Çekya – Çek Cumhuriyeti

 
 

Çek Cumhuriyeti – Çekya

Genel Bilgiler

 
 

Kuzeyinde Polonya, batısında Birleşik Almanya, güneyinde Avusturya, doğusunda Slovakya tarafından çevrili olan bir Orta Avrupa ülkesi. Çekoslovakya Birinci Dünya Savaşı sonunda Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun parçalanması neticesinde kurulmuştur.

Nüfus : 10.5 milyon dolayı (2018)

Başkent : Prag

R. Dil : Çekçe

Din : Ağırlıklı olarak katolik, Protestan..

Para Birimi : Çek Korunası (CZK)

€/Euro’da kabul gören bir diğer para birimidir. 2004 sonrası Avrupa Birliğine katılan ülkenin, €/Euro’ya geçmemesi ilginç bir konu olmuştur.Euro ülke için resmi para birimi olmasa bile piyasalarında geçer. Ülkenin Avrupa birliği ile yaptığı anlaşma gereği, euro para birimine geçmesi beklenen Çek’lere bazı kıstaslar uygulanmıştır.Ülke ve yönetim açısından bunların yerine getirilmediği görüşü bilinen bir gerçektir.Refah seviyesi iyi olan bu ülenin parası (Çek kronu); Avrupa para birimi/€ karşısında değeri oldukça düşüktür.Para geçişinin ülke ekonomisine zarar verebileceği endişesi ile bu değişimin yakın zaman içinde olamayacağı da aşikardır.

Bozuk-madeni para olarak : 1-2-5-10-20-50 Çek kronu piyasadadır.
 

100 CZK (2019 yılı, 2. yarısı) = 25.00 Tl ,  3.90 € , 3.40 £ , 4.33 $

 

  • Ülke Uyarıları – Türk Dış İşleri Bakanlığı –> ( web )
  • Çekya Büyük elçilik/ankara- Tel : +90 312 40569 58 – web
  • Çek Cumhuriyeti İstanbul Konsolosluğu –>  ( web )
  • Vize başvuru klavuzu ( web )
  • Ülke için merak edilenler (web )

 

** 2016 yılı 2. yarısında Ülke ismi Çekya olarak parlamentoya sunulmuştur.Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü  ülkenin yeni adına kullanım zorunluluğu getirilmeyeceğini ve ismin uluslararası toplantılarda hemen kullanılmayacağını açıklamıştır (temmuz – 2016).

cek-cumhuriyeti-haritasi
 

Kısaca  : Slovakya’ dan 1993′ te ayrılmış parlamenter bir cumhuriyet olup, Batısı – Bohemya, Doğusu – Moravya, Polanya ile paylaşımlı Silezya olmak üzere 3 farklı bölgeden oluşmaktadır. Ülkede Vlatava ve Ohre nehir kolları ile Elbe nehri, en önemli akarsulardandır.Morava’da başka bir  nehridir. Vlatava, güneyden kuzeye doğru yaklaşık 400 km lik yol uzunluğu ile Prag’dan geçerek Elbe nehrine boşalmaktadır.

Coğrafi konumu ve denize kıyısı olmadığından, yaz ve kış aylarında sıcaklık farkı yüksek seyreder.

En uygun gezi mevsimi ; Mayıs -Eylül ayları arasıdır. En soğuk ay Ocak, en sıcak ay Temmuz’dur.Yıl bazına bakıldığında ülke olarak yüksek bir yağış almaz.

Nüfusunun %94.2 si Çekler’den oluşur. Küçük azınlık olarak Slovaklar (%1.9) ve Almanlar (%0.4) vardır. Ayrıca ülkede bir miktar Polonyalı da yaşar.

Tarih : Çek Cumhuriyeti tarih sahnesi 9. yüzyılda Büyük Moravia İmparatorluğu altında kurulan Bohemia Dük’lüğü olarak girmiştir. 1004 yılında Kutsal Roma İmparatorluğu himyesine  girerken, 1212 yılında Bohemia Krallığı ünvanını almıştır. Dah sonrası, 1526 yılında Avusturya İmparatorluğu eğemenliğne  giren topraklarda ciddi bir Almanlaşma gözlemlenmiştir. 1918 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun çökmesi sonucu Çekoslavakya olarak tarihteki yerini almıştır.

2. Dünya savaşı esnasında Alman istilasına uğrayan ülke Rusya ve Amerika’nın desteği ile kurtarılmıştır. Ülke, 1946’da Sovyet Rusya’nın idaresi altında komünist rejime geçerek, 1989 yılındaki Kadife Devrim’e kadar Sovyet Rusya’nın himayeliği süregelmiştir.

Daha sonra da kurulan parlamenter rejim, 1 Ocak 1993’de ülkeyi Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak 2 ayrı ülkeye dönüştürmüştür.

Savaşsız bir şekilde bölünen Çekoslavakya’dan Çek Cumhuriyeti doğmuştur.

prahagenph
 

Konum olarak çok özel bir yere sahip olup, Avrupa’nın tam göbeğinde yer alır. Prag’la birlikte toplam 14 ili bulunan Çek Cumhuriyetinin, her ilin kendi meclisi vardır.

Estonya’dan sonra, % 60 oranla Avrupa’nın büyük ateist nüfusu barındıran ülkede, kilise ve manastırlar daha çok konser salonu ve müze olarak hizmet vermektedirler.

Başkent Prag haricinde; Ostrava, Brno (Prag’dan sonra 2. büyük şehir), Pilsen (Plzen) ve  Karlovy Vary gibi diğer kentleri de turizmde yerini alır.

Ülke pek çok kültürel ve tarihi öneme sahip olan bölgelere ve mimari ve sanatsal yapılara sahiptir. Çek Cumhuriyeti otelleri çoğunlukla şehir merkezinde ve ülkenin mutlaka görülmesi gereken yerlerinin yakınlarında yer almaktadır. Bu yerler Prag, Český Krumlov, Karlovy Vary, Olomouc, Kutná Hora, Brno, Pilsen, Telč, České Budějovice, Ostrava, Terezín, Mariánské Lázně, Liberec, Prace, Špindlerův Mlýn, Benecko, Harrachov, Libeř, Tisá, Moravian Karst, Mělník, Teplice, Třebíč, Adršpach, Tábor, Bohem İsviçresi ve Františkovy Lázně’dir.

Orta Bohemya’da Vltava nehri üstünde bulunan Prag, ülkenin geçmişten bugüne kültürel ve tarihi mirasını taşımaktadır. Müzeleri, kiliseleri, opera binaları, daracık romantik sokakları ile tarihi ve doğal güzellikleri ile tüm dünyadan turistlerin uğrak yeridir.Turizm olarak ilgi çeken diğer yöreler: Telc Tarihi Merkezi, Cesky Krumlov, Olomouc, Kutna Hora, Karlovy Vary, Lednice – Valtice Kültürel Alanı’dır.

Çek Cumhuriyetinde aşağıdaki yerleşimler UNESCO Dünya Miras Listeleri arasında yerini almıştır (United Nations Education, Science and Culture – Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Org.) .

  • Tarihi Český Krumlov Şehri (1992)
  • Tarihi Prag Şehri (1992)
  • Tarihi Telč Şehri (1992)
  • Zelená Hora’daki St. John Kilisesi (1994)
  • Kutná Hora: Sedlec’deki Tarihi Şehir Merkezi, St. Barbara Kilisesi ve Meryem Ana Katedrali (1995)
  • Lednice-Valtice Kültürel Peysajı (1996)
  • Kroměříž Kalesi ve Bahçesi (1998)
  • Tarihi Holašovice Köyü (1998)
  • Litomyšl Kalesi (1999)
  • Olomouc’taki Kutsal Teslis Sütunu (2000)
  • Brno’daki Tugendhat Villası (2001)
  • Třebíč’teki Yahudi Mahallesi ve St. Procopius Bazilikası (2003)

 

Noel, Paskalya ve Yeni Yıl bir kültürün en önemli bayramlarındandır. Bir diğer önemli bayram ise her yıl Ocak ayının 6 sında kutlanan “Üç Kral” bayramıdır.

Bu bayramda, üç erkek çocuğu, üç bilge adam kılığına girip evlerin kapılarının önüne “K”, “B” ve “M” harflerini yazarlar. Bu harfler, sene boyunca kapı önünde kalır ve bunun şans olduğuna inanılır. Ülkenin kültürü, Batı ve Doğu Avrupa kültürlerinin bir karışımıdır.
Prag, dünyanın en önemli kültürel merkezlerinden biridir. Şehirde her sene birçok müzik, sanat ve kültür festivalleri gerçekleşir.

Prag’ın en popüler festivallerinden bazıları Ratha – Yatra Festivali, Prag Caz Festivali, Açık Hava Festivali, Açık Hava Çay Festivali, Prag Peyzaj Festivali, Dvorak’ın Kloral Yazı ve Bohem Caz Festivali’dir.

 

Kısaca ne yenir – içilir?, yöresel yemekler nelerdir? (alıntı bilgileridir) ?

► Çorbalar

Bramborová Polévka (ya da Bramboračka): Patates çorbası
Cesneková polévka (ya da česnečka): Sarımsak çorbası
Kuřecí polévka s nudlemi: Şehriyeli tavuk çorbası
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky): Ciğerli etli çorba
Zelná polévka (ya da zelňačka): Sauerkraut çorbası
Koprová polévka (ya da koprovka): Ekşi süt ile yapılan dil çorbası

► Aperatifler

Vařené brambory: Haşlanmış patates
Opékané brambory: Izgara patates
Bramborová kaše – Pureed, Sťouchané brambory: Patates püresi
Bramborové hranolky: Patates kızartması
Rýže: Pilav
Houskové knedlíky: Ekmek dumplings
Bramborové knedlíky: Patates dumplings
Omáčka: Sos
Zelí: Lahana
Bramborový salát: Patates salatası

► Ana Yemekler

Hovězí guláš s knedlíkem: Et gulaş (İçerisinde hamur işi de bulunan bir yahni
Svíčková na smetaně, knedlík: Kremalı soslu ve hamur işli fileto et
Smažený vepřový řízek: Domuz Şinitzel (Kızartılmış domuz dilim)
Pečená kachna se zelím a knedlíke: Izgara ördek (Yöresel prag yemeklerinin en ünlülerindendir.)
Smažený sýr: Kızartılmış peynir (Kızartılmış ekmek ve peynir dilimleridir.)
Pečené kuře s brambory: Izgara tavuk ve patates
Plněná paprika s rajskou omáčkou: Domates soslu biber dolması
Smažené žampiony: Kızartılmış mantar
Kynuté ovocné knedlíky, švestkové, meruňkové, jahodové, borůvkové: Meyveli dumplings (Hamur işi çeşididir.)

► Tatlılar

Trdelník: Aslen Slovak tatlısı olan Trdelník’i Prag genelinde bulabilirsiniz. Genellikle göz ateşinde pişirilen, tarçınlı ve üstü şekerle kağlı ünlü hamur tatlısı.
Krep (Palačinky) reçelli (džem) ya da meyveli (ovoce) (čokoláda), kremalı (šlehačka) ve yemişli (oříšky)
Medovník: Ballı kek
Ovocné knedlíky: Meyveli dumplings
Jablečný závin: Elma dolgulu kurabiye
Dort: Kek
Zmrzlinový pohár: Dondurma, sundae

► Çek birası dünyaca tanınır ve Pilsener, Urquell, Budvar ve Staropramen gibi bira çeşitleri birçok yerde bulunabilir. Bazı bar ve publar kendi biralarını ürettikleri için değişik lezzetleri buralarda tadabilirsiniz. Popüler olarak tüketilen içecek çeşitlerinden biri de şaraptır.Gazsız su istiyorsanız suyun üzerinde “neperliva” yazısını aramalısınız. Gazlı su için “perliva”, az gazlı su için ise “jemne perliva” yazısını arayın.Çek birası ucuz ve kaliteli. Ülkede birayı çok seviyorlar ve çok tüketiyorlar. 

Becherovka ve slivovice (sıklık ile erik brendisi) isimli iki özel içkileri var.

► Becherovka : Tarçın, zencefil, karanfil, kakule, anason, yasemin ve safranın da aralarında bulunduğu 27 baharat ve bitki özünden yapılmış. 38 derece alkollü içecektir.

(yeme içme kaynağı – gezipgordum.com)
 

Konaklama : Başta Prag olmak üzere ;  her tür konaklama talebini karşalayabilecek büyükten küçüğe, lüksten pansiyona pek çok konaklama seçeneği mevcut.Şehirde uzun süren komünist rejimin etkisi, otellerin mimarisine de yansımıştır. Rejimin sona ermesiyle birlikte, otellerin iç ve dış tasarımlarında revizyonlar yapılmış ve günümüz şartlarına getirilmeye çalışılmışsa da bu dönemden kalan binaların bir kısmı hâlâ kasvetli bir mimariye sahiptir.Oda fiyatlarına genelde kahvaltı ve yemek dahil değildir ve bazı ekstra vergiler de eklenebilir. Rezervasyon sırasında bu konularda bilgi alınması tavsiye edilir.

Bu bölümde Prag ve çevre gezi alanlarını bulacaksınız..Prag gezimiz, 2012 ve 2014 yıllarına ait, bilgiler ise 2019 -20 yılına günceldir!..İyi Geziler…

 

** Sonraki sayfa → Prag hakkında..

 
 
 
 
 
 

– Prag  ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir