İsla de Cozumel,México.1

 
 
 

Cozumel, Mexico

 

✵ Gezi tarihimiz 2013, güncel bilgiler 2020 yılına aittir! ✵

 
 

cozumel_map

Cozumel (web.1)(web.2), Meksika’nın Yucatan yarımadasının kuzey doğu ucundan 19 km açıkta, 53 km uzunluğunda ve 15 km genişliğinde bir ada’dır. Güçlü akıntıları ve denizi için yüksek görüş mesafesi ile tanınan dünyanın önde gelen dalış merkezlerindendir (Ada’nın güney batı ucu , çok önemli dalış ve snorkel merkezidir). Yucatan yarimadasi ile Cozumel adasi arasinda olusan kanal yaklasik 500-600 m. derinliginde olup genellikle akintilidir. Cozumel’in muhteşem sualtı şovu, genellikle 35+ metrelerde gösterimdedir, yani vizibilite mükemmeldir. Palancar, Tormentos ve Columbia Resifleri her geçen sene daha da güzelleşmektedir. Cozumel’in dik resiflerinde mavi çizgili snapper balığı, domuz balığı, hırıltı balığı, siyahımsı deniz yosunları ve renkli balık sürüleri görmeniz mümkündür.

Cozumel’deki en iyi 5 dalış noktası varmış ;

1. Palancar Reef (Cozumel)
2. C-53 Batığı (Cozumel)
3. Columbia Reef (Cozumel)
4. Dos Ojos (Maya Riviera)
5. Herradura (Cancun)

Bu arada ada için ünlü bir merkez / Dive With Martin dalış merkezi ( Web) – İlgilenenlere…

cozumel logos
 

Adını, bölgede yaşayan siyah renkli kırlangıçtan almıştır.Halk dilinde , Cuzamil ‘Kırlangıçların Ülkesi’ anlamına gelir. Karayip denizinde tur düzenleyen Cruise gemilerininde en sık uğradığı liman adası.. Cozumel büyük ölçüde dalış turizmine yönelik bir tatil yeri olmasına karşın, dalmayanların da oldukça iyi vakit geçirebileceği keyifli bir ada. Meksika – Yucatan yarım adasındaki Playa Del Carmen’ e feribotla 45 dakika uzaklıktaki Cozumel’in en can alıcı kısmı kıyılarında dünyanın en güzel mercan adalarının olması. Usta bir dalgıç olmadan, sadece şnorkelle fosforlu su altı dünyasını keşfetmek Meksika’ da en yapılması gereken aktivitelerden birisi imiş ! Ada ; Meksikanın Quintana Roo eyaletinin 10 bölgesinden bir tanesidir. Sağlık turizmi , güzel plajları ve şnorkelli dalışları ile ünlüdür. Adanın en büyük kent ve yerleşimi San Miguel de Cozumel‘dir. 2005 yılındaki Wilma kasırgasından zarar görmüş kısa sürede kent toparlanmıştır. Endüstriel açıdan gelişemeyen kent, Meksika için en güvenilir yerlerdendir. Bölge 300 den fazla restorana ev sahipliği yapar ve adayı üne kavuşturan su altındaki canlı yaşamdır.Çok sayıda plaja sahip olan adanın doğusu fazla gelişmemiştir. Buralar rüzgara açık lana olduğu için sörf konusunda tercih edilir.Maya kalıntıları ve arkeolojik çalışmaların yapıldığı San Gervasio, El Cedral ve El Caracol önemli olan kalıntı alanlarıdır. Her ne kadar Maya uygarlığının son derece yoğun yerleşimlerinin olduğu Yucatan yarımadası kadar göz alıcı değilse de, adanın ortasında yer alan ve adını 1800′lerin o bölgenin sahibi İspanyol toprak ağasından alan San Gervasio kalıntıları, 2000 sene öncesinin Maya uygarlığı hakkında benzersiz ipuçları vermektedir. Özellikle denizden on sekiz kilometre uzakta yer alan bu bölgeye limandan ulaşan taş yol vardır.

Nisan ayı sonlarında yapılan ve 10 gün süren, tarihi 1860′ lara uzanan El Cedral festivalinde web ; boğa güreşleri, rodeolar ve geleneksel dans gösterileri sunulur. Buraya ilk yerleşenlerin İÖ 1. yy da Maya’lar olduğu söylenmekte.. Ataları Maya olan Bir Kùtza’ lıyı kolayca ayırt edebilirsiniz. Simsiyah dik düz saçlar, hafif bakır ten, genelde az kıllı ya da köse bir cilt, gri renge çalan gözler (internet bilgisidir !).. Popülasyon yarısı Mayalı, diğer yarı İspanyollardan oluşuyor. Bunlara “Mistisos” deniyor.

Papaya, mango, elma, ananas, limon, portakal, kavun, karpuz gibi meyveler yetişiyor. Eskiden, en fazla tatlı patates ihracatı yapan şehirmiş.  Şehrin 3/4′ ü ormanlık. Çoğu ihtiyaç maddesi adaya ana karadan, yani Yucatan’ dan geliyor.

Ada nüfusu yaklaşık 100 bin dolaylarında. Neredeyse yarısı Maya kökenlidir, bir bölümü de öyle olduğunu savunurmuş?. Son yıllarda diğer Karayip adalarından, Küba‘dan ve özellikle Güney Amerika’dan gelip yerleşenler bu nüfus artmaya başlamıştır. Cozumel Adası Meksika’nın en büyük 3. adası. Yılın 12 ayı boyunca sıcaklık genelde 23 derecenin üzerinde seyrediyor. Cozumel muhteşem resifleri ve deniz canlılarıyla su altı sporları ile ilgilenenler için çok cazip bir yerdir. Adaya ayni anda 3-4 geminin yanaştığını var sayarsanız ; ada nüfusu en az 7-10 bin artacaktır..Bu hesaplar ile yıllık ada turizminde bu sayının 70 milyonlarda olduğu tahmin edilmekte.. Turizmin %70 ini gemi turizmi oluşturur. Haftada gelen cruise gemi sayısı 25 – 30 dolayında olduğu bilinmekte..

 

Gemilerin yanaştığı 3 iskele mevcut

cruiseterminal_cozumel

* Punta Langosta Pier : downtown, San Miguel’in hemen kuzeyinde bitişik alanda yer alır. Yürüme mesafesinde, restoranlar, barlar ve Duty Free mağazalar ve taxi bulunur.

* TMM International Pier : San Miguel’in 5 km güneyinde bulunur

* Puerta Maya: Carnival bu alana demirler..San Miguel’in 5 km güneyidir. Duty – Free, sahil restorantı, hediyelik mağazalar ve taxi bulunur. Taksi ile şehir merkezine 7 dk. da ulaşırsınız.. yaklaşık 7-8 $

Adanın merkezi San Miguel de Cozumel‘ dir. Izgara planlı, en yüksek yapının on iki kat ile sınırlandırıldığı bir bölgedir. Tüm ada karstik – kireçtaşı bir oluşum üzerine oturduğundan zemin çok sağlam değildir, su ile devamlı oyulmaktadır (Karstik : kolay aşınan dirençsiz kaya parçası). Bu nedenle yapım sırasında binaların statikleri ve ağırlık sınırlamaları son derece dikkatlice izlenmektedir. En yüksek noktası denizden 14 metre yüksek olan bu adanın ortası bataklıktır.Palmiye ve Hindistan (sakızı) cevizi ağaçları ile dolu sık orman ve bataklıklarda çok fazla sayıda timsah bulunur. Rastas ve Chien Rio plajları arasında Caretta Caretta kaplumbağaları yıllık göçlerini yaparlar. Temmuz – Ağustos arası Muson Yağmurları dönemine denk gelen bu sürede kuzey karayolu yaklaşık bir ay trafiğe kapatılır.
Bu dev kaplumbağalar yüz yıllarca yerlilerin besin kaynağı olmuştur. Son yıllarda ise çıkartılan kanunlarla kaplumbağaların avlanması yasaklanmış, yüksek para cezaları uygulanmaya başlanmıştır.

En güzel plajları, adanın kuzey doğusundaki Meczalitos, San Martin ve Rastas arasında. Rüzgâr güneyden estiğinde, bu plajlar çarşaf gibi dümdüz olur, bir görseniz. Deniz suyu sıcaklığı 20-25 derece arasındadır.

  • Playa Casitas:San Miguel’in 3 km kuzeyinde yer alan güzel bir plajdır. Giriş ücretsiz, WC restoran var..
  • Playa Calatita: San Miguel’in 3 km güneyinde yer alır..Duş ve restoran var..

Cozumel’e gitmek isteyenlere akşam yemeklerinde yiyecekleri taze deniz ürünleri, enchiladas (Bir tür lavaj ekmeği içinde soslu meksika yemeği), fajitas’dan önce (Tex-Mex mutfağına ait ızgara et ve buğday ya da mısır unuyla yapılmış tortilla ile ikram edilen bir çeşit yemektir) büyük bir kadehle gelen margarita’lardan içmeleri önerilmekte!

Not : Meksika Pezosu (peso mexicano), Meksika’da kullanılan resmi para birimidir. Uluslararası kısaltılmış kodu MXN, sembolü $, 1 pezo, 100 centavos’a bölünür.( 2020 yılı – 100 MXN = 4.20 $ – USD )..Amerikan doları = $ USD olarak belirtilmekte ! – karıştırmayın….

Adanın San Miguel Rıhtımından ; Meksika – Yucatan yarımadasındaki, Playa Del Carmen’e giden deniz otobüsleri / Feribotlar bu noktadan hareket ediyor. Kişibaşı, tek yön tam (2020 yılı) → 200 $-Mxn, İnd. → 160 $-Mxn ve 30 – 40 dakika sürüyor. “Ultramar ” ve “ Mexico ” adlı iki firmanın sabah erken saatlerden, günün geç saatlerine kadar süren servisleri mevcut. Durak & İskele : Cruise liman merkezinin (downtown) yürüme mesafeli hemen kuzey yanı..

 
 

COZUMEL HAKKINDA, KISA KISA NOTLAR…

 

+ Spor :

Dalış – Adanın çevresinde 50 ‘den fazla dalma merkezi bulunmakta. Chankanaab, Colombia, Yucab, La Ceiba, Paraiso, Palancar, Santa Rosa ve San Francisco bunlardan bir kaçı.. Chankanaab, şnorkel tercih edenler için malzeme ve bot teminin rahatlıkla yapıldığı alandır. Dalışlar – Dalma alanları tüm bilgiler (Web.1 )(web.2)

Su Sporları / kayak, kano, sörf vs. – El Cid, Presidente International, El Cozumeleño , San Francisco beach ve Playa Mia gibi otel ve plaj alanlarında bulacağınız yerlerdir.

Tenis – El Cozumeleno, Fiesta Americana Sol Caribe, Melia Maya, Presidente, Fiesta Inn ve La Ceiba tesisleri tenis kortuna sahiptir.

Ata binmek ve balıkçılık’ta yıl boyu sıklıkla yapılan diğer seçeneklerdendir.

 

+ Gece hayatı :

Sahil kesiminde geceleri barlar canlıdır. İçki denince ilk akla geleni Margarita’dır. Meksika’ya özgü Mariachis gösteri şovları ve Meksika müziği gecelere renk katar. Ana cadde üzerindeki Mr. Frog’s (web) önerilen restoran&bar mekanlarındandır (adres : Avenida Rafael E. Melgar #551 | local AD-1, Cozumel 77600, Mexico ).

 

+ Yemek ;

Cozumel’de yanlızca Meksika ve Tex-Mex tarzı yemek bulunur düşüncesi yanlıştır.Amerikan, İtalyan ve bir çok dünya mutfağını her keseye uyacak tarzda bulmanız mümkün. Deniz ve kabuklu deniz ürünlerinin tüm çeşitlerini özellikle istakoz’u denemeyi unutmayın.

* Coconuts : Bar & Grill / Sea Food

Winward (East) Side of the Island Km. 43.5

* Hacienda Antigua : History Tour / Liquors / Mexican

Carretera Transversal Km 9.8 a 1 km de San Gervasio, 01 800 831 2591 / 52 (987) 869 4677

* La Choza : Mexican

10a Avenida #216 entre Adolfo Rosado Salas y 3a Sur (987) 872 0958

* Panchos Backyard : Mexican

Av. Rafael E. Melgar No.27 x calle 8 nte.

* Rolandis Cozumel : Italian

Melgar & 11 frente al mar.

* Sorrisi : Italian

Calle 3 sur no. 317, Downtown Cozumel half block off the Waterfront (987) 869 0960 / 869 0961

 

+ Gezi Mekanları ;

Tarihteki Mayalar başta olmak üzere pek çok eski dönem yaşamının izlerini bu adada bulabilirsiniz. Müze denince ilk akla gelen Cozumel müzesi olacaktır. Celarain deniz feneri, San Gervasio harabeleri, El Cedral, Chankanaab Botanik – arkeolaji ve sualtı park alanları, güney park ve doğusundaki sahil alanları önemli gezi bölgeleridir.

* San Gervasio Arkeolaji alanı hakkında – İng. Web

* Cozumel İsland Museum – İng. Web

 

+ Alış Veriş :

Özellikle farklı bölgelere ait Meksika el sanat ürünleri çeşitleriyle ilgi çeker. Rafael E. Melgar Avenue – cadde boyu parfüm, giyim kuşam tarzı mağazalar sıralanmıştır. Gümrüksüz fiatlarla, gümüş takı ve kolyeler, saatler ve pek çok hediyelikleri rahatlıkla bulacaksınız. Black coral jewelry – mücevver konusunda ora için bildik mekanmış!

 

NELER SATIN ALINABİLİR?

Maya kültürü ile ilgili olarak, deri üzerine işlenmiş, seramik ya da manda kemiğine yapılmış takvim diskleri, harika tadı ve kokusu olan, genelde ortalama büyüklükteki bir kek için yarım tatlı kaşığı kullanacağınız sıvı vanilya özü, gümüş madalyonlar yapabileceğiniz en keyifli alışverişler arasında.

 

* Centro Comercial Joaquin : Clothing / Gifts / Liquors / Perfumes

Parque Benito Juarez, Ave Juarez No.99 Esq 5a Ave. (987) 872 0303 / (987) 872 01 37 / Fax. 872 1915

* Fiesta Mall : Gifts / Handcrafts / Souvenirs

(Av. Melgar, Downtown, Right in front of Main Pier – Punta Langosta Shopping Center )

* Hacienda Antigua : History Tour / Liquors / Mexican

Carretera Transversal Km 9.8 a 1 km de San Gervasio, 01 800 831 2591 / 52 (987) 869 4677

* Los Cinco Soles : Silver / Liquors / Jewelry / Handcrafts / Folk Art

Av. Rafael E. Melgar No.27 x calle 8 nte.

* Pama Duty Free : Clothing / Cosmetics / Gifts / Jewelry / Perfumes / Watches

( Rafael E. melgar right in front of the Main Pier )

* Plaza Confetti : Folk Art / Gifts / Handcrafts / Leather Goods / Silver / Souvenirs

( Right in the main square of Cozumel downtown. 987- 872 15 30 )

* Telycom : Cell Phone Gadgets / Telecommunications

2 North street #198 between 5th and 10th ave. Downtown (987) 872 0492 / Fax. (987) 872 3827

 
 

Cozumel / Önemli oteller & harita :

cozumel_hotel_map

 

  • ADA Aktiviteleri & Ada içi Ulaşım – Diğer / internet önerileridir ! :

Denizden arta kalan zamanınızda mutlaka Plaza del Sol’ a gidip keyifli bir saat geçirin. Saat Kulesi ve adaya adını veren ufak kilise de tam meydandadır (San Miguel Church – Iglesia de San Miguel) . Fırsat bulursanız ve deniz fırtınalı değilse, Kanadalılar tarafından işletilen Atlantis denizaltısına on iki dakikalık bir tekne yolculuğu ile açıkta binip, kırk metre derinlikteki tropikal güzellikleri, sualtı yaşamını ve şansınız varsa bölgeye özel siyah mercanları görebilirsiniz.

atlantissubmarines_cozumel

Güzel bir öğle yemeğini ise, bahçe içerisindeki Mission‘ da alabilirsiniz.

 

Adayı tam gezme imkanınız olmayacak ise ; Merkezde San Miguel’in güney batısında Tulum Maya Tapınağını görün.

Tulum Mexico

 
 

** En kolay ulaşım taksilerle yapılır. Ama taksiler de sendikalara bölünmüşlerdir ve aralarında sıkı bir çekişme vardır. Adanın orta bölgelerinde Gsm sinyali olmadığından, hepsinin tam önünde araç yüksekliğinin iki üç katı kadar dev bir telsiz anteni bulunur. Son yıllarda kara taksileri, yeni açılan ve dev gemi iskelelerinden şehir merkezine denizden teknelerle yolcu taşıyan deniz taksileri ile kavgaya girişmiştir. Kazanan henüz belli değil ama, her dört teker taksinin arkasında deniz taksilerini yeren dev sloganlar göze çarpar. Taksiler ; iskele terminal girişinde lokalizedir.Taksi başı ücret uygulanır.Şehir merkezi yaklaşık 7-8 $, doğu plajlar bölgesi 11 -15 $ dolayıdır. Batı plaj alanı en az 25 $ tutar.. minibbüsler daha pahalıdır. Uzun yolculuklarda kabin içinde fiat tablosu olmalıdır! pazarlığa dikkat!

** Cozumel Central TaxiBakın

** Kulağınıza, Tino Rossi‘nin ‘ Mexico Mexico ’ esintileri mi geliyor yoksa? Aman dikkat edin, karambita karamba! Her an bir sokağın başından, şeritli pantolon ve apoletli ceketleri ile, dev şapkalı bir Mariachi Orkestrası karşınıza çıkabilir. Ve size, ülkeye özel bas gitar, gitar, marakas, nefesli çalgılar ve kemanlarla bir Besame Mucho’ çalabilirler.

** Saat Farkı (- 6 UCT), Acil Tel / tüm aciller : 060 , Telefon Kodu : + 52 , Voltaj : 120 volt

** Tourism Office → Altos plaza del Sol ( Main Plaza – Benito Juarez Plaza ) + 52 ( 987 ) 8690211 – 12

 

** Free wifi :

• Calling Station, Avenue Rafael E. Melgar 27, San Miguel
• Coffee Bean, Calle 3, San Miguel
• Senor Frogs, Avenue Rafael E. Melgar, San Miguel

** ATMSantander Bank, corner of 3rd Avenue and 10th street

* * Hastane  → Centro Medico de Cozumel, Calle 1, San Miguel, Tel.: +52 (987) 872-5664 or +52 (987) 872-3370

* Hyperbaric Chamber : tel. 8720103 ?

** Cozumel Airport (CZM) / web : San Miguel’e 3 km mesafede..

* paylaşımlı transfer, bir kişi : Downtown – Şehir merkezi ve Kuzey bölge ; Tek yön 22 $ / Güney bölge 28 $ – 2019

 

– Downtown & Northern Hotel Zone includes: Melia Cozumel, El Cozumeleño, Playa Azul, Coral Princess, Hotel Flamingo, Cozumel Palace, Cozumel Resort, Villablanca, Casa del Mar, Park Royal, El Cid La Ceiba and Barracuda Hotel.

– Southern Hotel Zone includes: Presidente Intercontinental, Fiesta Americana, Sunscape/Sabor/Wyndham/Aura hotels, Occidental Allegro, Occidental Grand and Iberostar Cozumel.

+ Meksika / Cancun – Cozumel minik uçaklar ile → ( Web )

 

++ Cozumel / Pek çok bilgi alacağınız → web adresi

 
 

Bölge Haritaları (Cozumel)

 

Quintana Roo eyalletlerinin en büyüklerinden birisidir 80 bin civarında nüfu vardır. The International Pier limanı 271 m uzunluk ve 45 m genişlikle büyük tonajlı gemileri rahatlıkla ağırlayabilir. Avenida Rafael Melgar deniz kenarından adanın büyük bir bölümünü kat eden ana caddesidir.. Tipik bir Meksika kenti havasını bulursunuz.. Okyanusa bakan ana plaza 2009 da yenilenmiştir. Benito Juarez Park; sahil şeridinde , şehrin ana meydanında bulunan ve halkın toplandığı alandır.. Cozumel karnavallarında burada gösteriler yapılmaktaymış.Ağaçlar ve dinlenme alanları, yanlızca yaya trafiğine açık yürüme yolları, saat kulesi mekanı süsler. Meydanın hemen güneyinde Punta Langosta Cruise Terminal – limanı bulunur. Ana meydan ; cafeler , hediyelik ve yöresel el sanatları satan mağazalar, duty free mağazaları Cozumel’in bu sahil şeridinde bulunur. Burası pazar günleri bir başka olmakta.. yerel halk aialeleriyle bu alanda toplanmakta, eğlenmekte.. Avenida 25 ve Rosada Salas cadde köşesinde, meydandan daha içeride Mercado Belediye binasına ulaşırsınız..Island Museum – Ada müzesi ( web ) , yerel sanatçıların sunduğu gösteriler, restoranlar, tarihi mekan ve sergi alanları ile bu alanlara kısa bir zaman ayırabilirsiniz..

 
 

Puerta Maya (Cozumel, Carnival Cruise port terminal) alanından kareler..


 

 

*** Sonraki sayfada, Adayı gezmeye devam…

 
 

booked.net

 
 
 
 

– Cruise Gezileri ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir