Salzburg (Avusturya) Gezisi.1

 
 

SALZBURG GEZİ NOTLARI

(Genel Bilgiler)

 
 

Salzburg, Avusturya‘nın kuzeybatısında bulunan ülkenin yaklaşık 150 bin nüfusa sahip dördüncü büyük şehri. Alp Dağları’nın eteklerinde kurulmuş bir Avusturya eyaleti aynı zamanda da bu eyaletin başkentidir. Şehir Almanya sınırında yer aldığı için hem Alman hem de Avusturya kültürünü barındırmaktadır. Yeşil bahçeler ve barok mimarisi kusursuz bir uyumu oluşturur. Kent, Alpler’in kuzey sınırına yakın olan Salzach Nehri’nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin ortasından geçen Salzach Nehri tarih boyunca yakındaki bölgelerden çıkarılan tuzların taşınmasına vesile olduğundan kent, “Tuz Kalesi” olarak da anılmaktadır. Kuzeyi geniş düzlüklere sahip iken, Salzburg’un güneyindeki dağlar bir tezat oluşturur. Yaklaşık 2000 metre yüksekliğindeki “Untersberg”, şehir merkezine 16 km. mesafede bulunur.

Salzburg, Münih’in 150 km. doğusunda, Slovenya’nın Ljubljana kentinin 280 km. kuzeybatısında ve Viyana’nın ise 300 km. batısında yer alır.

Dünyaca ünlü besteci “Wolfgang Amadeus Mozart”  1756’ da Salzburg’da dünyaya gelmiş ve bu şehirde yaşamış olması nedenli  Salzburg’un her köşesinde Mozart’ın izlerini görmeyi mümkün kılar.

Mozart’ın 27 Ocak’taki doğum günü kutlamak amacıyla Salzburg’da her yıl “Mozart Müzik Festivali” gerçekleşiyor. Eğer klasik müziğe ilginiz varsa 24 Ocak ve 3 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek Mozart Müzik Festivali’ne katılabilirsiniz. Bu tarihlerde gerçekleşen Salzburg turları müziğin ve eğlencenin en keyifli olduğu dönemlerde gerçekleşiyor, unutmayın.

Yine Salzburg’da her yaz düzenlenen 20 Temmuz-30 Ağustos arasında 40 gün boyunca yapılan festival bir çok yıldızı ve ünlü ismi ağırlamakta. Klasik müzik konserleri, operalar ve tiyatro oyunları değişik ülkelerden onbinleri Salzach nehri kıyısındaki bu kente çeker.

1965 ABD yapımlı Broadway müzikalinden uyarlanmış film “The Sound of Music” – Neşeli Günler ; bir yıl sonra Akademi ödüllerini toplayınca film müziği eşliğinde 1967 sonrası Salzburg’ da turistler için en popüler kültür-gezi destinasyonlu rehberli tur haline dönüşmüştür. Günlük, yaklaşık 4 saat süreli, İngilizce rehber anlatımlı şehir merkezi ve çevre gezili turun ücreti 60 € dur (2023).

17. yy’ da İtalyan ve Avusturyalı mimarlar tarafından yeniden barok mimari ile inşa edilmiş olan şehir 1996 sonrası UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil olmuştur. Şehir merkezli Kapitel platz ve kentin sembolü Avrupa’nın en büyük ortaçağ kalelerinden birisi olan Hohensalzburg Kalesi meydana tepeden bakan turistik mekanların başında gelir.

 

Kısa tarihçe ;

Tarihi “Kutsal Roma” İmparatorluğu’nun bir parçası olarak başlayan ve günümüzde Almanya sınırlarındaki Münih – Bavyera’ ya yakın bir bölgede bulunan Salzburg 14. yy’ da bağımsızlığını kazanmış ve piskoposluk altında yönetilmiştir. Kent tarihinde 1805’ te Avusturya İmparatorluğu bünyesine girer. Ancak kısa süre sonrası  Avusturya’nın  yenilgisinin ardından tekrardan  Bavyera Krallığı yönetimine geçecektir. Ve 1816 tarihli Münih Anlaşması sonrası Salzburg, Avusturya’ya yeniden iade edilir.

 

Salzburg’ a Ulaşım ;

Ülkemizden haftanın farklı günlerde 4 sefer seçenekli, THY ile doğrudan yada yine ayni şirket yanında, Pegasus hava yolları ve diğer havayollarından direkt veya bağlantılı Viyana üzerinden yaklaşık 3 saat süreli olacak tren seyahati sonrası  Salzburg’ a gidebilirsiniz.

Ayrıca buraya  yakın Avrupa kentlerinden tren, özel araç, otobüs ile ulaşım seçenekleriniz de  mevcuttur.

Avrupa’ da kent’ e en yakın, rahat ve uygun ulaşım fiatı ile ulaşım imkanını sunacak olan şehir Almanya – Münih’ tir.

Alman demiryolu (DB) işletmesiyle Münih Ana tren garı (HBf) kalkışlı gün içinde oldukça fazla sefer sayılı Bölgesel / Regional trenler (RE,RB..) ile yaklaşık tek yön 25 €  – 2. sınıf bilet ücreti ödeyerek 2 saat’ te Salzburg ana tren gar’ ına ulaşırsınız.

** Münih şehir ulaşımını da içine alan “Bavyera Ticket” in  özellikle 5 kişiye kadar olacak  gruplar için Salzburg’ a daha avantajlı imkan sunduğunu unutmayın! (DETAY için bakın.1) (DETAY için bakın.2).

 

Hava yolu ile ulaşım : 

Şehir merkezine (gidilecek merkezi konumlu en yakın olan iki merkeze) sadece 4 – 10 km. uzaklıkta bulunan Salzburg’ daki W.A. Mozart Havalimanı (SZG) (web) , Avusturya’ nın en büyük ikinci havalimanıdır. Buraya Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Köln-Bonn, Frankfurt, İstanbul ve Londra üzerinden direkt uçuşlar vardır.

Salzburg Havalimanı’ nın iki terminali vardır ve kompakt, rahat tasarımlıdır (Terminal Haritası).

Amadeus terminal 2, kış aylarında cumartesi günleri daha fazla sayıda charter uçuşunu barındıracak şekilde tasarlanmıştır. Yılın geri kalanında etkinlikler için de kullanılır. Ana terminal 1 numaralı olandır.

Alandan şehir merkezine doğrudan ulaşan bir demir yolu ağı-metro  yoktur!

Salzburg’un tarihi şehir merkezine ve ana tren garına Salzburg Havaalanı’ndan 20-25 €  bedelli taksi veya halk otobüsü ile sadece 15 dakikada ulaşılabilir (2023).

Salzburg havalimanından 10 numaralı (Sam yönüne – Mozarts Geburtshaus/Mozart’ın doğduğu ev) (Salzburg Airport – Salzburg Ferdinand-Hanusch-Platz) ve 2 numaralı (Obergnigl yönüne – Ana tren garı) (Salzburg Airport – Salzburg Hauptbahnhof )  troleybüs hatları sırayla 15 ve 25 dakikada sizi Salzburg’un eski şehir merkezlerine götürecektir.

Sabah 07.00, akşam 22.00 saatleri arası, 10-20 dk. aralıklar ile kalkan otobüs/Troleybüs bileti :  online/otomat bilet makinası* alımlarda tam bilet olarak : 2.10 €, şoförden** alımlarda 3 €’ dur. Ayrıca; Ulaşımda alandan da geçerli olacak 24 saat geçerli “günlük bilet” alarak şehir merkezine ulaşabilirsiniz (4.5* – 6.40 ** €). Ulaşımınızı isterseniz ; Salzburg Card ile de sağlayın – tüm toplu taşıma araçları + Kale çıkışında  Funiküler / Cable Railway  dahil (detay aşağıda).

 

Salzburg’ da Şehir İçi Toplu Taşıma (2023) :

Salzburg’ da genel olarak toplum ulaşım otobüsler ve troleybüsler ile gerçekleştirilmektedir. Kent için havaalanından ulaşımda yada şehir içinde  metro ulaşımı bulunmamaktadır!. Özel Otobüsler kendi duraklarına her 15 dakikada bir uğrar iken Troleybüsler de 10 dakikada bir gelecektir. Troleybüsler daha çok eski şehir dışına yakın  – uzak alanlara yolcu taşırlar.

Şehir içi ve şehrin etrafındaki turistik dağlara ve bölgelere sürekli çalışan otobüs hatları mevcuttur.

Ayrıca şehirde gece otobüsleri de hizmet sunar (detay.1) (detay.2).

Kent’ in merkez tren istasyonu şehrin içinde yer alır ancak Eski şehir (Alstadt) merkezi kısa bir süre yürüme mesafeli olacaktır (Tren istasyonu ve yakın çevresi görsel olarak sizi şaşırtabilir – sanayi alanı – bura mı Salzburg? der gibi olabilirsiniz!, beklenen şehir 15 dk. lık yürüme mesafesinde sizi bekliyor olacak).

S-Bahn tren hatları Salzburg’dan banliyölere kadar uzanan merkez dışı taşıma araçlarıdır. Ayrıca, bu hatlar ile  Freilassing ve Berchtesgaden (Almanya) dahil olmak üzere en yakın şehirlere de gidebilirsiniz.

Ayrıca, POSTBUS banliyö taşımacılık sistemi de bulunur. Salzburger Verkehrs Verbund işletmesi tarafından çevredeki topluluklara düzenli seferler düzenlenmekte ve çeşitli otobüs şirketleri tarafından işletilmektedir. Salzburg kentindeki merkezi duraklar Ana tren istasyonu ve Mirabellplatz’ dır.. Sistem bir Bölgesel Otobüs işletmesidir.

Bu arada ; Çoğu kentsel ulaşım hattının kesiştiği Salzburg’daki en önemli iki ulaşım merkezi Mirabellplatz ve Ferdinand, Hanusch Platz‘dır.

➛  Salzburg’ ta ayrıca S1-11 Lokal tren hattı bulunur. Hat ve güzergah bilgileri için – Bakınız

  Funiküler (Kale çıkışında bu kullanılır) Bilet bilgisi için bakın

  Ulaşımda bir de “Mönchsberg lift” taşıma sistemi var.  Bu araç sizi “Mönchsberg Modern Sanat Müzesine” ulaştıran araçtır. Anton-Neumayr-Platz bölgesinde bulunan bu asansör sistemi, 60 m. yükseklikteki müze alanına sizi 30 sn. de ulaştırır (tam bilet : 2.90 €  //  6-15* yaş : 1.40 €)(çift yön 4.20 – 2.10* €).

Müze girişi + lift taşıma bedeli : tam bilet 15 €, indirim : 10 €’ dur.

 

Bir not : Yalnızca eski şehir ve kent için önemli turistik alan gezinizi rahatlıkla yürüyerek yaparsınız, 2 gün ve fazlası kalacak & kale, tepeler yada yakın bölge gezileriniz ve de müzeler (özellikle Salzburg Card) olacak ise, günlük yada haftalık seçenekli toplu taşımayı,  düşünün!

Toplu taşımada  standart bir bileti uygulaması vardır. A noktasından B noktasına gitmek için, hatları değiştirmeniz gerekse bile sadece bir bilete (bir saat süreli single bilet) ihtiyacınız olacaktır (transfer-bağlantı dahil). Salzburg merkezi ve yakın çevresi nispeten küçük bir kasabadır ve merkezi şehir içinden bir uçtan diğerine  geçmek bir saatten fazla sürmez.

 

Kent  için Toplu Taşıma – Biletler – Tarife bilgilerine buradan ulaşın.

   Genel ulaşım-Araç ve Seyahat bilgilerine buradan ulaşın

 

  Şehir içi güzergahlı Hop On Hop Off otobüs gezi bilgisi için buraya bakın.1

  Şehir içi güzergahlı Hop On Hop Off otobüs gezi bilgisi için buraya bakın.2

Sarı ve mavi hat, toplam 18 duraklı gezi güzergahını 13 dil (TR yok!) seçenekle 1-2-3 günlük seçeneklerle gezin. İster 2 hat birlikte ister tek hat alternatifi ile. Detaylar üstteki linkte bulunmakta.

 

 

Biletler & Tarife (2023)

Salzburg için toplu taşımada – ulaşımda kabaca 3 bölge tanımlanabilir.

  • Kentin merkezi Eski Şehir – Alstadt toplu taşıma bölgesi – Çekirdek/Merkezi Salzburg 
  • Merkeze yakın bölgeler
  • Salzburg uzak – çevre bölgeleri

 

Bilet ve tarifeler için aşağıdaki linkleri kullanın ;

 buradan ulaşın.1

 buradan ulaşın.2

 buradan ulaşın.3

 

Bilet ücretleri; Bilet makinaları ve çevirim içi online alımlarda daha avantajlı olup, araç içi bilet alımları daha maliyetlidir.

Çekirdek – Merkezi Salzburg/ Alstadt – Eski şehir içi ulaşım bedelleri

Tek binişlik -Single Bilet ; 60 dk. geçerlidir, bağlantı sağlar.

Online – bilet makinası alımlarında Tam bilet : 2.10 € / indirim (6-15 yaş) : 1.5 € / kısa mesafe : 1.30 € / saat 09-17 arası kullanımlı tam bilet : 1.70  €’ dur. 

Araç içi alımlar : tam bilet 3 € / indirimli : 2.10 €’ dur.

Günlük Bilet – 24 saatlik :

Online-bilet makina alımlarında tam : 4.5 € / indirimli (6-15 yaş) : 3.10 €

Araç içi alımlarında : tam 6.40 € / indirimli (6-15 yaş) 4.5 € tutarlıdır.

Haftalık ve Aylık biletler : Tam bilet olarak, sırayla19 ve 59 €’ dur.

 

 Diğer bölge biletleri için buraya bakın-1

Zone 1-41 tarifesi :  buraya bakın-2

 

Tüm satın alınan ön biletler/makina-online, araçtaki ilk yolculukta onaylanmalıdır. 24 saatlik veya haftalık biletlerinizi ilk kullanımda araç içerisinde damgalatmanız gerekiyor. Biletsiz seyahat 85 € cezalıdır!

Biletleri tren istasyonlarından, duraklardaki makinelerden veya şehirde yaygın olarak görebileceğiniz üzerinde ‘Trafiken’ yazan kiosk’ lardan satın alabilirsiniz.  

Bilet ve ulaşım bilgilerine ; Lokalbahnhof’ taki (bodrum katı) Service Center Verkehr’den, Alpenstraße Service Center’dan veya Schallmoser Hauptstraße’deki Salzburger Verkehrsverbund’un müşteri merkezinden ayrıntılı detaylarını alabilirsiniz.

 
 

➛ Salzburg Card ;

Kent içi toplu taşıma sistemi dahil, turistik alan ve birçok müze için ücretsiz giriş imkanı sunan uygulamadır. Ayrıca Kale çıkışında hizmet sunan Funiküler için de ücretsiz ulaşımı sağlar.

1 mayıs-31 ekim yaz dönemi :

  • 1 günlük tam / 30 € ; 6-15 yaş : 15 €
  • 2 günlük tam / 39 € ;  6-15 yaş : 19.50 €
  • 3 günlük tam / 45 € ,6-15 YAŞ : 22.50 €

Kış Dönemi ; gün ve indirimlere bağlı olarak 2-5 € daha düşük bedel ödersiniz!

Daha fazla detay için bakınız.1  // bakınız.2

 
 

 KISA KISA …

  • Salzburg kültür ve müzik dolu olduğu kadar doğasıyla da ünlü bir Avrupa şehri. Avrupa’nın en yüksek şelalesi Salzburg’da yer alıyor. 380 metre yüksekliğindeki The Krimml Falls Salzburg’un en göz alıcı noktalarından biri. Salzburg’a yolunuz düşerse bu şelaleyi mutlaka görmelisiniz. 
  • Meşhur enerji içeceği RedBull Avusturya’nın Salzburg şehrinden. 1980 yılında Güney Asya’ya ziyarete giden Avusturyalı iş adamı Dietrich Mateschitz, oranın yöresel içeceklerinden çok etkileniyor ve Salzburg’a gelip RedBull enerji içeceğini üretiyor.
  • Salzburg turu boyunca şehrin yöresel içeceğinin bira olduğunu anlayacaksınız.  Avusturya’nın lezzetli biraları Salzburg’dan çıkıyor. Yoğun bir tadı olan Salzburg biraları ilk içişte sert gelse de zamanla tadını çok seveceksiniz.
  • Salzburg Avusturya‘nın kuzeyinde yer aldığı için üzüm bağları için uygun bir yer değildir. Bu nedenle Avusturya’nın geleneksel şaraplarını Salzburg’da bulmanız biraz zor. Bunun yerine Slazburg’da yetişen elma, erik veya armuttan yapılan ev likörleri bu şehirde oldukça yaygın.
  • Salzburg’da mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında Mozart’ın doğduğu ev geliyor. Bu ev günümüzde Mozart Müzesi olarak kullanılıyor. Makartplatz Meydanı’ndaki Mozart Wohnhaus yani Mozart Müzesi’ne 11,5 € karşılığında girebilirsiniz. İçerisinde Mozart’ın özel eşyalarından, ilk enstrümanlarına kadar birçok tarihi parçayı görmeniz mümkün.
  • Resmi kayıtlara göre şehrin %46’ sıİkinci Dünya Savaşı sırasında zarar görüyor veya yıkılıyor. 5 Mayıs 1945 yılında Salzburg tekrar özgürlüğüne kavuşuyor.
  • Salzburg’da yaşayan etnik azınlıklara baktığımızda Yugoslav göçmenleri ilk sırada yer alıyor. Daha sonra Almanlar ve Türkler geliyor. Şehirde yaşayan Türklerin sayısı ortalama 3.000 civarındadır.

 
 
** Sonraki sayfamız Salzburg gezi notları
 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

ANA Sayfa’ ya dön –

 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir