Budapeşte,Ulaşım-Toplu Taşıma.2

 

BUDAPEŞTE HAVA ALANI – ALAN TRANSFERLERİ & ULAŞIM (2024 yılı, güncel)

 

 

Budapest Ferenc Liszt International Airport ( IATA – ICAO ) ;

Şehir merkezinin 16 km. güney doğusunda yer alır. Yıllık 10 milyon üzerinde yolcu transportu vardır (2018). İstanbul uçuşları yaklaşık 2.5 saat sürecektir.

Web / Call Center Tel. : +36 (1) 296-7000 ; Airport central telephone: +36 1 2969696 ; Otopark müşteri hizmetleri: Tel. +36 (1) 296-5553

* Alan terminallerinden ücretsiz harita ve rehber alabilirsiniz..

 

Hava alanında 3 adet terminal vardı.Terminal 1, Terminal 2 A-B

Terminal 1 = Eski olup, Budapeşte şehir merkezine daha yakın olanıdır.2012 ikinci yarısı itibari ile kapanmıştır!. Terminal 2 A-B ; iki bölüm bağımsızdır, farklı uçuşlara ve havayollarına hizmet eder ve tamamen ayrı iki terminal olarak kabul edilir (THY- term. 2A’ yı kullanır)(T 2A -Schengen bölge uçuşlarında, T 2B – Schengen dışı destinasyonlarla ilgili tüm check-in hizmetlerini, geliş ve gidişleri karşılar).

Terminal 2 ; A ve B olmak üzere iki adet terminalden oluşur. İki terminali birbirine “SkyCourt” denilen ara tünel yapı bağlar (tüm alışveriş ve restoran & cafe tesislerini barındıran 5 katlı bir “avm” binasıdır).

Terminal 2′ den merkeze ulaşım ise BKV otobüsleriyle mümkündür (web).

  • Terminal 2A kalkışlar : Aegean Airlines, Aer Lingus, Aeroflot Russian air., Air France, Air Malta, Alitalia, Austrian Airlines, CSA Czech Airlines, KLM Royal Dutch Airlines, Lufthansa, Pegasus Airlines, SAS Scandinavian Airlines, Turkish Airlines
  • TURKISH AIRLINES : Városi iroda / Budapest office: 1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 4 . (Marriot Hotel mellett) Telefon / Telephone: +36 1 269 6969 Fax: +36 1 266 4283 E-mail / Email: turkishairlines@t-online.hu Repülőtéri iroda / Airport office: Budapest Airport T2A Telefon / Telephone: +36 1 296 8079 Fax: +36 1 296 8059

Terminal 2 , gelen yolcu ( arrival ) – info

Terminal 2 , giden yolcu ( departure ) – info

 

Airport Terminal 2 & SkyCourt

 

Airport Terminal 2A-B Arrival/Gelen yolcu haritası

 

Airport Terminal 2A-B Departur/Giden yolcu haritası


 
 
Hava Alanı & Şehir Merkezi ( Centrum ) Yolcu transferi

Alandan şehir merkezine ; Otobüs, tren, Schuttle yada taxi seçeneklerinden biri ile ulaşımı sağlayabilirsiniz.Toplu taşıma işletmesini BKV firması yapar.

 

Otobüs :

En ekonomik vede pratik yol, havaalanı çıkışı sonrası  “BKV Plusz Repter busz” levha yönlendirmesi ile 100 E – 200 E numaralı otobüsleri kullanmak olacaktır (Otobüs durakları gelen yolcu katında, iki terminal arasında yer alır). 2 no lu terminalden kalkan (200 E) otobüsün son durağında iniş ile, M3 – metro ist. durağından (Kobanya Kisbest) metro transferini gece gündüz kullanıp şehir merkezli bir durakta inebilirsiniz → mesela “Deák(Ferenc)tér” durağı ile kent merkezindesiniz. Bu alandan da M1 ve M2 metro hatları bağlantı oluşturmakta!. Bu otobüs için geceleri rota “Határ út” istasyonuna kadar uzatılır. Seyahat için BKK tek kişilik biletler, çok günlük seyahat kartları veya geçiş kartları gereklidir (bu biletlerin 100 E’ de geçmediğini unutmayın, onun özel bileti var!).

Geceleri (saat 23:00-04:00 arası), 200E numaralı otobüs sizi “Határ út” istasyonuna götürür ve buradan 914, 914A, 950 ve 950A numaralı gece otobüsleri aktarması ile siz şehir merkezine ulaşırsınız.

200 E numaralı otobüs hattının önemli durakları :

➛ Ferihegy vasútállomás (tren istasyonu): Şehir merkezindeki Nyugati pályaudvar’a (Batı demiryolu terminali) veya Macaristan’ın doğu kesimindeki Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza ve Szeged şehirlerine ulaşmak için MÁV-Start Macar Devlet Demiryolları ağına transfer seçeneğini sunar.
➛ Kőbánya-Kispest M: MÁV-Start trenlerine ve Doğu ve Güney Peşte’ye hizmet veren otobüslere transferi sağlar.
➛ Határ út M: Güney Peşte’ye giden birkaç gündüz ve gece otobüsüne transfer imkanı sunar.
 

Ayrıca bu otobüs, Ferigehy’deki tren garına da yolcu taşımakta (otobüs saat : 04.00-23.00 arası çalışır)(Ferigehy’den M3 metro hattı ile → Deák Ferenc tér metro durağına kadar giderek, buradan ayni biletinizle M1 ve M2 metro hatlarına bağlantınızı sağlayabilirsiniz!..unutmayın).

Havaalanından Kobanya Kisbest’ ulaşım yaklaşık 20-25 dk, şehir merkezine ulaşım da 30 dk’ yı bulacaktır.

100 E Airport Express otobüs hattı , Liszt Ferenc Uluslararası Havaalanı ile şehrin Peşte tarafında önemli bir ulaşım merkezi olan “Deák Ferenc” Meydanı arasında doğrudan, rahat, ekonomik ve hızlı bir bağlantı sağlar. Budapeşte Pay&GO hizmeti için banka kartınızı kullanarak doğrudan otobüste bilet satın alın ve biletinizi doğrulayın. Şehir merkezine giderken 100E Airport Express yolcu indirme noktaları: Kálvin tér metro istasyonu / Astoria metro istasyonu / Deák Ferenc tér metro istasyonudur. Deák F.tér yönüne giden 100 E numaralı otobüs, Kálvintér’de ve Astoria’daki metro istasyonunda duruyor (dikkat → otobüslerden sadece sabah ilk iki seferi yapan araçlar 2 istasyona uğruyor. Diğerleri yalnızca Kálvintér’e gidecektir)

Otobüsler gün içinde sabah saatlerinde 6-10 dakikada bir, akşam ise 10-15 dakikada bir, gece yarısı – 04.00 saat diliminde ise ortalama 30-40 dakikada bir olmak üzere günün her saati çalışıyor. Şehir merkezi yaklaşık 40 dk. yol süreli olacaktır. Dikkat! Yolcuların 100 E Airport Express için özel bir bilete ihtiyacı vardır: havaalanı servis otobüsü tek biletinin ücreti 2.200 HUF’dur (2024). Bu hizmette diğer bilet veya geçiş kartları kabul EDİLMEZ.

  • Havaalanındaki BKK müşteri temsilcisinden biletleri temin edin..Bu ofislerden aldığınız bileti, otobüs şoföründen daha pahalıya alırsınız!
  • Bagaj taşıma : Azami ölçüde, 40x50x80 cm veya 20x20x200 cm’i aşmayan  2 adet bagaj ücretsiz taşınabilir.

    ► 100 E ve 200 E havaalanı otobüs rotaları :

     

    100 E Airport Express için (ve diğer otobüsler), biletinizi otobüste satın alabilir yada Terminal 2A ve 2B’deki BKK müşteri hizmetleri merkezlerinden ve terminallerin giriş noktalarının yakınındaki BKK bilet otomatlarından, android ve ios aplikasyon uygulamasından (BudapestGo) çeşitli toplu taşıma biletleri ve geçiş kartları satın alınabilir. BKK müşteri hizmetleri noktalarındaki acenteler, toplu taşıma hakkında bilgi verir ve Budapeşte içindeki geziler için seyahat planlaması konusunda yardımcı olurlar. Yine ; BKK hizmetlerinde ücretsiz-sınırsız toplu taşıma imkanı ve geçerlilik süreleri boyunca ek indirimler sunan 24 (11.990 HUF), 48 (17.990 HUF), 72 (35.790 HUF) ve 120 (33.990 HUF) saatlik “Budapeşte Kartları” nı da satın alabilirsiniz.(Budapeşte Kart, 100E Airport Express otobüs hattında ve Buda Kalesi Fünikülerinde geçerli değildir!)

     
     
    Havaalanı Treni ;

    Zamanı olanlar için 200 E otobüsü ile Ferigehy istasyonuna gelerek, buradan değişik bölgelere giden banliyö trenlerine binmek bir seçenek olabilir. Saatlik yaklaşık 4 sefer ile bu trenler ile yolculuk, ana tren istasyonlarından biri olan Nyugati’de son bulur. Şehir merkezinde tren bileti bulunurken, havalimanında bu seçenek yoktur. Ancak Budapeşte kartı yada günlük bilet alarak tren ulaşımını sağlayabilirsiniz.Tren detayları için…

     

    Alan Schuttle Minibüsleri :

    Budapeşte’deki herhangi bir adrese götürebiliyor. Her iki terminalde de bulunan ofislerden 24 saat boyunca destek alınabilir. Şehir merkezine gidiş&geliş → 1 yolculu : 19.5 €, 2 kişilik yolculuk : kişi/10 €, 3 kişi : kişi/7 €, 5 kişilik yolculuk : kişi/8.4 €, 8 yolcu : kişi/6 € (paylaşımlı tarife)(MiniBUD bilgi hattı).Yolculuğun 5 saat öncesine kadar web rezervasyonu imkanı olup, kredi kartı geçerlidir.

    • Bazı oteller kendi imkanları ile de schuttle hizmeti sunmaktadır..

     

    Taxi ;

    Alandan taksi kullanmak için ilk önerilen, ülkenin en eski işletmesi olan “Fötaxi” olacaktır. Araç filosu en genç olandır. 1100 HUF ile taximetre açılır ve km/440 HUF ve beklemede dk/110 HUF atarak ortalama şehir merkezi 10.000 HUF altı bedel tutacaktır (~ 25 € gibi). Gece tarifesine  + % 40 ilave edin!. Kredi kartı geçer ve gidilecek olan bölgenin ücreti araç’a bindiğinizde bellidir!. Korsan taxi’lere dikkat!

     

    Özel Araç :

    High-Speed Road – özellikli kara yolu ile alandan şehir merkezine (City Center – Deák Square) , 20-50 dk. da ulaşabilirsiniz (21 km).

     

     

     
     
     
     

    Önceki SayfaSonraki Sayfa

    – Budapeşte ; Ana Klasöre dön –

      

     
     
     
     
     

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir