Londra, Şehir Dışı – Bölgesel Geziler

 
 
 

LONDRA ŞEHİR DIŞI

(2024 yılına günceldir)

 
 
 
Greenwich – web :

Greenwichlondontransportph
 

Greenwich Londra’ nın güneydoğusunda yer alan bir semttir. Boylamların derecelendirilmesinde – 0-sıfır  olarak kabul edilir. Birleşik Krallık’ ın en büyük 2. gözlemevidir. 51° 28′ 44″ kuzey enlemleri ve 0º 0′ 0″ doğu/batı boylamlarında bulunduğu varsayılır. Orta ılıman iklim kuşağında yer alır.

Coğrafyada başlangıç merdiyeninin geçtiği yer olarak kabul edilir. Bunun nedeni meridyenleri İngilizlerin bulmasıdır. Bunun üzerine başlangıç meridyeninin kendi ülkelerinden geçtiğini söylemişlerdir. Aynı zamanda turistik bir kasabadır. Birleşik Krallık’ ın en büyük deniz müzesi buradadır.

Saat dilimlerinde gündelikte kullandığımız GMT (Greenwich Mean Time) meridyenin geçtiği alan olarak anılmakta. Greenwich sadece küresel saat ayarı için merkez kabul edilmiş bir bölge değil ; aynı zamanda muhteşem mimari örneklere, ağaçlarla kaplı parklara, zengin bir denizcilik tarihine ve popüler antika pazarlarına da ev sahipliği yapıyor. Victorian ve Georgian tarzı binalar semte rustik bir hava verirken güneydoğu Londra kıyılarına demirlemiş gemiler de Greenwich’ in geçmişten bugüne gelen denizcilik yönüne dikkat çekiyor.

Londra gezilerinde olmazsa olmazlardan değildir (yapılan sık yorumlar buna işaret etmekte!).

Metro yada DLR – Hafif raylı sistem ile doğrudan buraya ulaşmak mümkün..

Ulaşım haritası

Greenwich-londontransportroutemap

* Underground=tube – metro ile gitmek için gri hat olan J”ubilee Line”’ a binip North Greenwich istasyonunda inilmelidir (haritada 1 no.lu seçenek)(alltaki harita-Jubliee metro hat güzergahıdır).

londonmetroline jubileeeroute-map

 

* DLR (Docklands Light Railway) ile gitmek için ; Şehir merkezinden Central hattın – Oxford Circus, Holborn, St.Paul’ s, Bank ..  istasyonlarından dan binip “Stratford” istasyonundan DLR raylı sisteme geçin. DLR (Stratford-Lewisham hattı) güzergahından –>  Cutty Sark’ ta inilmelidir (Üstteki haritada 2 no. lu seçenek).

Yada ; DLR ile “Royal Victoria” istasyonuna gelin, buradan Emirates Air line / yeni adı *IFS Cloud Royal Docks teleferik sistemi ile ; Royal Docks (The Crystal) istasyonundan telefirik ile Emirates Greenwich Peninsula istasyonunda geçeceksiniz (haritada 3 no.lu seçenek).

Greenweech’ e bu güzergah ile gelişte ; üzerindeki sarı çelik direkleri ile bir kirpi görünümünde her yerden kendini belli eden “The Dome” yada günümüzde bilinen adı ile milenyum kutlamaları için tasarlanmış, benzerleri arasında dünyanın en büyüğü olan bir etkinlik alanı olan O2 arenayı (web) görürsünüz..

* Otobüs ile gitmek için ise Russell Square’ den binilebiliyor (bus no .188 – otobüs güzergahı )

Bir başka alternatif ; DLR ile Island Gardens durağında inin.. Nehir altından geçen tüneli kullanıp Cutty Sark gemisine ulaşın ( gemi 19. yy da İngiltere – Çin arasını kat eden son gemi imiş!).

Buraya gelişi şehir merkezinden alınan “thames nehir tekne” gezisi ile yapmakta mümkündür.
Tekneler Westminster, Embankment, Tower Hill ve Waterloo gibi iskelelerden kalkıyor. Örneğin : Westminster Pier’daki Thames River Services şirketinden tura katılabilirsiniz ( tur adresi ) … Kişi başı tek yön bilet online :14.90 £’ dan itibaren.

Nasıl gidilir detaylı inceleyin (ing.) – web

Kasaba Yerleşim –  haritası

Gezi haritası – Greenwich
 
 
Greenwich – Kısa kısa..

+ Greenwich Park ; genişçe ve yeşilin bol olduğu bir parktır. Buradan Thames Nehri, Canary Wharf, O2 Arena, St. Paul Katedrali de görülebiliyor. Royal Observatory de bu Greenwich Park sınırları içerisinde kalıyor.
 
+ Ulusal Denizcilik müzesi ( Natıonal Maritime Museum ) ; Dünyanın en büyük denizcilik müzesi bu müzedir. Burada Britanya’ nın denizcilik tarihi ve bununla ilgili çeşitli hikayelerden bahsediliyor. Geçmişte yaşanan şiddetli savaşlar, İngiltere’ nin deniz ticareti ve Trafalgar Savaşı kahramanlarından Amiral Nelson ile ilgili bölümler de var. Müzeye giriş ücretsiz.
 
+ Royal Observatory (gözlem evi) ; 1675 yılında Kral II. Charles tarafından kurulmuş. Buraya atanan ilk astronom John Flamsteed olduğundan zamanla buradaki bina “Flamsteed House” olarak adlandırılmaya başlanmış. Başlangıç meridyeni olarak burası 1884 yılında merkez kabul edilmiş. Avludaki çizgiyi iki bacağımızın ortasına denk getirdiğimizde resmen Batı ve Doğu Yarım Küre’ ye ayak basmış oluyoruz. Gözlemevi’ nin tepesindeki kırmızı top, zaman topudur. Yani her gün saat 13:00’ da aşağıya düşer. Bu olay 1833 yılında ilk kez kamu için zaman göstergesi olarak kullanılmış. Benzer şekilde Edinburgh’ ta da Edinburgh Kalesi’ nden saat 13:00’ da top atılıp zamanı belli eder imiş. Meridyen olarak tabir edilen kurgusal çizgilerin merkezi olarak kabul edilen Gözlemevi 0 noktası olarak kabul edilmektedir. Uluslar Arası Gün Değişim Yeri de denmektedir.
Giriş tam bilet 18, üniversite öğr.12, çocuk (4-15 yaş) 9 £  (detay için ) (2024)..
 
+ Greenwich park alanında, Peter Harrison Planetarium (Kraliyet Rasathanesi ve Astronmi Merkezi) yer almakta (tam : 10, indirimli : 5 £, ulaşım ; Greenwich DLR & rail , web bilgi )(Adres : The Royal Observatory , Greenwich – SE10 9NF , London).

ve Greenwech pazarı görülecek diğer alanlardandır (“Konu detayına buradan bakın”)

 
 

Cutty Sark – web  ;

CuttySark-greenwichph

Ulaşım : DLR – Cutty Sark , ücret : 18 £ tam / ind. 9 £’ dan itibaren

 

Tarihi bir yelkenlidir. Ait olduğu dönemin en hızlılarından olan araç günümüzde Greenwich limanında karada sergilenmektedir. 2007 yılındaki bir yangında büyük ölçüde hasar gören gemi büyük oranda restore edildikten sonra sergilenmeye devam etmiştir.

Cutty Sark 1869 yılında inşa edilmiştir. 19. yüzyıldan günümüze kalan türünün tek örneğidir. “Cutty Sark” isminin Robert Burns’ ın komik bir şiirinden geldiği söylenmektedir. Şiirde güzel bir cadı kısa bir iç gömleği giyerken tasvir edilmektedir. Gemisinin baş kısmında yer alan figür de bu cadıyı temsil etmektedir. Dunbarton’ da inşa edilen gemi, Kaptan Jock Willis için yapılmıştır. Hercules Linton tarafından tasarlanan geminin mimarı dönemin tanınmış isimlerindendir. Demir ve tahtadan yapılan Cutty Sark 921 ton ağırlığında ve 65 metre uzunluğundadır.

Cutty Sark inşa edildiği dönemde Çin – Londra arasındaki çay ticareti yoğun günlerini yaşıyormuş. Bu nedenle ana amaç hızlı gemiler inşa etmek imiş. Gemi 1871 yılında Çin – Londra arasını 107 günde giderek hız yarışmasını kazanmış. Fakat gemi sürekli kazanmaya devam edememiş. Bir sonraki yıl Thermopylae ile aynı gün Şangay’dan yola çıkan Cutty Sark yolda dümeni ile ilgili sorunlar yaşamaya başlar. Kaptan seyahate devam etse de gemi, Thermopylae’ den ancak bir hafta sonra Londra’ ya varabilir. Her şeye rağmen Cutty Sark’ a ününü kazandıran aslında bu yarıştır. Çünkü zorluklara rağmen yola devam edebilmiştir. Öykü böyle..

1922 yılında gemi alınarak yenilemiştir. Dowman’ ın ölümünden sonra gemi bir süre eğitim gemisi olarak kullanılmıştır. Son olarak 1954 yılında karaya çıkarılarak üç yıl sonra ziyarete açılmıştır. Günümüzde Greenwich iskelesinde Cutty Sark efsanesini yakından görmek mümkündür. Müze gemi olarak bilinen gemi içerisinde seksene yakın gemi başlığı da görülebilir. Restorasyon çalışmalarına oldukça zaman ve para harcanan bu geminin ziyareti önerilir (alıntıdır)(farklı bir bakış açısı- makale)..

 
 

Harry Potter Warner Bros – Transferli Stüdyo Turları :

31 Mart 2012 tarihinde, Warner Bros Studio Tour London açılmıştır. Tur, Harry Potter film serisinin, otantik setleri, kostümleri ve sahnelerine sahiptir ve bu ikonik film üretiminde İngiliz film sanatı, teknolojisi ve yeteneği sergilenmektedir.

Making of Harry Potter Stüdyoları, Londra merkezinin 32 kilometre kuzey batısında bulunmakta..Harry Potter Stüdyoları, J.K. Rowlings’ in romanlarından uyarlanan sekiz filmlik yolculuğun ardından Warner Bros firmasının Potter hayranlarına armağanıdır. Açılş saati : 10.00, kapanış : 16.00, hafta sonu – tatil günleri : saat 18.30 ..

Stüdyoya varmanız bir saati buluyor. Sabah saat 10.00’ da açılıyor. Yarım saat önce bir görevli çocuklara Harry Potter Pasaportları’nı dağıtıyor. İçindeki özel bölümlerin stüdyodaki Büyü Bakanlığı ya da Ölüm Yiyenler bölgesinde damgalatılması gerektiğini söylüyor.
Sonunda dış kapı açılıyor. Afişlerle kaplı odada filmle kısaca tanıtım yapılıyor. “Bayanlar, baylar, Hogwards” anonsuyla tur başlıyor imiş?! (alıntıdır).
Gezi detayı için (web)

* Victoria İstasyonu’ndan saat 08.00, 11.00 ve 14.00’te otobüs kalkıyor. (2024)( Bilet & Ulaşım bilgisi için bakın )

Kendi imkanımızla ulaşım, hat – rota – harita bilgi :

 

Harry Potter: Transferli Stüdyo Turu – web

Bu özellikli bir turdur. Değişik sunum ve alternatifleri vardır.. Yürüyerek, otobüs ile , … Büyük tur ; Ortalama 5 – 7 saatlik dilimi içine almakta ..Bilet ücreti ; transfer ve stüdyo gezileri dahil : Aktivite ve hizmetlere göre 50-250 £ arasında değişkendir ( Gişe satışı yok! önceden bilet almalısınız..)(Londra merkezli – Victoria çıkışlıdır!)( bilgi & bilet alın – bilet alımında TR dil desteği ).

Otobüsler, Victoria Coach İstasyonu, 164 Buckingham Palace Road’dan hareket eder. Altaaki bilgilerin değişiklik gösterebilmesi ihtimaline karşın lütfen Victoria Coach İstasyonu’na vardıktan sonra otobüsün kalkış kapı numarasını bir kez daha kontrol edin.

** Diğer tur acentasıweb

 
 

London Hop On & Hop Off Bus Tour

londonhoponhopoffbus1

Linkler :

Link 1Link 2 Link 3 Link 4

* * *

 
 

LONDRA GÜNÜ BİRLİK TURLAR

Şehir dışında görülmesi gereken yerleri günü birlik gezi yapan turlar aracılığıyla gezebilir veya araba kiralayabilirsiniz.
 
* Bunlar arasında ; Windsor Şatosu (halen Kraliyet Ailesi kullanmaktadır)( link 1 Link 2 ),
* Oxford Üniversitesinin bulunduğu Oxford,
* Romalılardan kalma Bath (dünyanın en eski spası ; Bath şehri Londra’dan yaklaşık 120 mil -193km- uzaklıktadır ve otobüsle ulaşım kolaydır. Şehir mimari yapıları ve Roma hamamı ile ünlüdür. – web bilgi 1 Web 2 ),
* Antik çağın sembolü Stonehenge ,
* Harry Potter’ın çekildiği Warwick Şatosu,
* Leeds Castle ( bilgi web 1 ; web 2 ),
* Cantenburry Katedrali ( bilgi  web ),
* Stradford ( web bilgi ) sayılabilir.

Günlük turlar için Londra’ ki otellerden katılacak olanlar sabah erken saatlerde toplanıyor ve bir merkeze götürülüyor. Tüm turlar oradan start alıyor. Biraz ayakta bekliyor ve mevsimine göre hafif üşüyorsunuz ancak nasıl organize olmuşlarsa bekleme süreniz en fazla 10 dakika sürüyor. 10 dakika içinde otobüsünüze kurulup yollara düşüyorsunuz. Londra’ ya yaklaşık 2 saatlik mesafelerdeki güzellikleri keşfe çıkıyorsunuz. Dönüşte ise belli noktalarda sizleri bırakıyorlar.

Lokal Tur acentaları:

Tur 1 / Tur 2 / Tur 3 / Tur 4 / Tur 5

 
 

Cambridge ve Oxford gezi notları :

Link 1 / Link 2 / Link 3  / Link 4

 
 

Cambridge’den bir kaç fotoğraf karesi de benden olsun :

Cambridge için tren ulaşımı ;
Londra şehir merkezinden National Rail-Ulusal Demir Yolları tren hatlarından  “Thameslink and Great Northern” hattının Great Northen treni ile ulaşımı sağlayacağız.

Bu trene  Londra için merkezi konumda olan Kings Cross – St. Pancras istasyondan bineceğiz. Bu istasyona 6 metro hattı bağlantı yapar (Connection).

Bu linkten biletlere bakın- alın..

Bu linkten Tren güzergahını inceleyin ( kırmızı ve mavi hat..!)

Tek yön bilet ; zaman dilimine göre 15 – 30 £ (2.sınıf) / Gidiş dönüş –> any time : 30 – 55 £ dolaylarında..(bazen 10 £ tek yön bilet bulmanız da mümkündür! – bilgi ve bilet).

Genelde atlamalı vede sık aralıklı seferler ile ;  expres ve duraklı yol güzergahında yol süreniz ortalama 45 dk – 65 dk. sürecektir.

 
 
 
** LONDRA GEZİMİZ BU SAYFADA SONLANMIŞTIR..!
 
** Sonraki sayfamız, Kent içi yürme güzergahları…
 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Londra ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir