Londra,Görülecek Yerler.3

 
 
 

LONDRA GEZİ REHBERİ

(konu devamı-2024 yılına güncel)

 
 
 

◘ District Mayfair & St.Jamees’s – Westminster :

Haritalar

londondistricts-map

central-london-areasmaps

mayfair-stjames-westminster-regionalmaps

Mayfair-Westminster-districtmaps1

 

Bölge Ulaşım Haritası. 1

mayfair-westminster-districttransport.4

Bölge Ulaşım Haritası. 2

mayfair-westminster-districttransport.4.2

 

Bu mahallemiz 3 semt’ ten oluşmakta..Mayfair , St James ve Westminster..

Bölge içinde kalan metro durakları : Mahallenin kuzey sınırı üzerinde ; Marble Arch, Bond Street, Oxford circus , doğu sınırında ; Piccadilly circus, Charing cross, Westminster, batı sınırında ; Hyde park corner, Victoria , güney ucunda ; Pimlico ve  Mahalle ortalarında ; kuzeyde Green park, güneyde St. James’s park durakları vardır (Haritaya bakın).

Biz bir önceki gezimizde ; Piccadilly Circus‘ ta kalmıştık. Bölgeye yakınlığı itibariyle bu mahallemizde ilk gezi semtimiz Westminster olacaktır.

londonkarakalemph3
 
 
◘ Trafalgar Square :
Westminster, London WC2N 5DN
Ulaşım : Metro – Charing Cross (Bakerloo, Northern)
 
Hakkında & tarihi bilgiler  (alıntıdır) :

Eskiden Charing Cross olarak bilinen bölgede inşa edilen tarihi “Trafalgar Meydanı”, Londra merkezde yer alan kamusal bir alan ve turistik bir mekandır. Westminster’ e bağlı bölgelerden birisidir. Meydana en yakın metro istasyon da “Charing Cross” adını taşımaktadır ve metronun birkaç çıkışı vardır. Her biri meydanın farklı noktalarına çıkmaktadır.

Meydan merkezinde, tabanında dört adet aslan heykeli tarafından korunan Nelson’ un Anıtı yer alır. Çağdaş sanatın değişen parçalarını gösteren bir kaide ile meydanda bir dizi heykel ve büst vardır. Meydan aynı zamanda yeni yıl kutlamaları gibi halkın topnadığı etkinlikler ve siyasi gösteriler için de kullanılır.

Meydan, National Art Gallery’ sinin ana giriş kapısının baktığı alandadır. Adını, Amiral Horatio Nelson komutasındaki İngiliz donanmasının Fransız ve İspanyol donanmalarını yendiği Trafalgar Savaşı’ ndan alır (İlk adı IV. William meydanıydı) (Bugünkü adı da George Ledwell Taylor tarafından önerilmiştir).

Londra’nın en büyük meydanıdır. Meydan ; taşıdığı tarihi ve kültürel değerin yanı sıra, barındırdığı anıt ve heykellerle bireysel miraslara da ev sahipliği yapar.

Meydanı ilk tasarlayan ve ona ilk görünümünü veren kişi John Nash’ tidir. Ancak sonraları burası birçok modernizasyon çalışmasıyla yeniden şekillenmiştir. Fıskiyeler 1845, deniz kızı, deniz adamı ve yunus heykelleri 1920’ de ve Edwin Landseer’ in aslanları hemen sonrasında inşa edilmiştir. Aslanlar kalabalık halk kitlelerinin toplanmasını caydırmak için inşa edilmiş olsalar da sonrasında bunun tam tersi olmuş, cesaret verici bir etki yarattıkları görülmüştür.

Amiral Nelson Anıtı  ; Lord Nelson’ ın 1805 yılındaki zaferi anısına ithafen yapılmıştır. Nelson savaş sırasında İspanya kıyılarında iken yaralandıktan sonra Londra’ ya getirilmiş ölümü üzerine St. Paul Katedrali’ ne gömülmüştür. 52 metre uzunluğundaki anıtın en üstünde Nelson’ ın büstü bulunmaktadır. Alt kısmında ise dört tane aslan heykeli bulunur.

 

Trafalgar Meydanı’ nda görülebilecek bir yer National Gallery (Ulusal Galeri) dir. Londra’ da 1824 yılında kurulan, 2300′ den fazla parçanın olduğu koleksiyona sahiptir. Müze, 13-20. yy aralığında pek çok tabloya ev sahipliği yapar. Koleksiyonun sahibi Birleşik Krallık halkıdır ve giriş serbesttir. Van Gogh, Leonardo da Vinci ve Claude Monet gibi ünlü ressamların çalışmaları burada görülebilir.

Meydanının doğu kısmında 1827 yılında tamamlanan Canada House bulunmaktadır. Canada House’ ın karşısında 1933 yılında açılan South Africa House bulunur.

Trafalgar Meydanı’ nda ayrıca iki tane havuz ve birçok anıt bulunmaktadır. Meydanın kuzey doğu kısmında St. Martin in the fields Kilisesini görebilirsiniz.

Londra’ nın karakteristik noktalarından olan Trafalgar Meydanı çeşitli organizasyonlar için aktif olarak kullanılan ve kimi zaman ziyarete kapatılan bir meydandır. Yeni yıl kutlamaları bu meydanda gerçekleştirilmektedir. Ulusal ve uluslar arası organizasyonlara, Kraliyet düğünlerine, protestolara, festival ve konserlere ev sahipliği yapan Meydan Londra’ da gidilen ve mutlaka ziyaret edeceğiniz, oturup dinleneceğiniz bir noktadır.

 

Meydanda nereler görülecek ? :

Nelson Sütunu, İkonik taş aslanlar/ Landseer Lion, ünlü Dördüncü Plinth, krallara ait heykeller, Trafalgar Square Fountain (meydan çeşmesi), National Gallery, St. Martin-in-the-Fields ve tabiki meydanın güvercinleri…

 

Meydan hakkında kısa kısa ( uzakrota.com ) :

** Trafalgar Meydanı sadece Londra’ nın veya İngiltere’ nin değil, belki de dünyanın en küçük polis karakoluna ev sahipliği yapar. Karakol bir sokak lambası direğinin içerisinde yer alır ve tek odadan oluşan bu bölümde sadece bir polis memuru bulunur. Çatısında Nelson’ a ait donanmanın ve Victory gemisinin bayrakları bulunan karakol, Memur Paul Wright’a göre bütünlüğü ifade edermiş.

** Trafalgar Meydanı’ nda yaşayan güvercinler her yıl bir tondan fazla kirliliğe neden olurlar ve bunun yıllık temizlik maliyeti 100.000 £’ dan daha fazladır. Ne var ki Amiral Lord Nelson’ un heykelciği hiçbir zaman kirlenmez imiş çünkü güvercinleri engelleyen bir jel ile kaplanmıştır.

** “Monopoly” oyununda karşılığında en fazla ev ve otel alınabilecek yatırım alanı Trafalgar Meydanı’ dır.

** Amiral Lord Nelson’ un ünlü son sözü yanlış yorumlanmaktadır: “Kısmet Hardy, elimden gelenin en iyisini yaptım.” cümlesi Türk-Arap kökenli bir sözcük olan “kısmet” in, “kiss me” (öp beni) şeklinde yanlış anlaşılması dedikodulara ve esprilere neden olmuştur!.

** 1996’ nın Mart ayında genç bir adam meydandaki güvercinleri çalarak bazı restoranlara satmaktan dolayı tutuklanmış (Adam ancak 1500’ den fazla güvercini çaldıktan sonra emniyet güçleri tarafından fark edilir ve o ana kadar hiç kimse bu duruma ses de çıkartmamış?).

 
 

Meydan içinde yer alan Anıtlar :

► Nelson’s Column( Nelson anıtı) :

Nelson's Columnlondonstat

Nelson's Columnlondonstat2 – Amiral Nelson

A. Horatio Nelson Napolyon Savaşlarında savaşmış İngiliz deniz subayıdır. Norfolk’da doğup Trafalgar savaş sırasında hayatını kaybetmiştir. İngilizlerin ünlü denizcisidir. 47 yaşında ölmüştür (1771-1805 yılları arasında denizcilik yapmıştır). Anıtın önünde 4 tane aslan heykeli bulunur.

Nelson Sütunu 44 m. uzunluğuyla meydanın merkezinde durmaktadır. Sütun Devonshire granitinden üretilmiştir ve üzerinde E.H. Bailey tarafından yapılmış olan 5 m. lik Nelson’ un Heykeli bulunmaktadır. Anıtın alt tarafında bulunan bronz işlemeler Nelson’ un efsanevi zaferlerini anlatmaktadırlar. Yaygın bir yanlış bilgi de, Nelson’ un Buckingham Sarayı’ nın karşısında Kraliyet ailesini selamladığı yönündedir. Bu doğru değildir, çünkü Nelson o esasında “The Mall” kıyılarına demirlemiş olan muzaffer donanmasını selamlamaktadır (uzakrota.com)

Nelson anıtının önündeki at üzerindeki bronz heykel de Kral Charles I‘ e aittir.

king-Charles I-trafalgar

 
 
► Landseer’s Lion Statues – web bilgi   :

trafalgaraslanlari

“Baron Marochetti” yapımlı figürler.. Sir Edwin Landseer’ in Nelson anıtını koruyan 4 aslanı (1867).. Bronz aslanlar, Napolyon’ un donanmasından ele geçirilen topların eritilmesi ile yapılmış.

 

► Ünlü komutan Tümgeneral Sir Henry Havelock heykeli :

SirHenry-Havelocktrafalgar

Hindistan’ ın bir İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, Hint halkının isyanını bastırarak “kahramanlık” göstermiş Havelock’ un anıtı (1795–1857).

 

► diğer anıt ise 1820–1830 yılları arasında ülkeyi yöneten IV. George’ a (George Augustus Frederick) aittir. IV. George, Birleşik Krallık tarihinin en önemli zaferlerinden biri olarak kabul edilen Napolyon Savaşları sırasında ülkeyi yöneten isimdir.

IV. Georgestat.trafalgar

Heykelin hemen arka konumunda ; National Gallery ve yanında da Trafalgar meydan çeşmesi bulunmakta.

 

► Charles James Napier heykeli de Tralgar Meydanı’ nda bulunan başka bir heykeldir. Bu ünlü genaral ise İngilizlerin Pakistan (o dönemdeki adıyla Sindh) Valiliğini yapmıştır. O zamanlarda Pakistan, İngiliz sömürgesi altındaki Hindistan’ ın bir eyaleti durumundadır.

Charles-James-Napier-sta

 
 

► The Fourth Plinth – 4. üncü Kaide :

theFourth-Plinth-trafalgar

Meydanın kuzey batısında bulunan bir alandır (kaide). Başlangıçta William IV’ e ait heykel ile tamamlanan bu alan 150 yıllık tartışma ve yorumlar sonrası 1998 yılı itibariyle Manufactures and Commerce (RSA) ve Royal Society of Arts katılım ve teşviki ile projelendirilmiş ve bu alan üzerinde çağdaş heykeller yerleştirilmeye başlamıştır.

Yukarıdaki heykel mayıs 2015’te meydanda idi ( Mart başında Hans Haacke’nin Gift Horse -Hediye At- adlı bronz heykeli yerleştirildi. 79 yaşındaki Alman sanatçı, bu işinde de sanat, iktidar ve para arasındaki ilişkilere odaklanmış görünümünde)(detay web).

 

** İngiltere’ nin başkenti Londra’nın ünlü Trafalgar Meydanı, 1999’den bu yana güncel sanatın en prestijli ödüllerinden biri olan “4üncü Kaide” programına ev sahipliği yapmaktadır. Bu program, meydanda yer alan dört kaideden üzeri boş olan kaideyi yarışmaya açar. Boş kaideye, yarışma sonucu yaklaşık iki senede bir dönüşümlü olarak farklı bir yapıt yerleşir. Kaide üzerinde geçici bir süreyle duran yapıtlar, meydanda hakim olan kalıcı anıtlarla aynı mekanı paylaşırken, toplumsal hafıza ile ilişki kurma yöntemleri farklıdır. Bu makale, hem kaidenin boşluğunu hem de meydanın belleğini oluşturan farklı katmanları, yapıtların onlarla kurdukları ilişkiler üzerinden ele alacaktır. Böylece, Dördüncü Kaide projesini, güncel anlamda anıtların eleştirisi ve önerisi olarak okumayı deneyecektir. (Detay için – Tr )

 

► Meydan da bulunan kilise,  St Martin-in-the-Fields Church – (web1web2)

St.Martin-in-the-Fields-trafalgar

Kilise gezisi ücretsiz..Konserler ortalamada 6-30 £ ( web )..İçeride bir kafe de mevcut / Café in the Crypt ..Kilise Gürcü klisesidir. Alt katta ücretsiz galerisi var..Gün içi ücretsiz müzikalleri kaçırmayın.. Gece konserleri ücretli!
Ziyaret –> h.içi : saat 08-18 , c.tesi :09-18 , pazar : 08-19
Cafe –> p.tesi – salı : saat 08 – 20 , çarş :08 -22,30 , perş – c.tesi : 08 -21 , pazar : 11-18
 

 

► Ve Meydan’ın sanat & müze merkezi  –  National Gallery – ( web ), Giriş – Free ;

Trafalgar Square, London WC2N 5DN
Ziyaret –> günlük : saat 10 – 18 , cuma : 10 -21 – 24 -26 Aralık ve 1 ocak kapalı..
Ulaşım –> Tube/metro  – Charing Cross , Leicester Square , Covent Garden..

 

National Gallery, Londra’ da 1824 yılında kurulan, 2300′ den fazla parçanın olduğu koleksiyona sahip müze. Müze, 13-20 yüzyıl aralığında pek çok tabloya sahiptir (detay müzeler sayfamızda).

Galerinin hemen güney kıyısında (The Mall, London SW1A 2WH adresinde – metro – Charing Cross yakınında) Admiralty Arch bulunmakta. Kemer Kral Edward VII ‘ ün annesi Kraliçe Victoria adına yapılmıştır. Bu kemerden geçilerek “The Mall” yol güzergahı ile sol’ umuzda tüm yol boyunca uzanan “St.James’s parkını vede  sağ yönümüzde ; British Akademisi, Royal akedemisini (mühendislik), King George VI Memorial & Queen Elizabet anıtını ve bazı klup’ lere ait yapıları görerek kısa yürüme mesafesiyle “Victoria Memorail” anıtı ve hemen arkasındaki ” Buckingham Palace” a ulaşabilirsiniz.

Admiralty-Arch-trafalgar

 
 

Trafalgar Meydanından


 

Trafalgar meydanı Admiralty Arch (kemer)’ tan geçerek “The Mall” yol güzergahı ile yönümüz St James’ s bölgesi ve Buckingham saray’  ı olacaktır.

stjamesroutwalkmap

 

Yol güzergahı yaklaşık 1200 m. kadardır (yürüme ve fotoğraflama ile bu yolu 20-30 dk.da alırsınız).

 

► Yol boyunca sol yanımızda kalan park alanı ; St James park’ tır ( (bilgi için bakın) , Ulaşım : Metro – St James’s Park .

Londra’ da bulunan en eski kraliyet parkıdır. 23 hektarlık bir alan üzerine kurulu olan park içerisinde güzel bahçeler, bir göl ve birçok açık alan bulunmaktadır.

Park alanı, The Mall yol güzergahı ve St James’s bölgesi için bu harita inceleyin..

 

St James Park’ ın üzerine kurulu olduğu alan 1532 yılında VIII. Henry tarafından alınmış ve üzerine “St James Palace” inşa edilmiştir. St James Palace’ ın yanı sıra parka sınır olan bir başka saray daha vardır. Bu sarayın adı ünlü Buckingham Sarayı’ dır. Sonrasında I. Elizabeth ve Kral II. Charles burada birçok organizasyon tertip etmişlerdir. Parkın halka açılması Kral II. Charles’ın emri ile gerçekleşmiştir. Park, yüzyıllar boyunca çeşitli şekillerde kullanılmıştır. Hayvanat bahçesi, rezervuar, bowling alanı gibi işlevlerde bulunmuştur. St James Park 1830 yılında John Nash tarafından tekrar dizayn edilmiş ve ağaç, çim ve bahçeler daha klasik bir biçimde şekillendirilmiştir.

Park içerisinde yer alan gölde 15′ e yakın canlı yaşamaktadır. Buradaki en dikkat çekici ve görsel canlılar pelikanlardır. 17. yüzyıldan bugüne St James Park’ı zenginleştirmektedirler. Her gün öğledn sonra beslenen pelikanlar fotoğraf karelerinde de yerlerini almaktadırlar.

The Mall caddesi (trafiğe açık) bir çok organizasyon ve törenlerin yapıldığı alandır.

Park alanının kuzeyi ayni isimli semte ev sahipliği yapar (St James’s) ; Londra merkezindeki konumu, lüks antika dükkanları ve sınırları zorlayan galerileri ile göze batar. Üyelik gerektiren pek çok klupleri, şık kumaşçıları, geniş terasları ve en eski kraliyet parkı olan Royal Park of London’ a yakınlığı, bölgenin prestiji  ortaya koyar.

 

The Mall’ ın sonu bizi, bir göbekte sonlandığı alana ve burada yer alan  ” Queen Victoria Memorial ” Anıtı’ na çıkaracaktır (anıt bilgisi).

londonthemallstr

themallstrlondon2

 

Anıt ; Kraliçenin bahçelerinin merkezine, Buckingham Sarayı’ nın ön cephesine konuşlandırılmıştır.

Anıt 1911 senesinde tamamlanmıştır. Heykeltıraşı Sör Thomas Brock’ tur. Çevresi mimar Sör Aston Webb tarafından 2.300 ton beyaz mermerden inşa edilmiştir.

Yapı Kraliçe Viktorya’ nın, yüzünün kuzeydoğu tarafındaki ağaçlı yola bakan geniş bir heykelini içerir. Anıtın diğer tarafında, kuzeybatıdaki yeşil parka bakan karanlık patinalı bir de adalet meleği heykeli bulunur. Dürüstlük meleği ise güneydoğu yönündeki Buckingham Sarayı’ na dönüktür. Anıtın tepe noktasına oturtulmuş diğer iki figür, Yeni Zelanda halkı tarafından hediye edilmiştir.

Bu heykel bütünselliğinde denizcilik teması barındırır ve Birleşik Krallığın deniz gücünü simgeler (wikipedia).

 
 
► Buckingham Palace – Buckingham Sarayı, web 1 , web 2 ; Sanal Tur ( web )

Adres : Buckingham Palace, London – SW1A 1AA
Ulaşım : Rail- Tren  Victoria ,  Metro : Victoria, Green Park, St James’s Park yada Hyde Park Corner.

Ziyaret & Ücretler – web ; (11 temmuz -29 eylül 2024 arası ziyarete açık) → tam :32 £ , 5-17 yaş : 16 £, 5 yaş altı: Free // 15 üzeri ziyaretçide grup indirimi var!
 
 

İngiliz kraliyet ailesinin sahip olduğu saraylardan biri olan Buckingham, Londra’da en çok ziyaret edilen noktalardandır.
Yapı, orijinal olarak Buckingham Dükü John Sheffield tarafından 1705 yılında kır evi olarak inşa edilmiştir, ‘Buckingham Evi’ olarak adlandırılmış ve tanınmıştır.. Kral III. George, bu evi 1761 yılında karısı için satış almış ve William Chambers tarafından değiştirmiştir.Bu değişiklikler kraliyet ailesine 73.000.-Pound’a mal olmuştu. 1826’da Kral IV George, ünlü mimar John Nash’den evi genişletmesini istemiştir ve yapı bugün gördüğümüz Buckingham Sarayı haline dönüştürülmüştür. Bu işlemler yapılırken St. James Sarayı, resmi tören ve resepsiyonların düzenlendiği yerdi.Buckingham Sarayı tamamlanmadan önce Kral IV. George da küçük kardeşi Kral I. William da öldü. Buckingham Sarayı’nda yaşayan ilk kişi Kraliçe Victoria’dır. 1837 yılında, tahta çıkışından üç hafta sonra Kensington Sarayı’ndan buraya taşınmıştır.

1850 yılında sarayda bir genişletme çalışması daha yapıldı. Doğu kanadının genişletilmesi ile saraya birçok oda eklenmiştir. 40 metre uzunluğundaki balo salonu da bu dönemde yapılmıştır. Doğu kanadının süslü kapısı 1913 yılında Aston Webb tarafından yapılmıştır.
Buckingham Sarayı’nın bir kısmı hala kraliyet ailesi tarafından kullanılmaktadır. Kraliçenin sarayda olduğu günlerde özel bir bayrak göndere çekilmektedir. Saray, sadece kraliyet ailesi üyelerine değil ayrıca birçok çalışana da ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık 600 odası bulunan sarayda bir balo salonu, resim galerisi ve yüzme havuzu bulunmaktadır.

Saraydaki eşyaların ve sanat eserlerinin büyük bir kısmı Carlton House’dan getirilmiştir. Burası IV.George’un Wales Prensi iken Londra’daki merkezi olarak kullandığı ikametgahı idi. Bu bina 1827’de yıkılmıştır. Aynı dönemde, sarayın kuzey ve güney kanatları yıkılmış ve daha büyük ebatta, Trafalgar ve Waterloo zaferlerini anlatan kemerlerle süslenmiştir.

Yapının hemen önünde bulunan anıtın adı Queen Victoria Memorial’ dır. 1911 yılında Kraliçe Victoria adına inşa edilen anıt, Sir Aston Webb tarafından tasarlanmıştır.
Kraliçe Victoria’ dan itibaren kraliyet ailesinin Londra’ daki evi olarak kullanılmış.

Bugün nöbetçilerin değişim yeri olan ön avlu yine Kral V.George döneminde, 1911 yılında şekillendirilmiş olup, ana kapı ve parmaklıklar o döneme aittir. Kuzey merkez kapısı günlük girişler için kullanılmakla birlikte, resmi olaylarda ve nöbetçi çıkışlarında ana kapı kullanılmaktadır. Saray ile ilgili çalışmalar 1914 yılında tamamlanmış olup, Saray ağırlıklı olarak sadece resmi konularda kullanılır.

Sarayın ana kapısının önünde sırtınızı saraya vererek duracak olursanız, eski bahçe kapılarından ikisini (biri sağınızda diğeri solunuzda olmak üzere) görebilirsiniz. Kapıların kaidelerinde bazı ülkelerin isimleri yazmaktadır. Bu ülkeler, Birleşik Krallık İmparatorluğunun ulaştığı ve kontrolü altına aldığı sınır ülkeleri göstermektedir. Ana giriş kapısının karşısında ise Kraliçe Victoria’nın büyük ve çok güzel bir heykelini görebilirsiniz.

Buckingham Sarayı’nın büyük bir kısmı ziyaret edilemese de buraya en çok turist çeken olay Changing of the Guards (Askerlerin Değişim) isimli törendir ( bilgi için)(bilgi için)(video). Yaz aylarında hemen her gün gerçekleşen tören 11.00 / 11.30′ da başlar. Bazı günler düzenlenmediği için ya da en azından bu kadar törensel hale getirilmediği için gitmeden önce günlerini kontrol etmeniz tavsiye edilir. Atlı ve yaya polislerin koruduğu alan içerisinde asker nöbet değişimi yapılmaktadır. Tören sarayın hemen dışında yer almaktadır. Güzel bir noktadan yakından izleyip fotoğraf çekebilmek için erken saatlerde gitmekte fayda vardır. Bu noktaya en yakın metro istasyonu Green Park’ dır.

St James semti sınırlarında sarayın bulunduğu alandaki park’ ı da tanıyalım;

 
 
 
► Green Park –  web

greenparklondonmaps1
(Ulaşım : metro – Green park, Piccadilly Circus, Hyde Park Corner ve Victoria)

 

Londra’ daki Kraliyet parklarından en küçüğüdür. Ancak yine de her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilir. Bu park da Buckingham Palace’ ın yanı başında yer alır ve özellikle güzel havalarda tercih edilen piknik ve güneşlenme alanlarına sahiptir. Buckingham Sarayı’ nın karşısında 19 hektar yüzölçümüyle tamamem doğal bir yeşil alan Green Park sizleri karşılar. 15. asırda St. James hastanesinin cüzzamdan ölen insanların defni için kullanılan bu arazi daha sonraki yıllarda balon, havai fişek gösterileri ve duello alanı olarak kullanılmış.

 

– Park alanı, nerede ne var ? (tıkla) // (tıkla)

Buckingham sarayından istikametimiz Westminster semti olacak.Sarayı arkamıza alıp,doğu yönünde , St James parkınıda sol yanımıza alıp Thames nehrine kadar gideceğiz.

westminstermap-top-signts

Saraya arkamızda kalınca Victoria Memorial anıtının sağ tarafından St james parkı boyunca uzanan (çift tarafı ağaçlar ile sıralı genişçe bir cadde) “Birdwalk” ‘e girelim ve cadde boyunca doğuya doğru ilerleyelim.. Cadde üzerinde neler göreceğiz?

 

Caddenin hemen başında yer alan bina ” Wellington Barracks ” – İngiliz ordusuna bağlı piyade alayının (Muhafız Alay Kışlası) ikamet alanıdır. Burası halka kapalı alandır. Hemen yanında, Guards Chapel (Muhafız alayı kilisesi) ve Guards museum bulunur. Müzeye girebilirsiniz (burada küçük kurşun askerlerden tutun da, mini mini heykeller, porselen ve hediyeliklere kadar ıvır zıvır bulacaksınız – web).

Yol boyuca çok önemli başka turistik bir yer fazlaca yok. Solumuzda kalan St James parkının sonlandığı yerde cadde adını ” Great George Street” olarak değiştirecektir. Bu caddenin sol köşe başında kalan büyük yapısı “ Her Majesty’s Treasury ” – İngiltere Maliye bakanlığı –  Hazine binası’ dır. Cadde sonu bizi Parlamento meydanına çıkaracaktır.

HMLondon-M-Treasury

– London HM Treasury & Parliament Square & Big Ben –

 

► Parliament Square – Parlamento meydanı : Burası, Westminster bölgesinde, Westminster Abbey (kilise) ve  the Houses of Parliament (Parlamento Binası) kenarında olan meydandır. Meydanda Winston Churchill, Abraham Lincoln ve Nelson Mandela, David Lloyd George, Jan Smuts, Edward Smith-Stanley, Sir Robert Peel, George Canning, Mahatma Gandhi gibi gerek geçmişteki İngiliz başbakanları ve tanınmışlara ait heykeller ile sıralanmıştır.

parla.squlondon statue

Bu bölge (Westminster) ; Londra’ nın politik, kültürel ve sermaye merkezidir. Parlamento meydanı, Parlamento binası ve dünyanın en ünlü saat kulesine (Big Ben) ile Westminster Abbey (manastır), St. Margaret Church’ a ev sahipliği yapar.
ana metro – istasyonlar : Westminster, Charing Cross, St James Park

Bizler önce Parlamento meydanının doğu ve güney doğu alanını gezelim (Thames nehri kenarı)(Yukarıdaki haritada route 1 )..

 
 

► Big Ben Tower-  web ;

Adres : Westminster, London SW1A 0AA ; Ulaşım : Metro –  Westminster

 

Big Ben (Büyük Benjamin), Londra’ da Westminster Sarayı’ nın yanındaki ünlü saat kulesidir. Dünyanın en büyük ikinci dört taraflı saatidir.

Tarih & Genel bilgiler : Kule eski Westminster Sarayı’ nın 16 Ekim 1834’de bir yangın ile tahrip olmasından sonra Charles Barry’ nin yeni saray tasarımının bir parçası olarak dikildi. Kule Victoria Gotik stilinde ve 96.3 metre yüksekliğindedir.

Big Ben” aslında saat kulesinin çanının adıdır, ancak halk tarafından tüm yapıyı belirtmek için kullanılır olmuştur. Üzerinde bulunan saatin ağırlığı 5,5 ton, çanın ağırlığı ise 13,5 tondur ve çan çaldığı zaman sesi 14 km. uzak mesafeden duyulabilir. Big Ben isminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte bu konuda iki tahmin bulunmaktadır. Bunlardan birincisi ismin, kulenin yapımı sırasında işin başında bulunan ve Avam Kamarası’nda da ‘Big Ben’ olarak tanınan Sir Benjamin Hall’ dan geldiği yönünde, bir diğer olasılık ise, o zamanların en ünlü boksörü olan ve son mücadelesini 1857 yılında yapan Ben Caunt’ dan geldiği şeklindedir.

Kulenin yerden itibaren en üstte bulunan ışığına kadar olan yükseklik yaklaşık 107 metredir.

Kulenin 4 yüzünde bulunan saatlerin her birinin çapı ise 6,75 m., yelkovan kolunun uzunluğu 4,20 m ve Romen rakamları ile zamanı gösteren her bir sayı yaklaşık 70 cm. uzunluğundadır. Parlamentonun toplandığı zamanlarda, kulenin üzerindeki lamba yanarak parlamentonun toplantıda olduğunu halka duyurur. 2000 kişilik bir anket Big Ben’ in Birleşik Krallık’ ın en önemli simgesi olduğunu bulmuştur.

2012 de kule adı, Westminster Sarayı Elizabeth kulesi olarak değiştirilmiş.

Uzun ömrü boyunca nadiren hata yapan saat, güvenirliği ile de ünlü. II. Dünya Savaşı boyunca yakındaki Avam Kamarası bile yıkılırken; saat, işlemeye ve çalmaya devam etmiştir. Saatin mekanizması Edmund Beckett Denison tarafından olağan üstü bir hassasiyetle tasarlanmış. Saatin hızı sarkacın omzuna küçük penny’ ler eklenerek basitçe ayarlanabiliyor.

 

Kule için ziyaret bilgileri –  web

 

Saat kulesinin yanındaki yapı ; Houses of Parliament (Parlamento Binaları) veya Palace of Westminster (Westminster Sarayı) olarak biliniyor.

 

► Palace of Westminster – web ;

Houses of Parliament olarak da bilinen parlamento binasıdır. Saray, Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası’ na ev sahipliği yapmaktadır. 11. yüzyılda Kral Edward maiyetini Thames Nehri kenarındaki Westminster Sarayı’ na taşımıştır.

Tarih : 1265 yılında bu yapıda Lordlar ve Avam Kamarası olmak üzere iki tane kamara oluşturulmuştur. Lordlar Kamarası, Avam Kamarası’ nın kalıcı bir yeri yokken onları Westminster Sarayı’ nda ziyaret etmiştir. Kral VIII Edward maiyetini 1530 yılında White Hall Sarayı’ na taşıdıktan sonra Lordlar Kamarası buluşmalarını bu sarayda yapmaya devam etmiştir. 1547 yılında Avam Kamarası da buraya taşınmış ve Westminster Sarayı o günlerden günümüze hala bu önemini korumaktadır. Saray 1834 yılında meydana gelen bir yangında zarar gördü. Bu olaydan sonra yeni bina tasarımı için bir yarışma düzenlendi. 97 katılımcı arasından “Sir Charles Barry” ve asistanı Augustus Welby Pugin’ ın çalışması proje için seçildi.

Neo gotik tarzdaki tasarım 1870 yılında tamamlandı. 30 yıldan fazla süren inşa sonrasında komplekse Big Ben, Victoria Kulesi, Westminster Salonu ve lobiler eklendi.

Saray bünyesindeki en bilinen yapı Big Ben’ dir. St. Stephen Tower olarak da adlandırılmıştır. Yüzyıllar içerisinde idare gücü Lordlar Kamarası’ ndan Avam Kamarası’ na geçse de Westminster Sarayı’ nda hep birlikte kalınmıştır. Saraydaki lobilerden biri Central Lobby (Merkez Lobi) dir. Burada insanlar parlamento insanları ile buluşup kendi isteklerini savunmaları için onlar ile konuşabilmekteyiş.

Westminster Sarayı Londra’ da oldukça merkezi bir noktadadır. Big Ben, London Eye, Westminster Abbey gibi yerlere yakın olan bu saray içerisinde 1000 oda, 11 mahkeme salonu, 8 bar, 6 restoran ve ziyaretçilere açık olan küçük bir kafe bulunmaktadır. Saray, Londra’ nın sembollerinden biridir (gezipgordum.com).

Ziyaret – Gezi rehberi için –  web 1  , web 2

 
 

► Westminster Abbey – (web)

Westminster Sarayı’ nın karşısında bulunan manastırdır. Hem tarihi hem dini önemi bulunan Westminster Abbey’ de taç giydirme törenleri de yapılmıştır. 1066 yılından beri Edward V ve Edward VIII dışındaki tüm taç giydirme törenleri burada gerçekleştirilmiştir.

Yapı birçok politikacı, hükümdar ve sanatçının mezarına ev sahipliği de yapmaktadır. İçerisinde mezarların yanında ayrıca, heykel ve anıt da bulunmaktadır. Yer olmadığı için birçok mezar dik konumda yerleştirilmiştir. Westminster Abbey içerisinde yaklaşık 3300 kişinin mezarı vardır. Mezarı burada bulunan kişiler arasında Charles Darwin, Sir Isaac Newton, David Livingstone, Charles Dickens, Rudyard Kipling, Geoffrey Chaucer, Thomas Hardy, Lord Kelvin gibi isimler bulunmaktadır.

Tarih : Westminster Abbey’ in tarihi 1050 yılına kadar gitmektedir. Kral Edward bir manastırın inşa edilmesine karar vermiştir. İnşa edilen bu yapının sadece bir kısmı ayakta kalmıştır. Bu binanın orijinali ile ilgili sunum Bayeux Tapestry’ de görülebilir. Günümüzdeki yapının büyük bir kısmı ise 1245 – 1272 yılları arasında Kral III. Henry’nin manastırı gotik tarzda inşa etmesinden kalan kısmıdır. Sonrasında yapı büyük oranda genişletilmiştir. 1503 – 1512 arasında Chapel of Henry VII Westminster Abbey’ e eklenmiştir. Westminster Abbey’ in en yeni kısmı 19. yüzyılda tamamlanmış olan kuzey girişidir. “Collegiate Church of St Peter at Westminster” namı diğer Westminster Abbbey, Londra’ da bulunan gotik yapıların göze batanıdır. Wales Dükü ve Prens William ile Kate Middleton burada evlenmiştir.

Her yıl yaklaşık bir milyon kişi tarafından ziyaret edilen Westminster Abbey İngiliz tarihinin 700 yıllık bir parçasıdır. Ziyaret dışında binlerce kişi ibadet etme amaçlı da Westminster Abbey’ e gelmektedir.
Westminster Abbey giriş ücreti; 2024 yılı tam 29 £’ dur (6-16 yaş : 13 £, 60 +/18 yaş ve üstü : 26 £). Manastırı Pazartesi – Cuma 09.30 – 15.30, Cumartesi günleri 09.30 – 13.30 arasında ziyaret edilebilmektedir. Pazar günleri, yılbaşı günü ve paskalyadan önceki cuma günleri ziyarete kapalıdır (detayları buradan inceleyin)..

Manastırın alışveriş için olacak kapı girişinin önünde küçük bir meydan var. Burada bir sütun üzerinde heykeller bulunmakta (en tepede elinde kılıç olan heykel) ; 1854-59 yıılarında Hint ayaklanması ve Kırım savaşına ait bir anıt heykel. En tepedeki St. George, ejderin sarıldığı Queen Victoria, I. Elizabeth, III. Henry ve Edward figüre edilmiş. Anıt 1861 de “Sir George Gilbert Scott” tarafından tasarlanmıştır. Alan ve bu anıtın bitişiğinde Queen Elizabeth Conference merkezi bulunur. Yine bu alanda ; 2000 yılına kadar Büyük Britanya için Kilise hizmetini görmüş olan ve sonrası turistik amaçlı festival kongre ve toplantılara ev sahipliği yapan kubbeli yapısı ile ““Methodist Central Hall”” binasını göreceksiniz. Her gün saat 09-16 arası,  200 oturma kapasiteli cafe’ sinde mola verebilirsiniz.

Methodist-Central-Hall-london

-Westminster Abbey – Ziyaret & Ücret – web

 
 

► St. Margaret Church –  web ;

St. Margaret Churchphlondon

Parlamento meydanının karşısında, Westminster manastırı arkası- Parlamento sarayının önünde yer alır. Avam kamara kilisesi olarak bilinir..Henry VIII. ün 1509 da nişan törenine ev sahipliği yapmıştır.

Şimdi de ; Parlamento meydanının kuzey yönündeki “ Whitehall “caddesinden küçük bir gezi yapalım (ki bu cadde bizi yaklaşık 1 km. sonra daha önce gördüğümüz Trafalgar meydanına çıkartacaktır)(Haritada route 2).

westminstermap-top-signts

 
 

► Cabinet War Rooms ve Churchill Museum :

Adres: Clive Steps, King Charles St, London SW1A 2AQ ( Whitehall cad.nin St. James park’a bakan tarafından)(ulaşım : Metro – Westminster)

Churchill Savaş Sığınakları : Winston Churchill ve kabinesinin 2. Dünya savaşı boyunca sığındıkları odaları, yeraltı tünellerini Londra’ daki Churchill Savaş Sığınakları turunda keşfedin. Hava saldırılarından bugünlere kalan savaş eserlerini ve savaştan kalma sığınakları görün. İngiliz hükümeti tarafından Alman işgaline karşı askeri stratejiler oluşturmak için kullanılan sığınak, savaş sonunda neredeyse değişmeden ve aynı durumda kalmıştır. İnteraktif Churchill Müzesi’ nde Sir Winston Churchill’in hayatı ve mirası hakkında daha fazla bilgiyi, Başbakan’ a adanmış olan bu önemli müzeyi ilgi alanınızda ise görün. Ücret – tam bilet / 16-59 yaş : 32 £, 5-15 yaş : 16 £, 4 yaş ve altı : Free (2024)

 
 

► Downing Street web ;

Adres : The Prime Minister’s Office, 10 Downing Street – Westminster, London – SW1A 2AA ; Ulaşım : metro -Westminster

10-Downing Streetlondon

1680′ lerden kalan ve 1735 ten sonrası için bu binada, İngiltere Başbakanına ait tahsis edilimiş konutun adresidir. Konut ve sokak halka kapalıdır. Ancak Whitehall caddesi üzerinden fotoğraflanma imkanı vardır.

 

Trafalgar meydanına doğru ilerlerken yine caddenin orta refüjü üzerinde “Monument to the Women of World War II” 2. Dünya savaşı – Kadın anıtını göreceksiniz. 2005 yılında II Queen Elizabeth tarafından tanıtılan ve Baroness Boothroyd tarafından vakıf katkıları ile John W. Mills tarafından yapılmış, özgürlük davasında kadınlara ithaf edilmiş İngiliz Milli Savaş anıtıdır.

World War II-londonstatue

 
 

► Banqueting House :

Adres : Whitehall, London SW1A 2ER ; (ulaşım : tube – Embankment &Westminster & Charing cross).

Banqueting House- Whitehall-Statue- Douglas Haig

*Soldaki beyaz bina-Şölen evi ve Atlı bronz heykel : I. Dünya savaşı ordu komutanı  ” Douglas Haig”.

* Londra şehrinde yer alan Şölen Evi (Banqueting House) tarzının, döneminin en tanınan günümüze gelmiş örneği olup, aynı zamanda Whitehall Sarayı’ ndan geriye kalan tek yapıdır. Yapı İngiliz mimarlık tarihinde oldukça önemli bir konuma sahiptir.

 
 

► Horse Guards  / Kraliyet Atlı Muhafız Birliği & Binası :

HorseGuards-Londonph (2)

HorseGuards-Londonph (1)

Whitehall caddesi üzerinde konuşlanmış Kraliyet geçiş ve törenlerde yer alan atlı koruma ekibinin bulunduğu ve gösteri sunumunun alduğu alandır. Pazartesi-Cumartesi hergün sabah  saat 11, pazarlar da saat 10 da atlı koruma değişim gösterisini izleyebilirsiniz.

 

Caddenin sonu bizi daha önce gördüğümüz Trafalgar meydanına çıkaracaktır.

** Whitehall caddesi özellikle üzerinde yer alan heykeller ve bina mimarisi ile dikkati çekmekte (bina üzerlerinde kabartmalar, heykeller)( detay için bakın )( heykel ve anıtlar için bakın ).

 

Westminster mahallesinde görülecek önemli gezi alanlarının çoğu burada toplanmıştır. Ancak Londra için bu bölgede unutulmaması gerekli 2 yer daha vardır (haritada route 3).

westminstermap-top-signts

Bölgenin güney doğu ucunda, Thames nehir kıyısında, Millbank mevkiinde yer alan – “Tate Britain” (en yakın metro-Pimlico) , diğeri de ; güney batıda yer alan Westminster Manastırı’ dır ( en yakın metro – Victoria) (westminster bölge haritasına bakınız..!).

 
 

► Tate Britain (1897) – web , Giriş – Free ;

Adres : Millbank – London SW1P 4RG (ulaşım : metro/tube -Pimlico)

Ziyaret : Cumartesi – Perşembe –> saat 10-18 , her cuma –> 10-22 , * 24-25-26 aralık –> kapalı, 1 ocak açık

tate britain millbank entrance

 

Tate Britain galerisi Londra’ da yer alan Britanya ulusal sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Bu sanat galerisi kamusal olarak idare edilen Tate Muzeler Kurumu’ nun bir kısmı olup bu kuruma dahil olan diğer sanat galerileri şunlardır : Londra’ da Tate Modern, Liverpool’da bulunan Tate Liverpool ; güneybatı İngiltere’de Cornwall’ da St. Ives kentinde bulunan Tate Saint Ives ve sanal alanda “online” bulunan Tate Online. “Tate Britain” Londra’ da Thames Nehri yakınlarında Londra metrosunun “Pimlico” istasyonu yanında “Millbank” mevkiinde ve 2000’de Tate Modern sanat galerisi açılan kadar Britanya asıllı ve modern sanat galerisi olarak kullanılmış bir binada konumlanmıştır.

 
 
► Westminster Cathedral web ;

Adres : 42 Francis St, London SW1P 1QW , Ulaşım : Metro-tube: Victoria

Westminster_Cathedral-Londonph

Semtin kuzey batı ucunda bulunur..Westminster Abbey ile karıştırılır.. Tuğla görünümlü yapı Neo-Bizans mimarisinin Londra’ nın tek örneğidir..frizler ve mozaiklerle dekore edilmiştir..Tarihinde ceza evi imiş..Katolik katedral ziyareti ücretsiz, konserler (rönesans konserleri) de ücretsizdir!!?? ..Westminster Katedrali koro müziği dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul edilmektedir..87 m. yükseklikteki çan kulesinden manzara güzeldir..

 
Bölge haritalarımıza bir daha bakalım;

mayfair-stjames-westminster-regionalmaps

Mayfair-Westminster-districtmaps1
 
 
 
Mahallemizin yeni bir semtindeyiz ( Burası kuzeyde kalan kısımdır).
 
◘ Mayfair Semti ;

Haritalar

Mayfair Londondistrictmap2

Mayfair Londondistrictmap1
 
Mayfair sokak & cadde haritası

mayfairstreetmaps1

Batı sınırını Hyde Park ve Park Lane‘ nin (Londra merkezinin Westminster semtini içine alacak şekilde park alanına paralel giden ana yol alanıdır – A4202), doğusunda Soho , güney doğu sınırını Piccadilly‘ in oluşturduğu seçkin bir semt’tir. Londara’ nın en göze çerpan kraliyet mahallesi olarak bilinir.

Klasik İngiliz cazibesini gösteren bölge , öncelikle başkentin merkezinde sıkışmış olarak ; güzel bahçeleri ve geniş ve gezilebilir meydanları, ayrıca özel oteller, konutlar ve restoran ile birlikte , alışveriş deneyimlerini sunmaktadır.

Oxford Street ( 400 Oxford Street adresinde ünlü Selfridge & Co ) ve Regent Street ( Regent Street, adresindeki Liberty London ) üzerinde bulunan ünlü markaları içeren ofis ve mağazalar West End merkezindeki Piccadilly’ e kadar uzanmakta.

New Bond Street‘teki ve yakın ara sokaklarında yer alan şık ve markalı mağazalar ve hazır giyim üzerine ün yapmış , Savile Row alışveriş çarşı bölgesi Mayfair’de yer almakta ( web )..

 

Mayfair Semt’i – Alışveriş & Mağaza Haritası

mayfairareashopsmap

 

Neler görülecek ?
West end – Piccadilly Circus’ a hemen sınır olan bu semt’ te ; ► Royal Academy of Arts ( Kraliyet Sanat Akademisi ) müze – ören yerleri arasında göreceğimiz en önemli gezi alanıdır..

Semt özellikle alışveriş ve markalar için pek çok cadde içermekte..

Bölgede yer alan ana metro istasyonları : Bond Street, Green Park, Hyde Park Corner..

Bölge restoranları web 1 / web 2

 
 

The Royal Academy of Arts (web) :

RoyalAcademyOfArts-londonmap

Burlington House, Piccadilly, London W1J 0BD
Ulaşım : Tube: Piccadilly Circus/Green Park

1768 yılında kurulan Royal Academy of Arts, İngiltere eski güzel sanatlar kurumdur. Kraliyet Sanat Akademisi, Londra’ da bulunan bağımsız ve özel sanat enstitüsüdür. Önemli sanatçı/akademisyenler tarafından yönetilen akademinin amacı : Görsel sanatlardan haz almayı, takdir etmeyi ve yaratıcılığı ; sergi, eğitim ve tartışma yoluyla desteklemektir.
Akademisyenlerin tamamı halen üreten ve meslektaşları tarafından seçilmiş ressamlar, heykeltraşlar, nakkaşlar, grafikerler, teknik ressamlar ve mimarlardan oluşur.

Bu alanda Dünya’ nın ve İngiltere’ nin en büyük park alanı bulunmakta..

 
 

► Hyde Park –  web :

 

HYDE PARK KONUM HARİTASI – (bakın) ☚

 

(daha yalın hali ile)

hydepark-londonph-maps

( Ulaşım : metro → Hyde Park Corner, Marble Arch, Lancaster Gate, Notting Hill gate )

 

Londra’ nın hemen ortasında (Westminster’in yanıbaşında) yer alan ve Kraliyet parklarının en büyüğüdür. Hyde Park ve Kensington Bahçeleri olarak iki kısma ayrılmış olan park, Serpentine Gölü ile ikiye ayrılmıştır. Parkın toplam alanı yaklaşık 249 hektar < 2,5 km² > olup, bunun 1,1 km²’ lik bölümü Kensington Bahçeleri’ ne aittir. Göl yazın bot turlarının kışın ise buz patencilerinin gözde mekanı. Önceleri burası yüzmek için de gözde imiş ancak son yıllarda yüzmek yasaklanmış?!

Bahçeler bölümünde Long Water, park bölümünde de Serpentine olarak bilinen bir gölü içine alır. Parkın Marble Arch‘ a yakın kuzeydoğu köşesinde ise, çok eskiden beri sokak hatiplerinin serbest konuşma yeri olarak bilinen “Speakers’ Corner” bulunur. Hyde Park’ ın en ünlü yeri olan “Speakers’ Corner – Konuşmacı köşesi ” dır. 19. yüzyılda Hyde Park popüler bir buluşma noktası olmuştur. Speakers’ Corner ise 1872 yılında meydana gelen isyanlar sonucunda bunalan halkın özgürce konuşacağı bir yer oluşturma amacıyla yapılmıştır. Bu gelenek günümüzde de devam ettirilmektedir. Her Pazar günü bir kutunun üstüne çıkan insanlar politika, din, siyaset ya da istedikleri herhangi bir konuda özgürce düşüncelerini dile getirebilmektedir.
Hyde Park, aslında Kral 8. Henri’ nin kendisi ve ailesi için özel olarak hazırlattığı bir av mekanı imiş (Orta Çağ İngilteresinde – 1536). Daha önceleri ise Westminster Manastır’ ına ait bir bölge imiş. 17. yüzyılda ise halkın kullanımına açılmış. Günümüzde gördüğümüz parkın planı 1825’de mimar Decimus Burton tarafından yapılmıştır. Parkın içinde yer alan en önemli olaylardan biri, 1851 yılında Kraliçe Victoria’nın eşi Prince Albert tarafından gerçekleştirilen fuar ve bu fuar için inşa edilen ‘Kristal Saray’ olmuştur. Bu fuardan elde edilen gelir, bugün ziyaret edilen ve görülebilen pek çok bina ve eserin yapımında kullanılmıştır.

Çevresinin uzunluğu tam 7 km. Parkın dört bir tarafı da İngiliz tarihini tasvir eden dev taklarla süslenmiş. Park geceleri halkım girişine kapatılır. Genel olarak 22:00’da (saat değişiklik gösterebilir) park girişleri kapatılır. Tüm gece atlı ve arabalı polisler park içinde görev yaparlar.
Doğuda Mayfair, batısında ise Kensington Gardens‘ le çevrilmiş. Güney kısmında Rotten Row adında bir at sürme pisti var. Parkın kuzeydoğu köşesinde ise Hudson Bird Sanctuary yer alıyor ( web ). Törenler için hazırlanmış bu mekan gündüzleri görkemli kutlama ve törenlere ev sahipliği yaparken akşamları da evsiz insanların mekanı oluyor. Dev Achilles (1822) heykeli ise Dük Wellington döneminin zaferlerini anlatan kabartmalarla süslü (web)( aksiyon bilgi alıtısıdır )..

Serpentine gölünün kuzey ucuna yakın alanda ; Peter Pan statue – heykelini görebilirsiniz..Prens Albert için yaptırılmış olan The Albert Memorial‘ı arkanıza alıp dümdüz yürüyorsunuz. Karşınıza adı Physical Energy Statue olan atlı bir adam heykeli çıkıyor, oradan sağa girip hemen ilk sağdan tekrar dönüyorsunuz, biraz sonra ilk sol ve az ileride sağ tarafta gölette yüzen ördekleri, sol tarafta da elinde flütüyle Peter Pan’ı görüyorsunuz..Hikayesi : 1902 yılında J.M. Barrie tarafından yapılan heykel , 1912 de park alanına dikilmiş (George Frampton ).Peter Pan’ın Yaratıcısı James Matthew Barrie , Eşinden ayrıldığı dönemlerde bu büyük eser kafasında iyice canlanmış ve kaleme almıştı. Barrie hiç büyümeyen bir çocuk olmak ve bir kuş olup bu çirkin dünyadan kaçabilmeyi düşlemişti. Düşleri Peter Pan’la gerçekleşiyordu.”Peter Pan” romanının hüzünlü sonu, “Peter Pan ve Kensigton Bahçeleri” romanıyla başka bir boyuta taşınmıştı. Barrie, bu romanında eşiyle dolaşmaktan zevk aldığı Kensigton parkını mekan olarak seçmişti.

Hyde Park içerisinde dikkat çeken bir başka kısım Prenses Diana için yaptırılan anıt kısmıdır (the Diana Princess of Wales Memorial Walk). Parkın güney doğusunda yer alan alan Amerikan mimar Kathryn Gustafson tarafından tasarlanmıştır. Alanda anısına bir çeşme ve çocuklar için eğlence mekanı var. Korsan gemileri, çocuklar için eğlence ve dinlenme alanları ile yazları saat 10 – 20′ e kadar sürebilen ziyaretlere olanak tanır.. Giriş ücretsiz..Adres : Kensington Gardens , Kensington – Greater London
Ulaşım : tube – Queensway , Notting Hill Gate

Parkın batı yakasınında; Kensington Palace (saray ve bahçesi var) ( detay için )

 
Hyde Park’ ın kuzeydoğusunda , Speaker’s Corner yakınında Marble Arch / Mermer Tak yer alır. ( web bilgi)(ulaşım ı  ayni isimli metro durağı)(oxford circus’un sonlandığı yerde).

Buckingham Sarayı’ na zafer girişi olarak yapılmıştır. Tak, 1827 yılında John Nash tarafından tasarlanmış. John Nash o dönemde mimari çalışmaları ile şehrin yüzünü değiştirmekle görevlendirilmiştir. Regent Street, Buckingham Palace, Cumberland Terrace, Marylebone ve Regent Park civarında birçok çalışmaya imza atmıştır.

Nash imzalı Marble Arch 1851 yılında Hyde Park’ın kuzeydoğusuna taşınmıştır. Takın taşınması ile ilgili birçok varsayım vardır. Bazıları araç geçişi için çok alçak olduğunu söylerken bazıları sarayın genişletme çalışmaları sırasında yer açılsın diye taşındığını iddia etmektedir?.

Yapı mimari olarak 4. yüzyılda inşa edilen Roma’ daki ünlü Constantine Arch’ a benzetilmiştir. Her iki takta da üç kısım bulunmaktadır. Tak üzerinde çeşitli heykeller ve şekiller bulunmaktadır. Fakat bu kısımlar alındığı için artık tak üzerinde görülememektedir. Bu işlemelerden en etkileyici olanı Kral IV. George’ a ait olanıydı ve günümüzde Trafalgar Meydanı’ nda görülebilir. Marble Arch’da bulunan işlemeler İngiltere, İskoçya ve İrlanda’yı temsil etmektedir.

Eskiden Buckingham Sarayı’ nın ana giriş kapılarından olan tak günümüzde Hyde Park’ ın biraz uzak bir köşesinde Bayswater ve Marylebone arasında geçişi sağlamaktadır. Yapıldığı dönemde sadece kraliyet üyelerinin altından geçebildiği Marble Arch günümüzde herkese açık durumdadır.

 

Marble Arch’ tan güney yönünde ; Park Lane cadde üzerinden yürüyerek Hyde Park Corner – Apsley Way’ ın bulunduğu – alana gidelim ( yada metro ile  1 durak sonrası Hyde park corner’e ulaşın ).

wellingtonarchmaps

Alanda neler var ?

Apsley House ; Wellington’un ilk düküne ait konaktır.Hyde Park kuzey köşesinde durmaktadır. Londra’da “Number One” olarak bilinir ve tanınır.

Apsley House : aslında, Baron Apsley için 1771 ile 1778 yılları arasında tasarlanmış ve Robet Adam tarafından inşa edilmiştir. Ancak yapı : 1807 yılında, Wellington’ un ilk Dükü ve ardından kardeşi Arthur Wellesley’ e geçmiştir. Dükün kapsamlı güzel sanatlar koleksiyonu (3000 eser bulunmaktadır), görkemli ipek panolar ve yaldızlı bir dekorasyonu bulunan salonda sunulmaktadır. Goya, Valezquez, Brueghal vve Rubens gibi sanatçıların resimleri yanında porselenler, gümüşler ve mobilyalarla birlikte görülebilir. Düke ait eşyalar arasında ise kılıçlar ve madalyalar ilgi çekmektedir.

Bu konağın hemen karşı tarafında   İngiliz mirasına ait  bir kemer daha çıkacaktır (atlı araba üzerinde kanatlı bronz heykel)..

 
 

► Wellington Arch web ;

Hyde park’ ın güneydoğu köşesinde yer alır. Napolyon’un  yenilgisine ait adanmış, Avrupa’ nın en büyük bronz yapılı bir zafer paktıdır.

Tarih : Apsley House önündeki boş alana ne yapılacağı yaklaşık bir yüzyıldır tartışılmış ve sonunda Kraliyet Parklarının geliştirilmesi planının bir parçası olarak 1825-1828 yılları arasında “Decimus Burton” tarafından tasarlanan  “Wellington Kemeri” nin yapılmasına karar verilmiştir. Başlangıçta Hyde Park alanına bakarken, yol genişletme çalışmaları nedeniyle 1880 yılında bugünkü konumuna taşınmıştır.

Adrian John’ un kemerin üstünde görülen bronz heykel 1911-1912 yılları arasında eklenmiştir. Heykel: Napolyon Wellington yenilgisinin ilanı, bir zafer takı olarak dikilmiştir ve “Barış Meleği” ni ifade etmektedir. Avrupa’ nın en büyük bronz heykeli olarak önem kazanmaktadır.

Günümüzde kemerin iç odalarındaki sergiler ziyarete açıktır. Burada: Quadriga galeri bulunmaktadır ki bu galeride geçici sergiler düzenlenir (- alıntıdır- kaynak )

Alan içinde, kemer’e komşu  Savaş anıtları bulunmakta ; Biri Avustralya Savaş anıtı , diğeri ; The Royal Artillery Memorial’ dır (Kraliyet topçu alayına ait I. dünya savaşında yaşanmış olan kayıplara ait adanmış anıttır)

Kemer’in doğu yönünde, cadde üzerinde sütunlu beyaz yapı içinde bronz heykellerin olduğu bina da ” Bomber Command Memorial ” anıtıdır. 2012 de tamamlanmış yapı, II. dünya savaşında yaşamını kaybeden 55 bin kişiye ithaf edilmiştir ( web ).

Bomber Command Memorial_1024x768

 
 
Bu yapının tam karşısında; 150 Old Park Ln, London W1K 1QZ adresinde London “Hard Rock Cafe” bulunur.
 

* Sonraki sayfamızda ; South Kingston ve Victoria mahalle gezimizi bulacaksınız.

 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

– Londra ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir