açık parktır. Daha önce gezi alanlarında detaylı anlatılmıştır (“Konu detayına buradan bakın” ).

 

  • Olimpiyat Parkı (Olympiapark / Olympiapark)

Münih’te 1972 yaz Olimpiyat Oyunları için inşa edilen park kompleksidir. Daha önce gezi alanlarında detaylı anlatılmıştır (“Konu detayına buradan bakın” ).
 

  • Park West (Westpark / Westpark)

1983 yılında Uluslararası bahçecilik sergisi (IGA) için oluşturulan büyük bir kentsel kamu parkı olup; göl, kafe ve bira bahçesi, oyun alanları ve spor alanları, çeşmeler, heykeller, dinlenme yerleri, yürüyüş ve bisiklet yolları,  gül bahçesi (Beşyüz türden 20.000 gül ), açık havalarda yaz filmi gösterimlerine, canlı müzik konserlerine ve tiyatro gösterilerine ev sahipliği yapan kışmevsimide buz pateni olarak kullanılan bahçe alanıdır. Kent merkezinin güney batısında olup, U 6 metro (Westpark) ile ulaşım sağlanır.

 

  • Old Botanical garden

Maxvorstadt meydanının ve Merkez tren garının yakınında yer almaktadır ve halka açık bir şehir Parkı’dır. Neptün çeşmesi (Neptunbrunnen) ve 1936’da bir sergi alanı olarak oluşturulan sanat pavyonu (Kunstpavillon)’u  barındırır.

 

  • Nymphenburg Sarayı (Schloss Nymphenburg / Nymphenburg Schloss)

Avrupa’nın görkemli Kraliyet sarayı özelliği ile ve Münih’in popüler bir cazibe merkezi olmuş saray kompleksidir. Ayrıca, Nymphenburg Botanik bahçesinide barındırır. Daha önce gezi alanlarında detaylı anlatılmıştır (“Konu detayına buradan bakın” ).

 

  • Luitpoldpark (Luitpoldpark / Luitpoldpark)

33 hektarlık bir alana sahiptir ve Schwabing-West  bölgesinin Kuzey-Batı’sında yer almaktadır. Ulaşım ;  U -2-3-8 (Scheidplatz)
 

  • Hergarten Parkı (Hirschgarten),

Nymphenburg Sarayı’na yakın, Laim (S-Bahn) istasyonuna birkaç dakikalık yürüme mesafesindeki “Königlicher Hirschgarten”, devasa kestane ağaçlarının altında 8.000 kişi kapasitesiyle  ile dünyanın en büyük bira bahçelerindendir..Münih’teki ve aynı zamanda Bavyera’daki en büyük bira bahçesidir. Vazgeçilmezleri ; Ahşap fıçılardan Augustiner ve Tegernseer Spezia biraları, “Dunkles Radler” (limonatalı koyu bira), Steckerlfisch (geleneksel ızgara balık) ve büyük bir pretzel (Alman simiti). Yanı başında çocuklar için mini bir geyik parkını barındırır. Ulaşım : S-Bahn- S1-2-3-4-6-8 yada Otobüs hat 51-62 / Hirschgarten durağı


 

  • Bavarian Park (Bavariapark / Bavariapark)

Yaklaşık 6,8 hektarlık  sakin bir yerdir. Parkta: yürüyüş yolları, yeşil alanlar, heykeller ve çocuklar için oyun alanlarını barındırır. Theresienwiese’nin Batı tarafında (Lady Bavyera heykelinin ve Şeref Salonu’nun arkasında) yer alır.Burası ülkenin en ünlü ve dünyanın en büyük halk festivallerinden birisi olan “Oktoberfest” bira festivaline ev sahipliği yapan yerdir. Ulaşım : U bann – U4-5 / Schwanthalerhöhe

 

  • Park Ost ve Park  Rimer ; Münih’ in  sayıları onlarca olan diğer  park alanlarındandır.

 
 
 

– Münih ; Ana Klasöre dön –


 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir