Salzburg (Avusturya) Gezisi.2

 

SALZBURG GEZİ NOTLARI (gezi tarihi mayıs 2023)

 

Daha önce de aktardığımız gibi özellikle merkezi Salzburg (eski şehir) ve yakın bölgesi normal yürüme temposu ile rahatlıkla 1 gün içinde gezileblecek büyüklüktedir. Örneğin kent’in “ana tren” garından nehirin karşı kıyısı tepede yer alan ve eski şehirin sınırında bulunan Kale’ ye (Kale funiküler biniş noktasına)  yürüyerek yaklaşık 35-40 dk. da ulaşabilirsiniz ve bu mesafe  2 km. kadardır. Doğal olarak çevreye bakarak, duraklamalı gezilerde ulaşımda bu süre çok daha uzayacaktır!. Müze gezileriniz hariç başka da bir destinasyon planınız olmayacak ise soluklanarak, bol fotoğraflar ile  eski şehir ve yakın çevresinindeki  bir çok turistik alanı tahmini 5-6 saatte tamamlayabilirsiniz. Kale içi geziniz bu süreyi beğeniniz ve oyalanmanıza göre belki 1-2 saat daha uzatacaktır. Gündüz gezerken, aynı zamanda, Salzburg’da sadece geceleri gerçekleşen özel etkinlikleri ve anları deneyimlemek için daha fazla fırsatınız olabilir (Geceleri hayalet turları düzenlenmekte)..Genelde kent için Araba kiralamanız tavsiye edilmez.

Aklımda iken, Salzburg’un coğrafik konumu ile güneşin yazın saat 21:00′ gibi, kışın ise 1.7-18:00 lerde battığını görünce şaşırabilirsiniz. Kent aktiviteleri yazın uzun süreli ve süreklidir.. Kışın hepsine şahit olamayabilirsiniz!

 

GEZİ DÖKÜMANLARIMIZ

 

Toplu Taşıma Araçları :

OBus / Troleybüs :  Renkleri farklı 10 hatlı ve 1-14 numara ile numaralandırılmış elektrikli otobüslerdir.  Şehir içinde aktif rol alırlar

 

Bus / Çevre dostu Otobüsler : Mor renkle işaretli 14 hatlı ve 20-21…35-151-840 numara ile numaralandırılmış otobüslerdir. Şehiriçi, yakın – uzak şehir bölgelerine yolcu taşırlar.

 

S- Bahn & Lokal Bahn: Salzburg için yerel ulaşım altyapısı programının  temel taşıtıdır. S1-2-3-4-11 olarak 4 farklı hat vardır. Yakın- Uzak bölge ulaşımını sağlarlar.

S_Bahn Hat-Güzergah haritası    buradan

 

Salsburg Funiküleri – FestungsBahn : Hohensalzburg Kalesi’ ne dik yamacı tırmanarak da çıkmak mümkün, gözünüz alırsa.. Anca kaleye çıkış ve panoramik Kale gezinizi bu araçla ucuza, yorulmadan yapın. Kale içi müzeler ücretelidir! dikkat..

Adres : Eski şehir – Festungsgasse 4, 5020 Salzburg

Tam bilet 3.5 €, 6-15 yaş : 1..30 € ; Çift yön bilet : Tam – 5.5 €, indirim : 2.10 €’dur. Grup indirimi vardır! (2023).

 

Bu bilgi ve belgeleri aldıktan sonra kenti gezmeye başlayalım.

Sıklıkla Salzburg’ a ulaşım ister doğrudan tren, ister uçak ile olsun ilk durak “Merkez tren garı” – Salzburg Hauptbahnhof  olacaktır. İstasyon, şehir merkezli olup küçük bir istasyondur. Çıkışta eski şehir ve yakın çevreye gidecek otobüs duraklarını hemen göreceksiniz. Gezi başlangıcı burası olunca ister 30-40 dk, 1.5 – 2 km. kadar yürüyerek, ister otobüse binerek (Otobüs no : 1-2-3-5-6..) ilk gezi alanımıza (Mirabell Palace) ulaşacağız.. 

 

Salzburg ana tren garı

Tren garı çıkışı

** H + Otel karşısında Gar içinde Turist İnfo. var!

 

Gar çıkışından kalkışlı otobüs durakları

Ana tren garından eski şehir yönüne yürüyerek gidecek isek ; Gar’ı arkamıza alarak önümüzdeki “Rainerstraße” caddesi boyunca (yaklaşık 800 m.  kadar) yürüyerek Tren rayları alt geçitinden   geçerek, caddenin sağ yönünde büyük peyzaj alanlı ünlü “Mirabel Platz- Mirabel Garten – Schloss Mirabell (Mirabell Sarayı’ na) ulaşırız.

 

Mirabell Sarayı ve Bahçeleri :

1600′ lerin başında  dönemin başpiskoposu “Wolf Dietrich” tarafından sevgilisi “Salome Alt” için nehrin kıyısına yapılmış olan saray, 1720’ lerde barok tarzda olacak şekilde  yenilenmiş. Tarihinde  bir yangın geçirmiş sonrası tekrar yenilenmek durumunda kalmış ve 18.  yy.  başlarında günümüzdeki neoklasik görüntüsüne sahip olmuş. Bahçe göz alıcı çeşmeler, güzel çiçek sergileri ve karmaşık heykellerle doludur.

İçerisindeki Melek Merdiveni aracılığıyla ulaşılabilen Mermer Salon dünyanın en güzel düğün salonu olarak nitelendiriliyor ve günümüzde düğün, konferans, ödül törenleri ve konserler için kullanılıyor. Sarayın bahçesi de saray  kadar ihtişamlı. “The Sound of Music” müzikal filminin (1965) bazı sahneleri de bu bahçede ve atlı çeşmesinin etrafında çekilmiş. Sarayda düzenlenecek bir etkinlik yok ise burası gezilebilmekte.

Park, Alp manzarasıyla çevrelenmiş Hohensalzburg Kalesi’ne kadar uzanan bir görüntü sunuyor.

Bahçe alanı çeşme ve heykeller ile süslü. Bahçede,dört elementi simgeleyen Ottavio Mosto’nun heykelleriyle süslendiği (ateş-toprak-su-hava, dört farklı figür grubundan oluşan) “Büyük Çeşme – Great Fountain” de fotoğraf çekmeyi unutmayın. Yine bahçede saray karşısına oturtulmuş aslanlar arası yer alan çeşmede  ; Beyaz mermerden yapılmış efsanevi kanatlı Pegasus‘u tasvir eden at heykel, heykeltıraş Caspar Gras tarafından yapılmış.

Saray’dan görüntüler

Saray ve bahçenin geniş çevresi ; Mozart vakfı Büyük Konser salonuna, Salzburg Kukla tiyatrosuna, Mozart Üniversitesine, Salzburg Devlet Tiyatrosuna eşlik eder.

Burada iken Mirabell sarayının (Mirabellplatz – meydanının) kuzey köşesinde cadde üzerinde “St. Andrew Kilisesi – Sankt-Andrä-Kirche” bulunmakta. 18. yy. neo gotik yapıda, iki kule içeren kilise yanında her perşembe günleri sebze-meyve pazrarı kurulmakta.

Şimdi yönümüzü yakın başka alana çevirlim. Sarayın bahçesinden dışarı çıkıldığında ulaşılan “Makartplatz” meydanında Mozart’ın ailesi ile birlikte 1773 ile 1787 yılları arasında yaşadığı ev bulunur.  “Mozart Wohnhaus – Mozart Rezidence içerisinde Mozart’a ait piyano, belgeler, mektuplar ve aile portreleri sergileniyor. Normalde müze giriş ücreti yetişkinler için 13.5 €, Kombine : 20 €,  6-15 yaş arası için 4 € , Salzburg Card ücretsiz.. detaylar için bakın

 

Mozart Rezidence

Mozart evinin hemen doğu yakasında Salzach nehri’ nin bu tarafında yer alan Kapuzinerberg tepesinde ağaçların arasında  yürüyüş yapmak isteyenler bu yeşil alana yönünü çevirebilirler.

 

Artık Nehri geçip karşıda yer alan asıl Alstadt – Eski şehir’ e girmek üzereyiz.

Bulunduğumuz alandan Eski şehir merkezine geçebileceğimiz ve nehir üzerinde yer alan birkaç köprü vardır. 

Eski şehir Rathausplatz meydanındaki Eski Belediye Binası (Rathaus), Mozart’ın doğduğu  evi, Katedral ve Kale güzergahına en yakın ulaşımı sağlayan “Staatsbrücke” isimli  köprü ve 100 m. kadar yakınında ve batısında yer alan, eski adı “Makartsteg” olan “Marko-Feingold-Steg” köprüsü olacaktır.. Bu son köprü de, gezi alanımıza yaklaşık ayni mesafe uzaktadır. Bu köprünün bir tarihi öyküsü vardır.

Salzburg şehrinde Salzach Nehri boyunca uzanan yayalar ve bisikletliler için tasarlanmış pitoresk bir köprüdür. 1904 yılında inşa edilen ilk yaya köprüsü, yakındaki Mozartsteg’e benzer tarzda iki sütunla desteklenen Art Nouveau demir bir yapıya sahiptir. Resmi olarak 18 Haziran 1905′ te halkın kullanımına açılmıştır. Bu köprüyü diğerlerinden ayıran şey, sevimli “Aşk Kilidi Köprüsü” olarak isimlendirilmiş takma adıdır. Yıllar geçtikçe her kesimden aşıklar tarafından korkuluklarına sayısız kilit takılmış olması ve bir görsel yaratmasıdır. Sembolik önemine ek olarak, Marko-Feingold-Steg, Salzach Nehri’nin ve pitoresk çevresinin nefes kesen manzaralarını da sunmaktadır.

Marko-Feingold-Steg köprüsü

Staatsbrücke köprüsü

 

Köprülerden birini kullanıp karşıya, eski şehir alanına geçeceğiz.

Eğer Staatbrücke köprüsünün tam karşısında yer alan şehir kapısı – kemer’den girecek olursak (Rathausbogen Brückentor – Stad torr) / Belediye bina kemeri ; girdiğimiz alan “Rathausplatz” meydanı olup, kentin eski Belediye binasının (Rathaus) yer aldığı Eski şehir girişimiz olacaktır (saat kuleli yapı – Rathaus).

İki köprüyü ortalayan alanda, “Belediye kapı” girişinden önce bulunan diğer kapımız da ; “Löchlbogen” – Şehir kapısı olarak isimlendirilir. Eski şehre bu kapı girişindeki meydanın ismi de “Hagenauerplatz” dır.

Hagenauerplatz & Getreidegasse ; Kemerli kapı girişi ile başlayan ve çok büyük olmayan  meydan tarihi önemi yanında, Mozart’ın doğduğu evin de bu meydanı çevrelediği sokakta bulunduğu için Salzburg’un en çok ziyaret edilen meydanlardan birisidir. Meydan ünlü alışveriş merkezli  Getreidegasse sokağına bağlanır. Sokak yaklaşık 250 m. kadar uzunluktadır. Salzburg’un en güzel caddesi ve alışveriş bölgesidir. İlginizi çekebilecek olanlardan biri, hala elle güzel ferforje tabelalar yaratan geleneksel bir metal işleme işletmesi olan bu sokaktaki Wieber Shop‘tur. Sokağın batı ucu en güzel yönüdür.


Hagenauerplatz (meydan) adını Hagenauer ailesinden alır. Aile, meydanın çevresinde binalara sahip olan zengin Salzburglu tüccarlar, bakkallar ve sanatçılardan oluşuyormuş. Büyük bestecinin doğduğu dönemde Mozart ailesinin de ev sahipleri imişler. Başlangıçta Hagenauerplat,  Löchlplatz olarak adlandırılmış ve şehir balık pazarının yeriydi. 

Hagenauerplatz’da birçok ortaçağ ve barok yapılar bulunmaktadır. Bu evlerin tipik özellikleri, iç avlulu uzun ve dar olan cephelerdir. İç avlular atları tutmak için kullanılmıştır. Ziyaretçiler ayrıca meydan ve caddede  eski dükkanların ferforje lonca tabelalarını da görebilirler. 

Meydanın karşısı ve Getreidgasse sokakığı üzerindeki (no. 9) sarı renkli bina; Mozart’ ın doğduğu ev ve müzesidir (Mozarts Geburtshaus).

Tarihin en büyük bestecilerinden Wolfgang Amadeus Mozart dünyaya gözlerini 1756’da bu sarı renkli binada açtı. Şimdi burası onun adına düzenlenmiş bir müzedir.  26 yıl bu adreste yaşayan Mozart ailesine ait bilgi, belge ve eşyaların sergilendiği müzeye giriş bilgilerini buradan temin edin.

Bir sonraki durağınız Mozart’ ın doğduğu evin doğu kıyısında yer alan  Alter Markt ve sonrası  şehrin en büyük meydanı olan Residenzplatz olacaktır.

Alter Markt : Salzburg’un eski kentindeki Eski Pazar Meydanı olup, 13. yüzyılın başlarında bir belediye ticaret ve pazar meydanı olarak düzenlenmiştir. Yüzyıllar boyunca önemli bir ticaret ve ulaşım merkezi haline gelmiş, 1873 ve 1927 yılları arasında meydan,  Ludwig-Viktor-Platz olarak adlandırılmıştır. Bugün için pazar, genellikle Orta Çağ’da kökleri olan görkemli şehir evlerinin bir topluluğudur.  Eski Pazar Meydanı’nın ortasında, 1488 yılında yapılmış eski bir  Pazar Çeşmesi duruyor (Floriani Çeşmesi). Günümüze ulaşan sekiz kenarlı çeşme, iki mermer basamakla çevrilidir. Çeşme sütunu Salzburg şehrinin armasını taşır. Tepesinde, 1734 yılında Josef Anton Pfaffinger tarafından yapılmış St. Florian von Lorch’un bir heykeli bulunur.

Salzburg’daki en küçük eski şehir evi meydanda (Alter markt no.10 a) , sadece 1,42 metre genişliğinde ve Café Tomaselli‘nin hemen yanında yer alıyor. Küçük ev, 19. yüzyılda bir sokak inşa edilerek inşa edilmiştir.

Cafe’ nin karşısında ünlü geleneksel Mozart çikolata küresi şekerlemesinin (MozartKugel) zincir mağazalarından  “Café-Konditorei Fürst” ün dükkanı bulunur (web). Küre tatlılar güzel de, TL‘ ye dönüşünce bedeli biraz bize tuzlu gelebilir. Ebadı mı? 2.5×2.5 cm. çaplı küre hayal edin.. tek 1 adeti yaklaşık 2 €.. Hediyelik, 4-6-9..25 adetlik ambalajlarda..

 

 

Buranın hemen bitişiği Salzburg’ un en büyük meydanına çıkacaktır..

Residenzplatz ;

** solda Salzburg müzesi, ortada Katetedral & DomQuartier

Salzburg Residenz Sarayı ; DomQuartier olarak isimlendirilen meydan bölgesi, Salzburg şehrinin kalbinde eşsiz bir kültürel mekandır. Muhteşem tarihi odalarda tarih canlanırken, içeride bulunan müze ve gezi turunuz  şehrin keyfini çıkarmanızı sağlayacaktır. DomQuartier’in tarihi mekan ve odaları, özellikle şehrin Barok tarihine odaklanan çeşitli koleksiyonlara da ev sahipliği yapıyor.

Bugün DomQuartier olarak bildiğimiz mimari kompleks, Benedictine – Aziz Petrus Manastırı ile birlikte bir zamanlar prens-başpiskoposların gücünün merkezi olan Salzburg Katedral’ i ve Residenz – (Residenz zu Salzburg)’ den oluşuyor. Tek bir giriş bileti ile ziyaretçiler dört farklı Salzburg müzesini hayranlıkla görme fırsatına sahip oluyorlar.

Residenz, Salzburg

Meydana yer açmak için geçmişindeki 55 ortaçağ binası yıkılmış. Residence Meydanı, İtalyan mimar Vincenzo Scamozzi’nin Maniyerist planlarına göre tasarlanmış.

DomQuartier’in tarihi odaları, özellikle şehrin Barok tarihine odaklanan çeşitli koleksiyonlara da ev sahipliği yapıyor. Prens-başpiskoposların eski resmi ikametgahının üst katında yer alan “Residenzgalerie“, ziyaretçilerin 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Avrupalı ressamların etkileyici sanat eserlerine hayran kalabilecekleri olağanüstü görünümdedir. Buna ek olarak, Katedral Kemerleri‘nin üzerindeki teras, Salzburg’un tarihi bölgesinin yanı sıra şehir dağlarının nefes kesen manzaralarını gözler önüne sermektedir. Katedral’ in ana avlusu dışında kalan tarihi alanlara giriş ücretlidir!

Meydanda küçük alanda “eski rezidanz avlusu” ve içinde zaman zaman sergilere ev sahipliği yapan bölümler bulunur (üstteki fotoğraf).

Bu mekanlar daha çok özel sergiler için kullanılıyor. Gotik’ten Barok dönemlere kadar bir çok sanat eserleri, hem Katedral’in kendisinden hem de Salzburg Başpiskoposluğu’ndaki diğer kiliselerden gelen parçalar ile sergileniyor. Aziz Petrus Müzesi’nde de; Aziz Petrus Başmanastırı koleksiyonlarından tutun, kutsal hazineler ve sanatsal şaheserlere kadar eserler sergilenir.

Salzburg Müzesi ve Rezidence Çeşmesi

Residence Çeşmesi, Salzburg şehrinin en güzel çeşmesi olarak kabul edilir. Ağız ve burunlarından su fışkıran  dört  at,  üç yunusun havuz tabanını dengelediği, üst bölümü de  trompet şeklindeki  deniz kabuğu üstünde yer alan belden yukarısı insan, belden aşağısı balık şeklinde, ayakları at ayağına benzeyen bir deniz tanrısı olan Triton betimlenmiştir.
Bugün Avrupa’nın en önemli barok anıtlarından biri olarak kabul edilir. Eser, İtalyan heykeltıraş Tommaso di Garone’ye atfedilir.

Meydan ; önemli spor karşılaşmalarını ve konserleri canlı izlemek isteyenlerin akın ettiği alan ayrıca eylül ayında St. Rupert Fuarı’na, noel döneminde ise renkli bir pazara ev sahipliği yapıyor.

Müzeler ; Temmuz /Ağustos, Aralık / Ocak ayları – her gün saat 10-17, diğer aylarda Çarşamba-Pazartesi saat 10-17 arası ziyarete açıktır.

Tam bilet : 13 €, Aile : 27 €, İndirimli – Öğrenciler : 5 €,  25 yaş altı gençler 8 €, 6 yaşından küçükler için de ücretsiz olarak belirlenmiş (2023) (Salzburg Card bir defalık ücretsiz).

 

Salzburg Katedrali – Salzburger Dom ;

Katedral ve Meryem heykeli

Katedral meydanı ve arka alanda tepede Hohensalzburg Kalesi

** Resimde sağ üstte tepesi görülen ; Aziz Petrus Manastırı – St. Peter’s Abbey’ dir!

 

Eski Kent’in kalbinde yer alan bu muazzam barok yapı, şehrin görsel olarak en çarpıcı iç mekanlarından bazılarına sahiptir. Salzburg Katedrali’nin dış cephesi Milano Katedrali’ninki kadar göz alıcı olmasa da içi adeta bir göz şöleni sunar. Salzburg Katedrali, Alpler’in kuzeyindeki kiliseler arasında nadir görülen beş orguyla da dikkat çekiyor.

Salzburglu Rupert ve Salzburglu Vergilius’a adanmış olan Salzburg’daki Roma Katolik Başpiskoposluğu’nun 17. yüzyıl Barok katedralidir. Aziz Rupert kiliseyi 774 yılında bir Roma kasabasının kalıntıları üzerine kurdurmuş, katedral 1181 yılında bir yangından sonra yeniden inşa edilmiş. 17. yüzyılda, katedral, Prens-Piskopos Wolf Dietrich von Raitenau yönetiminde Barok tarzında bugünkü görünümü almıştır. Son halini de 1959 yılında almıştır.

Alpler’in kuzeyindeki en büyük erken Barok kilisesi ve aynı zamanda günümüz Avusturya’sındaki en eski piskoposluktur. Katedrali çevreleyen barok meydanlar, Salzburg Festivaline ev sahipliği yapan alan UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Alanı olarak belirlenmiş.

Salzburg’da her yaz düzenlenen Kent festivali (20 Temmuz-30 Ağustos) bir çok yıldızı ve ünlü ismi ağırlıyor. 40 gün boyunca sahnelenen klasik müzik konserleri, operalar ve tiyatro oyunları 80 ülkeden yüz binlerce ziyaretçiyi Salzach nehri kıyısındaki bu kente çekiyor.

Katedralin karşısında da çok ilginç bir heykel kompozisyonu var. Üzerindeki heykel figürler ile bir küre üzerine oturmuş, Meryem Ana tasvir edilmiş olan oyma mermer ve dökme kurşundan yapılmış “Marian sütunu”. Kaidesinde dört köşede biri meleği, diğerleri şeytanı, bilgeliği ve kiliseyi temsil eden alegorik (bir kavramın semboller ile birlikte anlatma yöntemi – görsel sanatlarda) figürler bulunmaktadır. Ayrıca katedralin yakınında, şehri yöneten prens-piskoposların ikametgahı da bulunmaktadır. Katedral başta Mozart olmak üzere kentin birçok ünlü simasının vaftiz törenlerine ev sahipliği yapmış.

Residenzplatz’ta 1956-1958 yılında yapılan kazılarda 1598 yılında yıkılan geç dönem romanesk katedralin mezar alanı (Cathedral Crypt) ortaya çıkarılmış ve bu mezarlık şuan Salzburg Katedrali’ne yer altı tüneli ile bağlanarak ziyaretçilere açılmış konumdadır..

Konser mevcut değilse ve toplu ayinler yapılmıyorsa, ayrıntıları ve Katoliklik kültürü hakkında bilgi edinmek için kiliseyi sesli bir rehberle keşfedebilirsiniz.

Ulaşım : Troleybüs no. 1, 8, 10, 22, 23

Salzburg Katedrali; kasım, ocak ve şubat ayları pazartesi-cumartesi günleri arasında, 08.00-17.00 saatleri arasında açıktır. Pazar günü ise 13.00-17.00 saatlerinde hizmet vermektedir. Aralık, mart ve ekim aylarında pazar günü 13.00-18.00 arasında, diğer günlerde ise 08.00-8.00 saatlerinde açıktır. Bazı özel günlerde giriş ücretsiz.. Katedral hakkında / bakın

 

 

Salzburg Müzesi :

Tarihe ayrı bir merakınız varsa bu müzede Salzburg tarihi hakkında birçok detaylı bilginin yanı sıra sanat ve bilimle ilgili birçok şeye şahit olursunuz.  İkinci katta ise Antik Çağ kalıntıları sizi karşılayacak. Üçüncü katta da Salzburg’da yapılmış sanat eserlerinin sergilendiği bölüm var.

Residenzplatz’ ın hemen kuzey doğu kenarında Salzburg ile özdeşmiş Mozart’ ın ismi ile anılan bir meydan daha vardır.

 

Mozart Platz ;

Residenz ve Waag meydanlarının arasında kalan meydan, kent içi turların  başlangıç noktası gibidir. Sokak sanatçılarının renklendirdiği meydana bakan 5 numaralı binadaki turizm danışma ofisi bulunmakta!

Meydanda Mozart anısına bronzdan yapılmış heykel, Ludwig Schwanthale tarafından tasarlanmış. Heykel 1846 yılında, Mozart’ın eşi öldükten birkaç ay sonra meydana koyulmuş. Meydandaki sarı renkli kule yapısı “Salzburger Weihnachtsmuseum” Salzburg Noel Müzesidir.

 

Aziz Petrus Manastırı – Salzburg Başmanastırı / St. Pether’s Abbey :

Salzburg Katedral ve meydanın hemen güney batı köşesinde yer alır. Manastır 7. yüzyılda kurulmuştur ve  dünyada hala var olan en eski manastırı olarak kabul edilir. Etkileyici Hıristiyan mimarisinin yanı sıra, Aziz Petrus mezarlığı ve yer altı mezarları burayı turistik cazibe merkezi yapar.

696 yılında Worms Piskoposu Rupert tarafından yaptırılmıştır. Bugünkü Abbey Kilisesi 12. yüzyılda inşa edilmiş ve yüzyıllar boyunca birkaç kez yeniden şekillendirilmiştir ve bugün Romanesk, Gotik, Rönesans, Barok ve Rokoko tarzlarının unsurlarını birleştirmektedir. Tarihi ana org ve çeşitli şapeller özellikle ilgi çekicidir. Mozart ve Hayden, Aziz Petrus Manastırı ile yakından ilişkilidir. 1769′ da on üç yaşındaki Mozart, başrahip için Dominicus ayinini besteler ve birkaç yıl sonra Michael Haydn, manastır tarafından görevlendirilen Rupertus ayinini yazar. Bugün, St. Peter’s Stiftskulinarium restoranındaki Barok Salon ve Romanesk Salon, Mozart Akşam Yemeği Konseri gibi konser etkinlikleri için düzenli olarak kullanılmaktadır.

Buradan sonraki yönümüz yine Katedral’ in güney yönü bitişiğinde yer alan bir başka meydan olacak.. 

 

Kapitel platz :

Meydan & Hohensalzburg Kalesi

** Arka alanda Salzburg Katedrali & Müzesi

 

Salzburg gezilecek yerler içinde yer alan Kapitalplatz’ a Residenplatz’ dan yürüyerek ulaşılabiliyor. Hatta bu iki meydan halihazırda birbirine açılıyor. Kapitalplatz’ ın diğer meydanlardan farkı ortasında devasa altın rengi bir küreye sahip olması. Altın kürenin üstünde de ilgi çekici bir adam figürü yer alıyor. Halk arasında Balkenhol-Mozartkugel ismiyle bilinen Sphaera heykeli, alman heykeltraş Stephan Balkenhol’un eseri.

Bu altın toplu heykel 2002 yılında başlatılan bir proje kapsamında meydana yerleştirilmiş. Proje ile 10 yıl boyunca her yıl önemli bir sanatçı davet edilerek Salzburg için ikonik bir eser üretmesi istenmiş ve şehrin çeşitli yerlerine bu heykeller yerleştirilmiş. 

Buralarda iken yanı başınızdaki dar ve çok şirin tarihi bir sokak var, bir gezin derim : Goldgasse…

 

Bu meydanın hemen arkasında (Festungsgasse sokağı üzerinden)  kaleye çıkan funiküler / Festungsbahn var.

 

 

Ve Salzburg Hohensalzburg Kalesi’ ne gidiyoruz..

     

  • Öncelikle ; Kale ulaşımında dik yamacı yürüyerek çıkarım diyenler olabilir, eğer müzeleri ve Kale’ yi detaylıca gezerseniz oldukça yorucu olacaktır bu biline!
  • Kale Funiküleri (FestungsBahn) Hakkında ; Kale’ nin yamacında yol üzerinde  yer alır. Genel bilgiye buradan ulaşın.

Funiküler  (Festungsgasse 4- 5020 Salzburg) 10 dk. da bir çalışır, yaklaşık 440 m. lik rampalı güzergahı ( 200 m yükseklik) 1 dakikada kat eder.

Sezona göre : Ocak-Mart ve Kasım ayları (kış) saat 09.00-17.00 arası // Mayıs – Eylül (yaz) ayları 09.00-20.30 arası hizmet sunar.. Ara tarihler için web sayfasına bakın!

Tek yön bilet : Erişkin / 3.5 € , 6-15 yaş / 1.30 €  / 10 kişilik grupta kişi başı : 3 €  / +65 yaş / 2.40 €

Çift yön bilet : Erişkin / 5.5 €, 6-15 yaş / 2.10 € /  grup kişi başı : 4.90 € / + 65 yaş / 3.70 €’dur (2023).

Bu bedeller yalnızca seyahat içindir. Kaleye girseniz de müzeler ve bazı bölümlere giremeyeceksiniz!

Alternatif sunum / Temel &  Herşey dahil Kale girişi : Hohensalzburg Kalesi’ne girişlerde farklı bölümleri ziyaret etmek isteyenler için ziyaretçilerin ödemeleri gereken tutar değişiklik göstermektedir

Aşağıdaki tablolara bakın!

 

 

Hohensalzburg Kalesi’nin tamamen dolaşmak (All İnc.) isteyen yetişkinlerin 17.40 € ödemesi gerekmektedir. 6-14 yaş arası çocuklar için 6.60 € ücret talep edilirken, Temel (Bazic) giriş biletlerinde bu rakamlar ; 14 € ve 5.70 €’ dur.

Temel / Bazic bilet girişlerinde 6 destinasyon alanından,  2 si olmayacaktır!

Biletlere çift yön Funiküler ulaşımı dahildir!

 SalzburgCard aldıysanız giriş ücretsiz.

Kale Hakkında (video) ;

 

Hohensalzburg Kalesi sadece tarihi bir yer değil, aynı zamanda doğal bir nokta, mimari bir cazibe merkezi ve çeşitli müzelere ev sahipliği yapıyor.

11. yüzyıldan kalma Avrupa’nın en büyük kalelerinden biri olan Hohensalzburg Kalesi’nin duvarları, Mozart’ın Salzburg kentinin üzerinde pek çok yerden görünebilir olarak bir taç misali yükselmektedir. Kale, orta Avrupa’nın en büyük kalesi olup, günümüze kadar yapısal bütünlüğünü korumayı başarmıştır. Salzburg’un simgesi haline dönüşen bu kale, şehre ve çevresine 360 derecelik bir gözlem noktasında bulunmaktadır.  Kale, her yıl binlerce kültür ve tarih meraklısını ağırlamakta. Kale 250 m. uzunluğunda ve 150 m. genişliğinde görkemli büyüklüğüyle Festungsberg tepesinde yer almaktadır.

1077 yılında zamanın başpiskoposu olan Gebhard tarafından yaptırılan Hohensalzburg Kalesi, yapımının ardından zamanla değişimlere uğramıştır. Kalenin son halini alması ise 1500′ lerde tamamlanmıştır. Hohensalzburg Kalesinin günümüze kadar hiçbir düşman saldırısına geçit vermediği bilinir.

Günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır. Kale içerisinde tek bir müze bulunmamaktadır.

Kalenin içerisi aslında oldukça geniş ve çok sayıda bölümden ibarettir.. Küçük dükkanlar, kafeler, büfeler, şapel, müzeler, zindanlar ve işkence odaları var. Kalenin en ürkütücü bölümü demir tekerlekler, işkence aletleri, kelepçeler, ortada üstü demir parmaklıkla kapalı bir kuyunun olduğu ‘işkence odası’ dır. Ayrıca kale içerisinde bir de Kukla Müzesi (Marionette Museum) de yer alıyor. Kuklaların sergilendiği her bir vitrin aslında bir tiyatro sahnesi. Rembrandt, Brueghel ve Rubens gibi birçok ünlü sanatçının eserleri bulunduğu, Residenz Sanat Galerisi de Hohensalzburg Kalesi içinde sergileniyor.

Kale müzesinin ortaçağ odaları yanında,  360° nefes kesen manzaralar yer alır. Hatta Salzburg şehrinin büyüleyici panoraması ve görkemli dağ sıraları eşliğinde Panorama Restaurant’ta unutulmaz bir yemeğin tadını çıkarabilirsiniz.

 

Kale’ den Manzaralar

Kale içi Müze alanlarından

 

Kapitelplatz (meydanı) yakınında,18.yy. dan kalma kanatlı at pegasus figürlü heykeller ile süslü gölet ve çeşmesi olan mermer korkuluklu barok inşaat tipindeki tarihi “Kapitelschwemme” den Kale görüntüsü.

 

Salzburg’ un asıl turistik bölgesi buralardır. Eski şehrin karşı yakasında da mutlak güzel sokaklar, mekanlar bulunur..Destinasyonlar ve turist sıklığı bu yakada çok daha azdır. Buraları keşfetmek sizlere kalsın..

 

Salzburg’ dan kalan bir kaç kare

 

 

Kısaca ek hatırlatmalar ile konumuzu sonlandıralım..

  • Salzach Nehri boyunca gezinmekten daha iyi bir yolu var mı?..vakit varsa her iki yaka kıyısında yürüyün. Nehir üzerinde tekne turu sadece nefes kesici olmakla kalmaz, aynı zamanda Hagen ve Tennen dağlarının ve nehir kıyısındaki tüm gür yeşilliklerin ferahlatıcı manzaralarını sunar. Tekne yolculuğu Marko-Feingold-Steg yakınlarındaki Franz-Josef-Kai’de başlar ve yaklaşık 40 dakika sürer. Tekne, yaz aylarında yoğun sezonda saat 18:00’e kadar her saat başı hareket etmektedir. Salzburg Card için gezi ücretsiz!
  • Salzburg Eski Kenti manzaralı bir restoran arıyorsanız, Café Bazar veya Steinterrasse‘yi deneyin. Her ikisi de Franz-Josef-Kai’ye sadece 2-3 dakikalık yürüme mesafesindedir ve Salzách Nehri’nin yanında, Salzburg Eski Kenti’ne bakan açık oturma alanına sahiptir.

  • Tarihi 8. yüzyıla kadar uzanan Nonnberg Manastırı, Almanca konuşulan dünyada sürekli olarak var olan en eski rahibe manastırıdır.Nonnberg Manastırı’nda deneyimlenecek şeyler arasında, rahibeleri tarafından koro halinde Gregoryen İlahisi’nin söylenmesi gerçekten özel olanıdır. Manastır Katedral’ in 800 m. kadar güney batısında kalır.(Nonnberg Manastırı’nı ziyaret etmek bu güzergah için isteğe bağlı bir aktivitedir)..


  • Hohensalzburg Kalesi gibi, Hellbrunn Sarayı da görülmeye değer biryerdir

Hellbrunn Sarayı’nda zengin ve aristokratların zihinlerine fikir veren sanat eserleri, Salzburg folkloru hakkında sergiler, duvar resimleriyle dolu güzel salonlar, eşsiz çeşmeler ve daha fazlasını bulabilirsiniz. Hellbrunn Sarayı, kent merkezinden 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Saray, Prens-Başpiskopos Markus Sittikus için yazlık konut olarak 1612-1615 yılları arasında inşa edilmiş.
Hellbrunn Sarayı’na ulaşım, Eski Şehir’den #25 numaralı otobüsle sadece 25 dakikalık tek bir otobüs yolculuğu ile ulaşın.

  • Salzburg’da akşam yemeği yemek için en iyi yerlerden biri, Mönchsberg dağının tepesindeki Museum der Moderne’nin yanında bulunan M32 Restaurant’tır. Restoran, Salzburg Eski Kenti’nin panoramik manzarasının keyfini çıkarırken yemek yemenize olanak tanıyan açık havada oturma alanına sahiptir.

Biz : Katedral meydana yakın alanda “papagenoplatz” meydanında “Zirkelwirt” restoranında şinitzel yedik.. uygun fiat, doyurucu menü ve merkezi konumlu mekan idi (Pfeifergasse 14, 5020 Salzburg, Avusturya).

  • Birazda gastronomiden ; Tafelspitz (sebze ve baharatlarla et suyunda kaynatılmış sığır eti) gibi doyurucu yemekler ve Salzburg birasında et, turta veya ünlü Salzburg nockerln (soslu havadar sufle) gibi çeşitli tatlıları deneyebilirsiniz. İçecek seçenekleri de çeşitlidir: kendi bira fabrikasından taze bira, ev yapımı meyve suları..Tabiki Avusturya’nın ünlü Wiener Schnitzel (Viyana Şinitzeli) – “Şinitsel” ini ve Tart tatlısını (elmalı) unutmayalım.
  • Teknolojinin ve sanatın her türünün bir arada sergilendiği Hangar 7, Salzburg gezilecek yerler listenize alabileceğiniz belki de en sıra dışı mekân. 2003 yılında açılışı gerçekleştirilen müze, zaten çağdaş mimarisi ile kentin yeni simgelerinden biri haline gelmiş durumda. Wilhelm-Spazier-Straße 7a, 5020 Salzburg (Havaalanı yanında).

  • Çok eski zamanlardan beri, eski teknoloji kullanılarak şemsiyeler yapılmıştır: ahşap kulplu ve özel bir şekilde emprenye edilmiş kumaştan. Salzburg markalı bir aksesuarın fiyatı yaklaşık 200  €’ dur.

  • Salzburg’un Mülln semtindeki Mönchsberg’in eteklerinde, 1621’den beri bira üretiliyor ve daha sonra sosyal çevrelerde tüketiliyor (augustinerbier). 5.000 m2’lik kapalı oturma alanına sahip Bräustübl tavernası ve Bira Fabrikası, Avusturya’nın en büyüğüdür ve açık bira bahçesinde 1400 koltuk daha bulunmaktadır. Augustiner birasını şerbetçiotu, malt, maya ve su ile ve Saflık Yasasına sıkı sıkıya bağlı kalarak demlemek yaklaşık 12 hafta sürer. Mülln, Salburg’ un 3 km. kadar batısında yer alır.Toplu taşımada ; 2-4 numaralı troleybüs, 180-181 no.lu otobüs ve S2-3 – S-bahn trenlerini kullanabilirsiniz.

  • Leopoldskron Kalesi – Sarayı : Rokoko tarzında inşa edilmiş lüks Leopoldskron Kalesi, Salzburg’un güney kesiminde göl kıyısında yer almaktadır. Bu, 1736 yılında inşa edilen başpiskoposun eski ikametgahıdır. Kale, var olduğu yıllar boyunca, 1918’de ünlü Avusturyalı tiyatro yönetmeni Max Reinhardt tarafından satın alınana kadar birkaç sahibini değiştirdi. Yirmi yıldan fazla bir süredir, yönetmen binayı yeniden inşa ederek saygın bir görünüm kazandırdı. Ünlü Salzburg müzik festivali bu sarayda gerçekleşiyor. Salzburg’ un 7 km. kadar güneyinde, Leopoldskron göleti kenarında yer alır. 11 numaralı troleybüs ulaşımda yakınından geçecektir.
  • Anif, Salzburg yakınlarında, ilk verileri 8. yüzyıla kadar uzanan birkaç bin kişilik bir nüfusa sahip küçük bir kasabadır. Orta Çağ’da yargı merkezlerinden biriydi. Burada popüler bir cazibe merkezi de bulunmaktadır – “Su Kalesi” olarak da adlandırılan neo-Gotik tarzda inşa edilmiş antik Anif Kalesi. Dekorasyonu bir yunus üzerinde bir su perisi heykelidir. Bavyera Kralı III. Ludwig, Birinci Dünya Savaşı sırasında bu sarayda kalmış ve daha sonra tahttan çekilmiştir. Salzburg’ un yaklaşık 8 km. kadar güneyinde yer alır. Salzburg şehir otobüslerinin 25 numaralı hattı, Anif’i her 20 dakikada bir Salzburg şehri ve ana istasyona bağlar.
  • İsterseniz burada iken Bavyera Alpleri’nin kalbinde yer alan bir Alman kasabası olan Berchtesgaden, Salzburg’a sadece 25 kilometre uzaklıkta. Buraya gidin.
  • Avusturya – Halstatt

  • Ve..Hiç dağların kalbinde ve sakin bir gölün yanında yer alan bir masal köyünü ziyaret etmeyi hayal ettiniz mi? Hallstatt… Çarpıcı Salzkammergut Bölgesi’nde, Hallstatt Gölü kenarında bulunan bu büyüleyici köy o kadar büyüleyici ki Disney filmi Karlar Ülkesi’ne bile ilham vermiş. Pitoresk sokaklarında dolaştığınızı hayal edin, bir hikaye kitabına adım atmış gibi hissedeceksiniz. Ancak Hallstatt’ta güzel manzarasından daha fazlası var – dünyanın en eskisi olarak kabul edilen UNESCO Miras Listesi’ndeki tuz madenini de keşfedebilirsiniz. Salzburg’a 80 km..Günü birlik turlar mevcut.

 

 

*** Gezimiz burada sonlanmıştır..

 

 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

 ANA Sayfa’ ya dön –

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir