Bavyera (& Münih) ve Bira – Münih’te Yemek Kültürü

 
 

Bavyera ve Bira & Bira Bahçeleri

 
 
Dünya’ nın en büyük bira festivali Oktoberfest (Bavyera dilinde Wiesn).

1810 yılından beri her yıl düzenlenen bu festivale Bavyera (& Münih) ev  sahipliği yapmakta.  Eylül ayının son günleri ve Ekim ayının ilk günlerinde düzenlene gelen 2 hafta süren bir festivaldir.

Bavyera’da bira yiyecek olarak kabul edilir. Eskiye nazaran bir miktar azalsa bile ; Almanya’ da günlük bira tüketimi kişi başına yılda 100 lt.’ nin üzerindedir.

Ancak : Almanların en popüler içeceğinin bira değil de maden suyu olduğunu öğrenince şaşırmayın!. Ama gerçek bu. Maden suyu Almanya’ da açık ara en çok satın alınan ve tüketilen içecek (Maden suyu ve soda aynı şey değildir). Maden suyu, Almanya gibi ülkelerde normal su yerine içilir.

Bavyera, 600’ den fazla bira fabrikası ile Almanya’daki bira fabrikalarının yarısına ev sahipliği yapıyor (Almanya bira üretiminde Avrupa’ da ilk sırada). Butik bira anlayışının yaygınlaşması ile, bu sayı daha da artıyor. En önde gelen bölge, yaklaşık 1 milyon yaşayanı ve 160 bira fabrikası olan, aynı zamanda “bira cenneti Franken” olarak da anılan Oberfranken.

Alman’ larda bira tüketimi 16 yaş üstü için serbest iken, alkollü içeceklerde yaş sınırı 18 +
 
Almanların iyi yaptığı şeyleri sayılırsa araba, beyaz eşya, teknoloji harici acaba kaç kişi birayı da sayacaktır? Dünya üzerinde bu kadar köklü bir bira geçmişi ve kültürü olan çok kaç millet vardır. Olası fazla değil..
Bavyera Dükü V. Wilhelm 1516 yılında “The Reinheitsgebot” olarak da bilinen “German Beer Purity Law” olarak anılan biradaki saflık yasasını yürürlüğe almış. Bu yasaya göre biranın Almanya sınırları içerisindeki hammaddeleri bir standarda bağlanmış. 3 malzeme içerecek bir bira (su, şerbetçiotu, ve arpadan oluşması) standarda bağlanmış. Dünya üzerinde yasa hala geçerli. Asıl olan, şerbetçiotu bu süreçte önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda bu konu Bavyera’ nın da kozudur. Bavyera’ nın  tam ortasında, dünyanın en büyük şerbetçiotu üretim yeri olan Hallertau bulunmakta.
 

En çok tercih edilen Alman bira markaları ise sırayla ; Becks, Krombacher, Warsteiner, Bitburger, Veltins, König Pilsener, Paulaner, Erdinger, Oettinger ve Jever’ dir.

Tarihi 1873’lere kadar dayanan Beck’s’ in Almanya’ nın en çok tüketilen birası olmasının yanında  bir de hikayesi de var. 19. yy başlarında, Bavyera’ da neredeyse 30 bin bira fabrikası mevcutmuş. Bunların çoğu, yerlilerin bulunduğu meyhanelere bira tedarik eden küçük köy işletmeleri imiş. Neredeyse her manastır kendi bira fabrikasına sahipmiş.
 
Alman bira türleri sıralayacak olursak (sık bilinen türleri ile);

▪ Pilsner / Helles : Heineken, Budweiser, Tuborg, Bomonti, Efes…Bütün büyük üreticilerin esin kaynağı olan bira türü. Bu açık renkli Lager Çek Cumhuriyeti Pilsner Urquell tarafından bizlere ilham olmuş tipi. 2 tipi var (Çek yada Alman).

▪ Maibock / Bock : Açık renkten (maibock), kopkoyu renklere (Doppelbock, eisbock) kadar değişebilen bir bira ailesi. Kehribar – kahve rengi arasında bir renk ile, sert ve oldukça maltlı, genelde %6-7 arasında alkole sahip yanık (kavrulmuş) buğday aromalı bira. Maibock diye geçen biralar genelde mevsimsel olarak üretilen ve özellikle ilkbahar döneminde elde edilen bir Bock türü. “Mai” Almanca’da Mayıs demek, mevsimselliği de oradan geliyor.

▪  Schwarzbier Doppelbock / Eisbock :  Daha sert, daha maltlı. Eski bir manastır geleneğine dayanıyor geçmişi. Renk : kopkoyu, simsiyah renktedir, ancak daha açık renkli de olabilirler. Alkol oranı az yüksektir. Koyu renkli versiyonlar çikolata ve koyu meyvelere yakın tat sunabilir. Bu biralar oldukça zengin tat ve aroma sunarlar ve sonları “-ator” ile biter, örneğin Paulaner Salvator..

▪  Schwarzbier : Yaklaşık % 5 alkol içeren kapkaranlık siyah bira..

Tür olarak listeyi uzatmak mümkün.. Temel tipler üstte sıraladıklarımızdır.
 

 
Doğal olarak Münih’ te açık yada kapalı birçok alanda bira tüketimi olmakta.. Hava güzel ise Bira Bahçeleri yok olamadı ise kapalı mekanlar..
 
 
 
Bu MEKANLAR nerelerdir ? ;
 

✓  Açık alan ve bahçelerde bira içmek mutlaka daha güzeldir ama kent’ in meşhur birasını kapalı mekanlarda da içebileceğiniz yerler vardır.


Münih ve Bavyera’da bira, hayatın önemli bir parçasıdır. Ülkenin en iyi bira ve bira fabrikalarının bazılarını barındıran şehir, aynı zamanda en iyi birahane ve bahçelerin bazılarına ev sahipliği yapmakta. Öncelikli bizim deneyimli olduğumuz bir iki mekandan (altta, son iki foto İngiliz bahçesinden)..

Oktoberfest ya da çevirisi ile Ekim festivali, Almanya’nın Bavyera eyaletinin Münih kentinde her yıl Eylül ayının son günleri ve Ekim ayının ilk günlerinde düzenlenen ve yaklaşık 2 hafta süren bir festivaldir. Her yıl yaklaşık 6 milyon kişinin katıldığı bu festival Münih şehrindeki en ünlü olaydır. Festival, genellikle Almanlarca kısaca “d’ Wiesn” ya da “d’Waasn” olarak söylenen Theresienwiese (Therese Alanı) isimli büyük bir yerde yapılmaktadır. Festivalin en önemli özelliği biradır ve her sene festival kutlaması, Münih Belediye Başkanının büyük bir ahşap bira fıçısına çeşme çakması töreni ile başlar, Almanlar bu eylemi “O’zapft is!” (Bavyeraca: “Çeşmelendi!”) biçiminde seslendirirler.

Bu kutlamalar için özel olarak bir Oktoberfest birası mayalanır ki bu bira hem tat hem de alkol bakımından biraz koyu renkli ve serttir. Bu bira Maß denen denen bir litrelik özel bardaklarda sunulur ve ilk Maß Bavyera Başkanına ikram edilir.


➛ Bir başka açık & kapalı alanlı Münih merkezli, Marienplatz’ da merkezi konumlu ve eski belediye bina arka yol cephesinde “Orlandostraße 5, 80331 München” adresindeki “Augustiner Stammhaus – Bierhalle” – ünlü markanın zincir restoranlarından “Augustiner am Platzl” olacaktır (Platz meydanı). Aynı işletmenin “Neuhauser Str. 27, 80331 München” adresinde başka bir şubesi de vardır (Karlsplatz meydanına yakın, Saturn elk. mağaza yakında). Ünlü Alman (Münih) birası, Augustiner’ i orada bir yudumlayın..Oktoberfest festival sırasında fiyatların iki veya üç katına çıktığını unutmayın, bu nedenle bu süre zarfında ziyaret etmeyi planlıyorsanız önceden rezervasyon yaptırın. “Helles” açık renk bira, “Dunkles” dediklerinde koyu renk bira kastedilir ve Almanlar birayı su gibi tüketirler.


 

Bir başka bira bahçesi, ➛ Weihenstephan farklı bir alternatif olabilir. Münih dışında, Bavyera Freising’deki doğal bir tepede olan 1040 yılında kurulmuş “Weihenstephan” eski Manastırı’nın yerinde bulunan bir Alman bira fabrikasıdır.

Havaalanı yakınınlarındaki Freising şehir merkezine yaklaşık 38 km uzakta , Münih’ in kuzey doğusundadır (ulaşım : S 1 – Freising) (Adres : Alte Akademie 2 – 85354 Freising).. Bavyera Devlet Bira Fabrikası olan Weihenstephan’ın yaklaşık 1000 yıllık tarihi boyunca süregelmiş bu turun tadını çıkaracaksınız. Tur, bira spesiyalitelerin farklı lezzetlerini keşfedebileceğiniz bir bira tadımı seansı ile sona erecektir. 18 yaş altı yanında bulunan erişkin ile girer!. Tam bilet : 16 €..10-16 yaş : 8 €..

 
 
Ve Münih için ünlü bir mekana gidelim..
 
✦✦ Kısaca Hofbräuhaus / “Hofbräuhaus am Platzl” (Platzl 9, 80331 München) ✦✦
 


Adres : Burası şehrin tam merkezindedir. Marianplatz’ da “Eski Belediye – Altes Rathaus” binasının saat kulesinin arkasındaki “Sparkassenen Str” caddesine girip 250 m. kadar yürüyerek  bu caddeye bağlanan  “Platzl” meydanında bulunur.. Bu meydan canlılığı ile ayni zamanda Münih “Hard Rock Cafe” ve “Augustiner am Platzl” gibi özelllikli mekanlara da ev sahipliği yapar.
 

HB, Münih şehrindeki ünlü bira evi’ dir. II. Dünya Savaşı öncesi Almanya’daki nasyonal sosyalist hareketinin lideri olan Adolf Hitler, Hermann Göring, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler gibi arkadaşlarıyla bu birahanede toplanıp, Nasyonal Sosyalist Parti’nin politikalarını belirledikleri mekandır. Dünya çapında en çok bilinen ve geleneği devam eden Alman birahanesidir. 1589 yılında Bavyera Dükü Maximillian tarafından resmi Royal Bira Fabrikası olarak kurulan Münih’teki en eski bira salonudur. Kısa bir süre sonra, Bavyera Hükümeti tarafından kamuya açık hale getirilerek işletilmiştir ve o zamandan bu yana da kalmıştır.İkinci Dünya Savaşı bombalamalarında, Hofbräuhaus ağır hasar almıştır ve 1958 yılına kadar kapalı kalmıştır. Etkileyici bira salonuyla ilgili hikayeleri anlatan ve Büyük bira bardağı” lakabını veren Amerikalı askerler tarafından ikonik “HB” logosu ile anılır. Burası, geleneksel Bavyera yemeklerini yiyebileceğiniz yerdir. (Detay için – bakın)

 

Platzl Meydanı’ ndan..


 

Münih’teki en iyi bira salonlarını ve bahçelerini ziyaret etmek isterseniz (başta İngiliz bahçesi olmak üzere) ; Augustiner-Braustuben, Löwenbräukeller, Hirschgarten, Augustiner Keller, Hofbräuhaus München, Tap House, Paulaner Bräuhaus, Chinesischer Turm, Biergarten Viktualienmarkt, Wirtshaus im Braunauer Hof ve diğerlerinden biri yada birkaçı sizin tercihlerinize kalacaktır (Aşağıdaki listeye bakın, karar verin).

 

 Kendine özgü özellikleriyle → Münih bira bahçeleri..
 
 
Önemli Bahçe alanları & Bira bahçeleri listesi ☟ ;

# Theresienwiese : İlk akla gelen kent’ in en büyük bahçe alanlı ve dünyaca ünlü “Oktoberfest” e ev sahipliği yapan bahçe ile başlayalım.

Hirschgarten, güz dönemi her sene iki haftalığına da olsa Almanya’nın en büyük bira bahçesi olma özelliğini artık Teresa’nın Çayırı’na (Theresienwiese) kaptırmış durumdadır. Her yıl Eylül ayının sonunda burada kutlanan Oktoberfest’ te milyonlarca Münihli ve turist, karnaval eşliğinde dans ediyor ve biralarını yudumluyor. 1810 yılında Bavyera Prensi Ludwig’in Saksonya Prensesi Teresa ile evlenmesinin şerefine başlayan Oktoberfest, nam-ı diğer “die Wiesn”, 200 yıldır Teresa’nın adını taşıyan açık alanda kutlanmaya devam ediyor.
Bu dönem harici meydan da bir kaç bira bahçesini bulmanız da mümkün. Ulaşım : U bahn-U4-5 / Theresienwiese, park girişi ücretsiz!

** Oktoberfest’ e ait bir kaç terim : 1 lt.’ lik biranın bardağı (Maß) / O’zapft is!: Bavyera dilinde “çeşmelendi” anlamına gelen ve festivalin resmen açılışını ifade eden sözcük / Bierzelt: binlerce kişiyi ağırlayan devasa bira çadırları (Örneğin Schottenhamel çadırı 1857’den beri kuruluyor ve 10,000 kişiyi içine alabiliyor) / d’Wiesn ya da d’Waasn: Oktoberfest’in yapıldığı Teresa Çayırı’nın halk arasındaki adı / Hendl: Festivalde binlercesi tüketilen bütün kızarmış tavuğa verilen ad…



 
# Königlicher Hirschgarten (Hirschgartenallee 1, Münih) :

Nymphenburg Sarayı’na yakın, Laim (S-Bahn) istasyonuna birkaç dakikalık yürüme mesafesindeki “Königlicher Hirschgarten”, devasa kestane ağaçlarının altında 8.000 kişi kapasitesiyle  ile dünyanın en büyük bira bahçelerindendir..Münih’teki ve aynı zamanda Bavyera’daki en büyük bira bahçesidir. Vazgeçilmezleri ; Ahşap fıçılardan Augustiner ve Tegernseer Spezia biraları, “Dunkles Radler” (limonatalı koyu bira), Steckerlfisch (geleneksel ızgara balık) ve büyük bir pretzel (Alman simiti). Yanı başında çocuklar için mini bir geyik parkını barındırır. Ulaşım : S-Bahn- S1-2-3-4-6-8 yada Otobüs hat 51-62 / Hirschgarten durağı


 
# Augustiner Keller (Arnulfstraße 52, Münih) :

7000 kişilik kapasite ile üçüncü en büyük bahçedir. Münih klasiği Augustiner fıçı birasının tadılacağı mekanlardandır. Bira bahçesi 1812 yılında açılmıştır. Çoğu bira bahçesinde olduğu gibi, konukların servisli bir alana ek olarak kendi yemeklerini getirebilecekleri self-servis bir alan bulunmaktadır.Her zil çalması, yeni açılan Augustiner fıçısına işaret eder! Ana tren garı – Hauptbahnhof’ un hemen kuzey batısındadır. Bavyera mutfağının ve uluslararası lezzetlerin servis edildiği, büyük bira bahçesi ve salonuyla ünlü popüler restoran konumludur.


 

# English Garden & Chinesischer Turm (İngiliz Bahçesi) : Almanya’nın Münih kentindeki Englischer Garten, ‘İngiliz Bahçesi’ tarzının en iyi örneklerinden bir olarak kabul görüyor. Münih’in merkezinde, şehir merkezinden kuzeydoğu şehir sınırlarına kadar uzanan büyük bir halk parkı olan ‘İngiliz Bahçesi’ Bavyera Prensi “Charles Theodore” için Sir Benjamin Thompson (1753–1814) tarafından oluşturulmuştur. Thompson’ın halefleri daha sonra parkı hem genişletmiş hem de geliştirmiştir. 375 hektarlık bir alanı kaplayan park, dünyanın en büyük kentsel halka açık parklarındandır. Adı, İngiltere’de 18. yüzyılın ortalarından 19. yüzyılın başlarına kadar popüler olan peyzaj mimarı  Brown ile özdeşleşmiştir..Bahçe kuzey ve güney olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Kuzey kesiminde günlük şehir hayatının koşuşturmacasından kaçabilir ve şehirden uzaklaşabilirsiniz. Güney kesimde ise müzik dinleyebilir ve çeşitli konsepteki cafe ve restoranlar sayesinde keyifli zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca park alanında km.’lerce uzunlukta bisiklet yolu da var.  Bahçe’nin, yaklaşık 150 hektarı ağaçlık, 187 hektarı çayır ve 16 hektarlık alanı da gölet’ ten oluşmaktadır.  Londra’daki Hyde Park’tan veya New York’taki Central Park’tan daha büyüktür. Münih’teki en büyük ikinci bira bahçesi de burada bulunmakta. Üniversiteye olan yakınlığı nedeniyle, bira bahçesi genellikle birçok turist de dahil olmak üzere park ziyaretçisiyle karışık genç bir kalabalığa hitap eder. Yemek tezgahlarında Steckerlfisch (çubukta ızgara balık), Hendl (kavrulmuş tavuk), Schweinshaxn (kavrulmuş domuz mafsal’ı), Obatzda ve Auszogne gibi geleneksel bira bahçesi yemekleri sunulmaktadır.

Park, farklı karakteristikteki yapıları barındırıyor. Bunlardan en ünlüsü Çin Kulesi..  Çin tarzındaki pagoda 5 katlı ve 25 metre yüksekliğinde. Çin Kulesi, 18. yüzyılda inşa edilmiş ve İngiliz Bahçesi’nin simge yapısı olarak kabul edilmektedir. Çin Kulesi, günümüzde bir restoran olarak hizmet vermektedir (Kulenin yanı devasa bir bira bahçesi – Beergarten). Yine bahçede ; 1791’den kalma klasik bir yapı olan Rumfordschlössl, 1972’de inşa edilen Japon Çay Evi de bulunmakta (1972 yaz olimpiyatları’nda Japon şehri Sapporo ie özdeşleşen Japon bahçesi içinde bulunur). Çin Kulesi’ne özel olan etkinlik, her yıl düzenlenen Kocherlball’ dur . Kocherlball ; genellikle Temmuzun 3. Pazar günü sabah saat 6’ dan 10’ a kadar Münih’ teki İngiliz Bahçesi’ ndeki Çin Kulesi’ nde gerçekleşen eski geleneklere dayanan, temizlik-mutfak  türü çalışan ev işçilerinin bir halk dansları etkinliğidir.
 

Monopteros (Eng. Garden)

Bu devasa parkın içinde oluşturulan 78 kilometrelik patikada, yürüyüş ve koşu yapanların yanısıra bisiklet tutkunlarını da yılın her mevsiminde görebilmek mümkün. Parkın içinde bulunan Kleinhesseloher see suni gölet’ te yüzülemese de, su sporları yapılabiliyor. Ayrıca bahçenin içerisinde Kutsananlar Adası olarak kabul edilen Seehaus restoranı da yer almaktadır.  Bahçede bulunan diğer bir tarihi yapı ise (Monopteros) Yunan Tapınağı’ dır.
 

İngiliz Bahçesinden..


 
Ve diğer bahçeler…
 

# Taxisgarten (Taxisstrasse 12- 80637 Münih (Neuhausen) : Gern metro istasyonu yanında, 2000 kişilik sakin bir alan. Münih’in “Neuhausen” bölgesinde yer alan, sakin bir bira bahçesidir. Bahçe, bölge sakinleri için popüler bir buluşma yeridir.Yanışbaşındaki  “Taxisklinik”, Bavyera’nın en büyük kadın-doğum kliniğidir. Genç birçok baba, yeni doğan bebeklerinin doğumunu bu bira bahçesinde kutlar.1924 yılından beri var olan bahçe, 1. dünya savaşında gaziler için bir tedavi alanı imiş.

# Seehaus (Müze Merkezi)(Kleinhesselohe 3 – 80802 Münih (Schwabing) : bira bahçesi, şehrin kalbinde, Münih’in yeşil vahası Englischer Garten’daki “Kleinhesseloher See” de yer almaktadır. Kleinhesseloher See, 1803 yılında oluşturulan yapay bir göldür.

# Hofbräukeller Innere Wiener Straße 19 – 81667 Münih (Haidhausen) :
Bu bira bahçesi, Hofbräuhaus ile karıştırılmamalıdır, Münih’in merkezi Haidhausen bölgesindeki Wiener Platz’da yer almaktadır. Wiener Platz,  bir oyuncak şehir atmosferinde yer alan çeşitli tezgahlar, mağazalar ve kafelere ev sahipliği yapan canlı bir pazar meydanıdır.Kapasitesi 1.500 kişi kadardır.

# Muffatwerk (Zellstraße 4 – 81667 Münih, Haidhausen) : Münih şehir merkezinde, bugün çeşitli etkinlikler ve konserler için kullanılan eski bir endüstriyel, koruma altındaki yapı olan Muffatwerk’in yanında yer almaktadır. Bira bahçesinin hemen yanında, sıcak yaz günleri boyunca popüler bir yüzme noktası olan Isar nehri akar. Wolfratshausen’den Isar boyunca Freising şehrine giden 70 kilometrelik kesintisiz bisiklet yolu bira bahçesinden geçer.

# Viktualienmarkt (Viktualienmarkt 6 – 80331 Münih) :

Münih’in eski kentinin tam kalbinde, Marienplatz bitişiğinde yer alan “Viktualienmarkt”, bir çiftçi ve bitki pazarı olma amacı ile kurulmuştur. Şuan gurmelerin en uğrak pazarı olan Viktualienmarkt içinde aranılan her şey bulunabilmektedir.

19. yüzyılın başlarına kadar halk ihtiyaç duydukları tahılları, meyveleri, sebzeleri ve daha pek çok ürünü tedarik etmek için sürekli olarak Marienplatz’a gitmek zorunda kalmıştır. Fakat bu pazar alanı insanlara artık yetmemeye başlamış ve yeni bir pazar ihtiyacı doğmuştur. Böylelikle sadece küçük bir pazar olan bu alan, daha sonraları günümüzdeki son halini almıştır.

Meydanda ; Karl Valentin, Weiss Ferdl, Liesl Karlstadt, Ida Schumacher ve Elisa’yı anmak için inşa edilen bir dizi çeşme bulunur (su içilebilir)..
Viktualienmarkt’ın ortasında yer alan Maibaum, oldukça otantik bir görünüme sahiptir. Bu Maibaum, dönemin Belediye Başkanı Albert Bayerle sayesinde dikilmiştir (34.5 m. uzunlukta kütük-ağaç yapı).

Maibaum, Münih halkı için fazla bir öneme sahiptir (mayıs direği) ve meydanın  belirleyici bir unsurudur. Anıt, bira fabrikalarından Münih vatandaşlarına bir hediyedir. Renkli fotoğraf motifleri  ile işli direk Münih ve meydanın popüler bir buluşma yer simgesidir.

100’ den fazla sayıda stantlar ile doludur. Ayrıca bu alan, Münih şehrinin en merkezi konumlu bira bahçesi unvanını da almıştır. Viktualienmarkt pazarı içinde ve çevresinde de birçok yiyecek tezgahı ve restoran bulunmaktadır.

Alana girişte eski belediye binasına bitişik 13. yy. yapımlı gotik katolik  Heilig Geist kilesi bulunur.


 
Meydana komşu, Blumenstraße 4, 80331 München adresinde İtalyan markalı “Eataly” restoran & marketi ziyaret edin..


 

# Wirtshaus Bavariapark (Theresienhöhe 15 -80339 Münih) : Münih’in merkezinde, Verkehrsmuseum ve Bavariapark arasındaki eski bir sergi alanında yer almaktadır. Bira bahçesi, Theresienwiese’ ye sadece birkaç adım uzaklıkta, dev Bavyera anıtının hemen arkasında yer almaktadır. İlk olarak 2007 yılında “Die Alte Messe” adı altında açıldı ve daha sonra Kongress Garten olarak değiştirildi. 2011 yılında yapılan bir kira değişikliğinin ardından, bira bahçesi şimdi Wirtshaus Bavariapark olarak biliniyor.

# Paulaner Nockherberg (Hochstraße 77 -81541 Münih – Giesing) : Isar nehrinin doğu tarafında, Deutsche Museum’un yakınında yer almaktadır. 1634’te keşişler manastır olan bu yerde bira yapmaya başladılar. O zamanlar bira sadece keşişler tarafından kullanılabiliyordu, ancak 1780’de Salvator-Keller olarak bilinen bir bira salonu halka açıldı. 1799’da manastır kapandı. 1994 yılında adı Paulaner-Keller olarak değiştirildi.

# Waldwirtschaft Großhesselohe (Großhesselohe Georg-Kalb-Straße 3 – 82049 Großhesselohe) : 2.000 kişilik bira bahçesi, Großhesselohe’de Isar vadisine bakan bir platoda yer almaktadır. Wa Wi olarak da bilinen bira bahçesinde, hava güzel olduğunda düzenli olarak çalan caz grupları vardır.1995 yılında bira bahçesi, Bavyera İdare Mahkemesi tarafından “gürültü seviyelerinden rahatsız olan yerel sakinler” adına uygulanan akşam 9’daki kapanış kısıtlamasına karşı uzun süre mücadele etti. Sokak etkinliği ile, 25.000 Münih sakininin Bavyera bira bahçesi kültürünü koruma davası için gösteri yapmak üzere Marienplatz sokaklarına çıktığı gün, bir bakıma bira bahçeleri için devrim oldu. Sonuç olarak, bira bahçelerini yerleşim bölgelerinde akşamları erken saatlerde kapanmaktan muaf tutan bir Bavyera Bira Bahçesi Yönetmeliği kabul edildi ve şimdi tüm geleneksel Bavyera bira bahçeleri için geçerli mevzuatın sahibidir bu bahçe.

# Gutshof Menterschwaige (Menterschwaigstraße 4 – 81545 Münih- Harlaching) : Harlaching ve Grünwald arasında, Isar nehrinin yukarısındaki bir platoda yer almaktadır. Tarihsel olarak listelenen eski kraliyet mülkü, Münih’teki en eski bira bahçelerinden biridir. Gutshof Menterschwaige, Isar boyunca yaptıkları geziler sırasında bisikletçiler ve yürüyüşçüler için popüler bir dinlenme yeridir.

# Park-Café (Sophienstraße 7 – 80333 Münih) : Münih’in eski botanik bahçesinin ortasında bir zamanlar kahve evi ve sergi mekanı olarak hizmet veren geleneksel 1937 Bavyera binasının önünde yer almaktadır. Bira bahçesi, servis verilen bir alanda 500 koltuğa ek olarak 1.500 koltuğa sahiptir.

# Olympiapark Biergarten : Olimpiyat parkında, “Olympia-Alm” 1972 Münih Olimpiyatları sırasında açılmış küçük bir kiosk alanı idi. Bahçe şimdi bu alanda yer almakta. Münih’ in en yüksek rakımlı bira bahçesidir.
 
 
 
Kısaca Münih yemek rehberi :
 
Almanya’nın güney eyaleti Bavyera’nın coğrafyasının, yemekleri kuzeye göre farklıdır. Kuzeyde daha sağlıklı ve hafif gıdalar tüketilirken bu bölgede size kilo aldıracak etli ve yağlı yemekler yenir. Yine de bölgenin mutfak yönünden çok zengin olduğu söylenemez.

➢ Britzel : Bizim geleneksel simit’in Alman versiyonudur. Üzerinde kristalize kaya tuzu (bizdeki susam yerine) serpilmiştir. Genellikle sade olarak üretilmektedir. Azda olsa şeker ya da badem kaplı olanları da mevcuttur.

➢ Weisswurst : Beyaz sosis genellikle maydanoz, limon, soğan, zencefil ve kakule ile tatlandırılmış dana ya da domuz eti ile yapılan bir Bavyera sosisidir. Tuzlu kraker ve tatlı hardallı ( Weißwurstsenf denir ) bir kase ılık suda servis edilir ve derileri olmadan yenir.. Genellikle ara öğün ve kahvaltılarda tüketilir.

➢ Kartoffelsuppe : Temel malzemesi patates olan çorbadır. Ana yemeklerde ilk başlangıç olabilir.

➢ Erbensuppe: Buda ana malzemesi bezelye olan bir çorba çeşididir.İçinde domuz pastırma yada pirzolası, pırasa, kereviz ve defne yaprağıda bulunur.

➢ Kartoffelknödel : Haşlanmış patates, un, yumurta ve peynirin hamur haline getirilmesi ile yapılır. Tek başına yada yemeklerle – sosis ile tüketilir.

➢ Wurstsalar ve Kartoffelsalat : Sosis, salatalık ve soğan ile yapılan salatadır.

➢ Sauerbraten : Çeşitli etlerin yahnilenmesi ile yapılmaktadır (biberiye, sos ve patates ile servis edilir).

➢ Knödel veya Klöße : Orta Avrupa ve Doğu Avrupa mutfağında yaygın olarak bulunan haşlanmış köftelerdir. Knödel türlerinin popüler olduğu Orta Avrupa ülkeleri arasında Avusturya, Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Bosna, Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Slovakya, Bulgaristan ve Çekya bulunmaktadır. Patatesten yapılanına “kartoffelknödel” adı verilir. Bavyera Knödelleri genellikle patateslerin rendelenmesi veya hamur haline getirilmesi ve yumurta ve un ile karıştırılması ile yapılır. Büyük toplar daha sonra buğulanır veya kaynatılır ve ete veya çorbalara garnitür olarak servis edilir.

➢ Leberknödelsuppe (Ciğer böreği çorbası) : Bavyera’nın geleneksel hamur işi çorbası, birçok Bavyera restoranında servis edilen bir temel yemektir. Köfte,ciğer ve undan yapılır.

➢ Sauerkraut : Almanların et yemeklerinde birlikte sunduğu lahana turşusudur.

➢ Apfelkücherl : Tarçın ve elma ile harmanlanmış bir nevi halka tatlısı yada tulumbamsı bir hamur işi tatlıdır.

➢ Schweinshaxe : Kavrulmuş domuz etidir.Hayvanın incik (ayak) bölümüdür..Patates ile ikram edilir.

➢ Schnitzel :Domuz yada tavuk etinden yapılır..

➢ Obatzda : Almanlara ait yöresel bir peynir, tereyağ, toz biber, taze soğan, baharat ile hazırlanmış ekmek üstü sürmesine uygun bizim humus türü bir yiyeceğidir.

➢ Spätzle : Almanların yumurtalı erişte tarzı makarnasıdır.Tatlımsı yapıda olup,sos ile sunulur.

➢ Apfelstrudel :Elmalı turta… Asıl Avusturya’ya özgü olmakla beraber Almanya’da da krema ile birlikte tüktilen hamur işidir.

➢ Hendl : Bütün halinde fırında kızartılmış tavuk etidir (bizdeki baget, göğüs eti misali). Baharatlar ile marine edilip, patates & sebze ile servis edilir.

➢ Fischbrötchen : Balıklı sandviç..Taze yada kuru soğan, ketçap, turşu ile sunulur.
 
➢ ➢ DONDURMA : “Ballabeni Icecream” (Theresienstraße 46, 80799 München, Almanya) (Ulaşım : Otobüs hat 68 / Maxvorstadt/Samml. Brandhorst, yada: Tramvay 19-27-28 / Pinakotheken duraklarından inerek) (1 top ki -idare eder! = 2.5 €, özel kornet ile ve yanında menüdeki istediğiniz bir başka çeşitten küçük tadımlık ikramı ile)

 
 
 
 

– Münih ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir