Venedik,Ulaşım-Toplu Taşıma

 
 
 
 

VENEDİK ‘ te ULAŞIM

 
 
 

Genel bilgiler :

 

Venedik ve Tren ulaşımı :

Buraya İtalya’ nın ünlü merkezleri olan Floransa, Milano ve Roma’ dan yüksek hızlı tren seferleri ile rahat bir yolculuk yapma imkanınız olacaktır. Trenitalia ve NTV hem Mestre’ deki istasyona hem de kent merkezine yakın konumdaki Santa Lucia Tren Garı’ na (önerilen gardır!) gün içerisinde bu şehirlerden çok sayıda sefer düzenliyor.Fiatlar erken alıma göre esnek olabilmekte, 15-20 €’ a bilet temin edilebilmektedir.

 
Mestre ve Venedik (ada) Haritası

 

Önce bir meydanı tanıyarak Venedik ulaşımı konusuna girelim..

Piazzale Roma” : Burası Mestre  bölgesinden Liberta köprüsü ile bağlanılan adanın ;  Grand kanala yakın bölgesindeki, otobüs terminali ve oto park alanına verilen addır (altta haritaya bakın).  Gerek hava alanından (Venedik –  Marco Polo), gerek ise Mestre yada ana kara üzerinden yapılan ulaşımlarda hep bu alanın adı geçecektir (yani özellikle ulaşımda merkezi bir alandır !).

 

Piazzale Roma meydanı :

Venedik’ te ulaşım hizmetlerini sunan 3 kamu şirketi vardır:

ACTV, Atvo ve Alilaguna.

ACTV ; otobüs, tramvay su taşımacılığı ( vaporetti ) hizmetleri ile geniş bir ulaşım ağını oluşturur.

 
 

Venedik’ te Ulaşım İmkanları :

example2

 

A- Havaalanı Ulaşımı

✓ 1)   Marco Polo airport ( VCE ) Havaalanı Transferleri ;

 Hava alanı, merkeze 12 km. uzaklıktadır.

 

Havaalanı – Mestre çıkışı

example2

Havaalanı ve Otoyol Bağlantıları

example2

 

Şehir Merkezi Ulaşım Bilgileri (2020)

Uyarı : Venedik’ te hava alanı ile bağlantılı  tren hattı vardır.Büyükşehir Treni – FM1. “ Ferrovie dello Stato ” İtalyan demiryolu şirketidir. Aktarmalı seçenektir ve tercih EDİLMEZ!

Tren ilk olarak mestre, porto marghera istasyonunda durup, sonra “ponte Ferroviario” köprüsü vasatısıyla ana karadan adaya geçip   ; Santa Croce bölgesinde, grand kanala yakın olarak bulunan Santa Lucia istasyonunda olur. Oradan yürüyerek ya da su otobüslerini kullanıp adaya (merkez piazale roma‘ ya) ulaşılır. Şehir içerisinde tren ile yolculuk yapılmamaktadır.

 
Ulaşım Araçları 

  • Marco Polo Havalimanı’ ndan Venedik Şehir Merkezli  “Piazzale Roma” Meydanı’ na lüks otobüslerle direkt servis 1 – 3 kişilik gruplar için uygun fiyatlı seçeneklerden olduğunu unutmayın!. Kişi başı 8 € olan bu  shuttle servisi konaklamanız yada son durağınız Piazzale Roma Meydanı’na yakınsa tavsiye edilmekte (Atvo airport exp.Bus)(ulaşım zamanınız – 20 dk).

  • Paylaşımlı Su Taksisi : Kişi başı 34 € ücreti olan paylaşımlı su taksi seçeneği, en uygun fiyata Venedik’teki otelinize ulaşmanızı sağlayan ve en uygun fiyatlı yollardan birisidir. Bu servisi  havaalanına gitme yönünde de kullanabilirsiniz (buradan)(ulaşım zamanınız – 45 dk. dan fazla!).
  • Toplu taşıma – Otobüs : Havaalanı kent merkezi arasındaki mesafeyi otobüsle kat etmek isterseniz, kullanabileceğiniz 2 seçenek bulunuyor. ilki 1881 yılından beri Venedik kent içi ulaşım sistemini yöneten ACTV‘nin 5 numaralı hattında sefer yapan otobüs.Araçlar haftanın 7 günü saat 04.10’ dan 01.10’a kadar Marco Polo Havalimanı’ ndan Piazzale Roma’ ya yolcu taşıyor. Otobüsler ters yönde de hafta içi saat 04-30-00.40 arası hizmet veriyor. Piazzale Roma’ dan hafta sonu seferler 05.40’da başlıyor.Yolculuk  20-25 dakikada tamamlanırken,  tek yön için tam bilet 8 € talep ediliyor. Gidiş-dönüş  15 € .✓ Diğer seçenek  ATVO‘ nun Express bus 35  otobüsleri.  Koltuk garantisi ve seyahatin 10-15 dakika içerisinde tamamlanması ek avantajı. Araçlar tüm hafta boyunca Marco Polo‘ dan Piazzale Roma‘ ya 05.30-01.00, Piazzale Roma’dan Marco Polo’ya ise 04.30-23.30 saatleri arasında sefer yapıyor.Bunda da ücretler ilk seçenekle ayni. Biletleri duraklardaki ATVO otomat makinalarından alın.Lagün olan ada için gidilecek yere ulaşımda sizlerin otobüs sonrası su dolmuşları olan vaporetto  binmeniz gerekeceğini unutmayın!.
     

    Dikkat : Elinizde ağır yük varsa doğrudan su dolmuş seçeneğini düşünün!

 

Su Taksileri : CMV (Consorzio Motoscafi Venezia) tarafından işletilen araçlar yolcularını alandan alıp ; Piazzale Roma, Tronchetto, S. Marco, Lido ve Rialto gibi önemli merkezlere iletirler.Ulaşım yerine göre 4 kişilik seyahat en az 100 € tutar. Marco Polo Havaalanı’ndan Piazzale Roma için bu ücret :  120 € gibidir.Yolcu sayısı arttıkça ek bedel ilave edilir..Örneğin 10 kişi için (1 adet orta valiz) bu bedel 350 € değere ulaşabilir.

 
Alilaguna – web : Havaalanından şehir merkezine başka bir su taxi taşıma sistemidir.

Terminal binasına  10 dakika uzaklıktaki iskeleden kalkan bu araçlar 3  hatta faaliyet gösteriyor. Bu hatlardan ikisi tüm yıl boyunca faaliyet gösterirken, kırmızı rota sadece nisan – kasım ayına kadar kullanılıyor (Sezonluk dönemde Murano Adası‘nın yanı sıra Certosa, Lido ve San Marco ulaşımını sağlarlar)..

Mavi hat tekneleri havaalanında yola çıktıktan sonra Murano ve San Marco da dâhil olmak üzere kentin 11 farklı noktasına uğrayıp, yolculuklarını deniz otobüsü iskelesinde bırakıyor .

Turuncu hatta ise araçlar San Marco‘ ya kadar yolcu taşıyor.

Tüm tekneler 30 dk. da bir kalkar.

Havaalanın – Lido, Venedik veya deniz otobüsü iskelesine ulaşım bedeli : 15 €.

Havaalanı – Murano’ya ulaşım :  8 €.. Biletler günlük yada 3 günlük seçenekli.

Tüm ulaşımlarda % 10 a kadar online indirim uygulaması vardır!


 
✓ 2)   Treviso Havaalanı Şehir Merkezi Ulaşım İmkanı

Venedik merkeze yaklaşık 22 km uzaktaki bu havaalanının da kullanımı olabilir.

 
✓  VIP Taxi : 3 kişiye kadar 140 € dolayında (buradan)..

✓  ATVO Bus : Günde en az 4 sefer ile (sabah erken 2, öğlen bir, akşam bir servis) kişi bşı 12 € ücretle Piazzale Roma‘ ya sefer yaparlar.

✓  Barzi Bus : Mestre Tren Garı‘na (30 dakika) ve Tronchetto Otobüs Terminali‘ne (40 dakika) gidiyor.Tek yön bilet 12, çift yön 22 €.

 
 
B –  Venedik Şehir İçi Ulaşımı – 2020

– Yürüme :  En uygun bir seçenek olabilir. Lagun ada’yı keşfederek gezin. Yaya yolu avrupa’ da en uygun olan merkezlerdendir!.. Su gelgitlerine ve kaybolmamaya dikkat!

– Vaporetto – Su Otobüsleri (ACTV) : Grand Canal (Büyük kanal) gizergahında 22 farklı noktaya sefer düzenlerler. Kanal, üzerinde ; Ponte della Costituzione, Ponte degli Scalzi, Rialto ve Accademia isimli 4 önemli köprüyü bulunduran su kanalıdır.Hava durumu ve farklı uygulama ile rotalar değişebilmekte.

– Gondol’lar : Eskinin temel taşıyıcı iken günümüzde foto-anı için birer nostaljik araçlardır.

– Traghetto – web.1  – web.2 ; Genelde 10 altında yolcu alıp, küçük mesafeli gondol ulaşımıdır.

– Su Taksileri -Weather taxi : Değişik firmalarca sunulan hizmettir. Genelde Marco Polo alandan, merkeze 130 €, Ana kara(Mestre) – Ada ulaşımında / Santa Lucia-Venice Station arasında 80 €’ a yolcu taşırlar. Bu bedel 1-4 yolcu içindir.Sonraki her yolcu için 20-22 € ek alınır! (bakın)(bakın)..

– Hop On Hop Off – Su taxi Turu – web bilgi.1 / web bilgi.2 : 1 yada 2 günlük seçenekli turlar, tam bilet 20 € dan başlamakta..

 
 

Gondol Turu : Ticari firmalara göre Venedik’ te tur süresi, yolcu sayısı değişkendir. Genelde turlar, 10 kişi altında ve 30-40 dk süreli olmakta. Büyük kanal ve çevre küçük kanal üzerinde bazı merkezler için turlar düzenlenmekte. Geceleri daha pahalı olmakla birlikte ; en az 6 kişi çıkışlı 30 dk. lık turu zor pazarlıklı olan uygulama ile 80 € ya kapatırsanız kazık yememiş olacaksınız. İnternetten rezerve kişi başı 25 € luk turları, tur acentalarını ve özel isimli turları sizler araştırın..Önerilen kendi grubunuzu kurup, uyguna pazarlık yapmak..San Marco meydanı hem kalabalık, hem pazarlığı az olan gondol kiralama alanıdır!

 

Ada da Tren (Santa Lucıa) istasyonu ve Otobüs (Piazzale Roma) istasyonları arası ulaşım haritası  :

example2

 

Ada içi transfer ve yolculukta vaporettolar önemlidir demiştik Kısaca ACTV işletmeli bu araçlar için birkaç not..

  • HATLAR ☛ Bakın
  • Line/Hat 1– Grand Canal ulaşımını sağlar
  • ilk onamı takiben Alilaguna, Fusina ve Clodia hatları dışında ; tek yön (dönüş geçerli değil!) 75 dk. geçerli ve adı “Biglietto di corsa semplice” olan bilet tam / 6 yaş üstü : 7.5 € dur.
  • Lido S.M.E.-Sant’Elena – Giardini, San Marco-San – Zaccaria – San Servolo, San Marco – San Zaccaria – San – Giorgio, Zattere – Palanca, Murano Colonna – Cimetero – Fondamente Nove gibi sınırlı duraklar için geçerli bilet ( 5 € – çift yön 10 €)
  • Disabled fare /  Engelli bileti : 1 refakatçisi dahil 75 dk tek yön geçerli bilet : 1.5 €
  • (Lido di Venezia) – Çift yön 14 hatlı Vaporetto & Motonave (Su otobüsü) ve yerel otobüslerde de geçerli bilettir (13 €).
  • Biglietto un giorno – Travel Card ( 1 gün)/ 20 € ; Biglietto due giorni – Travel Card ( 2 gün)/30 € ; Biglietto tre giorni – Travel Card (3 gün)/40 €
  • Biglietto tre giorni giovani İ; Genç Erişkin kartı – 72 saat geçerli 6-29 yaş karttı olup, 22 € dur.

 

Ayrıca kentte :

  • “Biglietto di corsa semplice” adlı Otobüs-tramvay ve Mover binişli tek yönlü biletler var. 75 dk bu araçlarda geçerlidir.Online alımda : 1.5, araç alımında 3 €..Mover : raylı çekicili sistem olup, Venedik’in tarihi merkezi Marittima  terminalini, Tronchetto otoparkıyla birleştirir.10 binişliği 14 €..
  • No. 5 “Aerobus” (Marco Polo Airport – Piazzale Roma) otobüsü : tek yön 8, çift yön : 15 €
  • Aerobus + Nave ticket : Havaalanı – P. Roma  bus + ACTV water bus (14 €)
  • ACTV, 2020 ücret/tarifeler – buradan

 

Venezia Unica Card ucuz olmayan bu kent için belki size avantaj sağlar. Her kişi, ihtiyacına göre satın almak istediği hizmetlere göre kartını oluşturabilir.

Kartın, fiyatları tam bilet 33,90 €’ dan (6-29 yaş : 21.90 €) başlayan gümüş/silver paket seçeneklerinde sadece belirli alanlara ücretsiz giriş ve lagün turu gibi ayrıcalıklar bulunuyor (4 adet  ST.MARK’S MUSEUMS, 1 adet MUSEUM, 3 adet CHURCHES). ayni serinin tam : 61.90 €, 6-29 yaş : 36.90 € olanında ise ; 4 adet  ST.MARK’S MUSEUMS, 9 adet MUSEUMS, 16 adet CHURCHES + FENICE THEATER girişi mevcut.Detay için bakınız.

Kartlar için : Palazzo Ducale, Museo Correr, Venedik Ulusal Arkeoloji Müzesi, Biblioteca Nazionale Marciana, Venedik Kumarhanesi, Fondazione Querini Stampalia ile 16 kiliseye ücretsiz erişim dahildir.

Altın/Gold card (tam : 91.90 €, İnd : 58.90 €) (4 adet ST.MARK’S MUSEUMS, 10 adet MUSEUMS, 16 CHURCHES, FENICE THEATER) : Ek olarak ücretsiz ulaşım imkanı var. Bu kart 3 gün ücretsiz ulaşım imkanı ve 24 saat free Wi Fi sunar.

Tam bileti 127.90 €, İnd. : 70.90 € bedelli platinıum paket ise ören girişleri yanı sıra ek olarak 7 gün ücretsiz ulaşım, 24 saat free Wi Fi sunarken bu kartın Marco Polo havaalanı çift yön transfer ilavelisi olarak ücreti : tam 142.90 €, İnd. : 85.90 € fiatlıdır!.

Satın almayı takiben 2 yıl geçerli (kullanım için)..

 
 

Venedik Yanı Başı Adalar :

Murano – Burano – Torcello Adalarına Ulaşımı ;

Venedik adalar üzerine kurulu bir kent.. Ancak bunlar dışında da gezmekten keyif alacağınız adalar mevcut.  Venedik’ in hemen altında uzanan Giudecca, gezginlerin odaklandığı yerlerden. Yine Lido bunlardan biri,  plajlardan oluşan bir ada. Klasik gezgin rotasını izlerseniz  Venedik’ in 3′ lü incisinden kısaca söz edelim..  Murano, Burano ve Torcello..

Venedik’te muhtelif turlar düzenleyen Alilaguna’ nın her gün üç adaya da turu var. Mevsime göre kalkışı değişebilen saat dilimleriyle genelde her gün saat 9.00, 10.00, 11.00, 12.00 ve 13.00 sularında; San Marco’ dan hareket edip 4.5 saat süren  “Linea Verde” isimli turuyla Murano-Burano-Torcelli’ yi gezebilirsiniz. Tur ücreti 18 – 20 euro (bakın). Ama ben kendim gezeceğim derseniz o zaman bu üç adaya vaporettolar ile gidebilirsiniz.

Alternatifler :

  • Tur seyahati.1
  • Tur seyati.2
  • Vaporetto line 12 ( Murano,Burano ferybot) – web bilgi
  • Burano için bilet tek yön 75 dk lık bilet 7.5 €..yani günübirlik seyahat en az 15 € tutacaktır!.Ancak daha ucuz olan 24 & 48  saatlik günlük biletler de var.

 
 

Venedik’ te Kayıp eşya :

Venedikliler genelde dürüstürler. Mağazada unutulan eşyalar döndüğünüzde sizi bekler konumda olsılığı fazladır. Kaybolanlar için : Ufficio all’Economoto , Rialto köprü yanında  Riva del carbon, 4136 San Marco adresindedir.

Vaporetto kayıpları; Piazzale Romadaki ACTV binası kayıp eşya bölümündedir.

 
 

TRAFİK :

Venedik trafiğe kapalı bir yerdir. En büyük park alanı Piazzale Romadadır. Araç trafiğine açık olan Lido’ya araba feribotları, Tronchetto’dan kalkar.

 
 

ADA İÇİNDE OTOPARK :

example2

Yukarıdaki şema ana meydan olan piazzale roma ’ daki park alanlarını göstermektedir.

 

Sonraki sayfada Venedik geziliyor..

 
 
 

Önceki sayfaSonraki sayfa

Venedik – Ana klasöre dön

İtalya – Ana  klasöre dön

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir