Münih Toplu Taşımada Bilet Türleri, Ücretler

 
 

Münih (MVV-MVG) Toplu Taşıma Tarifesi ve Bilet Türleri (2024)

 
 
 
⚠️  1 Mayıs 2023′ ten  itibaren başlayıp en az 2025 yılına kadar geçerliliğini koruyacak olan  (DeutschlandTicket) (D-Ticket) hatırlatması ile konumuza girelim. Gerek “Hand Ticket – Online/Dijital”  gerek ise “çipli kart” uygulamalı olarak tüm Almanya’ da şehirler arası bazı araçlarda ve Almanya’ nın tüm kent’ lerinde  “yerel  toplu taşımacılığında”  sınırsız olarak geçerli olan abonelik esaslı,  aylık 49 € bileti  için detaylı bilgiye  buradan ulaşın.
 
Bu biletin devreye girmesi ile birlikte Münih’ te de Toplu taşımada bazı tarifelerde düzenlemeye gidilmiştir! En önemlisi 2023 sonlarına kadar 7 bölge olan Münih toplu taşıma bölge (zone) haritası 12 bölgeye ayrılmıştır.
 
 
 
MÜNİH’ te TOPLU TAŞIMA :
 

Münih- MVV Toplu Taşıma  Zone / Bölge Haritası

 
Münih Toplu Taşıma sisteminde  (MVG-MVV) seyahat edilecek yerler (durak & istasyonlar) renk ve rakamlar ile belirlenmiş bölge’ lere ayrılmıştır (Zone). Ulaşım haritası,  (M) – merkez  ve çevresi için belirlenmiş  1-2-3-4-5-6… 12 olmak üzere toplamda 12 transport  Zone – Bölge’ sinden ibarettir. Aslında bu 12 bölge, pratik olarak M – M6 – M12 olmak üzere 3 ana zone bölgesi olarak ifade edilebilir.
 
Bölge M (Münih şehir bölgesinin tamamını), Bölge M-6 (Zone M + Münih çevresi, havaalanı, Starnberg, Ammersee, Bad Tölz dahil yakın bölgeleri), Bölge M-12 (Zone M6 + Alp dağı etekleri, Schliersee, Tegernsee, Chiemsee, Rosenheim gibi daha uzak bölgeleri kapsar).

Bu arada ; M6 ve M12 bölgeleri için şehir merkezine (mesela ana tren garına -Hbf) uzaklıklar bölgelere göre değişmekle birlikte ortalama 50-90 km. kadardır.

Dikkat etmeniz gereken şey hangi bölge (Zone) içinde seyahat edeceğinizdir, çünkü bilet fiyatları bölge sayısına (zone) göre  değişiklik göstermektedir. Zone sayısı arttıkça ulaşım ücreti de artar.
 
✓  Münih Havaalanı  Bölge (Zone) 5′ te yer alır!

✓  Münih, toplu taşıma ücretleri açısından pahalı bir şehirdir.

✓  Kent’ in Ulaşımdaki 12 Bölgeli (Zone) Ulaşım Haritasını Buradan” inceleyin (beyaz renkli alan ulaşımda Münih’ in merkez bölgesidir, çevresinde ; 1-2-3….12 adet sıralanmış diğer bölgeler yer alır).
 

Münih’ teki sivil bilet görevlileri, doğru bilete sahip olmamanız yada biletsiz olmanız konusunda acımasızdır – kuralcıdır, bu yüzden sadece bir bilet satın almak yeterli değildir – biletinizin doğru bölge için alınmış olduğundan ve uygun şekilde doğrulandığından emin olmalısınız. Ve onam gerekli biletilerinizi araca binmeden makinalarda okutup onaylatınız (Validasyon). 2024 yılı biletsiz seyahat cezası 60 €’ dur!

 
Ulaşım ve biletler için bunları unutmayın ! ;

  • Bölge M , Münih şehir merkezinin tamamını kapsar ve bazı durumlarda bunun biraz ötesine de uzanabilir.

  • Turistik alanların çoğu, merkezi (M) zone’ da kalır.

  • Yeni ağ planlarında / haritalarda, her durak ilgili bölge detayı da işaretlenmiştir (örneğin haritadaki bir durak için, M/1 bölge içeriğinin anlamı şudur. İndiğiniz istasyon (durak) M bölgesinde kalıyor olsa bile, çok yakını dahi olsa siz bir başka araç ile bağlantı sağlayarak o varış noktanıza ulaştığınızda gittiğiniz yer   1 zone sınırlarında kalacaktır’ ın ifadesidir. Biletinizi en düşük zone bileti olarak alın, örneğimiz için M – zone bileti yeterli olacaktır) (başka örnek : harita’ da durak üstünde 3/4 yazıyor ise ; 3. zonde’ dan 4 zone’ a geçiyorsunuz anlamı çıkacaktır!. Biletiniz bu istasyon için Zone3 olabilir). Ayrıca ; “buradan” gideceğiniz bölge yada durağın hangi bölgede bulunacağını “check” edin   veya “buradan” kalkış ve varış duraklarınızı yazarak bölge ve bilet tutarı ile hangi araçları kullanacağınızı teyit edin.

  • Günlük yada çok günlük bilet ve kartlar harici, “Short Trip Ticket” yani Kısa mesafeli indi- bindi türü bilet için  seyahat geçerlilik süresi tek yön için max. 1 saattir. Tek binişlik (Single) yada bölünür yani Şeritli (Stripe) biletlerde : Zone M veya 2 zone bölgesinde max. 2 saat, zone M1 ve 3 zone bölgesinde ise max.  3 saat, Zone M5 ve 7 zone bölgesinde de max.5 saat seyahat süre  hakkı tanır (yani tek yönlü biletlerde transferler dahil max. süre ; uzak bölgeler de dahil 5 saat ile sınırlıdır).

  • Bilet alımında  şunalara dikkat edin : Kaç bölgeden geçiyorsunuz?, Seyahat edilen durak sayısı?, Kaç seyahate ihtiyacınız olacak? ve yaşınız?

  • Gerek Online gerek ise makinalardan bilet alırken geçerli olan bilet bölgeleri (Zone) ; Zone M ; Zone M-1 ; Zone M-2 ; Zone M-3 …..Zone M-11 olarak tarife karşılığı bedelleri ile satın alınır (gideceğiniz yer hangi bölgede kalıyor ise o zone biletini alın).

  • Bir turist olarak, havaalanına / havaalanından seyahat etmediğiniz sürece büyük olasılıkla M-Bölgesi içinde kalacaksınız. Ne kadar çok bölgeden geçmeniz gerekiyorsa, biletiniz o kadar pahalı olacaktır.

  • Bununla birlikte, Münih’ te geçirdiğiniz süre boyunca toplu taşıma araçlarını farklı günlerde (her gün olmayacak ise) birden çok kez kullanmayı planlıyorsanız, şeritli/Stripe bilet, günlük bilet (Day ticket) veya her gün sınırsız avantajı ile IsarCard (haftalık/aylık kullanımlı) türü ulaşım biletleriniz almak daha mantıklı olabilir. Detaylar az sonra..

  • Bir gün içinde 2 den fazla seyahat etmeyi planlıyorsanız, bölgeleriniz için bir günlük bilet satın almaya bakın.

  • Bir hafta veya ay içinde çok seyahat etmeyi bekliyorsanız, bir IsarCard satın almayı düşünün (aşağıya bakın!)

  • Çocuklar daha ucuz bilete tabidir. İndirimler aşağıdaki gibidir : 6 yaşın altındaki çocuklar ücretsizdir.

    . 6-14 Yaş Arası: Tam bilete göre genelde % 50 indirimlidir (bilet tip ve zone’a göre değişken )
    . 15-20 Yaş Arası: Daha ucuza mal olan  “U 21 Stripe Bilet” bu yaş için uygundur.

  • Biletler havaalanı dahil istasyonlardaki bilet makinalarından, MVG-MVV bilet ofislerinden, Online internet üzerinden (yazılabilir), Mobil uygulamalardan, MVV aplikasyonundan, otobüslerde şoförden (az pahalı) alınabilir..

  • Single Ticket / Short Trip Ticket/Stripe Ticket… bu biletlerin online satışı YOKTUR!
  •  

  • Handy Ticket – Mobil Bilet / MVG Ticket 6091 uygulaması : Biletlerinizi mobil uygulamalardan online alın- Detaylara bakın!
  • Mayıs 2023 sonrası devreye giren aylık (D-Ticket) abonelik esaslı olan bilet ; havaalanı transferleri dahil tüm Almanya’ da şehirler arası ulaşımda, kent içi yerel ulaşımda da geçerli olduğundan 5-30 gün’ lük seyahatlerinizde hele de 1 kişi iseniz en uygun bilet seçeneği olacaktır!
  •  

     
    ## MVG – Güncel Ulaşım bilgileri ve Abonelikler için bakınız (2024)

    ## MVV – Güncel Bilet ve Tarifeler için bakınız.

    ## MVG – Güncel Biletler – Online Satın alma (Ticketshop)

     MVV – 2024 / Tüm Bilet ve Abonelik Kart Tarifeleri / Ücretler  
     
     
     

    Münih- MVV Toplu Taşıma  Zone / Bölge Haritası

    * * *

    ☞   (Münih MVV Bölge Ağ Haritası) (bakın)  

    * * *

    MVV – TARİFELER (2024) ☟


     

    Zone M – Zon M 6 – Zone 12 Bölgelerinde Bilet Tarifesi

    (Zone 1-2-3-4-5…11 misali tekli bölgelere göre bilet ücretleri değişkendir, tabloda bölgelere uyan “en düşük” ve “en yüksek” değerler verilmiştir)


     
     
    Şimdi var olan uygulama ile Münih Toplu Taşıma’ daki esaslara bakalım..
     
     

    BİLET VE KART’ LAR (2024 yılı) 


    A.1 )  Single Ticket (ayni yönde Tek Binişlik Bilet)( Einzelfahrkarte ) ;

    Varış noktası yönünde tek bir yolculuk içindir. Seyahatinizi değiştirebilir (bağlantı yapar) ve yarıda kesebilirsiniz. Ancak dönüş seyahatlerine izin verilmemektedir.

    Nakit yada kredi kart ile bilet makinesine satın alındığında daha da ucuzdur (araç içi alımlarda biraz daha fazla ödenir). Münih şehir bölgesinde günde 2′ den fazla seyahat planlıyor iseniz, “Günlük Bilet” satın almanızı önerilmektedir!

    Single Bilet : Erişkin için Zone M : 3.90 €’ dan başlamakta…. Zone M6 : 15.40 € ve M12 bölgesinde 25.50 €’ a kadar ücretlendirilmektedir. 6-14 yaş : tüm bölgelerde (zone) geçerli 1.80 €’ dur.

    Normalde ; otobüslerde/tramvaylarda en fazla 4 durak veya S-Bahn, U-Bahn veya Express otobüslerinde en fazla 2 durak olacak yolculuklarınızda, daha ucuz olan “Kısa Yolculuk (Short Trip = Kurzstrecke) bileti” ni alın (2024, tam bilet – 1.90 €). “Short Trip Ticket” – Kısa mesafeli indi bindi türü biletlerde geçerli olan seyahat süresi max. 1 saattir .
     
    Münih’ teki tüm “tek kişilik biletler” tek yöndür (geri dönüş hakkını vermez!). Bu, biletin geçerlilik süresine bakılarak, bileti yalnızca bir yönde tek bir yolculuk için kullanabileceğiniz anlamına gelir (ayni yönde geçerli olduğu süre içinde bağlantı sağlar).

    Bu biletleri makinalardan aldı iseniz yolculuğunuzun başlangıcından önce, istasyonda yada otobüs-tramvayda bulunan makinalarda damgalanmalıdır (validasyon – onam gerekir). Ancak : tramvay veya otobüslerdeki bilet makinelerinden satın alınmış biletler için satın alma anında zaten doğrulandığından onam gerekmeyecektir!. Deutsche Bahn’ ın bilet makinelerini kullanırken, önceden onaylanmış biletleri mi yoksa ileri tarihli biletleri mi satın alacağınızı seçebilirsiniz.
     
     
    A.2 ) Stripe Ticket – Şerit Bilet (Streifenkarte) :

    Şerit Bilet esnek bir şekilde kullanılabilir: Bir kişi tarafından aynı yada farklı günlerde birkaç yolculuk için  ve ayrıca aynı gün birkaç kişi tarafından yapılan yolculuklar için idealdir. Süresiyle ;  Transferlere ve molalara izin verilir, ancak geri dönüş yönüne kapalıdır. Gidilecek bölgeye (zone) göre şerit sayısı onaylatılır. Biletler 10 adet şerit içerir.

    Zone M & 1-2-3.. 12 tekli bölgeler için yada : 1-2, 2-3, 3-4…11-12 gibi ikili bölgeleri için erişkinler ve 15-20 yaş “U21” grubundan  2 şerit kullanılır.

    Zone M-1 için “3”, Zone M-2 için “4”, Zone M-6 için “8”, Zone M-12 için “14” şerit kullanılacaktır.

    6-14 yaş çocuklar : Tüm bölgeler için 1 şerit kesintisi uygulanır.

    ✓ Kısa mesafeli “Short Trip Ticket” için 1 şerit bedeli alınır!

    ✓ Bölgelere göre max. 5 saat’ e kadar geçerlidir (yukarıya bakın).Araca binmeden Validasyon- onam gerekir.

    10 şerit içerikli bu bilet : Erişkin ve 6-14 yaş çocuklar için 10 şeritlik bilet : 17 €, U21 yaş grubu (15-20) için : 9.30 €’ dur (6-14 yaş çocuklar için alınmış şerit biletinden “tüm bölgeler” için 1 şerit kesilecektir!).
     
     
     
    B.1 ) Single Day Ticket /”Tageskarte” – Günlük Bilet – tek kişi :

    Tek Günlük Bilet, 15 yaş ve üzeri bir kişi içindir. Seçilen geçerlilik alanı (zone) içinde bir günde istediğiniz kadar – sınırsız, tüm MVV araçlarında yolculuk için kullanılabilir. Alındığı gün dahil ertesi gün saat 06.00’ ya kadar geçerlidir.

    • Zone M, 1-2-3-4…12 tekli zone, 1-2 /2-3/-3/4…11-12 ikili zone ve de M-1,M-3,…M-12 bölgeler için tarife : tam bilet 9.20 €’dan başlar M-12 (son) zone için 27.30 € bedellidir.
    • 6-14 yaş  Çocuklar : Tüm bölgeler  3.60 €’ dur (Children’s Day Ticket / TagesKarte Daily Ticket) 

    Tramvay veya otobüslerdeki bilet makinelerinden ve OnlineTickets’ – web’ ten satın alınan biletler satın alma anında zaten doğrulanmıştır, Onam gerektirmez. Bilet için gün / tarih yoksa onam (validasyon) gerekecektir.
     
     
     
    B.2 )  Group Day Ticket / Grup günlük Bilet :

    5 erişkine kadar, yanında 6-14 yaş arası 2 çocuk dahil edilebilen bilet türüdür (iki çocuk = 1 erişkin sayılır!). Kısaca bilet maksimum sayı ile ; Ergin 1 çift yanında + 2 ergin misafir + iki çocuk için bu bilet iyi bir seçenek olacaktır! Bu bilette günlük biletin tüm özelliklerini kapsar.

    • Zone M den başlayarak, M-12 (son) bölge için ücretler 17.80 – 37.40 € arasında değişecektir. Mesela havaalanı – zone 5 için bu grup bileti 29.10 €’ dur (2024). ;
    • 5 yetişkinden oluşan segmentlerde “Online Ticket” olarak en fazla 30 kişilik grup bilet alınabilir.

     
     
     
    Diğer Günlük Biletler :

    Airport City Day Ticket / Havaalanı Günlük Bilet : Havaalanının bulunduğu Zone M5 için günlük gidiş yada gidiş-dönüş biletidir (günlük biletiniz ertesi gün saat 06.00′ a kadar geçerli). Bilet, tek kişilik bilet veya en fazla 5 kişilik – grup bileti olarak mevcuttur. 6 ila 14 yaş arasındaki her iki çocuk bir yetişkin olarak sayılır.

    Tek kişi için : 15.50 €  / Grup (5 kişiye kadar) için : 29.10 € dur.  Bilet alım günü itibari ile aktif olacaktır!
    Airport City Day Ticket’ ı havaalanındaki bilet makinelerinden ve çoğu S-Bahn (şehir içi raylı sistem) istasyonundan satın alabilirsiniz. Önce ekranda “MVV Münchner Verkehrs- ve Tarifverbund” u, ardından “Airport City Day Ticket”ı seçin (nakit yada kredikart). Biletinizi Münih’ teki metro istasyonlarındaki MVG bilet makinelerinden de satın alabilirsiniz. Ayrıca online da alırsınız (yazdırılır).

    Biletler S-Bahn veya DB bilet makinelerinden satın alınmışsa onam/validasyon gerekli değildir. Biletler MVG bilet makinelerinden satın alınmışsa gereklidir. Ayrıca, talep üzerine tarih doğrulanmamış biletler satın alınmışsa da gereklidir. Biletinizi havaalanından satın aldıysanız, satın alma anından itibaren zaten doğrulanmıştır.

    Havaalanı zone M5 bölge içindedir. Aslında bu bilet “Zone M-5” biletinin kendisidir!.. Dikkat ; Havaalanından M-5 bölgesinden daha uzağa gidecek iseniz (mesela Zone M-8) Airport City Ticket/bileti işe yaramaz! Size Zone M-8 tek kişilik bileti/grup bileti gerekir!
     
     
     
    Münih Kartları 

      Bu kart seçilen geçerlilik alanı (zone) ve gün’ü içindeki MVV ağında toplu taşıma araçlarında kullanım için  günlük biletin yanı sıra Münih ve çevresindeki 80′ den fazla turistik mekan için indirimler içerir. CityTourCard, ailesi ile  6 ila 14 yaş arasındaki iki çocuğun bir yetişkin olarak sayıldığı en fazla 5 yetişkinden oluşan bir grup için  Grup Bileti olarak da kullanılabilir.

      1-2-3-4-5-6 gün seçeneklidir. M-6 bölge seçenekli bilet bilet havaalanı transfer imkanı da sunar! Kart ; kaç günlük ise ertesi günün saat 06.00 sına kadar geçerli olacaktır.

      Münih Şehir Turist Kartı – 2024, Tarifeler


      yada buradan inceleyin ;

      City Tour Card/Muenchen, 2024

      Kent için 80 adet atraksiyon indirimi de uygular (web sayfasından inceleyin).

      Biletleri ; OnlineTicket veya MobileTicket  olarak, S veya U-Bahn istasyonlarındaki bilet makinelerinden, MVG ve S-Bahn “müşteri hizmetleri merkezlerinden” ve bilet ofislerinden alabilirsiniz.

       
       
       

        Kart, MVV ağının seçilen bölgesindeki toplu taşıma araçları için güün sayısı kadar günlük bilet ve çok sayıda turistik mekan, tur, alışveriş ve gastronomi ortamlarında % 70′ e varan, Hop-on Hop-off Bus turda % 50 indirimler içerir. 1-2-3-4-5 gün seçeneklidir. İster tek kişi, ister max. 5 kişilik “grup” olarak da alınabilir. Ulaşım hariç seçeneği düşünülür ise ; Tam bilet 1 günlük (5.90 €) / 6-14 yaş (2.90 €) // tam bilet 5 günlük (9.90 €) / 6-14 yaş(6.90 €) dır. Eğer Ulaşım dahil seçenek olur ise ; 1 günlük Zone M (tam bilet ; 18.90 €, 6-14 yaş ; 8.90 €), 5 günlük Zone M (tam bilet ; 45.90 €, 6-14 yaş ; 21.90 €), 1 günlük Zone M-6-Havaalanı dahil (tam bilet ; 86.90 €, 6-14 yaş ; 21.90 €) tutacaktır.

         
        ** 2024 yılı Güncel ücretler için   ➛ “Bakınız” 
         
         

      • Munich City Pass Card :

      • 45 atraksiyonda – müze ve kale’de ücresiz ve beklemeden giriş, MVV toplu ulaşımda sınırsız ulaşım, anlaşmalı yerlerde % 50′  ye kadar indirim..İsterseniz transport içermeyen seçenekli ..1-2..   5 günlük alternatif ile..Ulaşımsız seçenekli olarak ; 6-14 yaş çocuklar – 19.90 €, erişkin – 39.90 €’ dan itibaren..Seçenek ulaşım dahil olunca çocuklar – 24.90 €, erişkinler – 54.90 €’ dan itibaren gün sayısı ile artacak tarife ile satın alınabilir. Detaylar için..

        # Münih Kart ve Münih City Pass karşılaştıması için –  Bakın
         
         
        ** Bir dip Not :  MVV-Congress-Tickets ; toplantı, seminer ve diğer iş etkinliklerinin katılımcılarının seçilen geçerlilik alanı içinde istedikleri kadar seyahat etmelerini sağlayan biletlerdir..MVV Kongre Biletleri yalnızca etkinlik yöneticilerine ve yüklenicilerine satılabilir ve daha sonra katılımcılara aktarılabilir. Etkinlik başına en az 50 bilet satın alınmalıdır. Uygulama en az 2 günlük olarak, katılımcı erişkin 1 kişinin yanında yaşları 6-14 olan max. 3 çocuğa kadar ulaşımda sınırsız hak tanır. Süre uzatılabilir.  Zone M için : 2 günlük 13.20 €.. her eklenecek ek gün için 4.80 €, olaki  zon değişimi için 4.50 € eklenir (misal havaalanına gideceksiniz zone M’  yi, M5 yapacağız).

        Zone M5 (havaalanı dahil) seçeneğinde : ayni koşullarda 2 günlük seyahat için 22.20 €, her eklenecek gün için de 8.70 € ilave edilir.


         

        MVV Kongre Biletlerini yalnızca aşağıdaki ofisten alabilirsiniz :

        MVG Großkundenvertrieb, Emmy-Noether-Straße 2 – 80287 München
        Telefon: +49 (0) 89 / 21 91 – 23 33 oder 23 31

         
         
         
        ** Münihte uzun süreli eğitim için ulaşım Kart’ ı ? (2024)

        Öğrenciler için uygun sezonluk biletleri buradan inceleyin.
         
         
         
        ** Münih’te 1 haftadan fazla kalacaksanız herhangi bir formalitesi, belgesi olmadan abonelik gibi uzun süreli sezonluk bilet/kart uygulaması vardır. MVV- ISARCARD.

        (** mayıs 2023 sonrası Almanya’ da en avantajlı bilet unutmayın ; D-Ticket’ tır! – aylık abonelik 49 €)
         

        ISARCARD : 7 günlük, 1 aylık, 1 yıllık alabilirsiniz. Günlük yada tüm günleri birine kartı vererek devredebilirsiniz. Tüm araçlarda, gün boyu sınırsız ulaşım imkanı sağlar. Geçerli olduğu son günün ertesi gün sabahı saat 06.00′ a kadar geçerlidir. Değişik uygulamaları vardır (web’den inceleyin). 65 yaş sonrası, genç tipi, sabah saat 09.00 sonrası kullanım imkanlı uygun fiyatlarla sunulmuştur..6-14 yaş 3 çocuk bu kart ile yanınızda ücretsiz seyahat eder..Uygun olabilir, bu kartı inceleyin!..


         
        Zone M için,  Haftalık : 21.20 €, 1 aylık : 65.90 €, yılık 624 € ... Zone M için saat 09.00 sonrası kullanımlı (yoğun iş saati sonrası) kart seçerseniz aylık : 58.70 € verirsiniz. Seçenekler boldur. Kart’ ı hava alanından itibaren alıp kullanırsınız!. Ancak havaalanı transferi için ek başka bilet (zone 5 günlük bilet) almalısınız. Zira hava alanı – M5 zone için IsarCard : haftalık 71.60 €, aylık 223.50 € bedellidir.

        ISARCard’ ınızı aldınız, bölgenizde belli. Diyelim Zone M’ de geçerli olsun.. İhtiyacımız oldu ve M5 (havaalanı) bölgesine gitmeniz gerek..Sizin kartınız Zone M bölgesinde sınırlı.. Yapacağınız, araca binmeden önce zone / bölge farklı (bağlantı-connection)(= Anschlussticket) bileti alarak bu farkı karşılamak olacaktır. Zone M5 için bu fark 11.90 €’ dur.Bunu ödeyerek fark biletini de alacağız.. Dikkat ceza yemeyin.. (Tabloya baktığınızda ;  1.70 €’ dan bölgelere göre değişen 22.10 €’ a kadar “Bağlantı/Connection” fark ücreti vardır!).
         
         
        Münih havaalanı transferleri geniş olarak ;Havaalanı – Ulaşım & Transferler sayfamızda anlatılmıştır!
         
        Artık Münih’ i Gezmeye başlıyabiliriz…
         
         
         
         

        Önceki SayfaSonraki Sayfa

        – Münih – Ana Klasöre dön –

         
         

        Bir cevap yazın

        E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir