Madrid Gezisi- 4

 
 
 

MADRİD’i  GEZİYORUZ

 
 
 
 
Madrid Gezi Haritaları- 2020 yılı ( hatırlatmalar )

 
Madrid-Atraksiyon Turist haritası. 1 (+ metro)

madridgezi_maine1

Madrid-Atraksiyon Turist haritası. 2  (+ metro)

madridmapsimageph

Madrid-Atraksiyon Turist haritası. 3  (+ metro)

Madrid-Metro & Turist haritası

Madrid – Metro/Tramvay Ulaşım haritası

Turistik Bölgeleri ile Madrid

madrid_zone_tourist_atraction_maps2
 

Şu ana kadar tarihi, yani Eski Madrid’ i gezdik (kılavuz haritamızdaki 1-21 mavi renkli alanlar)..

Sırada modern Madrid gezi alanları var (kılavuz haritadaki, 1-16 numaralı yeşil renkli gezi alanları)..

 

Gran Via caddesinin sonlandığı, “Banco de Espana” metro istasyonunun da bulunduğu “Alcala” caddesinin “Paseo del Prado” ile kesiştiği noktada büyük bir meydan vardır. “Cibeles meydanı yeni güzergahımızın başlangıç noktası olacaktır (kılavuz haritada ; 5 yada 2 numaralı gezi alanı)..

Aşağıdaki harita yürüme ile gezilecek alanları göstermektedir (haritadaki 1 no’ lu güzergah ana gezi rotasını, 2 ve 3 no’lu güzergahlar ise ek gezi yönlerini göstermektedir! ).

madrid_green_routemaps

 
 
 
+ Plaza (palacio) de Cibeles :

plaza-palacio-de-cibeles_madridph-3

Adres : Plazade la Cibeles, 128014 – Paseo del Arte, Madrid

Ulaşım : Banco de España (metro L2) ; Bus no. : 1, 2, 5, 9, 10, 14, 15, 20, 27, 34, 37, 45, 51, 52, 53, 74, 146, 150, 203, E1, N2, N3, N5, N6, N7, N8, N9, N10, N11

**Palacio de Cibeles içinde yer alan “Centro cultural CentroCentro” = Kültür merkezi saat 10.00 -20.00 arası, 2 € karşılığı ziyarete açıktır (web)..

 

Plaza de Cibeles, Madrid’de bulunan ünlü meydanlardan biridir. Centro, Retiro ve Salamanca için sınır noktasında bulunan meydan, Paseo del Prado – Paseo de Recoletos arasındadır. Şehrin en işlek noktalarından birinde kavşak niteliğinde yer alan Plaza de Cibeles’de mimari açıdan görkemli yerler bulunmaktadır.

Metro Banco de Espana durağından iniş ile ; Yürüyerek gitmek isterseniz Gran Via Caddesi’nden ve Alcala Caddesi’nden aşağıya doğru yürüdüğünüzde Madrid’in en prestijli üç caddesi olan Paseo del Prado, Paseo de Recoletos ve Alcala Caddeleri‘nin birleştiği yerde ünlü Cibeles Meydanı‘nı ve meydanın ortasında Madrid’in en güzeli çeşmesi Cibeles Çeşmesi‘ni göreceksiniz. Meydanın çevresi ihtişamlı üç neo klasik yapı ile çevrilidir; Cibeles Sarayı (Palacio Cibeles), İspanya Merkez Bankası (Banco de Espana) ve Linares Sarayı (Casa de America)…


 
 

+ Cibeles Çeşmesi / Anıtı (Fuente de Cibeles)

plaza-palacio-de-cibeles_madridph-9

Madrid’in en ikonik ve zarif anıtı olan Cibeles Anıtı meydana İspanya Kralı III. Carlos tarafından neoklasik tarzda Roma doğa tanrıçası Kibele’den esinlenilerek 1782’de heykeltraş Ventura Rodriguez’e yaptırılmıştır. Anadolu’da, Friglerde, Grek ve Roma Kültürü’nde özel bir yere sahip olan Tanrıça Cibeles Anadolu kültüründe Kibele olarak bilinen Bereket Tanrıçası’dır. Anıtta Yunan mitolojisinde geçen “Cibeles’in sevgilileri Hippomenes ve Atalante’ yi arslana çevirerek arabasına koşması” hikayesi tasvir edilmiştir. Bu çeşmenin popüler kültürdeki en bilinen yanı Real Madrid taraftarlarının Şampiyonlar Ligi, La Liga ve Kraliyet Kupası’nda kazandıkları maçlar sonrası Cibeles Meydanı’na akın ederek zaferlerini Cibeles Çeşmesi’nin etrafında kutlamalarıdır. Kutlamalarda çeşmenin etrafı Real Madrid Futbol Kulübü’nün bayrağı ile sarılır.
Meydanda görmeniz gereken diğer yapılardan bazıları 1777 yılında inşa edilen Kibele Sarayı, 19. yüzyıldan kalma İspanya Banka Binası ve Linares Sarayı’dır.

 
 

+ Kibele Sarayı (Palacio de Comunicaciones) / Ayuntamiento de Madrid)

plaza-palacio-de-cibeles_madridph-ek

Adres: Plaza de Cibeles, Madrid

Ulaşım: Banco de Espana metro istasyonundan buraya ulaşabilirsiniz..

 

1919 yılında inşaa edilen ve 2011’e dek Madrid Merkez Postanesi (Palacio de Comunicaciones) olarak işlev gören Cibeles Meydanı üzerindeki bu neo-klasik yapı, Madrid’in en göz alıcı bir kaç yapısından biridir. Arkaya doğru geniş bir alan kaplayan bina 5 kat üzerine 30.000 m2’lik alan üzerinde inşaa edilmiştir. Bina 2011 yılından itibaren Madrid Belediye Binası (Ayuntamiento de Madrid) olarak kullanılmaktadır.

Antonio Palacios tarafından tasarlanan bu yapı sivri beyaz kuleleri ile bir düğün pastasını andıran mimarisi ile dikkat çekmektedir. Postane içerisinde eski model pirinç posta kutularını görmeniz tavsiye edilir. Bu yapı, Noel kutlamaları ve Prens Felipe’nin düğün töreninde gösterilerin zemini olarak kullanılması ile de tanınır.
Saray; Pazartesi – Cuma 08:30 – 09:30, Cumartesi 08:30 – 14:00 arasında ziyarete açıktır. Giriş ücretsizdir.

Meydandan yönümüzü kuzeye çevirip, “Paseo de Recoletos” caddesi üzerinden yürüyerek Colon meydanına (Plaza de Colon) ve Madrid’in en büyük müzelerinden birisi olan “Madrid Arkeoloji Müzesi” ne ulaşıyoruz (kılavuz haritamızdaki  ,   no.lu gezi alanı).

 
 

+ Plaza de Colón – Columbus Square : 

plzdecolonmadridph-2

Adres : Plaza Colón, 28004 – Barrio de Salamanca, Madrid
Ulaşım : Colón (metro L4) ; Cercanias train (Madrid-Recoletos) ; Bus no : 5,14,27,45, 53,150

 

Kristof Kolomb’un ve Amerika keşfinin anısına ait  yapılmış bir anıt ve 17 m. lik heykel (1885) içeren meydan ile sol tarafta şehrin kütüphanesi ve hem de arkeoloji müzesi olarak kullanılan yapıları içeren bir meydan.Alan ayni zamanda “Gardens of Discovery” – Keşif bahçesine de ev sahipliği yapmakta.

Bahçenin hemen dibinde bulunan ikiz kuleler (Columbus Towers yada Torres de Colón) ;  23 katlı ve 116 m. yükseklikte olup 1976 mimar  Antonio Lamela yapımlıdır.Ofis olarak kullanılan yapıda İspanya Sermaye kurumu? bulunmakta.

Meydan’ da büyük bir İspanya bayrağının dalgalandığı alanda “Monument to the Discoveries” isimli keşif anıtı bulunmakta. Amerika’nın Christopher Columbus tarafından keşfini anmak amaçlı, Joaquin Vaquero Turcios tarafından tasarlanan anıt, dört büyük taş blok yapıdan ibarettir. Yeni bir dünya arayışı içinde olan (1492) Nina, Pinta ve Santa Maria gibi İspanyolların taşlara kazınmış adlarını görebilirsiniz..


 

Anıt alanının altında “Fernán Gómez Centro Cultural de la Villa” isimli tiyatro salonu bulunmakta (web).

Park alanı içindeki heykel ünlü İspanyol amiral “Blas de Lezo” a aittir.

monumento-a-blas-de-lezocolonplaza

 
 

+ Madrid Arkeoloji Müzesi – Museo Arqueológico Nacional – web :

plzdecolonmadridph-3

plzdecolonmadridph-4

Adres: Calle de Serrano, 13, 28001 Madrid

Ulaşım: Serrano veya Colon metro istasyonlarından ya da 1, 5, 9, 14, 19, 21, 27, 45, 51, 53, 74 numaralı otobüslerden biriyle buraya ulaşabilirsiniz.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Salı – Cumartesi 09:30 – 20:00, Pazar 09:30 – 15:00 arasında ziyarete açıktır.

Giriş Ücretleri: Tam bilet 3, indirimli bilet 1.5 €’ dur.

 

Madrid Arkeoloji Müzesi ( kılavuz haritamız 12 no’ lu alan ), tarih öncesi devirlerden 19. yüzyıla kadar birçok eserin sergilendiği Madrid’deki en büyük müzelerden biridir. Arkeoloji Müzesi 1867’de II. Isabel tarafından kurulmuştur. Madrid gezilecek yerler listesinde mutlaka yer verilen bu müzede İspanya’ya ait eserlerin yanı sıra Mısır, Antik Yunan, Etrüsk medeniyetlerine ait eserlerin de görülebileceği bir yerdir.
Köklü bir tarihe sahip olan müze 2011 yılına kadar süren kapsamlı bir yenileme çalışması geçirmiştir. Müze içerisinde İspanya’nın İslam Medeniyeti üzerindeki etkiyi betimleyen eserleri görmek mümkündür.

Madrid Arkeoloji Müzesi’nde görülebilecek temel eserlerin başında inci, lal, safirle süslü 7. yüzyıldan kalma “Vizigot Adak Tacı”, Cordoba Emiri II. El Hakem tarafından yaptırılan “Fildişi Kutu”, bronz çağdan kalma “Tören Kılıcı”, dövme desenli bronz çağ eserlerinden “Altın Kaplar”, 3. yüzyıldan kalma “Gladyatörler Mozaiği”, San Isidoro Kilisesi’ne bağışlanan “Çarmıhındaki İsa Heykelciği”, MÖ 4. yüzyıldan kalma “Dama de Elche” heykeli gelmektedir

 

Burada iken Colon meydanının hemen köşesinde ;  Paseo de la Castellana, 2 –  28046 adresinde Madrid “Hard rock cafe” bulunmakta (web).. Mola verip burada bir şeyler atıştırabilirsiniz..

hard-rock-cafe-madrid

Eğer  vakit ayırabiliyorsanız bulunduğunuz alandan kuzey yönü ile ; ister 3 km. lik mesafeli “Paseo de la Castellana” cadde boyunca yürüyerek, isterseniz meydanın batısında yer alan “Calle de Genova” cadde üzerindeki metro 10 hatlı duraktan (Alonso Martinez) metro’ya binerek ; “Santiago Bernabéu” durağında inerek Real Madrid’in ünlü stadyumuna gidebilirsiniz (haritada 3 no’ lu güzergah)  ( kılavuz harita 4-5-6-7  numaralı alanlar).

Bölge gezi haritası

madridzones_castellanamaps

 

Yeni güzergahımızda (rota 3)  ziyarete açık iki müze bulunur :

1- CalleJosé Gutierrez Abascal, 228006, Salamanca – Madrid adresindeki  Doğa Bilimleri Ulusal Müzesini – “Museo de Ciencias Naturales de Madrid – MNCN)” (5)(Ulaşım : Gregorio Marañon (metro L7, L10) / República Argentina (metro 6) ; Bus no . : 7, 12, 14, 27, 40, 45, 147, 150- Ücret : tam 7 €, 4-16 yaş : 3.5 €

2- Lazaro Galdiano Müzesine – “Museo Lazaro Galdiano” gidebilirsiniz (9)( Ulaşım : Metro hat 5 / Rubén Darío (Castellana çıkışı) ;  Metro hat 7 ve 10 / Gregorio Marañón ; Bus no. : Serrano Street (hat 9, 16, 19, 51) ; María de Molina Street(Hat 12)  ; Paseo de la Castellana (Hat 7, 14, 27, 40, 145) – Ücret : 7 € ).

 
 

Ve Real Madrid futbol klup arenası…

+ Santiago Bernabeu Stadyumu – web :

santiago-bernabeu-stadiumph

Adres : Av. de Concha Espina, 1, 28036, Castellana – Madrid

Ulaşım : Santiago Bernabéu (metro 10) ; Madrid-Nuevos Ministerios (Cercanias train) ; Bus no. : 14, 27, 40, 43, 120, 126, 147, 150.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Bilet ofisi Pazartesi – Cuma 15:00 – 21:00 arasında açıktır. Tur ve Kupa Sergisi ise Pazartesi – Cumartesi 10:00 – 19:00, Pazar 10:30 – 18:30 arasında..Biletler, Klasik/Flexıbl/Plus/Premium olarak sunulmakta olup ; tam bilet 17-26 € arasında değişir (online alımlarda yaklaşık 3 € indirim vardır), indirimli bilet 14 €’ dan başlar (online 11 €) Maç bilet fiyatları 30 € ’dan başlamaktadır. Biletler maçtan bir hafta önce satışa sunulmaktadır (detay için bknz.1  bknz.2 )(bknz.3)

 

Santiago Bernabeu Stadyumu, Madrid’ te yer alan Real Madrid takımına ait futbol stadyumudur. 1947 yılında açılan stadyum 85.000 izleyici kapasitesi ile dünyanın en büyük stadyumlarından biridir. Stadyum ismini eski yöneticisi Santiago Bernabeu Yeste’den almaktadır.
1957, 1969, 1980 Avrupa Kupa final maçları, 2010 UEFA Şampiyonlar Ligi final maçı, 1964 Avrupa Ulusal Kupa ve 1982 FIFA Dünya Kupası maçları da burada oynanmıştır. Stadyumda maç izlemenin yanı sıra rehberli turlara katılmak ve stadyum içerisinde yer alan müzeyi gezmek mümkündür. Müze kısmında Real Madrid futbol takımına ait eşyalar görülebilir.
Stadyum, özellikle erkek gezginlerin Madrid gezilecek yerler listesinde en çok rağbet göstereceği yerlerin başında geliyor. Stadyumda maç izleme şansınız olmazsa da mutlaka düzenlenen stadyum turlarına katılın ve dünyanın en ünlü futbol takımının maçlarını oynadığı stadyumu görün. Stadyum içinde yer alan Real Madrid Müzesi’nde de futbol takımının köklü geçmişi boyunca kazandığı tüm kupa ve ödülleri görebilirsiniz.

Paseo de la Castellana caddesi sizi, Stadyumun kuzeyine doğru 1.5 km yol aldığınızda “Castilla” meydanındaki yer çekimine meydan okuyan 1996 da tamamlanmış, 115 m. yükseklikteki ikiz kulelere çıkaracaktır.

 
 

+ Torres Kio – “Puerta de Europa”

puerta-de-europamadrid
Adres : Plaza Castilla, 28046 – Castellana, Madrid
Ulaşım : Chamartín (metro 1, 10), Plaza de Castilla (metro 1, 9, 10) ; Madrid-Nuevos Ministerios ( Cercanias train ) ; Bus No. : 5, 27, 42, 49, 66, 70, 107, 124, 129, 134, 135, 147, 174, 175, 176, 177, 178

 

Buralardan Plaza Colon meydanına yeniden geri dönüyoruz..Colon meydanı dahil , meydanın doğu bölümü Madrid’in Salamanca bölgesidir.

salamacazones_maps

Salamanca bölgesi, Madrid’in lüks yaşamı, mağazaları, moda ve alışverişin merkezi ve tarihi binalarıyla ünlü bölgesi konumundadır. Madrid Şehir Merkezi’nin kuzey batısında bulunan Salamanca, Madrid’in en pahalı bölgesi olup aynı zamanda Madrid’de gezilecek yerler arasında popüler bir konumdadır.

Meydana doğu yönü ile bağlanan “Calle de Goya” caddesine girelim

El Jardín de Serrano‘da moda giyim, mücevherler, hediyelik eşya ve akesuvarlar popülerdir (Calle de Goya, 6-8, 28001 Madrid – metro 4 ” Serrano” – web).

Bölge için başka bir popüler alan olan ABC Serrano (Centro Comercial ABC Serrano) ise, tasarımcı moda giyim, hediyelik eşya ve ev mobilyaları ile ünlüdür ( Colon meydanının kuzeyi – Calle de Serrano, 61, 28006, Madrid – metro 5 “Rubén Darío” ).

Salamanca bölgesi, aynı zamanda peynir, reçel ve şekerleriyle ünlüdür ve buradaki Mantequerías Bravo’ya mutlaka uğramanız tavsiye edilir (web)(Calle de Ayala, 24, 28001 Madrid, metro L4 – Serrano).

 

Salamanca’nın doğu sınırında yer alan “Las Ventas” boğa güreşi arenası görülmeye değer turistik alandır ..

Bu bölgede iken metro L2  – Retiro durağından metroya binip, 4 durak sonrası “Ventas” durağında inerek bu arenayı ziyaret edin! (haritada  2 numaralı gezi güzergahı).. Zira yol yürüyerek  yaklaşık 2.5 km kadardır..Sonrası bu alana geri döneceğiz!.

lasventas_ares_mapsmadrid

 
 
 

+ Las Ventas – Plaza de toros de Las Ventas – web :

Adres: Calle de Alcala 237, Madrid

Ulaşım: Ventas metro (L2-5) istasyonundan buraya gelebilirsiniz.Ayrıca Bus no. : 12, 21, 38, 53, 74, 106, 110, 146, 210.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Kasım – Şubat Pazartesi – Cuma 09:30 – 14:30, Mart – Ekim Salı – Cuma 09:30 – 14:20, Pazar 10:00 – 13:00 arasında ziyaret edilebilir.bilgi için : web

Giriş Ücretleri: Bilet fiyatları 5 – 120 € (Güreş seyri) arasında değişmektedir. Online bilet web.1  – web.2  

** 45 dk. lık ziyaret + sanal oyun – Online bilet

  • Standart Fiyat: € 14.90
  • Student ve + 65 : 11,90 €
  • İndirimli Fiyat (12 yaşından küçük çocuklar) : 5,90 €
  • 5 yaşın altındaki çocuklar için ücretsiz

 

Plaza de Toros de Las Ventas, Madrid’in doğusundaki Salamanca bölgesindedir. Madrid’de bulunan bir boğa güreşi alanıdır. 1931 yılında inşa edilen bu yapı boğa güreşinin doğum yeridir. 25.000 izleyici kapasiteli arena, Jose Espeliu tarafından tasarlanmıştır. Fas mimarisi ile inşa edilen yapının inşasında seramik ağırlıklı kullanılmıştır. 60 metre çapındaki Las Ventas Arenası herbiri 27 sıra oturma yerinden oluşan 10 oturma grubuna (tendidos) bölünmüştür. Bunların bazıları güneşte bazıları da gölgededir. Her ne kadar boğa güreşi sezonu Mart – Ekim ayları arasında, akşam saatleri, 6-7’den sonra başlasa da, yaz aylarında Madrid’de sıcaklığın bazen 40 dereceyi bile aşması ve güneşin geç saatlerde batması sebebiyle gölgededeki oturma yerleri daha pahalıdır.

İspanyolca’da boğa güreşine “corrida” denir. Corrida’nın başkanı 10. tendidos’ta oturur. Ayrıca yine mudejar tazrda tasarlanmış olan Kraliyet Locası’nın özel asansörü ve tuvalet banyosu vardır. Kraliyet locasının karşısında kapalı tribünde saat bulunur. İç arenanın 5 kapısı vardır ayrıca boğaların salındığı 3 özel kapı (toriles) daha vardır.

Boğa güreşleri Mart – Aralık arasında yapılır ve arenada oturulabilecek bölümler on bölüme ayrılmıştır. Arena sahnesine olan uzaklığına göre bilet fiyatları değişmektedir. Güreşler San Isidro festivalinde her gün, yılın diğer zamanlarında her Pazar ve tatil günlerinde yapılmaktadır. San Isidro festivali 20 gün sürmektedir ve bu dönemde farklı güreş türleri sergilenmektedir

Boğa güreşi için kullanılan Plaza de Toros de Las Ventas ayrıca konser ve politik olaylar için de kullanılmaktadır. Arenayı rehberli turlar ile gezebilirsiniz. Plaza de Toros de Las Ventas’ın yanında yer alan Museo Tauriono’da ünlü matadorların portre, heykel ve kullandıkları ürünler görülebilir.

 

İspanyolların geleneksel olarak genellikle kırsal alanlarda ve köylede hayvanlarla yaptıkları bir çok oyunlar vardır. Bu oyunların bazıları hayvanlara eziyet etmeye dek varır. Avrupa Birliği bu oyunların bazılarını yasaklatmış olsa da hala köylerde oynayanlar vardır. Boğa güreşleri ise bu oyunlardan sadece birisidir ve en ünlü olanıdır. Tüm İspanya’ya yayılmış olduğu için yıllarca geniş halk kitlelerince destek görmüştür. Fakat Avrupa Birliği’nin boğaların oyun için öldürüldüğü bu oyunları engelleme gücü (bazı girişimleri olsa da) henüz maalesef yok. Gün geçtikçe popüleritesi azalan boğa güreşlerini destekleyen İspanyolların yüzdesi son yapılan kamuoyu yoklamasına göre ise sadece % 13. Bu kesim maalesef hayvanların zevk için öldürüldüğü bu oyunu bir gelenek olarak görüyor ve destekliyor (internet alıntılı yorumdur!)..

 

Arena sonrası tekrardan geldiğimiz alana yani “Goya” caddesinden güneye doğru  (Velazquez caddesi üzerinden – kılavuz haritamızda 3 numaralı alan) “Calle de Alcala”  caddesine yürüyoruz.

retrioparkentryroute

calle_de_velazquezstr

Alcala caddesi, Metro line 2 – “Retiro” durağı yakınında döner kavşak üzerinde ki burası “Plaza de la Independencia” meydanıdır, neoklasik yapıda bir anıt bulunur. Burası Alcala geçidi olarak bilinen “Puerta de Alcalá” kapsıdır.

puerta-de-alcalaph5

III. Carlos’un şehri geliştirmek adına yaptığı yapıtlardan olan kapı, Francesco Sabatini tarafından tasarlanmıştır. 1769 – 1778 yılları arasında yapılan Puerta de Alcala, neoklasik mimari örneğidir. Üzerinde at nalı biçiminde üç kemer, görkemli bir alınlık ve melek figürleriyle dikkat çekmektedir. Plaza de la Independencia Meydanı’nın ortasında kalan kapı, yapıldığı dönemde şehrin en doğu noktası olarak kabul edilmekteydi ve o dönemde Avrupa’nın en büyük kapısı olmakla ün kazanmıştır.

Bu meydanda karşımızda Madrid’in en büyük park alanı olan “El Retiro Park” sonraki gezi alanımız olacaktır..

 
 
 
+ El Retiro Park ya da tam adıyla Parque del Retiro

el-retiro-parkmadridtravelph-11

Adres: Plaza de la Independencia, 7, 28001 Madrid

Ulaşım: Retiro, Ibiza, Atocha Renfe, Atocha veya Banco de Espana metro istasyonlarından buraya ulaşabilirsiniz.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Park Mayıs – Eylül 07:00 – 00:00, Ekim – Nisan 07:00 – 22:00 arasında ziyarete açıktır.

Palacio de Velazquez sanat galerisi Nisan – Eylül Pazartesi – Çarşamba & Pazar 11:00 – 21:00, Ekim – Nisan Pazartesi & Çarşamba – Pazar 10:00 – 18:00 arasında açıktır.

 

Madrid’in en ünlü ve en popüler parklarından biridir. IV. Felipe’nin sarayının bahçesinde yer alan bu parkın planlanması ve yapılması 17. yüzyıla kadar uzanır. Şehrin en sevilen parklarından olan Parque del Retiro, Madrid gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerdendir. Retiro Parkı sadece yeşil alandan ibaret değildir; büyük bir yapay havuz, heykeller, sanat eserleri, spor sahaları, yürüyüş yolları ve bir saray bunlardan bazıları.Bu arada Retiro Parkı’na güvenlik sebebi ile gece girmeniz tavsiye edilmiyor !.

 

Retiro Parkı’nda Neler Var?

R.Park ve Çevresi

 

Estanque del Retiro / Retiro Yapay Gölü ; Alcala Kapısı tarafından girerseniz fazla yürümeden bu muhteşem göle ulaşabilirsiniz. Parkı Madrid halkına hibe eden Kral XII Alfonso Anıtı ile taçlandırılmış gölde sandal kiralayabilirsiniz.

Gül Bahçesi ve Düşen Melek Heykeli (Rosaleda) ; Her türden güllerin açtığı bu gül bahçesinde dünyanın tek halka açık şeytan (Lucifer/Cennetten Düşen Melek) heykelini görebilirsiniz. 1922’de Ricardo Bellver tarafından yapılmıştır.

Kristal Saray (Palacio de Cristal) : 1887’de cam ve metalden yapılan bu güzel yapı Filipinler’den getirilen tropik bitkilere sera olması için inşaa edilmiş fakat şu anda sanat galerisi olarak kullanılıyor.

Hatıra Ormanı (Bosque del Requerdo) : 11 Mart terör kurbanları anısına yapılan bir tepecik.

Arjantin Yolu (Paseo de la Argentina) : 1750’lerde yapılmış, kraliyet ailesine ait heykellerin sergilendiği bir yürüyüş yolu.

Casita del Pescador (Balıkçı’nın Kulübesi) : göl içinde küçük fantastik bir kulübe

Parkın tam orta noktasında El Estanque adı verilen büyük bir göl vardır ve tekne gezintileri için kullanılabilir. Parkta görmeniz gereken eserlerden biri güneydoğu yönünde yer alan Ricardo Bellver imzalı “El Angel Caido” heykelidir.

Parque del Retiro içerisinde bir astronomik gözlemevi ve Palacio de Cristal ve Palacio de Velazquez (Kültür Bakanlığına aittir ve Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia için geçici sergi salonu olarak kullanılmakta) isimli iki tane sanat sergisi bulunmaktadır. Bu sanat sergilerinde genellikle geçici koleksiyonlara yer verilmektedir.

Park alanı içerisinde Teatro Casa de Vacas adında bir de tiyatro bulunmaktadır.


 

133.5 hektarlık bir alan üzerine kurulu olan bu alanda bisiklete binebilir, paten kayabilir, piknik yapıp temiz hav alabilirsiniz. Özellikle Pazar günleri park oldukça kalabalıktır. Parktan çıkarken Cuesta de Moyano’yu izlerseniz ikinci el kitap tezgahlarını görebilirsiniz. Buranın bitişindiğindeki park “Real Jardín Botánico” dır (kılavuz haritamızda 21 numaralı alan)..

 
 

+ Real Jardín Botánico – web :

madrid_botanical_garden-real_jardin

Adres : PlazaMurillo, 28014, Paseo del Arte-Madrid
Ulaşım : Atocha (L1), Atocha Renfe (L1), Banco de España (L2) ; Madrid-Atocha (Cercanias) ; Bus no. : 6, 10, 14, 19, 26, 27, 32, 34, 37, 45

Park girişi : 4 €

 

Prado Müzesinin yakınında bulunan bahçe içerisinde yaklaşık 90.000 bitki ve çiçek türü ve 1.500 ağaçlar çeşidi barındırıyor. 7 büyük açık bölüm ve 5 adet seradan oluşan bahçe aynı zamanda, 1 milyondan fazla kurutulmuş bitki örneğinin sergilendiği Herbarium içerir.  Dev cam yapının içerisinde ara bölmelerle birbirinden ayrılmış üç farklı iklimli (tropikal, ılıman ve çöl) bitki örtüsünü görmek mümkün..

Parkın köşesindeki meydan bizi “Ronda de Atocha” isimli fiskiye havuzlu döner kavşağın bulunduğu meydana çıkaracaktır.Meydan Madrid’in en büyük Tren garına ve Tarım & Gıda ve Çevre bakanlığına (Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente) ev sahipliği yapar (kılavuz haritamızda 10.6 numaralı  gezi alanı).

 
 
 

+ Madrid Atocha Train Station (Madrid Estación de Atocha) – web :

Adres : GlorietaEmperador Carlos V, 28045 – Paseo del Arte, Madrid
Ulaşım: Atocha Renfe (metro L1) ; Madrid-Atocha (Cercanias) ; Bus no. :47, 55, 19, 85, 10, 24, 57, 102

 

Atocha Tren İstasyonu, 20. yüzyılın başında Madrid’de inşa edilen bir istasyondur. Atocha – Aranjuez arasındaki ilk demiryolu hattı 1851 yılında açılmıştır. Atocha Tren İstasyonu Cordoba, Granada, Malaga, Valencia, Toledo, Barselona ve Sevilla yönünde giden hızlı trenlerin (AVE) hareket noktasıdır.Ayrıca şehir içi banliyö trenlerininde hareket merkezidir.

Sol Meydanı’na yürüyerek 15-20 dakika, Prado Müzesine ise 5 dakika mesafededir. Atocha , Madrid’in en büyük ve ana tren garıdır.Tüm bu tren seferleri İspanyol Tren İşletmeleri “RENFE” tarafından düzenlenir (web).

Atocha Tren İstasyonu’na gitmek için en kolay yol Atocha Renfe Metro İstasyonu’nda inmektir. Metro’da Atocha Renfe’de değil de Atocha İstasyonu’nda inerseniz 10 dakika kadar fazladan yürümeniz gerekir !.

Zarif bir mimarisi olan bu tren garı şehir turlarında turistlere mutlaka gösterilir. El Kaide Terör Örgütü’nün New York patlamalarından sonraki en ölümlü saldırısı 2004 yılında Atocha Tren İstasyonu’nda gerçekleştirilmiştir. Garın açık alanındaki bir trende patlatılan bombalar sonucu 191 kişi hayatını kaybetti ve 1800 kişi yaralandı. İstasyonun dışında cadde üzerinde göreceğiniz gri ve silindirik anıt bu trajedide ölen siviller anısına konulmuştur. Olayın ardından istasyonun girişlerinden birine kaybedilenlerin anısına camdan bir anıt yapılmıştır. İstasyonun ana salonu 1985-1992 yılları arasında baştan sona renövasyondan geçmiş ve ana salona alışılmamış bir biçimde, 4000 m2 alanı kaplayan devasa, tropik bir bahçe eklenmiştir. Bu topik bahçenin ve içindeki hayvanların sağlıklı yaşayabilmesi için içerideki ısı ve nem oranı sürekli aynı seviyede tutulmaktadır.Her gün saat 17:00 – 01:00 arasında ziyarete açıktır.

 

Gezimiz sonraki sayfada devam etmektedir…

 
 
madrid_desk_tourbusph

 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

Madrid : Ana Klasöre dön

 
 
 
 

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir