Münih Havalimanı, Transferler

 
 

Münih Franz Josef Strauss Havalimanı (Munich International Airport – MUC)

 
 

1992 yılında eski Münih-Riem havalimanının yeterli kapasitesi olmaması nedeni ile Münih Havalimanı inşa edilerek hizmete açılmıştır. Şehir merkezine yaklaşık 28 km mesafede kuzeyde yer alan havalimanı, Freising yakınlarında konumlandırılmıştır. (Almanca: Flughafen München – “Franz Josef Strauß“ ; IATA : MUC, ICAO : EDDM kodları ile tanımlanır). Yıllık 50 milyon yolcu kapasitesiyle Avrupa’nın en işlek hava alanlarındandır.

 

Havalimanı, Terminal 1 ve Terminal 2 (daha yeni) ile bu iki terminali birbirine bağlayan merkez terminalden (MAC – München Airport Center) oluşmaktadır. İki terminal arası yürüme mesafesi 25 dk. gibidir. 10 dk. aralıkla kalkan “fre schuttle bus” ile terminaller arası ulaşım da mümkün olacaktır.

Havaalanı, 43 bin m² alanda Duty free dahil yaklaşık 150 mağazaya, 70 civarı Restorant ve Cafe’ye ev sahipliği yapar. 

* Havaalanı Bilgi –  İnfo Desk : MAC – München Airport Center, 3. kat, 7 gün / 24 saat – Tel : +49 89 975 00

 

* Alan bilgileri için bakın.

* Uçuş Şirketleri – Terminal bilgisi için bakın.

* Kalkış / Departure bilgisi için bakın.

* Varış / Arrivals bilgisi için bakın.

 

 

TERMİNAL HARİTALARI

( Bu alandan Havaalanı Guide‘ ını indirip havaalanı terminalleri tanıyın)

#

#

 

Terminal 1 : Bu terminalde gelen ve giden yolcular için A-B-C-D-E olmak üzere (Chech in işlemleri dahil) 5 modül bulunur. Münih Havaalanı Merkezi’ndeki (MAC) check-in kontuarlarının da bulunduğu modül ise T1 Z’ dir. Değişmekle birlikte genelde ; Modül B (Pegasus airlines), Modül C (THY & Sun Express), Modül Z (bazı uçuşlar – Sunexpress) Check in işlemleri için Giden / Departure yolcularına, B – E bölümleri de Gelen / Arrivals yolcularına hizmeti sunar. Bunları alandaki ışıklı panolardan teyit edin!. Terminal 1 kat’ ı hem gelen hem de giden yolcuların bulunduğu kattır! T1 katında ; Gidiş yada Geliş uçuşlarının hangi kapıdan (A-B-…E) ve hangi zaman diliminde olacağını gösterir ekran panoları bulunur. Böylece gelen yolcunun hangi kapıdan çıkacağını, inişe 1-2 saat öncesinden öğrenebilirsiniz! Terminaller {Level 4/Seviye – Kat 4} ile hepsi çıkış sokağına açılır.

 

Terminal 2′ nin : 2. Kat (Level) seviyesi G ve H bölümleri / kapıları Arrivals (Varış) uçuşlarına, Kat (Level) 4 -5  ise Lufthansa ve diğer Star Alliance ile ortak hava yollarının Departure (Kalkış) uçuşlarına ayrılmıştır (K-L).  K ve L kapılarına Term.2′ den, yer altı yolcu taşıma sistemi ile ulaşabilirsiniz.

 

Terminal 1 & 2 katlarının bir altı ; MAC (& Hilton Munich airport) (Munich Central Airport)  katı olup : Level 3 / Seviye 3′ de bulunur.  Bu kat DB’ nin (Deutsche Bahn) satış ofisine, Turist info. desk ve otomatik bilet makinaları, restorant & cafe ve alış veriş mağazalarına ev sahipliği yapar.

Turist İnfo desk (ofis görevlisinden ayni zamanda bilgi – belge & harita vs. isteyebilirsiniz) (Bu ofiste bilet satışı yoktur!).  Ofis, MAC terminal katının ortalarında görünür bir yerdedir.

 

MAC- Tourist İnfo Desk

Havaalanı – Bilet Satın alma alanları

 

MAC  – Bilet Satış Alanları :

DB (Deutsche Bahn) ofisi :  Burası Almanların milli demiryolu işletmesine aittir. Satış ofisi yanında , MAC terminal katında DB‘ nin  Otomatik Bilet Makinaları da vardır. Makinalarda kredi kart ve büyük olmayan banknot’ lar geçer.  Münih’ te bir çok istasyonda & Tramvay ve Otobüs’ lerde aracın içinde  bulunan bu makinalarda Türkçe dil  desteği de mevcuttur… Makinanın işlevi komplike değildir!. yine de Hata yapıp yanlış bilet almayın !.

 

Bu kat’ tan itibaren Şehir merkezli olacak noktalara yada merkez tren garı olan  Hauptbahnhof (Hbf) gidecek raylı sistemin (S- Bahn) yeşil renkli yön levhalarını izleyeceksiniz. 

Bu arada yeri gelmişken aşağıdaki terimlere yabancı kalmayın.. Yön / Levha uyarılarında Alman’ lar aşağıdaki  “koyu renkli” yazıları tercih eder.

☛  Bazı uyarılar ;  Ausgang (Exit – Sortie, ÇIKIŞ)   ;  Abflug – Departure (yani GİDİŞ)  ;  Ankunft – Arrival (yani GELİŞ) olarak isimlendirilmiştir.

Münih kentinin ulaşım araçları için Yönlendirme, Durak / İstasyon uyarı Logo’ larını da  (simgeleri) hatırlatalım.

Münih, yerel bir Ulaşım Şirketi olan “Münchner Verkehrsgesellschaft” – MVG ile birlikte ortaklık ilişkisi olan Münih Taşımacılık Kooperatifi – “Verkehrs- und Tarifverbund” – MVV birlikteliği ile yürütülen son derece gelişmiş, işlevsel bir kentsel ulaşım sistemine sahiptir. U-Bahn/metro – Tramvay – Otobüs işletmesi MVV (MVG ile desteklenmektedir) ile sağlanırken, Münih S-Bahn ağı, Alman ulusal demiryolu şirketi olan DB -Deutsche Bahn’ın bir yan kuruluşu olan “S- Bahn Munchen” tarafından işletilir ve bu sistem MVV ile entegre olmuştur.

 

MAC / Merkez terminalin bir alt katı (Level / seviye – kat 2 bölümü) ; otopark alanı yanında sizleri şehir merkezine ulaştıracak olan  transit tren servislerinin bulunduğu istasyon katıdır (S Bahn – S1 ve S8 Banliyö tren hattı) (trenler karşılıklı olarak her 10 dk. da bir şehir merkezi ve hava limanı arasındaki ulaşımını sağlar). Genelde en rahat (ancak ucuz olmayan) ulaşım seçeneği budur.

    S bahnS1 yada S8 trenleri  ile ulaşımı tercih edecek iseniz trenler sizi Şehir merkezli “Hautbahnhof”  yani Ana tren gar’ ına yaklaşık 40 – 45 dk. da ulaştırır. Bu trenler sizi ana tren istasyonu yanında :  şehir merkezi sayılan “Karlsplatz – Marien Platz – Isartor” gibi diğer istasyonlara da duracaktır. Gereğinde bu duraklarda inerek, diğer ulaşım araçlarına bağlantıyı yapabilirsiniz (diğer S bahn hatları, U bahn,  Tramvay  yada Otobüs). Alınan biletler bağlantılarda geçerlidir!

Trenler her gün, Saat 04:00 ile 01:00 arasında 21 saat boyunca servis verir.

Ek not :  Kent’ in doğu kesimde bir de ikinci tren garı vardır (Ostbahnhof). Alandan S8 trenine bindi iseniz önce Ostbahnhof’ a, sonra Hauptbahnhof’a varırsınız. S1 için de tersi geçerlidir!. Bu İki tren garları  istasyon arası  yaklaşık 10 dk. kadardır. Bu tren garlarını karıştırmayın!

 

S1 ve S8 Tren Hat – İstasyon Güzergahları

** S1 kentin  batı yakası üzerinden,  S8 ise doğu yakasından seyir ile şehir merkezine yaklaşık ayni zaman diliminde ulaşırlar.

 

➛    Bu link’ ten ; Havaalanı – Şehir merkezi ulaşımını adım adım izleyin.

 

   sizler tren ulaşımını seçmeyecek iseniz ;   terminallerden çıkarak, çoğu “Mercedes” markalı olan, havaalanın önünde bekleyen “krem renkli”  taksiler ile yada  aşağıda anlatacağımız diğer alternatifler ile  şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Taxi : ortalamada ulaşacağınız yere göre 70-90 € tutacaktır

 
 

Şehir Merkezi Ulaşımında Öneriler – 2023

✓  Kent için planladığınız gezi alanlarının şehir merkezine ve de konakladığınız alana olan uzaklığı, uzun mesafelerdeki yürüyüş kapasiteniz, Münih’ te kalacağınız toplam gün sayısı yanında, seyahatlerinizde birlikte olacak kişilerin sayısı (grup seyahatleri),  toplu taşımaya vereceğiniz toplam bilet ücret tutarının belirlenmesinde en önemli etken olacağını unutmayın. Münih programınızı kafanızda şekillendirdi  iseniz ; daha havaalanında iken, şehir merkezine inmeden toplu taşıma için tüm bilet ve kart’ ları, şehir içinde ek zaman harcamadan temin edebilirsiniz.

✓  Münih’ te  ; S & U- Bahn gibi raylı sistem istasyonlarına giriş ve çıkışlarında Turnike uygulaması YOK‘ tur!  Cadde ve Otobüs duraklarında da “Otomatik Bilet Makinası “Bulunmaz” !. Biletsiz seyahat‘ lerde kontrole yakalanır iseniz, 60 € ceza ödeyeceğinizi unutmayın! (2024).

Ayrıca istasyon girişlerinde “mavi renkli”  Validasyon – (onam / check) makinaları bulunur (ayni makinalar otobüs ve tramvay’ larda araç içinde de vardır) (Bazı bilet türleri için araçlara binişte bu biletlerin makinadan onamı gerekir!).

Genel uygulamada ; tüm biletler yolculuğun başlamasından önce onaylanmalıdır. Biletler S-Bahn veya DB bilet makinelerinden yada havaalanı DB – ofis bürolarından yanında online & mobil uygulamadan satın alınırsa “onam gerekli olmayacaktır” . Bilahare tramvay veya otobüslerdeki bilet makinelerinden satın alınan biletler, satın alma sırasında zaten onaylı çıkacaktır (onam gerekmez). Deutsche Bahn’ ın bilet makinelerini kullanırken, önceden onaylanmış biletler veya ayrıca onaylanması gereken biletler seçeneği ile de satın almayı seçebilirsiniz (ek ; bileti MVG bilet makinelerinden satın alıyorsanız “validasyon” ile tarih girmeniz gereklidir!  ve bilet o andan itibaren geçerliliğini kazanacaktır).
 

Münih- MVV Toplu Taşıma  Zone / Bölge Haritası


 
✓  Münih Toplu Taşıma sisteminde  (MVG-MVV) seyahat edilecek yerler (durak & istasyonlar) renk ve rakamlar ile belirlenmiş bölge’ lere ayrılmıştır (Zone).   Ulaşım haritası,  (M) – merkez  ve çevresi için belirlenmiş  1-2-3-4-5-6… 12 olmak üzere toplamda 12 transport  Zone – Bölge’ sinden ibarettir. Aslında bu 12 bölge, pratik olarak M – M6 – M12 olmak üzere 3 ana zone bölgesi olarak ifade edilebilir. (2024 öncesi bölge sayısı 7 idi).
 
Bölge M (Münih şehir bölgesinin tamamını), Bölge M-6 (Zone M + Münih çevresi, havaalanı, Starnberg, Ammersee, Bad Tölz dahil yakın bölgeleri), Bölge M-12 (Zone M6 + Alp dağı etekleri, Schliersee, Tegernsee, Chiemsee, Rosenheim gibi daha uzak bölgeleri kapsar).
 
Dikkat etmeniz gereken şey hangi bölge (Zone) içinde seyahat edeceğinizdir, çünkü bilet fiyatları bölge sayısına (zone) göre  değişiklik göstermektedir. Zone sayısı arttıkça ulaşım ücreti de artar.
 
✓  Münih Havaalanı  Bölge (Zone) 5′ te yer alır!

✓  Münih, toplu taşıma ücretleri açısından pahalı bir şehirdir.

✓  Kent’ in Ulaşımdaki 12 Bölgeli (Zone) HaritasınıBuradan” inceleyin (beyaz renkli alan ulaşımda Münih’ in merkez bölgesidir, çevresinde ; 1-2-3….12 adet sıralanmış diğer bölgeler yer alır).

✓  Özellikle konaklayacağınız alan (ev – otel)  uzak bölgelerde değil ve Zone M bölge sınırlarında kalacak ise : Turistik amaçlı gezilerde  Merkez Zone (M) bileti  yeterli olacaktır (yaklaşık 18 x 22 km. lik ulaşım alanıdır).  Ancak konaklamanız daha uzak bölgelerde ise (M6 – M12) uygun bölge biletini alın!..Bu arada ; M6 ve M12 bölgeleri için şehir merkezine (mesela ana tren garına -Hbf) uzaklıklar bölgelere göre değişmek üzere ortalama 50-90 km. kadardır.

 

✓  1 Mayıs 2023 ve sonrası, şu an için dijital olarak ay’ lık  ve abonelik usulü (Sadece çevirimiçi – Cep Telefonu uygulamalı)  satışa sunulan ve tüm Almanya’ da şehirler arası bazı araçlarda ve tüm kent’ lerin  yerel  toplu taşımacılığında  sınırsız olarak geçerli olan, kişi başı aylık 49 € bilet satışı başlamıştır! (DeutschlandTicket)  (D-Ticket) – (Bu alandan bilet alımı ile detaylı bilgi alınız) (yada bu alandan bilet özelliklerini detayı ile tanıyınız). Bileti istediğiniz kadar yolculuk için kullanabilirsiniz. Bazı ağların kapsamına göre de örneğin Avusturya, Fransa, Lüksemburg veya Polonya’nın yanı sıra İsviçre veya Hollanda’ya kadar belirli bağlantılarda ulusal sınırların ötesine ulaşmanız mümkün olacaktır (Hızlı trenler – IC/ICE/EC de geçmez!).

Bu bileti seyahatinizden önce ayarlayın / satın alın (online)..Uçuşunuz öncesi elinizdeki bilete ait QR kodlu ekran görüntüsünü mutlaka kayıt edin!  Bilet abonelik esaslıdır ve en az 1 ay kullanımı gerekir, istediğiniz an aboneliği iptal edebilirsiniz.

Bu abonelik türü uygulama bileti turistler için de geçerlidir. Diğer biletlerde ve bunda güncel bir değişiklik olmaz ise ;  Ulaşımda başka seçeneklere bakmadan – düşünmeden, eğer “1” kişi iseniz bu bileti alın! – Bana göre Almanya’ nın tümünde 2-30 gün süreli olacak geziler için en ideal olanıdır. Hava alanından itibaren ulaşıma başka bedel ödemeyin. Bilet kişiye özel olup bir başkasına devir yada biletin iade özelliği yoktur!

 

✓  Bu bileti almıyor yada alamıyorsanız ;

Her koşulda “şehir merkezine”  S1 ve S8 tren ulaşımı için,  Zone 5 – Single-Tek binişlik tam bileti ; 13.60 €, Günlük tam bileti de / Daily Ticket (1 kişi: 15.50 €) (6-14 yaş : 3.60 €)  yada erişkin  5 kişiye kadar geçerli olacak : Zone 5 Group (Grup) Günlük Bilet / Daily Ticket’ ı – 29.10 €’ ya alacaksınız) (Grup biletlerde 6 yaş altı  çocuklar ücretsiz, 6-14 yaş 2 çocuk 1 erişkin sayılır!)(2024).

Havaalanı ; Zone 5 de bulunur. Bu bölge için şehir merkezli transferlerde “The Airport-City-Day-Ticket” – Günlük Havaalanı şehir – biletini alabilirsiniz (1 kişi tam : 15.50 €,  max.5 kişilik “Group” bileti de : 29.10 €)

** Yukarıdaki Günlük biletler alındığı saatten itibaren 24 saat geçerli değildir,  ilgili günden aktivasyonu başlar ve  ertesi günün saat 06.00′ sında son bulur!

 

✓  Aldığınız günlük bilet ile Münih’ te ilk gününüz geçti.. Ya sonraki günler için ne önerilir?

  Zone M bölgesi için şehir içinde  2 gün kalacak iseniz ➛ “Günlük bilet” (2 x 9.20 €) önerilir.. 3 günden fazla 1 haftaya kadar bir planınız var ise   ➛ “Haftalık” – ISARCARD abone biletini alın (sınırsız 7 gün geçerli, tam bilet 21.10 €

✓  2 – 5 erişkin için : 2-3 günlük programlarda, avantajı ile “Günlük Grup” biletlerini tercih edin!

Kent için  Bilet ve Tarifeleri detaylı olarak ➣  BU BÖLÜMDEN  inceleyin. Hangi tip bilet türü ve tarife size uyacak ise o biletleri alın.

 

Olaki siz  S1 yada S8 ile şehir merkezi sayılan ana tren garına (Hauptbahnhof – Hbf) geldi iseniz artık Münih şehir merkezindeki sokaklarındasınız..

Ana  tren garının bir Kuzey (Nord), bir de Güney (Sud) çıkış kapısı bulunur (Münih’ e Hoş Geldiniz).

 
 

Ulaşım ve Transferde Diğer Bilet Seçenekleri :

Münih’te toplu taşıma + 80 üzeri aktivasyonda indirim sağlayacak “City Tour Card” bileti ayrı bir olanak sunar.

1-2-3-4-5-6 gün seçeneklidir. M-6 bölge seçenekli bilet bilet havaalanı transfer imkanı da sunar! Ertesi günün saat 06.00 sına kadar geçer.

City Tour Card/Muenchen, 2024

 
➛   City Tour Card – Bilet alma ve bilgi için bakın.

 

Sık Sorulanlar

➛   (Bilet uygulamaları- sorular – cezalar için – Bakın!).

➛   Alternatif Bilet türleri & Bilgi-Bilet alma için bakın.

 
 

Transferde Diğer Ulaşım Seçenekleri :

 

1- Uçuşunuz hangi havayolu ile olursa olsun ;  Lufthansa’nın bizim Havaş’a  benzeyen her 15-20 dakikada bir hareket ile  çalışan havaalanı express otobüsleri bulunur. Ana tren garı’ na 45 dk. da, kuzeyde yer alan Münih Schwabing’ e ise 25 dakika sürede ulaşımı sağlarlar. 

Lufthansa’nın otobüs maliyeti ;

tam bilet tek yön “online” 12 €’ dur (* otobüste 13 €) (çift yön : 19.30 / *20.50 €) (6-14 yaş : tek yön online 6.50, çift yön 13 € / otobüste : 7 / 14 €) (yalnızca Online olarak ; 10 binişlik tam bilet 88.50 €, 2 ergin + 2 çocuk olan aile bileti tek yön 28 €’ dur).

Ulaşımda özellikle 2 kişiye kadar yolcular için en ucuz seçenektir.

Ancak son durak merkez tren garıdır!. Varış yeriniz bura yada yürüme ile buraya yakın ise sorun olmaz, sonrası aktarma yada başka araç kullanacaksanız ek bilet giderleriniz olacaktır!.

Otobüs güzergahı : Terminal.2 – MAC – Terminal.1 D üzerinden ➙ München Hauptbahnhof (Hbf) / Merkez tren garıdır..

Hareket saatleri : Şehir merk. – Havaalanı için ➙  saat 05.30 -20.30 / Havaalanı – şehir merk. İçin ➙  saat 06.00 – 22.30 ‘ dur. Ayrıca ayni şirket ; Münih – Nürnberg, Münih – Innsbruck arası da çalışır.

♦ Havaalanında “Bus” tabelalarını takip ederek otobüslerin kalkış noktasını bulabilirsiniz. Free Wi Fi kullanımını da unutmayın. Yazın yoğun trafikte ulaşım x 2 zaman dilimine çıkabilir.. Bilet süreli değildir ve bir kez kullanımda biter.  Aktarma yapma imkanınız olmayacaktır!.

   Lufthansa Otobüs bilgisi için bakın.

 

Ayrıca Münih havaalanından Flixbus otobüs şirketi, Almanya içi yada Avrupa şehirlerine yolcu da taşımaktadır. 

➙   Bilgi için bakın.

 

  Yine alandan MVV 635 hatlı otobüs yada ÜFEX havaalanı express treni ile 10 km uzaktaki Freising kasabasına ulaşın buradan ; Landshut, Regensburg, Passau kentlerine bölgesel trenle seyahat edin.

 

2- Otel Karşılama Hizmeti / Hotel PickUp (Shuttle service) : Otel rezervasyonlarında yetkiliye danışın!. Ücretli olduğu bilinmekte?.. 4 kişiye kadar-kişi başı 22 € ??

 

3- Taxi & Welcome Pickups :
Her iki terminalde de hemen çıkışta bulabileceğiniz ve kuyruk olsa bile hızla ilerleyen bu lisanslı taksilerle şehir merkezine gitmenin ücreti merkezde tam olarak nereye gideceğinize bağlı olarak değişmekte (ort. 70-90 €). Fiyatlar ve seyahat süresi sabit değildir ve trafiğe ve son varış noktanıza bağlı olacaktır. Taksi ile şehir merkezine yolculuk ise trafiğe de bağlı olarak ortalama 40 – 45 dakika sürüyor.

Taksiler gibi özel araçlar (welcome pickups) vardır. Taxi de yaşanılan dil sorunu (ing.) burada pek olmaz (Kaptanlarda ing. dil var). Online hedef noktaya daha kolay varırsınız. Makul bagaj fiata dahildir. Önceden saat dilimli rezervasyon yapılabilir. Taksilere göre % 5-10 daha fazla bedel ödersiniz. Merkez tren garı için taksiye yaklaşık 70-75 € verirken bunda 80-90 € gibi bedel çıkabilir. Ayrıca yoğun trafikte bekleme ücreti ödemezsiniz.

Saat 07.30 – 09.00 / 16.30 – 20.30 saatler arası trafik çok yoğundur! Araç ulaşımına dikkat.

➙  Bilgi için bakın.

 
 

➙  Münih’ ten uzak yerler için – Bavyera Biletine bakın (Havaalanından itibaren tüm yerel toplu taşıma araçları & Bavyera sınırları dahilinde RE-RB.. gibi Regional Şehirler arası trenlerde de geçerli olacaktır).

 
 

HAVA ALANI PARK’ ı için not :

Havaalanına park edip ücretsiz toplu taşımadan yararlanın !

Aracınızı P41, P44, P51 veya P90 park alanlarına park ederseniz, park biletinizi kalkış terminalinize ücretsiz toplu taşıma için ve seyahatinizden sonra aracınıza dönerken kullanabilirsiniz. Gereğinde park biletini ibraz etmeniz yeterlidir. Bilet, havaalanına birlikte veya havaalanından seyahat eden tüm kişiler için geçerlidir. Bark barkot bileti, bariyerdeki park alanına girdiğinizde otomatik olarak verilir – lütfen güvende tutun. Güncel bilgileri alan santral tel. inden alın!

 
 
 

– Münih ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir