Amerika’da Otoyollar,Mola ve Dinlenme noktaları

 
 
 

Karayolları – Otobanlar ” Highway – US  İnterstate” hakkında ;

✵ Gezi tarihimiz 2014, güncel bilgiler 2019-20 yılına aittir! ✵

 

Bu link‘ten Kara yolu ile yapacağınız her tür ulaşımda (dünya üzerinde), şehirler arası mesafeler – otel ve uçak rezervasyonları vede iki nokta arasındaki en uygun ulaşım güzergah haritasını bulacaksınız ..

Aşağıdaki resimden haritalar üzerindeki karayolu ve diğer  trafik sembollerini inceleyebilirsiniz.

us-mapsembol

 

Amerika Birleşik Devletlerindeki karayolları ; Otoyol / HighWay yada bilinen adıyla İnterstate (eyaletler arası oto yolları) hakkında bilgi alın (web bilgisi için – tıklayın)..

Yapımına 1919 larda başlanmış ve günümüze kadar ulaşmış hali ile eyaletler arası transportu sağlayan bu karayolu şebekesi yaklaşık 65.000 mil uzunluğuna yaklaşmıştır.Otoyol yönü ; Kuzey-Güney- Doğu ve Batı olarak levhalar ile gösterilir.

I_90Usa

I_90_Rout_Usa
US – I 90 Otoyolu – Güzergahı

İnterstate 90,  0to yolu : ABD kıtasının , Batıda en uçta Seattle – Washington eyaletinden başlayıp doğuda en uçtaki  Boston- Massachusetts’ te sonlanan ve kıtayı ( yaklaşık 12 eyaleti ) batıdan doğuya doğru kesen bir kara yoludur.Toplamı  yaklaşık 3100 mil = 5.000 km dolayındadır. . Batı uçtan itibaren doğu yönüne doğru : Seattle, Chicago, Toledo , Cleveland, Buffalo, Albany, ve Boston şehirlerini içine alır..

Kıtaya ait tüm  İnterstate –  eyaletler arası otoyollar hakkında bilgi için ;

Link 1

Link.2

Link.3 ( Otoyollar ve şehirler – Güzergahlar)

Link.4 ( Michelin US High Way Haritası)

 

Hız Limit’leri :

Bu yollarda hız limiti eyaletlere ve kara yolunun durumuna bağlıdır. Washington DC  ABD’de sadece 55 mph gibi en düşük hız sınırına sahiptir,  en hızlı yolları kentsel otoyollardır. Teksas ABD’de en yüksek hız sınırına (85 mil/h) sahiptir → Genellikle Pickle Parkway olarak adlandırılan Texas State Highway 130 (SH 130) otoyoludur.Tüm eyaletler dikkate alındığında, ABD’de eyaletlere göre ortalama maksimum hız sınırı 69.8 mph (~ 70mph /112 km-h) dir.  Trafiğin güvenli bir hız ve trafik akışını korumasını sağlamak için, genellikle otoyollarda minimum 40 mph hız sınırı uygulanır.(1 kara mili = ~ 1.610 m dir).

Bazı eyaletler gece sürüşlerinde düşük hız sınırları uygular. Bunların uygulandığı yerlerde,  hız sınırı işareti →  beyaz işaret / siyah metinli gece hız sınırı olan yollar  için levhalanmıştır.

 

Karayolu Yolculuğunda & Otobanlarda ;  Dinlenme- Konaklama ve Yemek İhtiyaçları nasıl Giderilir?

Eyaletler arası uzun sürebilecek karayolu yolculuğunda dinlenmek amaçlı otel molaları vereceğiz. Genelde otel konaklaması geceleri tercih edilir.

Eyaletler arasında sınır zaten yoktur..kara yolunda ilerlerken eyalet değişimini anlamadan yapmaktasınız..Bir kaç yüz km., hatta daha kısa mesaflerle eyaletler arası değişimi yaşayacaksınız.. Her eyaletin girişinde o eyalete hoş geldiniz “Welcome  tabelası bulunacaktır.

eyalet_info

Ve hemen yakınında bir alanda, bazen otoyol üzerinde yada çıkışı olan bir alanda, bazen görevlilerin dahi olmadığı ofisler & tek katlı binaları göreceksiniz..Bu alanlarda WC vs. ihtiyacınızı karşılarken, içeride desk yada panolarda, küçük bilgi broşürleri, mini gazetecikleri  bulacaksınız.Hem eyalet için bilgi ( harita vs ) sahibi olursunuz hem de içlerinde özelliklle oteller için promosyon ve indirim kuponlarını temin edersiniz..O tür belge ve gazetecikleri sakın atmayın.. Gayet anlamlı olacak otel indirim kuponları olmakta..

Otoyol otelleri sıklıkla 2 – 4 ve 5 kişi seçenekli..Amerikada siz oda parası vereceksiniz (+ KDV- eyaletler göre % 10 – 15). Mütevazi ve kent merkezinin hemen yanı başında , 2 – 4 * otellerde ortalama günlük oda başı fiatlar 75 – 100 $ dolayında (sıklık ile 3-4 kişilik ücrettir)… bu fiata 5-6 kişi kalabileceğiniz oteller de vardır.. birde indirim kuponunuz varsa ücret daha da uygun olacaktır..WiFi internet, odada Cafe, sabah kahvaltısı (yeterli ve doyurucu oluyor) genellikle ücrete dahildir..

ABD iken biz toplamda  5000 km yol yaptık.. değişik eyaletlerde 6 gece konakladık ..memnun kaldığımız oteller zincirleri mevcut idi..

Bizim deneyimimizde olan bir otel zincirini sizlerle paylaşalım : Marriott oteller zinciri için tıklayın…Yada bu haritadan bulun.

 

MOLALAR & ARA ATIŞTARMALAR /RESTORANLAR HAKKINDA ;

Amerika’da kara yolu ile yapılan yolculuklarda hemen hemen her eyalet sınırlarında, oto yollarda neredeyse 75 – 100 km. aralıklarla bir restoran & marketler zinciri vardır..Amerika için özel (ki ben çok sevdim) alışveriş, ek gıda temini, restoran, kahvaltı, cafe & bar, oyuncaklar, market, dinlenme, birde hepsinde ayni mistik ortam ve dekorasyonu içeren bir restoran zinciri var (yemekler makul ücrette ve doyurucu)..

Cracker Barrel , Web :

Cracker Barrel Old Country Store ; Şirket, 1969 yılında Dan Evins tarafından kurulmuş Amerikan şirketidir.42 eyalette 620 mağaza ile hizmettedir ( 2012 ).Market ve restoranların çoğu oto yol çıkışlarına yakın konuşlanmııştır.

crackerbarrellogo

Bu logo‘yu gördüğünüz her yere uğrayın .. bir şey yemeseniz ve alışveriş yapmasanız bile bir bakın..Genelde hafta içi : 06 – 22 , cuma – pazar : 06 – 23 saatleri arası hizmete açık..Buradan en yakın mekanları bulun, yol tarifini alın . Buradan tüm bilgi ve harita-adreslerle beraber her bilgiyi mobil uygulamalara indirin..

Bu mekana ait bir anımız : 

Bu arada yol güzergahında atıştırmalık ; Mc Donalds, Sub Way, Kentucky (KFC), Pizza Hut vs. her şey de mevcut (oto yol ve çıkışlarında)..Aç kalma ihtimaliniz yok yani ! Zaten kara yolunda hangi mesafede, ne kadar sonra nelerin (petrol, beslenme, dinlenme vs.) olduğu uyarı levhalarıyla belirtilmekte..Kısacası karayolu seyahatlerinizde aç kalmak yok..!

uyarı_levha-US

 
 
 

– Amerika’da seyahat – Önceki sayfa –

 

– ABD/US ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir