Münih Şehir Gezisi.1

 
 

Münih’ i Geziyoruz – Şehir Merkezi

(2024 yılına günceldir)

 
 
 

Aşağıda Münih için merkezi konumlu 3 adet turist haritası mevcuttur. Genelde detaylı kent haritaları Turist danışma merkezlerinde küçük bir bedel ile satın alınabilir (içinde ulaşım haritası dahil, içe katlamalı guide – ortalama 7-8 € dolayında). Basit olanları ise ücretsizdir. Sizde kendinize isterseniz bir harita indirip şehri gezinize yardımcı olun..

Kentin turistik alanları genelde merkezi konumludur. Toplu taşımada MVV – Zone (bölge) M bileti yeterli olacaktır. Belki talebinizle M-1 (şehir merkezinin hemen yakın çevresi – ikinci bölge) bileti de düşünebilirsiniz?.. Ulaşım Münih’ te ucuz değilidir. Sakın biletsiz yolculuk yapmayın!. Kontrolde yakalanır iseniz 60 € ceza ödeyeceğinizi unutmayın! Doğru bölgeli (zone) bilet kullanın! Eğer bilet tipiniz onam (okutma-tastik) gerektiriyorsa araçlara binmeden istasyon girişlerinde yada tramvay-otobüs içinde mavi renkli özel “bilet makinalarında” okutarak yolculuğa başlayın (Validasyon).

Kent’ in merkezi yürünerek rahatlıkla gezilebilir.  Zaman zaman toplu taşıma ihtiyacı duyabilirsiniz. Önerim bu durumda, tekli (tek binişlik) / single bilet almamanızdır!.. Bunun yerine 10′ lu şerit bilet / Stripe Ticket alın..Farklı günlerde de kullanırsınız!

1 mayıs 2023 sonrası tüm Almanya’ da geçerli 49 €’ luk “Almanya Bilet” uygulaması başlamıştır( Bilet bilgi ve detaylarına bakın ).
 

Hatırlatalım ↣ Zone M (şehir merkezi) için – tam bilet tutarları (2024) ;

Tek kişilik Single bilet ↣ 3.90 € / Stripe Ticket (10 şerit) ↣ 17 €, günlük 1 kişi sınırsız bilet ↣ 9.20 €, Günlük grup (max. 5 erişkin için) bilet ↣ 17.80 €’ dur.

 

TURİST HARİTALARI (Münih)

###

###

** Son harita benim gezi haritamın fotoğraflanmış halidir!

 

 

MÜNİH’ i GEZİYORUZ

 

Kolaylık olsun diye biz kent’ i  6 + 1 (7) farklı gezi alanına ayırıp gezelim. Alttaki harita, bu 7 gezi bölgesindeki tarihi ve turistik alanları içine almaktadır. Tavsiyem Gezi alanı.1 ‘ den şehri tanımaya başlayın!

 

 

Kent’ i daha iyi anlayabilmek için ilkin Münih’ in tarihi kent kapılarına bir bakalım (Üstteki haritamızda * işaretli 3 adet alan).
 

Münih Şehir Kapıları

Karlstor, Isartor ve Sendlinger Tor : Münih’ in Orta Çağ şehir surlarından kalan üç kapıdır. Bu kapılar şehirde önemli bir turistik cazibe merkezi ve kentin uzun tarihinin harika bir hatırlatıcısıdır.

Orta Çağ boyunca, Münih’ in tarihi merkezi Altstadt, bir duvar setle korunuyordu. 1285 ve 1347 yılları arasında inşa edilen bu sur yapıları , Almanca’ da “tor” olarak adlandırılmıştır. Bilinen şehre giriş görevi gören dört büyük kule kapısı vardı. 18. yüzyılda, Bavyera’nın başkenti genişledikçe, Ortaçağ duvarları yavaş yavaş yıkılmış ve bugün sadece üç kapı kalmıştır.

 

Isartor (Isar Gate) :

Münih’ in doğusunda 1337 yılında inşa edilen Isartor, adını şehrin içinden geçen Isar Nehri’ne olan yakınlığından almıştır. Kapı 1833′ te restore edilmiş ve İkinci Dünya Savaşı sırasında ciddi hasar gördükten sonra tekrar restorasyon yapılmıştır. Münih’ in şehir kapılarından hala merkez kulesine sahip olan tek kapıdır ve bugün Alman komedyen Karl Valentin’e adanmış bir müzeye ev sahipliği yapmaktadır.

 

Sendlinger Tor :


Münih’ in Eski Kent bölgesinin en güney noktasında yer alan Sendlinger Tor, şehir kulelerinin en eskisidir. 1318 yılında İtalya’ya seyahat eden tüccarlar için geçit olarak inşa edilmiştir. Gotik tarzını yüzyıllar boyunca birçok tadilatla korumuş olsa da, iki kule arasında ilk önce merkezi bir kule  (daha sonra üç küçük kemer) olan boşluk, şimdi trafiğe izin vermek için yaratılmış büyük bir kemerdir.
 

Karlstor :

Tarihsel olarak Neuhauser Tor olarak bilinen ve Karlsplatz meydanında yapılmış kapı, 1797′ de yeniden adlandırılmış Karlstor adını almıştır. Kapı başlangıçta üç kuleden oluşuyormuş. Ancak, en yüksek kulesi, depolanan barut’ un patlamasından sonra 1857’de yıkılmış. Yan kuleler birkaç yıl sonra Neo-Gotik tarzda yeniden inşa edilmiş.


 
Yeri gelmişken, Münih’ te bir bölümü ayakta kalmış bir kapı daha var. Alte Pinakothek’ in tam karşısında ve Pinakothek der Moderne ile Brandhorst Müzesi arasında yer alan “Türkentor”, önemli bir konuma işaret etmektedir. Burası, 1826 yılında inşa edilen Bavyera Kraliyet Piyade Alayı’ na ait Türk kışlasından geriye kalan tek yapıdır. Türkentor 2008-2010 yılları arasında tamamen yenilenmiştir. Türkenkaserne ismi Türkenstraße’den türetilmiştir. Bu isim de Kurfürstenstraße no.17′ de 18. yüzyılın başlarındaki Türk savaşları sırasında kazıldığı iddia edilen Türk siperine (hendek) dayanmaktadır.

2010 yılında restore edilen yapının içinde Amerikalı sanatçı Walter De Maria’nın eseri olan çapı 2,60 metre olan 25 ton ağırlığındaki parlak “kırmızı granit küre” eseri var. Giriş ücretsizdir.
 
 
Şimdi kent gezimize başlıyabiliriz..

(Alstadt)

 
 
Gezi alanımız. Bölge 1 (Şehir merkezi – Alstadt) (Transport Zone M) :
 

Kentin tarihi ve cezbedici  turistik alanlarını kent merkezindeki Alstadt’ ta görebilirsiniz (üstteki harita). Sıklıkla ilk ziyaret edilen yer kent merkezi olan Marienplatz’ dır. Münih’i gezmek için en iyi başlangıç noktası, yani şehrin tarihi bölgesidir..Dünyaca ünlü bu meydan Almanların ünlü Noel pazarına, büyük bir çan kulesine, FC Bayern’in şampiyonluk kutlaması alanına veya her türlü gösteri – miting alanına ev sahipliğini yapar.

Münih’teki Marienplatz meydanı, Paris’teki Champs Elysees, Moskova’daki Kızıl Meydan veya Sovyet dönemindeki Central Department Store gibidir. Daha önce bu meydanın adı 9 ekim 1854 e kadar “Schrannenplatz” imiş. Marienplatz meydanı tarihinde  hem şövalye turnuvalarının yapıldığı hem de halka açık, infazların yapıldığı bir yermiş.

Kent’ in ana meydanı olan Marienplatz her daim renkli ve bir o kadar hareketli olan mekandır. Noel  – Christmas zamanı (kasım sonu başlar aralık sonuna kadar uzar) şehrin en renkli ve en büyük noel pazarı  bu meydanda kurulur. Isartor, Karlsplatz-Stachus, Odeonsplatz ve Sendlinger Tor arasındaki bu meydan araç trafiğine kapalı, yayalara açıktır (1972 Olimpiyat Oyunları için, Karlsplatz-Stachus ve Marienplatz arasındaki şehir merkezli alan merkezi, araçsız bir yaya bölgesine dönüştürülmüş)..  S5 hariç S1-S8 hatları, U3 ve U6 hatları, pek çok otobüs ve tramvay  ile meydana ulaşım kolaydır.

 

▶  Meydanda sıklıkla  ilk dikkati çeken yapı Yeni Belediye Sarayı’ dır (Neues Rathaus – New Town Hall ). 1898-1905 yılları arasında neo gotik tarzda inşa edilmiş ve 4 Bavyera kralı heykelleri ile süslünerek genişletilerek günümüzdeki görkemli halini almış. Bina iç, kısmındaki 400 odayı barındırmakta ve kent yönetimi ile ilgili çeşitli birimler tarafından kullanılıyor. Haftanın belirli günleri rehberli turlar ile iç bölüm gezilebilir.

Turizm danışma bürosu, yeni belediye binasında alt kat girişinde bulunur. (** Yeni Belediye Binası’nın avlusunda ücretli  bir tuvalet var!-2 €- ).

Başta Japon’ lar olmak üzere turist dahil yerli halkın da  merakla beklediği 32 figürlü kukla şovu olan ünlü “Glockenspiel”  binanın kulesinde gerçekleşiyor (Yeni Belediye Binası’nın kulesindeki carillon). Her gün şov saati 11.00 ile 12.00 de. Ayrıca 17.00 (mart – ekim arası) saatlerinde yapılıyor. Üst bölüm ; Dük V. Wilhelm’in 1568’deki düğün tasvirini, alt bölüm ise veba sonrası halka moral vermek amaçlı fıçı imalatçılarının yaptığı “Schäfflertanz” dansını (yani Cooper’s Dance) tasvir eden bir şovdur. Yaklaşık 15 dk. süren bu gösterilerden sonra küçük altın renkli bir kuş çıkıp şakıyor ve gösteri tamamlanıyor. Binanın  çanları 43 adet olup 7 ton ağırlıktadır. Figürler 1908′ den günümüze dek gelmiş ve 2007 de yeniden kapsamlı olarak yenilenmiştir. Çan müziğini veren carillon – müzik sistemi –  güneş enerjisi ile çalışır. Binanın cephe genişliği yaklaşık 100 m. kadardır. Bina 400 odaya sahiptir ve Ratskeller restoranı binanın bodrum katında yer alır. Yeni Belediye binası turları Cuma günleri saat 18.00’de, Cumartesi günleri saat 11.30 ve 15.30’da ve Pazar günleri saat 11.30 ve 13.30’da gerçekleşmektedir. Biletler Turist Bilgilendirme Merkezinden satın alınabilir – online rezervasyon tavsiye edilir (18 € – 2024).. Özellikl tarih hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen turistler için önerilir. Kural olarak, orada kayıt gerekli değildir ve yer varsa rehberli bir tura kısa sürede katılabilirsiniz. Binanın 85 metrelik gözlem kulesinden şehrin harika panoramasını yaz dönemi hergün saat 10.00-19.00, kış dönemi hafta içi 10.00-17.00 arası, 15 dk. süreli seyredebilirsiniz (31.05.2024 tarihine kadar Kule tırmanışı kapalıdır!). Tam bilet : 6.5 €, 7-18 yaş : 2.5 €, Münih Kartı ; tam 5.20 €/Çocuk ; 2 €, Münih City Pass ve 6 yaş altı Free.. asansör var! “Münchner Kindl” arması binanın çatısındadır ve bu şehrin arma üzerindeki (sembolün) adıdır.

***  ***

***  ***


 
FC Bayern Münih’in şampiyonluk kutlamalarının da düzenlendiği dünyaca ünlü belediye binası balkonuna ya da Hogwarts’ı andıran (Kurgusal evler – Harry Potter) Hukuk Kütüphanesi’nin okuma salonuna göz atmak isterseniz, Münih şehrinin resmi rehberi eşliğinde özel bir belediye binası turu rezervasyonu yaptırabilirsiniz.
 

Münih Hukuk Kütüphanesi (Juristische Bibliothek München), 1867 ve 1908 yılları arasında Gotik Uyanış tarzında inşa edilen Yeni Belediye Binası’nda yer almaktadır. Halka açık kütüphane aynı zamanda Münih Belediye Meclisi ve şehir idaresinin çalışma kütüphanesidir.

Marienplatz’ı ve tüm şehri yukarıdan ya 300’den fazla basamakla Münih’in simgesi olan Alter Peter’dan (Münih’in en eski kilisesi olan Marienplatz’ın arkasındaki Aziz Petrus Kilisesi’nin kulesidir) ya da asansörlü Yeni Belediye Binası kulesinden görebilirsiniz.
 

Yeni Belediye binası (iç görünüm)

 
Meydan, farklı güzelliklerdeki başka yapılara da ev sahipliği yapmakta..
 
Unutmadan, Münih ile kardeş olan ülke şehirleri belediye bina girişinde logoları ile gösterilmiştir.

 
 
 
▶  Eski Belediye Sarayı – (Altes Rathaus / Old Town Hall ) ;

Birçok insan görünümü ile  Eski Belediye Binası’nı ; zengin  neo-gotik tarzda inşa ve dekore edilmiş Yeni Belediye Binası’ ndan (Neues Rathaus) daha modern ve yeni olduğunu düşünüp yanılmaktadır!.. Aslında, Eski Belediye Binası’nın mimari tarihi 14. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bir masal kalesi’ ne benzer. Gotik salonu çok güzeldir ve ödül ve madalyalar orada sunulur.

Bina ilk olarak 1460 yılında Jörg von Halsbach tarafından inşa ettirilmiş. Ancak bu bina önce yangın ardından da II. Dünya Savaşı’ndaki bombardımanlar nedeniyle iki defa kullanılamaz hale gelmiştir. Şu anki yapı ise aslına uygun inşa edilmiş bir kopyadan ibarettir. Talbrucktor ; Binanın 12. yüzyılın sonunda inşa edilen ortaçağ Münih’inin  beş şehir kapısından birisidir. Taltor veya Belediye Binası Kulesi olarak da adlandırılır.

Eski Belediye Binası günümüzde temsili amaçlara hizmet etmektedir. Eski yapı sadeliği ile de güzeldir.

Altes Rathaus & Marienplatz


 

Altes Rathaus & St. Peter’s Church (katolik kilisesi)

Altes Rathaus’un önünde Shakespeare’in biricik Juliet karakterinin bronz bir heykeli bulunuyor. Heykelin sağ göğsüne dokunursanız ya da eline çiçek bırakırsanız diğer yarınızı bulacağınıza dair bir inanış vardır : )..İnsanlar dokuna dokuna bronz heykelin göğsünü aşındırmışlar!.

 

Hitler’ in propaganda bakanı Goebbels’in 1938’ de Kristallnacht hareketini * başlattığı nefret konuşmasına sahne olan yapının güney kulesinde, günümüzde Oyuncak Müzesi ( Spielzeugmuseum münchen ) bulunmakta. Ivan Steiger ailesinin en büyük Avrupa özel koleksiyonunun varlığı ve oyuncakların dört yüzyıl boyunca gelişimini göstermesi her yaş gurubuna hitap eder. Bebekler, demiryolları & trenler, buhar motorları, ayılar, uçaklar, ahşap oyuncaklar, Barbie’ler ve robotları bulacaksınız. Müze 1983′ den beri buradadır. Tam bilet : 6 €, 17 yaş altı : 2 €, Aile (2 ergin – 16 yaş ve altı 3 çocuk) : 12 €.. Ziyaret hergün saat 10.00-17.30

* ➛ Kristal Gece veya diğer bilinen adıyla Kırık Camlar Gecesi, (Almanca: Kristallnacht), 1938’de 9 Kasım’ı 10 Kasım’a bağlayan gece, Nasyonal Sosyalist Parti idâresi tarafından düzenlenen ve Yahudiler’e âit ev, iş yeri ve sinagoglara yapılmış kanlı ve ölümcül saldırıların gerçekleştiği gecenin adıdır.

 

▶   Meydana adını veren altın renkli “Mariensäule” sütunu – Meryem Ana  heykeli (11 m.’ lik kırmızı mermer sütun)  1638′ de 30 yıl savaşları ile  İsveç işgalinden sonra Prens Maximilian’ın emriyle kentin işgalden kurtulması nedeniyle Meryem Ana’ya şükran niteliğinde dikilmiş. Marian Sütunu Münih’in merkezi olarak kabul edilir ve aynı zamanda Katolikler için merkezi bir yerdir.

Başında bir taç sağ elinde asa bulunur. Tabanda dört tarafında, Orta Çağ  döneminin dört ana talihsizliği simgeleyen çocuk & ejderimsi heykeller bulunur. Meryem, bebek İsa’yı kucağına alır ve bir hilal üzerinde durur. Marian sütununun dibindeki cesurca savaşan dört putti (melek), Meryem’in kıtlık (ejderha), savaş (aslan), veba (basilisk) ve sapkınlığa (yılan) karşı kazandığı zaferi sembolize eder. Otuz Yıl Savaşları’ndaki İsveç işgali sırasında Münih’in korunması için minnettarlığın ifadesi figüre edilmiş.


 
Yeni belediye bina önündeki Balık çeşmesine (Fish fountain) mutluluk ve uğur getirmesi için bozuk para atarak dilekte bulunun.


Meydanda ; Neues Rathaus’un hemen yanında bulunan kavuniçi renkli  bina ise, çok katlı bir mağaza olan Ludwig Beck’e ait. Müzik severler, Ludwig Beck’te sunulan ürün çeşitliliğini mutlaka takdir edeceklerdir.

Karşı tarafında da başka bir mağaza “Galeri Kaufhof” var. 

 

Ludwig Beck mağaza yanı “Burgstraße” cadde üzerinden 250 m. kadar yol aldığımızda sağ yanımızda Bavyera hükümdarlarının 12. yy’ a kadar ikamet amaçlı kaldıkları Eski Mahkeme binası “Alter Hof” u görürsünüz. Yapının eski avlusu halka açıktır.

▪ Marienplatz meydanı 12. yy’ dan beri Alman tarihinde önemli olaylara sahne olmuştur.

Meydanın çevresi, kentin en iyi cafe & barlarına, restoranlara ve kalite mağazalara ev sahipliği yapar. Meydan, insanların iş çıkışı  buluşma ve soluklama, randevu merkezidir (Apple mağazasının yanında ve Yeni Belediye Binası’nın sağında ücretsiz Wi-Fi var) (Ulaşım : S Bahn – S1, S2, S3, S4, S6 ; U Bahn- U3, U6 / Marienplatz )

 

▶  Eski Belediye binası bitişiği ve Ludwig Back mağazası karşısında fırın ve pastane zincir mağazası olan “Rischart Café am Marienplatz” bulunmakta..  birşeyler atıştımak – kahve içmek için ideal bir mekandır. Ulaşım ; U bahn – U1-2-3-6-7 / Sendlinger Tor.

 

▶  Yerel mağazaları keşfetmek ister misiniz? Meydanın ana caddesi olan ve şehir kapısı Karlstor’a kadar uzanan Kaufingerstraße üzerinden  Karlsplatz’ a kadar ilerleyince bu cadde boyunca ; . Cafe-restoranlardan, lüks mağazlara kadar her şeyi burada bulursunuz. H&M, Kaufingertor AVM, Urban Outfitters giyimmğz., Hirmer erkek giyim, C & A mğz., Rezerved Giyim mğz., Zara , TK Max ve diğerleri..

Marienplatz meydanınına yaklaşık 200 m.  mesafede, alışveriş caddesi olan “Kaufingerstrasse 9”  numarada hem çocuklar (bence daha ziyade erişkinler) için ilgi alanı olanlara ;  dünya markası “LEGO” nun satış mağazası var. 2 katlı yapıda yok yok, ancak alım güçlerini oldukça zorlayacak bir hobi..Değer mi?, o karar size kalsın. “H&M ve Skechers” mağazalarının tam karşısı..


 
** Buralarda iken, Marienplatz’da “Neuhauser Str. 27, 80331 München” adresinde “Augustiner Stammhaus – Bierhalle” restoranında ünlü Alman birasının tadına bakın.


 

▶  Meydanın güney sınırlı bitişiğinde Petersplatz meydanı ve   St. Peter Kilisesi (Aziz Petrus – Peterkirche, Katolik kilisesi) bulunur. Münih Katedrali (Frauenkirche) ile birlikte kentteki en önemli dini yapıların başında geliyor.

Münih’in simgesi olan St Peter’s, kentteki en eski kayıtlı bölge kilisesidir. Halk dili ile Alter Peter / Yaşlı Peter kilisesi olarak da bilinir. 1327 de yanmış yeniden revüze edilmiştir.

1327’deki büyük yangının ardından Gotik tarzda genişletilmiş. 17. yüzyılın başlarında ise Rönesans ve Barok stillerinin harmanlandığı bir tasarımla baştan aşağı yenilenmiş. Kilise, adını 16. yüzyılın önemli mimarlarından Erasmus Grasser’in eseri olan Aziz Peter Heykeli’nden alıyor. 

 

Kulelerin dış cephesindeki saatler asimetrik yerleştirilmiştir. 90m. yüksekliğinde ve 300 kadar merdivene sahip kuleye ücretsiz çıkarak, sadece çan kulesine giriş için  ödeme  yaparsınız (Münih manzarası & Havanın açık olduğu günlerde manzaraya Alpler de ekleniyor) (Rindermarkt 1. Münih – ziyaret hergün saat 10-18, tam bilet : 3 €, indirimli : 1.5 €)..

Marienplatz’da görecek daha çok şey var. Meydana yürüme mesafesinde hemen kuzey sınırında Maximilian Str.’ de Nationaltheater (Ulusal Tiyatro), doğu sınırında  ünlü konukları ağırlamış, dünyaca ünlü kamusal işletmesi olan Bavyera yemekleri & bira salonu ile meşhur Hofbräuhaus’ u (Platzl 9 – Münih), batı sınırında  da kentin ünlü Katedrali  Meryem Ana Kilisesi’ ni görebilirsiniz.

 

– Gezi Haritamız –

 


 

▶  Meryem Ana Kilisesi (Frauenkirche – Dom zu Unserer Lieben Frau)  :


 

Çarpıcı kuleleri ile Frauenkirche, şehrin en ünlü simgesel yapısıdır. Yerel halk tarafından kulelerden biri Stasi (Anastasia) = Güney, Blasi (Blasius) = Kuzey olarak isimlendirilen İkonik kubbeli bu Katedral, Münih’in simgesi olup Münih ve Freising Başpiskoposu’nun katedralidir (Freising, Yukarı Bavyera’nın en eski şehridir ve MS 739’da kurulmuştur. Bin yıldan fazla bir süredir, Freising’in prens-piskoposları hüküm sürmüştür). Ama aynı zamanda büyük bir sanat yeri, önemli şahsiyetlerin kutsandığı ve azizlerin anıldığı bir yerdir. Diğer adı ; Cathedral Church of Our Lady’ dir.

 

 
Frauenkirche , geç Gotik döneme ait üç koridorlu bir salon kilisesidir. Nef 109 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde ve 37 metre yüksekliğindedir ve 20.000 kişiyi ağırlayabilir.

Kuzey ve Güney Kuleleri

Çevresinde bir şapel bulunan üç nefli geç Gotik tuğla bina 1494 yılında kutsanmıştır. Karakteristik kubbeleriyle iki kulenin birbirinden tam olarak bir metre yükseklik farkının olduğuna dair yaygın bir efsanenin aksine, neredeyse aynı yüksekliktedir. Kule yükseklikleri yaklaşık 98 metredir. Bu sebeple şehir idaresi, şehir merkezinde 100 metrenin üzerinde bina yapımına kesinlikle izin vermemektedir. Böylece kuleler uzaktan görülebilir haldedir. Kuzey kulesi halka açık değildir. Güney kulesi nisan-ekim arası ; Pazartesi-Cumartesi 10:00-18:00 | Pazar 13.00-18.00 | Son giriş: 18:00 ; Kasım-şubat arası ; Pzt–Cts 10:00–16:00 | Pazar 13.00-16.00 | Son giriş: 16.00 açıktır (Tırmanış ilk önce asma kata çıkan 89 basamaklı bir sarmal merdiven ile başlar, oradan bir asansör “4 kişiye kadar” ile kule odasına çıkılır – Tam bilet : 10 €, İndirimli: 5 €, aile :22 €).. Kent manzarası yanında uygun havada Bavyera Alpleri izlemek de mümkün. 

15. yüzyılda Münihli inşaatçı Jörg von Halsbach tarafından, yakınlarda taş ocağı olmadığı için maliyet nedenleriyle tuğla bina olarak inşa edilmiştir. Kuleler hariç, sadece 20 yıllık inşaatın ardından 1488 yılında tamamlanmıştır. Frauenkirche 1525 yılında ise karakteristik simgesi olan kulelerine sahip olmuştur. Bavyera’da bir çok kilisede göreceğiniz soğan biçimli kubbelerin en güzel örneklerinden biri Frauenkirche’ e, bu bakır kubbeler 1525 yılında eklenmiş.

Katedral girişi

2. Dünya Savaşı’nın hava saldırılarının neden olduğu ağır yıkımın ardından Frauenkirche , 1948’den 1955’e kadar basit, süssüz bir biçimde yeniden inşa edilmiş. Daha sonra giderek zenginleştirilmiştir. Restorasyon çalışmaları 2010’larda yeniden başlamış  ve kuzey kulede çalışmalar 2013 kışında tamamlanmıştır. Bugünün, Münih ve Freising Başpiskoposu’nun katedral kilisesidir.


Kilisenin, iç kısmındaki süslemelerin büyük kısmı II. Dünya Savaşı sırasında yok edilmiş. Ağır yıkıma rağmen girişindeki “Şeytanın Ayağı” gibi ilginç bir detay varlığını korumayı başarmış. Katedralin içinde, sayısız efsaneyle çevrelenmiş bir insan ayak izi olan  Şeytan’ ın kendi ayak izini kilisenin giriş bölgesinde bıraktığı söyleniyor. Rivayete göre şeytan, çevreye diğer dini binaların yapılmasından rahatsız olmuş. Kiliseyi yıkmak için fırtına çıkarttığına inanılan şeytan aynı zamanda katedralin bulunduğu sokakta esen rüzgarın kaynağı olarak kabul edildiği biliniyor.

Kilisede ayrıca Kral IV. Ludwig başta olmak üzere birçok önemli ismin mezarı bulunuyor (Ulaşım : S Bahn- S1, S2, S3, S4, S6 ; U- Bahn- U3, U6 / Marienplatz).

 

Kaufingerstraße caddesi,    “Karlsplaz” a doğru  birkaç yüzmetre sonra yerini Neuhauserstraße’ ye bırakır. Bu cadde başlangıcında sağ kolda ;1556’da Bavyera Dükü Albert V tarafından yaptırılmış   St. Michael Kilisesi bulunur. Kilise, Bavyera hükümdarlarının heykelleriyle süslenmiştir ve girişin kapısında  başmelek Mikail’in bir heykeli yükselir. Hemen karşında ünlü Alman bira markalı Bavyera restoran’ ı bulunur (Augustiner Stammhaus).

##

 

Yolun sonu bizi şehirde günümüze kadar yalnızca 3 adet kalmış şehir kapılarından, kentin batısında    Karlsplatz meydanındaki  “Karlstor” a çıkarır.
 

– Gezi Haritamız –

 

 

 
▶  Karlsplatz (Stachus) :

Yerel olarak Stachus olarak bilinen Karlsplatz, Orta Çağ şehir surlarının yıkılmasından sonra 18. yüzyılda inşa edilen Münih’in kalbinde yer alan bir meydandır (“Stachus” ; Stachusgarten adını taşıyan bir bira bahçesine sahip bir restorandan geliyor. Restoran 1755 yılında Eustachius Föderl tarafından bu meydanda işletilmiştir). Ana tren garının çok yakınlarında bulunan bu meydan Bavyera hükümdarlarından Karl Theodor’a ithafen adlandırılmış. Ancak  adını bile anmak istemeyen yerel halk, buraya Stachus demeyi tercih etmiş.

Justizpalast

Meydana ait gözlenebilen en haşmetli yapı  yeşil kubbeli Bavyera Münih Adalet sarayı olan “Justizpalast” olacaktır. Meydanda ; Yaz aylarında, büyük bir çeşme -fiskiye alanı  ile  odak noktası iken bu alan, kışın buz pateni pistine dönüşmekte.
 

Karlsplatz meydanından



Her daim hareketli olan Karlsplatz, şehrin en önemli alışveriş caddelerinden biri olan Neuhauserstrasse ile tarihi Marienplatz’a katılan popüler bir buluşma noktasıdır. Ayrıca meydana yakın bir alanda Saturn elektronik mağazası var..ilgileneceklere..

 
 
Karlstor :

Tarihsel olarak Neuhauser Tor olarak bilinen ve Karlsplatz meydanında yapılmış kapı, 1797’de yeniden adlandırılmış Karlstor adını almıştır. Kapı başlangıçta üç kuleden oluşuyormuş. Ancak, en yüksek kulesi, depolanan barut’un patlamasından sonra 1857’de yıkılmış. Yan kuleler birkaç yıl sonra Neo-Gotik tarzda yeniden inşa edilmiş.

Orta çağlardan 18. yüzyılın sonlarına kadar Münih’in ünlü şehir surlarından biridir. Büyük bir savunma tahkimatı ve kontrol noktası olarak hizmet etmiştir. 

Ulaşım ➵ U-Bahn: Karlsplatz, U4 ve U5 hatları. Tramvay: 16, 17 ve 18 numaralı hatlar. S-Bahn: S1, S2, S3, S4, S6, S7, S8, S27, SP1 ve SP2 hatları..
 

İster isek ; Karlsplaz’ tan güney yönde “Sonnenstraße” caddesi üzerinden yaklaşık 600 m. kadar yürüyünce yeni bir meydana ulaşabiliriz (Sendlinger Tor Platz) ( &Sendlinger Kapısı)( yukarıda tarihi kent kapıları içeriğinde anlatılmıştır!)..


Sendlinger Tor, ortaçağ döneminde Münih’te bulunan üç gotik şehir kapısından güneyde olanı (Kent’ in güney giriş kapısı). 1228 – 1337 yılları arasında merkezi bir kuleyle inşa edilmiş ancak 1808’de yıkılmış ve revüzyonlar ile günümüzdeki halini almıştır. Kapıdan geriye kalan tek şey kemer, ana kapı ve iki yan kule. Burası bir çok metronun kesişim noktası olan Sendlinger Tor metrosunun çıkış noktasında bulunuyor (ayni zamanda tramvay hattı var). İsmini verdiği Sendlinger srt. (caddesi) alışveriş için çok çok ideal ortamdır.
 
 
Yada, Karlsplaz’ ın kuzey doğu yön ve “Lenbachpl.” güzergahı ile 500 m. kadar yürünür ise, yan yana bulunan farklı 2 meydan bizi karşılar olacaktır.

 
▶  Lenbach Square & Maximiliansplatz

Lenbach Meydanı (Lenbachplatz), Münih’in tarihi eski kentinin batı ucunda, Karlsplatz sınırında bulunan ve eski şehir halkasının bir parçası olan yaklaşık 250 m. lik yaya yolu ve üzerinde kamusal yapıları içeren alan olup, Maximiliansplatz ile bütünleşir. Meydan, tarihi binalara ve  bir çeşme’ ye (Wittelsbach Fountain) ev sahipliği yapar. Burada bulunan önemli yapılar ; Landgericht München (Münih Bölge Mahkemesi), Bernheimer Evi, Eski Bavyera Bankası’dır. Maximiliansplatz ; Lenbach & Karlsplatz ile Odeonsplatz arasında kalan yeşi park alanıdır. Altstadt-Lehel ve Maxvorstadt bölgeleri arasında yer alan dikdörtgenims bir halk’ a açık meydan ve bahçedir. Park aalanında yrıca Friedrich Schiller, Justus von Liebig ve Max Joseph von Pettenkofer gibi birçok tanınmış Alman’ın anıtları bulunmaktadır. Ulaşım : S- Bahn S1-2-4-6-8 / Karlsplatz

Lenbach Square

Landgericht München (Münih Bölge Mahkemesi)

Bernheimer hause & Wittelsbach Fountain


 
Biz tekrardan Alstadt’ a (old town) dönüp, Münih’in eski şehir merkezli gezisine devam edelim.

“Marienplatz” bölgesinden yakınlardaki hemen bitişiği bir alana yönleniyoruz.

Meydana hemen komşu güney doğu sınırındaki  tarafta  Marienplatz’ a 2 dk. (250 m.) yürüme mesafeli bir pazar alanımız olacak.

 

▶  Viktualienmartkt :

Geçmişi çok gerilere dayanan bu pazar yeri (aslında bir meydan) tarihinde  “Farmers Market – Çiftçipazarı” imiş. Çiftçiler, üreticiler taze ürünlerini getirip burada satıyormuş. Günümüzde ise aslında benzer bir mantıkla, ancak biraz daha modernize edilmiş ve çeşitlendirilmiş ürünleri le renklenmiştir. Gurme lezzetlere yer verilmesi nedeniyle Orta Avrupa’nın en iyileri arasında gösterilen pazar, ilk başlarda Marienplatz’da kuruluyormuş. Ancak alan küçük gelmeye başlayınca, 1807 yılında şimdiki yerine taşınmış (daha fazla detay için – bakın).

Tezgâhlarının büyük çoğunluğu kurulduğu ilk günlerden beri aynı aileler tarafından işletilen pazarda taze meyve ve sebzeden peynir çeşitlerine, reçelden mantar türlerine kadar birçok farklı ürünü bulabilirsiniz. Pazar hariç haftanın hangi günü buraya giderseniz gidin, oldukça canlı bir bira bahçesini ve lezzetli yemek restoranlarını bulabilirsiniz (Münih 200 den fazla ünlü bira bahçelerine sahiptir. Kent’in en merkezi konumunda yer alan “Biergarten Viktualienmarkt” buradadır. Adres : Viktualienmarkt 9, 80331 München )(Pazar ulaşımı : S bahn S1-2-3-4-6 ; U bahn U3-6 / Marienplatz).


 
▶  Bu pazar alanında soluklanıp bir şeyler atıştırdıktan sonra yönümüzü şimdi biz kent merkezine komşu, meydanın hemen kuzeyinde yürüme mesafeli “Odeonsplatz” a çeviriyoruz..
 
 
Sonraki sayfamızda buraları görmüş olacağız..
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

-Münih Gezi Rehberi ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir