Prag, Görülecek Yerler.2

 
 
 

PRAG – PRAHA – PRAGUE

(Konu devamı)

 
 
 

MALA STRANA, LESSER TOWN GEZİ BÖLGESİ – Küçük mahalle (Genel Bilgi) :

Küçük Meydan (Malá Strana) başlangıçta Prag’ ın yeni şehri olarak adlandırılırken, daha sonra Prag’ın Küçük Şehri olarak adlandırılmıştır ve 1257 yılında kral 2. Přemysl Otakar tarafından kurulmuştur. Ancak 8. Yüzyılda burada bir Pazar bulunuyordu. Şehrin kuruluşundan sonra, ilk yerleşimcilerin yerini genellikle yabancı milletlerden koloniciler almıştır. 4. Charles Prag’ın Küçük şehrini genişletti, ancak şehir birçok diğer faktörün yanında büyük yangınlardan dolayı ekonomik olarak da Vlatva’nın diğer kıyısındaki şehirlerden geri kaldı ve politik olarak da yine bu bölgedeki şehirlere bağlı kaldı; 16. Yüzyıldan itibaren, şehre şu andaki görünümünü kazandıran derebeyler ve kiliseler yavaş yavaş buraya taşınmaya başladılar.

praglogos7

 

Bunun sonucu olarak şehrin bu bölgesinde Wallenstein Sarayı (Valdštejnský palác) ve bahçesi, St. Nicholas Katedrali (chrám sv. Mikuláše), Thun (Thunovský pálac – Praha 1 – Malá Strana, Sněmovní 4, Barok yapılı saray 1993’ten sonra Çek Ulusal Konseyi devredilmiştir ), Buquoy (Buquoysky palace –Velkopřevorské nám. 486/2, 118 00 Praha), Furstenberg (Furstenberský garden – Mirova 414, Prag 25067), Hartig (Hartigovský – Senftenberský palác = Glauchovský dům, Malostranské náměstí 12/259, Malá Strana), Kaiserstein (Kaiserstejnský palace – Malostranské náměstí 23/37, 110 00 Praha 1, web ), Lichtenstein (Lichtenštejnský palace – U Sovových mlýnů 506/4, 118 00 Praha, Kampa yakınında), Schonborn (Schonbornský palace – Tržiště 365/15, 118 00, Praha), Lobkowicz Sarayları (Lobkovický palác – Jiřská 3, 119 00 Praha – Castle) ve daha birçok eser bulunmaktadır ; genellikle her hanedanın birden fazla sarayı vardı.

Şehrin bu bölümünün birçok elçiliğe ev sahipliği yapmasının nedenlerinden birisi de budur, ancak aynı zamanda Çek Parlamentosu ve hükümeti eski adı ile “Straka Akademisinde” (Strakova akademie) bulunmaktadır (Vlatava nehri kıyısı, Prag’ın sol tarafında neo barok yapılı binadır.1891 – 96 mimar Václav Roštlapil yapımlı bina ilk amacı olarak, yoksullar için bakım yurdu olarak inşa edilmiştir).

Kalenin eteklerine kurulan Mala Strana, Vltava Nehri’nin batı kıyısına kadar uzanır. Karl (Charles Bridge – Karluv most) köprüsü’yle Stare Mesto’ya (Eski şehir) bağlanır.

Çok güzel barok tarzı bahçe ve sarayların bulunduğu bu mahalle, tarihinde kurulumunu takiben buraya taşınan Avrupalı ve Çek soylular bahçelerinin muhteşem tasarımları ile çok gurur duymuşlardır. 1990’lı yıllara kadar ihmal edilen bu bahçeler daha sonra özenli bir şekilde restore edilmiştir. Bu bahçeler, sadece bazı eski asilzadelerin yakınlarına – Almanya, Polonya ve Amerikan Büyükelçiliği ve Çek Parlamentosu’nun vede turistlere açıktır.

Lesser Town’da Dolaşmak : A Metrosu üzerindeki Malostranská istasyonu sizi Lesser Town’a götürecek olan en merkezi duraktır. Ancak Lester Town’a ulaşmak için Kale’den aşağıya doğru bir yürüyüşten veya Charles Köprüsü üzerinden Lesser Town Meydanına açılan Mostecká sokağını kullanarak Eski Şehir’den yapılacak bir yürüyüşten daha güzel bir yöntem daha yoktur. Buna alternatif olarak Národní třída durağından (Ulusal Tiyatronun hemen yanında) 22 numaralı tramvaya binebilir ve iki durak sonra Petřín Tepesine giden Petřín fünikülerinin hemen altında inebilirsiniz (Ujezd sokağı & tramvay durağı).

Bu bölge Prag’ta yakın tarihten en az etkilenmiş kesimdir. 19. yy da yeni yapılan bina sayısı azdır. Barok saraylar bolcadır. Bu semtin tepelerinden eski şehir enfes görülebilir.Bölgenin ortası – centrum (Malonstranske namesti ) yani Küçük mahalle meydanına, Aziz Niklaus (St. Nicholas) kilisesi hakim olmaktadır. Günümüzde Barok sarayların çoğunda elçiliklerin bulunduğu Küçük mahalle, eski ve geleneksel yapısını hala korumaktadır.Bazı eski yapılarda şık restoranlar vardır..

 

Bölge haritası 

Küçükmahallemap2

Bölge Toplu Taşıma – Ulaşım haritası

malatransportmap

Önemli Gezi alanları

malastranamap

Mala Strana , Görülecekler (genel) – Harita

malastranagezimap

 

Küçük mahallayi geziyoruz…

Gezi Şekli → Tramvay + yürüme

Biz önce ; Küçük Mahallenin merkezi ve batı yakasını gezerek, ardından Hradcany ve Prag Kalesi bölgesine yön değiştireceğiz.Kale gezimiz sonlandığında tekrar ayni alandan, bu sefer Küçük mahallenin (Lesser Town) doğu ve güney yakaları ile gezimize devam edeceğiz..

 

✵  Gezi Bölgesi Yol Haritası (District – Zone 1) :

lessertown_hradcanyrout11

Újezd Tramvay durağından 12-152022-23 numaralı tramvaylardan birisine binip, kuzey yönünde 2 istasyon sonrasına Malostranské náměstí‘ ye gidiyoruz (yol haritasındaki sarı renkli rakamları – 1-2- ..8 – izleyin ).

Ujezd’ten sonraki tramvay durağı “Hellichova” dır. Durağın az ilerisinde sol yanda bir kilise görülür. Church of Our Lady Victorious / Prag’ın Bebek İsası (Pražské Jezulátko, Karmelitská 385/9, 118 00 Praha-Malá Strana).

Church_of_Our_Lady_Victorious_ph

 

Hakkında : Our Lady Victorious Kilisesi, 1613 yılında yapılmıştır, merkezi sunağının üzerinde, 1628 yılında İspanya’dan getirilen 47 cm uzunluğunda bebek İsa’nın balmumu heykel çalışması bulunuyor. Prag’ın Bebek İsa’sı (Pražské Jezulátko) olarak bilinen heykelin Prag’ı vebadan ve Otuz Yıl Savaşları’nın yıkımından kurtardığı söylenir. Bir 18. yy Alman dini görevlisi, ES Stephano, birdenbire dünya çapında bir kült haline gelen birşey başlatarak mucizeler hakkında yazmıştır ; heykel bugün özellikle İtalya, İspanya ve Latin Amerika’dan hacılar tarafından sabit bir akımla ziyaret edilmektedir. Figürü güzel cüppelerle giydirmek geleneksel idi ve yıllar içinde çeşitli hayırseverler zengin nakışlı giysiler bağışlamışlardır. Bugün Bebek’in gardrobu dünyanın her yerinden bağışlanmış 70’ten fazla kostümden oluşmaktadır; bunlar dini takvime göre düzenli olarak değiştirilmektedir. Kilisenin arkasında, Bebek’i giydirmek için kullanılan cübbelerden seçme parçalar gösteren müze bulunmaktadır; civardaki sokaklardaki mağazalar balmumu figürün kopyalarını satmaktadırlar.

 

Bir sonraki tramvay durağımız Malostranské náměstí’dir.

1 ) Lesser Town Square ( Malostranské náměstí ) :

Meydan ; Küçük mahallenin yaşam merkezidir (centrum) ve birkaç saraya ev sahipliği yapan ana meydandır..

Meydan çevresindeki : Old Town Hall, Smiricky Palace ve Sternberg Palace gibi tarihi eski yapı ve saraylar, avam Çek ev komplekslerine iyi birer örnektir.

Smiricky Palace

Sternberg Palace

Tarihte pazar yeri olan bu meydan 10. yy dan sonra nehrin bu tarafının merkezi olmuştur.1541 yangın geçirmiş ve yeniden yapılanmıştır. Meydanın merkezinde bir katedral bulunur ; St Nicholas Cathedral < Kostel Svatého Mikuláše >.

Etrafında restoranlar, eski minik barok yapılı binalarda barlar ve küçük dükkanlar ile Amerika – Almanya gibi bazı büyükelçiliklere ev sahipliği yapar.

Lesser Town Square (Mala Strana) merkezinde Jesuit college ile yan yana duran bu barok kilise , Prag’ın en ünlü kiliselerindendir. Kolej zamanımızda üniversitenin bir parçasıdır.

St. Nicholas Barok Kilisesi, Kilian Dientzenhofer tarafından 1704 ile 1755 yılları arasında inşa edilmiştir ve Avrupa’daki en güzel Barok kiliselerden birisidir. Yapı 1735’te tamamlanmıştır, ancak 1781 yılında İmparator II. Jozef manastırın kapatılmasını emretmiş ve tüm süslemeler kaldırılmıştır. Kilise Prag kalesi altında silüet olarak durmaktadır.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Çek ordusu bu kilisede konuşlanmış ve aynı zamanda sanatçılar kiliseyi büyük ölçüde onarmışlardır. Kuruluşunda Benedictine Manastırı’na dahil olan kilise, şimdi Çekoslovak Hussite Kilisesine aittir.

Tavanda St. Nicholas ve St. Benedict’in hayatından sahneler gösteren resimlerle birlikte muhteşem bir de avize bulunmaktadır. Güney cephe azizlerin resimleri ile süslenmiştir. Yalancı mermer ile süslenmiş olan yapıya halk arasında düğün pastası adı verilmiştir ve Prag barok mimarisinin klasik bir örneğidir. Ignaz Platzer mihrabın üzerinde bulunan bakır St Nicholas heykelini Ignaz Platzer yapmıştır. Şatafatlı kubbe 18 metre yüksekliğindedir ve Petřín Kulesinden daha yüksektir. Melekler ve melek çocuklar ile çevrelenmiş olan vaiz kürsüsü 1765 yılında Peter ve Richard Prachner tarafından yapılmıştır.

İçeride W. A. Mozart’ ın Prag’da ilen çaldığı ve dört yıl sonra cenaze ayininde anısına çalınan Barok Piyano bulunmaktadır. St. Nicholas Kilisesi aynı zamanda yaz aylarından oldukça popüler bir konser mekanıdır. Bu kilisenin yakınlarında atların çektiği faytonları kiralayarak Lesser Town Meydanını dolaşabilirsiniz. Ziyaret saatleri: Mart – Ekim arasında sabah 10 ile akşam 8; Kasım – Şubat arasında sabah 10 ile akşam 6; Nisan – Eylül arasında sabah 10 ile akşam 10. Yetişkinler için giriş ücreti kişi başına 70 CZK’dır.

  • Kilise klasik konserlere ev sahipliği yapar tam : 2020 yılı → 490, 5-15 yaş : 300 CZK  ( bilet info ). Mozart Prag’da kaldığı sürede eserlerini bu kilisede çalmıştır. Bu alanda ; Kubbe freski, Vaiz kürsüsü, Kilise babalarının heykelleri görülecek alanlardır, unutmayın!

Meydanda bulunan “The trinity column – Plague column” – Veba anıt sütunu (20 m.) ; 1713-14 yılında yaşanan ve hayatını veba’dan kaybedenlerin anısına yapılmıştır (1715 – tasarım : Giovanni Batista Alliprandi, heykeltıraş : František Herstorfer). Çek azizleri ile süslü 3 adet çeşme, hayat – merhamet ve kurtuluşu tasvir eden yapıya sahiptir.

 

Hazır buralarda iken size bir mütevazi bir restoran önereyim..

Malostranské náměstí 35/21, 118 00 – Lesser Town, Prag 1 adresindeki : Malostranská Besedarestoran & cafe zincirinden (web) ..Adresteki bina içinde katlara yayılmış bir klüp.. Ancak alt – giriş katı hoş bir restoran & cafe..Cadde ve meydana bakmakta..Fiatlar da uygun.. Dana eti, kuvör, içecek, salata ile 2 kişi servis ücreti dahil 1200 Czk dolayında (+ bahşiş ) çıkabilirsiniz..) ..değerlendirmem (2-3/5 *).. Temiz, sakin, merkezi, hizmet iyi.. Yemek Çek yemekleri ve fiata göre uygun..

Restoran Nerede?

Malostranska_Beseda

Malostranska_Beseda2
Harita

 
 

Lesser Town Square (bir kesit)


 

Ana meydanı gördükten sonra istikametiz Hradcany ve Prag Kalesi olacak..

Meydanı ve kiliseyi sol yanımızda bırakarak Nerudova Sokağı (Nerudova Ulice) üzerinden önce Hradcany’e sonrada Kale’ye çıkacağız.

 

* Prag Kalesi’ne çıkmak için başka alternatif yollar mevcuttur!..İleride bu konuya değineceğiz..Ancak biz Kale için bu yol güzergahını izleyelim..

Nerudova sokağı (Arnavut kaldırımlarıyla) dik bir sokaktır. Özellikle yaşlı ve yürüme sorunu olanlar için Kale ulaşımı bu yoldan yorucu olabilir. Böyle sorunu olanlar diğer Kale ulaşım alternatiflerini deneyebilirler. Ancak Nerudova ; sağlı sollu ilginç tarihi binaları, restoran ve ayak üstü atıştırmalarıyla ünlü bir sokaktır. Yol’u uzatacağız ancak buna değer…

Mala Strana Meydanı’nın batısında kalan ve Prag Kalesi’ne doğru yükselen 200 m. kadar olan bu yol, adını kendisi de bu sokaktaki evlerde 19 yy. da yaşamış olan Çek şair & yazar Jan Neruda’dan almıştır.

Bu sokağın en önemli özelliği ise, her evin dışında farklı şekillerde tasarlanmış olan ev plakalarının olmasıdır. Bu sokak, aynı zamana kralların taç giyme törenine giderken geçtikleri Kraliyet Yolu’na dahildir ve bu sokağı çevreleyen evlerin geçmişi orta çapa kadar dayanmaktadır. Sokak aynı zamanda yerlerini rakamlar alana kadar evlerde kullanılan sembolleri ile tanınmaktadır. Semboller evin sahibinin mevkisi ve mesleği hakkında birçok bilgi verirler. Örneğin, (The House at the Three Violins – Dům U Tří housliček) / Üç Küçük Kemancı adı verilen evin (no.12) bu ismi, evde 1700 yılı civarında viyolin imal eden bir aile oturduğundan oldukça yerindeydi. Başka bir örnek, bir kuyumcuya ait olan eve verilen Altın Kadehin Evi ismidir. Sokağın ortalarına doğru, diğer evlerin hizasında olmayan, yeşil bir ev bulunmaktadır. Efsaneye göre, bu eve her Cuma günü başsız bir atlı gelmekte ve ruhunun serbest kalmasını beklemekte, ancak kimse bu atlıya nasıl yardım edebileceğini bilememektedir. Günümüzde bu ilginç yapıların birçoğu otellere, restoranlara ve küçük dükkanlara dönüşmüştür.

Yine bu sokakta ; Donkey by the Cradle (Beşikteki eşek – no: 25) evini, Kırmızı Kaplan (no: 41) evini – Çek ressam Petr Brandl’ ın evidir / görün derim. Yine ; Altın Aslan (no: 32)’ da Ulusal Müze’ye ait tarihi eczaneler sergisini gezebilirsiniz. Ayrıca günümüzde İtalyan Büyükelçiliği olan girişinde dev kartallar olan The Thun-Hohenstein Sarayı’nı (no: 20), Yeşil Istakoz’u (no: 43) ve Altın Nal’ı (no:34) da görebilirsiniz..

Ayrıca bu sokakta bana göre en iyi seçenek olan Macar ve Çek’lerin halka hamur tatlısı Trdelník original adı ile – Kürtőskalács ‘ı Creperie U Kajetana” imalathanesinde (Nerudova 248/17, video) yeme zevkine varın derim.. Bir kişiyi rahatlıkla doyuran, gereğinde çikolata ve diğer soslarla alınabilen bu tatlının fiatı yanlızca 60 Czk (2014)..Adres/Harita

 
 

Nerudova’dan görüntüler…


 

Bu yokuşun ortalarında (başlangıçtan itibaren yaklaşık 200 m. sonra) Nerudova sokağı sonlanacaktır.Sokağı U biçiminde keskince kesen “Ke Hradu” ara sokağına girince yaklaşık 50 m. sonra Prag Kalesinin ana giriş kapısına ulaşırız. Bu alanda Starbucks cafe var. Kale gezi öncesi isterseniz bir kahve molası verin..

Ama biz bu seçeneği kullanmayacağız. Nerudova sonrası önümüzde biraz daha yürünecek yeni (dik) bir sokağımız olacak … Uvoz str. Bu sokağa girip yaklaşık batı yönü ile yaklaşık 300 m. kadar daha yol alacağız.


 

Buralar Hradcany – Kale bölgesi olarak adlandırılan alan içindedir.Uvoz sokağı ” Antiques Prague ” olarak da isimlendirilen ” Pohorelec sokağı ile küçük bir meydanda sonlanacaktır ( Pohorelec square )( toplu taşıma , tramvay 22 ).

Pohorelec_square_praha

Meydan (Parlerova Stresovice – Prag 6 ve ayni alanda bulunan Dlabacov Str. ve Pohorelec Str. – sokaklarının kesişme noktasındadır).Meydan Prag’ın ünlü Strahov Manastır’ına ev sahipliği yapar.

Meydan ( Parlerova Stresovice – Prag 6 ve ayni alanda bulunan Dlabacov Str. ve Pohorelec Str. – sokaklarının kesişme noktasındadır).

Pohorelecstr

 
 

Pohořelec Str. ( Hradcany, Prag 1 )  ;

Pohorelec Str.

Sokak üzerinde bulunan antika eşyalar, para kolleksiyonları, eski oyuncaklar, müzik aletleri ve resim galerileri gibi ilgi çekici dükkan ve sergileri gezebilirsiniz (web) (Adres : Pohořelec 9, 118 00 Prague 1 – Hradčany).

Ayrıca bu sokakta ; Cafe Melvin (Pohořelec Str. 8), La Patisserie, Indonéská restaurace SATE Hradčany (Pohořelec Str. 3) bulunmaktadır.. ilgilenlere hatırlatılır..

 

Biz bu sokak & meydan başında iken, Antiques Prague’ ın hemen arkasında (Strahovské nádvoří 1/132 – 118 00 Praha 1-Hradčany) yer alan ünlü Strahov manastırını ziyaret edelim (haritada 2 numaralı alan)..

lessertown_hradcanyrout11

Antiques Prague sokağının hemen başında ; Cafe Melvin (Pohořelec 147/8) bitişiğinde bulunan girişten (pembe binanın merdivenli kapısından!) Manastır meydan ve bahçe alanına girelim..

Church_of_Our_Lady_Victorious_ph

 
 

+ Strahov Manastırı / Strahov Monastery /Strahovsky Klaster ( video ) :

Strahov Monastery (2)

Strahov manastırı olarak bilinen manastır, bir grup Premonstraten’in buraya yerleştiği 1143 yılına kadar pek tanınmamaktaydı. Premonstratenler 1120 yılında St. Norbert tarafından kuruşmuş olan bir Roma Katolik azizler grubudur. Aynı zamanda Norbertian veya Beyaz Azizler olarak da bilinirler. Komünizm döneminde manastır kapatılmış ve birçok din adamı hapse atılmıştı. Bu grup komünizm rejimi çöktükten sonra, 1990’larda buraya geri döndüler. Manastır bölgesinde St. Roch Kilisesi, Mozart’ın 1787 yılında yukarıda bahsettiğimiz orgu çaldığı söylenen Our Lady of Ascension Kilisesi, Strahov Resim Galerisi ve dünyada bir eşi benzeri daha bulunmayan Strahov Kütüphanesi bulunmaktadır.Bu olağanüstü kütüphane büyük salonlarda kurulmuş ve Barok tavan freskleri ile süslenmiştir. İki barok salona sahip olan bu kütüphane ülkedeki en büyük manastır kütüphanesi olup, yaklaşık 800 yaşındadır. Kütüphanede 130.000’in üzerinde eser bulunmakta ve bunlardan 2.500’ü 1500 yılından önce basılmış eserlerden ve 3.000’i el yazması eserlerden oluşmaktadır. Kütüphanedeki en eski kitap 9. Yüzyılda yazılmış olan Strahov İncilidir.

Diğer eserler arasında Antwerp’li Christophe Plantin gibi ünlü yayıncıların eserleri yer almaktadır. Yapı içerisinde iki kat yüksekliğinde, geçmişi 1780’ e dayanan bir Felsefe Salonu bulunmakta ve bu salonun tüm tavanı Franz Maulbertsch tarafından yapılmış “İnsanlığın Ruhsak Gelişimi” isimli başarılı bir çalışmayla kaplanmıştır. Salonun dışındaki lobide mutlaka görmeniz gereken İlginçlikler Kabinesi bulunmaktadır.

Bu koridoru takip ederseniz 1679 tarihinde Giovanni Orsi tarafından inşa edilen Teoloji Salonuna (Barok mermer kaplı kavisli çatı ile) ulaşabilirsiniz. Teoloji Salonu duvarları üzerinde itinayla oyulmuş kitap rafları bulunmaktadır ve bu raflar değerli eserler ve el yazmalarıyla doludur. Minyatür Müzesinde isminizi pirinç üzerine yazdırabilirsiniz.

Fotoğraflar


 

* Küçük bir not : Bu alanda iken (Pohořelec square), tram 2′ ye binip doğrudan, yada ; hemen yakınında olan (Hladkov durağından)  tram 25 aktarması yapıp, ” Vozovna Střešovice ” istasyonunda inin. Burası Prag’ın Public Transport Museum – Toplu Taşıma Araç Müzesidir (Patočkova 460/4,162 00 Praha 6 – Vozovna Střešovice tramvay durağından geçen tramvaylar <1-2-25-96>). Ayrıca bu durak Nostalgic tram 91 için de son duraktır. Bu alana isterseniz Prag gezinizde özel olarak programladığınız tam tur’lu ” Nostalgic Tramvay” gezinizle de yapabilirsiniz ! Karar sizin..

(Harita bilgisi)


 
Antiques Prague sokağını , Manastırı gördükten sonra yönümüz geldiğimiz doğu istikametiyle Prag Kalesi olacaktır. Gezi yol haritası’da 3 numaralı alan’a gideceğiz.

Pohořelec Sokağı (Antiques Prague) ; Kale yönüne doğru aşağıya inilince iki yöne ayrılır.. Sağ yöne ayrılan Úvoz ve solda kalan Loretanske sokaklarıdır.Biz buraya zaten Úvoz sokağından gelmiştik.

loretanskestr_castleprague

 

Kale ulaşımı için soldaki sokağa girelim (Loretanske) .. 150 m. sonra sol yanımızda bir meydanın bulunduğu alana geliriz.. Loretánské náměstí (meydanı) .. Meydanda sol yanda kalan, önünde insan büstü – heykel olan bina Ülkenin Dış işleri bakanlık Binasıdır (Ministerstvo Zahraničních Věcí)(Loretánské náměstí 101/5 11800, Praha)..

Loretanske namesti

Bakanlık binasının meydanındaki heykel ; Çek bağımsızlık lideri , dış şleri bakanı ve 2. Cumhurbaşkanı “Edvard Beneš” e aittir (1884 -1948, web bilgi). Bu alanın hemen karşısında ise Loreto Church / the church of the Lord’s Birth bulunur.

Bu sevimli barok mabedi Bohem bir asilzade olan Kateřina of Lobkowicz tarafından bahşedildiği 1626’dan beri hac yolculukları için bir mekan olmuştur.

Loreta mabedi bir orta çağ efsanesinden esinlenmiştir. 1278’te, hikayede anlatıldığına göre, Bakire Meryem’in Nazareth’teki evi melekler tarafından Loreto’ya taşınmış ve böylece kafirlerden korunmuştur. Meryem kültü Reformasyon-Karşıtı hareketin önemli bir karşı propaganda silahı olmuştur ve 1620’de Beyaz Dağ Çatışması’nda Protestanların bozguna uğratılmasının ardından, Bohemya ve Moravia’da diğer bazı 50 Loreta mabedi bulunmuştur. Loreta’nın kalbi Santa Casa’dır, Meryem’in yeniden yerleştirilmiş evinin bir kopyası. Şatafatlı bir biçimde dekore edilmiş, yapısında İtalyan aslından bir kiriş ve birkaç tuğla bulunmaktadır. Gümüş sunağın üzerinde (bir parmaklığın ardında) Bakire’nin küçük bir abanoz heykeli bulunur. Peygamberlerin hayatından sahneler betimleyen zengin sıva rölyeflerin hepsi İtalyan sanatçılar tarafından yapılmıştır.Çok daha büyük olan Hz. İsa’nın Doğuşu Kilisesi 1734 ve 1735 yılları arasında, tavan freskleri Václav Reiner ve Johann Schopf tarafından yapılmakla birlikte Kilian Dientzenhofer tarafından tasarlanmıştır. Daha az yüceltici olanları azizler Felicissimus ve Marcia’nın bulmumu ölüm maskeleri ile tamamlanmış ürkütücü cenazeleridir. Manastırlar, orijinal olarak 17.yy fakat 1740’larda Dientzenhofer tarafından eklenen yukarı katla, bir zamanlar hacılar için gece kalacak barınak sağlamaktaydı. Our Lady of Sorrow Şapeli’nin köşesinde St Starosta’nın, istenmeyen talipleri alıkoymak için yüzünün tüylenmesi için dua eden sakallı bir hanımın, yalnızca onunla ilgili evlilik planlarının engellendiği babası tarafından çarmıha gerilmesi üzerine dikkatleri dağıtan bir tablosu bulunmaktadır. Loreta hazinesi cübbelerden ve 1699’da Viyana’da yapılan 6200 değerli taşla parıldayan elmas bir kutsal ekmek kabını da içeren diğer dini nesnelerden oluşan ünü yayılmış bir koleksiyona sahiptir.Kilise kubbesi ;Büyük bir saat kulesi ve irili ufaklı 30 adet çandan ibarettir. Klasik müzik eşlinde müzik ziyafetini bu alanda yakalamanız mümkün.. Yakınında Hotel Loreta’yı görebilirisiniz ..

Loretanske namesti_Loreto2

 

Güzergah üzerinde değişik sunumlarla restoran ve cafelere rastlarsınız..

Adres: Loretánské náměstí 7, Hradčany, Açık Salı—Pazar 9:00-12:15, 13:00-16:30; Web , Video

* Sokaktan (Loretanske) manzaralar ve Saint Vitus‘ Cathedral (Czech: Katedrála svatého Víta) için .. Buraya kadar olan gezi bölgesi ; Hradcany olarak adlandırılmaktadır..

Loretanskestr

 

Aşağı doğru indikçe yolun sonu bizi önce Schwarzenberský palác v Praze alanına;

sonra da ; Hradcanske Namesti’ye çıkaracaktır (Gezi yol haritası’da 4 numaralı alan).

 

Burası da Prag Kalesinin girişidir (Cumhur Başkalığı ofis giriş kapısına – ana kapı) (Prague Castle – Pražský hrad, Hrad I. nádvoří – Prague).

Prazsky hrad

 

Artık biz ” Hradcany Square yada Hradcanske Namesti” Meydanı’ ndayız….Yani Kale girişindeyiz..

 
 

Prag Kalesi ve Ulaşım Seçenekleri  :

Kale Yerleşke ve Haritalar

♖- Kale Haritası.1

♖- Kale Haritası.2

♖- Kale Haritası.3

Yukarıdaki haritaları incelediğinizde ; Prag Kale bölgesine ulaşımda ve Kale girişinde değişik alternatifler vardır (haritalarda Kale kompleksine girişler : 1 – 5 olarak gösterilmiştir).

Kale kompleksine girişte kullanılacak 5 farklı alternatif seçeneğini, sizilerin kullanacağı Prag gezi güzergahı belirleyecektir. Hangi giriş kapısını kullanmak isterseniz Kale gezi güzergahınız ona göre farklılık gösterecektir (yukarıdaki haritalara bakın !)..

Sonuçta hangi girişi kullanırsanız kullanın, kompleks bütünü ile gezilmiş olacaktır.

Kale Girişlerini daha iyi anlamak için “Bu Haritayı” inceleyin.

praguecastle_entryalternatif_map

Biz Kale bölgesine ulaşımı ; 3 numaralı alandan (Malostranské náměsti) hareket ile başladık, yolu gezi amaçlı uzatarak 2 numaralı (Pohořelec) seçeneğni kullandık (Malostranské náměsti → Nerudova Uvoz → Pohořelec → Loretanske → Schwarzenberský palác → Hradcanske namesti  → PRAG Kalesi). Bu biraz uzatılmış yol güzergahı, yolların yokuş olması nedeniyle özellikle sağlık sorunlu olanlarda yorucu olabilir..Eğer ilk olarak Hradčany’i (Strahov manastırı veya Loreta) keşfetmek isterseniz bu seçenek en iyisi olacaktır. .

Sağlık sorunu olan, yürümeyi sevmeyenler daha kestirme ve toplu taşıma alternatifleriyle, daha az yürüyerek Kale’ ye ulaşma imkanlarını kullanabilirler. Bunlar arasında en az yürümeyle Kale ana kapısına ulaşım imkanını yukarıdaki haritada 1 numaralı seçenek sunacaktır. Şehir merkezinden, kentin geniş bir kesiminden geçen tram no. 22, yada hafta sonu günlük 5 adet seferi ile saat 13 – 17 arasında, saat başı çalışan 91 nostalgic tramvayı kullanarak “Pražský hrad” durağında inecek, “U Prašného mostu” sokağı üzerinden ve Jízdárna Pražského hradu (Prag Kalesi Binicilik Okulu) yanından ; yaklaşık 100 m. yürüyerek Kale’nin ana giriş kapısına ulaşmış olacaksınız (tramvay hat ve güzergahlar için güncel bilgileri alın!).

 

Diğer Kale giriş seçenekleri

3 numaralı seçenek : Malostranské náměsti üzerinden, Nerudova sokağı → Ke Hradu → PRAG Kalesi

4 numaralı seçenek : Metro A (Malostranská), Tram 2-12-15-18-20-22-23 (Malostranská) duraklarına gelip, Çek Jeoloji araştırma merkez binası yanındaki “Zenger Transformer Substation”=Zenger Trafo binası karşısında bulunan → Staré zamecké schody – Old castle steps” sokağına bağlanarak, yaklaşık 120 adet – 150 m. mesafeli Eski Kale Merdivenlerini tırmanmak (gözünüz alırsa tabi)..

 

Staré zamecké schody

Bu sokak 1835 -37 yılları arasında yapılmış, Kale’ye giden nostaljik bir yürüme yoludur. Satıcılar, dilenciler, şarkı söyleyenler, mini restoranlar merdiven başlarını işgal eder (sokaktan/kale merdivenlerinden bir görünüm )( ve harita ).


 

5 numaralı seçenek : Tram 22  ile Královský letohrádek durağına gelip (ki burası marianske hradby cadde üzerindedir) sıklık ile yaz sezonunda Royal Garden / Kralovsky Letohradek-Belveder (Belvedere Yazlık Sarayı) üzerinden sağlanan yoldur. İster bu durakta inip, öncesi yazlık saray gezinizi yaparak ve 20 dk. bahçe içi yürümesiyle, ister bir sonraki durak olan olan Pražský hrad’ ta (tram 22) inerek → Prague Castle Riding School/Jizdarna Prazskeho hradu = Prag Kalesi Binicilik Okulu önünden geçerek Kale’ ye ulaşırsınız.

 

Kısaca Kraliyet Saray ve Bahçesi ;

Kraliyet Bahçesi, Belvedere ve Ballgame Holü ile başlar daha sonra Deer Moat köprüsünden İkinci Avluya geçer. Kraliyet Bahçesi ve Deer Moat köprüsü Kasım ayından Mart’a kadar kapalıdır!.

 

Kralovsky Letohradek – Belveder / Belvedere Yazlık Sarayı – Summer Royal Palace :

belvedersaray

Bölge : Kraliyet bahçesi & Sarayı – Prag kalesi  ♖ Ulaşım : Metro line A – yeşil hat < < Malostranska , Hradcanska >  yakın alanlar : ♖ Tramvay  22 – Královský letohrádek‎♖ Ziyaret : sergiler sırasında.

Yazlık sarayı I. Ferdinandın karısı için yaptırdığı saraydır. İtalyan tarzı Rönesans yapılarındandır. Öndeki geometrik bahçe içinde şarkı söyleyen çeşme vardır. Ses, havuza düşen su sesinin yankısıdır (Singing çeşmesi).

 

Kraliyet Bahçesi (Královská zahrada) :

Kale’nin kuzey bölge bahçeleridir. Daha önceleri üzüm bağlarından oluşan bu alan, 1534′te I. Ferdinand tarafından satın alınıp bir Rönesans bahçesine dönüştürülmüş. Daha sonrasında uzak ülkelerden getirilen egzotik bitkilerin de eklenmesiyle bu bahçenin önemi daha da artmış. Bu bitkilerden biri de 1554′te Türkiye’den getirilen laledir. Kraliyet Bahçesi, bugün hala bazı Rönesans unsurlarını korumakla birlikte, 19. yüzyıldan itibaren daha çok İngiliz tarzına bürünmüş. Ball Game Pavilion, Royal Summer House (Kraliyet Yazlık Evi) gibi önemli binaları da barındıran bahçe 2002 yılında ziyarete açılmış.

Artık bir şekilde Kale’ ye ulaştık…

 
 
 

+ PRAG KALESİ – Prague Castle (Pražský hrad) / genel bilgiler,  video) :

Addres → Pražský hrad 119 08, Praha Ulaşım : tram 2-5-6-7-14-15-18-22-25-92-97 &  Metro – Line A ( durak : Malostranská ) Contact : Department of Tourism – Pražský hrad, 119 08 Praha 1 – Phone: +420 224 37 3368 , 6 dilde tur seçeneği ..

 

Prag Kalesi, eski Prag şehrinin içinden akan Vltava Nehri’nin sol kıyısında geniş bir tepenin üzerine kurulmuş yayılan bir bloktur. Prag Kalesi’nin civarı Hradcany olarak adlandırılmaktadır. Tam olarak “klasik” bir kale değildir çünkü bölümleri farklı stillerde inşa edilmiştir ve dikeydense yatay olarak yayılmaktadır. Fakat görkemli kalenin içinde birçok manzara ve görülecek yer vardır. Başlıca olarak zemin seviyesinden kolaylıkla görülebilen canavar şeklinde heykelciklerle bezeli büyüleyici ilginç bir 14.yy katedrali olan St.Vitus katedrali bulunmaktadır. St. Vitus’un içinde ayrıntılarla donatılmış kabirler, Çek tarihini hatırlatmaktadır. Sizi kalenin içindeki en yüksek noktaya ulaştıracak çan kulesinin tepesine tırmanmak mümkündür ve buna değer. En yukarıdan görülen, kalenin ve Prag’ın Eski Şehri’nin muhteşem manzaraları mevcuttur. Kalenin etrafındaki diğer her yer oldukça ilgi çekici yerlerdir. “Altın Yol”, orijinal olarak saray muhafızları için barınak olarak hizmet veren birkaç küçük, renkli dükkan; egemen olan Bohem kralları için kral odası, 500 yılda değişmemiş gibi görünen harika bir salon, St. Georgia’nın Büyük Kilise’sinin göze çarpan anıtı; Çek sanat müzesi ve kısa bir yürüyüşle Lobkowickz Sarayı.

Altın Yol’in ötesinde, Daliborka kulesi, adını burada mahkum edilmiş, köylülerin başkaldırısına karışmakla kuşku duyulan bir asilden almış. Mihulta’da (Barut Kulesi), simyacılar bir zamanlar temel metalleri altına çevirmenin sırlarını keşfetmek üzere işe alınmış. Ayrıca, kaleyle bir ilgisi bulunmayan fakat çok ilginç eski ve yeni oyuncaklar içeren bir oyuncak müzesi de mevcut. Saray muhafızının değişimi eğlenceli bir durumdur (her saat başı ana kapıda) – bir çeşit Londra Buckingham Sarayı’nın fakir adam versiyonu.

Prag’ın üçüncü şehri olan Hradčany ; Dube’li Kont Berka tarafından 14. yy. başlangıcınd kurulmuştur. Ancak, o zamanlar sadece Hradčany ve Prag için değil, tüm Bohemya için önemli bir tarihi, politik ve kültürel varlık olan ve yüzyıllarca Orta Avrupa’yı etkileyen, kuruluşu MS 880’lere dayanan ve eskiden Kraliyet Kalesi olarak bilinen Prag Kalesi zaten vardı. Kuruluşundan kısa bir süre sonra Çek prensler Levy Hradec’ten buraya taşındılar. Prenslerin bu seçimi hem kalenin, hem de gelecekte kurulacak olan şehrin kaderi için büyük önem taşıyordu. 4. Charles saltanatı ve daha sonra Kalenin bir Roma İmparatorunun evi olduğu 2. Rudolph saltanatı kalenin tarihi için nemli dönemlerdi ve bu yüzden tamiratlar yapılırken Kalenin bir ev olarak taşıdığı öneme özellikle vurgu yapılmıştır. İnşa sürecindeki kayda değer diğer bir zaman dilimi de Habsburg hanedanının Kaleyi Viyanalı bir mimar olan Nicola Pacassi’nin çizdiği planlara göre büyük ölçüde yeninden inşa ettiği 18. Yüzyılın ikinci yarısıdır.Kale mimarisinin en önemli parçaları tahta çıkış sırasında kullanılan mücevherlerin saklandığı ve Çek yöneticilerin mezarlarının bulunduğu St. Vitus Katedrali, Vladislav Holünün bulunduğu Eski Kraliyet Sarayı, Roma stili kilise ve eski St. George Manastırı, kalenin bir kanadındaki İspanyol Salonu ve Altın Yol Sokağı gibi diğer yerlerdir. Kale sınırlarının dışında, Kraliyet Yazlık Evinin bulunduğu Kraliyet Bahçesi, Lortea, Angel Virgin Mary Kilisesi ve Cernin Sarayı’nın yer aldığı Loretanske Meydanı ve son olarak benzersiz bir kütüphaneye sahip olan Strahov Manastırı da ilgi çekici yerler arasında yer almaktadır.

1300 lerde kalenin dış avlusuna Hradecany adıyla şehir kurulmuş (Kale inşa edildikten sonra, kralın hizmetinde çalışan insanların yaşaması için kalenin yanına yeni bir yerleşim yeri kurulması gerekmiş ve bugün Hradcany Bölgesi olarak bilinen yerleşim, Prag Kalesi’nin ana giriş kapısının hemen karşısındaki açıklık alana kurulmuştur) ..Kale tarih boyunca yenilenmiştir.. 1541 de büyük bir yangın geçirmiş olan kalede ; 1918 den günümüze başbakanın resmi konutu bulunmaktadır.Kale içersinde ayrıca; Cumhurbaşkanlığına bağlı Kültür Merkezleri ve Cumhurbaşkanlığı Yönetim Merkezleri olarak kullanılıyor. Kalenin içersinde Başrahiplik binası, Aziz George Manastırı ve Bazilikası, Prensin Sarayı bulunuyor.Kale, Guinnes Rekorlar kitabına göre: dünyanın en büyük antik kalesi olarak tescillenmiş.

 

Nöbet Değişimi :

Kalede her gün sabah 5 ile akşam 11’e kadar bir tören yapılmaktadır. Akşam nöbet değişimi Birinci Avluda boru trampet ve bayrak töreni eşliğinde yapılır.

 

Bilet almadan kale çevresinde ve bahçelerde dolaşabilirsiniz, ancak ana tarihi binaların hepsi için bilet almanız gerekmektedir.

İndirim Uygulaması : 6 -16 yaş grubu, 26 yaş altı üni. öğrencisi ve 65 yaş üstü, Aile indirim : 16 yaştan küçük 5 çocuk + Ebeveynler, free → 6 yaş altı ve özürlüler..

 

Bilet Temini : Information Centres of Prague Castle (kale info ünitelerinden), Prague Castle Picture Gallery, Old Royal Palace – eski kraliyet sarayından ve Golden Lane girişinden ayrıca Lobkowicz Palace girişinden (street of St. George)

** Araç parkı : Château Park in Lany park alanında, tek gün için – tek giriş : 15 €

 
Giriş Ücretleri – 2019-20 güncel bilgi-ücretler  :

 

Giriş ücretleri sadece belli başlı yerler için gereklidir, ancak ziyaretçiler birçok alanda özgürce dolaşabilir, hatta katedralin büyük bir bölmüne de girebilirler. Her yerde kullanabileceğiniz bileti turizm bilgi ofisinden alabilirsiniz. Ziyaretleri gerçekleştirmek için en az dört saat ayırmalısınız. Daha ayrıntılı bilgiye Prag Kalesi Resmi Web Sitesinden ulaşabilirsiniz.

+ Uzun gezi bileti  : St Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, “Prag Kalesinin Öyküsü” kalıcı sergisi, St George‘s Bazilikası, St George Manastırı, Ulusal Galeri, Daliborka Kulesi ve Altın Yol, Prag Kalesi Resim Galerisi, Powder Kulesi, Rosenberg Sarayı.

+ Kısa gezi bileti : St Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, St George‘s Bazilikası, Daliborka Kulesi ve Altın Yol, Prag Kalesinin Öyküsü” sergisi, Prag Kalesi Resim Galerisi, Powder Kulesi, Rosenberg Sarayı, St Vitus Katedrali’nin Büyük Güney Kulesi.

Prag Kalesini ziyaret etmek istiyorsanız, erken sabah saatlerinde kale daha tenha olmaktadır.

 

Açılış Saatleri :

* Yaz sezonu süresince (Nisan – Eylül) →

Kale kompleksi her gün sabah 5 ile gece yarısı arasında açık olmaktadır. Bilet gerekli olan yerler sabah 9 ile akşam 6 arası açıktır. Prag Kalesi Bahçeleri ve Deer Moat açılış saatleri aylara göre şöyledir: Nisan ile Ekim arası sabah 10 ile akşam 6; Mayıs ile Eylül arası sabah 9 ile akşam 7; Ağustos’ta sabah 9 ile akşam 8; Haziran ve Temmuz’da sabah 9 ile akşam 9. Kış sezonunda (Ekim – Mart) Kale kompleksi her gün sabah 6 ile akşam 11 arasında açıktır. Bilet gerektiren yerler sabah 9 ile akşam 4 saatleri arasında açık olmaktadır. Deer Moat ve Riding Okulu Terası da dahil olmak üzere Prag Kalesi Bahçeleri kapalıdır.

* Kış Sezonu ( Kasım 1 – Mart 31 ) :

St. Vitus Cathedral : P.tesi – pazar saat 9 – 16 , pazar 12 – 16 Prague Castle Gardens -bahçeler ve Deer Moat : Kapalı

 
 

( Kale için Klavuz haritalarımız ) :

Yol Haritası :

 
* Sonraki sayfamızda Prag Tarihi Kale’yi detayları ile geziyoruz…
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Prag  ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir