Madrid Gezisi- 5

 
 
 

MADRİD’ i GEZİYORUZ

(Madrid Müzeler Bölgesi )

 
 
 

Bu bölümde Madrid’in Dünyaca ünlü müzelerini gezeceğiz..

 
 
 
Madrid Gezi Haritaları- 2020 yılı ( hatırlatmalar )

Madrid-Atraksiyon Turist haritası. 1 (+ metro)

madridgezi_maine1

Madrid-Atraksiyon Turist haritası. 2  (+ metro)

madridmapsimageph

Madrid-Atraksiyon Turist haritası. 3  (+ metro)

Madrid-Metro & Turist haritası

Madrid – Metro/Tramvay Ulaşım haritası

Turistik Bölgeleri ile Madrid

madrid_zone_tourist_atraction_maps2

 Madrid – Klavuz /Gezi Haritamız

madridmapsimageph8

Madrid – Müzeler Bölgesi

madrid_museum_zones_maps1

 
 

+ Paseo del Prado (Prado Bulvarı)

map-of-paseo-del-prado

Paseo del Prado, Madrid’ in en ünlü bulvarlarından biridir. Atocha İstasyonu ile Cibeles arasında uzanan bu caddenin ilk adı “Salon del Prado” dır (çayır anlamına gelir). Sonrasında 18. yüzyılda III. Carlos tarafından Paris mimari yapılarına özenilerek yapılan binaları ile ismi de değişmiştir. Zaman içerisinde trafik ve hava kirliliği sorun haline geldiği için en azından bir kısmını araç trafiğine kapatma çalışmaları devam etmektedir.

Geniş ve ağaçlıklı bir alanda bulunan Paseo del Prado bulvarı üzerinde yer alan : Plaza de Cibeles, 18. yüzyılda kurulan barok kilise Iglesia de San Jose, İspanya Merkez Bankası’nın binası Banco de Espana, Poseidon figürünün görülebileceği Plaza Canovas del Castillo, şehrin eski giriş kapısı Puerta de Alcala daha önce sizlere anlatılmıştı.

Bu bölgede Kibele (Cibeles) çeşmesi haricinde ünlü bir çeşme daha bulunur..Plaza Canovas del Castillo daki bu çeşme, 1780 Ventura Rodriguez yapımlı ünlü Neptün çeşmesi’ dir – “Funte de Neptun” (Atlı savaş arabalı neptün heykeli).

madrid_neptun_cesmeph

Bulunduğumuz gezi bölgesinde bulvar üzerinde bulunan diğer önemli yapılar müze, kültür merkezi ve galerileriyle dikkat çeker (The golden triangle of art Madrid).

 

Madrid gezilerinde eğer müzelere zaman ayıramayacak iseniz önerilere kulak asıp kesinlikle ve öncelikle “Prado” müzesine ve sonrası da “Reina Sofia” ve “Thyssen” müzelerine ziyaretiniz bir bakıma şart olmalıdır.

 

Bu bölgede yer alan 3 müze birbirlerine yürüme mesafesinde yakındırlar..Unutmayın erkenden gidip, kuyrukta beklemek ve riske girerek her 3 müzenin de bazı salonlarını açık oldukları günün son iki saatlerinde ücretsiz ziyaret edebilirsiniz!.

 

✔ Madrid müzeleri için  ▶   bilgi hattı.1  yada  bilgi hattı.2 ..

 

“Paseo del Prado” bulvarındaki  İlk Müzemiz ;

 
  Reina Sofia Müzesi – Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofíaweb :

Adres : CalleSanta Isabel, 5228012 – Paseo del Arte, Madrid

Ulaşım : Estación del Arte (metro L1), Atocha (metro L1), Lavapiés (metro L3) ; Madrid-Atocha (Cercanias Local train) ; Bus no. : 6, 10, 14, 19, 26, 27, 32, 34, 36, 37, 41, 45, 59, 85, 86, 102, 119, C1, C2 ve E1

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi, Çarşamba – Cumartesi 10:00 – 21:00, Pazar 10.00-14:30 arasında ziyaret edilebilir.Salı günleri, 1 -6 ocak , 15 mayıs, 9 eylül, 24-25-31 aralık  (Kapalı). Pazar hariç ; saat 19.00-21.00 arası hergün free (kuyruk beklemeli!). Detay için bakınız.
Giriş Ücretleri: Standar ücret 8 €.. Paseo del Arte Card ile 28 € karşılığında üç sanat müzesi kompleksini de gezebilirsiniz (+ Prado + Thyssen). 2020 ilk yarısında Covid 19 pandemisinden % 50 indirimli..

**Müze detayı için bakınız..

 

Kraliçe Sofia Müzesi (kılavuz haritamız 20 numaralı alan) İspanya’ nın en büyük ve en önemli çağdaş sanatlar müzesidir. Atocha Metro İstasyonu’na çok yakın olan müze, yakınındaki Prado ve Thyssen Bornemisza Müzeleri ile birlikte Madrid’in Altın Sanat Üçgeni‘ni oluşturur (The golden triangle of art Madrid )..

the-golden-triangle-madrid

Reina Sofia Müzesi, yıllık 3.2 milyon ziyaretçi ile dünyanın en çok ziyaret edilen 12. müzesidir. Müze binası 1805 yılında inşaa edilmiş olan Madrid’in ilk büyük hastanesidir. 1978’de müzeye tahsis edilen yapı 1980’lerin başında yeni ve modern eklemelerle bugünkü halini almıştır.

Centro de Arte Reina Sofia, Madrid’ te yer alan bir sanat müzesidir. Madrid gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alan bu müzenin binası 18. yüzyıldan kalmadır. İki cam asansör, binanın arka tarafı, geçici sergi salonları, kütüphane ve konferans salonu yapıya sonradan eklenmiştir. Bu müzede görülebilecek en ünlü eser Pablo Picasso’nunGuernica” isimli eseridir (bakınız). Tablo 20. yüzyılın en ünlü resimlerinden birisidir.

Müzenin, çoğunluğu Çağdaş İspanyol sanatına ait olan son derece zengin bir koleksiyonu vardır. Özellikle 20. Yüzyıl İspanyol resminin en önemli iki ustası Salvador Dali ile Pablo Picasso koleksiyonları görmeye değerdir.Müzede başka pek çok modern İspanyol ressamın tablolarını da görme şansınız var ; Juan Gris, Joan Miro, Julio Gonzales, Eduardo Chillida, Antoni Tapies, Pablo Gargallo, Pablo Serrano, Luis Gordillo, Jorge Otezia, Jose Gutierrez Solana…

Çok zengin olmayan çağdaş Avrupa resminden örnekleri görmek istiyorsanız şu ressamların tablolarını da görebilirsiniz ; Robert Delaunay, Yves Tanguy, Man Ray, Jacques Lipchitz, Lucio Fontana, Yves Klein, Max Ernst, Richard Serra, Bruce Nauman, Donald Judd, Damien Hirst, Julian Schnabel, Joseph Beuys, Nam June Paik, Wolf Vostell, Gabriel Orozco, Clyfford Still, cubist Georges Braque ve Francis Bacon‘a ait büyük ölçekli bir eser.

 

Picasso’nun Guernica Tablosu hakkında (alıntı bilgidir!) :

picasso_guernicaph

Guernica Kuzey İspanya’nın Bask bölgesinde 5.000 nüfuslu küçük bir şehirdir. İspanya’yı faşist diktatörlüğü altına almak için halkı ile savaşan General Franco yakın müttefikleri  Almanya ve İtalya’nın üretmiş olduğu yeni bir bombardıman uçağını Guernica şehri üzerinde denemesi için izin vermişti. Almanların 3 gün süren bombardımanı sonucu Guernica nüfusunun 3′ te 1′ i bir deneme uğruna katledilmiştir, şehirde korkunç bir trajedi yaşanmıştır. O dönem Paris’te yaşamakta olan ve bombalama haberini alan Picasso bu üzüntüsünü ve duygularını resme dökecek, savaşın kötülüğünü yerden yere vuracak bir tablo yapmaya karar verir. Tam da bu sırada (Franko karşıtı olan) İspanya hükümeti kendisinden 1937 Paris Sanat Fuarı’nda sergilenmek üzere bir çalışma yapmasını ister. Yoğun duygularla işe koyulan Picasso sadece siyah, beyaz ve gri tonlarından oluşan 7.8 x 3.5 metrelik anıtsal ölçülerdeki Guernica tablosunu sadece iki haftada tamamlamıştır.

Guernica’da, acı çeken insanlar ve hayvanlar ile kaos içindeki yıkılmış binalar betimlenmiştir. Resmin tümü bir odanın içine yerleştirilmiştir, sol kısımda büyük gözlü boğa, kucağında ölü çocuğuna ağlayan bir kadın figürünün üzerinde durur.Resmin merkezinki acı çekmekte ve yere yıkılmakta olan, mızrakla vurulmuş bir at vardır. Atın üst dişleri, burnu insan kafasına benzetilmiştir.Atın altında, yerde bir askerin parçalanmış vücudu vardır. Askerin elinde bir kılıç vardır ve kılıcın üzerinde çiçekler filizlenmiştir.Acı çekmekte olan atın üzerinde, göz formunda çıplak bir ampul yanmaktadır.Atın sağ üst kısmında, vahşi savaş sahnelerine tanıklık ederek camdan içeri giren, bakışları korku dolu bir kadın betimlenmiştir. Elinde yanmakta olan bir gaz lambası tutmaktadır.Korkulu bakışlarla bakan başka bir kadın sağ taraftan yalpalayarak merkeze doğru gelmekte, yanmakta olan ampüle boş gözlerle bakmaktadır.Boğa, at ve çocuk için ağlayan kadının ağzından çıkan sivri dikenler çığlıkları simgeler.En sağ üst kısımda, dehşete kapılarak kollarını açmış bir adamın etrafı ateşlerle sarılmıştır. Picasso hakkında..

Kraliçe Sofia Ulusal Sanat Merkezi Müzesi dört katlıdır. Müzenin birinci ve üçüncü katlarında geçici sergiler, ikinci ve dördüncü katlarında diğer koleksiyonlar bulunmaktadır. Burada yer alan eserlerde birçok tema kullanılsa da vurgulanan ortak tema İspanyol sanatıdır.

Sanat merkezinde görülebilecek diğer eserler arasında Picasso’ nun reddettiği fakat daha sonra devletin sahip çıktığı “Mavili Kadın” resmi, Dali’nin “Cadaques Manzarası”, Alfonso Ponce de Leon imzalı “Kaza”, sürrealit “Miro” resmi, Jose Gutierrez Solana’dan “La Tertulia del Cafe de Pombo”, heykeltıraş Eduardo Chilida’nın “Toki Egin” heykeli bulunmaktadır.

Müze bünyesinde sanat eserleri üzerine yaklaşık 10.000 kitap ve 1000 kadar süreli yayını barındıran bir kütüphane de bulunmaktadır.

 
 

Sırada mutlaka ziyaret edilmesi gerekli ünlü bir müzemiz var.. Bu müzeye en az 3 -4 saat ayırın!

  Prado Müzesi – web

museumpradofrontph
Adres : Paseodel Prado, 28014 – Paseo del Arte, Madrid
Ulaşım : Atocha (metro L1), Banco de España (metro L2) ; Madrid-Atocha (Cercanias local train) ; Bus no. ; 9, 10, 14, 19, 27, 34, 37, 45.

Ziyaret Gün ve Saatleri : Pazartesi-Cumartesi saat 10:00 – 20:00 , Pazar- tatil günleri : saat 10.00 – 17.00 arasında ziyarete açıktır. 1 ocak, 1 mayıs, 25 aralık Kapalı!. 6 ocak, 24-31 aralık ( saat : 10.00 – 14.00 arası açık)

Giriş Ücretleri : Genel – Tam bilet 15 – 16 €,  indirimli bilet 7.5 –  8 € ’dur (ücret bazen değişim göstermekte!). Bilet +  Guide (24 €) , Yılda  iki vizit (22 €), Paseo del Arte Ticket ( + Thyssen + Sofia müzeleri) = 28 € ..

Dikkat ! Covid 19′ lu günlerde% 50indirim var.. (buradan)
 

* Açık olan günlerin son  2 saati bazı sergiler – Free (Dikkat; saatler öncesi kuyruğu göze alın!)

prado_madrid_museum_ph-5

 

Online bigi & bilet : Buradan  ;  yada buradan.1 ( 15.75 – 16.75 € )(zaman zaman 1 € fark olabilmekte!)  ;  buradan.2

 

** Müze detayıbakınız

 
** Prado – Kat Planı
 
** Prado –  Resim galerisinden
 

Prado Müzesi, Madrid’de bulunan dünyanın en ünlü ve görkemli sanat galerinden biridir (kılavuz haritada – 1 numaralı alan). Özellikle resim ve heykel alanında İspanya’nın en büyük ve en değerli müzesidir. Dünya çapında tanınan Prado Müzesi, yılda 3 milyon ziyaretçisi ile Louvre, British Museum ve Hermitage ile birlikte dünyanın en önemli ve en çok ziyaret edilen müzeleri arasında sayılmaktadır. El Paseo del Prado sokağındaki müze, adını bulunduğu yer olan “Prado” dan almaktadır. Prado Müzesi, ek kısmının açılması ile daha görkemli hale gelmiştir. Rafael Moneo tarafından tasarlanan bu ek bölüm ile %50’lik bir alan daha sağlanmıştır ve böylece özellikle yoğun ilgi gören kısımlar daha geniş hale getirilmiştir

1819 yılında İspanyol Kraliyet Ailesi’nin 1510 eserlik koleksiyonunun sergilenmesi ile açılan müze, neoklasik bir binada bulunmaktadır. Prado Müzesi’nin içinde bulunduğu binanın (Villanueva Sarayı) çizimleri 1785’te Kral 3. Carlos döneminde, Mimar Juan de Villanueva tarafından yapılmıştır.Saray binası 1808’de Madrid’i işgal eden Napolyon orduları tarafından kışla ve barut deposu olarak kullanılmış.

Yapılış hikayesi İspanyol kraliçesinin Paris Louvre Müzesi’ni ziyaret ederek oradan çok etkilenmesi üzerine başlamıştır.Günümüzde birçok değerli ve ünlü sanat eserlerinin görülebileceği müze, İspanyol koleksiyonlarının sergilenmesi amacıyla yapılmıştır.Bu sanat eserlerinin arasında ünlü İspanyol ressam Francisco Goya‘nın sayısız tablosu çok özel bir yer tutar. Ayrıca Prado’da, Valazquez, El Greco, Titian, Rubens, Bosch gibi dünyanın en önemli ressamların başyapıt sınıfına giren resimlerini de görebilirsiniz. Bu resimlerin arasında Valazquez’in en ünlü tablosu olan Las Meninas (Nedimeler – bilgi web) ile İtalyan ressamların resimleri mutlaka görülmesi gerekenlerin arasındadır. Nitekim Prado Müzesi, koleksiyonunda İtalya dışında en fazla İtalyan resmine sahip olan müzedir.

Prado Müzesi koleksiyonu yaklaşık 8600 tablo, 5000 çizim, 2000 oymabaskı, 1000 para ve madalya, değerli birçok heykel, mobilya, eşya barındırmaktadır. Madrid gezilecek yerler listesindeki en önemli müzelerin başında gelen Prado Müzesi’nde sergilenen eserler İspanyol, İtalyan, Flemenk ve Flaman, Fransız, Alman resmi gibi gruplara ayrılmaktadır.

 

3 kata ( 0 -1 – 2 ) sahip sergileri tamamen gezmek size kalmış.. En az 3-4 saat, belki ilginize göre tüm günü bulabilir!. Ancak aşağıdaki ünlü tabloları görmeden dönmeyin..

prado_tablolist

 

*** Çoğu İspanyol Kraliyet Ailesi tarafından toplanan eserlerin en ünlüleri arasında ;

Valezquez’in “Las Meninas- Nemineler” ve “Bacchaus’un Zaferi – Los Borrachos (Sarhoşlar) ”..

 

valezqueztablo1

El Greco’nun kendi cenazesini betimlediği “Çobanların Tapınması – The Adoration of the Shepherds

el-grecotablo1

 

P.Pauul Rubens’in son yapıtlarından olan “Üç Güzeller – The Three Graces ”, çıplaklık tabusunun ele alındığı “Goya Koleksiyonu” bulunmakta..

pauul-rubenstablo2

 
 

Prado Müzesinden..


 
Prado yakında neler var?

San Jerónimo el Real : Müze alanı içinde bulunan Gotik katolik kilisesi

san-jeronimo-el-real
 
+ Müze önünde “Velazquez Heykeli”

estatua_de_velazquez_del_museo_del_pradoph
 

+ Paseo del Prado, 10, 28014 Madrid adresinde ( Prado müzesinin hemen karşı caddesinde) – Objetos de Arte Toledano isimli bir orta çağ dönem mağazası bulunmakta (web1  – web2)..Mağazada Toledo’ya özel dekoratif hediyelikler, seramikler vs bulunduğu gibi; orta çağ dönemine ait kılıç, kalkan, mızrak, kask,  zırh vs pek çok şeyi bulmanız mümkün..Bir görün derim..

objetos-de-arte-toledano_madrid

 
 

  Thyssen Bornemisza Müzesi – web :

thyssen-bornemisza-museumph

Adres : Paseodel Prado, 828014, Paseo del Arte – Madrid
Ulaşım : Banco de España (metro L2) ; Madrid-Recoletos (Cercanias Local train) ; Bus No. : 1, 2, 5, 9, 10, 14, 15, 20, 27, 34, 37, 41, 51, 52, 53, 74, 146, 150.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi – kapalı ; Salı – Cumartesi 10:00 – 21:00 – Pazar ; 10.00-19.00, Temmuz ve Ağustos’taki geçici sergiler için 07:30 – 23:00 arasında ziyaret edilebilir.

Giriş Ücretleri: Tam bilet 13, indirimli bilet 9 € ’dur. Online bilet.1  – Online bilet.2

** Paseo del Arte Ticket ( + Prado + Sofia müzeleri) = 28 € ,

Sergi ve girişler için ( bakın)

 

Madrid’de yer alan ünlü müzelerden biridir (kılavuz haritamızda 19 numaralı alan). Palacio de Villahermosa’nun yakınında bulunan müze, Baron Heinrich Thyssen Bornemisza’nın kişisel koleksiyonu ile açılmıştır. Madrid gezilecek yerler listesinde ilk sıralardan yer alan müzede günümüzde ayrıca 7. yüzyıldan bugüne Avrupa, İtalyan, Flaman, Alman, İspanyol ve Fransız sanat eserleri görülebilir.

Dünyaca ünlü bu müzede en çok merak edilen eserlerden bazıları Jan Van Eyck’den “The Annunciation”, Petrus Christus imzalı “Kuru Ağaçtaki Meryem Ana”, Picasso’dan “Elindeki Aynasıyla Soytarı”, kentsel yalnızlığın resmedildiği Edward Hopper eseri “Otel Odası”, “Baron Thyssen Bornemisza’nın Portresi”, ekspresyonistlerin temsilcisi Karl Schmidt – Rottluff’dan “Oldenburg’da Sonbahar”, Tahiti manzarasının resmedildiği “Mata Mua”, 17. yüzyıldan kalma Rubens’den “Venüs’ün Hazırlanışı”, Zurbaran azizlerinin betimlendiği “Azize Casilda”dır.

 

Müzede bunları mutlaka görün:

Rodin / Giriş katında ziyaretçileri ünlü Fransız heykeltraş Rodin’in 4 heykeli karşılıyor.

• Peter Paul Rubens / Venus and Cupid (Venüs ve Aşk Tanrısı)

• Edgar Degas / Swaying Dancer (Dönen Balerin)

• Andre Derain / Waterloo Bridge (Waterloo Köprüsü)

• Salvador Dali / Dream Caused by the Flight of a Bee Around a Pomegranate a Second Before Wakening Up (Uyanmadan Bir Saniye Önce Narın Etrafında Dönen Arının Sebep Olduğu Rüya)

• Caravaggio / Saint Catarina of Alexandria (İskenderiyeli Aziz Katerina)

• Roy Lichtenstein / Women in Bath (Banyo Yapan Kadın)

• Peter Jansz. Saenredam / The West Façade of the Church of Saint Mary in Utrecht (Utrecht Aziz Meryem Kilisesinin Batı Cephesi)

• Vincent Van Gogh / Les Vessenots in Auvers (Auvers’de Les Vessenots)

• Canaletto / La Piazza San Marco in Venice (Venedik San Marco Meydanı)

• Hans Holbein The Younger / Portrait of Henry VIII of England (İngiltere Kralı 8. Henry’nin Portresi)

• Paul Klee / Rotating House (Dönen Ev)

• Paul Cezanne / Portrait of a Peasant (Bir Köylünün Portresi)

• Domenico Ghirlandaio / Portrait of Giovanna Tornabuoni (Giovanna Tornabuon’nin Portresi)

• El Greco / The Annunciation (Hz İsa’nın Doğumu’nun Müjdelenmesi)

• Hans Baldung Grien / Portrait of a Women (Bir Kadın Portresi)

• Marc Chagall / The House in Grey (Gri Ev)

• Zurbaran / Saint Casilda (Azize Casilda)

• Pablo Picasso / Harlequin with a Mirror (Aynalı Palyaço)

• Paul Gauguin / Mata Mua (In Olden Times)

• Albrecht Dürer / Jesus Among the Doctors (Doktorların Arasındaki İsa)

• Vittore Carpaccio / Young Knights in a Landscape (Kırda Genç Şövalye)

• Francis Bacon / Portrait of George Dyer in a Mirror
 

Ek not : Bu bölgeye gelmiş iken, görülecek bir iki yer daha vardır..

İlki ; Paseo del Prado bulvarı üzerinde Jardin Botanica’ nın hemen karşısında bulunan Paseo del Prado, 36, 28014 – Madrid adresinde bulunan Caixa Forum‘ dur..

Yapı Madrid’ te bulunan bir modern sanat müzesidir. Müze, 2008 yılında Katalan tasarruf bankası tarafından yapılmıştır.
Kırmızı ve yeşil renklerin zıtlığı kullanılarak yapılan yapıda demir ve bitki çeşitleri kullanılmıştır. Caixa Forum’u ilginç kılan özelliklerinden biri yan duvarında yer alan dikey şekildeki bahçedir. Kültür ve mimari başyapıtlarından sayılan yapıda yaklaşık 250 çeşit bitki bulunmaktadır.

Müzede modern sanat eserlerini görebileceğiniz gibi bir kitapçı, restoran ve oditoryumu da ziyaret edebilirsiniz. Caixa Forum’da modern eserlerin yanı sıra değerli sanatçıların eski çalışmalarını görmek de mümkündür.Buraya, Atocha metro istasyonundan gelebilirsiniz.Ziyaret Gün ve Saatleri: Her gün 10:00 – 20:00 arasında açıktır. Giriş ücretsizdir.

 

Son durağımız da Atocha garının biraz daha güneyi..Karşımıza ; Madrid Demiryolları Müzesi (Museo del Ferrocarril) çıkacaktır. Madrid‘in en ilginç ve güzel müzelerinden biridir (web).

museodel_ferrocarril

Adres: Paseo de las Delicias, 61, 28045 Madrid

Ulaşım: Delicias metro istasyonundan müzeye ulaşabilirsiniz.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Salı – Pazar 10:00 – 15:00 arasında ziyarete açıktır.

Giriş Ücretleri: Tam bilet 6, indirimli bilet 4 € ’dur. Pazar günleri ise giriş 2.5 €’ dur.

 

İspanyol demiryolu tarihi 1848 yılında başlasa da ülkedeki ilk tren istasyonu olan Delicias ancak 1880 yılında açılmıştır. 1971 yılına kadar kullanılan bu istasyon, 1984 yılında müzeye dönüştürülmüştür.
Museo del Ferrocarril’de ana terminalde trenlerin orijinallerini, yaklaşık 30 tane buharlı, dizel, elektrikli lokomotifi, vagonları görebilirsiniz. Vagonların birinde yer alan şık ve küçük bir kafede dinlenip bir şeyler içebilirsiniz.

Müzede yer alan 1884 İngiltere yapımı “La Pucheta” lokomotifi, gerekli olan suyu tepesinde yer alan melon şapkasını andıran buhar kazanından alması ile ünlüdür. Görülmeye değer bir başka parça ise İspanyol devlet demiryolları RENFE’ye ait olan 25 metre uzunluğundaki lokomotiftir.

 
madridshowpicture
 
 

– MADRİD GEZİMİZ BURADA SONLANMIŞTIR!

 

Sonraki sayfada “Yürüyerek Madrid gezimiz” var…-

 
 
 

Önceki Sayfa Sonraki Sayfa

Madrid : Ana Klasöre dön

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir