Madrid’te Yeme-İçme. 2 ( İspanyol Mutfağı )

 
 
 

İSPANYA MUTFAĞI– Spanish cuisine

(devam)

 
 

** Madrid Mutfağı konusuna,  kaldığımız yerden devam..

 

İspanya & Madrid özelleri :

  • Chorizo : İspanyanın bizdeki sucuk – pastırmanın domuz etli versiyonu..pekçok yemekte ve tapas çeşitlerinde mevcut!

chorizospainph

  •  

    • Smoked paprika : Smoked paprika, capsicum adlı bir biberden çekilmiş bir tür baharat..Paprika paellanın vazgeçilmezi olup,yemeklerde ve hatta bazı tatlılarda bile kullanılıyor…
    • Champiñones al Ajillo: Kaynayan suya sarmısak ve mantar eklenerek yapılan bir yemek.
    • Sangria  – bilgi içinSangria meyve suyunun içine çeşitli meyvelerin doğranmasıyla yapılır.Ayrıca lezzetli bir sangria için bu meyve suyunun içine şarap ve şeker eklenip karıştırılır.

  •  

    • Callos ve Cocido Madrileño (Madrid tarzı güveç), Madrid’e özgü en popüler iki yemektir. Madrid’in mutfağı, et, sebze ve soslar üzerine kuruludur.
    • Callos; Madrid mutfağının has yemeği nedir diye soranlara cevap, işkembe sevenlere büyük sevap… Yüzyıllık restaurant olan Lhardy 1839 da yemekleri varmış..

ESP= Plato de callos en el restaurante La Cesta, Madrid ENG= Tripe dish at the restaurant La Cesta, Madrid, Spain
 

  • Cocido Madrileño – web :

cocido-madrid

İspanyolların meşhur ve gösterişli yemeği. Tabağın tabanı haşlanmış nohuttan oluşuyor. Üzerine ise et ve sebzelerle güzel bir kombin yapılarak servis ediliyor. Tercihe göre dana eti, domuz eti veya hindi eti tercihi yapabilirsiniz.

 

    • Huevos Rotos: Patates püresinin üzerine ince dilimlenmiş et ve onun üzerine de yumurta kırılmasıyla elde edilen yiyecek.
    • Bocadillo de Calamares: Ekmek arası özel sosla birlikte kalamar.Oreja a la Plancha (Pig’s Ear): Madrid’in meşhur ve geleneksel yemeklerinden. Farklı bir yemek olmasından dolayı turistler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Domuzun kulaklarından yapılan ve baharatla harmanlanan bir yemektir.

 

Yemek üstüne hangi tatlıyı alırsınız? :

+ Churro : Neredeyse her köşe başında tablalar üzerinde satılan ve çeşitli soslarla servis edilebilen hamur işi Mr. Churro isimli tatlıları ülkemizdeki halka – tulumba tatlılarına benzemekte, çikolata sos eklenmiş hali..İspamya için , Barselona ve Madrid sokaklarında bolca görülen yerel hamur tatlısını her yerde yiyebilirsiniz..Ama çikolata sosu açısından Madrid için Chocolatería San Gines’ i tercih edin..Pasadizo San Ginés, 5, 28013 – Madrid adresineki bölgede bir kaç adet birbirine yakın dükkanları vardır. Ulaşım : Sol metro durağı…2.5- 4 € değerindeki tatlılardan büyük olanı ( 4 € ) iki kişi için yeterlidir!.Şubelerin bir kısmı 24 saat açık olabildiği gibi, sıklık ile akşamları  açılıp sabah 07.00 lere kadar hizmet sunmakta..Ücreti nakit verip, servisi masaya garsonlar getirmekte…Web adresi 

chocolateria-san-gines_mapsmadrid

chocolateria-san-gines9-madrid

churromadridph7
 

+ Ayrıca Madrid’te bu tatlıyı ; Chocolatería Valor Madrid (Postigo) – Metro L3-5  -> Callao ; Póstigo de San Martin, 7  adresinde yada Chocolat – Santa María, Calle Sta. María 30 adresinde yemeniz mümkün.. 1894 ten beri…(Metro L1 –  Antón Martín)…

+ İspanyaya ait çok özel bir tatlı Krem Katalan’ı unutmayalım  : Üzeri Çıtır karamel tabakası , altı yumuşacık Kremalı ünlü bir İspanyol Tatlısı ..

krem-katalanspain
 
Diğerleri :

  • Leche Frita: Eğer sütlü tatlıları seviyorsanız Madrid’de tam size göre bir tatlı var. Leche Frita, süt ve yumurtadan yapılıyor. İşin ilginci bu tatlı kızartılıp servis ediliyor.
  • Natillas: Sütlacı andıran bu sütlü tatlının içerisine vanilya da dahil edilince oldukça yoğun bir tat elde ediliyor. Tarçınla birlikte güzel bir kombin yapabilirsiniz.
  • Flan: Karamelli puding –  krem karamel –  İspanyolların geleneksel tatlılarından biri.
  • Bizcocho: Bisküvi ve kekin ortasında bir tatlı türü. Oldukça hafif ve denemeye değer.
  • Bunuelos Rellenos: Bir çeşit meyveli çörektir.
  •  Huesos de Santo: Özellikle Azizler Günü’nde yapılan acıbadem kurabiyesidir.
  • Torrijas: Kızartılmış ekmekle yapılan bir tatlı çeşididir.
  • Tejas ve Barquillos: Hemen hemen her yerde bulunabilecek hamur işi tatlı çeşitleridir.
barquillos-de-chocolat
** Barquillos

 
 

• Yemekle beraber yada ayrıca – İçecekler :

madridyeme3

+ Cana (Bira): Madrid’de içebileceğiniz hem ucuz hem de geleneksel bira. Tapaslarla denemenizi öneririm. Ücret ortalama 1-2€.Katalan biraları Estrella Damm ve San Miguel’dir.

+ Sangria: Her ne kadar Barselona‘da meşhur olsa da, Madrid’de de sıkça tercih ediliyor. Sıcak Madrid günlerine birebir.

+ LimonCello : 30%’u etanolden oluşan İtalyan  limon likörü. Yemek sonrası baazen ikram edilir..Fondipleyin!.

+ Tinto de Verano: Sangria’nın alternatifi, yaz şarabı. Hem de daha ucuz.

+ Sidra: Alkol tüketmeyenler için sağlıklı bir meyve suyu. Pintxos tapası ile oldukça uyumlu tüketiliyor.

 

+ Şaraplar ..( detay için )

  • En iyi İspanyol şarapları ( web)(İng.)

 

** Tüm şaraplar ile merak edilen pek çok konu (tarihi,üzümler,Dünya markaları / web (TR)

Küçük dip not : Madrid, şarabın hem keyifle tüketildiği hem de şarabın üretildiği şehirlerden biri.Madrid bölgesinin güney kısmında bulunan Vinos de Madrid, Madrid’in şarap üretilen bölgesi. Madrid’de tarihi verilere bakıldığında 13. yüzyıldan beri şarap üretimi yapılıyor.Vinos de Madrid’in şarap üretimi yapılan 3 alt bölgesi var; Arganda, San Martin ve Navalcarnero. Bu bölgenin şarapları genç beyaz, kırmızı ve roze şaraplardır. Ayrıca kırmızı ve beyaz köpüren şarap üretimi de yapılır. Bölgenin genelinde en çok yetiştirilen beyaz üzüm çeşidi Malvar’dır. Airen ve Albillo ise Malvar’ı takip eder. Siyah üzüm çeşitlerinde ise önde gelen üzüm çeşidi Garnacha’dır. Garnacha’yı Tempranillo takip eder.Madrid için :Walks of Madrid günlük kişisel tur önerilmiş..Madrid’de Plaza de la Villa’dan rehber eşlikli 3 saatlik Tapas + şarap gezi ve yemek turu (Madrid Tapas & Award-Winning Wines Tour ) ..65 € toplam bedel ile satın alabilirsiniz..Buradan inceleyin ..

 

Madrid’de şarap – peynir ve mezeler için ek not ; eski Madrid’de, Museo del Jamon’un şubeleri İspanyol jambonu, peyniri ve salamura sucukları ile ünlüdür. Salamanca bölgesi, peynir, reçel ve şekerleriyle ünlüdür ve buradaki Mantequerías Bravo’ya mutlaka uğramanız tavsiye edilir. El Corte Ingles alışveriş merkezinde de çok çeşitli yeme içme alternatifleri bulabilirsiniz. Madrid’de iyi kalite şarap için, İspanyol ve Portekiz şarabı ile ünlü Reserva y Cata’ya gitmeniz tavsiye edilir. Ayrıca Salamanca bölgesinde bulunan Lavinia, Avrupa’nın en büyük şarap evi ünvanına sahiptir.

 

Madrid – yeme & içme ; Bazı bilgiler-İnternet önerisidir!.

İnternette gördüm; Çok Gezenler Klubü sayfasında..Günlük öğünler için Madrid’e özel önerileri olmuş, paylaşıyorum..

    • Sabah kahvaltısı ; Güne süte katılmış yoğun olmayan bitter çikolata ve bir bisküvi olan “soletilla” nın batırılarak yenmesi ile başlangıç önerisi..Bunu Confiteria El Riojano’da yiyin..Zamanında Kraliçe Maria Cristina de Habsburgo’nun sevdiği tatlıları üretmek için kurulmuş bu küçücük dükkan-pastane, 1855’ten beri aynı kalitede. Son derece merkezi bir konumda, Calle Mayor üzerinde hizmet vermekte..
    • Söz kurabiyeden açılmışken ; Rahibeler ve Kurabiyeleri:  Öykü çok ilginç: İkinci Dünya Savaşı esnasında sözde “tarafsız” görünüp, ama aslında Nazileri destekleyen ve savaşın bitiminden 1970’lerin ortasına kadar iktidarda kalan Franco döneminde, bir süre İspanya’nın dünyadan izole edildiğini, bu senelerde ekonomik anlamda büyük sıkıntılar çektiklerini tarih kitapları yazar. Kitapların yazmadığı, aynı yıllarda kilise mensubu rahibelere, üretime katkıda bulunup kendi paralarını sağlayabilmeleri amacıyla, pişirdikleri yemekleri satma hakkının verilmiş olduğudur. Madrid’e gittiğinizde, o dönemden bugüne gelen bu geleneğin sürdüğünü görebilirsiniz. Plaza de la Villa yakınlarındaki bir manastırın içine girip, rahibelerin pişirdiği kurabiyelerden satın alabilirsiniz. Kurallar gereği dış dünya ile ilişkileri olmaması gereken rahibeler, özel olarak tasarlanmış bir kapağın ardından, döner bir masa ile size yolladıkları kurabiyelerin paralarını da, sizlerden aynı şekilde tahsil ediyorlar. Kurabiyeler çok lezzetli değilmiş, ama yaşanan deneyim unutulmayacak cinsten olmaktaymış?
    • Madrid’in yerel halkı, gün içinde Mercado de San Miguel’de ayaküstü bir tapas alıp azıcık sohbet ettikten sonra işe yollanıyor (web). Bu yüzden burayı sokak lezzeti kategorisine almakta bir sakınca görmedim. Plaza Mayor’un hemen arkasındaki bu yapı 19. yy.’dan kalma çelik konstrüksüyon bir pazar yeri aslında. Bir süre atıl kaldıktan sonra 6-7 sene önce yeniden açılmış. İçerisi hem yerlisi hem turistleriyle tıklım tıklım. Tapas muhabetinin doruk noktası yaptığı bu yerde biz de vermut eşliğinde zeytin ve turşudan oluşan atıştırmalıklarımızı aldık ve gelen geçen insanları izledik. Mutlaka gidin.
mercado-de-san-migueph
** Mercado de San Miguel

mercado-de-san-miguelmapsph

Madrid’in senelerdir kuşaktan kuşağa geçen köklü işletmelerinden El Anciano Rey De Los Vinos. Saray’ın hemen karşısında olduğundan yerini bulmak zor değil.. Burada Estofado de Rabo de Toro yemelisiniz ( nedir bu yemek? ). Boğa kuyruğundan yapılma enfes bir yemek. Bundan senelerce önce boğa güreşlerinden önce zenginler boğanın en güzel yerlerini paylaşırken, fakirlere kuyruk kısmı düşermiş !. Günümüzde bu “fakir yemeği” yani !?..

Madrid’in arka sokaklarında dolaşmaya devam ettiğinizde, Isabella II Meydanı’na yakın, bizim ev yemekleri konseptimize benzer, lezzetli mi lezzetli Empanadia’lar pişiren La Despensa de Carmen’i göreceksiniz karşınızda. Empanadia, bizim çiğ böreğin muadili. Çok leziz (Calle de Santiago, 14).

la-despensa-de-carmen
• Adres:
la-despensa-de-carmenphmaps

** Empanadia

 

  • Cerveceria La Campana Plaza May : Madrid’te dolaşırken deniz mahsüllerini de ihmal etmemek gerekiyor. Tam bir sokak lezzeti arıyorsanız, önünde kuyruklar oluşan La Campana ilk durak.Denize kıyısı olmayan bir kentin deniz mahsüllerini sorgulayanlara verilen cevap : Kentin hayli büyük bir balık pazarı mevcut ve sabaha karşı buraya ülkenin dört bir yanından taze taze ulaşan deniz ürünleri var..İlgileneceklere  – web

la-campana-plazamap

 

  • Madrid’in efsane mekanlarından biri daha. Adı Taberna La Bola. Burada “Cocido” yu deneyin. Cocido’nun kökeni Endülüs bölgesi. İspanyol yahudilerinin sabat yemeği aslında. Çeşit çeşit et ürünü ve mevsime göre değişen sebzeler büyük bir tencereye yerleştirilir. Tencere geceden çok ağır ateşe konur ve tüm gün ağır ateşte kalarak yavaş yavaş pişirilir. Çorba sofraya getirilirken süzülür, içindeki et, sebze vs. bilumum katı gıda ayrı bir kaba alınır. Suyunda tel şehriye haşlanıp çorba olarak önden sofraya getirilir, et ve sebzeler de daha sonra ayrıca sunulur.

la-bola-tabernamadrid
Adres :
la-bola-tabernamap

cocido-madrid
** Cocido

 

  • Cafe Bar Ferpal: Bir tapas mekanı daha. Asıl mahareti ise, içeri girdiğinizde sizi kendinizden geçirecek bir Jamon İberico çeşitliliğine sahip olması. Şarküteri meraklılarının bir saniye bile düşünmeden içeriyi gezip torbalarını doldurabilecekleri, günün her saati tıklım tıklım, halkın azıcık da birbirini ezerek alışveriş yaptığı sevimli bir yer burası..Adres :Calle del Arenal, 7,

ferpalmadridph5

ferpalmadridmaps
 

  • Torrons Vicens: Calle Mayor üzerinde, ufacık tefecik bir dükkan, ama Madrid’in en lezzetli ve renkli koz helvalarını satıyor. 1775 tarihinde kurulmuş Vicens’in ürünleri çok çeşitli ve inanılmaz lezzetli. Yanında acıbadem likörü ile tadına baktığımız “Turron”lar.

torrons-vicensph
Adres :
torrons-vicensmadridmapsph

torronphmadrid8
 
 

Madrid – Yeme İçme ile ilgili diğer öneriler nelerdir? ( restoranlar link verir!)

Madrid’te restaurant ve tapas barların en yoğun olduğu yer Plaza Mayor’dan az aşağıdaki Cava Baja ve Calle Cuchilleros sokaklarıdır.

+ Mercado San Miguel: Plaza de San Miguel, Madrid. Haftasonları gece 02:00’ye diğer günler 00:00’a dek haftanın her günü açık. Plaza Mayor’un bir kaç yüz metre ilerisindeki 1916’da açılmış bu kapalı ve şık pazar yerinin için birbirinden güzel sunumlu, karşı konulmaz tapaslarla doludur. Madrid’e giden herkesin mutlaka uğraması ve atıştırması gereken bir yer. İster ayakta atıştırın ister marketin ortasındaki ortak oturma alanında oturun.

+ La Sirena Verde; Gran Via 62. Tel: +34 915 47 39 10. Hergün gün boyu açık.Madrid’in uygun fiyatlı,klasikleşmiş balık lokantalarından birisi. Yol üstü ve turistik görünmesine bakmayın girin.Paella’sı mükemmeldir

+ Bar Postas; Calle Postas 13 (Sol Meydanı’ndan Plaza Mayor’a giden sokakta). Burası Madrid’te en iyi kalamarı ve kalamar sandviçi yiyebileceğiniz salaş ve ünlü bir tapas bar. Karidesler ve karışık deniz mahsullü salata da her zaman taze denemeye değer

+ De Maria; burası Madrid’in bir çok yerinde şubesi olan popüler bir Arjantin et lokantası. Fiyatlar ehven. Gran Via ve Sol Meydanı’na yakın 3 şubesi var; 1, Calle Preciado 32, Gran Via 72, Calle de San Jeronimo 5.

+ Casa Lucio; Calle Cava Baja 35. +34 913 65 32 52. 13:00-16:00, 20:30-00:00. Pek çok ünlünün de yemek yediği, orta fiyatlı çok sevilen bir restauranttır. Madrid usulü işkembe “callos madrilenes”, özel soslu mercan balığı “besugo”, ızgara dana pirzola “churrasco”yu deneyin. Rezervasyon önerilir.

+ Restaurante Botin; Calle de los Cuchilleros 17, Plaza Mayor’dan 2 dakika yürüme mesafesi. 1725’ten beri açık ve dünyanın en eski lokantası ünvanına sahip. Ağırlık, et balık, sebze ve İspanyol yemekleri, fiyatlar orta üstü, rezervasyon gerekli.Açılış tarihi 1725’e dayanıyor. Akdeniz mutfağını sunan Botin, Ernest Hemingway’in çok ziyaret ettiği ve en sevdiği restoranlardan biri olarak nitelendirdiği geleneksel bir restoran

Bocaito ;  Madrid’in ünlü Tapas barlarından. Bu barın daha çok sebze ağırlıklı tapasları ön planda.

+ Casa Labra : Madrid’in tapas barlarından. Restoranın Tapas mönüsünde yer alan özellikle geleneksel “Bacalao Rebozado” (kızartılmış cod balığı) tapası çok ünlü.

+La Mallorquina Madrid’de güzel bir sabah kahvesi içebileceğiniz bir cafe ve pastane. Cafe, Sol metro istasyonuna yakın bir lokasyonda. Napolitanaları (Marmelat veya çikolata dolgulu gevrek çörekler) ve Rosquillaları (küçük halka şeklinde tatlı çörekler) çok lezzetli, mutlaka denemelisiniz.

+ Corral de la Moreria ; Madrid’in en iyi Flamenko restoranı olarak anılıyor. Flamenko şovunu izlerken İspanyol mutfağının da keyfini sürüyorsunuz.

+ Paella ile ünlenmiş olan Madrid restoranlarından biri 1935 yılında kurulmuş olan Restaurante La Barraca.

Cocido Madrilène İspanya’nın ünlü geleneksel yemeklerinden biri. Nohut, et ve sosis ile hazırlanan bu geleneksel yemeği tatmak isterseniz Madrid’deki geleneksel restoranlardan biri olan Casa Lucioya gidebilirsiniz.

+ Geleneksel İspanyol mutfağından ilham alan innove edilmiş İspanyol lezzetlerini denemek isterseniz Chantarellayı tercih edebilirsiniz. Özellikle mevsiminde enginarlı yemeklerini tavsiye edilir.

La Broche, Madrid’in iki Michelin yıldızlı restoranlarından. Geleneksel Katalan yemekleri ile ünlü olan restoranın köfte ve foie gras ile birlikte sunulan geleneksel “Escudella” yemeği çok meşhur.

 
 

Madrid yeme içme ile yaşadığım deneyimler – Önerilerim :

 

 1 – Hard Rock Cafe Madrid – web  ; Adress – Paseo de la Castellana, 2, 28046 Madrid; ulaşım Metro L4- Serrano

** Kişisel rezervasyonlu yada rezervasyonsuz girebileceğiniz gibi; isterseniz randevulu ve uygun fiatlı online hızlı giriş hakkınızı kullanın..Getyourguide web sitesinden 16 € ya kişi başı yerinizi ayırtın (2016).. Link.. en az 2 gün öncesinden denemeniz  önerilmekte..Sınırlı sayıda günlük kota var!..4 ana menü + alkolsüz içecek + Tatlı seçeneğini 16 € a alın..

2 –  Restaurante La Barraca ( web ) : Adres : Calle Reina, 29, 28004 Madrid, Metro L2 – Banco de España

Ben 2 kere gittim..Rezerve edin derim, her an yer bulamayabilirsiniz..Temiz ve özellikle  fiat olarak Madrid’in  iyilerinden birisidir..Gün içi : Öğlen  saat 13.30 – 16.15 ve akşam : 20.00 – 23.45 arası açıktır.Metro istasyonunda inip, C.Gran Via caddesinden Plaza Espana meydanına doğru sağ’dan yürüyün..Cadde üzerinde hediyelik satan dükkan ( kapı girişinde inek figürü var! )  Ale – Hop var.

alehopmadrid

Hemen köşesinden dönüp; Calle del Clavel’e akabinde 50 m sonrası da “Calle Reina” ya saptığınızda yolun ortasında restoranı göreceksiniz..Madrid restoranları arasında Top 10′ da… Ücret verilen hizmet ve yemek kalitesi ile 4.5 */ 5 * …Menü detayı için  buraya bakın..

Ben  3 kişi için :  2 kişilik ( ki 3. kişiye de yetebilecek deniz ürünlü Paella + tek porsiyon tapas + 500 ml kırmızı İspanyol şarabın + su’ ya toplamda 55 € ödedim – 2016)..Madrid için pahalı sayılmaz!..Bu restorant’ta kişi başı servis açılmalıdır..Yani 3 kişi için yetse de 2 kişilik paella gelemiyor.. 4 kişilik sipariş ise fazlaca!.. idareten tek servis için bir menü seçin ( 5-10 €’ luk.. )


 

3 – Restaurante Asador de María  – web : Madrid için 10′ a yakın şubesi olan Arjantin türü et restoranı..Biz Gran Via şubesine gittik. (Adres: Calle Gran Vía, 72, 28013 Madrid)

Adres :

Burası için dip not : Madrid için restoranlarda menü kullanma imkanı çok fazla seçenekli değil.. Burada tekli yemek seçimi yapacağınız gibi, 2 yada 3 alternatifli menü de alabilmektesiniz..Önden bir başlangıç ( sosis – domuz! , börek – empanadia , patates kızartma yada kumpir tarzı haşlama  –>  Ana yemek ( domuz- dana -tavuk ızgara ) –> Salata yada bir içecek yada tatlı..Yani bunlardan 3 parça tercihiniz olacak ..

İlk uyarım ; etlerden “asado de tiro” (dana – beef ) –> görüntü olarak biftek – steak görünümü olsa da, ızgaralarında dana’nın kaburga üstü etinden gelmekte .. bana göre sert ve kayış gibi..Garson’a sorun!..Seçenek yoksa tavuk alın! derim..

Diğer seçenekler idare eder..Tatlı ve börekleri güzel ve temiz..

İkinci uyarım : Menü seçeneğini ancak işletmenin girişinde yer alan bar tarzı alanda – sandalyede almaktasınız!..Masa ise ala carte uygulamasında var..Menü’ler ; 10 -12.5 € ( 2016) ..Alacarte seçeneği –> ücretler ortalama 12 – 20 € dolayında, 2 kişilik et fileto : 35 € , biftek : 19 €, solomillo adı olan sığır filetosu : 20 €, Pollo al limone ( limonlu tavuk şinitzel ) : 12 €, ravioles con salsa de tomate( bizim mantının domates soslusu ) : 10 €,  kızartma patates ( patatas rejilla ) : 5 €…

 
4-  Chocolatería San Gines & Churro – Web – yukarıda anlatıldı!

Adres :

Bitter çikolatalı sos ile bizim tulumba’nın namıdiğer halka tatlısının karşılığıdır.. Adres : Pasadizo San Ginés, 5, 28013 – Madrid  // 2 kişi için yeterlidir – tek porsiyon ( 4 € ) siparişin tadına varın!

 

5 –  Market alışverişi : Madrid için en uygun gıda-sebze ve meyve,  özellikle de  pet su ve şarap – bira için alışveriş imkanlarını sokak aralarında fazlaca olan “Carrefour” yada Dia ( İspanya kökenli Supermercados DIA ) marketlerden yapın..Fiatların uygunluğunu göreceksiniz!.. Su’yu –> 5-6 lt.lik pet : 2 € a kadar alırsınız..

carrefour-madridmaps

 
 
Bir not : Madrid için ismi sıklıkla geçen bir restoran var..Botin restoran..


• Adres :

Adres: Calle Cuchilleros, 17, 28005 Madrid-Tel: +34 913 66 42 17

 

Guiness Rekorlar Kitabı’na girmiş bir işletme. 1725 senesinde kurulmuş ve halen orijinal haliyle hizmet veren dünyanın ilk restoran işletmesi. Plaza Mayor’un hemen arkasındaki sokaklardan birinde. Dışarıdan bakıldığında anlaşılmasa da, en alt katta bulunan mahzen ile birlikte dört kattı bulanan Botin, ilk olarak bir Fransız tarafından açılmış. Daha sonra restoran, Gonzalez Ailesi’ne geçmiş. O günden bu güne, dört nesildir bu ailesi tarafından işletiliyor. Botin, ünlü yazarlardan biri olan Ernest Hemingway’in favori restoranı. Meşhur İspanyol ressam Goya’nın bir zamanlar Botin’de bulaşık yıkadığı ? bile söyleniyor.

Ne yenir? Azpacho.. Otuz dereceyi aşan sıcakta insanı serinleten, genelde domates bazlı olarak, taze sebzelerden hazırlanan bu çorba ve Endülüs bölgesinin ünlü yemeği.. Sonrasında; iki favori ana yemeği var buranın. Kızarmış Süt Kuzusu ve Kızarmış Süt Domuzu..tercihe göre tabiiki ..
Botin her gün öğlen saat 13.00-16.00 arası ve akşam 20.00-00.00 arası hizmet veriyor. Gidilmeden evvel rezervasyon yapılması gerektiği hatırlatılmakta . Bilgi için web sayfası..

 
 

Madrid gurmesi için diğer araştırmalar size kalmış.. Afiyet olsun….

Kaynaklar : gerekeniyap.com, yemekkulturu.net, travelingturks.com, gezipgordum.com, spainist.com.. 

 
 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

– Madrid ; Ana Klasöre dön –

– İspanya ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir