New York Gezisi.4

 
 

NEW YORK GEZİSİ ( konu devamı )

✵ Gezi tarihimiz 2009, güncel bilgiler 2019-20 yılına aittir! ✵

 

Gezi Haritamız

manhattan_atraction_map

 
 
+ Özgürlük Anıtı ve Ellis Adası (Statue of Liberty and Ellis Island) , web.1  – web.2 :

statueofliberty_ny

Bölge : New York Harbor: Ferry leaves from Battery Park ,Jersey City, NJ: Liberty State Park – Tel – Info: (212) 363-3200 , Ferry: (212) 269-5755

 

Ücretler : Değişik alternatifleri sunmakta.. Detay için → web . 1  ; web. 2

Ziyaret : saat 8:30 – 17.15, 30 dk. periotla kalkan – Feribot ulaşımı, yılbaşı kapalı!

Ulaşım (metro)(Subway) : 1 – “South Ferry” ; yada 4 veya 5  “Bowling Green”  istasyonlarında inerek ulaşın..


 

New York’un ve ABD’nin sembolü sayılan Özgürlük Anıtı, Fransa’nın Amerika’ya bir armağanı. 1886’dan beri ‘Yeni Dünya’ ya gelen göçmenleri karşılayan Anıt, turistlerin de ilgi odağı.

Anıt, Fransa’da yapımı 10 yıl süren ve tamamlandıktan sonra parçalara ayrılıp Amerika’ya taşınmış ve burada 1886’da tekrar birleştirilerek ulusal bir anıt hâline gelmiş. 46 m. yükseklikteki heykel Frederic Auguste Bartholdi tasarımlıdır.

Günümüzde New York’a gelen her turistin ziyaret etmek istediği Anıt’ı gezmek için öncelikle Battery Park’a gelmeniz gerekiyor. Battery Park’a gelmek için en kısa ve en ucuz yol, metroyla Bowling Greendurağına kadar gelmenizdir. Otobüsleri de kullanabilirsiniz ama bu zaman kaybı olacaktır. Önce Liberty Island’a sonrasında da Ellis Island’a giden feribotlar, buradaki South Ferry dokundan kalkar ( yazları hergün saat 08.30 – 16.30 , 25 dk.lık peritla / kışları saat 08.30 – 15.30 , 45 dk.periotla ). Alacağınız bir biletle her iki adayı da gezebilirsiniz. Anıt’ın içini gezmek için sınırlı sayıda tura izin verilmekte. Anıt’ın içini görmek istiyorsanız biletlerinizi önceden almanızda fayda var. Biletler Castle Clinton National Monument’tan alınır. Anıtı yürüyerek gezmek için sınırlı sayıda izin vardır.

Adaya geldiğinizde Anıt’ı gezmek için iki seçeneğiniz var.

  • “Promanade” ve “Observatory Tour”

Eğer zamanınız kısıtlıysa size 20-30 dk süren Promanade Tour’u önerilmekte. Bu turda Anıt’ın lobisinden çıkılabilen, yıldız şeklindeki tarihi Fort Wood‘u gezebilir ve buradan New York Limanı manzarasını izleyebilirsiniz. Ayrıca lobide bulunan, Anıt’ın yapılışıyla, tarihiyle ilgili sergiyi de gezebilirsiniz.

  • “Observatory Tour”

Bunlara ek olarak, heykelin içine yerleştirilen cam tavan sayesinde heykelin iç yapısını görebileceğiniz platformu da içerir. Bu tura katılanlar, bir asansörle 10. kata çıkartılırlar ve buradan bu cam tavan sayesinde heykelin içini görebilirler. Buradan dışarıya da çıkabilirsiniz. Amerika’nın özgürlük sembolü olan Anıt’a en yakın olabileceğiniz nokta burasıdır, çünkü taç kısmına girişe, güvenlik nedenleri dolayısıyla izin verilmemekte ve meşale de 1916’dan beri kapalı tutulmaktadır. Bu noktada kafanızı kaldırıp baktığınızda, Anıt’ı pek göremezsiniz ama biraz uzaklara baktığınızda muhteşem bir Manhattan ve Brooklyn manzarasına şahit olursunuz.

Daha detaylı bilgi almak isterseniz; web 1 ve web 2 adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Feribot heykelden sonra Ellis adasına gider. Bu adanın büyük bir bölümü, kent metrosu için yapılan kazılardan oluşmakta..

Ellis Adası (Ellis Island), New York City şehrinin Hudson Nehri ağzında yer alan bir adadır.

Ellis Adası, 1 Ocak 1892 ile 12 Kasım 1954 tarihleri arasında, New York’a gelen yeni göçmenler için bir transit merkezi olarak hizmet vermiştir. Halen federal hükümete ait olan ada, ABD Ulusal Park Servisi’nin kontrolünde olup, Özgürlük Heykeli Ulusal Anıtı (İngilizce: Statue of Liberty National Monument) adlı bir devlet kuruluşu tarafından işletilmektedir. Adaya turistlerin ziyaret etmesi serbesttir.

Ellis Adası’nın New York eyaletine mi, yoksa New Jersey eyaletine mi ait olduğu uzun bir süre tartışma konusu olmuştur. Her ne kadar adanın büyük bir kısmı New Jersey eyaletine ait Jersey City şehir sınırları içerisinde kalsa da, ufak bir kısmı da komşu şehir New York City sınırları içerisindedir.

 

* Staten İsland Feribotu , web  :

Staten_Island_Ferry

Farklı bir gezi için, Manhattan’in bu uç kısmından kalkan başka bir feribot daha vardır.Kentten uzak köşedeki ada pek cezbedici olmasa da 20 dk.lık feribot gezisi güzeldir.Üstelik bu tur ÜCRETSİZDİR!.. feribottan en iyi manzara ; Özgürlük heykeli ve Manhattan siluetinin izlenmesi olacaktır.feribot gece dahil tüm gün çalışır.. genel bilgi için ..

Böylece New York için ; City konumundaki Manhattan ada gezimizi ve genelde de New York gezimizi tamamlamış olduk..

 

DİĞER GEZİ ALANLARI

 

+ Brooklyn :

Brooklyn (veya Kings County), New York City’nin beş bölgesinden biridir.Manhattan’a Brooklyn Köprüsü’yle bağlanır. Gelir düzeyi yüksek insanların muhiti olan Brooklyn Heights burada bulunur. Queens ilçesi ile komşudur. Manhattan ile aralarında East River (Doğu Nehri) bulunur. 2,5 milyonluk nüfusuyla ABD’deki en kalabalık ilçedir. Eğer 1899’da New York’a bağlanmasaydı, bugün Amerika’nın en kalabalık 4. şehri olurdu. Aynı zamanda bu şehirde büyük bir yahudi nüfusu yaşar.Gezi amaçlı web bigi hattı..

Brooklyn yürüyerek yada kısmen toplu taşıma kullanılardak da gezilir.En kolay geçiş Manhattan’dan Brooklyn köprüsü ile olur.Brooklyn Gezilecek Yerler Listesinde → The Williamsburg Waterfront, New York Transit Museum, Fort Greene Flea, ana caddeye döndüğünüzde yolunuzun üstündeki Brooklyn Flea, Green- Wood Cemetery, Bedford Avenue, Prospect Park, Brooklyn Museum ve Brooklyn Botanical Garden yer almakta.

Gezi Güzergahı

manhattan_atraction_map

Kısa kısa..
 
+ Smorgasburg: Amerika’nın en büyük yiyecek pazarıdır. Pazar bilgisi için, bakın..

+ The Williamsburg: New York’un gün geçitikçe popülerleşen bölgelerinden olan Williamsburg, müzik performansları, gece hayatı, kafe ve eğlence yerleri ile dikkat çeker. The Williamsburg Waterfront‘tan (deniz kenarı) Manhattan’ı seyredebilirsiniz.

+ Brooklyn Flea: Lafayette Caddesi üzerinde yer alan bir diğer bit pazarı olan Brooklyn Bit Pazarı, New York’un en ünlü bit pazarıdır.

+ New York Transit Museum: New York’un ulaşım ağının tarihsel sürecine tanıklık edeceğiniz müzedir.

+ Green- Wood Cemetery: 1838 yılında açılan mezarlık devasal bir alanda yer alıyor. Eski olunca, Amerika tarihine yer etmiş ünlü adlar da burada yatıyor..

+ Sunset Park: Brooklyn’nin alternatif mekanı.. Aynı tip evleri ile NYC’nin yükselen değer haline gelmiş..

+ Bedford Avenue: Brooklyn’in en uzun caddesidir.

+ Prospect Park: 600 dönümlük alana kurulan park alanıdır.

+ Brooklyn Museum ve Brooklyn Botanical Garden: Eski Mısır’ın büyük eserleri, Afrika sanatı, Avrupa resmi, dekoratif sanat ve modern sanata dair birçok eserin yer aldığı müzedir. Müze Pazartesi ve Salı günleri kapalı. Ücreti ise yetişkinler için 16 $, öğrenci için 10 $. Müzenin yer aldığı Brooklyn Botanical Garden ise, devasal bir park’tır.

+ Fort Greene Flea: Lafayette Caddesi üzerindeki bir başka bit pazarıdır.

Manhattan’a en yakın yer olan Brooklyn Heights tır.Ve East River’ı geçmeye de kesinlikle değecektir!. 2 yada 3 no.lu metro ile Clark Str.’ e (durağında inip) gidin. Bu arada manzarayı seyredin.. Bu alan yazar ve ressamların rağbet ettiği, güzel sokakların olduğu yerleşimdir.Sahil yolu ; Hem özgürlük anıtı, hemde Manhattan için güzel bir silüetin olduğu alandır (Clark Str. ista. ile köprü arasında)..Buranın sonuna gelince, 1860 lardan günümüze fazla değişim göstermeyen sokak – Hicks Stre. boyunca da yürüyün.

 

+ Queens :

Kentin 5 mahallesinden birisidir. Sessiz film döneminde, günümüz Hollywood’una eşdeğer bir yerdir. Kaufman Astorıa stüdyoları hala TV şovlarını yapar. 35 th. Ave., 36 th Str.Astoria adresindeki stüdyo kompleksinde yer alan American Museum of the Moving Image sinema tarihini yaşatır.

 

Manhattan’ın Upper East Side bölgesi ile Roosevelt Adası’nı bağlayan bir teleferik hattı vardır.İster bunu kullanıp, ister metro F ile (Roosevelt İsl.) şirin Roosevelt adasına gidebilirsiniz.

 

New York’ta rehberli turlar :

+ Çift katlı kırmızı otobüs / Gray Line ( Web ) ..ayrıca tekne ve helikopter turlarıda var..

+ Tekne turu : Link1 , Link2

 
 

NEW YORK İÇİN İŞİNİZE YARAYABİLECEK BELGE & HARİTALAR

(haritalar görsel amaçlıdır, üzerindeki ücret gibi rakamsal değerler eski olabilir!)

 

+ Turist Gezi haritası .1

+ Turist Gezi haritası . 2

+ Turist Gezi haritası .3

+ Turist Gezi haritası .4

+ Turist Gezi haritası .5

+ Turist Gezi haritası .6 – (Bulvar ve Caddeler )

+ Turist Gezi haritası .7

+ Turist Gezi haritası .8

 

** New York Turist Guide ( 230 sayfalık -pdf ) ( İng.) **

** New York Mini turist guide ( pdf )

*** New York SubWay – Metro haritası

 

 
 

 KISACA,  NEW JERSEY

Biz New York gezimizi yaptığımızda , başka bir eyalette ve New York City’e çok yakın yerleşiminde konaklamıştık..

New Jersey City, web :

New Jersey, NJ ya da Türkçe adıyla Yeni Jersey, ABD’nin eyaletlerinden birisidir. Ülkenin doğu kıyısının orta kesimlerindeki eyalet New York, Pennsylvania, ve Delaware ile komşudur. ABD’nin en küçük eyaletlerinden olan NJ, New York’taki Manhattan adasına 2 tünel ve 1 asma köprüyle bağlanmıştır. Eyaletin bazı kesimleri New York ve Philadelphia metropolitan alanları içinde kalmaktadır.

Newark Liberty International Airport, Kuzey Amerika ülkelerinden Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan bir uluslararası hava meydanıdır.Manhattan’ın yaklaşık 24 km. güneybatısında bulunan Newark Uluslararası Havaalanı, New York bölgesinin ikinci en yoğun havaalanı. Üç terminali bulunan Newark Havaalanı’na inen uluslararası uçuşların çoğu B terminalini kullanıyor. Newark’tan New York’un merkezine ulaşmak için en uygun fiyatlı çözüm  New Jersey transit otobüsleriyle Newark Penn istasyonuna ulaşıp, oradan Manhattan’a kadar giden PATH metro trenlerini kullanmak. Bu yolculuk, bekleme süreleri dâhil 90 dakika civarında vakit alabiliyor.

Alan, Amerika Birleşik Devletleri’nin 50 eyaletinden biri olan New Jersey’de yer alır. Söz konusu hava meydanı her ne kadar New Jersey’de yer alsa da New Jersey’nin komşusu olan  New York tarafından kullanılır. Bu hava meydanı, New Jersey’de bulunan Newark ve de Elizabeth şehirlerini birbirinden ayıran noktada yer alır.TR den buraya bir uçuş yoktur!.

Yüzölçümünün büyük bir bölümünün yeşilliklerle kaplı olması ve birçok orman barındırması sebebiyle Yeşil Eyalet veya tam kelime çevirisiyle Bahçe Eyalet (Garden State) takma ismi verilmiştir.

2800 yılı aşkın bir süredir Kızılderililere ev sahipliği yapan New Jersey’de Avrupalıların yerleşimleri 1600’lü yılların başlarına dayanır. Bölgeye ilk gelen Avrupalılar İsveç ve Hollanda’dan yola çıkmışlardı.Eyaletin ismi ise Manş Denizi’ndeki adalardan en büyüğü olan Jersey Adası’ndan gelmektedir.

Genel turizm bilgi için ( web )

 

New York – New Jersey ulaşım – 2020 :

New York City (Manhattan) – New Jersey’e (yada tersi) tren, metro, feribot ve otobüs de dahil olmak üzere çeşitli ulaşım araçlarıyla erişim mümkün.Tercihen, PATH Metro sistemine (2.75 $ tek yön, 20 dk. da bir) ya da NY Waterway Ferry  sistemleri (9 $ tek yön, 15 dk. da bir) önceliktedir (Her iki sistem için otopark imkanı bulunur!ama yoğun zamalarda açıkta kalma ihtimalinizi unutmayın!). Araç ulaşımının hem köprü ücreti hem uzun süresi ile düşünülmemesi önerilir. Ek olarak NJ Transit tren sistemini de kullanabilirsiniz (5.75 $, 30 dk. da bir). Bölgedeki Araç park alanı için bakın.

  • PATH metrosu  → Manhattan ve New Jersey arasındaki en ucuz, en hızlı ve en uygun ulaşım şeklidir. PATH Metrosu; Newark, Hoboken ve Jersey City’yi   – Manhattan, Midtown ve Dünya Ticaret Merkezi’ne bağlar. MetroCard burada geçer.
  • NY Feribot seçeneği ; Hudson Nehri boyunca şehrin mükemmel bir manzarasını sunuyor. Ayrıca araç varsa, arabanızı Imperial Ferry Landing Garage’da 16 $ / gün karşılığında park edebilirsiniz. Bu genellikle iki bölge için toplu taşıma yanında park için en ucuz seçeneklerden biridir.
  • NJ transit Treni, özellikle “Newark” hava alanı için tercihtir.Manhattan Midtown’daki Penn İstasyonuna kadar gider. Bindiğiniz yere göre : ücret 6-16 $ dır.
  •  

    Otobüs ulaşımı : New Jersey’deki Secaucus Junction otobüs durağından ya da  Irvington otobüs durağından ekspres otobüs güzergahları vardır. New York için yol 35 ila 45 dakika sürer.Otobüsler New York’ta Port Authorıty Bus terminaline gidr.Uygun ücretli ama uzun süreli seçenektir. PATH daha tercih edilendir.

    New York, Manhattan’ın hemen yanı başında, adaya tünel ile bağlı olan New Jersey City’nin Ellis adası ve Özgürlük heykelinin vede Manhattan manzara silüetinin en iyi fotoğraflandığı alanı Liberty Science Center ve Liberty State Park‘ tır.

    Bu alandan feribot ile gezi imkanları var ..Unutmayın..web

     

    Buralardan bir anı…


     

    ** NEW YORK gezimiz burada sonlanmıştır, Menü’den Başka bir kent’e gidiniz..!

     
     
     

    Önceki SayfaSonraki Sayfa

    – New York – Ana Klasöre dön –

    – ABD/US ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir