Şikago Gezisi.1

 
 

ŞİKAGO

✵ Gezi tarihimiz 2009 / 2013, güncel bilgiler 2019-20 yılına aittir! ✵

 

 

Tarihinde 1871 yılında büyük bir yangın geçirmiş ve günümüzde de var olan Water Tower (Su Kulesi) haricinde neredeyse tamamına yakın bölümünü kaybeden kent ; İlerleyen zamanda yenilenmiş ve 1885 te ilk gökdelenin yapılması ile tarihe geçerek modern şehir haline ulaşmıştır.Dünyanın en büyük 5. tatlı su gölü Michigan kenarında , denizden 170 m. yukarıda kurulmuştur. Gölde büyük bir limanda mevcuttur.

Kent yalnızca turistik bir metropol olmayıp, ayni zamanda telekominikasyon (Motorola), banka (Bank one), uçak & iş makinaları (Boing & Caterpillar), gıda (McDonalds & Kraft) gibi markaların yönetim merkezi konumuna sahiptir. Gezi planınızı kış ve sonbaharın son günlerine bırakmamanız önerilmekte, zira göl’ün kışın zaman zaman donduğu ve yansıttığı soğukluk ile sıcaklık -20  °C dereceleri aşmakta..

Chicago’ya ister turist ister yeni yerleşik olarak gelin, ilk olarak biri kuzey Michigan Avenue, diğeri güney Michigan Avenue’de bulunan Turist Bilgi Merkezine uğramalısınız. Buradan CTA otobüs hatları ve şehir haritası, o hafta içinde, ay ve hatta mevsimde yapılan tüm kültürel ve sanatsal aktiviteleri, restoran tavsiyeleri ve hatta kuponları bulabilirsiniz.

chicagophlogos (2)

Chicago’da turistseniz, havanın müsait olmasına göre istediğiniz noktada inip sonra tekrar devam edebileceğiniz iki katlı otobüs turu  ve Chicago nehri ile Michigan Avenue’nun kesiştiği yerden veya yazın – Mayıs ve Ekim arası downtown’da turistik caddelerde dolaşan Trolley yani tekerlekli tramvay vardır. Turist Bilgi Merkezinden bunun haritasını da bulabilirsiniz.

Chicago’nun merkezindeki ünlü caz ve blues müzik kulüpleri sizlere hoş vakit ve anılar sunacaktır.Kent caz ve blues müziklerinin doğduğu yerdir.Ayrıca şehir merkezli Loop bölgesinde ;  dünya standartlarında tiyatro, müzik ve komedi sunan güzel sanat alanlarını görün. Michigan Gölü ve kıyı şeridinde gece gündüz yürüyüş yapın fotoğraf çekin..

Göl kenarında bulunan  şehirde Streeterville’deki Navy Pier ; Aktivite ve  destinasyon amaçla kullanılan mekanların başında yer almaktadır.Oyun parkı niteliğindeki bu yer; mağazaları,restoranları,sergi salonları, müzeleri,toplantı salonları, plajları ile önlüdür.Kent manzarasını Navy Pier dönme dolabından izleyin..

Dünyadaki en önemli müzelerden biri olan Şikago Sanat Enstitüsü (Art Institute of Chicago), Illinois eyaletinin merkezinde yer almaktadır.

Güvenli şehir olmakla beraber özellikle gece ve toplu taşıma alanlarında tedbiri elden bırakmayın.

Kentte dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olan Şikago Halk Kütüphanesi bulunmaktadır. Grant Park Müzik Festivali (Haziran-Ağustos), Yaz Dans Festivali kentin önde gelen kültürel organizasyonlarındandır. Şehirde dünyanın en büyük yemek festivali olan Taste of Chicago Haziran ayında gerçekleşmektedir ve Grant Park ‘da (şehrin en popüler restoranı) hazırlanan yemekler fesitvalde sunulmaktadır.

Farklı sektörlerin en büyüklerinin yönetim merkezlerine ev sahipliği yapan şehir de ister modaya meraklı olun,isterseniz elektronik eşya tutkunu olun aradığınız herşeyi bulabilirsiniz.Şikago;herkesin ilgi ve bütçesine uygun outletlerden şık butiklere kadar geniş bir yelpazaye sahiptir.Önde gelen alışveriş bölgesi Magnificent Mile‘da seçkin butikleri,alışveriş mağazaları ve ünlü mücevher markalarının mağazaları bulunmaktadır.Değişik tasarım parçalarını bulabileceğiniz ve yerli halkın en çok ziyaret ettiği bölge olan Mia Mora ‘da takımlar, şapka ve ceketler ike yenilenen tasarım parçaları bulabilirsiniz.100’den fazla mağazanın bulundupu Water Tower Place ise önemli markaların mağazaları bulunmaktadır. State Street (Devlet Caddesi), her türlü yerel eşyanın satıldığı butik ve hediyelik eşya dükkanları ile kaplıdır.

Çoğu turistik ve gezi etkinlikleri 900 N Michigan Avenue ile 900 S Michigan Avenue arasında yoğunlaşmıştır. Biri kuzey Michigan Avenue, diğeri güney Michigan Avenue’de bulunan Turist Bilgi ofisleri sizlere yeterli bilgi ve dökümanı sunar (adres bilgileri aşağıda.!).

 

CHİCAGO ŞEHRİNDEKİ EN’ LER ( gezi-yorum.net , alıntısıdır! ) :

1. “Merchandise Mart”, dünyanın en büyük ticari ofis binasıdır.
2. Grant Park içinde bulunan “Buckingham Çeşmesi” dünyanın en büyük ışıklandırılmış çeşmesidir.
3. “Washington Kütüphanesi” dünyanın en büyük halk kütüphanesidir.
4. “Lincoln Park Zoo”: Amerika’nın en eski halk bahçesidir ve yılda 3 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
5. “Monadnock Block” dünyanın en yüksek yığma binasıdır.
6. “Chicago Taste”: Grant Park bölgesinde yapılan dünyanın en büyük gıda festivalidir.
7. “McCormick Place”: dünyanın en büyük kongre tesisidir.
8. “Uptown Theater”: dünyanın en büyük bağımsız tiyatrosudur.
9. 1885 yılında, dünyanın ilk çelik çerçeveli gökdeleni, bu şehirde üretilmiştir.
10. İlk dönme dolap: 1893 yılında “Dünya Kolomb Fuarı”nda, Chicago şehrinde yapılmıştır. Günümüzde, Navy Pear bölgesindeki 15 katlı dönme dolap: özgün modelin sonradan geliştirilmiş hali olarak görülmektedir.
11. 1900 yılında: Missisipi nehri yerine Michigan gölü boşaltılmış ve Chicago nehrinin akış yönü tersine çevrilmiştir. Bu durum, büyük ve son derece yenilikçi bir mühendislik projesi olarak, o dönemde büyük yankı uyandırmıştır.
12. “Willy Tower” eski adıyla “Sears Kulesi”: 110 katlı ve Batı yarımkürenin en yüksek binasıdır. Onun tepesine çıkan asansör düzeni: dünyanın en hızlı asansör düzenidir ve dakikada 1.600 metre çıkacak şekilde düzenlenmiştir.
13. Amerika’nın ilk çelik demiryolu: 1885 yılında burada üretilmiştir.
14. Dünyanın ilk gökdeleni: 1885 yılında burada inşa edilmiştir.

 

Topografik Olarak Şikago Bölgeleri

Chicago_districts_map
Chicago-District

 

Yukarıdaki bölgesel haritaya göre kenti, 10 farklı bölgede incelemek mümkündür.

1 – Downtown (The Loop, Near North, Near South) /  Şehir merkezi : Michigan gölü kıyı şeridinde yer alan bu bölge ; çalışma ve şehir hayatının , büyük gökdelenlerin, alışveriş ve finansın, tiyatro ve parkların, müze ve önemli gezi alanlarını içine alan, toplu taşımadaki trenlerin (8 hat) kesiştiği (loop) yerdir. Loop’a yakın olan kuzey ve güney bölgeleride bu alan içinde anılır.

2 – North Side (Lakeview, Boystown, Lincoln Park, Old Town) : Şehir merkezinin kuzey yakasında, buda göle nazır bölgede yer alan parkları, eğlence alanlarını, mağza ve tiyatroları, bar ve klupleri barındıran kısımdır.

3 – South Side (Hyde Park, Bronzeville, Bridgeport-Chinatown, Chatham-South Shore) : Şehir merkezinin güney yakasında göle komşu olan bu alanda ; Şikago üniversitesi, gerçek blues yaşamını, çin mahallesini, Hyde parkı, siyahi yaşam ortamını görebilirsiniz..

4 – West Side (Wicker Park, Logan Square, Greektown, Pilsen) / batı yakası : Etnik yaşantının, barlar ve yeniliklere açılmış kasaba görünümünün yer aldığı alandır..

5  – Far North Side (Uptown, Lincoln Square, Rogers Park) : Park ve plaj alanlarının, göçmen topluluklarının yoğunlaştığı bölgedir.

6 – Far West Side (Little Village, Garfield Park, Humboldt Park, Austin) : Parkların, blues kluplerinin ve büyük gıda pazarının – çarşı olduğu alandır..

7 – Southwest Side (Back of the Yards, Marquette Park, Midway) : Hava alanı, Polonya ve Mexika mahallalerini içeren bu bölge, eski evler ve büyük et ürünleri satan kasapları barındırır.

8 – Far Northwest Side (Avondale, Irving Park, Portage Park, Jefferson Park) : O’hare alana yakın eski mahalleleri ve eski yerleşimi  ve tiyatroları içine alır.

9 – Far Southeast Side (Historic Pullman, East Side, South Chicago, Hegewisch) : Sanayi bölgesidir.

10 – Far Southwest Side (Beverly, Mount Greenwood) : Şikagodaki İrlanda mahallesi olarak bilinir..

Yerel yönetim açısından incelendiğinde “şehir merkezi”  pratik olarak ; The Loop (Şehir merkezi konumlu – en çok gezeceğiniz bölgedir), Kuzey Yakası (Plaj bölgesi), Güney (Museum Campus; çocuklarla gezilecek müzelerin ve Grant Park’ın bir bölümününde bulunduğu bölge) ve Batı yakası olarak dört ana bölgeye ayrılabilmekte.

 

Chicago_districts_central_map
Chicago Centrum – District

1 – Hareketli bölge olan loop dahil  şehir merkezi (Down Town) : Downtown yani The Loop bölgesi şehrin finans ve iş merkezi olmasının yanı sıra Randolph Street‘de Chicago’nun ünlü tiyatrolarına ; “The Paradise, The Oriental, LaSalle Bank Theatre veya şimdiki adı ile Bank of Amerika Theatre” ayrıca müzeler bölgesi olan  “museum quarter” a da ev sahipliği yapmaktadır. The Loop üzerindeki State ve La Salle caddeleri üzerinde aynı zamanda hem marka dükkânlar hem de departmanlı mağazalar bulabilirsiniz. İndirimli marka ürün satan “Filene’s Basement” ve “Macy’s” in büyük mağazaları bu caddeler üzerindedir. Gezi bölgesinde göle nazır Grant park’ ı  içine alan semt ; 9 dik ve 8 yatay caddeden oluşur. Gökdelenlerin büyük bölümü burada bulunmaktadır. Şikago, büyük bir şehir olmakla beraber, özellikle geniş ve düzenli cadde ve sokaklarıyla rahatlıkla gezilebilen kenttir. Burada yer alan raylı CAT tren sisteminin 8 adet hattının bu alanda bir döngü (loop) oluşturarak, halk arasında (Rail “ L ” = “EL” System) adıyla anılan trenleriyle ulaşım yönünden de gezilerimize rahatlık kazandıracaktır. Raylı sistem bu bölgelerde  yerden 6 ila 20 m. yükseklikte yolcu transportunu sağlarken altta şehir ve yaya trafiği normal seyrinde devam edecektir.

Chicago-Loop-System

 

kuzey & güney yönünde” bölgeyi dikine kesen ve bir birine paralel ünlü caddeler – göl kenarından batıya iç kesime -Şikago nehirine doğru – : Loop tren hattının dışında kalan Michigan Avenue (Magnificent Mile) ve Loop hattı içinde kalan ;  Wabash Avenue,  State Street, Dearborn Street, La Salle Street, kentin en hareketli ve canlı, iş merkezinin, sanatın, finansın ve ünlü dünya markası mağazaların bulundukları caddelerdir.

Şikago nehrinin kuzey yakasında yer alan Ünlü Hard Rock Cafe (63 W Ontario St, Chicago, IL, web) ve Rainforest Cafede (605 N Clark St, Chicago, IL, web )  buradadır.

Loop bölgesinde bu caddeleri enine, “doğu & batı” yönünde  kesen ve birbirine paralel uzanan önemli başka caddeler  de vardır : Kuzeyden güneye doğru ; Randolph Street, Madison Street, Adams Street .. İşte bu ana caddeler ve çevreleri Şikago’nun özellikle mimari açıdan, gökdelen ve ticaretin gezi alanını oluşturacaktır.

2 – Merkezin kuzey yakası, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu alandır. Lincoln park ve hayvanat bahçesini içeren göl manzarası, gökdelenler, iş yerleri, rezidanslar,  oteller ve eğlence alanlarını içerir (Old Town). Nehrin doğusunda çağdaş sanatın en güzel örnekleri sergilenmektedir.

3 – Merkezin güney yakası, şehrin en büyük iki parkından birisi olan Jackson Parkını (diğer park Jefferson Parkı), eğitim merkezi olarak Şikogo üniversitesini, Jackson park bitişiğindeki Bilim ve Endüstri müzesini (museum of Science and Industry  – web , 5700 South Lake Shore Drive , Chicago, IL 60637, United States tel : +1 773-684-1414)   ve kentin diğer ticaret alanlarını içerir..

Museum of Science and Industry
Chicago : M.of Science&Ind.

Afrikalı Amerikalıların renkli geçit töreni olan  “Bud Billiken Parade” adlı şehrin en büyük gösteri ve geçidi bu bölgede yapılır (web)..1929 dan günümüze kadar,  ağustos ayının 2. Cumartesi günü gösteri ve şölen ve piknik  günüdür (bilgi : adres – 700 E. Oakwood Blvd, 5th Floor, Chicago IL, 60653 )( Martin Luther King Drive, 39th Street (Oakwood Blvd.)’ dan   51 st Street’e kadar  – Chicago –  60616 ).

4 –  Merkezin batı yakası ; Garfield Park ve Humbolt park ( birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapar) alanlarını, Meksika ve Porto Rico devlet kültür mirası ve güzel sanatlarını barındıran alandır. Amerika’da bulunan en büyük tropik bitki çeşitleri koleksiyonunu bulunduran yerlerden biridir..

Kent’i yürüyerek gezmek yapacağımız ilk atraksiyondur. Gezilerimize alternatif olabilecek seçeneklerde vardır.

 

Nedir bu seçenekler ?

  • Chicago City Hop-on Hop-off Tour / Şikago otobüs turu , web bilgi

yada ; Trolley gezi otobüsü

chicagohop.

Kişi başı, tam  : 40 – 50 $ , İnd. : 20 $
Gezi bölgeleri için tıklayın ( map.pdf )

20 – 30 dk. süreli tur güzergahında nereler görülür ? yukarıdaki haritadan bakın !..

Nereler görülür? : Magnificent Mile / Pioneer Court, Northeast end of Michigan Avenue bridge, Water Tower, Southeast corner of Pearson and Michigan, 360 Chicago/ 875 N. Michigan, Northeast corner of Chestnut and Michigan, Hard Rock / River North, West side of Clark between Ontario and Ohio, Skydeck, South side of Jackson between Wacker and Franklin, Chicago Theatre, Art Institute, Hilton Chicago / Grant Park, Adler Planetarium, Field Museum / Shedd Aquarium, Navy Pier

 

  • Tekne / Bot gezisi

boat_skyline_boattours

Genelde 60 – 90 dk. süreli, kişi başı tam →  23 – 39 $ / 4-12 yaş, İnd.  → 9-18 $  dan başlayan ücret ile (tur zamanı belirleyicidir) …Genelde Navy Pier / Gateway Park kalkışlı..Sıklıkla nisan – ekim  aylarında ..

Yada : Loop bölgesi,  Michigan Avenue Bridge &  Wacker Drive bileşkesinden kalkışlı ..

Tur bilgi için (1)

Tur bilgisi için (2)

 

Tur Güzergahı

 

  • Bisiklet ve Segway turları

Link.1   //   Link.2.   //   Link.3.

 

İşimize yarayacak önemli adresler :

  • Chicago Office of Tourism / Tourist information :

Michigan Avenue üzerinde , birisi kuzey diğeri güney uçlarında 2 adet turist info. merkezi bulunur

1 . Chicago Cultural Center : 77 E. Randolph Street , Michigan Avenue – cadde kesimindedir..
Office of Tourism1

Ziyaret :  Pazartesi – perşembe : saat 08-19 ;  Cuma : 08-18 ; C.tesi : 09-18 ;
Pazar : 10-18  ;  Resmi tatiller : 10-16 ;  Kapalı :  Thanksgiving (Şükran günü),  1 ocak

2 . Chicago Water Works : 163 E. Pearson Street , Chicago / Magnificent Mile üzerinde..

Chicago Office of Tourism2

Michigan Avenue’de bulunan Turist Bilgi ofisleri sizlere yeterli bilgi ve dökümanı, bilet ve turizmle ilgili pek çok beklentilerinizi karşılayacaktır..

 
++ TC . Şikago Başkonsolosluğu, Web

TCChicago_map

 
 
 

– Sonraki sayfa, Kent’i geziyoruz-

– Şikago ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir