Şikago (Genel Bilgiler)

 
 

ŞİKAGO

✵ Gezi tarihimiz 2009 / 2013, güncel bilgiler 2019-20 yılına aittir! ✵

 
 

Kent hakkında, kısa tarihi ;

Şikago, Orta Batı Amerika’da Michigan Gölü kenarında kurulmuş, Illinois eyaletine bağlı bir kent. İllinois eyaletinin en büyük şehri ve Amerika’nın en büyük 3. şehri olan Şikago; gökdelenleriyle, filmleri ve müzikalleriyle özdeşleşmiş bir şehirdir. Gerçek caz ve blues müziklerinin doğduğu yerdir.Şehirleşmenin çok ileri olmasına karşın, yeşil alanlar azımsanmayacak kadar çoktur. Binalar ve doğa ahenk içindedir. Sanat ve bilim müzeleri, kilometrelerce uzanan kum plajları, devasa doğa parkları ve modern mimarisiyle Şikago; kesinlikle görülmeye değer, çok yönlü bir şehirdir. Chicago her spor dalında profesyonel takımları barındırır; Bulls (basketbol), Bears (Amerikan futbolu), White Sox ve Cubs (beysbol) ve Fire (futbol) bunlardan bir kaçıdır.

Ünü ve dünyada en yüksek olma rekorunu ( 110 kat ) yakın zamana kadar elinde tutan Sears Tower’ın (Willis Kulesi)   tepesinden şehri izlemeyi sakın unutmayın. 440 metre bina boyu, antenleri ile beraber 500 m. yi geçerek dünyanın en yüksek ilk 10 binasıdır.

Ayrıca Trump International Hotel & Towe2. ve AON Center da kentin 3. en yüksek binasıdır.Diğer devasal gökdelen ise  875 N. Michigan Avenue’de yer alan John Hancock Center‘ dır.

İsmini, bu topraklarda yetişen “shikaakwa” adlı bitkiden aldığı söylendiği gibi ;  Amerika’da bu bölgede yaşayan Patawomi yerlileri, Michigan gölüne akan nehre “büyük – ulu” anlamında olan  ya da bu topraklarda yetişen bir çeşit soğanlı bitki olan “Checaugou” dan ismini aldığı da söylenmektedir. Windy city, tam olarak Türkçe’ye çevrildiğinde, rüzgarlı şehir manasına geliyor. Evet Şikago ; gölün ve nehrin getirdiği serinlik sebebiyle genel olarak soğuk ve rüzgarlı bir iklime sahip bir yerleşim.

chicagophlogos (1)

Birinci Dünya Savaşı sırasında endüstrinin önem kazanması sonucu Güney’ den çok sayıda Zenci kente geldiyse de, bu olgu ırk çatışmalarını da birlikte getirmiştir. Kent 1920’ lerde gelişmenin sağladığı refaha karşın içki yasağı sırasında yeraltı dünyasının çekişme alanı durumuna gelmiştir. 1929 ekonomik bunalımı’ nda, ülkenin öteki endüstri merkezlerinde olduğu gibi büyük bir düşüş içine giren kent ekonomisi, İkinci Dünya Savaşı’nda besin ve savaş endüstrilerinin işlerlik kazanmasıyla da eski canlılığını yeniden kazanmıştır.

Avrupa’dan giden mimarların ellerinde hayat bulmuş bir şehir olarak bilinir Şikago.

1871’de çok büyük bir yangın çıkıyor. Yangın hikayesi şöyle imiş ; Kentte yaşayan Mrs. O’leary, o gece keçisini sağmak için ahıra gitmiş ve gaz lambasını yere bırakmış. Bu sırada çıkan şiddetli rüzgar, kadının yere koyduğu lambayı düşürmüş. İşte bu da, yangının başlamasına sebep olmuş. Şehirde yaşanan büyük kuraklık yüzünden itfaiye yeterli olamamış ve yangın herşeyi almış götürmüş…Sadece Water Tower denilen bina kalmış. Şimdilerde bu binayı sürekli ayakta tutmaya çalışıyorlar. Michigan Avenue üzerinde farklı mimarisiyle bina kolaylıkla farkedilmekte.

Yangın sebebiyle yeniden planlanan şehrin State ve Madison caddeleri 0-0 noktaları olarak tanımlanmış. Böylece diğer caddeler bu iki ana yolun üzerine paralel ve dik keserek numaralandırılmış, yani isimlendirilmiş.

Kenti kısaca tarihi ve öyküsü bu..

 
 

Şikago Havaalanları

chicago_airports

Şikago için 2′ si şehir içinde  merkeze yakın, diğerleri Şikago’ya yakın bölgeler olarak alternatif uçuşların sunulduğu bir kaç havaalanı bulunur. O’hare genellikle uluslar arası uçuşların yapıldığı havaalandır.

 

1 – Chicago O’Hare International Airport (ORD) : 10000 West O’Hare – Chicago , IL 60666 – USA ; Web : Telefon:  +1 800-832-6352

Şehir merkezine yaklaşık 27 km uzaklıktadır..

** İstanbul bağlantılı uçuşlarda gidiş itibari ile bu alana varış yaklaşık 12 saat sürmekte.

2 – Chicago Midway International Airport (MDW) : 5700 South Cicero Avenue – Chicago , Illinois 60638 – USA ; Web  —   Telefon: +1 773 838 0600

Şehir merkezine yaklaşık 13 km uzaklıktadır..

3 – Chicago Gary International Apt (GYY) : Şikago’ ya yaklaşık 50 km, güney doğu yönünde yer alır..

4 – South Bend Regional (SBN) : Şikago’ ya yaklaşık  120 km, doğu yönündedir…

5 – General Mitchell International (MKE) – Milwaukee – USA : Şikago’ ya yaklaşık  130 km, kuzey  yönündedir…

Ve diğerleri  →   ” Grand Rapids International (GRR) , Holland (HLM) “..

 

Chicago O’Hare International Airport (ORD)

O'Hare_map
 

Havaalanında 1 23 ve 5 olmak üzere 4 tane terminal bulunmaktadır.

 

Yabancı uçuşların geneli Teminal 5′ e inmektedir (Aer Lingus – İrlanda, AeroMexico, Air France, Air İndia, Alitalia, British Airlines, KLM, SAS, Swıss, Lufthansa, THY)

Ayrıca :  Air Berlin & İberia & Japan airlines < terminal 3  → Departur / Terminal 5 → Arrival > ; Lufthansa < term.1 → Departur / term.5 → Arrival > ; American Airlines < Ter.3 → iç ve dış hat departur / term.5 → Arrival > ; Jet Blue ( Term.3 ) ; Delta ( Term.2 )  ; United Airlines < term.1  → iç ve dış hat departur / Term.2 & 5 → Arrival >

Thy Chicago Havalimanı Satış Ofisi :  O’Hare Int’l. Airport Terminal 5 Upper Level UL 207 Chicago IL 60666 ; Çalışma saatleri: Her gün 14.00-22.00 ; Telefon / Çağrı Merkezi: +1 312 595 0849 ; Fax: +1 773 686 1668 ; E-posta: ordops@thy.com

Thy Chicago Kargo Ofisi :  AMF O’Hare Int’l. Airport Cargo Building – 517 Express Center Dr. Chicago IL 60666 ; Çalışma saatleri: Pazar kapalı. Diğer günler 09.00-17.30. ; Telefon / Çağrı Merkezi: +1 773 917 2011  ; Fax: +1 773 917 2081 ; E-posta: ordcargo@thy.com

Thy Chicago Bilet Satış Ofisi : 455 North Cityfront Plaza Drive Suite 2560 Chicago IL 6061 ; Çalışma saatleri: Cumartesi ve Pazar kapalı. Diğer günler 09.00-17.30 ; Telefon / Çağrı Merkezi: +1 800 874 8875 ; Fax: +1 312 929 3329 ; E-posta: saleschi@thy.com

 

 O’Hare terminalleri

map_ORD

O'Hare_airport_map

Terminal 5

Terminal 5′ te → M1..21 / 21 kapı ile uçuşlar sağlanır

 

Havaalanı Otopark, Terminaller arası  Ulaşım & Araç kalkış noktaları

 

Hava alanı hakkında tüm bilgiler, online kalkış & varışlar ◄

 

O’Hare Havaalanı Otopark Detayları → Buradan

 

Havaalanı (O’Hare) – Şehir Merkezi  Ulaşımı, 2020

Havaalanının şehre uzaklığı 29 km’ dir (18 mil). Buradan Chicago’nun istediğiniz bölgesine ulaşabilmenin çeşitli seçenekleri vardır. CDA (Chicago Department of Aviation – Şikago Havacılık Danışmanlığı) iki büyük havaalanı işletme yönetiminin kısaltılmış adıdır (O’Hare ve Midway).

 ATS Havaalanı Transit Sistemi / ATS : Havaalanı içinde, Terminaller arası ulaşımda en hızlı, en rahat ulaşımı sağlar.

ATS_image

Terminal 1..3 ile Terminal 5 arasında bağlantı (ATS) üzerinden yapılır. Havaalanını ATS’ nin baştan sona turlaması yaklaşık 9 dakika sürmektedir. Bu ücretsiz 24 saat faaliyet sunan tren sistemi modernize edilmek için 2020 yılı başına kadar devre dışıdır!. Yeniden ? tarihte hizmete gireceği de belli değilidir.  CDA ; Havaalanı terminallerinden araç otoparkları, kiralık araçların bulunduğu Multi-Modal Tesisleri ve Metra O’Hare Transfer istasyonu’na kadar yolcularını TTB otobüsleri ile taşıyacaktır. Terminal çıkışlarında, 5-15 dk. aralıklar ile  7/24 çalışan  (TTB) servis otobüsleri yolcularını alana yakın “Metra” transfer istasyonuna götürür. İç hatlar, term.1-2-3 arası bağlıntı yapacaksanız sizin bu servisi kullanmanız gerekmez..Yürüme mesafelidir!

Otobüsler Term.3 ve Term. 5 ara bağlantısı ile günlük saat 10.00-21.00 arası çalışmaktadır.

 

 Ulaşım seçenekleri

  • 1 –  CTA Train (Tren / Metro / Subway)

“Chicago Transit Authority” sisteminin Blue Linehattı ile ; hafta içi 24 saat boyunca her 5-8 dk. periot ile (hafta sonu 10 – 20 dk.), Havaalanı ulaşımı hariç → bilet bedeli tek yön 2.5 $ (7-11 yaş ind. 1.25 $)’ dır. Terminal 1, 2 ve 3 te bu tren istasyonunu gösteren işaretler vardır. Geç saatlerde güvenlik için dikkat edin..Terminal 5 yolcuları ise ATS havaalanı trenini kulanlar önce terminal 3’ e gelmeli ve buradan CTA istasyonu işaretlerini izlemelidir. Eğer şehirde  “Orange Line” istasyonundan trene binerseniz ; Clark/Lake istasyonundan Blue Linea transfer yapmanız gerekmektedir.

Havaalanından  30 – 45 dk. da şehir merkezine ulaşırsınız. Şehirden alana geliş bedeli de aynidir ve özel bilettir!, dikkat ( 5 $ )..

 

 

CTA, Chicago Şehri ve çevresindeki banliyölerde hem tren hem de otobüs servisi sunmaktadır. Şikago’daki trenler “L” olarak adlandırılır ve Blue Line trenleri O’Hare’ye toplu taşıma ile ulaşmanın en kolay ve en ekonomik yoludur.Toplu taşıma bilet ve ücret tablosunu inceleyin!

Terminalden çıkışlardaki “Şehir İçi Trenleri” levhaları sizi tren’e yönlendircektir.

– Hareket saatleri ve Blue Line hat durakları  için tıklayın

– CTA-Chicago Transit Authority Güncel ücret listesi(web)

 

  • 2 – Metra – Banliyö Tren Hattı :

Metra Service to ORD

Bu raylı sistem ile Havaalanından şehir merkezine (downtown)  ulaşımı sağlar. Metra, Chicagoland bölgesinde banliyö tren servis hizmeti sunmaktadır (şehir merkezi ve banliyöler arasında).

O’Hare Uluslararası Havaalanı terminallerinden gelen yolcular, Metra’nın Kuzey Merkez Servis trenlerine (North Central Service <NCS>, mor renkli hat), dolayısı ile şehir merkezine veya banliyölere erişmek için havaalanına yakın O’Hare Transfer İstasyonu’nu kullanmalıdır. Metra banliyö tren hatları  hafta içi, yarım saat süre içinde ve seyrek sıklıkta, şehir merkezinin kuzey kısmına (Union Station) hava alanından yolcu taşımaktadırlar.

Şikago’da 12 zone vardır (A-B-C…. M). Gidilecek yere göre (Zone)  ücretler → Tam bilet :  4 – 9 $ / 7-11 yaş –  İnd. : 2 – 4  $ arasında değişir. O’Hare Havalimanı’ndan Washington Caddesi’ne gidiş için toplam ücret 9 $’ dır (tek yön bilet)(2020)(detaylar aşağıda).

 

  • 3 – Taksiler :

Her terminal kapısında bulunan taksiler taksimetre karşılığı ücret almaktadır. Aynı yöne giden yolcular aynı taksiyi paylaşabilir. Havaalanından, Chicago şehir merkezine taksi ile ulaşım yaklaşık ortalama 45 $. Yol yaklaşık 30 – 45 dk. sürecektir.

Taxiler için : genel link / tıklayın

* Link.2

Taxi İletişim No.

 

  • 4 – Limuzin servisler :

Havaalanından şehir merkezine veya merkezden uzak ilçelere, banliyölere gitmek için limuzin servisleri kullanabilirsiniz. Bu servisleri havaalanından veya yolculuk öncesi telefon veya internet üzerinden rezervasyonla ayarlayabilirsiniz. Her terminalde limuzin şirketleri ve servisleri hakkinda bilgiler mevcuttur ( web ).

 

  • 5 – Havaalanı otobüsleri :

* Continental Airport Express: Sabah saat 6’dan akşam 23:30’a kadar ulaşım sağlayan bu otobus Chicago şehir merkezi, şehrin kuzey yerleşim yerleri ve havaalanını birbirine bağlar. Ücreti yaklaşık 20 – 25 $..

Web bilgi-1 / Web bilgi – 2

 

  • 6 – Otomobil kiralama :

Terminal 1, 2 ve 3’ de bu şirketlerle görüşebilirsiniz. Terminal 5’de ise telefon ile bu şirketlerle görüşülmektedir.Web

 

          O’Hare için Transport imkanlarını → özet olarak inceleyin

 

 

O’Hare & Midway Havalimanlar arası transfer 

Genel Bilgi için →  Web

Kısaca :

  • İlk seçenek taksiye binmek. Taksiler her iki havaalanında da mevcuttur ve tek yönlü yolculuk yaklaşık 40-60 $ arasındadır.
  • Başka bir seçenek de Uber gibi bir Rideshare Services almaktır. Uber veya Lyft gibi Rideshare hizmetleri bir taksiden biraz daha ucuza mal olacaktır (ancak gitmeden önce fiyatlandırmayı onaylayın, çünkü Uber’in aşırı fiyatlandırması maliyetinizi artırabilir).
  • Şikago’da toplu taşıma iyi çalışır ve taksi yolculuğundan daha ekonomiktir, ancak biraz zaman alır ve transfer gerektirir. O’Hare’den, Blue Line’a → Clarke / Lake durağına gitmelidir. Oradan, Orange Line’a geçip,  Midway’e ulaşırsınız.
  • Midway’den O’Hare’ye (veya tam tersi) ulaşmak için  başka bir seçenek de bir otobüs veya limuzin servisi kullanmanız olacaktır. ABD Tri State / United Limo otobüsü (bilgi), gün boyunca iki havaalanı arasında düzenli hizmet vermektedir. Yolculuk yaklaşık bir saat sürer. O’Hare’den, ana otoparktaki Otobüs / Servis Merkezine giderek servise ulaşın.

 

 Chicago Midway Airport

Uluslar arası uçuşların yapıldığı diğer hava alanıdır. Şehir merkezine yaklaşık 13 km. uzaklıktadır ( bilgi – web )
CTA raylı sistemin turuncu renkli tren hattıyla şehir merkezine 30 dk. da ulaşırsınız..
 
Otopark , ulaşım vs. için link’e Tıklayın

Shutle & otobüs  servis için Tıklayın

 
 

ŞİKAGO’DA ULAŞIM / TOPLU TAŞIMA

Gelişmiş toplu taşıma ağı ve özellikle öğrenci ve gençler için, kısa mesafeli bisikletle  gezmeye müsait caddeleriyle, Chicago arabasız da gezilebilen şehirlerden birisidir…

CTA  (Chicago Transit Authority),  web : Chicago “L” ve CTA otobüs hizmetlerinin trenleri de dahil olmak üzere Chicago, Illinois ve çevresindeki bazı banliyölerde toplu taşıma hizmetini sunan operatördür. Hafta içi her gün saat 08 – 23’ e kadar CTA/RTA (Chicago Transit/Regional Transit Authority) tarafından işletilen otobüs, metro ve trenleri ulaşım için kullanabilirsiniz. Otobüsler günün yoğun saatlerinde 5-15 dakika, diğer zamanlarda 8-20 dakika aralıklarıyla hareket ediyor. Hızlı transit trenler (Metro) gündüz 5-15 dakika, gece ise 15-60 dakika aralıklarıyla hareket ediyor.

Ulaşım Sistemi

Ulaşımda demirbaşlar transit trenlerdir (Subway – Metro). CTA nın işlettiği bu trenler tüm Şikagoda 8 farklı renk ve hat ile çalışır. Detaylı bilgi aşağıda verilecektir..Bu sistemde çalışan araç ve hatlar için → link’e tıklayın

Blue (mavi hat) Line ; 24 saat şehir merkezi (Downtown) ve havaalanı arasında ulaşım sağlayan hattır!.

 

 

 

Araçları kullanabilmek için ‘Ventra – transit pass card – web ‘ lardan satın almanız gerekli. O’Hare, Midway ve Amtrak metro istasyonlarında satılan bu kartları, 1, 3, 7 ve 30 günlük olarak alabilirsiniz (10, 20, 28, 105 $ -tam bilet)(her araçta sınırsız kullanılır) → detay ve yükleme için.

 

Şehir içi ulaşımı için küçük not

Chicago’da taksi ücretleri son yıllarda artış gösterse de hala birçok Amerika şehrine kıyasla gayet makuldur.El işaretiyle yoldan taksi çağırabiliyorsunuz. Ancak telefonla çağırmak isterseniz Yellow (312/829-4222)’u ya da Checker ( 312/243-2537)’ i arayabilirsiniz.

Şehir merkezi 8 paralel ve bunları dik kesen 9 büyük caddeden oluşuyor.Bu şehirde neredeyse caddelerin büyük bölümünü kaplayan bir demiryolu ağının olması ulaşımda büyük kolaylık sağlar. Demiryolu büyük gökdelenlerin arasında caddeler üzerinden geçerken, alt kısmıda  araç trafiğine ev sahipliği yapmakta..

 
 

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI

+ 1)  Metra – Banliyö Demir yolu ağı :

Metra Service to ORD

Metra : Regional Transportation Authority (RTA), işletmesinin çalıştırdığı demiryolu ağı olarak, 11 farklı (renk) hattı ve 250′ ye yakın istasyonu ile Şikago’da perifer bölgelerden şehir merkezine yolcu transportunu sağlayan iki katlı bir banliyö tren hizmetidir.

Metra: Chicago metra’sı bölgesinde 1-1.5 saatlik mesafedeki banliyölere kadar alanlarda, şehir merkezi arasındaki yolcu taşıma hatlarıyla oldukça rahat ulaşım imkanını sağlar. Metra, Chicago şehir merkezindeki Union Station ve civarındaki istasyonlardan başlar.Metra biletleri tüm araçlarda geçer.

 

Metra – Bölgeler ve Ücretler (2020)

Şikago’da 12 zone vardır (A-B-C…. M). Gidilecek yere göre (Zone)  ücretler → Tam bilet :  4 – 9 $ / 7-11 yaş –  İnd. : 2 – 4  $ arasında değişir.

Çalışma saatleri: 06: 00’dan 07: 30’a * (saatler değişebilir). Metra’nın onbir hattından altısı Union İstasyonu’ndan geçmekte. Biletinizi isterseniz gişelerden veya otomatik makinelerden de alabilirsiniz. Kısaca sistem aynen Türkiye’deki gibi işliyor. Online olarakta kartınızın kontürü bittikçe otomatik olarak doldurma (kredi kartiniza “charge” etme) yetkisi verebilirsiniz.

 

Metra Hatlar (görsel)

 

+ 2 ) CTA, Metro (Subway) – Hızlı Transit Tren Sistemi ;

usa2_metro_subway_chicago

Chicago Transit Authority / CTA – şirketine bağlı çalışan demir yolu ağıdır. 8 farklı – renk hattıyla şehir merkezine yolcu transportunu sağlarlar. Demir yolu olarak hızlı transit sistem özelliğini taşır.

Hatlar link verir!

Chicago_metro_subwaylines

 

CTA – Subway / Tren Hatları

* Red Line, Blue Line, Brown Line, Green Line, Orange Line, Purple Line, Pink Line, Yellow Line

 

Şehir merkezinde “The Loop” denilen ve bölgeye adını veren çember ve bundan şehrin farklı yönlerine ulaşan hattan oluşan raylı sistem ile oldukça geniş hat ağına sahip otobüsler mevcuttur.. Şehrin tam merkezinde yerin altından, sonrası şehirden uzaklaştıkça köprüler üstünden şehri altında bırakarak gidenL” denilen treninin 8 farklı hattı, 8 farklı renk ile ayrılır – Kırmızı, mavi, sarı vb.

Yerden yaklaşık 20 m. üstünden giden bu demiryolu hattı, şehir merkezinin bazı alanlarında oldukça gürültülü ulaşımı sağlar. Bunların altı araç ve yaya trafiğine aittir.. Bir vasıtadan diğerine transfer yapacaksanız iki kere ücret vermek yerine tam bilette, tam (2.5) / İnd. (1.25) $ ödeyip transfer alabilirsiniz (2020 ücretlerine bakın).

8 hatlı CTA trenleri için online gidiş geliş saatleri için internet-SMS – telefon bilgi hattı ( web )..

Chicago_l train
L Train , Loop

 

 Ulaşımda diğer kart ve biletler:

  • Go Chicago Card :

Go Chicago Kartı, şehirde 1 ila 5 gün arasında geçerli olan, 25′ ten fazla turistik yer için fırsatlar ve indirimler sunan karttır. Her şey dahil geçişi ile müzeler, otobüs turları, hayvanat bahçeleri, su parkları, bisiklet kiralama, bowling ve daha pek çok aktivitede avantaj sağlar.Bu kartı alarak ; normal bilet fiyatından% 55’e varan oranda tasarruf edebilirsiniz.

İstediğiniz takvim günü seçin: 1, 2, 3 veya 5 gün. Bunlar takvim günleridir, 24 saatlik süreler değildir! ; Go Chicago Kartınızdan en iyi şekilde yararlanmak için sabah erken aktiviteye başlamak gerekir.Zira kart 09.00 – 17.30 arası geçerlidir!..Kart ayrıca pek çok yerde de % 50 ye kadar indirim imkanını sağlar..yanında ,turist guide broşürü bedavadır..

 1 günlük → tam  106 $  /  3-12 yaş – ind.  72 $ dan başlamakta..

AKTİVİTELER (Bunlar için ortalama 500 $ vermeniz gerekebilir! → Shedd Aquarium, SkyDeck Chicago, The Field Museum, John Hancock Observatory, Hop on Hop Off Trolley (Apr. 3- Dec. 7 Only), Adler Planetarium, Art Institute of Chicago, Museum of Science and Industry, Navy Pier, Architecture River Cruise, Skyline Lake Tour, Chicago Children’s Museum, Museum of Contemporary Art, North Side Tour, LEGOLAND Discovery Center, Frank Lloyd Wright, Chicago History Museum, Brookfield Zoo, Chicago Theatre Tour, South Side Tour, Lincoln Park Zoo, Chicago Architecture Foundation, Robie House, Grand Tour (Dec. 15-Mar. 28 Only), Bike Chicago, Windy of Chicago

 

  • Chicago Cıty Pass Card :

Şikago’da ardaşık 9 gün geçerli 5 farklı atraksiyonu içine alan, müzelerde ve bazı alanlarda indirim imkanı sağlayan karttır. 2020 → Tam : 109 $ , 3-11 yaş : 89 $ ) — web

 

** Sonraki sayfada, Şikago’yu geziyoruz..

 
 
booked.net
 
 
 
 

– Sonraki sayfa, Kent’i geziyoruz-

– Şikago ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir