Zürih Gezi Rehberi.2

 

ZÜRİH / ZURİCH

(devam)

 
 

Zürih Hava alanı (Kloten) – Şehir merkezi ulaşımı – 2024

 

-Ulaşım Araçları-

 

Havaalanı muhtemelen Avrupa’nın en iyi bağlantılarından biridir, bu nedenle Zürih Havaalanı’ndan şehre gitmenin birçok kolay yolu vardır. Zürih Havalimanı’nın şehir merkezine uzaklığı 13 km’dir. Yani konaklayacağınız yere ulaşmanız ortalama 20-30 dakikanızı alacaktır. Zaman kaybetmemek istiyorsanız, en iyi seçenek Zürih havalimanından özel transferinizi rezerve etmektir. Online olarak veya oteliniz aracılığıyla önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz. Zürih havaalanı transferleri için rezervasyon yapan oteller genellikle normal fiyata ek ücret eklerler. Özel transfer ile şehre ulaşmak, trafiğe ve otelinizin konumuna bağlı olarak yaklaşık 15-20 dakika sürecektir. Birkaç güvenilir şirket Zürih Havalimanı’ndan özel transferler sunmaktadır ve fiyatlar biraz değişmektedir.
 
 
Havaalanından Transfer & Araç Seçenekleri ;
 

1 • Taxi ile ulaşım : Alan taksileri gelen yolcu (arrivals) 1 ve 2 nin karşısında yer alır. 15-20 dk. sürebilen  yol, mesafeye göre ; en az 60 – 90 CHF dolayındadır. Taksimetre 6 CHF ile açılır ve Km. başına yaklaşık 3.8 CHF tutar (trafik açık ise ; 12 km – 50 CHF). Trafikte  3-5 dk  bekleme bedelini de düşünmelisiniz (+5 CHF). Bagaj makul ise ek ücret alınmaz.

** 7×7 taksi :  044 777 77 77 ; Web sitesi

 

2 Shuttle bus ile ulaşım : Havaalanından gidilecek Zürih bölgesine göre (A-B-C ..zone) yada şehir merkezinden diğer bölgelere göre değişken ücretlendirme sunar. 1 kişi 15 €’ dan – 44 €’ ya ; 2 kişi 17 €’ dan – 54 €’ misali yolcu sayısı ile artan bir tarife bulunur! 7 kişilik minibüsler ile merkezi konumlu otellere transfer imkanı sunulur..Her 30 dk da bir havaalanından – otele : saat 06.30-23.00 arası ; Otelden-Havaalanına ; saat 04.45-22.00 arası hizmet verirler (detaylar) …

 

Büyük otellerin hava alanı shuttle servislerini ücretsiz bulacağınızı da hatırlatalım (konaklamak şartı ile). Zürih havalimanı servis otobüsü ücreti 26 €’dur. Servisler havalimanından saatlik olarak hareket eder ve yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor. Önceden rezervasyon yapılması gerektiğini unutmamak önemlidir

 

3 • Bus/Otobüs ve Tramvay ile ulaşım – (*Havaalanı kalkışlı*) ← Hat ve Güzergah haritasına bakın :

16 lokal otobüs ve 2 adet tramvay hatları ile 10-60 dk. zaman dilimli Zürih şehir merkezi yada Glattal, Oerlikon, Winterthur gibi yakın yerleşimlere yolcu taşırlar. Ana terminaldeki alışveriş merkezi yakınında, check-in işleminin bir kat üzerinde yer almaktadır ve 2 ve 3 numaralı park alanında konumlanmışlardır (Zürih Havalimanı’ndaki modern kapalı otobüs ve Glattalbahn/Tramvay terminali, check-in alanına ve havalimanı tren istasyonuna doğrudan erişim sağlamaktadır ve ülkenin en büyük terminalidir).

Adres : Verkehrsbetriebe Glattal VBG*, Sägereistrasse 24 – 8152 Glattbrugg (VBG* / Züürih ulaştırma birimi olan ZVV adına toplu taşımadan sorumlu birimdir).

 

Kloten havaalanından “Fracht” durak kalkışlı 10 ve 12 numaralı Tramvaylar ; 7-15 dk. periotla kalkarak, yaklaşık 35-40 dk. yolculukla şehir merkezine ulaşır. 10 numaralı hat’ tın güzergahında ; İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Zürih (ETH üni.) ve Zürih Üniversitesi, şehir merkezinde de “Zurich HB” (ana tren garı) bulunur. Bu hat şehirin kuzey yönünden güneye doğru (merkeze) uzanmış tramvay hattıdır. 12 numaralı tramvay hattı ise, merkeze gelmeden kuzey Zürih bölgesinden yön değiştirip Zürih’ in kuzey doğusunda (Wallisellen) sonlanır (merkeze gitmez!). Kloten kalkışlı 510…-768 numaralı otobüs hatları sıklıkla Zürih’ in banliyölerine ve şehir merkezine uzak bölgeleri için sefer düzenler.

 

4 • S-Bahn veya Tren ile ulaşım : Şehir merkezine olacak en uygun ulaşım şeklidir. Yolculuk, yük ve valizin olması bir handikap yaratmayacaktır! Tren ulaşımına  alternatif başka bir ulaşım çözümü aramayın.

Zürih Havalimanı’ ndan Zürih Ana tren İstasyonu’na her gün sabah 5 ile gece yarısı arasında 5-10 dakikada bir tren seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca, S-Bahn / S2 ve S16 hatlarının yanı sıra çeşitli bölgesel trenler de konukları hızlı ve güvenli bir şekilde Zürih Ana İstasyonu’na ve dolayısıyla şehir merkezine 10-15 dakikada ulaştırmaktadır. Ters yönde ise şehirden havalimanına tren seferleri sabah 4.45 gibi erken bir saatte başlamaktadır.

Kloten hava alanı tren istasyonu ; Term A/B – Arrival 2 (gelen yolcu 2 terminali, Level/kat – 2 ‘ de bulunur – burası SBB Trenlerinin hareket noktasıdır).. Bir üst katta (level – 1) SBB ofisini bulabilirsiniz.. Ayni zamanda burası, “Check- in area 3” bölgesidir..

 

Kloten Havaalanından Zürih şehir merkezi Ulaşım Haritası (Tren-Tramvay-Otobüs)

 

Zürih’ te toplu taşımada ulaşımdan sorumlu ZVV işletmesi toplu taşıma – ulaşım açısından Zürih kentini bölgelere (Zone) bölmüştür (detaylar az sonra). Bölgeler (Zone)
 

ZVV ücret bölgesi (Zürih Kantonu ve 14 komşu belediye) içindeki tüm yolculuklar için bölge biletleri düzenlenir. Biletler, satın alınan bölgelerdeki tüm toplu taşıma araçlarında geçerlidir (Örnek: 110. bölge/zone – “Zürih şehri” biletleri : S-Bahn, tramvay, otobüs, Limmat teknesi, Polybahn, Dolderbahn ve şehir içindeki tüm bölgesel otobüsler için geçerlidir).

➢ Kloten havaalanı Zone 121′ de yer alır. Zürih şehir merkezi “Zone 110” dur ve iki bölge kabul edilir! Havaalanı bu durumda 3 bölgeli seyahat biletine tabi olacaktır (Zone 110 – 121)..

 

    • Tek yön-tek binişlik ulaşım bilet ücreti / Zone 3 için → 2. sınıf, tam bilet (16 yaş ve üstü) – 7 CHF / 6-16 yaş : 3.50 CHF ; 1. sınıf – 11.60 CHF, 6 yaş altı çocuklar ücretsiz iken, 6-16 yaş indirimli bilet 5.80 CHF’ dir. Biletler kısa süreli olup, geçerlilik 1 saat sonra bitecektir! (şehir merkezli ulaşım içindir). Tüm bölgeler / “All Zone” – * 7 üzeri bölge için bu tutar ; tam bilet 2. sınıf / 17.80 CHF, 6-16 yaş : 8.90 CHF tutar ve bilet 2 saat geçerlidir! (2024).
    • Ya da ; Zürih Kartını alıp  → havaalanı ulaşımı dahil sınırsız şehir merkezli diğer ulaşım imkanlarından, ücretsiz bazı müze ve ören yeri girişlerinden, restorant-mağaza indirimlerinden yararlanabilirsiniz. Zürih şehri ve çevresindeki bölgeler/zone olan ; 110, 111, 121, 140, 150, 154 ve 155 boyunca tramvay, otobüs, tren, tekne ve teleferikle sınırsız 2. sınıf / yada 1.sınıf seyahat için bu kartınız geçerli olacaktır. Günlük tam bilet uygulaması → 29 CHF (*ind: 19 CHF) ; 3 günlük  Tam bilet uygulaması → 56 CHF (ind. 37 CHF) bedellidir.  (* 5 yaş ve altı ; Free ; İndirim : 6-16 yaş)(Alandaki  SBB ve ZVV desklerinden, turist info merkezlerinden, bilet makinalarından, Tobacco shop’lar ve tramvay durakları / büyük otel önü satış merkezlerinden yada online olarak bu kartı temin edilebilirsiniz)(2019).

    Ayrıca programınızda ise ➢ ana tren garı bağlantısı ile : Berne (Bern), St Gallen, Lucerne, Basel, Lausanne (Lozan) ve Geneva’ya da şehirler arası bölgesel trenleri bulmak mümkün olacaktır ( online bilgi & bilet )

     

    ➢ Havaalanı – Kloten’de yer alan SBB – CFF FFS / Bahn Railway , bilet makinaları nasıl kullanılır?

    • Red (kırmızı) butona basın → Zurich HB ana istasyonu dahil şehir merkezi sınırları içinde ( zone 100 & 121 ) tüm toplu taşımada geçerli 1 saatlik tek yön biletinizi alın.
    • Yellow (sarı) butona basın → kısa mesafe – 5 durak –a kadar, lokal hat- 30 dk.lık biletinizi alın.
    • Blue (mavi) düğmeye basın →1 saatlik , 100-121 bölge biletinizi alın
    • Green (yeşil) butona basın → 1 günlük, 100-121 bölge biletinizi alın

    * Detay için ( pdf dosya – tıklayın ) (Güncel olarak kullanım ve paneller & tuşlar değişime uğramış olabilir!)

     

     

    Zürih’ te Şehir İçi Ulaşım & Toplu Taşıma :

    zrich_vbz

     

    Zürih’de toplu taşıma oldukça gelişmiş durumdadır. Şehrin pekçok bölgesini metro, otobüs veya tramvaylardan yararlanarak seyahatinizi güvenle ve konforla geçirebilirsiniz. Zürih Altstadt adı verilen tarihi şehir merkezindeki geziler için yürümek yeterli olacaktır.

    Düz bir alanda kurulu olan Zürih kentinde toplu taşıma ağı üst düzeydedir.

    Nüfusun az olması ve coğrafi yapının elverişliliği nedeniyle hemen hemen şehrin her caddesinde raylı sistem taşımacılık yapılıyor. Toplu ulaşımın gelişmiş olması nedeniyle kişisel araç kullanımının az olduğu şehirde taksiler de ulaşımda çok fazla yer kaplamıyor.

    Şehrin her yerine ulaşan tramvay hatları sayesinde şehir içi ulaşım çok rahat bir şekilde yürütülüyor.

    Ayrıca ; Sosyal hayatın vazgeçilmezi taşıma aracı da bisikletlerdir.. Birçok Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılan bisikletler, Zürih’ te de günlük yaşamın vazgeçilmezlerinden birisidir. Şehirde genellikle kadınların kullandığı bisikletler, trafiğin ayrılmaz bir parçası durumunda. Zürih’ te bisikletler için ayrılmış birçok park yeri bulunurken, şehrin tüm cadde ve sokaklarında bisiklet yollarının ayrılmasına da özen gösterilmiş.

     

    Kentte başlıca 2 toplu taşıma sistemi & işletmesi vardır.

    (SBB’ ye ek olarak, Verkehrsbetriebe Zürih “VBZ”, Zürih Taşımacılık Birliği’nin “ZVV” en büyük nakliye hizmetleri sağlayıcısıdır).

    ZVV ile “ulaşım yeri ve zaman” ve ağ dışında bir güzergah satın alırsınız. Bir ZVV bileti basılı bölgelerde tüm toplu taşıma araçlarında geçerlidir. Oysa ulusal ulaşım için (SBB) güzergah bazlı bileti sadece belirli bir güzergah ve sadece belirli bir ulaşım aracı için almış olacaksınız. ZVV ücret bölgesi (Zürih Kantonu ve 14 komşu belediye) içindeki tüm yolculuklar için sadece tüm toplu taşıma araçlarında geçerli bölge biletlerini düzenler. Tren istasyonları, tramvay ve otobüs duraklarında yer alan bilet makinelerinin üstünde ingilizce ve diğer dillerde kullanma kılavuzları mevcuttur.

    + Verkehrsbetriebe Zürich / Zürih Toplu Taşıma ŞirketiVBZ 

    + Zürcher Verkehrsverbund / Zürih S-Bahn Zürih Taşımacılık Şirketi →  ZVV

     

    Tramvay, otobüsler ve 30′ un üzerinde (S2.. -S42) farklı httı ile S-Bahn (demir yolu / raylı sistem-banliyö trenleri) ; Kentin trafik sorununu çözmüştür.

    ➢ Elinizde onaylanacak “çok günlü biletiniz” var ise bineceğiniz istasyon girişlerinde bileti onaylatmayı unutmayın !.

    Bununla birlikte tek gidişlik yada günlük biletlerde, tarih ve saat bilet alındığında belirli olduğundan (bilete alım sırasında işlendiğinden) bu biletlere ayrıca bir onay gerekmiyecektir.

    ➢ Otobüs ve tramvaylarda şoförler bilet satmamaktadır !

     
     

    Ulaşım Araçları

    a) Banliyö  tren hatları “S bahn” Hat haritası (+ Otobüs-Bot) ; S-Bahn ; sabah saat 5.30’dan gece yarısına (24.00) kadar işlemektedir.

    zurichSbahn

    S2 ile S42   olarak rakamsal ifade edilmekle beraber, tüm ardaşık rakamlara ait bir ağ hattı yoktur (S22-27-28-31-32 hatları yok!). Kentin diğer şehirler ve banliyö bölgelerine ulaşımı sağlayan demir yolu işletmesidir. Gayet rahat ve sessiz bir yolculuk sağlarlar..Trenler DTZ, 2 – 3. nesil çift katlıdır. Sıklık ile 20 – 30 , bazen 60 dk. periotlar ile kalkmaktadırlar.

     
    ** Zürih S- Bahn Hat ve duraklar listesi  ➢  bakın
     

    Kentte geceleri, S Bahn olarak, Nacht – S – Bahnen (SN) trenleri de hizmet verir → ZVV gece ağı sayesinde geceleri de tren ve otobüsle seyahat edebilirsiniz. Gece ağı Cuma ve Cumartesi geceleri, Cumartesi’den Pazar’a ve resmi tatillerde ve özel etkinliklerde saat 01:00’den sabahın erken saatlerine kadar çalışır. Hatların çevrimiçi zaman çizelgesinde “N” ile işaretlenmiştir. Araçlar da “N” harfi ile etiketlenmiştir (örneğin ; S7 yerine SN7 gibi). ZVV gece ağını kullanmak için geçerli bir bilet yeterlidir. Gece ek ücret uygulaması yoktur!

    ** Zürih S- Bahn  ( + otobüs) Gece Hat ve duraklar listesi  (Zürih şehir içi) ; ➢  bakın

     
     

    b) Kent içi Otobüsleri de   ayni saat diliminde çalışır. Havaalanından 15-20 dk periot ile 16 farklı yönde çalışan transfer otobüsleri haricinde ;  Mavi beyaz renkli ZVV toplu taşıma otobüsleri de ( ki çoğu elektrikli) – banliyö – uzak bölgelere yolcu taşırlar.


    ** Zürih City (Zürih merkez + Winterthur City/zone ; 110-121 )  S- Bahn & Bus Gündüz Hat ve Durak Haritası  ➢  bakın

    ** Zürih City (merkez)  S- Bahn & Bus Gece Hat ve Durak Haritası  ➢  bakın

    ** Zürih Winterthur City (Zone 110 -121)  S- Bahn & Bus Gece Hat ve Durak Haritası  ➢  bakın

    ** Mevsimsel otobüsler (Arlberg Express ) : Özellikle kış aylarında, Arlberg, Bludenz, Lech, Avusturya Stuben, Zurs & St Anton’ aya çalışırlar..(web – tıkla)

     
     

    c) 16 hatlı (tram no ; 2-3-4….20) tramvay’ lar kentte en tercih edilir ulaşım aracıdır. Hızlıdır ve S bahn ile bağlantı sağlarlar. Pek çoğu Hauptbahnhof / Zürih merkez tren istasyonuna transfer hizmetini görür. Turistik amaçlı gezilerimizde toplu taşımada büyük bir ihtiyacımızı karşılarlar.. Binişlerde kapı yakınındaki kırmızı butonlara basmak gerekir. Araçların duraklara geliş zamanları çok dakiktir. Dakikalık gecikmeler nadirdir. Durağa gelmeden önce iniş uyarı butonuna basmayı unutmayın..

    ** Zürih City (merkez)  / Tramvay ( + Otobüs & S bahn ) Haritası ➢  bakın

    ** Zürih City (merkez)  / Tramvay Hatlar & Güzergahları ➢  bakın

    ** Zürih City (merkez)  / Tramvay  ve S- Bahn (Banliyö Tren) ➢  bakın
     
     

    d) Şehir Ulaşımında ayrıca ; 2 adet füniküler bulunur. İlki ; (UBS Polybahn / Polybähnli) (Şehir merkezi centrum’ dan Üniversiteler / Zürih & ETH alanına, 3 dk. da yolcu taşır. Yıllık taşınan yolcu sayısı 2 milyonu geçer. 176 m. uzunluktaki rota ile daha yüksek rakıma tırmanılır. “Polybahn special” bileti biniş ve iniş istasyonlarından makinalardan 1 kişi için : 1.20 CHF, 6 kişi – grup olarak ; 7.20 CHF’ ye temin edilir. ZVV’ nin tüm bilet ve kartları geçerlidir. Saat 06.30- 21.00 arası çalışır). Diğer funiküler, Rigiblick funicular (Seilbahn Rigiblick) olup ; Zürih tramvay güzergahları 9 ve 10 ile Zürih troleybüs güzergahı 33′ ün hizmet verdiği bir alt istasyonu olarak, şehrin kuzey doğusundaki Zurichberg’e tırmanan hattır (Rigi Dağı – 1797 m. panoramasını sunar) (alttaki resim – UBS Polybahn funiküleri’ dir).

    funiculzurich

     
     

    e) Feribot taşımacılığı (The Horgen-Meilen ferry) :

     ** Zürih Feribot / bot ve diğer ulaşım araçları şehir içi ulaşım haritası  (buradan) ( Hat ; 3730-3731-3732-3733-3735) (Zurichsee/Zürih gölü üzerinde sefer yapan hatlardır) (Tarife-hat-bilet bilgisi – buradan)

    1932 de kurulmuş “Horgen-Meilen” feribot şirketi, araç taşır feribotları ile gölün iki yakasındaki yerleşimlere sefer düzenlenmektedir. Seferler & Bilet diğer bilgiler için – bakın

     
     

    f) Zürih & Bisiklet ;

    bisiklet

    Zürih’ te mayıs ayından ekim ayına kadar 20 CHF depozito bedeli ile ” ücretsiz ” bisiklet kiralanabilmekte..200 civarı kiralama alanı var. ( bilgi )

     

    g) Taksiler :

    Taksimetre 6 CHF ile açılır ve Km. başına yaklaşık 3.8 CHF tutar (trafik açık ise ; 12 km – 50 CHF). Trafikte  3-5 dk  bekleme bedelini de düşünmelisiniz (+5 CHF). Bagaj makul ise ek ücret alınmaz.  ** 7×7 taksi :  044 777 77 77 ; Web sitesi

     
     
     

    Kent içinde bir durak (Tramvay) :

    zurıich_tram_point

    Duraklardaki bilet makinalarında genelde bozuk para (metal) ve kredi kartı geçerli olmakta..Bu nedenle metal parayı yanınızda her daim bulundurmayı unutmayın!. Kağıt paranın işlem yapacağı bilet makinalarını her alanda bulamayabilirsiniz..Merkez tren garında bazı makinalarda kağıt para geçmekte..Ayrıca garda doğrudan hem bilgi hem de bilet alabileceğiniz ofis mevcut.. Bilet makinalarında dil seçeneği vardır (TR yok!), ancak bu bir sıkıntı yaratmamakta. Menüde bilet alternatifleri size sunulmaktadır.

    Şehir merkezli gezilerde yürümeyi severseniz, çok yorulmadan toplu taşıma aracını kullanmanız gerekmeyecektir.

     
     
     

    Kent içi Ulaşımda Bölgeler – ZONE :

     

    12 coğrafik bölgeye (district-kreis) ayrılan bu kent’ te kendine özel bir bir toplu taşıma bölge sistemi vardır (Zone).

    zuerich_stadtkreise

     

    ➢ Ulaşımda; Gidilecek bölge (Zone) mutlaka bilinmelidir. Zürih Kanton Zone / Bölge Haritası   (Buradan indirin)

    ➢ Şehir merkezi & yakın çevre Bölge / Zone Haritası

     

    ** Haritadaki “Blue” (mavi) bölge – zone, Zürih kantonu sınırlarını içerir!. “Kahverengi tonları” sınır dışı ağda yer alır. 110 bölge ; Zürih merkezini, 121 bölge de ; Merkeze yakın alanlardır. Her iki şehir bölgesi ; Zürih (Bölge 110) ve Winterthur (Bölge 120), toplu taşıma ağı burada diğer yerlere göre çok daha yoğun olduğu yerel yönetim tarafından “iki bölge” olarak sayılmıştır. Bu, ZVV’ nin tek bir bölge için bileti olmadığı anlamına gelir (zone 120 – haritada görülmez, iki bölgeli merkezi Zürih ; zone 110 olarak tek rakamlı gösterilmiştir). Ancak haritada bölge 121 sadece bir bölge olarak gözlense de ; Tarife seviyesi 2 olarak (zone 1-2 bölge/110-121) bilete yansıyacaktır. Netleştirmek için bir örnek ; Kloten havaalanınında bulunduğu bölge Zone. 121′ dir ; Şehir merkezli (110 zone) olacak ulaşımlarda havaalanına alınacak biletlere “3 zone” tarifesi uygulanacaktır!..

    ** Bölgesel alanlara yada konum seçenekli duraklara göre alacağınız bilet bölgesinin (Zone)  hangisi olacağını buradan inceleyin (A’ dan – Z’ ye).
     

    ➢ Kentte toplu taşımanın işletmesini ZVV– Zürcher Verkehrsverbund yapar.

     
     
     

     Bilet Türleri-Tarife ve Ücretler (2024)

     

    Zürih bölgesinde toplu taşıma araçlarını sadece ara sıra kullananlar tek bilet veya durumlarına göre çoklu yolculuk bileti satın alabilir. Bölgeler ve geçerlilik süreleri tüm biletlerin üzerinde yazılıdır veya bilet uygulamasında gösterilir. Biletiniz geçerli olduğu sürece, seçtiğiniz bölgelerdeki tüm ulaşım türlerinde dilediğiniz sıklıkta seyahat edebilirsiniz.

     

    ➢ Bilet tek kişilik ve zamanlıdır. Bir yada 3 bölge/zone için seyahat süresi maksimum 1 saat’ tir. Zone.4 & Tüm bölgeler (All zone) için bu süre 2 saat’ tir!. Bilet, bağlantı (aktarma) imkanını verir. Alttaki tablodan bölgelere göre tarifeyi inceleyin.
     

     

    • Çoklu Biniş Bileti” / multiple journey ticket :

    ➢ Bilet (kısa mesafeler hariç) altı “tekli” yolculuk içindir. Kullanımında gün bağımlılığı yoktur. Ayni gün içinde yada farklı günlerde “tekli bilet” yerine kullanabilirsiniz. Bu biletle tek seferlik yolculuk ücretlerinde yüzde 10′ a kadar tasarruf sağlar. Geçerlilik zamanı, alındığı bölge türüne bağlıdır (1 yada 2 saat).Kısaca tekli biletin tüm özelliklerine sahiptir. Çoklu yolculuk biletleri yolculuktan önce bilet makinesinde onaylanmalıdır. Alttaki tablodan bölgelere göre tarifeyi inceleyin.
     

     

    • Günlük Bilet / Day Ticket

    ➢ Belirli bölgeler içinde en az 24 saat yada gün sayılı biletin geçerli olduğu günler boyunca istediğiniz yerde, istediğiniz şekilde ve istediğiniz sıklıkta seyahat etmenizi sağlar. Çok günlü biletler, tek bir 24 saatlik bilete kıyasla yüzde 10’a varan tasarruf sağlar. Bölgeler ve geçerlilik süreleri tüm biletlere basılır veya uygulamada gösterilir. ZVV uygulamasından, bilet makinelerinden, çevrimiçi bilet mağazasından veya bir satış noktasından günlük bilet satın alabilirsiniz.
     

     

    • 6 Günlük Seyahat Bileti
    • ➢ 6 adet günlük ve geçerli olduğu bölgeleri için sınırsız ulaşım hakkı tanır. Yolculuktan önce bilet makinesinde doğrulanmalıdır. Farklı günlerde de kullanılır (ardaşık gün kullanım zorunluluğu yoktur!)

     

     

    • 9 O’ Clock day pass / Saat dilimli Günlük Bilet

    ➢ Yoğun sabah saatlerinden sonra (09.00) ZVV ağını kullanılan uygun maliyetli bilettir (Yoğun saatlerin dışında koltuk bulmak ve ulaşım da çok daha kolay olur). Bu geçiş kartı Pazartesi’den Cuma’ya ; sabah 9’dan ertesi gün sabah 5’e kadar geçerlidir. Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde ;tüm gün boyunca sınırsız geçerliliği vardır. Kart yalnızca tüm bölgeler (All zone) için geçerlidir.
     

    Bu bilet ‘Nine-Uhr Pass’ olrakda bilinir.. her yolculuktan önce bilet makinesinde onaylanmalıdır.

     

    • Gece bileti – Night Ticket : Eski uygulamada ZVV gece biletlerinde ek bir ücret almakta idi. Günümüzde tüm ZVV biletleri gece yarısı da bedel ödemeden geçerlidir! Gece bileti detay bilgisini : bu linkten bulabilirsiniz..

    Zürih – Gece Ulaşım Haritasına Bakın
     
     

    • Ayrıca ; Zone / bölge Upgrades – yükseltmek için – bakın : Elinizdeki bilet bölgesi dışına çıkacaksanız, bu bilete ek ilave edilecek yeni bölgeler için yeni ek bilet almalısınız. Örneğin: 2 yeni bölge ilavesi için : 4.80 CHF ( 2.sınıf ) , 7.60 CHF ( 1.sınıf ) farkı bilet almalısınız. Eğer bu ilave 3 bölge eklemeli olacak ise ; 7.00 / 11.60 CHF eklemeleriniz olacaktır..Eğer 4 bölge ise : 9.20 / 15.20 CHF ekleme olacaktır..Unutmayın!..
    • Diğer kart ve biletler için – Bakınız.
    • Zürihte metro hattı bulunmamaktadır. Tüm toplu taşıma hizmetleri saat 05_30 dan gece yarısına kadar sürmektedir..

     

    + ZÜRICH CARD , web 

    Zurich Card : Adı her ne kadar Zürih olsada, tüm Zürih kantonunda geçerli değilidir. Ancak şehir merkezli turistik gezilerde yeterli olacaktır (Geçerli bölge-zone haritası).

    Zürih ve çevresindeki tüm toplu taşıma araçlarında (tramvay, otobüs, tren, tekne ve teleferiklerde – 2. sınıf) (Zürih şehrinde 110. bölge/Zone ve çevresindeki bölgelerde 111, 121, 140, 150, 154 ve 155) ücretsiz seyahatin yanı sıra Kart, restoran sürprizleri ve müzelere (bir kısmı free-bir kısmı indirimli), kulüplere ve daha fazlasına ücretsiz giriş gibi çok sayıda başka avantajı (mağaza indirimleri) da sunar. Havaalanına gidiş/geliş transportu, Zürih’in yerel dağı Uetliberg gezisi, küçük tekne gezisi ve Limmat teknelerinde, Mini göl gezisi & nehir gezisi kart kapsamına dahildir. Gece ulaşımında geçerli değildir! Zürih Kartı ilk yolculuktan önce bir bilet makinesinde onaylanmalıdır (SBB’nin demiryolu raylarındaki turuncu validasyon makinası ve birçok otobüs ve tramvay istasyonundaki ZVV bilet makinelerinde yapılabilir) (Aktarmalı biletler kısa süreli veya 24 saatlik bilet olarak mevcuttur). E-bilet üzerinden alınanlar, bilet kontrolünde QR kodu olarak gösterilmelidir. Zürih Kart’ın geçerlilik alanı dışındaki yolculuklar için bağlantı biletleri gereklidir!.

    1 günlük – 2. sınıf  : 29 CHF/(+ bisiklet 34 CHF) tam, 19 CHF/6-16 yaş, 6 yaş altı : Free

    2 günlük – 2. sınıf  : 56 CHF/(+ bisiklet 65 CHF) tam, 37 CHF/ indirimli

     
    ➸  Bölgelere (Zone) göre Bağlantı bilet örnekleri (ZVV-Zurich) – Saat’ lik (kısa süreli) biletler için –  Ek bilet (Connection/Pass) tarifesi

    ➸  Bölgelere (Zone) göre Bağlantı bilet örnekleri (ZVV-Zurich) – 1 Günlük biletler için –  Ek bilet (Connection/Pass) tarifesi

    ➸  Bölgelere (Zone) göre Bağlantı bilet örnekleri (ZVV-Zurich) – 1 den fazla güne sahip “Günlük” biletleriçin-  Ek bilet (Connection/Pass) tarifesi
     

    ** Bilgi & online satış → BURADAN

    ** Zurich Card , Turistik amaçlı Zürih için en ideal biletlendirme sistemidir !

     

    Nereden temin edilir ? :

    + Zürich Tourism Tourist Service – At the Main Railway Station / 8021 Zürich / Merkez tren garı Turist info
    + Hava alanı İnformation
    + Büyük oteller , VBZ bilet satış ofisleri , ZSG – Zürich Shipping Company ( Zürih Gölü nakliye şirketi ( Bürkliplatz ).

     
     
     

    Otoparklar ;

    Zürihte park başlı başına bir sorundur. Çok katlı otoparklar bir nebze uygundur.İllegal park alanında çok kısa bir bekleyiş bile ağır para cezası olarak size geri dönebilir. Park alanları hem az hem de pahalıdır.

    White zones / beyaz bölgeli park alanları : genellikle 1 yada 2 saatlik , parkmetre ücreti ile yapılan uygulamadır.

    Blue zones / mavi bölgeli park alanları : Günlüğü yaklaşık 15 CHF den 10 güne kadar olan , yerel polis merkezleri veya internet üzerinden alınan permilerle yapılır.Park disklerinden ( park kartı ) geliş zamanı gösterilmelidir.

    parkdisk

    Online park sorgulama ( web )

     
     
    * Sonraki sayfada kısa bir kent gezisine çıkacağız…
     
     
     

    Önceki SayfaSonraki Sayfa

    – Zürih ; Ana Klasöre dön –
     
     
     
     

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir