Londra,Görülecek Yerler.4

 
 
 

LODRA GEZİ REHBERİ

(konu devamı – 2024 yılına günceldir)

 
 
 

District – South Kensington, Belgravia & Victoria:

 Semt Haritaları

londondistricts-map

South Kensington_maps

South Kensington-Belgravia-Victoria.maps

South Kensington_maps3

Bölge Ulaşım haritası.1

South Kensingtonmap

Bölge Ulaşım haritası.2

South Kensingtonmap

Bölgenin önemli metro istasyonları → South Kensington, Earls Court

 

South Kensington : Londra’ nın Museum Quarter bölgesidir..Müzeler çoğunlukla ücretsizdir..Bölge ulaşımında metro istasyonları genellikle semtin dışa yakın sınırlarında bulunmaktadır.. High Street Kensington metro durağı mahallenin ortasında yer alır..Otobüsler sıklıkla bölgeyi içine alacak şekilde servis sunarlar..

Bölgede 3 önemli ve ücretsiz müze var..

Müzeler için ulaşım – metro hattı : Gloucester road (Circle-District-Piccadilly line), South Kensington (Circle-District-Piccadilly line), Knightsbridge (Piccadilly line) duraklarıdır.

Victoria and Albert Museum, Science Museum, Natural History Museum gibi diğer müzeleride unutmayalım.. ve bu bölgede  yer alan Royal Albert Hall ‘ ı da hatırlatalım (R.Albert Hall’ın bitişiğinde ; Royal College of Art ve lisansüstü sanat ve tasarım yüksek okulu mevcut!).

 
++ Bölge restoranları –  web 1 –  web 2
 

londonkarakalemph4

 

Görülecekler :

 

► Royal Albert Hall –  web ;

royalalberhall-londonph1

Adres : Kensington Gore, London SW7 2AP
Ulaşım : tube – Gloucester Road ( güneyinde ) , Knightsbridge ( doğusunda ) , High Street Kensington ( batısında )..

 

Royal Albert Hall sanat dalları ve sanatçıların buluşma yeridir. “Royal Borough of Kensington and Chelsea”, Londra South Kensington alanında bulunur. Daha çok, 1961′ den beri her sene düzenlenen Proms konserleri ile bilinir. Mekan I. Victoria’ nın eşi Prens Albert tarafından sanat ve bilim anlayışını geliştirmek ve bunları takdir etmek için South Kensington’ ın kalbinde kurulmuş bir merkezi salondur. Dört bir tarafı müzeler ve öğretim yerleri ile desteklenmektedir.

Royal Albert Hall Birleşik Krallık’ ın en kıymetli ve kendine özgü binalarından birisidir. 1871′ de I. Victoria döneminde açıldığı zaman mekan dünyanın baş sanatçılarının çeşitli performanslarıyla sahnede konuk etmiştir. Her sene 350′ den fazla performansa ev sahipliği yapar. Bunların arasında : klasik, rock ve pop konserleri, bale ve opera performansları, tenis organizasyonları, ödül seromonileri, okul ve topluluk organizasyonları, hayır kurumu performansları ve resmi yemekler vardır. 1871′ in Mart’ında mekan açıldığı zaman Richard Wagner, Giuseppe Verdi ve Edward Elgar ilk İngiltere performanslarını sahnede sergilemişler. Mekan, tarihdeki birçok popüler ismin performansına tanık olmuş. Bunların arasında; Frank Sinatra, The Beatles, Robbie Williams, Ennio Morricone, Liza Minnelli, Jimi Hendrix, Oscar Peterson, The Who, Led Zeppelin, Eric Clapton, Sting, Elton John, Adele gibi isimler vardır. Aynı zamanda Winston Churchill, Nelson Mandela, The Dalai Lama ve Bill Clinton gibi simaların tarihi konuşmalarına da ev sahipliği yapmıştır (tr.wikipedia.org).

1996 – 2004 yılları arasında binada bir takım yenileme çalışmaları yapılmıştır. Bina yenilenirken akustiği geliştirecek önlemler de alınmıştır. Kullanılan büyük org baştan yapılmıştır ve böylece 10.000 boru ile bu org ülkedeki en büyük müzik aleti haline gelmiştir.

Sanat merkezi, dünyanın en büyük batı klasik müzik festivallerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu festivallerin prömiyerleri burada gerçekleştirilmektedir. Royal Albert Hall sadece müzik organizasyonları için değil buz pateni, tenis ve sumo güreşi gibi sosyal ve sportif aktiviteler için de kullanılmaktadır.

 
 

► Science Museum –  webTam bilet ; 10 £, 7 yaş altı free – aile indirimi var :

Adres : Exhibition Road – London SW7 2DD
Ulaşım : Tube: South Kensington / Train: Victoria ; ziyaret : saat 10-18, Günlük

 

Londra Bilim Müzesi, başkent Londra’ da Exhibition Caddesi’ nde bulunan Ulusal Bilim ve Sanayi Müzesi’ nin bir parçasıdır. Ulusal Bilim ve Sanayi Müzesinin diğer bölümleri ülkenin diğer şehirlerinde bulunmaktadır. Müze Londra’ ya gelen turistler tarafından ziyaret edilen popüler bir merkezdir. Müze 1857 yılında kurulmuş olup, 2006 verilerine göre müzeyi 2.500.000 kişi ziyaret etmiştir. Günümüzde müzede 300.000’den fazla parça sergilenmektedir. Müzede Bilim Gecesi adı verilen etkinlikle 8-11 yaş arası çocuklar ebeveynleri ile birlikte bir akşamı bilimsel aktiviteler ile geçirirler. Geceyi müzede geçiren bu ziyaretçiler sabah kahvaltısında bilimsel kaynaklı filmler izleyerek aktiviteyi sona erdirirler (tr.wikipedia.org). IMAX 3D Sinema keyfini kaçırmayın.. Müze bünyesindeki geçici sergiler ücretli olabilmektedir.

 
 

► Natural History Museum –  web , FREE (öncesi web üzerinden üye olun!) :

Natural-History-Museum-eph-london

Adres : Cromwell Road – London SW7 5BD
Ulaşım : Tube: South Kensington – Train: Victoria & Paddington ,  ziyaret : saat 10-18 , günlük
 

Natural History Museum / Doğa tarihi Müzesi Londra’ da yer alan bir müzedir. Özel bir koleksiyon şeklinde başlatılan müze zamanla dünyanın en büyük tarih müzelerinden biri haline gelmiştir.

Aslında British Museum’ ın parçası olan müze, Sir Hans Sloane’ nin bir koleksiyonunu 1753 yılında bağışlaması ile başlamıştır. Fizikçi olan Sloane koleksiyonunda doğa ağırlıklı parçaları biriktirmeye çalışmıştır. Bu koleksiyona Kaptan Cook ile seyahat eden botanikçi Joseph Banks’ in bir koleksiyonu da eklenince bu nesneler için bir yer aranmaya başlanmıştır. Bu binanın tasarımı için bir yarışma düzenlenmiştir. Kazanan kişi Kaptan Francis Fowke’ dir fakat tasarımını tamamlayamadan ölmüştür. Sonrasında Alfred Waterhouse’ ın tasarımının uygulanmasına karar verilmiştir. Koleksiyonlar 1883 yılında yeni binaya taşınmıştır ve 1963 yılına kadar yeni koleksiyonlar eklenmiştir.

Natural History Museum’ ın binası “Waterhouse Building” olarak adlandırılmaktadır ve türünün en iyi örneklerindendir. Hem dış yüzü hem de kuleleri ile Londra’ nın turistik yerlerinden biri haline gelmiştir. İçerisini gezmeden önce dıştan görünümünü incelemenin de faydası vardır.
Müze içerisinde göreceğiniz her şey doğa temalı yapılmaya çalışılmıştır. Müze içerisinde gösterilen hayat dünya üzerindeki 70 milyon yıllık hayatı resmetmeye çalışır. Müzede renk sistemine göre bölgeler vardır ve her biri farklı bir tema ile ilgilidir. National History Museum’ daki en ilgi çekici parça “devasa dinozor” iskeletidir. İrili ufaklı birçok dinozor iskeleti bulunan müzede bir tane kocaman dinozor iskeleti de sergilenmektedir. Sadece buna ayrılmış ayrı bir salon mevcuttur.

Müzenin ilgi çeken bir başka bölümü memelilere ayrılan kısımdır. Sürüngenler, kuşlar ve ekolojinin diğer üyeleri canlı gibi sergilenmektedir. Çoğu doldurulmuş olan bu hayvanlar orijinal hali ile korunmaya çalışılmaktadır. Müzenin bir bölümünde jeoloji çalışmaları sergilenmektedir. Burada uzay, volkanik patlamalar, deprem gibi konular incelenmektedir. Ayrıca büyük bir mineral ve taş koleksiyonu vardır.
Geçici ve kalıcı sergiler genellikle görsel ve bilgilendirici yapılmaya çalışıldığı için özellikle okul gezileri ve aileleri ile gelen çocuklar için popüler bir yerdir (gezipgordum.com).
 

 

► Victoria Ve Albert Müzesi –  web , Free :

victoriaalbertmuseumlondon-ph

Adres : Cromwell Road – London SW7 2RL , ziyaret : 10.00 – 17.45 , Cuma : 10 – 22 , 24-25-26 aralık kapalı..

Ulaşım : Tube-> South Kensington, Knightsbridge ;  Train: Victoria
 

Victoria ve Albert Müzesi, kent’ te Royal Borough of Kensington & Chelsea mahalli alanın South Kensington bölgesinde bulunan bir müzedir. Bu müze dünyanın en geniş süsleme sanatları ve dizayn içeriğine sahiptir. 4.5 milyon nesnenin üzerinde bir koleksiyona daimi olarak ev sahipliği yapar. İsmi Prince Albert ve Kraliçe Victoria’ dan gelmektedir. Müze 1852 senesinde kurulmuştur. Kurulduğundan bu yana alanı 51,000 m²’ lik bir genişleme yaşamıştır. Ve 145 galeri fazladan müzeye eklenmiştir. 5.000 yıllık bir sanat koleysiyonuna sahip olan müze eski çağdan günümüze kadar geniş bir yelpazeye sahiptir (tr.wikipedia).

Müze ; dünyanın en büyük dekoratif sanat müzesidir.

Müzenin özellikle British Galleries (İngiliz Galerileri) kısmı etkileyicidir. Burada İngiliz tasarım ve sanatının 1500 – 1900 yılları arasındaki eserleri görülebilir. Ayrıca 4000 yıllık cam tarihi bu bölümde incelenip klasizm sonrası Avrupa heykelciliği örneklerine şahit olunabilir. Oyuncaklar, oyunlar ve kostümler de bu bölümü renklendirmektedir. Müze içerisinde ayrıca Doğu Asya süsleme sanatları, moda ve mücevher sergisi de vardır. Ziyaretçiler arasında popüler olan bir nokta Avrupa anıt ve heykelleridir.  Ziyaretçilerin favorisi olan başka bir eser de “Tiger of Tipu”dır. 18. yüzyıldan kalma olan bu eserde bir kaplanın İngiliz askerine saldırması tasvir edilmektedir. Bu eser sadece görsel değildir. Ayrıca ses efektleri de eklenmiştir.

Victoria & Albert Museum’ un mimarisi de görülmeye değerdir. Cromwell Gardens’ da 220 uzunluğunda bir alan kaplamaktadır. Kırmızı kiremit ağırlıklı bina Aston Webb tarafından 1891 yılında tasarlanmıştır. Rönesans ve orta çağ öğelerinin birleştirildiği mimari çalışma sonucunda dış yüzü de içi kadar ilgi çekici hale gelmiştir. II. Dünya Savaşı’ndan zarar görmeden çıkan müzenin yenileme ve genişletme çalışmaları 1950 – 1960 yılları arasında yapılmıştır.

Victoria & Albert Museum’ ı bir günde gezmeniz mümkün değildir. Giriş 2001 yılında beri ücretsizdir fakat yardımlar kabul edilmektedir. Müzeye zaman zaman geçici sergiler de eklenmektedir. Ünlü sanatçıların odaları aynen taşınarak buraya yerleştirilmekte ve ziyarete açılmaktadır ( gezipgordum.com ).

 

◘ District – Notting Hill, Bayswater-Paddington & Marylebone :

Hyde parkın kuzey doğu-kuzey batı bölgeleriyle, Regent park alanınıda kapsayan geniş bir mahalledir.Notting Hill,Paddington ve Marylebone semptlerinden oluşmaktadır.

Haritalar

nottig-paddington-marylebone districtmaps

Marylebone-map

Marylebone-atractionmap2

Bölge Ulaşım Haritası. 1

marylebone-paddington transportmap

Bölge Ulaşım Haritası. 2

marylebone-paddington transportmap2

 
Notting Hill :

nottinhilldistricmaps4

Ulaşım : metro ; Holand park, Notting Hill Gate

 

Londra’ nın renkli semtlerinden biridir. Royal Borough of Kensington ve Chelsea sınırları içerisinde Kensington Gardens yakınında bulunan bölge, her yıl Ağustos ayında düzenlenen karnaval ve Portobello Sokak Marketi ile tanınır. Karnaval dönemi resmi tatildir.

1980 lere kadar sıkıntılı bir semt olarak bilinen “Notting Hill” günümüzde bunun yerini dans, moda ve müziğin mekanı olarak değiştirmektedir. Büyük teraslı ve renkli viktorya evleriyle de tanınan bölge, Hugh Grant ve Julia Roberts’ın baş rollerini oynadığı aynı isimdeki filmde set olarak kullanılmıştır. Filmde kullanılan ev ve kitapçı dükkanı turistlerin akın ettiği yerlerdir.

Alternatif kültürün mekanı olarak kabul gören Notting Hill, 19. yüzyılda çiftlikler ve çömlekçilerin yaşadığı bir yerdi. El değiştirerek bugünlere gelen semt günümüzde en popüler turistik noktalardan biri haline gelmiştir. Birçok kafe, restoran, tiyatro ve galeri bölgede görülebilir.

Cumartesi günleri bölgede “Portobello Market” kurulur. Antika satışının yapıldığı bu Pazar bir kilometrelik bir alanı kaplar. Bu pazardan küçük ya da büyük mutlaka bir hediyelik eşya bulabilirsiniz.

Koleksiyoncular için de ilginç objelerin görülebileceği bu yer Notting Hill’ e ayrı bir renk katmaktadır.
Burası, Londra “zenci popülasyonunun” ağırlıklı olduğu bir yerdir. Her an her yerde eğlenceli bir aktiviteye şahit olabilirsiniz. Yine de gece geç saatlerde bu civarda dikkatli olmak da fayda vardır!.

Notting Hill’ e aynı adı taşıyan metro istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz. Özel güvenlik ve polisin de görev aldığı karnavalda birazcık dikkatle çok eğlenceli zamanlar geçirelebilir (“Konu detayına buradan bakın”)

 
 
► Marylebone ;

marylebonedistrictmas2

Batı sınırını Edgware Road, güneyini Oxford Str., kuzeyini Regent’s Park, doğusunu da Great Portland Street ve Portland Place‘ın oluşturduğu bir mahalle..

Bölge 17. yy’ dan günümüze modanın kalbi olmuştur. Ünlü markalı alışverişin adresi olmakla beraber ara sokaklar kafe, restoran ve butik mağazalara sık rastlanır. Semtin kuzey alanı park alanı ve hayvanat bahçesine ev sahipliği yapar ( Regent’s Park & zoo )..

 

** Regents Park ; Kraliyet parkları arasında büyüklükçe 2. sırada yer alır (“Konu detayına buradan bakın”).

Mahalle başta ; Sherlock Holmes Museum ve the Wallace Collection gibi müze ve sergi sanat alanlarına ev sahipliği yapmakta..( Müzeler sayfamızı ziyaret edin..! )

Mahalle sınırlarında Londranın ana tren istasyonlarından ; London Marylebone Station (MYB) ve London Euston istasyonları bulunmakta.

 

Ayrıca semt ; Londra’ nın ünlü Madame Tussaud’ s müzesi vede yeşil kubbesi ile the London Planetarium* ( eski Uzay-astronomi gösteri merkezi ) için ev sahipliği yapmakta..

++ Müze için geniş detay (tıkla)

* ( yeni yerinde – hafta içi – 10.30 – 17.00 , h.sonları : 12.30 – 17.00 arası 20 şer dk.lık periotla interaktif uzay – astronomi gösterileri sunulmakta ).. Adres :Peter Harrison Planetarium in Greenwich , London..

++ Bölge için – Ana metro – metro  istasyonları : Marylebone, Edgware Road, Baker Street

Bölgede yeme – içme :  web

Bölge için daha detay :  web

 
 

Kısaca Londra Hayvanat Bahçesi , web :

Londra’ da bulunan dünyanın en eski hayvanat bahçelerinden biridir. Şehirdeki en turistik noktalardan olan hayvanat bahçesi yaklaşık 180 yıl önce kurulmuştur. Regent’s Park içerisinde şehir merkezindedir. Hayvanat bahçesi Londra Zooloji Birliği tarafından işletilmektedir.

London Zoo şehir merkezinde yer almasına rağmen içerisinde birçok hayvan türü görülebilir. Aslan, deve, penguen, zürafa, maymun, kaplan ve mirket bu türler arasında sayılabileceklerden sadece bazılarıdır. Aslında 750 farklı hayvan türü ile London Zoo Büyük Britanya’ daki en zengin hayvan koleksiyonuna sahiptir. Hayvanat bahçesi içerisinde birçok kısım bulunmaktadır. Sadece çocuklar için değil yetişkinler için de eğlenceli vakit geçirebileceği bir yerdir.

Gezilmesini kolay ve eğlenceli hale getirmek için hayvanat bahçesi çeşitli bölümlere ayrılmıştır. Gorilla Kingdom (Goril Krallığı) goril kolonisi ile beyaz ve siyah maymunların yaşadığı bölümdür. Bu bölümde ayrıca Afrika kökenli kuşlar, kertenkeler ve diğer hayvanlar da vardır. London Zoo’ nın en renkli parçalarından biri Butterfly Paradise (Kelebek Cenneti) dır. Afrika, Güney Doğu Asya, Merkezi ve Güney Amerika kökenli renk renk ve değişik kelebek türleri mutlaka görülmelidir. Burada bir kelebeğin yaşam döngüsünü incelemek de mümkündür. Vahşi kediler olan kaplanlar ve aslanlar birçok çeşidiyle ziyarete açıktır.

Üç bölüme ayrılmış olan Londra Hayvanat Bahçesi akvaryumu birçok güzel, egzotik ve farklı deniz canlısına ev sahipliği yapmaktadır. London Zoo’ da penguenler için özel bir kısım vardır. Penguin Beach adındaki bu yer 2011 yılında açılmıştır ve İngiltere’ nin en büyük penguen havuzudur. Cam havuzu dışarıdan izlemenizi sağlayan pencereler ile penguenler su içerisindeki hareketlerini de izleyebilirsiniz. Burada ayrıca tropikal hayvanları, safari ortamını da tecrübe edebilirsiniz.

London Zoo geziniz sırasında acıkırsanız ya da bir şeyler içmek isterseniz hayvanat bahçesi içerisinde birçok seçenek vardır. Ayrıca hediyelik eşya alabileceğiniz bir mağaza da mevcuttur.

London Zoo bilet fiyatları için (bakınız)..3 yaş altı – free , sonbahar ve kış biraz daha ucuz!….Tam bilet ; 38 £ , 3-15 yaş : 28 £ (2024) (gruplar %15 indirimli – Biletler online alındığında 1 yıl için 1 giriş hakkı verir).

Ulaşım : London Zoo’ ya metro ile Regent’s Park ya da Camden Town duraklarında inerek gelebilirsiniz.

Londra’ da son gezi mahallemize geldik ;

 
 

◘ District – (Lambeth) Southbank & Southwark :

Semt haritaları

lambeth-southwark-districmaps1

Southbank_Southwark_maps

Southbank-Southwarklondonmap1

Southbank-Southwarklondonmap3

Bölge Ulaşım Haritası. 1

marylebone-paddington transportmap22

Bölge Ulaşım Haritası. 2

marylebone-paddington transportmap222

 

South Bank & Southwark ; Londra’ nın merkezinde, Thames nehrinin güneyinde yer alan bölgedir. London Waterloo ana tren istasyonu bölgenin göbeğinde bulunur. Kültür ve sanat alanları yanısıra; sokak sanatçıları, eğlence ve hareketlilik bölgenin vazgeçilmez unsurlarındandır.

Semtlere göre göreceklerimize bir bakalım;

Lambeth semtinde : Waterloo Station, the London Eye, Sea Life London Aquarium, London Dungeon, County Hall, Lambeth Palace, the Royal Festival Hall ve the Royal National Theatre başlıca göze çarpanlardır..

Southwark bölgesi : Londra’nın en büyük açık gıda pazarı – Borough Market, Tate Modern Art, Shakespear’s Globe, İmperial War Museum(İWM), Elephant Castle shoppin center,  City Hall,  HMS Belfast gibi yerlere ev sahipliği yapar..

 
 

South Bank ( Lambeth ) ;
Ana metro – tube istasyonlar ; Lambeth North , Waterloo , Southwark
Restoranlar web 1 web 2

Londra’ yı yeni bir bakış açısıyla deneyimlemeniz için bir fırsat sunuyor. London Eye‘ in tepesinden nefes kesici şehir manzarasını seyredebilir veya National Theatre‘daki sıra dışı performansları izleyebilirsiniz. Londra’ nın en heyecan verici cazibe noktaları ve önemli kültürel etkinliklerinin bazıları bu semtte yer alıyor. Nehir kenarındaki buluşma noktaları, alaycı sokak sanatı ve kaykaycıları da görebileceğiniz alt geçitleriyle tanınan South Bank, bir kültür merkezi olma özelliğiyle de hem yerli halk hem de ziyaretçiler için Londra’nın en sevilen bölgelerinden biri olmaya devam ediyor.

Mahallemizin güneyinden geziye başlayalım. İlk semtimiz ; Southwark olacak..

Metro ile Elephant&Castle durağında inelim (tube line – Bakerloo ve Northern).

Burası Güney Londra’ da için “Piccadilly Circus” olarak kabul edilmiştir, ancak günümüzde  Londra South Bank Üniversitesi ve kampüsleri itibariyle, öğrenci yerleşkesi olarak göze batar. Meydan kendine özgü alışveriş mağaza ve yaşantısı ile zaman geçirilebilecek alanlara sahiptir.

Bölge yerleşkesi için buraya bakınız.

Değişik meydanları (alanlar) ile hızla trendi artan bir alışveriş bölgedir.

Buradan yönümüzü batıya verip, St Georges Rout caddesi üzerinden yaklaşık 750 m. lik yürüme ile (10 dk) Londra’ daki Krallık Savaş Müzesi  _IWM- İmperial War Museum’ a gideceğiz.

 
 

► Imperial War Museum –  web  –  Müze haritası ;

Adres : Lambeth Rd, London SE1 6HZ, doğrudan ulaşım : metro – Lambeth north* ( diğer: Elephant & Castle, Waterloo – Tren : Waterloo, Elephant & Castle) ; 24-26 aralık kapalı, her gün : saat 10-18 arası , Free ..Bazı aktiviteler- Ücretli –İnceleyin..!


 

Londra’ da bulunan savaş müzesidir. İlk olarak I. Dünya Savaşı’na İngiliz katkısını tasvir etmek için kurulan müze sonrasında 20. yüzyıl ile ilgili bütün savaş öğelerini sunmaktadır.

1917 yılında kurulan Imperial War Museum’ın amacı I. Dünya Savaşı ile ilgili belgeleri saklamak ve İngiltere’ nin bu savaşa katkısını tasvir etmekti. Müzenin resmi açılışı 1920 yılında parlamento tarafından yapılmıştır. O dönemde Hyde Park içerisinde bulunan Crystal Palace’ da bulunmaktaydı. Dört yıl sonra iki galeri halinde yer değiştirdi. 1939 yılında Imperial War Museum’ da II. Dünya Savaşı ile ilgili nesnelerin olmasının da iyi olacağı düşünülmüştür. Günümüzde ise müze İngiltere ile ilgisi olan 20. yüzyılda gerçekleşmiş her savaştan bir şeyler sunmaktadır.

Müzeye girdiğinizde büyük galeride tanklar, savaş uçakları ve diğer savaş malzemelerini görebilirsiniz. Fakat müze savaşta kullanılan öldürücü silahlardan daha fazlasını göstermektedir. Savaşın askeri yönü ve siviller üzerindeki etkilerini gösteren galeriler de vardır.

En büyük sergiler I. ve II. Dünya Savaşı ile ilgili olanlarıdır. Diğer sergiler İngiltere’ nin yer aldığı Soğuk Savaş, Kore Savaşı ve Körfez Savaşı ile ilgilidir. Imperial War Museum içerisinde en ilgi çekici noktalardan biri Secret War (Gizli Savaş) sergisidir. Savaş sırasında görev yapan İngiliz ajanları ile ilgili olan bu kısım ziyaretçilerin ilgi gösterdiği bir yerdir.

Müzeye ait olan koleksiyonun büyük bir kısmı ziyarete açık değildir. Sadece çalışmaya yönelik olarak hizmet vermektedir. Müze bünyesinde 150.000 sanat çalışması vardır.
Ücret – Giriş ücretsiz : Bazı sergi ve aktiviteler ; Alternatifler göre, 25 £ a kadar olabilmekte..

 

Buradan gezimizi batıda ( thames nehri kıyısına yakın)  Lambeth semtindeki; Lambeth Palace (sarayı)’a yapacağız.

Lambeth Palaceph

Londra’ da kalan birkaç ortaçağ yapılarından biri olan Lambeth Sarayı, Canterbury Başpiskoposunun Londra olan konutudur ( adres : Lambeth Palace Road-London,SE1 7JU ; Ulaşım : Tube-Lambeth North, Tube/Rail – Waterloo yada Victoria’ dan geçen  507 no.lu otobüs ile)

Lambeth palace rout yolunu izleyip kuzey yönünde yürüyelim.500 m .kadar sonra karşımıza “Park Plaza Westminster Bridge London”( 200 Westminster Bridge Rd, London , web  , ulaşım : tube-Waterloo – Lambeth North) oteli çıkacaktır.Otel, Westminster köprüsünün başlangıç ayağına çok yakın olup,otel manzarasından Big Ben ve Parlamento binası çok güzel fotoğraflanmaktadır.

IF

Buralar lüks oteller grubunun yer aldığı mekanlar..Şimdi Westminster köprüsüne doğru az bir yürüyelim,ancak köprüyü geçmeyeceğiz..Köprü ayağı başından (Marriott Otel karşısında) Belvedere Route  – caddesine girip karşımızda gördüğümüz London Eye ‘ e doğru ilerleyelim..

lambeth-southwark-districmaps1 Haritamızı hatırlayalım

 
Burada neler var?

London Eye, County Hall, SEA Life Aquarıum, the London Dungeon , Jubilee Gardens & Wonderground festival ve eğlence alanı yer almakta..

* Jubilee parkının yanıbaşında bulunan Wonderground festival ve eğlence merkezi ; Yıl içinde mayıs-eylül ayları arasında açıktır. Panayır tarzında, özelliikle çocuklara için ; eğlenceler,sirk alanı, komedi ve müzikaller,açık kapalı yeme mekanlarını sunan yaz ayı aktivite alanıdır. Giriş sonrası aktiviteler için bilet almak gerekecektir. Bilgi için-web.

 
 

► London Eye  web ;

Adres : Riverside Building, County Hall, Westminster Bridge Road – London,SE1 7PB
Ulaşım : tube – Waterloo – Ziyaret : mevsim ve aylar, Noel’e ve özel günlere göre değişim gösterir. Sıklık ile saat : 10-22 arası açıktır.

Ücretler – tekli, kombine seçenekli olarak vede  beklemeli (kuyruk) / beklemesiz seçenek sunar ( zaman zaman online indirimler var..!, web sayfasına bakın)( ücretler – 2024) (detay) (online satış ; 30 £’ dan başlar bilet tipine göre ücretler 57 £’ a kadar ulaşır.

Genel olarak en az ; 30 dk. beklemeyi göze alın..!

** 2015′ ten..

londoneyeprice-2015

Kombine bilet (2,3 yada 4’lü alternatifler) daha uygundur. Kombine sunumlar : London Eye yanında diğerlerinden bir yada bir kaçı içerir (London Dungeon, Sea life aquarıum, Mdm. Tussouds, Shereks Advanture ..) (kombine biletler 30 gün içinde kullanılmalıdır)

++ Online alımlarda –  %15-20 indirim imkanı var..!

** Biletleme tipine göre  – 4D sine show seçeneği –  “cinema experience” de vardır..!

 

Merlin Entertainments London Eye (bilinen kısaltması ile London Eye ya da “Millenium Jant” olarak da bilinir) ; Thames Nehri kenarında Jubilee Gardens’ da bulunan devasa dönme dolap 135 metre yükseklikte, Avrupa’ da bilinen en yüksek dönme dolaptır. Birleşik Krallık’ ın en popüler turistik mekanı olmak üzere yılda üç milyona yakın turist ziyaret eder. Tasarımı David Marks, Julia Barfield, Malcolm Cook, Mark Sparrowhawk, Steven Chiltonve ve Nic Bailey tarafından, Milenyum tasarım yarışmasına proje amaçlı yapılmıştır (tr.wikipedia.org).

London Eye’ ın inşası yaklaşık 1.5 yıl sürmüştür. Dönme dolabın inşasında 1700 ton çelik ve 3000 ton beton kullanılmıştır. Kapsüllere sahip olan dönme dolapta, her bir kapsül 25 kişi kapasitesine sahiptir. Her kapsül 500 kilo ağırlığında ve 8 metre yüksekliğindedir.

Yapı Londra’ yı yukardan seyretmek için ideal bir seçenektir ve her yeri net görmenizi sağlayabilecek kadar yavaş hareket etmektedir. Dolabın turunu tamamlaması yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Kapsüllerin her yönden camdan olması nedeniyle Londra 360 derece panoramik açıdan görülebilir. Havanın açık olduğu bir günde 40 kilometre içerisindeki birçok yer net olarak görülebilmektedir. Buckingham Palace, St. Paul’s Cathedral ve Houses of Parliament gibi yerler London Eye’ dan çok rahat görülebilmektedir.
20 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapılan sponsorluk anlaşması nedeniyleadı “EDF Energy London Eye” olarak da adlandırılmaktadır.
Big Ben ve Houses of Parliament’ in karşısında bulunmaktadır. Etrafında birçok seyyar satıcı Londra ile ilgili ya da değil ürünler satmaktadır. Ayrıca geç saatlerde manzara muhteşemken bilet sırası da kısalmaktadır.
 

 

► County Hall –  web ;

County Hall -londonph

Adres : Riverside Building , Westminster Bridge Road – Lambeth, London SE1 7PB
Ulaşım : Tube – Westminster , Waterloo

 

Yapı Big Ben ve Parlamento karşısında yer almakta, uzun süre İngiliz hükümetine ev sahipliği yapmış, son günlerde ise özel bir işletmeye verilmiştir.. London Marriott Hotel County Hall otel işletmesi yanında, bina günümüzde eğlence kompleksine dönmüş olup içeriğinde  Sea Life London Aquarium, London Dungeon, London Film Museum ve Namco Funscape turistik eğlence merkezine vede Premier Inn olarak hizmet vermektedir. Kompleks yeme ve dinlenme alanlarını da içermekte (+ McDonald)..


 

 

► Sea Life London Aquarium web   , Ücretler ;

London Aquarium Avrupa’ nın en büyük akvaryumlarından birisidir. Thames Nehri kenarında, London Eye’ ın arkasında ve The London Dungeon’ ın hemen yanında bulunan akvaryum dünyanın birçok yerinden binlerce deniz canlısını barındırmaktadır.
London Aquarium 1997 yılında açıldı. Üç kattan oluşan akvaryum içerisinde yaklaşık 50 tane su tankı vardır ve bunların içinde 2 milyon ton su mevcuttur. 3000 den fazla deniz canlısı ile bitkiye ev sahipliği yapan akvaryum bu özellikleri ile dünya sıralamasına girmiş bir yerdir.
Akvaryum çeşitli bölgelere ayrılmıştır. Bu bölgelerden havuz, okyanus ya da nehir gibi her biri farklı biyotipleri sunmaktadır. Diğer türler farklı tanklarda barınmaktadır.

Akvaryuma son giriş saati 17.00 dır. Okul tatil dönemlerinde 09.00 – 20.00 arasında ziyaret edilebilen akvaryumun bu dönemdeki son giriş saati 19.00 dır. Oldukça popüler bir yer olduğu için biletlerini erken ve online almak da fayda vardır.

 
 

► The London Dungeon –  web , Ücretler ;

Tarihi olayların canlandırıldığı zindandır. Canlandırmalar için canlı aktörler, özel efektler ve sunumlar kullanılmaktadır.
Eğlenceli müze 1974 yılında açılmıştır. İlk olarak korkunç tarihi canlandırmak amacıyla kurulan zindan sonrasında inter aktif bir tecrübeye dönüştürülmüştür. The London Dungeon, Merlin Entertainment tarafından işletilmektedir. Zindan, Tooley Street’ deki yerinden günümüzdeki yerine 2013 yılında taşınmıştır.

Zindana gittiğinizde 1000 yıllık Londra tarihini farklı bir bakış açısıyla görebilirsiniz. Komik gösterilerde yer alan korkunç görünümlü aktörler, baş döndürücü özel efektler, heyecan verici sürüşler ile birçok yeni tecrübe the London Dungeon’ da sizi bekliyor olacaktır. Müzenin açılış saati yılın dönemlerine göre değişmektedir. Bu nedenle ziyaret öncesinde web sitesini kontrol etmelisiniz.

Buralarda iken ; Londra’ nın ana tren istasyonlarından ““Waterloo Main Rail” istasyonunu ” u görün..

waterloo-stationph

Adres : Waterloo Rd, London SE1 8SW

 

Lambeth semtinin son gezi alanındayız..Waterloo köprüsüne yakın alanda görülecek 2 yerimiz daha var..

 
 

► Royal Festival Hall – web  ;

london-royalfestival_hallph

Belvedere Road-London, SE1 8XX , Ulaşım : tube- Waterloo
Ziyaret : Günlük saat 10-23 arası

Royal Festival Hall Birleşik Krallık’ın Londra şehrinde bulunan müzik ve tiyatro etkinlileri için kullanılan bir salondur. 1960 Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapmıştır.

 
 

► National Theatre , Londra Kraliyet Ulusal Tiyatrosu-  web :

South Bank – London SE1 9PX ; ulaşım :  tube – Waterloo

Olivier, Lyttelton, Dorfman ve Temporary Theatre olmak üzere 4 auditorium ( amfi ) içermekte..Tiyatro içeriğinde bar & rstoran ve çeşitli sergilerede ev sahipliği yapmakta..

Şimdi Southwark’a geçiyoruz. Semtin en kuzey yakasında, Thames nehrine yakın konumda olacağız.

Göreceğimiz ilk yer  “Tate Modern” olacak..

 
 
► Tate Modern web

londontatemodrnmuseumph1

Adres : Bankside, London SE1 9TG, Lokasyon & ulaşım için
Ziyaret : Pazar – Perşembe , saat 10.00–18.00 / Cuma – Cumartesi , saat  10.00–22.00 , Müze resmi tatillerde ve 24-26 Aralık arasında ziyarete kapalıdır. Ulaşım: Tube: Southwark or Blackfriars. Ücret – Free

 

Salvador Dali sonrası Sürrealist ve Modern Sanat akımı temsilcilerinin en nadide parçalarının sergilendiği muhteşem bir sanat merkezi. Londra’ nın ünlü müzelerinden biridir. 20. yüzyıldan günümüze modern sanat eserleri burada sergilenmektedir. 2000 yılında açıldığından beri Londra’ nın en ünlü ve popüler müzelerinden biri haline gelmiştir. Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives ve Tate Online ile birlikte sadece Tate olarak da adlandırılırlar.
Tate Modern eski bir güç istasyonu binasında bulunmaktadır. Bu kiremit renkli bina değişik galerilere ev sahipliği yapmaktadır. Sir Giles Gilbert Scott tarafından tasarlanan bina 1947 – 1963 yılları arasında inşa edilmiştir. 99 metrelik bir kuleye sahiptir. Yapıldığı dönemde St Paul Katedrali’ nden daha yüksek olmama kuralına göre inşa edilmiştir.
Binanın yeniden tasarlanması için bir yarışma düzenlenmiştir. 148 katılımcı arasından mimar Herzog ve Meuron’ ın tasarımları birinci seçilmiştir. Tate Modern bu binada Mayıs 2000’ de açılmıştır. Müzeyi bu kadar popüler kılan başka bir neden de girişinin ücretsiz olmasıdır.
Müze içerisinde genişletme çalışmaları devam etmektedir. Bu genişletme çalışmaları modern cam bir piramit ve yağ tanklarının kullanılması ile planlanmaktadır.
Tate Modern içerisinde 1500 e yakın modern sanat eseri sergilenmektedir. Katlar ve bölümler sanat akımlarına göre ayrılmaktadır. Müzenin her yıl yaklaşık 5 milyon kişi tarafından ziyaret edildiği düşünülmektedir.
Tate Modern, St Paul Katedrali’ nin karşı kıyısında yer almaktadır. Burada iseniz; Katedrali gördükten sonra 2000 yılı için yapılan modern görünümlü Milenyum Bridge’den geçerek müzeye ulaşabilirsiniz. Ayrıca yakınında Shakespeare’ s Globe isimli tarihi ve ünlü tiyatro bulunmaktadır.

Yakında bulunan diğer gezi alanımız ;

 
 

► Shakespeare’s Globe –  web :

Shakespeare’s Globelondonph1

Adres : 21 New Globe Walk, Bankside, London

Ulaşım : tube-  Mansion House, St Pauls vede  Tube/train: London Bridge, Blackfriars, London Waterloo

Ücret ve koltuk seçimi ( web)

 

Shakespeare Globe Londra’ nın tarihi ve ünlü tiyatrosudur. William Shakespeare ile bağdaştırılan Shakespeare Globe 1599 yılında ünlü İngiliz yazar ve şair Shakespeare’ e ait olan bir oyunculuk kurumu ile birlikte kurulmuştur.
Tarih : Tiyatro kurulduğu dönemde altı kişiye aitti. Fakat hisselerin büyük bir kısmı Richard ve Cuthbert Burbage kardeşlere aitti. Maalesef tiyatronun orijinal hali 14 yıl devam edebilmiştir. 1613 yılında Shakespeare’ in VIII oyunu sırasında tamamen yanmıştır. Shakespeare Globe bir yıl içerisinde baştan inşa edilmiştir. Fakat 1642 yılında eğlenceye inanmayan Puritanlar tarafından kapatılmıştır. Yapı 1644 yılında etrafındaki ev inşaları nedeniyle zarar görmüştür ve tiyatronun orijinal yeri 1989 yılında kazılar yapılana kadar açığa çıkarılamamıştır.

Tiyatro mimar Theo Crosby tarafından yeniden tasarlanmış ve 1997 yılında açılmıştır. Thames Nehri kenarında bulunan Shakespeare Globe, orijinal yerinden 230 metre ileriye kurulmuştur. 1666 Londra büyük yangınından sonra şehirde değişik çatı şekliyle inşa edilen ilk yapıdır.

Orijinaline uygun şekilde yapılmaya çalışılan Shakespeare Globe’ ın sahnesi dairesel şekildedir ve etrafında oturulacak yerler vardır. En pahalı olan oturakların üstü örtülüdür. Diğerleri açıktır. Bu nedenle oyunlar yaz aylarında sergilenmektedir. Ayrıca daha cüzi bir ücret ile oyunu ayakta izlemek isteyenler için 700 kişilik yer bulunmaktadır. Tiyatroda sergilenen bir oyun 1300 kişi tarafından izlenebilir. Böyle bir mekanda oyunların çok pahalı olması beklenirken 10 pound altında bilet bulmak mümkündür. Tek sorun kısıtlı zamanda yoğunluk nedeniyle bilet bulmaktır. Online satışın takip edilmesi tavsiye edilir.

Bu semtimizin en son görülecek alanı meşhur..

 
 

► Borough Market” olacaktır ( web)

 

Adres: Borough High Street , Borough , SE1 9DE

Ulaşım : tube – London Bridge

borughmarketlondonmapph2

 

Londra’ nın ünlü toptan ve perakende yiyecek pazarıdır. Southwark’ da bulunan pazar Londra’ daki en büyük ve en eski pazarlardan biridir. Burada satışı yapılan ürünler dünyanın dört bir yanından getirilmektedir.

Borough Market toptan satış hafta içi 02.00 – 08.00 arasında, perakende satış Salı-Cuma günleri saat 09.00–17.00, Cumartesi günleri 10.00–17.00, pazar günü de saat 10.00-16.00 arasında açıktır. Pazartesi günleri kapalıdır. Kurulduğu zamandan itibaren sebze ve meyve satışı ağırlıklı olan Borough Market’ de son yıllarda ünlü yiyecek markalarının satışı yapılmaktadır.

Günümüzde pazar Southwark Street ve Borough High Street arasında kurulmaktadır. Pazarın kuruluşunun 11. yüzyıla kadar dayandığı düşünülmektedir. Birkaç kez yer değiştiren Borough Market’ in günümüzdeki binası 1851 yılında tasarlanmıştır. 1860 yılında eklemeler yapılan binanın girişi 1932 yılında dizayn edilmiştir. Pazar içerisinde yaklaşık 100′ e yakın stant ve satış yeri bulunmaktadır. Pazardan sebze, meyve, bir bira türü olan taze peynir, balık, et, ekmek, kahve, un mamulleri satın alınabilir. Bir şey satın almayacaksanız bile renkli görüntüler ve taze ürünleri tatmak için Borough Market’ i görmelisiniz (market konum haritası)

Pazar gıda satışı ile ünlü olmasının yanı sıra son zamanlarda ünlü İngiliz aşçılarının uğrak mekanı ve film çekimlerinin seti olarak da kullanılmaktadır. Bridget Jones’s Diary, Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Harry Potter ve the Prisoner of Azkaban filmlerinin bazı sahnelerinde bu pazar da görülebilir.

Not: Londra pazar ve marketleri için özel sayfamıza bakın..

 

Tower bridge ve London bridge  arasında, Thames nehrinin güney kıyı şeridindeki 13 dönümlük alana “More London” denmektedir. Şehir merkezi (City London) konumunda olmakla birlikte kendine özgü mimarisi ve ikonik konumu ile bu alanlarda ; District olarak Londra’ nın Southwark semtine dahil olacaktır.

more-londonph

 

Burada neler var?

 
 

► City Hall ( Belediye Sarayı ) / Greater London Authority –  web :

Adres : The Queen’s Walk, London SE1 2AA,
Ulaşım : Tube – London Bridge : 10 dk., Tower Hill: 15 dk.( yürüme ile)

Londra belediye binasıdır. Alışılagelmiş belediye binalarının aksine özellikle mimarisi ve tasarımı ile dikkat çeker. City Hall Southwark’ de yer alır ve Norman Foster imzalı bina 2002 yılında açılmıştır. Yaklaşık 500 metrelik iç koridoru ve muhteşem iç tasarımı ile Londra gibi bir şehre yaraşır şekilde yapılmıştır. Londra gezilecek yerler listemizdeki en orjinal tasarıma sahip yapılardan olan City Hall içerisinde alınan tüketim önlemleri ile şehrin en yeşil binalarından biri seçilmiştir.

Hafta içi 08.30 – 17.30 arası ziyarete açık.. tanıtım ve sergi sunumları ve wi-fi ücretsiz..

 

City Hall’ den, Tower Bridge….

cityhall-towerbridge-morelondon

 
 
 

► The Shard –  web

Adres :  32 London Bridge St London SE1 9SG , Ulaşım : London Bridge ( Tube ve Rail )

Aktivite & ücretler- web   —  Yemek isterseniz ? ( web)

Londra’da bulunan 72 katlı bir gökdelendir. Shard of Glass, Shard London Bridge ya da London Bridge Tower olarak da bilinen “the Shard” tarihi bir yapı değildir. Fakat şehrin dokusuna zenginlik katmıştır.
Gökdelenin inşasına Mart 2009’ da başlanmıştır ve 30 Mart 2012’ de bitirilmiştir. 5 Temmuz 2012 tarihinde açılan gökdelen halka ancak Şubat 2013’ de açılabilmiştir. 310 metre yüksekliğindeki The Shard Avrupa Birliği içerisindeki en yüksek yapıdır. Ayrıca Emley Moor istasyonundan sonra Birleşik Krallıktaki en yüksek ikinci binadır.

Yapı, 24 katlı Southwark Towers’ ın yerine yapılmıştır. Mimarı Renzo Piano’ dur ve planlama aşamasında mimarlık firması Broadway Malyan ile çalışmıştır. Camdan piramit şeklinde inşa edilen gökdelen 72 katlıdır ve bir gözlem galerisi ile açık hava terasına sahiptir.

Londra’ yı London Eye’ dan da tepeden görebilirsiniz ama The Shard buna farklı bir alternatif oluşturmaktadır. Batı Avrupa’ daki en yüksek bina olan the Shard’ ın 68., 69. ve 72. katları ziyarete açıktır ve muhteşem bir manzaraya sahiptir. Bina, Londra’ nın en yeni turistik noktasıdır. Bu nedenle uzun kuyruklar beklemek yerine biletinizi önceden ayırtmanız tavsiye edilir. 360 derecelik bir açı ile manzara sunan gökdelenden havanın açık olduğu günlerde 40 kilometrelik bir alan net olarak görülebilir.

 
 
*Londra Şehir merkezi gezimiz burada sonlanmıştır!..Sonraki sayfa ; Londra şehir dışı.
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Londra ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir