Budapeşte,Ulaşım-Toplu Taşıma.3

 

BUDAPEŞTE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM ARAÇLARI & TOPLU TAŞIMA

( 2024 yılına güncel )

 
 

Budapeşte şehir merkezi ve tarihi alanlar genelde yürüme alanı içinde bulunur. Toplu taşımayı kullanmak isteyebilirsiniz. Kentte toplu taşımada ;

BKVBudapest Transport Company – tarafından yönetilen; mavi renkli otobüsler, kırmızı troleybüsler, sarı renkli tramvaylar ve metro araçları her gün saat 04.30-23.00 saatleri arasında hizmet verirler. Bu saatlerin dışında ise gece otobüsleri (900 rakamlı – N) devreye girecektir.

Demiryolu ağı ile birlikte diğer seçenekler geniş bir şehir içi ulaşımını sunarken, dış banliyölere HEV < Helyiérdekű Vasút > trenleri seferler düzenlemektedir.

➺ BuBi : Budapeştede bir bisiklet paylaşım ağı olup, 127 bağlantı noktası ve 1500 üzeri bisiklet’i barındırmış bir sistemdir. 1 günden başlayıp 1 yıl’ a kadar uzatılabilen kiralama sistemini içine almaktadır (bakın)..

Dk başına (saatlik) → 40 HUF, Aylık → 1000 HUF, Yıllık → 8500 HUF bedel ile yararlanabilirsiniz…Sistem kayıt olanarak aktifleşir!

Daha fazla detay için (web sitesini inceleyin)..

 

Ayrıca kentte Tuna nehri üzerinde seferleri olan “tekneler” de ulaşıma destek olmaktadır.

 

Toplu taşımada BKV biletleri genel olarak ;

Metro, tramvay, otobüs, traleybüs ve yaklaşık 20 km.’ e kadar (şehir merkezi) HEV banliyö tren hatlarının tümünde geçerli iken, Füniküler ve nehir taşımacılığında geçersizdir ! Bunlar ayrı bilete tabidir.

 

BKK – Budapesti Közlekedési Központ ; Toplu taşıma sistemini yürüten ulaşım merkezinin adıdır.

5-298 numaralı gündüz otobüs hattını, 901-999 numara hatlı gece otobüsleri takviye der. Araçlar gündüzleri 2-10 dk, akşamları 10-15 dk aralıklarla hizmet sunar. Metro ise; gündüzleri 2-4 dk, akşamları 5 dk, hafta sonları 10 dk. zaman dilimli çalışır.

2023 yıl sonu itibari ile : M1-4 (4 adet) “Metro” hattı, 35 üzeri de (1-69 numaralı) “Tramvay”, 70-83 numaralı 15 üzerinde “Troleybüs”, 1 adet “Siklo/Funiküler” hattı vardır.

Budapeşte’nin toplu taşıma sisteminin bir parçası olan beş hatlı banliyö demiryolu sistemi (H5, H6, H7, H8 ve H9) yolcularını kentin farklı banliyölerine yolcu taşırlar (gün içi 4-8 dk, geceleri 10-20 dk zaman dilimi ile).

➺ BudapestGO aplikasyonunu mobil cihazınıza indirin..

➺ Toplu Taşıma Araç hat ve Güzergahlarına “buradan” ulaşın

 
 

ULAŞIM İMKANLARI :

Budapeşte şehir merkezinde yürüyerek dolaşmak kolaydır. Bununla birlikte metro hatları ve genel olarak ; tram no. 2 – 4 – 6 ile özellikle de; Peşte’den Buda’ya ya da tam tersine gitmek istiyorsanız 47 ve 49 numaralı tramvaylar (streetcars) en çok ihtiyacı karşılar toplu taşıma araçları olacaktır. Tramvay 19 da; Buda’da gezmek için harikadır, Kelenföld Tren İstasyonu ile Óbuda’yı (Buda’nın Kuzey kısmı) birbirine bağlar ve Tuna Nehri boyunca seyahat ederek nehrin ve Peşte’deki bazı ünlü turistik yerlerin doğal manzarasını sizlere sunmaktadır.

Budapeşte – Toplu taşıma Web

BKV Müşteri hiz. : Adress: 1072 Budapest, Akacfa Street 18. Hungary *Post adress: 1980 Budapest, Pf.:11 Hungary , Tel. & BKV – info (+36-1/258-4636) – Email: bkv@bkv.hu

 

  • Budapeşte için Genel Ulaşım Klavuzu – Pdf (2023)Buradan
  • Budapeşte için BKK- Toplu Taşıma & Ulaşım Klavuzu – Pdf (2023-24)Buradan
  •  
     

    TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI ;

    • Tüm toplu taşıma hat ve güzergahları –  buradan
    • BKK – Taşıma hatları, Güzergah ve araç haritası – buradan.1
    • BKK – Taşıma hatları, Güzergah ve araç haritası – buradan.2
    • BKK – Gece Hat (N) Güzergah ve araç haritası – buradan
    • BKK – Şehir içi Genel Güzergah ve Hat haritası (Metro-Tramvay-Otobüs-Troleybüs..) – buradan
    •  

      Not : Transport- Bilet ve Kartlar ile ilgili güncel bilgilere “buradan “yada bu adresten ulaşın..Tüm güncel ulaşım haritalarına bu adresten ulaşın.Tramvay-Metro-HEV-Bus-Boat (Tüm araçlar) / bu adreste – durak ve güzergahları ile bulunmakta.

       

      ► ► Biletsiz yolculuk cezaya tabidir! (25.000 HUF ceza tutarı 30 gün içinde ödenmelidir, yada anında nakit Macar parası ile ödenirse 12.000 HUF tutacaktır) (2024).

       
       

      Şehir İçi Toplu Taşıma Araçları – 2023

       

      A – Raylı Sistemler

      Metro – Harita :

      Kısaca Budapeşte metrosu ; Londra’dan sonra Avrupa’nın en eski ikinci metro sistemidir. 2002 yılında tarihi M1 hattı Dünya Mirası Alanı ilan edilmiştir. Metronun diğer raylı sistem tren ve otobüs ağları ile pek çok noktada bağlantısı bulunuyor. Metro ağı, 4 hattan oluşur. 1 (sarı hat), 2 (kırmızı hat), 3 (mavi hat) ve 4 (yeşil hat – 2014 yılında açılmış) numaralı hatlar Deák (France) tér İstasyonu’nda kesişirken, 2 ve 4 numaralar arasında bağlantı da Keleti Pályaudvar’ da kesişir. Ayrıca Kálvin tér’ deki istasyon, 3 ve 4 numaralı metro hatları için başka bir bağlantı noktasıdır.

       

      ♦ M1- sarı hat Millennium Underground : Vörösmarty tér – Mexikói út durakları arasında çalışır. Bu hat kentin önemli turistik alanlarından Opera’ya ve Kahramanlar Meydanı’na (Hősök tere) en yakın noktada durakları içerir.

      ☻☻

       

      ♦ M2- kırmızı hat : güneydeki tren istasyonu olan  Déli pályaudvar ile Peşte’nin doğusu arasında (Örs vezér tere) bağlantıyı sağlıyor (kentin doğu – batı güzergahının metrosudur). Bu hat, otobüs bağlantısı sayesinde havalimanına gidecekler tarafından tercih edilmekte..

      ☻☻

       

      M3 – Mavi hat : Peste bölgesinin kuzey-güney yönlü hattır.Köbánya-Kispest istasyonu hariç diğer tüm güzergah ve istasyonlar yer altındadır (kentin kuzey – güney güzergah metrosudur)..

      ☻☻

       

      ♦ M4 -Yeşil hat : Peşte’ deki uluslararası tren garı Keleti pályaudvar ile Buda’daki Kelenföld İstasyonu arasında çalışır. Bu hat aracılığıyla Gellért Kaplıcaları’na ve Merkez Pazar’a kolayca ulaşılabiliyor (kentin doğu güney batı yönü her iki yakasında açılmış son hattır).

      ☻☻

      ** M5 hattı hala yapım aşamasındadır. Varga Jeno tér’i Pomázi út’a bağlayacak hat, Tuna nehri üzerindeki “Margaret Ada’ sından geçecek.

         

      • Deák Ferenc tér durağı ; ilk 3 metro hattının şehir merkezinde kesiştiği durak alanıdır (Connection – bağlantı noktası !)..Bu meydan Deak Sq. olarak ta bilinir.
      •  

      • Budapeşte Kenti Raylı Sistemler Haritası (Metro-HEV/Banliyö trenleri-Tramvay) → BURADAN

       
       

      Kent’ te Metro harici birde ;  “Suburban Railway” – HEV (Banliyö Tren) hattı da vardır ( H 5 – H 6 – H 7 – H 8 – H 9 )

    • Budapeşte, Banliyö tren(HEV) Hat Güzergahları & Durakları
    •  

    • Budapeşte, Metro – Suburban(HEV) – Tram – Bus – Haritası -2024
    •  

      Banliyö trenleri : Szentendre ve Gödöllő gibi, Budapeşte yakınındaki kasaba – dış ilçelerine hizmet sunarlar.Yeşil renkli bu trenler ile yapılan seyahatlerde ; Özellikle Tuna Nehri’nin sağında kalan Szentendre Kasabası’na giden hat üzerinde  çok sayıda manzara ile karşılaşabilirsiniz. 10 ila 30 dakika arasında değişen aralıklarla sefere çıkan trenlerde standart biletler ile kent merkezi sınırları içerisindeki yerlere ulaşım mümkün. Ancak, merkez dışında kalan  daha uzak mesafeler için ekstra bilet almanız gerekiyor.

      + HEV Bileti :

      spainarma

       

      ♦ 2024 – HEV Tarifesi (tarife BKK şehir içi idari ulaşımdaki son noktalarından “sınır” sayılacak en son duraktan sonraki mesafeler ve duraklar içindir! Tarife buralardan itibaren seyahat km.’ sine – gidilecek duraklara – göre belirlenir) (Kısaca; sizler şehir merkezli herhangi bir yerden, BKK şehir içi tek yönlü – Single bilet & Günlük bilet vs. ile “bu sınır durakları” noktasına kadar aldığınız bilet ile ulaşırsınız. Sonrası HEV hattının daha uzağına /daha ilerideki bir durağına gidilecek ise “EK uzatma biletine – “extension tickets” / Pass transfer biletine ihtiyaç duyacaksınız. Durak tarifenin kaçıncı kilometresinde ise ona uyan ek bileti mutlaka alın!) (BKK idari sınır dışı durak sonrası kat edilecek yol ; 5-10/15/20/25/30 km. fark bileti ile tamamlanmalıdır!) ;

      spainarma

      ** Tarife BKK şehir içi ulaşıma dahil son durak noktalarından itibaren başlayacak HEV – suburban hat bilet tarifesidir.

      ➣ Budapeşte’ de merkezi şehir içi ulaşımdaki idari HEV durak sınırları : H5 için : Békásmegyer / H6 için : Millenniumtelep / H8 için : Ilonatelep / H9 için : Szabadságtelep tren istasyonlarıdır. Bu hatlarda sınır durakları sonrası bir ulaşımınız olacak ise ek bilet/extension tickets alın! (HEV7, şehir içi tarifeye uygundur!).

       

      Bilet & Ek biletler ; daha merkezde iken bilet gişesi yada mor renkli bilet makinasından – yada tren görevlisinden temin edilebilir (ister tek yön ister çift yön) (makinadan önce ; “other tickets” seçeneğine sonra da “suburban railway extension tickets” a geçip, uygun ek / uzatma biletini alın) ( HEV7 hattı tümü ile idari şehir içi bilet kapsamlıdır, EK BİLET gerekmez!)

      Banliyö-Suburban hatları, yer üstü demiryolu olup, pek çok banliyöyü merkeze bağlar. Kent merkezinden 30-40 km lik mesafelere kadar giderler. Toplu taşıma biletleri bu hatlarda da 15-20 km.’ e kadar geçerlidir, UNUTMAYIN !.

       

      En çok turistik amaçla kullanılan HEV – banliyö hatları ;

      + HEV – H 5 : Batthyány tér – Bem rakpart – Árpád fejedelem útja – Szentlélek tér (Szentendre) (Butapeşte kuzeyine)( Yol üzerinde Aquıncum var )
      * Bu trenin son istasyonu çoğu kez Békásmegyer‎’dir (Aquincum ve Szentenrde den daha uzak)

      + HEV – H 8 & 9 : Gödöllő (Csömör) – Örs vezér tere (Metro 2 ile gidersiniz) arasında çalışır. Yol üstünde Mogyorod yakınında Hungororing Grand prix yarış pistinden geçmektedir. Gödöllo bir Barok kasabasıdır.

      + HEV – H 6 : Közvágóhíd – Ráckeve arasında çalışır..Rackeve şehir merkezine yakın olan duraktır..Bu yolculukla Prens eugene sarayına ulaşırsınız.

      + HEV – H 7 : Boráros tér ile Csepel arasında çalışan 50 km lik en uzun hatlı trendir. Boráros tér, şehir merkezli nokta olup kentin güney ucuna kadar çalışan hattır. H7 banliyö demiryolu hattında, Budapeşte biletleri ve geçişleri hattın tüm uzunluğu boyunca geçerlidir.

       
      Not : HEV Güzergahlarında daha uzak mesafeli seyahat olacak ise “EK olarak – Uzatılmış mesafe BİLETİNİ –  “extension ticket”” almak gerekir demiştik!. Yukarıda yer alan (2024 HEV tarife) tablosundan alttaki tren hatlarına göre kat edilecek mesafeleri (km) inceleyip (renk tonlarına dikkat) varılacak durağınıza göre “ek uzatma” biletizi belirleyin.

      ➣  HEV5 – Suburban Hat & Duraklar – Uzatılmış mesafeler & “extension tickets”  (Buradan)

      ➣  HEV6 – Suburban Hat & Duraklar – Uzatılmış mesafeler & “extension tickets”  (Buradan)

      ➣  HEV7 – Suburban Hat & Duraklar – (şehir içi biletler bu hatta tümü ile GEÇER!- Uzatılmış ek bilet gerekmeyecektir!) (Durak bilgileri – Buradan)

      ➣  HEV8/9 – Suburban Hat & Duraklar – Uzatılmış mesafeler & “extension tickets”  (Buradan)
       

      ** Konu için bir örnek verelim : H5 treni için Budapeşte dışı (idari sınır dışı), “Békásmegyer” durağından sonra başlar. Sizin Békásmegyer ‘den Szentendre’ ye olan mesafe için de (+ 15 km / + 6 istasyon) ek 450 HUF’ luk bir uzatma biletine daha ihtiyacınız olacak. Sınır durağına kadar (Békásmegyer) elinizde tek yön – single yada günlük* biletiniz var ise (tam-450 HUF & 2500* HUF) sonrası 15 km. için ek 450 HUF uzatma biletini de alın! (kısacası HEV seyahatleri uzun mesafeli yolculuklarda 2 bilet gerekecektir). HEV ulaşımının sınır nokta durakları “Şehir içi bilet” uygulamasına tabidir, unutmayın! Bu durak sonrası uzun mesafelerde ikinci bir HEV/Suburban EK BİLET alınacağını asla akıldan çıkartmayın!. Örnek.2 ; sınır durak sonrası 30 km. mesafeli yolculuğunuzda da 600 HUF değerli HEV ek bileti alınacaktır).

       

      ► ► HEV 5 için; Şehir merkezinden kırmızı metro hattı – M2 ile önce “Batthany Ter” e ulaşmanız gerek..

      ► ► BKK – Genel ulaşım biletleri & Suburban – HEV hatlarında Tarife’ ler için(buraya bakın).

       
       
       

      Budapeşte, Tramvaylar / StreetCar

      Bunlar şehri en iyi saran ulaşım araçlarıdır. 36 hattı ile (hat mo/1-69) Turistik amaçlı en işe yarar ve tercih edilir ulaşım araçlarıdır. Saat 07-21 arası beş dk., 21-24 arası da on dk.zaman dilimli çalışırlar (çalışma saatleri : 04.30-24.00).

       

      Tram no. 2 – 4 – 6 – 19 – 41 – 47 – 49 tramvay hatları şehrin en sık kullanılır (turistik amaçla) hatları olup, kentte tramvay ihtiyacının büyük bölümünü karşılarlar.Özellikle Peşte bölümünde 2 ve 2B tramvay hattı Tuna nehri boyunca güzel manzarayı da sunacaktır. 47 ve 49 hatları ; Buda bölümünü Peste bölümüne bağlayan ana hatlardandır. Tram no. 19 ise kentin Buda sahil kesimi tramvay hattıdır. Ayni güzergahtan – kıyıdan uzaklaşıp içlere gittiği hat ta tram no.41 ‘dir. Aldığınız biletleri (tek binişlik – single) araç içindeki makinaya onaylatın!

       

      (duraklar : eski isim → yeni isim ) :

      Moszkva tér → Széll Kálmán tér
      Baross utca → Harminckettesek tere
      Üllői út → Corvin-negyed
      Fehérvári út → Újbuda-központ

      Uyarı : Tramvay üzerinde alışılmış olarak her zaman gideceği son durak ismini göremeyebilirsiniz.. Sıklıkla ilk ve son durak isimleri ile birlikte olup, yön konusunda dikkatli olmanız gerekecektir ! Gidiş ve dönüş durak güzergahları karşılıklıdır.. Bir sonraki istasyona dikkat !.

       

      Önemli Tramvay Hatları & Güzergah ve duraklar :

      • Tram no. 4  : Kentin Pest bölgesinde bulunan hareketli ( Nagykörút bulvarı – Büyük bulvar ) Grand Boulevard’ ı ; Buda’nın kuzeyinde yer alan  Széll Kálmán tér (Moszkva tér) durağı ile güney Buda’da yer alan Ujbuda Központ duraklarına bağlar.Yani uçları Buda’da olan ve büyük bölümü ile Pest içinde kalan yarım daire şeklindeki bir hattır.(8.6 km lik güzergah, 29 dk yol sürmekte).

      Grand Boulevard : Burası 5 parçadan ibaret yarım daire şeklinde bir caddeler topluluğudur.

      + Szt István körút ( St.Stephen Boulevard ) = Margaret bridge ve Nyugati arasındaki bölge,

      + Teréz körút ( Therese Boulvard ) = Nyugati ve Király utca arasındaki bölge ,

      + Erzsébet körút ( Elisabeth Boulevard ) = Király utca ve Blaha Lujza tér arasındaki bölge ,

      + József körút ( Joseph Boulevard ) = Blaha Lujza tér ve Üllői út arasındaki bölge ,

      + Ferenc körút ( Franz Boulevard ) = Üllői út ve Petőfi bridge arasındaki bölgelerin oluşturduğu caddedir.

      Hareketli olan bulvarda ; şehrin AVM lerinden  West End City Center bulunur ( Váci út 1-3., district VI. Ulaşım  M3 metro, trams 4-6 <Nyugati tér durağı >// Open: P.tesi-C.tesi : 10.00-21.00, Pazar: 10.00-18.00 ). Bulvarda ayrıca Western Railway Station (batı tren ist.) yer almakta ..Tram 4-6 ile bulvar gezisini unutmayın..

       

    • Tram no 19 : Tuna nehrinin Buda kıyısı boyunca ; Bécsi út / Vörösvári út → Batthyány tér → Clark Ádám tér → Siklo Funicular → S.Gellért tér → Kelenföld durakları arasında çalışır.


     
     

    Otobüsler :

    Metronun ardından en sık kullanılan toplu taşıma araçlarıdır.  Metro, tren istasyonları ile direkt bağlantılı oldukları için banliyölere ve kırsal kesime de ulaşımı kolaylaştırırlar. Özellikle Buda tarafında hatlar yaygındır. Kırmızı rakamlı olanlar expres, sihay olanlar standart hatlardır. 5-298 numaralı gündüz otobüs hattını, 901-999 numara hatlı gece otobüsleri takviye der (toplamda 300′ ün üzerinde hat var). Araçlar gündüzleri 2-10 dk., akşamları 10-15 dk. aralıklarla hizmet sunar. Numara yanında E harfı = (misal 132E) aracın expres olduğunu, A harfi= (misal 126A) aracın kısa mesafeli olduğunu belirler. 300-8741 numaralar hatlar da banliyö seferli VolanBusz otobüsleridir. Siyah-beyaz baykuş sembolü ile işaretlenmiş duraklardan gece otobüsüne binebilirsiniz.

    ► Volanbusz Otobüs hatlar için, Tıklayın

    ► 5 – 298 numaralandırmalı (mavi renkli) Otobüs hatlar için , Tıklayın

    ** (haritada mavi hat gündüz otobüs güzergahıdır. Kırmızı hat ; troleybüs)

     
     

    Traleybüs :

    1949 da Stalin’in 70. Doğum gün onuruyla 70 rakamıyla ilk hat numaralandırılmıştır. 15 hattan ibarettir. Öncelikli tercih olamamışlardır.70 numara kentin ünlü “Nagymezö utca-caddesinden geçer (Macar Ulusal Operası’nın yakınında ve Andrássy Bulvarı’na dik olarak cadde, şehrin kültürel merkezidir.Bir bakıma Budapeşte’nin Broadway’i olarak bilinir).

    ► 70 – 83 numaralı Troleybüs hatları için , Tıklayın

    ** (haritada numaraya uyan kırmızı hat Troleybüs güzergahıdır)

     
     

    Budavári siklo (funicular) Hattı :

    Lanc Hid yani Zincirli köprünün Buda yakasındaki ayak dibinde yer alan Clark Adam Square (meydanını)   Buda Castle hill’ e (kale bölgesine) ulaştıran çekmeli raylı sistemdir. Aşağıdaki durak ; Clark Adam tér, yukarıdaki durak : Szent György tér’ dir (Buda Kalesi ve Sándor Sarayı arasında). Yıl boyunca, her gün saat 08.00 – 22.00 saatleri arasında, 5-10 dk zaman dilimiyle çalışır. Her hafta pazartesi günleri bakım çalışmasından dolayı bu saatler değişir! Tam bilet : 3000 HUF, 3-14 yaş : 2000 HUF’ tur. Alttaki durağa şehir içinden ; 16-105-178-210 numaralı otobüs,19-41 numaralı tramvay ile ulaşırsınız (Clark Ádám tér – durak adıdır).

     
     
     

    Fogaskerekű ( Cogwheel Railway ) :

    Buda bölgesindeki yüksek tepelere çalışır.Varosmajor’dan ( ki burası metro 2 ile Moszkva ter- Szell Kalman ter istasyonuna yakın olup, tram No. 56 yada 18 ile de ulaşmak mümkündür,yine tram 59-61 ile de Moszkva ter’e 2 durak uzaklıkta) Szechenyi Hill bölgesine çalışan özellikle çocuklara uygun orman demir yoludur.Klasik bir tren değildir.bu tepeler iyi bir görünüm de sağlar. 3.6 km lik mesafe yaklaşık 15 dk.da alınır. BKV biletleri geçerlidir.

    Hat durakları : Városmajor – Szent János kórház – Orgonás – Esze Tamás iskola – Erdei iskola – Gyöngyvirág út – Városkút – Svábhegy – Művész ú t- Széchényi hegy – Gyermekvasút

     
     

    Feribot Hattı – D14 :

    D14 feribot hattı 21. ve 23. Bölgeleri Tuna Nehri üzerinden birbirine bağlamaktadır. Feribot Csepel-Királyerdő ve Soroksár, Molnár-sziget iskeleleri arasında çalışmaktadır. Tam bilet : 170, indirimli : 110 HUF’ tur.

     
     

    Hop On HOP Of Otobüsleri

    Kent içi Türkçe dahil dil destekli rehberli araç turu seçenek olacaktır. 1, 2 yada 3 günlük bilet satışları vardır. Erişkin fiatı 1 günlük 32 €’ dan başlayan bedeller ile aşağıdaki turları inceleyin.

     

     

    Diğer araçalar :

    + Buda’nın 6 km. batısında ; Distric XII., Városmajor – Széchenyi hegy.de bulunan Children’s Railway = Çocuk demiryolu ile <Széchenyi – Hegyi Gyermekvasút arasında 11 km lik hat olup BKV biletleri geçmez >

    + Kentin 10 km. kuzey batısında distric XII., Zug liget – Jánoshegy arasında bulunan CHAIRLIFT < Telesiyej > vardır..Ücret tek yön – 3000 tam / 1000 HUF indirimli bilet tutarıdır ve BKV biletleri geçmez!.. >Bilet bilgi

     

    Budapeşte Şehir Merkezi – Toplu taşıma HARİTASI’ nı yeniden hatırlatarak yazımızı sonlandıralım / Map – harita.1   Map- harita.2

     
     
     
     

    Önceki SayfaSonraki Sayfa

    – Budapeşte ; Ana Klasöre dön –

     
     
     
     
     

    3 Yorum

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir