Münih Şehir Gezisi.2

 
 

Münih Gezisi – Şehir Merkezi

(2024 yılına günceldir)

 
 
 

Münih turistik kent gezi haritalarımızı yeniden hatırlatalım..
 

TURİST HARİTALARI (Münih)

###

###

Yedi bölgeli Gezi Haritamız

 
 
Gezi alanımız ; Bölge 2 (Şehir merkezi – Alstadt) & (Transport Zone M) :

Şimdiki gezimiz,  Marienplatz meydanına  sınır, meydanın hemen kuzeyinde  yürüme mesafeli “Odeonsplatz” alanı olacaktır. Burayı iki bölümde gezeceğiz.. Gezi alanının doğu bölümü ve batı bölümü (haritaya bakın, 2 no’ lu alan).

Bulunduğumuz bölge olan Odeonsplatz’ın hemen bitişiği ve kuzey doğusu kent ve Avrupa’nın en büyük park alanı olan “Englischen Garten” e, kuzey batısı da Ludwigstrasse caddesi ile kentin genç nesille dolup taştığı üniversiteler bölgesine “Universität & Ludwig-Maximilians-Universität” a çıkacaktır. Bu alan, Bavyera ordusuna adanmış üç kemerli anıt, “Siegestor / Victory Gate” a ev sahipliği yapar.

 
Bölgemizin  önce doğu kanadını geziyoruz…
 

 ▶  Marienplatz meydanında Yeni Belediye binasını karşımıza alıp, sağ yönündeki “Dienerstraße” (cadde)  boyunca yaklaşık 200 m. kadar kuzey yönü ile yürüyelim. Caddenin,  Maximilian caddesi ile kesiştiği noktada  Bavyera’nın ilk kralı olan Maximilian I Joseph’ in bronzdan yapılı anıtının da bulunduğu “Max-Joseph-Platz” meydanında oluruz. Tam orta’ ya 1835 yılında dikilmiş olan “Maximilian I. Joseph” anıt, sahibi ile birlikte bu meydana adını vermiştir.

Meydan kraliyet caddesi olan Maximilianstraße’ nin batıda kalan başlangıç ​​noktasıdır. Maximilianstrasse , Münih’in en ünlü bulvarı ve en pahalı cadde güzergahıdır.. Batıda Residenz’de başlar ve doğrudan Isar’a paralel olarak ilerler, doğuda Maxmonument’ ta sonlanan yaklaşık 900 m.lik bir bulvardır.. Hotel Vier Jahreszeiten ve Münchner Kammerspiele, seçkin otel ve sanatsal galerilere ev sahipliği yapar. Bulvar 19. yüzyılda Kral II. Maximilian’ ın isteği ile, mimar Georg Friedrich Bürklein’a yaptırılmış. Neo-Gotik ve Rönesans gibi farklı yapıtlarla süslenmiştir. Moda ve mücevher endüstrisindeki hemen hemen tüm uluslararası lüks markaların burada büyük vitrinleri olan bir mağazaları bulunur. Armani, Louis Vuitton ve Gucci gibi moda evleri, Bulgari gibi kuyumcular ve ayrıca prestijli sanat galerileri buradadır.
Max-Joseph-Platz meydanının doğu tarafında 1818’ de açılan Münih Ulusal Tiyatrosu’ nun (National Theatre & Bavarian State Opera / Devlet Operası) inşa edilmesiyle gelişmeye başlar. Batı tarafındaki Korint sütunlarının karşısında ise o dönemler orta sınıf evler yer alıyormuş. Kuzey tarafı, Münih Rezidansı ile çerçevelenmiştir (Ulaşım : S bahn – S1-2-3-4-6 ; U bahn- U3-6 / Marienplatz ; Tramvay no. 19-21 / Nationaltheater).


 

National Theatre

Ulusal tiyatro ve Devlet Opera binası ; 1653 yılında kurulan ve 2 Ocak 1825’te ilk açılışı ardından kurum bugün hala birçok etkinliğin merkezi konumundadır (üstteki fotoğraf).
Anıtın solunda kalan yapı ise ; “Bayerische Akademie der Schönen Künste” –  Bavyera Güzel Sanatlar Akademisi’ dir (alttaki fotoğraf).

Güzel Sanatlar Akademisine bitişik olarak meydana açılan “Residenzstraße” caddesi üzerindeki ilk bina da, tarihi “Munich Residenz & Residenzmuseum” dur.
 
 
▶  Münih Residenz’ i (resmi web sitesi) :

Münih Rezidansı, 1508-1918 yılları arasında Bavyera Dükleri ve krallarının ikametgahı olarak kullandığı eski bir saray. 10 avlu, 130 oda, bir kilise, bir tiyatro, binicilik ahırları, Hofgarten bahçesi ile muzzam bir kompleksidir (Max-Joseph-Platz meydanı/ Residenzstraße 1 caddesi üzerinde). Bavyera’ yı 1918’e kadar yöneten “Wittelsbach” ailesi, bu muazzam sarayı 400 yılı aşkın bir süredir resmi ikametgahları ve hükümetlerinin merkezi olarak kullanmışlar ve Almanya’ nın en büyük şehir sarayıdır.



1385 yılında şehrin kuzeydoğu köşesinde bir kale olarak inşa edilen yapı ; yüzyıllar boyunca genişleyerek muhteşem bir saray haline getirilmiş. Rönesans ile başlayan ve Erken Barok ve Rokoko dönemlerinden Neoklasizm’  e kadar uzanan  dönem içinde  odaları ve sanat koleksiyonları ile günümüzde saray, Bavyera Saray Dairesi (Residence Museum’un kendisi ve de Hazine ve Cuvilliés Tiyatrosu) müzeleri ve diğer kültür kurumları ile birlikte, Bavyera’daki en büyük müze komplekslerinden birisidir. Binanın büyük bir kısmı II. Dünya Savaşı’nda yıkılmıştır, ancak çoğu restore edilmiştir. Mobilyaların, resimlerin, duvar halılarının ve heykellerin çoğu o gün gibi bugün de hala aynı yerindedir. Saray günümüzde, Bavyera Saray Dairesi (Residence Museum’un kendisi, Hazine ve Cuvilliés Tiyatrosu) müzeleri ve diğer kültür kurumları ile birlikte, Bavyera’ daki en büyük müze kompleksidir. Günümüzde “Residenz müze” olarak halka açıktır. Saray bir antika koleksiyonu ve her türlü paha biçilmez hazine ile döşenmiş lüks iç mekanlara sahiptir.

Buradaki en ünlü oda (en güzeli) 66 m uzunluğundaki Antiquarium‘dur. Bu hayranlık uyandıran beşik tonozlu olan ziyafet salonu, Wittelsbach’ların geniş antika koleksiyonudur.

Cuvilliés Tiyatrosu : 1751 ve 1755 yılları arasında inşa edilmiş ve İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkılmasının ardından titizlikle yeniden yaratılmıştır. Günümüzde opera ve overtür gibi etkinliklere ev sahipliği yapar – (Buradan inceleyin). 

Treasury – Hazine : 1000 yıldan fazla bir süredir devam eden mücevher koleksiyonuna ev sahipliği yapan Wittelsbach Hazinesi veya Schatzkammer, dünyanın en önemlilerinden biridir. Kraliyet amblemleri ve mücevher kaplı kılıçlar, kadehler ve sofra takımları, Çin porselenler, Seylan’dan fildişi ve Türk hançerleri içerir.. liste uzayıp gidiyor.
 
Müze ; Resmi tatiller hariç her gün açıktır (kapanıştan bir saat önce son giriş!)

Giriş ücretleri (2024)  : Kraliyet dönemine ait paha biçilmez sanat eserlerini görmek isterseniz farklı bölümleri için farklı ücret vereceksiniz (Müze için ayrı, hazine için ayrı bedeller).
 
Residence Museum : 10 € normal bilet ( 9 € – Online*) ; Hazine : 10 € normal bilet  (9 € Online*) // Kombine 15 / 13* € // Cuvilliés Tiyatrosu : 5 € normal bilet  (4 € Online*)  // Tüm girişler ; 20/16* € ;  Avlu + Fıskiye: Giriş ücretsiz…. Müze Bilgisi için bakın.

Ulaşım : U-Bahn,  U3, U4, U5 ve U6 hatları & Otobüs : 100 ve 153 numaralı hatlar / Odeonsplatz.

Gezi için ~ 4-5 saat ayırmanız gerekir !

 

Rezidenz’ i gördükten sonra Residenzstraße cadde boyunca ilerleyerek, başka bir meydan olan Odeonsplatz‘ a yöneliyoruz. Münih’in merkezi meydanlarından biri olan Odeonsplatz, Marienplatz gibi antik  ve gotik yapılara  değil daha çok mimarisi  XX. yüzyıla uyan yapılara ev sahipliği yapacaktır.

Adını,  Bavyera İçişleri Bakanlığı’na ev sahipliğini yapan eski konser salonu Odeon’ dan alan “Odeonsplatz”,  Altstadt’ ın kuzeyinde yer almış,  şehrin  sembolik anıtlarından birkaçının bulunduğu meydan olup,  bir dizi önemli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.
 
 
Meydanda (Odeonsplatz) neler var?
 
  Feldherrnhalle – Mareşallerin Konağı  :
 

Mareşaller Salonu olarak anılan Feldherrnhalle ; Odeonsplatz’ın güney ucunda yer alan bu anıtsal salon 1841-1844 yılları arasında Kral I. Ludwig talimatıyla 30 yıl savaşı ve Napolyana karşı savaşan Bavyera ordusunu ve muzaffer generallerini onurlandırmak amaçlı ünlü mimar Friedrich von Gärtner tarafından inşa edilmiştir (İtalya, Floransa’daki Loggia dei Lanzi tarzında). Her birinin yüksekliği 20 m. olan bu kemerli anıtın ön cephesinde bronz’ dan yapılı iki güçlü aslan, General Tilly (soldaki bronz heykel) ve Prens Von (Karl) Wrede’ ye (sağdaki heykel) eşlik eder. Aslanlardan biri açık ağızla tasvir edilmiş ve kralın malikanesine doğru çevrilmiş, diğeri ise tapınağa/kilise bakan kapalı ağızla yapılmıştır. Aslanların, “Hükümdarla tartışabilirsin, ama Rab ile tartışmaya cesaret edemezsin” diye sembolleştirildiği söylenir. Nasyonal Sosyalistler 1933’te iktidara geldiğinde, Mareşaller Salonu “hareketin” bir sembolü haline gelmiştir. 9 Kasım 1923’te amaçları demokrasiyi yıkmak olan Nasyonal Sosyalist isyancılar yürüyüşe çıkmış ve burada Bavyera polisi tarafından durdurulmuştu. Her iki tarafta da ölümler ve yaralanmalar olmuştur.. Ulaşım : U-Bahn, U3, U4, U5, U6 / Odeonsplatz, Otobüshat 100 / Odeonsplatz.

 

“Drückebergergasse”

Feldherrenhalle’nin arkasındaki küçük sokak var. Bu sokak birçok Münih sakini tarafından farklı bir isim altında isimlendirilmiş. Viscardigasse yada yerel dilde adı ile “Drückebergergasse” sokağı..9 Kasım 1923’ te Hitler, Bavyera’nın yönetimini devralmak için bir birahanede başarısız bir darbe girişiminde bulunur. 1933 yılında yönetimin başına geçtiğindeyse, o girişimde ölen Nazilerin anısına Feldherrnhalle’ yi bir anıta çevirir (anıt içeriğinde “Ve kazandın” yazısı var) . Burada SS subayları nöbet tutarlardı ve yoldan geçen herkes Nazi selamı vermek zorunda idi. Halk (muhalifler), Nazi selamı vermemek için yollarını değiştirmeye ve Viscardigasseve’ yi kullanmaya başladılar. 50 m. uzunlukta korunmuş olan bu sokak ; 1995′ te Münihli sanatçı Bruno tarafından, Nazilere sessizce direnen tüm insanların anısına yol’ un üzerinde 30 cm. genişliğinde dar bir bronz yol oluşturdu. İşte bu gördüğünüz bronz taşlar, Hitler’e selam durarak hoşnut etmek istemeyen cesur Bavyeralıları anmak için işlenmiştir. Nazi baskısının kalkması sonrası Hitler’ in anıtı da kaldırılmıştır. Sokak başındaki bina ; Preising Sarayı (Palais Preysing) olup, Pasinkov (Preysing) kontlarının ikametgahı olarak 1723-1728 yılları arasında inşa edilmiş Rokoko tarzında eski bir konaktır.

 
 
  Theatinerkirche / Cajetan (German: Theatinerkirche St. Kajetan),  Theatinerstr. 22, Münih :


Sarı cephesi ve süslü iç mekanı ile Odeonsplatz’daki Theatinerkirche (Theatine Kilisesi), Münih’in en güzel kiliselerinden biridir. 17. yüzyılın ortalarında tahtın uzun zamandır beklenen varisi Max Emanuel’in doğumu için, Ferdinand ve eşi İtalyan mimarları “bu kiliseyi” inşa etmek için görevlendirmiştir. Roma’daki “Sant’Andrea della Valle” kilisesinden ilham alan mimarlar ; Agostino Barelli, Antonio Spinelli ve Enrico Zuccalli,  Geç Barok tarzında Bavyeranın ilk  Theatinerkirche’yi inşa etmişler (1663 ve 1688). Kilise, Münih’in popüler bir sembolü haline gelen çarpıcı sarı Rokoko cepheye sahiptir. Ayrıca ikiz kuleleri ve büyük kubbesi ile de ünlüdür. Kilisenin sağ yanındaki yapı (Odeonsplatz’ın batı tarafında) 1819 yapımlı eski klasik tarzdaki “Moy sarayıdır – Palais Moy” saraydır (Fotoğrafta kilisenin sağındaki bitişik bina).

 

Meydandaki Hofgarten ana giriş kapısı karşı alanında Bronz yapılı bir başka atlı heykel bulunur (1862). I. Ludwig, Babası I. Maximilian’ın ardından 1825’ten 1848′ e kadar Bavyera kralı olarak hizmet vermiştir. 1810′ daki düğünü, ünlü “Oktoberfest” festivalinin doğuşuna sebep olmuştur..

 I. Ludwig Heykeli

 
 
 Hofgarten Ana giriş Kapısı “Theatinerkirche” kilise karşısında yer alır (Hofgarten & Court Gardens).


 

Hofgarten ; Odeonsplatz’ ın hemen arkasında, halk arasında ‘Mahkeme Bahçeleri’ olarak da anılan park alanıdır. Şehrin kalbinde yer alan bahçe, Residenz ve İngiliz Bahçesi arasında konumlanmıştır. Hofgarten, 1613–1617 yılları arasında İtalyan Rönesans tarzı bir peyzaj düzenlemesi ile oluşturulmuştur. Bahçe, Bavyera Dükü Maximilian I’ in emri ile kurulmuştur. Bahçe merkezinde “Diana Tapınağı” olarak bilinen yuvarlak bir çardak yapı vardır. Roma tanrıçası Diana’ ya adanmış olan bu yapı 8 kemerlidir. Her bir kemerden başlayan ve çiçeklerin arasına doğru uzanan bir yol yapılmıştır. Bahçe alanını çevreleyen avlu duvarlarında resimler mevcut. Ulaşım : U bahn- U3-4-5-6 / Odeonsplatz ; Otobüs hat 58-100 / Odeonsplatz


 
 
  Bavarian Government (Bayerische_Staatskanzlei / Bavarian State Chancellery ) :

Hofgarten parkının doğu tarafında (arkasında), Bavyera Hükümeti yönetim binasıdır. Eyalet Şansölyeliği binası, eski taş bina ve yeni cam binanın birleşimi ile etkileyici bir yapıya sahiptir. Bina  oval olarak  cam cepheden oluşmaktadır (1993 yılında tamamlanmıştır).

Binanın önünde 1. dünya savaşında (1914-18) Münih’ in savaşa kurban verdiği yaklaşık 13 bin askeri adına yapılmış bir savaş anıtı bulunur (Kriegerdenkmal im Hofgarten). Anıt’ ta bulunan ölü asker figürü, Bernhard Bleeker (1881-1968) tarafından tasarlanmıştır ve kırmızı mermerden yapılmıştır. 1972’de anıt bronz yapıdaki döküm ile değiştirilmiştir. Hükümet binası, Bavyera Başbakanının resmi makamıdır. Uygun zamanlarda yönetim binası için rehberli turlar yapılır.

Park alanı ; Bavyera hükümdarlarının eski ikametgahı olan Residenz ile Avrupa’nın en büyük şehir parklarından biri olan Englischer Garten (İngiliz Bahçesi) arasında yer almaktadır (Ulaşım : U-Bahn : U3, U4, U5 ve U6 hatları / Odeonsplatz ; Otobüs hat 100 / Odeonsplatz).
 
 
 

Yedi bölgeli Gezi Haritamız



 
Sırada 2 numaralı “Gezi Bölgemizin” batı kanadı var. Münih için  bir “Area of Art” konumundaki Sanat & Müzeler bölgesini ziyaret ediyoruz..
 
 

  Kunstareal München (Kunstareal) / Königsplatz,
Şehrin önemli müzelerinin ve galerilerinin yoğunlaştığı bir alan olan Münih’in bir sanat, müze ve kültür merkezidir. Kent’ in en çok ziyaret edilen bölgelerdendir. Bölge ulaşımı : U Bahn- U-2-U8 / Königsplatz ; Otobüs hat – 58-68-100* (*müze otobüsü olarak bilinir) / Königsplatz.
 

Kraliyet Meydanı (Königsplatz / King Square)

19. yüzyılda Alman saray mimarı “Leo von Klenze” tarafından antik Yunan tutkulu Bavyera Veliaht Prensi Ludwig I’ in isteği üzerine Atina’daki Akropolis’ten sonra “Kültür Yeri” olarak  neo klasisizmi tarzında oluşturulmuştur. Müzeler alanı kültürel yaşamının merkezi olan Maxvorstadt bölgesinde yer almaktadır..Kraliyet meydanı, yaz aylarında yerel halk ve şehrin konukları arasında farklı aktiviteler gerçekleştirilecek büyük yeşil alanlara sahip açık bir alandır. Kunstareal adı verilen müze bölgesine ev sahipliği yapar. Nazi karşıtı olan kitapları yakma olayları 1933’te Königsplatz’ da meydana gelmiştir.

Üst kısımda yer alan fotoğrafta : sağdaki yapı / Glyptothek müzesi, ortada yer alan / Propyläen Kapısı (Kraliyet meydanına açılır), soldaki yapı da Eski Eser Kolleksiyon müzesi – Staatliche Antikensammlungen’ dır.
 

– Propyläen Kapısı –

Meydan, 19. yüzyılda inşa edilmiş olan Propyläen Kapısı’nı ve birbirine bakan “Glyptothek ve Staatliche Antikensammlungen” müzelerini barındıran alandır. Staatliche Antikensammlungen – Münih’ in Eski Eser Koleksiyonlar müzesidir.
 

– Staatliche Antikensammlungen –

Bu Müze ; Bavyera’ nın Yunanistan, Etrurya ve Roma’ dan gelen antika koleksiyonlarını barındırır.
 
 
♦ Glyptothek (Königsplatz 3) (Web sitesi) : 

1816-1830 yılları arasında inşa edilen ve 1834 yılında açılmış  ilk kamusal heykel galerisidir. Königsplatz’ da bulunan Münih’ in en eski halk müzesi olup, 1815’te mimar Leo von Klenze tarafından Neoklasik tarzda tasarlanmıştır. Binanın ön yüzü, bir Antik Yunan tapınağının 19. yüzyıl versiyonudur. Müzenin duvarları, renkli freskler ve sıvalar ile süslüdür. Müze içerisinde, Yunan ve Roma heykellerinden oluşan dikkate değer bir koleksiyon bulunmaktadır. Klasik Yunan-İtalyan tarzında tasarlanan Glyptothek, on üç dikdörtgen, kare ve yuvarlak bir avlu etrafında oturtulmuştur. 
Glyptothek, pazartesi günleri dışında haftanın her günü ziyarete açıktır. Perşembe günleri saat 10.00 ile 20.00 aralığında diğer günler ise 10.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücretleri : tam bilet 6 €, indirimli : 4 € . Pazar günleri müze girişi 1 €’ dur. Ulaşım : U2-8 / Königsplatz : Otobüs : 58 – 68 – 100 / Königsplatz
 
 
Buranın hemen yakın bölgesi (kuzey doğu bölümü) Münih’ in diğer önemli müzelerine ev sahipliği yapar.
 
Alte Pinakothek (Barer Cad. 27) : Dünyanın en eski galerilerinden biri olan 14.-18. yüzyılı kapsayan geniş bir koleksiyona sahip sanat müzesi.

Alte Pinakothek München 1836 yılında kendisi de önemli bir koleksiyoner olan Kral I. Ludwig tarafından açılmıştır. İnşaatına 1826 yılında başlanan yapı, mimar Leo von Klenze tarafından planlanmış ve her türlü genişlemeye uygun olarak tasarlanmıştır. Açıldığında Kral’ın koleksiyonunun yanısıra Wittelsbach ailesinin de önemli katkıları olmuştur. İkinci Dünya savaşında bina ciddi olarak zarar görmüş ve tahrip olmuştur. Bina 1957 yılında Hans Dölgast tarafından detaylara mümkün olduğu kadar sadık kalarak tekrar inşa edilmiştir (yapı Neo-Rönesans Mimari özelliğini taşır).

Alt ve üst kattaki 19 salon ve 47 odada, 14. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Avrupa resim sanatının 700’e yakın tablosu sergilenmektedir. Müze tablo izlencesinin yanısıra konser, film gösterimi, workshoplar ve seminer gibi etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

14. ve 17. Yüzyıl Alman, 15. ve 16. yüzyıl Hollanda, 16. ve 18. yüzyıl Flaman, 13. ve 18. yüzyıl İtalyan, 16. ve 18. yüzyıl Fransız, 16. ve 18. yüzyıl İspanyol resimlerine ev sahipliği yapar.. Müze ; Pazartesi  kapalıdır. Hafta içi saat 10-18 (Salı & Çarşamba 10.00-20.30 ) arası açıktır. Tam bilet : 7 €, İndirimli : 5 €, Pazar günü giriş : 1 €’ dur . Ulaşım : Tramvay / 17-27-28 ; Otobüs : 68-100    (durak :  Pinakothek) (Resmi web sitesi)

Müze’ den görüntüler..

 
Bir başka müzemiz de;
 

Neue Pinakothek (Barer Cad. 29) : 18. ve 19. yüzyıllardan kalma Avrupa sanatına odaklanan sanat müzesidir.

Müze ; 31 Aralık 2018’den itibaren, yapısal nedenlerle ve de kapsamlı bir yenileme  amacıyla halka kapalıdır. 19 başyapıttan oluşan bir grup eser ALTE PINAKOTHEK’IN (doğu kanadı) zemin katı ve Sammlung Schack’ te sergilenmektedir. Müze Alte Pinakothen’ in hemen kuzey sınırında yer almakta (resmi web sitesi).

 
Bölgede ayrıca ;
 

Pinakothek der Moderne (Barer Cad. 40) müzesi bulunur :

Modern sanat müzesi, şık bir binada yer almaktadır – dünyadaki türünün en büyük müzelerinden birisidir. Çeşitli sanat dallarının sergilendiği  4 farklı sergi evi (Münih Teknik Üniversitesi Mimarlık Müzesi, Bavyera Eyaleti Resim Koleksiyonu, Devlet Uygulamalı Sanatlar Müzesi, Devlet grafik koleksiyonu) bulunan Pinakothek der Moderne, Avrupa’nın en büyük koleksiyon evlerinden biri olmaya hak kazanmıştır. Bununla beraber müze, çağdaş ve modern sanatta dünyanın en büyük müzelerinin arasında yer almaktadır. Dünyaca ünlü olan Pinakothek der Moderne’nin inşaatı, 7 yıl sürmüştür. 7 yıl boyunca ustaca inşa edilen bu muazzam koleksiyon evi, 2002 yılının eylül ayında açılmıştır.  Tasarımı ünlü Alman mimarına ait olan Pinakothek der Moderne, 22.000 metrekare alana sahiptir. Binanın birinci katı Sanat koleksiyonuna ayrılmıştır.

Tasarım koleksiyonunun geliştirilmiş bütün parçaları müzenin bodrum katında sergilenmektedir. Özellikle, motorlu taşıt tasarımı en çok ziyaret edilen bölümlerden biridir.

Müze ; Pazartesi  kapalıdır. Hafta içi saat 10-18 (perşembe 10.00-20.30 ) arası açıktır. Tam bilet : 10 €, İndirimli : 7 €, Pazar günü giriş : 1 €’ dur. 18 yaş altı : Free (resmi web sitesi).

Müze Alte Pinakothek’ in hemen doğu sınırında yer alır ve müze ulaşımı aynı noktalardır.
 
 
Müzenin tam karşısında Münih’ in ve Avrupa’ nın en iyi üniversitelerinden (TUM) – Technische Universität München / Münih teknik Üni. i bulunur (Arcisstraße 21, 80333 München).

Üniversite, sadece Almanya’da değil, uluslararası arenada teknoloji alanında önde gelen eğitim kurumlarından olup araştırma ve geliştirme çalışmalarında uluslararası özel şirketlerle ortak çalışmaktadır. Avrupa’nın en iyi teknik üniversitelerinin sırlandığı TU9 üniversiteleri arasında ilk sırada gelmektedir.137 farklı akademik programla, lisans ve yüksek lisans derecelerinde hizmet vermektedir. Münih Teknik üniversitesinin programlarında 40.000’den fazla ögrencinin öğrenim gördüğü bilinir. Üniversitede, çeşitli akademik departmanlarda 528 civarında profesör görev yapmaktadır. Ayrıca, üniversitede 9.000 civarında araştırma görevlisi bulunmaktadır. Almanca ve İngilizce lisans programları sunan Münih Teknik Üniversitesi’ne başvuru yapmak isteyen adayların öncelikle başvuru yapan diğer adayların önüne geçebilmesi için başarılı bir akademik geçmişe sahip olmaları gerekmektedir.

 
Bölgedeki diğer müzeler ;

  • Museum Brandhorst (Museum Brandhorst) – 1950’lerin sonlarından günümüze çağdaş sanata adanmış bir sanat müzesi;
  • Mısır Sanatı Müzesi (Staatliches Museum Ägyptischer Kunst) – eski Mısır sanatına odaklanan Bavyera devlet koleksiyonunu içeren bir arkeoloji müzesi..

 
 
Münih için merkezi konumlu “Odeonsplatz ve Königsplatz” bölge gezimizi tamamladık..Yeni alanları görmeye devam..
 
 

Yedi bölgeli Gezi Haritamız

Bulunduğumuz bölgenin hemen bitişiği ve  kuzey doğusu,  Münih ve Avrupa’nın  en büyük park alanı olan “Englischen Garten” e (İngiliz Bahçesi),  ve Ludwigstrasse caddesi ile kentin genç nesille dolup taştığı üniversiteler bölgesine  “Universität & Ludwig-Maximilians-Universität” a çıkacaktır. Caddenin sonu (Ludwigstrasse) Bavyera ordusuna adanmış üç kemerli anıt olan,  “Siegestor / Victory Gate” ile sonlanacaktır (Gezi haritamızdaki bölge 3′ e bakın).

 
 
▶  İngiliz Bahçesi (Englischer Garten) :


Şehrin en güzel köşelerinden biri de Avrupa’nın en büyük şehir içi parklarından olan İngiliz Bahçeleri, kuzeydoğu şehir sınırlarına kadar uzanan  halka açık büyük bir parktır. . Göletler, kanallar ve bira bahçeleriyle dolu park yaz aylarında yerlilerin ve turistlerin en çok uğradıkları yerlerdendir. Yüzmek, güneşlenmek, dinlenmek, piknik ve spor yapmak isteyen pekçok kişinin uğrak noktasıdır (“Konu detayına buradan bakın” ).

 

Bahçe’ nin güney girişindeki “Haus der Kunst” modern, çağdaş sanatçıların retrospektiflerini ve temalı sergilerine ev sahipliği yapan bir galeridir. Günlük bilet : Tam 14 €, indirimli : 11 €’ dur. Bulunduğu yer ; dalga sörfünün yapıldığı  “Eisbachwelle” nin tam yanıdır.

 
Yakın bölge gezimize devam ediyoruz…
 
 
Maxvorstadt bölgesinde, Odeonsplatz & Rezidenz ve İngiliz bahçesinin arasında kalmış  büyük bir cadde’ miz var.. “Ludwigstrasse”..

Ludwigstraße, Brienner Straße, Maximilianstraße ve Prinzregentenstraße ile birlikte şehrin dört kraliyet caddesinden biridir. Bavyera Kralı I. Ludwig’in adına ithaf edilmiştir. Kamu binalarıyla şehrin en görkemli bulvarı olup, kralın talep ettiği gibi “krallığa layık” büyük bir cadde olarak öngörülen mimari bütünlüğünü günümüzde de hala korumaktadır. Ludwigstrasse, devlet geçit törenleri ve cenaze törenleri için de hizmet vermektedir. Yaklaşık 1000 m. kadar uzunlukta olan cadde,  güneyde Odeonsplatz Feldherrnhalle’den başlar ve kuzeyde Siegestor’ a kadar uzanır. Bundan sonra cadde “Leopoldstraße” adını alacaktır).


 

Cadde ; Ludwig-Maximilians-Universität (LMU üniversitesi), St. Ludwig kilisesi, Bayerische Staatsbibliothek (Bavyera Devlet Kütüphanesi),  Bavyera Yüksek İdare Mahkemesi binası (Bayerischer Verwaltungsgerichtshof) ve çok sayıda devlet bakanlığı ve bir kaç saray’ a ev sahipliği yapar (İtalyan romanesk mimarisinden etkilenmiş yapılara sahiptir). Kütüphane binasının ana giriş kapısı, dört bilim adamının heykelleriyle dekore edilmiştir (antik Yunan tarihçisi Thucydides, antik Yunan şairi Homeros, Yunan filozof Aristoteles, Yunan hekim ve filozof Hipokrat)..

St. Louis Kilisesi veya St Ludwig Kilisesi (Ludwigskirche / Ludwigskirche, St. Ludwig München); Ludwigstrasse 22′ de bulunur. Katolik cemaati ve Üniversite’ nin Kilisesi’ dir. Neo-Romanesk tarzdaki kilise 1829-1844 yıllarında inşa edilmiştir. Cephesi 71 metre yüksekliğinde iki yüksek kule’ yi barındırır.

Ludwig Maximilian Üniversitesi (Ludwig-Maximilians-Universität –  LMU) kurumun ana binasıdır (Geschwister-Scholl meydanı, 1 -Geschwister-Scholl-Platz)..Üniversite binası 1835-1840 yıllarında inşa edilmiştir. Ruhban Okulu ve Üniversite binalarının önünde, doğu ve batı taraflı iki taraf da çeşmelere sahiptir. Çeşmeler,  Vatikan’daki (Roma) Aziz Petrus meydanındaki çeşmelerden etkilenerek yapılmıştır bu nedenle bunlara  Roma çeşmeleri adı verildiği söylenmekte. LMU 50 bine yakın öğrencisi ile ülkenin en büyük 2. üniversitesidir. Kuruluşu 1472 dir. Üniversite Avrupa’nın en iyi kütüphane sistemlerinden birine sahiptir. 18 fakülte genelinde Beşeri Bilimler, Kültürel Bilimler, Hukuk, İktisat, Sosyal Bilimler, Tıp ve Doğa Bilimleri gibi konu alanlarında eğitim verilmektedir.

a

 
▶  Bölge ve caddenin son durağı Zafer Kapısı olarak da bilinen “Siegestor” olacaktır.

Kapı (Ark – Kemer) ; 1843’ten 1852’ye kadar olan dönemde Bavyeralı Kral Ludwig I’in emriyle mimar Friedrich von Gaertner  ve ölümünden sonra da öğrencisi Edward Metzger tarafından inşa edilmiştir. Kapı başlangıçta Bavyera ordusunun ihtişamına adanmış. Bugün ise,  şehrin ve ülkenin zengin ve bazen geçmişteki zor bir tarihinin bir tanığı olduğunun  kanısı yaygındır. Zafer takı, dört aslan tarafından çekilen bir savaş arabasına oturtulmuş 22 tonluk büyük bir bronz Bavyera heykelinden oluşan  kompozisyon ile taçlandırılmıştır. Kapı genişliği 24 metre, yükseklik 21 metre ve derinlik 12 metredir. Münih Zafer kapısının eski şehre bakan güney tarafı daha mütevazı görünümlüdür (Kuzey tarafına kıyasla). Dört sütun içerir, savaşı tasvir eden iki kabartma ile yazıt vardır.


 
Kemerin hemen karşısında Münih Güzel sanatlar Akademisi bulunur (Akademie der Bildenden Künste München).
 
Bölge Ulaşımı : U Bahn – U3 ve U6 Münih metrosu (Odeonsplatz ve Ludwig-Maximilian-Üniversite durakları) (Otobüs hat :153-154-58-68, N* 41-45 / *gece otobüsü)
 

Kemer’ den sonra cadde  Leopoldstraße adını alacaktır. U3-U6 (Giselastraße) metrosuna binerek yada yürüyerek Leopoldstraße 36 numaraya gelin. Burada 17 m. yükseklik ve 15 ton ağırlığıyla Munich Re sigorta binasının önündeki  beyaz “yürüyen adam” heykeli dikkat çekecektir.

Adından da anlaşılacağı gibi, hayatında çok fazla mesafe kat etmiş yürüyen bir adamı temsil etmekte. Heykel ayrı ayrı parçalar halinde Münih’e taşınmış..Sanatçı Jonathan Borofsky tarafından 1995 yılında Los Angeles’ta yaratılmış..Merak edenlere..
 
 
Gezi alanımızın doğu bölümünü bitirdik..
 
☞   Bir sonraki sayfamızda gezimize devam…
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Münih GeziRehberi ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir