Prag,Görülecek Yerler.3

 
 
 

PRAG KALESİ

(Pražský Hrad)

 
 

Kale Haritaları

Prague_Castlemap2

Prague_Castlemap1

Kale Gezisi Yol Haritası 

lessertown_hradcanyrout11

Bölge Ulaşım Haritası

 

Sizlere 2 farklı web sitesi adresi veriyorum. Kale, her ikisinde de şematize edilmiş, gezi alanları kodlanmış ve ilgi alanlardan da gerekli bilgi linkleri verilmiştir. Kaynaklar ingilizce dildedir.

Prag Kalesi detay & Gezi şeması – 1 →  Buradan

Prag Kalesi detay & Gezi şeması – 2 →  Buradan

Kale gezimiz ; Hradcanske Namesti (Kale Meydanı) üzerinden başlayacaktır. Burası Kale için Ana giriş kapısı olup, haritada 1 – 2 – 3 – 5 numaralı ulaşım seçeneklerinin kullanıldığı gezi başlangıç noktasıdır.

 
 

Hradcany square ;

Kalenin ana giriş kapısına ev sahipliğ yapan bu meydanda, önemli olan yapılar hakkında kısa bilgi verelim..

 

+ Archbishop’s Palace (Arcibiskupský palác) : Macarların başpiskopos sarayıdır (konutudur). 1562 lerde rönesans tarzı yapılan bina, 1764 sonrası ve günümüzde Rokoko tarzındadır. İçinde 18. yy dini portre ve halılar bulunmakta.. 17 yy freskleriyle süslü, küçük şapeli olan bina halka açıktır.

+ Schwarzenberský palác : Bina karakteristik 16 yy (Agostino Galli tarafından ) Rönesans oymalarıyla (ahşap) süslüdür. Bu döneme ait duvar resimleri hala korunmaktadır. Kentte Royal palace – yazlık kraliyet sarayından sonraki 2. önemli Rönesans yapısıdır. 19. yy ait İtalyan tipi katmanlı dış mimari yapısı olan bina, 2002 sonrası Ulusal Galeriye bağlı olarak, Milli Savunma Bakanlığının Askeri tarih müzesi olarak hizmet vermektedir.

+ Palác Salmovský (Malý Schwarzenberský) : 1800 -1811 yılları arasında Františka Pawitscheka tasarımlı binadır. 3 kanatlı ve avlulu neo klasik yapıda olan bina 2004 sonrası Prag Ulusal galeriye katılmış ve halen restorasyon çalışmaları sürmektedir. Günümüzde soylu bir aile olan Pernštejnů topluluğunun, tarih ve sanat sergilerine ev sahipliği yapar.

+ Tomas Garrigue Masaryk Heykeli ;

Avusturya-Macaristan-Çekoslovakya için siyasetçi, sosyolog ve filozoftur. Çekoslovakya’nın ilk Cumhurbaşkanı olmuştur (1920). Birinci dünya savaşı sonrası liberalizm ve milliyetçilik, özgürlük ve ulusal bağımsızlık konusunda çalışmıştır. 1850 doğumlu olup, 1891-93′ de Avusturya parlamentosunda görev aldı. 1914 sonrası İngiltereye gitmiş ve Çekoslavakya’ nın bağımsızlığı için yoğun çaba göstermiştir.

Bu meydandan Kale Ana giriş kapısıyla komplekse girelim….

 

Kale kompleksi ve Yerleşim :

– Kale Haritası ( kuş bakışı )

praguecastlemaps

– Kale ( Yapılar ve Lokalizasyon ) –

castleprahaph_lokalization

 
 

– PRAG KALE KOMPLEKSİ –

Prague_Castlemap2

X 1 (Kale giriş kapısı – I. Avlu), X 2 (II. Avlu), X 3 (III. Avlu), X 4 (Kale resim galerisi), X 5 (St Vitus katedrali), X 6 (eski Kraliyet sarayı), X 7 (Aziz George bazilikası), X 8 (Aziz George manastırı), X 9 (soylu kadın enstitüsü), X 10 (Barut Kulesi), X 11 (Daliborka kulesi), X 12 (altın yol), X 13 (Highest Burgraviate), X 14 (Prag Bahçeleri), X 15 (Binicilik Okulu), X 16 (Prag Oyun Salonu), X 17 (Kraliyet yazlık sarayı – Royal summer palace), X 18 (eski Cumhurbaşkanlık sarayı), X 19 (Lobkowicz Sarayı)

 

Yukarıdaki, Prag Kompleks Haritasına göre Göreceklerimiz ;

** Kale: üç avludan oluşuyor. Bu avlulardan, atlarla sarayın üst katlarına çıkılıyormuş?

 

+ X 1 : Prag Kalesi – Giriş Kapısı ve Birinci Avlu (I. nádvoří , prvni-nadvori )( First Courtyard) :

Çek askerlerinin sağlı sollu nöbet tuttuğu ana giriş kapısından ilk avluya girelim.. Kapı girişi altın kaplamalı dövme kemer & heykellerle süslüdür. Yunan mitolojisindeki Battling Titans (Ignác František Platzer’in 18. yy orjinal alıntısından yapılmış / 1767 – 70) = Titan Savaşçılarına ait heykeller demir, kaplamalı ferforje kemerin iki köşesini süslemektedir.

* Kalenin giriş kapısında : küçük çizgili kulübelerde, 2 askerle birlikte, düello yapan, iki dev titan heykeli var. Titan: Yunan mitolojisine göre, efsanevi altın çağ’ da dünyayı yönetmiş olan güçlü Tanrı ırkıdır. Çek Cumhuriyetinde, günümüzde zorunlu askerlik hizmeti olan bir ordusu yok ve  Ordu profesyonel. Cumhurbaşkanı rezidansı önünde nöbet bekleyen askerlerin üzerindeki üniformalar : “Amadeus” filminin Oscar ödüllü tasarımcısı tarafından hazırlanmış. Zaten, o film de Prag’da çekilmiş.

Avlu, Maria Theresa’nın saray mimarı, Nicolò Pacass tarafından dizayn edilmiştir (1760). Avlu günümüzde pek çok törene ev sahipliği yapar.. Avlunun  geçiş bağlantısını sağlayan ve Çek bayrakları arasında yer alan, 1962 restorayonlu Matthias kapısından II. avluya geçelim..

Kapıda asker nöbet değişim saatini yakalarsanız, izlemeyi ihmal etmeyin..

♘ Matthias kapısının üzerindeki yazının hikâyesi ise ilgi çekici bir yönü var. Anlatıldığına göre ; “Giriş kapısının üzerinde buranın yapımı ile ilgili bilgi veren bu yazıların son satırında FF. ANO. MDCX IV ifadeleri var. İnşaat sırasında çalışan işçilerin parası verilmediği için kitabedeki FF. ANO normalde FF. ANNO olması gerekirken tek N’ li yazılarak anlamın Sindirim sisteminin bittiği yer (anüs) anlamına gelmesi şeklinde yazmışlar. İşçilerin intikamlarını böyle aldıkları ifade ediliyor yani!. Yada efsanevi olarak böyle anlatılıyor?..

 

+ X 2 : Prag Kalesi – İkinci Avlu (Prazsky hrad – Druhé – II. nádvoří) :

Kale’nin en büyük tören alanıdır. Avlu II. Rudolf döneminde yapılmıştır.

II. nadvorimap

Görülecekler : Spanish Hall (İspanyo salonu), Kale Resim Galerisi, Rothmayer hall (salonu – ki konserler verilmekte), Kholl çeşmesi, Chapel of the Holy Cross /Kaple Sv. Kríze – Kutsal haç şapeli

 

+ X 4 : Prag Kalesi Resim Galerisi- (Galerie Pražského hradu) :

kale resimgaleri

Bölge : Prag kalesi, 2. avlu ♘. Ulaşım : Metro line A – yeşil hat < Malostranska, Hradcanska > ♘. yakın alanlar –>Tramvay ( Tram no. ) 22 – 23 ♘. Ziyaret : hergün / saat 10 -18

Galeri II. Rudolf döneminden günümüze dek eserler için 1965 te yapılmıştır. Kolleksiyon eski tarihte İsviçreliler tarafından yağmalanmakla birlikte resimlerin çoğu barınmıktadır.Burada ayrıca Meryem ana kilise kalıntılarıda mevcuttur.

II. Avludan görüntüler

I ve II. Avlu Yerleşim Planı ;

NovyPalacMTpraha

 

+ X3 : Prag Kalesi – III. Avlu (Pražský hrad, III.nádvoří)( Gezi haritası 5 no’ lu alan ) :

Kalenin 4 adet avlusundan en büyüğü olan bu avluda ;

Meydana hakim olan St. Vitus katedrali göze çarpar. Gotik yapıdaki güney cephesi, 96.6 m yükseklikte kulesi → rönesans dönemine ait (1549) 4 adet çanı (en büyüğü Bohemia çanı)  ve 425 cm çaplı kule saati ile dikkat çeker..
Ayrıca ; III. avluda yer alan – Granite Monolith isimli anıt (16 m. yükseklikteki dikili taş, 1. dünya savaşı kurbanları anısına 1928 de dikilmiş ve  1996 da tamamlanmıştır) ile  eski papaz evi ( Staré proboštství ) yer alır. Orjinalı Ulusal galeride bulunan ve ejder ile mücadele eden bronz yapılı gotik St. George atlı heykeli (1373) meydanı süsler. Meydanın güney cephesinde, günümüzde kullanılan Cumhurbaşkanlığı konutu bulunmaktadır (Old Royal Palace) .. Bu cepheden, surlar üzerindeki güney bahçesine çıkış mevcuttur.

Bu avluda arkeolojik kazılar günümüzde de süregelmektedir (eski kral lahit – mezarları).

III. avlu’dan manzaralar..

 

+ X 5 : St. Vitus Cathedral (Chrám sv. Víta) – (Katedrála sv. Víta) , Video :

nadrovi3praha (5)

st-vituss-cathedral-mapsph

Bölge : Prag kalesi , 3. avlu – web
Ulaşım → Metro line A – yeşil hat < Malostranska, Hradcanska > ; tram 2, 12, 15, 18, 20, 22, 23 – Malostranská yada tram 22 – Pražský hrad  ; Ziyaret → Katedral ; nisan –ekim ( hergün , saat 09/17 ) ; Kule külahı ; hergün saat 10 -16

Kalenin içerisindeki III. avluya açılan geçitten geçtikten sonra, St. Vitus Katedralinin devasa ve büyüleyici ön cephesi önünüze çıkacak. Roman Katolik kilisesi olan kilise, Prag Başpsikoposluğu’nun bulunduğu Prag’ın en büyük ve en önemli kilisesidir. Aziz Vitus Katedrali, sivri kuleleriyle Gotik mimarinin en iyi örneklerinden biridir. Katedrale yapının batı kapısı kullanılarak girilebilmektedir.  Güney kapısı 19. yy kadar kullanılmış ve altın taçkapı olarak bilinir. Kapı Venedikli sanatçılar tarafından cam, doğal taş ve altın yapraklarla yapılmıştır (Son Yargı Mozeiği). Katedral duvarlarında yer alan şapellerden önemlisi Aziz Vaclav şapelidir. Çek tarihinin en önemli kral ve prenslerinin lahitlerinin (4. Karl, 2. Rudolf gibi) de buradadır. Kulelerden manzara harikadır.. Katedralin uzunluğu: 120 metre ve genişliği 60 metredir.

Fransız Gotik mimarisinin zarif fakat baskın bir örneği olan St. Vitus Katedralinin çan kuleleri kale duvarlarının üzerinde yükselmektedir. Bu sayısız küçük şapel, fresk ve mezar taşını bünyesinde bulunduran, ülkenin en büyük katedralidir. Katedralin orta kısmında, iç kısmın zarafetiyle birlikte kelimenin gerçek anlamıyla parıl parıl parlayan güzelce boyanmış camlarını (yeni sanat akımının temsilcilerinden ünlü Çek sanatçı Alfons Mucha tarafından yapılmıştır) incelemeyi unutmayın. Katedralin bünyesinde bulunan sayısız şapellerden en güzeli →  St. Wenceslas’ın mezarının bulunduğu, İsa’nın hayatından kesitlere yer veren ve adeta bir hac mekanına dönüşmüş olan şapeldir. Taç Giyme Odası, Bohemya Saray Mücevherlerine ve Bohemya’nın Kral ve Kraliçelerinin çoğunluğunun (IV. Charles, IV. Wenceslas, George Poděbrady’li George ve II. Rudolf’un) defnedildiği yer altı türbesine ev sahipliği yapmaktadır. Katedralin güney girişi olan 1370 civarlarında yapılmış olan Altın Kapı, Kıyamet Gününü temsil eden zengin renklere sahip mozaiklerle süslenmiştir ve bu haliyle Kale Bölgesindeki en sanatsal hazinelerden birisidir.  Şehrin tepeden bir manzarasını görmek için 96 metre uzunluğundaki kuleye tırmanabilirsiniz. Kulenin 1549 yapımı olan Sigismund Çanı,  Bohemya’nın en büyük çanıdır.

St. Vitus Katedralinin inşasının tamamlanması yaklaşık olarak altı yüzyıl sürmüştür (1344-1929). Arras’lı Matthias’ın direktifleriyle mevcut Gotik yapıda çalışmalar 1344 yılında başlamıştır. Katedralin orta ve etkileyici son kısmı 19. yüzyılın ikinci yarısında tamamlanmıştır. Güney cephedeki Altın Kapı (orijinal giriş) 1370 tarihlerinde yapılmış ve daha sonra restore edilmiş olan ve Mahşer Gününü anlatan mozaiklere sahiptir.

1358 ile 1367 yılları arasında tamamlanan St Webceslas Şapeli yapının en eski ve en güzel süslemelere sahip parçalarından birisidir. Alçak duvarlar  akik taşı ve mor kuvars ile göz alıcı bir şekilde kaplanmış ve bununla birlikte freskler (14-16.yüzyıllar) İsa’nın tutkusu ve St Wenceslas’ın hayatından sahneleri betimlemektedir. Katedralin inşası tamamlanırken 11. yüzyıl tarihli Romanesk bazilikanın kalıntıları ortaya çıkartılmıştır ve bu kalıntılarla birlikte Bohemya krallarının lahitleri yer altı türbesinde görülebilir.  Katedralde ayrıca en önemlileri batı çıkışından üçüncü şapelde bulunan ve Alphonse Mucha’nın eseri olan azizler Cyril ve Methodius’un portreleri olan 20. yüzyıl tarihli vitraylar bulunmaktadır.

Katedralin arkasında ; Kuzey cephede, Royal garden’e bakan köşede (Vikarska sokağı üzerinde), Powder Tower (Mihulka kulesi) bulunur.

 

Bunları atlamayın ! ;

+ Saint Wenceslas Şapeli : Saint Vitus Katedralinin merkezi olarak kabul edilen bu şapel, tanınmış azizin mezarına ev sahipliği yapmaktadır. Devasa tablolar ve tasvirler, değerli taşlarla bezeli duvarlar ve 935 yılında kendi ağabeyinin kollarında ölen Bohemya dükü Wenceslas’ın hayatını anlatan tasvirler burada görebilecekleriniz arasındadır.

+ Kraliyet Hitabet Salonu : Karmaşık bir mimariye sahip büyük hitabet salonu Krallar tarafından  konuşma yapmak için kullanılıyordu. Bu salon ağaçların dallarından örülmüş gibi görünmektedir. Salon 1493’te yapılmış olup, katedralin geç dönem Gotik stil estetik anlayışının örneğidir.

+ Mucha Tarafından Yapılan Vitraylar : Tarihi katedrale modern bir dokunuş eklemek adına, dünyaca tanınmış, yirminci yüzyılda yaşamış olan yeni sanat akımının temsilcisi Alfons Mucha kuzey duvarı için vitray çalışmaları yapmıştır.  En çok ilgi gören vitray çalışmaları Methodius ve SS Cyril’in portreleridir.

+ Nepomuk’lu Aziz John Türbesi : Nepomuk’lu Aziz John bir din şehidi ve bir papazdı. Öldükten yüzyıllar sonra, dilinin canlı olarak bulunduğu ve vücudunun mezarından çıktığı anlatılır. Nepomuk’lu John, içine konarak tekrardan gömülmesi için hazırlanan dekoratif gümüş lahiti hazırlatan kilise tarafından aziz ilan edilmiştir. Bilim adamları daha sonra bu ‘dilin’ veya kırmızı dokunun beyninin kan içerisinde sertleşmiş bir parçası olduğunu kanıtlamışlardır.

Açılış zamanı: Nisan – Ekim ayları arasında →  saat 09-17, Kasım – Mart ayları arasında → saat 09-16 arası.

St. Vitus Katedrali gezisi, Kale’nin tüm biletli aktivitelerinde vardır. En uygunu B tipi tur (Circuit B) olandır → St. Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, St. George Bazilikası, Daliborka Kulesi ile Altın Yol ve Rosenberg Sarayı’na girişi içerir – Tam : 250 CZK, ind. : 125 CZK dır.

Biletler: Katedrale giriş ücretsiz olmakla birlikte, yer altı türbesi, kule (şehir manzaraları sunmaktadır) ve koro salonuna giriş ücretlidir. İçeride fotoğraf çekmek isterseniz, katedralin girişinde bulunan masaya başvurun!.

 

+ X 10 : Prašná věž – Mihulka / Powder Tower(Mihulka) – Barut Kulesi :

Prasna_vez

Bölge : Prag kalesi, Vikarska ✵ Ulaşım : Metro line A – yeşil hat < Malostranska, Hradcanska >, Tramvay 22 <Malostranska> ✵ Ziyaret : hergün saat 09 -17

Aziz Vitus Katedralinin kuzey tarafında yer alır (vikarska caddesi üzerinden ulaşın). Tarihte simyacılar için barut depolama ve labaratuar amaçla kullanılmış, günümüzde askeri tarih enstitüsüne hizmet eder. Tek başına bilet yada kombine bilet ile gezebilirsiniz..Geyik hendeğine bakan alanda olup, top tabyası olarak kullanılmış kuledir.

Mihulka

 

 

+ X 6 : Prague Castle – Old Royal Palace – (Starý královský palác) / eski kraliyet sarayı

Kalenin üçüncü avlusunun güney ucunda Eski Kraliyet Sarayı bulunmaktadır. Bohemya prenslerine ev sahipliği yapan saray, 9. yüzyılda inşa edilmiş fakat ilk yapımının üzerine pek çok değişiklik de geçirmiştir. Günümüzde sarayda görülebilecek en eski kalıntılar Romanesk döneme aittir. Romanesk mimarinin yanı sıra Gotik ve Rönesans mimarisinin de etkisinin görülebileceği Eski Kraliyet Sarayı’na yapılan en önemli ekleme ladislav Salonu’dur.

oldroyalpalace_praha

Salon; günümüzde Çek Cumhurbaşkanlığı yemini, devlet törenleri ve sergiler gibi etkinliklerde kullanılmaktadır. Salonun güneyindeki gözlem galerisinden muhteşem Prag manzarasını izleyebilirsiniz..Günümüzde, sarayda görülebilecek en eski kalıntılar Romanesk döneme aittir. Romanesk mimarinin yanı sıra Gotik ve Rönesans mimarisinin de etkisinin görülebileceği gibi, Eski Kraliyet Sarayı’na yapılan en önemli ekleme: Ladislav Salonudur. 1502 yılında tamamlanan salon, yapıldığı dönemde sütunlarla desteklenmeyen ve sivil amaçlara hizmet etmek için yapılmış en büyük salondu. Günümüzde de, bu salonun kaburgalı tavan örtüsü ve geniş açıklığı, Gotik dönemin en güzel örneklerinden biridir. 16’ncı yüzyıldan itibaren, salon: taç giyme törenlerine, şövalye turnuvalarına, eğlencelere ve değerli eşyaların satıldığı pazarlara ev sahipliği yapmıştır. At sırtındaki şövalyeler, salona hafif eğimli merdivenlerden girerlerdi. Bu merdivenler, günümüzde turistler tarafından sarayı gezmek amacıyla kullanılıyor. Salon günümüzde, Çek Cumhurbaşkanlığı yemini, devlet törenleri ve sergiler gibi etkinliklerde kullanılmaktadır. Salonun güneyindeki gözlem galerisinden, muhteşem Prag manzarasını izleyebilirsiniz.

 

+ X 7 : Basilica of St. George- Aziz George bazilikası (bazilika sv. Jiří) :

Bölge : Prag kalesi, Vikarska ✵ Ulaşım : Metro line A – yeşil hat ve Tramvay 22  < Malostranska, Hradcanska > ✵ Ziyaret : hergün saat 09 -17

Üçüncü avluda Eski Kraliyet Sarayı’nı geçip doğuya doğru ilerlendiğinde Aziz George Meydanı (Svateho Jiri Namesti = St George’s Square)’ na ulaşılır. St Georges Bazilikası, Prag Kalesi içerisindeki en eski ve en iyi muhafaza edilmiş Romanesk kilisedir. 920 yılında Vratislav zamanında yaptırılmış (Vitus katedralinden önce yapılmıştır), St. George’s Benedictine Manastırı’nın 973 yılında eklenmesiyle genişletilmiş kilise, geçirdiği bir yangının ardından 1142′de yenilenmiş. Bugün gördüğümüz Barok dış cephe ise 1671 – 1691 yılları arasında eklenmiş. St Georges Bazilikası’nda 19. yüzyıl Ulusal Bohem Sanat Galerisi’yle de karşılaşacaksınız (1000 yılı aşkın bir geçmişi olan bazilika, günümüzde Ulusal Galeri’nin bir parçası ve Bohemya’nın Gotik ve Barok dönemlerine ait sanat eserleri de burada sergileniyor)..

Bazilika: yangınlar ve yıkımlar sonucu pek çok değişikliklere maruz kalmış. Ancak, yapılan restorasyon sonucu pırıl pırıl olmuş, yepyeni görünüyor. Bugünkü kırmızı, krem renkli dış cephesi, erken dönem barok mimarisinin eseridir. Ayrıca, bazilikada, zaman zaman klasik müzik konserleri de düzenleniyor. Yapının geniş, yüksek ve boş sayılabilecek iç alanının mükemmal akustiği, keyifle klasik müzik dinlemek için oldukça elverişli. Burası: Prag’daki en üst düzey papaz’ın rezidansı olarak kullanılıyormuş.

Meydandaki yapılar, alçı süslemeler ve aşı boyasıyla renklendirilmiş dış cepheleriyle dikkat çeker. Bazilikanın yanı başında Aziz George Manastırı vardır. Meydanda Maria Theresia Pia Felix Avgusta (Maria Theresia Pavyonu – pavilion) yapıtınıda Jirska sokak başında bulacaksınız..

 

+ X 8 : ( Klášter Sv. Jiří ) – Convent of St. George –Aziz George Manastırı :

aziz george manastır

Bölge : Jirske namesti, Prag kalesi ✵ Ulaşım : Metro line A – yeşil hat < Malostranska, Hradcanska >, Tramvay 22 <Malostranska> ✵ Dikkat! dik merdiven çıkışı – 10 dk yürme. ✵ Ziyaret : Salı –paz. saat 9 -17

Basilica of St. George

Bohemyadaki ilk manastır bu alanda 973 te kurulmuştur.Prens 2. Boreslav’ın kardeşi Mlada ilk rahibedir.Manastır Ulusal Galeriye geçtikten sonra yenilenerek Çek sanat eserlerinin sergi alanı olmuştur. Sergi dini açıdan önemli resimlere ev sahipliği yapar..

Meydan, Jirska sokağı ile devam eder.

jirskastr

Bu sokak sırasında görülecek önemli 2 alan bulunur.

Bunlardan biri Rožmberský palác, diğeri de Highest Burgraviate’dir (Muzeum hraček – oyuncak müzesinin bulunduğu alan).

 

+ X 9 : Rožmberský palác – Ústav šlechtičen – Institute of noblewomen – soylu kadın enstitüsü :

Jirska’nın girişinin az ilerisinde bulunan ve 1545′ te Rosenberg sarayı olarak yapılan bu yapı, 1753 te Maria Theresa tarafından enstitüye dönüştürülmüş ve soylu genç bayanlar yetiştirilmek için planlanmıştı. 1919 yılında enstitü dağılmış ve iç işleri bakanlığına devir edilmiştir. Günümüzde müze ve sergi alanıdır ..

rozmbersky-palac

Bu alanda (Jiřská 6/2) zaman geçirebileceğiniz cafe & restoran “Café Rožmberský palác” ( web ) vardır..

Jirska’yı biraz daha kat ettiğimizde sol yanda hafif meğilli bir sokak belirir. İşte bu sokaktan girilince kendimizi Zlatá ulička – The Golden Lane ‘ da (Altın yol sokağı) buluruz (sokak girişi ve gezisi ücrete tabi !).


 

+ X 12 : (Zlatá ulička) – The Golden Lane – Altın yol ;

Bölge : Prag kalesi – Zlatá ulička , 110 00 Praha 1 – Hradčany ✵ Ulaşım : Metro line A – yeşil hat <Malostranska, Hradcanska>, Tramvay 22 <Malostranska> ✵ Dikkat! dik merdiven çıkışı – 10 dk yürme.

* Ben bu sokağı Gezemedim!..

Sokak: Kalenin kuzey duvarına bitişik, sıralı renkli kulübe tarzı evlerden ibarettir.. Bu minyatür binalar, fakir, kale hizmetlileri ve askerler tarafından, 16’ncı yüzyılda yapılmış. Burası ilk yapıldığında, kaleyi korumakla görevli atıcıların yerleşmesi için yapılmış, ancak atıcıların sayısı fazla, alan küçük olunca, ortaya bu küçücük kulübeler çıkmış.

Zamanla, bu evlerde yaşayan atıcıların yerlerini: zanaatkarlar, simyacılar ve sanatkarlar almış ve sokak, 20’nci yüzyıla kadar yoksullara sığınaklık yapmış. Sokağın adı: Rudolf II yönetimi zamanında, burada yaşayan ve metalleri altına dönüştürmeye çalışan simyacıların hikayelerine dayanmaktadır.

Simyacılıkla bu birlikteliğine rağmen, bölgenin “Altın Patika” adı aslında simyacıların kendisinden değil de, bölgede yaşayan altın kuyumcularından gelmektedir. Cadde günümüze kadar süregelen güzelliğinin çoğunu, bölgedeki tüm harap binaların daha iyi malzemeler kullanılarak tekrar inşa edilmesini buyuran İmparatoriçe Maria Theresa’nın yaptırdığı çalışmalara borçludur. Franz Kafka’nın ve şair Jaroslav Seifert birlikte bölgede kalan en ünlü insanlar olmasıyla, 19. yüzyıl süresince cadde sanatçılara ve diğer yaratıcı akılların yuvası haline gelmiştir. Aslında Altın Patika yüzyılı aşkın sürede, döküntü ve harabeler bölgesi durumundan, günümüzde turist ticaretine yönelik olarak odaklanılan müthiş görkemli bir cadde olmaya dönüşmüştür.

Sokağın tanınmış sakinlerinden biri de 22 nolu evde bir süre yaşamış ve yazılarını yazmış olan Franz Kafka’dır.

Günümüzde Altın Yol’daki bu küçücük rengârenk evler restore edilmiştir ve sokak; hediyelik, el yapımı eşya satıcılarına ev sahipliği yapmaktadır. Altın Yol’dan doğu kapısına doğru ilerlenilen yol üzerinde görülebilecek yerler arasında Narodni Müzesi’ ne ev sahipliği yapan Lobkowitz Sarayı ve Siyah Kule (Cerná vêz) vardır..Giriş ücreti (altın yol gezisi ücrete tabidir..Ya kombine – 2 günlük Kale girişi dahil birkaç aktivite 250 Czk kısa tur, 350 Czk uzun tur satın alacaksınız, tek sokak giriş bedelli bir bilet varmı ?? ).Mevsime göre saat 09-16 yada 09-17 arası açıktır.

Yaklaşık 500 m. uzunluktaki bu yolu gezip ayni yoldan geri dönerek tekrardan Jirska sokağına dönelim..

Jirska sokağında göreceğimiz 2. alanımız ;

 

+ X 13 : The Highest Burgraviate (Nejvyšší purkrabstvi)/Supreme Burgrave´s House ;

Burası ; Lobkowicz Palace’ ın hemen karşısında, Yüce Burgrave evi olarak da bilinir..13 yy dan kalan gotik mimarlı ev sonraları restore edilerek günümüze kadar gelmiştir. Çek ve Roma krallarına ev sahipliği yapmıştır. Ön cephede girişte rönesans dönemine ait 4 adet semboller vardır. Burgrave dönemine ait, soylu kişilerin konakladığı ofis amaçlı kullanılmış bu kale yapısında bulunan alanda günümüzde Muzeum hraček (Toy museum Prague) – çocuk oyuncak müzesi vardır;

Antik Yunandan dünya ülkelerindeki oyuncak serisini (barbie bebek kolleksiyonu dahil) içeren bir müzedir. Günlük saat 09.30 / 17.30 arası kalıcı olarak açık olan müze ücreti : 2020 yılı → Aile (2 ergin  2 çocuk) 200,  tam 70 , 15 yaş altı-indirimli 50 Czk dır (Pražský hrad, Jiřská 4/6, 110 00 Praha 1 – Hradčany)( web ) ( video ). Müzenin bir bölümü ücretsiz gezilmekte..

Oyuncak müzesinden sonra Jirska sokağının sonlarına yakın alanda, taş kemerin üzerinde üçgen çatılı beyaz bir kule görülecektir..

 

+ X 11 : (Věž Daliborka) – Daliborka Tower ( kulesi ):

Bölge : Zlata Ulick – Prag kalesi ✵ Ulaşım : Metro line A – yeşil hat ve Tramvay 22  < Malostranska >

Konik çatılı 15 yy kulesi dış duvarında kral arması ile tanınır. Hapishane olarak kullanılmış olan yapı adını ölüm cezasına çarptırılan şövalyeden almıştır. Daliborun hikayesiyle anılır. Günümüzde cezaevi, işkence aletleri sergilerine müzelik yapar..

Kuleyi görüntüledikten sonra, Taş kemerlerden geçtiğimizde, Jirska sokağınının küçük bir meydanda sonlanacağı, Prag manzaralı küçük bir alana çıkacağız.

jirskaend

Taş kemerin üzerindeki kule ; Black Tower‘dır. 1135 te kale sur kapısı doğuda inşa edilmiş. 1541 kale yangınında duvarlar yanmış ve uzun süre siyah renkte kalmış ve bu ismi almıştır (tarihte cezaevi konumundadır).

 

Bu meydan bize tepeden Pálffyovská zahrada ve Fürstenberk Garden ve Prag manzarasını sunacaktır..

Bu meydanın hemen yanı başında iki Çek askerinin nöbet beklediği alanda bir saray bulunur.Burası Kale’ye ulaşımdaki 4. giriş kapısıdır ( Gezi haritası 4 no’ lu alandan Kale’ye giriş) ..

Old castle steps – Eski Kale merdivenlerinin (Malostranka’ya gidiş – yürüme yolu başlangıcı) başladığı yerdeki bu Saray “Lobkovvicky Palac” dır.

 

+ X 19 Lobkowicz sarayı / Lobkovvicky Palac :

Lobkovvicky Palac

* sağdaki yapı, Black Tower

Bölge : Jirska 3 – Prag kalesi ✵ Ulaşım : Metro line A – yeşil hat ve tramvay 22 < Hradcanska >  ✵ Ziyaret : Salı – pazar saat 09-17

 

Prag Kalesi kompleksinin bir parçasıdır. Komünist baskılara rağmen tarihinde önemli eser ve anıları olan Lobkowicz ailesi 2002 yılında sarayın kullanımını geri almıştır. Restorasyonlar sonrası günümüzde Saray, kapsamlı olarak Lobkowicz aile koleksiyonlarından alınan sergilerle bir müze olarak halka açıktır. Saray ; Ailenin mal varlık ve tarihi belge ve eserler yanında, görkemli eski ana Resim Sergisi dahil 12-20. yüzyıl sanat eserlerini barındırır. Brueghel Elder, Velazquez ve diğer kişilere ait silah koleksiyonu, müzik aletleri ile Mozart ve Beethoven imzalı müzik yazmaları buradadır..

Saray, Jaroslav tarafından 16. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Tarihte saray, 1618′ deki protestan isyanında Katolik olan bakanının pencereden atılmasıyla ünlenmiştir..Sarayın mermer salon ve balkonları görülmeye değerdir. Saray Kale kompleksinde olsa bile, gezi ve müzesi için ekstra ücret gerektirecektir. Ziyaret : günlük saat 10 – 18 arası açık olup, saat 13′ te de klasik konserlere ev sahipliği yapar.

Hradcany tarihinde büyük yangınlar geçirmiştir. Burada sonradan yapılan saraylardan biriside bu saraydır. Günümüzde Saray Ulusal müzenin bir bölümüdür. Belge resim, silah mücevher, heykel ve cam işlerinden oluşan kalıcı sergileri vardır.

Lobkovvicky sarayının bulunduğu bu meydandan ; The Old Castle Stairs (Stare zamecke schody) – Kale Merdivenlerini kullanarak (yaklaşık 120 adet, 200 m. lik) yürüyerek, Kentin Mala Strana (Küçük Mahalle) semtine ulaşırız (Metro line A – Malostranská‎ istasyonuna )

praguecastle_entryalternatif_map

Bu merdivenler yaz günleri yol boyunca , satıcılar , mini cafe ve restoranlar ile canlı ve hareketlidir.Aşağıya inince Kale bölgesini terk edeceğiz..

Merdivenlerin sonu sizi ” Pod Bruskou ” caddesine çıkaracaktır.

Caddeden yaklaşık 250 m. sonrası, sağ yönde metro istasyonunda olursunuz (Malostranská).. Artık Kale gezi başlangıcındaki ayni bölgede, yani Mala Strana (Küçük Mahalle) sınırlarındayız ( Gezi haritası 6 no’ lu alan ).

Old Castle Stairs (Stare zamecke schody) merdivenli sokağın sonlandığı, karşı alanda : Pod Pruskou caddesi üzerinde, Çek Jeoloji Hizmetleri merkez binasını (Česká geologická služba) göreceksiniz (Klárov 131/3 118 00 Praha-Malá Strana )(ortasında saat kulesi olan beyaz bir bina). Burası, hem metro hemde tramvay durağının yanı başındadır (Malá Strana)..

 

PARAG KALE KOMPLEKS GEZİMİZİ SONLANDIRMIŞ BULUNUYORUZ..

 
 

Kale bölgesinde, kompleks yapıya dahil bir kaç gezi alanı daha vardır. Ben gezimde bu alanlara gidemedim. Ancak teorisi ile az da olsa sizlere bilgi paylaşımı sunacağım..

 

Sayfa başındaki Prag Kalesi Kompleks Haritasındaki numaralandırma ile ;

+ X 14 Gardens of Prague Castle (Zahrady Pražského hradu) – Prag Kale Bahçeleri :

kale bahceleri

Prag kalesinde ; 2 ‘si kuzey (Royal ve Terrace of riding school gardens), 3 ‘ü güney (Paradise, Hartig, Ramparts gardens) ve 1 adet (Bastion garden) batı olmak üzere 6 bahçe bölümü vardır.

** bahçeler : nisan – ekim, saat 10 – 18 açık

 

 

+ X 14 a Royal Garden (Královská Zahrada) / Kraliyet bahçesi :

Bölge : U Prasneho mostu – Prag kalesi ✵ Ulaşım : Metro line A – yeşil hat < < Malostranska, Hradcanska > ve Tram 22 <Malostranska> ✵ Ziyaret : mayıs –ekim hergün / 10 -18

1535 te kral 1. Ferdinand için düzenlenmiştir. Eski üzüm bahçesi günümüzde botanik bitki bahçesi durumundadır. Tarihte bu alana eğlence amaçlı binalar yapılmıştır. Bunlardan biride Královský letohrádek (Royal Summer Palace) dir. Bu saray bir zamanlar rasathane olarak kullanılmıştır. Yine bu alana sonraları Ball Game hall inşa edilmiştir. Kraliyet bahçesi en iyi korunan bahçe olup ,baharda lale ve çiçeklerle kaplı alanları ile iyi bir gezi alanını oluşturur. Bahçe girişinde bu gün için restoran olan asalanlı saray vardır.

 

+ X 14 b Garden on the bastion :

 TheGardenontheBastion

 

+ X 14 c Paradise garden :

 

+ X 14 d Hartig Garden (hartigovska zahrada) :

 hartigovska_zahrada

 

+ X 14 e Rampart Garden :

 ramparts garden

 

+ X 15 : Prague Castle – Riding School (Jízdárna Pražského hradu)

pragkalebinicilikokul

17.yy sonlarına doğru soyluların at yarış ve binicilik amaçla kullandığı alandır (haritadaki 1 numaralı kale giriş seçeneğini kullananlar burayı görebilirler – tram no. 22 – Prazky Hrad üzerinden -).

 

+ X 16 : Ball Game Hall (Míčovna) (kale oyun salonu )

Ball Game Hall

1560 ‘larda oyun oynama amaçlı yaptırılmıştır.

 

+ X 17 Kralovsky Letohradek – Belveder / Belvedere Yazlık Sarayı – Summer Royal Palace :

belvedersaray

1.Ferdinandın karısı için yaptırdığı saraydır (Kıraliyet yazlık sarayı). İtalyan tarzı Rönesans yapılarındandırÖndeki geometrik bahçe içinde şarkı söyleyen çeşme vardır. Ses, havuza düşen su sesinin yankısıdır (Singing çeşmesi). Tram no 22 yi kullanarak buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz (Královský letohrádek‎ durağı) (Burası kale girişindeki 5. giriş seçeneğidir)

 

+ X 18 : Former Prezident´s House (bývalý prezidentský domek) / eski Cumhurbaşkanlık konutu :

kale.Presidential House

Kale bahçeleri arasında bulunan bir konuttur. 1938 den – 1990 a kadar başbakanlara hizmet vermiştir.

 

* sonraki sayfa ; Mala Strana & Old Town Square – Mala Strana diğer bölge gezi alanları & Eski şehir (Old Town)..

 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Prag  ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir