Münih’ in Meydanları

Münih Şehir Meydanları

 
 
 

Eski Şehir – (Altstadt Münih), merkezi konumda çok sayıda cazibe alanları ile birlikte, tarihi anıt ve ilginç mekanları barındıran Münih’in   en çok ziyaret edilen bölgesidir.

 
Kent’ in önemli meydanları (Platz = Meydan) ;
 
⇰  Marienplatz, Münih’in şehir merkezi, kalbidir (Ulaşım : S bahn – S1-2-3-4-6 ; U bahn- U3-6 / Marienplatz)   ➣  Daha önce anlatılmış bu meydan bilgilerine “buradan ulaşın” .
 
 
⇰  Frauenplatz ;

Münih’ in ana tapınağı olan (Dom zu Unserer Lieben Frau) – (Münih Katolik Başpiskoposluğu’nun) /  Frauenkirche katedralinin bulunduğu bu bölgenin geçmişi 1468′ lere kadar uzanır. Kilise binası iki yüksek çan kulesi ile ayırt edilir. Güney kulesinin tepesinde, şehrin ve çevresinin panoramik manzarasını sunan bir gözlem güvertesi bulunmaktadır. Katedral Kutsal Meryem Ana katedrali olarak da isimlendirilir.

Geç Gotik tarzda kırmızı tuğla yapıdaki  katedralin yapımı 1468’de başlamış ve 1488’de sonlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Katedral ciddi hasar görmüş ve ayrıca içinde bulunan Kilise’nin tarihi eserlerinin çoğunu da tahrip olmuştur. Çok aşamalı restorasyon çalışmaları savaştan kısa bir süre sonra başlamış ve restorasyon 1994 yılında tamamlanmıştır. Katedral Münih’ in ana kilisesidir. Girişinde Bavyeralı Ludwig IV‘ ün sembolik  mezar figürlü anıtı bulunur..Anıt bronz figürler ve sembollerle zengin bir şekilde dekore edilmiştir.

Katedralin altında, Münih ve Freising başpiskoposlarının ve Kutsal Roma İmparatoru IV. Louis’ de dahil olmak üzere Wittelsbach hanedanının bazı üyelerinin gömüldüğü mahzen vardır.

Katedralin güneydoğu tarafında bulunan “Frauenplatz meydanı”, açık havalarda dış mekan masaları olan kafe ve restoranları barındırır (Ulaşım : S bahn – S1-2-3-4-6 ; U bahn- U3-6 / Marienplatz). (“Konu detayına buradan bakın” ).

 
 
 Max Joseph Meydanı

Meydan, 19. yüzyılın başlarında kurulmuş ve Bavyera Kralı – Maximilian I. Joseph‘ in adına adanmıştır. Kraliyet caddesi Maximilianstraße’ nin batıda kalan  başlangıç ​​noktasıdır. Meydan doğu tarafında 1818′ de açılan Münih Ulusal Tiyatrosu’nun  inşa edilmesiyle gelişmeye başlamış. Batı tarafındaki Korint sütunlarının karşısında o dönemler orta sınıf evler yer alıyormuş. Kuzey tarafı, Münih Rezidansı ile çerçevelenmiştir .

Meydan merkezinde, 1835 yılında dikilmiş olan  Kral I. Maximilian‘ın (König Maximilian I Joseph von Bayern Denkmal) bir anıtı vardır. Atlı anıtın arkasındaki yapı (alttaki fotoğraf),  1810’ da Bavyera Kralı I. Maximilian tarafından yaptırılan Münih National Theatre (Ulusal tiyatro – Bavyera Devlet Operası) binasıdır.

Meydanın güney tarafına, 18. yüzyılda Rokoko tarzında inşa edilmiş olan Palais Toerring-Jettenbach sarayı hakimdir (üstteki fotoğraf, yolun sağındaki yapı). Saray Bavyera kontu ve Mareşali “Von Terring Jettenbach” için inşa edilmiş. Neo-Rönesans pasajları ile sütunları  Floransa’ daki “Ospedale degli Innocenti” den esinlenmiştir.

1836-39 yıllarında merkez postanesi olarak görevini üslenmiş yapı, günümüzde ticari ve pazarlama alanında ofis kompleksi olarak kullanılmaktadır (Lenhart Global Investments Ltd. tarafından satın alınmıştır) (Ulaşım : S bahn – S1-2-3-4-6 ; U bahn- U3-6 / Marienplatz ; Tramvay no. 19-21 / Nationaltheater).

Daha geniş olarak meydan bilgilerine “buradan ulaşın” .
 
 
 
⇰ Odeonsplatz ;

Münih’in merkezi meydanlarından biri olan Odeonsplatz, Marienplatz gibi antik ve gotik yapılara değil daha çok mimarisi XX. yüzyıla uyan yapılara ev sahipliği yapacaktır. Adını, Bavyera İçişleri Bakanlığı’na ev sahipliğini yapan eski konser salonu Odeon’ dan alan “Odeonsplatz”, Altstadt’ ın kuzeyinde yer almış, şehrin sembolik anıtlarından birkaçının bulunduğu meydan olup, bir dizi önemli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır (Ulaşım : U bahn- U3-4-5-6 / Odeonsplatz ; Otobüs hat 58-100 / Odeonsplatz).

➣  Bu meydan bilgilerine “bu alandan ulaşın” .
 
 
 
⇰  Platzl  Square ;

Münih’in tarihi bölgesindeki en güzel vede halka açık meydanlardan biridir. Eski şehir merkezde (Altstadt), Marienplatz  Meydanı’nın yakınında, Eski avlunun (Alter Hof) kenarında, Kosttor bölgesi  olarak isimlendirilen ; Orlandostraße, Bräuhausstraße, Münzstraße, Pfisterstraße, Falkenturmstraße caddeleri arasında  bulunan küçük bir yaya alanıdır. Tarihi binalar ile alt kısımlarında cafe & restoranların olduğu dar sokakları barındırır (“Konu detayına buradan bakın” ).


 
Bölgede bulunan “Hofbräuhaus”, zamanında Kraliyet bira fabrikası iken bu gün bölgenin ünlü tavernası (& bira)’ dır. 

Yine bu alanda bulunan başka bir yapı  “House of Orlando” – Orlando evi’ dir (üstteki foto. – sağdaki bina). Yakın geçmişi  taverna & Cafe olarak hizmet vermiş yapı,  günümüzde zarif bir iç mekana sahip “Schuhbecks Orlando” adlı bir restoran’a aittir. Bina adını Orlando di Lasso’nun bestecisinden almış.

Meydana açılan Orlandostraße, Bräuhausstraße, Münzstraße, Pfisterstraße, Falkenturmstraße sokaklarıda gezilebilecek güzel mekanlarıdır (Ulaşım : S bahn – S1-2-3-4-6 ; U bahn- U3-6 / Marienplatz).
 
 
 
  Karlsplatz

  Karlsplatz meydanı

Karlstor

Karlsplatz, Orta Çağ şehir surlarının yıkılmasından sonra 18. yüzyılda inşa edilen Münih’in kalbinde yer alan bir meydandır. Ana tren garının çok yakınlarında bulunan bu meydan Bavyera hükümdarlarından Karl Theodor’a ithafen adlandırılmış. Ancak adını bile anmak istemeyen yerel halk, buraya Stachus demeyi tercih etmiş. Meydana açılan kapı, tarihsel olarak “Neuhauser Tor” olarak adlandırılmış, 1797’de ismi değişerek “Karlstor” adını almıştır (Ulaşım : S- Bahn S1-2-4-6-8 / Karlsplatz).

➣  Daha önce anlatılmış bu meydan bilgilerine “buradan ulaşın” .
 
 
 
⇰  Lenbach Square & Maximiliansplatz

Lenbach Meydanı (Lenbachplatz), Münih’in tarihi eski kentinin batı ucunda, Karlsplatz sınırında bulunan ve eski şehir halkasının bir parçası olan yaklaşık 250 m. lik yaya yolu ve üzerinde kamusal yapıları içeren alan olup, Maximiliansplatz ile bütünleşir. Meydan, tarihi binalara ve  bir çeşme’ ye (Wittelsbach Fountain) ev sahipliği yapar. Burada bulunan önemli yapılar ; Landgericht München (Münih Bölge Mahkemesi), Bernheimer Evi, Eski Bavyera Bankası’dır. Maximiliansplatz ; Lenbach & Karlsplatz ile Odeonsplatz arasında kalan yeşi park alanıdır. Altstadt-Lehel ve Maxvorstadt bölgeleri arasında yer alan dikdörtgenims bir halk’ a açık meydan ve bahçedir. Park aalanında yrıca Friedrich Schiller, Justus von Liebig ve Max Joseph von Pettenkofer gibi birçok tanınmış Alman’ın anıtları bulunmaktadır. Ulaşım : S- Bahn S1-2-4-6-8 / Karlsplatz

Lenbach Square

Landgericht München (Münih Bölge Mahkemesi)

Bernheimer hause & Wittelsbach Fountain


 
 

 
⇰     Promenadeplatz

Münih’in tarihi merkezinin kuzeybatı kesiminde yer alan halka açık bir meydandır. Lenbachplatz – Maximiliansplatz-Mariensplatz ve Odeonsplatz arasında kalmıştır. Meydanın merkezindeve çevrede önemli anıt ve heykeller bulunur. En dikkat çekeni 6 metreden daha yüksek ve alüminyumdan yapılmış “Kont von Montgelas” anıtı’ ır. Yine  ** Orlando di Lasso’nun heykelinin alt bölümü, 2009 yılında hayatını kaybetmiş pop sanatçısı Michael Jackson hayranları tarafından bir anıt’ a dönüştürülmüştür. Michael Jackson Münih’te misafir olduğu dönemlerde kendisinin bu anıt heykelin arkasında bulunan, “Bayrischer Hof” otelinde ikamet ediyor olması sevenleri tarafından bu heykel alanının anılmasında tercihte etken olduğu söylenmekte..

Michael Jackson’ın anıtının seçimi ilk bakışta oldukça basit görünse de, seçilen heykelin arkasındaki hayatlara ve tarihe daha yakından bakıldığında, aslında iki istisnai sanatçı arasındaki sayısız benzerlikler fark edilebilir. Ulaşım : S- Bahn S1-2-4-6-8 / Karlsplatz

Kont von Montgelas


 

** 16. yüzyılın sonunda Avrupa’nın en ünlü ve etkili üç müzisyeninden biri olarak kabul edilen İtalyan “Kont von Montgelas” polifonik tarzının baş temsilcisi  ve Rönesans’ın bestecisidir. Sevenleri tarafından “Müzisyenlerin Prensi” olarak anılmıştır.
 
 
 
⇰    Rindermarkt

Küçük bir meydanı çevrelemiş sokağın oluşturduğu yer.. Eski Münih’ te “Sığır pazarı” anlamına gelmektdir. Meydan merkezinde Rindermarkt çeşmesi (Rindermarktbrunnen) bulunmaktadır. Çeşme pazar anısına ithaf edilmiş. Rindermarkt, Münih’in en eski caddelerinden biridir ve eskiden Marienplatz’ı şehrin savunma sisteminin bir parçası olan “Sendlinger” tor kapısına bağlamaktadır. Günümüzde bu kapıya açılan “Sedlinger” caddesinin devamıdır. Rindermarkt’ ın Sedlinger caddesine bağlandığı caddenin ilk yapısı (no.1) dikkat çeker. Ruffini Evi (Ruffinihaus) : Yukarı Bavyera’nın önde gelen tuz tüccarı Johann Baptista Ruffini’ den adını almıştır. 1905 yılında Gabriel von Seidl tarafından inşa edilen evin cephesi çatıya kadar fresklerle zengin bir şekilde dekore edilmiştir. Bugün, bir turizm ofisine ve Münih şehri için insan kaynakları ve organizasyon departmanlarınına ev sahipliği yapıyor.

Brunnen Rindermarkt

Ruffinihaus


 
Rindermarkt’ın kuzeydoğu ucu, 11. yüzyıla kadar uzanan ve bir gözlem güvertesi de bulunan St. Peter (Peterskirche) kilisesi ile komşudur. Kilisenin çan kulesinden Marienplatz meydanı ve yakın çevre panoramik olarak görülebilir.
 

Peterskirche / St. Peter’s

Rindermarkt’ın doğusunda, 12. yy.dan kalma eski bir yapı olarak  su kulesi olarak inşa edilmiş Aslan Kulesi (Löwenturm) bulunmaktadır. 23 metrelik tuğla dikdörtgen kulede ne iç ne dışta merdiven olmadığı için kuleye çıkmak mümkün olmamaktadır. Ulaşım : S Bahn S1-2-3-4-6 ; U Bahn – U3-6 / Marienplatz
 
 
 
⇰  Sendling Gate Square (Sendlinger Kapısı meydanı)

Sendlinger, Tor Platz

Meydan, Eski kentin güney kenarına yakın bir yerde bulunur ve  kent’in ayakta kalan son 3 kapısından birine sahiptir (Sendlinger Tor). Meydan merkezde bir çeşme ile dekore edilmiştir. Meydan çevresinde ; 100 yıldan daha eski olan “Sendlinger Tor” sineması (1913) ve Aziz Matta Evanjelik Kilisesi (Aziz Matta Lutheran) yer alır.

 

Sendlinger Tor 


Münih’in Eski Kent bölgesinin en güney noktasında yer alan Sendlinger Tor, şehir kulelerinin en eski kapısıdır. 1318 yılında İtalya’ya seyahat eden tüccarlar için geçit olarak inşa edilmiştir. Gotik tarzını yüzyıllar boyunca birçok tadilatla korumuş olsa da, iki kule arasında ilk önce merkezi bir kule  (daha sonra üç küçük kemer) olan boşluk, şimdi trafiğe izin vermek için yaratılmış büyük bir kemerdir. Ulaşım ; U bahn – U1-2-3-6-7 / Sendlinger Tor
 
Sendlinger Kapısı ile Rindermarkt arasında kalan “Sedlinger” caddesi yaklaşık 600 m. kadar olup alışverişin merkezidir. Caddenin 32 numarasında bulunan kilise “Asamkirche” dir.

Asamkirche : 1733 ile 1746 yılları arasında inşa edilmiş ve şehrin merkezi olan  Marienplatz sınırları içerisinde yer almaktadır. Dini yapının ismi, inşaatında göreli olan iki kardeşin soyadından gelmektedir.

Cadde üzerinden Sendlinger’e doğru giderken önünden geçeceğimiz bu kilisenin en gösterişli yeri,  Aziz John Nepomuk’ un hayatını tasvir eden tavan freskleridir. İç salonu yaldızlı çelenklerle kaplı olan kilisenin bükümlü sütunları, mermerlerle dolu işlemeleri bulunmaktadır.
 
 
  St. James’ Square / Sankt-Jakobs-Platz

Tarihi eski kentin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. Meydanda ; dinlenme alanları, çeşme, birbirine yakın üç bağımsız binadan oluşan mimari bir topluluk olan” Yahudi merkez kompleksi (sinagog Ohel Jacob) & Münih Yahudi Müzesi yanında Münih Şehir Müzesi (Münchner Stadtmuseum) ile Sinema Tarihi Müzesi (Filmmuseum) bulunur (Ulaşım : Otobüs hat 52-62 / Sankt-Jakobs-Platz).

Sinagog Ohel Jacob

Münchner Stadtmuseum & Filmmuseum

 
 
 
⇰  Royal Platz / Kraliyet Meydanı (Königsplatz)

➣  Daha önce anlatılmış bu meydan bilgilerine “buradan ulaşın”

 
 
⇰   Wittelsbach Square / Wittelsbacherplatz

Münih’teki en güzel klasik meydandır. Meydan adını , soylu ailelerden biri olan Wittelsbach hanedanlığından almaktadır (1827). Münih’in dört ana bulvarından biri olan Brienner Straße’nin bir uzantısıdır. Ve Odeonsplatz U bahn metro istasyonunun batı çıkışında yer alır. Etkinlikler için sıklıkla kullanılan bir alandır: iki haftada bir  Hamburg balık pazarı bu meydanda kurulur. Yine noel, yaz festivalleri de burada yapılmakta.Eski konser salonu Odeon (Odeon Konzerthaus), Ludwig Ferdinand Sarayı (Palais Ludwig Ferdinand), “Alfonso Sarayı” (“Alfons-Palais” ) meydana eşlik ederler..

Meydan merkezinde, Elector Maximilian I‘in bronz at üzerinde heykeli ile dekore edilmiştir (1839) ve de meydanın etrafında eski saraylar da dahil olmak üzere  tarihi binalar bulunmaktadır.

Wittelsbach bölgesinden güney-batı’sı da muhteşem bir binada  “Café Leopold” (“Cafe Luitpold” / Café Luitpold) a uğrayın! (Ulaşım : U bahn- U3-4-5-6 / Odeonsplatz).
 
 
 
⇰   Karolinenplatz

Münihte kraliyet caddelerinden birisi olan Brienne caddesi, Maxvorstadt bölgesinde yer almaktadır. Münih eski şehrin kuzey ucundan (Odeonsplatz) – metro istasyonu meydanı başlar, kuzey-batı yönünde Nymphenburger straße’ye (Nymphenburger Straße) kadar uzanır, yaklaşık uzunluğu 1.5 km. dir. Cadde; Bir dikilitaş ile dekore edilmiş “Karolinenplatz” meydanı ile “Glyptothek” ve “Propylaea” müzelerine ev sahipliği yapan Kraliyet Meydanını (Königsplatz) birbirine bağlar (Ulaşım : U2-8 / Königsplatz : Otobüs : 58 – 68 – 100 / Königsplatz).

Karolinenplatz : Caddenin batı ucunda yer alır. Meydan ortasında, 1833 yılında tamamlanan ve Rus savaşında ölen 30 bin Bavyera askeri anısına dikilmiş 29 m. yükseklikte üç katmanlı mermer platform üzerine yerleştirilmiş Karolinenplatz Dikilitaşı bulunur (“İsterseniz detaylara buradan bakın” ).

 
 
  Vienna Square / Wiener Platz

Bölgedeki en çekici meydandır (Maximilianeum’ un hemen arkasında yer alır) ve 1889’dan günümüze kadar süregelen küçük bir kalıcı gıda pazarı bulunmaktadır. Meydandaki bu pazar, pazartesi-cumartesi günleri açıktır.

Meydanda ayrıca tarihi binalar, bira bahçesine sahip “Hofbräukeller” restoranı ve üst orta kısmında panama şapkalı çıplak bir çocuğun bir topun üzerinde durduğu ve her iki elinde bir balık tuttuğu Fischerbuberl-Brunnen çeşmesi de dikkat çekicidir (Ulaşım : U bahn- U4-5 ; Tramvay 19-21-25 ; Otobüs hat 25 / Max-Weber-Platz).

 
 
  Prinzregentenplatz &  Prinzregentenstrasse (Prinzregentenstraße)

 

Prinzregentenplatz meydanı, şehrin dört kraliyet caddesinden (ana bulvar) biri olan  Prinzregentenstraße’nin  batı uzantısıdır.1891’de, Bavyera Prensi Luitpold’un emriyle orta sınıfın ana caddesi olarak inşa edilmiştir.Cadde yaklaşık 3 kilometredir. Prinzregentenstrasse, Münih’in tarihi eski şehrin Kuzeydoğu sınırından başlar şehrin doğu yönünde, Isar nehri geçilerek  Friedensengel (Barış Meleği Heykeli) anıtına kadar uzanır.

 

Meydanda; Grunder döneminin evleri, meydanın ortasına yerleştirilmiş bir çeşme ve besteci Richard Wagner’in anıtıyla süslenmiş küçük bir meydan bulunur. Meydanda16 numarada ; Adolf Hitler’in eski konutu günümüzün polis karakolu olarak görevini sürdürmektedir (“Konu detayına buradan bakın” ).

 
 
Ve diğer Münih meydanları ;

St. Anne’s Square, Weissenburger Square, Effnerplatz, Gertner Square, St. Paul’s Square..

 

 

 
 
 

– Münih ; Ana Klasöre dön –


 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir