Madrid Yakını – Dünya Miras Liste Şehirleri

 
 
 

(Bu bölüm internet alıntısıdır!)

 
 

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde İspanya’ya ait  40 eser / yerleşim mevcuttur.

 

Madrid yakınlarında, hemen hemen bir iki saatlik uzaklıkta, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilerek koruma altına alınmış, 3 şehir bulunuyor.

 

+ Toledo: Bu şehir hakkında ayrıntılı bilgiyi, bu başlık altında sitede bulabilirsiniz. Mutlaka ve mutlaka gitmenizi ve görmenizi öneriyorum. Ama, tur organizasyonu ile mi, kendi başınıza trenle mi gidersiniz, buna siz karar vericeksiniz. Ama, mutlaka gitmelisiniz.

+ Segovio: Burası da, özellikle Roma dönemine ait birkaç eserin bulunduğu ve bu nedenle öne çıkan bir şehirdir. Ben gitmedim, çünkü ülkemizde yeteri kadar Roma dönemi eseri var ki, buradaki eserler, bizimkilerin yanında, biraz küçük kalıyor. Tercih sizin.

+ Avilla: Burası, özellikle Azize Teresa’nın doğum yeri olarak öne çıkıyor. Yani, daha çok dinsel bir ağırlığı ve önemi var. Merakı olanlar için gidilip görülebilir.

+ El Escorial: Madrid Özerk Bölgesi içinde, Sierra de Guadarrama dağının eteklerinde manastır, saray, kütüphane ve diğer bölümlerden oluşan, İspanya Kralı II. Felipe’nin ikametgahı olarak kullanılmış dinî-kültürel yapı. 1984 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirasları listesindedir.

Burada, İspanya kralı II.Felibe tarafından yaptırılan: bir manastır, anıtmezar ve saray var. Turistlerin ilgisini çekiyor.”El Vale de Los Caidos” ; Burası şehitler vadisi olarak da isimlendiriliyor. Burada. General Franco’nun mezarı var. Binlerce kişinin gömülü bulunduğu yerde, ayrıca, muhteşem boyutlarda bir haç bulunuyor.

 
 
+ Alcalá de Henares

alcala_de_henares_madrid

İspanya’nın Comunidad de Madrid özerk bölgesinde, 200 bin üstündeki nüfusu ile Madrid’in 30 km doğusunda kültür mirasına sahip sanayi kenti..Henares nehri kentten geçer.

Alcala de Henares şehrinin tarihi merkezi birçok çok kavisli dar ve taş kaldırım sokakları ve eski binaları ile bir ortaçağ şehri karakterini korumaktadır. Tarihi şehir merkezi Cervantes Meydanı etrafında olup bu meydan yayalaştırılmış uzunca “Calle Mayor” adlı verilen bir sokak tarafindan geçilmektedir. Tarihi şehirde en önemli sokaklardan biri “Calle del Cardenal Cisneros” adlı sokak olup bu sokak eski şehrin giriş kapısı olan “Puerte Madrid”‘den başlayıp, eski tarihi merkezi geçip Santos Niños Meydanı’nda tarihi Alcala Katedrali’ne erişmektedir.

Tarihi merkezdeki eski binalar yerel idare tarafından korunma altına alınmıştır. Ne yazık ki yerel idare merkezde olmayan ve varoşlardaki yapıları fazla kontrol etmemekte ve şehrin bu semtleri yeni İspanya’nın çok katlı betonarme çimentodan apartıman yığınına benzemektedir.

Alcala geleneksel olarak bir üniversite şehri idi. “Universidad Complutense” adı ile Alcala’da 1499’da kurulumuştu ve kentte birçok tarihi binası bulunmaktaydı. 1836’da üniversite Madrid’e nakledildi ve “Üniversidad Complütense de Madrid” adı verildi. Alcala Üniversitesi 1977’de resmen yeniden kurulup açıldı ve eski tarihi binaları bu yeni üniversiteye tekrar verildi. Ama yeni üniversite için şehirde iki yeni modern kampüs da kuruldu.Alcala de Henares’in tarihi merkezinin ve eski klasik üniversite binalarinin tarihsel önemi kabul edilmiş ve “Alçala de Henares Üniversite ve Tarihî Semti” 1998’de İspanya için UNESCO Dünya Mirasları kültür listesine dahil edilmiştir.

Alcala de Henares unlü İspanyol yazar Miguel de Cervantes’in (1547) doğum yeri olup şehir merkezinde müzeleştirilmiş olan evi bulunmaktadır.Ev Kastilya tipindedir. Şu an halen ziyaretçilere açık olan evin içinde Cervantes’in çalışma odası da mevcuttur. Ev eşyalarıyla birlikte koruma altındadır.

Alcalá de Henares bu tarihi önemi, nezih kafeleri ve nostaljik sokakları ile turistlerin odak noktasıdır. Özellikle Madrid’i görmeye gelen turistler tren yoluyla kısa bir sürede şehre ulaşıp tadını çıkarabilirler (kaynak: tr.wikipedia).

** Şehir – Detay’ı için bakınız..  Kasaba hakkında- web bilgi.

 

Nereler görülmeli: Calle Mayor, The Monastery of San Bernardo, Plaza de Cervantes , The Arts and Crafts Centre (El sanatları merkezi), Archbishop’s Palace, Museo Cisneriano, the Cathedral görüleceklerdendir.

Cervantes Treni Madrid banliyö tren istasyonundan (Atocha) yola/tura çıkarak, kasabanın Alcalá de Henarese istasyonuna ulaşır ( Nisan – Aralık ayı arasında hizmet sunulmakta).

Saat 10.30 suları kalkışlı trene Atocha Station (suburban line) dan binerek saat 11.00 gibi kasabaya varış sonrası aktivasyonları izleyerek, dönüşü de saat 18.50 gibi  Alcalá de Henares istasyonundan yapabilirsiniz (tur 19.20 gibi Madrid’te sonlanmaktadır)..

22 € tam bilet – 16 € ind.(4-11 yaş) – 44 € : 2 yetişkin + 1 çocuk (2017) .. Program için bakın – web

Ayrıca RENFE trenler her 15 dakikada bir Madrid-Zaragoza yolu üzerinden Alcalá – Madrid arasında hizmet vermektedir4 € tek yön ücreti ile;  sabah – akşam, 4-5 sefer mevcut ..Yol yaklaşık 20 dk. sürmekte ..

Bilet için  – web.1 , web.2

 
 

+ Toledo

toledeph7

 

Toledo İspanya’nın ortasında olup, Kastilya-La Mancha bölgesinin merkezi şehridir. Madrid’in 80 km güneyinde, üç yanı Tajo Nehriyle çevrili engebeli bir arazi üzerinde yer alan kentin Romalılar zamanındaki adı Toletum’dur. Milattan sonraki sekizinci asırdaki Müslüman Arap fethinden sonra şehrin adı Araplarca ve diğer Müslüman milletler tarafından Tuleytula olarak tanınmıştır.Bu şehirde Vizigotlar, Romalılar, Yahudiler, Müslümanlar ve Hristiyanların izlerini bir arada görebilirsiniz.Kentin tarihi işgal ve savaşlarla doludur.

Toledo, İspanya’nın eski başkentidir.

Toledo bugün önemli bir turizm alanına sahiptir. Dış ülkelerden buraya yoğun bir turizm akımı vardır.
Tagus nehri kıyısında tepede kurulu bu kent Dünya Miras listesindedir..

Toledo tarzı keklik ve yerel badem ezmesi yöresel tadlardandır.

Kentin bir diğer önemli özelliği ise, ünlü İspanyol Edebiyatçı Cervantes’in kahramanı Don Kişot’un memleketi olması.

Toledo şehri eski şehir ve yeni şehir olarak ikiye ayrılıyor. Kısaca özetlemek gerekirse eski şehir turistik ve tarihi kısmı, yeni şehir ise genç nüfusun, modern yerleşim yerlerinin merkezi. Sabahları uyanıp yeni şehre çalışmaya giden halk, akşam olunca tarihi evlerin bulunduğu eski şehre geri dönüyor.

İspanya’yı en iyi temsil eden şehir olarak kabul edilen Toledo, ulusal anıt ilan edilmiştir. Engebeli arazi yapısı nedeniyle çoğu yokuş olan dar ve dolambaçlı sokakların hepsi Zocodover Meydanı‘nda birleşir. Bazı kesimleri Roma ve Magripliler dönemine ait, ortaçağdan kalma San Servando Şatosu’nun eteğindeki Alcántara Köprüsü (kuzeydoğu) ile 13. yüzyılın sonlarında inşa edilen San Martin Köprüsü (kuzeybatı) Tajo Nehrinin iki yakasını birbirine bağlar. Kent surlarının bazı bölümleri Vizigotlardan kalmış, ama büyük bölümü Magripliler ya da Hıristiyanlar tarafından inşa edilmiştir. Aralarında VI. Alfonso’nun 1085’te şehre girerken kullandığı Eski Bisagra Kapısı’nın (Puerta Vieja de Bisagra) da bulunduğu, değişik dönemlerden kalma kapılar fazla hasar görmemiştir.

Babü’l-Merdum (10. yüzyıl) ve Las Toernerias camileri, Mudéjar üslubundaki (karma İspanyol-İslam mimari tarzı) Santa Maria la Blanca (12. yüzyıl) ve El Tránsito (14. yüzyıl; Sefhardi Müzesi’ni kapsar) sinagogları, gene Mudéjar üslubundaki San Román, Cristo de la Vega, Santiago del Arrabal ve Santo Tomé kiliseleri şehrin İslam etkisi taşıyan önemli tarihsel yapılardandır. Ressam El Greco’nun “Kont Orgaz’ın Gömülmesi” (1568-88) adlı ünlü tablosu Santo Tomé Kilisesi’nin şapelindedir.

İspanyol gotik katedrallerinin en iyi örneği olarak kabul edilen Toledo Katedralinin yapımına 1226’da Kral III. Fernando döneminde başlanmıştır. Kilisenin El Greco, Francisco Goya, Anthony van Dyck, Luis de Morales ve öteki ünlü ressamların tabloların bulunduğu zengin bir müzesi vardır. San Juan de los Reyes Kilisesi Isabel üslubundadır. Bugün bir bölümü müze olan Santa Hermandad Evi (Casa de la Santa Hermandad) de aynı döneme aittir. Hospital de Santa Cruz (16. yy) Arkeoloji ve Güzel Sanatlar Müzesi, kente egemen konumdaki kale ise Ordu Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Toledo çeliği, özellikle de kılıçları, MÖ 1. yüzyıldan beri ünlüdür. Kentte büyük bir silah fabrikasıyla Mudéjar üslubunda metal eşya üreten atölyeler vardır (tr.wikipedia).

 

Kasaba’dan kısa kısa..

1. Alcázar de Toledo yani “Al Kasr” (kale ya da hisar) başkentin Madrid’e taşınmasına kadar İspanya Krallığının sarayı olarak kullanıldı.Toledo’nın en heybetli yapısı.Defalarca yanmasına ve bombalanmasına, Franco zamanında da şehir kuşatması altında kalmasına rağmen, 2008’den beri ziyarete açık haliyle yeni ordu müzesine ev sahipliği yapıyor. Ünlü çizgi film dünyası Disneyland şatosuna mimari olarak ilham verdiği biliniyor.

toledo_alkazarph

 

2. Şehrin bütün tarihi olaylarına tanıklık etmiş Bisagra Kapısı (Puerta de Bisagra)

puerta-de-bisagra

Aralarında VI. Alfonso’nun 1085‘te şehre girerken kullandığı Eski Bisagra Kapısı’nın (Puerta Vieja de Bisagra) da bulunduğu, değişik dönemlerden kalma kapılar fazla hasar görmemiştir.

Toledo’da biri yeni biri eski olan iki tane Bisagra Kapısı vardır. Her ikisi de şehre ana giriş kapısı olarak yapılmıştır. Kapıların adı Arapça “Bab-Al-Saqra” kelimesinden gelir.

Puerta de Bisagra Antigua (Eski Bisagra Kapısı); bu kapı 10. Yüzyılda Toledo Sultanlığı döneminde şehre giriş kapısı olarak yapılmıştır. Toledo’yu çevreleyen surların içine açılan kapıda islami mimari öğeleri dikkat çeker.

Puerta de Bisagra Nueva (Yeni Bisagra / Alfonso VI Kapısı); Toledo’nun en bilinen eski şehre giriş kapısıdır. İlk yapılışı Müslüman dönemine rastlasa da 1559’da ilaveler ve genişletmelerle bugünkü halini almıştır. Üzerinde İspanya Kralı V. Carlos’un arması vardır.

 

3. Yunan asıllı ressam, heyketıraş ve mimar El Greco’nun Toledo’da müze olan evi “La Casa Museo de El Greco

elgreco_home_toledo

 

4. San Martin Köprüsü (Puente de San Martín)

puente-de-san-martinph

Tajo Nehri üstüne 14. Yüzyıl’da inşaa edilmiş bir Ortaçağ köprüsüdür. Eski Toledo’ya batı giriş kapısını oluşturur. 5 kemerli köprünün orta kemerinin açıklığı 40 metredir ve bu genişlik açısı ile dünyada benzeri azdır.

 

5. Toledo Katedrali (Catedral de Santa María de Toledo)

catedral-de-toledoph8

Eski bir dini başkent, şehrin simgesi de 250 yıldan uzun bir sürede tamamlanabilen ünlü katedral ; Gotik mimarinin izleri dış yapıda sergilenirken, içi Gotik, Barok ve Rönesans dönemlerinin karışımı olarak tasarlanıyor.

İspanya’nın birinci ve en kutsal katedrali, aynı zamanda da İspanya’nın Başpiskoposluk Merkezi’dir. 1226 – 1493 yılları arasında tamamlanmış.

Dönemin en büyük harcamalarına sebep olması bir yana, dini zenginliği, gücü ve ihtişamı simgelemesi için inşa ediliyor. İçinde gezebileceğiniz ana sunaklar, katedral müzeleri, Toledo’nun en ünlü sanatçıları El Greco, Velazquez ve Goya’ya ait eserler, hazine bölümü, muhteşem koro salonu, duvarlardaki ve tavanlardaki eşsiz vitraylar..

Daha önce yerinde bir cami bulunan katedral Fransa’nın Bourges şehrinin katedrali örnek alınarak inşaa edilmiştir. Farklı bu katedralden olarak, üzerine inşaa edildiği camiinin yerini tamamen doldurması için 5. bir nef daha eklenmiştir. Katedralin avlusu caminin avlusu ile aynı yerdedir. Kilisenin bazı yerlerinde İslam ve İspanyol mimari öğelerinin (Mudejar tarzı) bir arada kullanıldığı görebilirsiniz.

Katedral içindeki pek çok şapelden en önemli olanı Capilla Mozarabe‘dir. Mozarabe kelimesi Müslüman yönetimi altında yaşayan ve Arapça konuşan Hristiyanları ifade eder. Kubbesi El Greco’nun oğlu tarafından tasarlanmıştır. Bu şapelde hala Mozarabe dilinde (Arapça) ayin yapılmaya devam edilir.Hazine odasındaki pek çok değerli kutsal emanet arasında en dikkat çekeni 228 Kg ağırlıktaki kutsal kasedir. Gümüş ve altından yapılan kase (yüksel ve altın kaplı obje, bildiğiniz kase biçiminde değildir) her yıl Corpus Cristi bayramında kortejler eşliğinde Toledo sokaklarında gezdirilir. Rivayete göre kullanılan altınlar Güney Amerika’dan eritirilerek getirilmiştir.

 

6. Babü’l-Merdum Camii

mosque-of-toledoph

3 asırlık Müslüman hakimiyeti Toledo’da günümüzde de gözden kaçaırmanın zor olduğu izler bırakmıştır. Eski Toledo’nun içindeki büyüklü küçüklü pek çok kilisesinin çan kulesi ya kendisinden önceki bir camiye aittir ya da Müslüman işçiler tarafından yapılmıştır. Hristiyanlar Müslümanlardan ele geçirdikleri yerlerdeki camilerin çoğunu yıkarken minarelerini bırakmışlardır, minarenin tepesini tıraşlayarak çan kulesi eklemişlerdir. Toledo’da da bu tarz minareleri at nalı kemerli pencereleri ile kolaylıkla ayırdedebilirsiniz.Toledo’daki 10 camiden günümüze kalabilmiş ikisi hala varlığını sürdürmektedir. Her ikisinin de minaresi yoktu ve farklı amaçlarla kullanılmaktadır.

Mezquita Cristo de la Luz (Arapça ismi Bad El Mardum) (Adres: Cuesta de las Carmelitas Descalzas 10) Eski Toledo’nun Mardum Kapısı’nda bulunan camii Müslüman dönemde Medina olarak bilinen (bugün Puerta del Sol) varlıklı müslümanların yaşadığı semtte bulunuyor. İspanya’daki en eski Müslüman yapılardandır. 999 yılında inşaa edilen 8 x 8 metre ölçülerindeki bu zarif taş işçilikli cami hala büyük oranda 1000 yıl önceki halini koruyor.

** Mezquita de las Tornerias (Arapça ismi Al Mustimim); 11. Yüzyıl’ın ikinci yarısında iki katlı biçimde inşaa edilen bu küçük camii bugün Kastilya La Mancha Eyaleti Zanaatkarlar Merkezi olarak kullanılmaktadır.

 

7. Ibn Shushan Sinagogu ( Santa María la Blanca)

sinagoga-de-santa-maria-la-blanca

 

8.  Zokodover Meydanı (Plaza Zokodover)

plaza-del-zocodover-toledoph

Burası Eski Toledo’nun hem tarihi meydanı hem de ana meydanıdır. Eski şehrin içine, Katedrale giden trafiğe kapalı ana alışveriş caddesi bu meydandan başlar. İsmi Arapça Es-suk-Ad-Davab (Büyük Baş Hayvan Pazarı) kelimesinden değişerek bugünkü halini almıştır. Çağlar boyunca Toledo’nun çarşısı olarak kullanılan meydan gerek engizisyon öncesi (özellikle 14. ve 15 Yüzyıllarda) gerekse 16. Yüzyılda engizisyon mahkemesi kararları ile binlerce Yahudi, Müslüman ve Hristiyan’ın katledildiği çeşitli şekillerde acımasızca idam edildiği bir meydandır.Şu an etrafını çevreleyen binalar 18. ve 19. Yüzyıllardan kalmadır. Meydanda bir Mac Donalds ve Toledo’nun ünlü badem ezmelerinin satıldığı tatlı dükkanı vardır. Meydandan yukarıya doğru çıkan bir başka sokak ise buraya oldukça yakın konumdaki Alcazar’a çıkar.

 

9. Santo Tome Kilisesi ve El Greco’nun En Ünlü Tablosu

santa_tomeph
Adres : Plaza del Conde 4 (Katedralden yukarıya doğru 5 dakika yürüyüş mesafesinde). Ziyaret Günleri ve Saatleri; Mart-15 Ekim 10:00-18:45, 16 Ekim-Şubat 10:00-17:45. 24.12, 31.12 tarihlerinde 13:00’te kapanır, 25.12 ve 01.01 kapalı. Giriş Ücreti; 4 €. (açık gün ve saatler, giriş ücreti değişebilir)..

Santo Tome 14. yüzyılda, bir camiinin üzerine inşaa edilmiş küçük bir kilisedir. Müslüman taş ustaları tarafından yapılmış “mudejar” tarzdaki çan kulesi ile dikkat çeker. Bu kiliseyi esas önemli kılan ise Giritli ünlü ortaçağ ressamı El Greco‘nun kilise duvarına yaptığı başyapıt resmidir. 4.60 metreye 3.60 metre ölçülerindeki bu çok ünlü duvar tablosu yoksulların, işçilerin ve zayıfların koruyucusu olan ve 1323’de ölen “Orgaz Kontu’nun Cenaze Töreni” ni anlatır.

tome_orgaz_toledo

Santa Tome Kilisesi Orgaz Kontu tarafından yapılmış ve bu kiliseye gömülmüştür. Resimde kontun gömülmesi sırasında yaşanan bir mucize betimlenir; cenaze sırasında gökyüzünden inen Aziz Agustin ve Aziz Etienne cenazeyi iki tarafından tutar ve mezara yerleştirirler. Resim birbiri ile son derece uyumlu ve içiçe geçmiş biçimde ikiye ayrılmıştır, üs kısım tanrı katını (Hz İsa, Meryem, cennetin anahtarını elinde tutan Aziz Petrus, diğer azizler ve melekler) alt kısım ise dünyayı anlatır. Alt kısımda Toledo’nun önde gelenleri bir sıra halinde cenaze törenini izlemektedir. İzleyenlerden birisi de El Greco’nun kendisidir ( eliyle pantekrator işareti yapan). Alt sol kısımdaki çocuk ise El Greco’nun oğludur, cebindeki mendilin üzerinde resmin yapım yılı (1578) ve El Greco’nun imzası vardır.

** Dikkatli bakanlar kontun cenazesi başında bekleyen ve soldan 7. Kişi olan El Greco ‘yu fark ediyor. ‘ Toledo’da tursitlerden beklenen bu eseri sakince ve sessizce gruplar halinde ziyaret edip çıkmaları, fotoğraf çekmek kesinlikle yasak ve sert bir şekilde uyarılıyormuş!. 

 

Toledo – Ulaşım:

Toledo’ya Madrid üzerinden tren ile ulaşmak, en rahat çözüm.Toledo’ta geldiniz ama Toledo’yu görmek için, tarihi kentin biraz dışında kalan istasyondan şehir merkezine ulaşmanız gerekiyor.

Merkeze gitmede ; En kolay çözüm taksi gibi görünüyor. İstasyon çıkışında gelen treni bekleyen ve sıraya girmiş bir çok taksiye rastlıyorsunuz. Taksi ile şehir merkezine gitmek için 5-8 Euro arası ücret alınıyor. Eğer seyahatte tek kişi değilseniz yani birkaç kişilk grupla birlikte seyahat ediyorsanız taksi, en ekonomik tercih.Günübirlik seyahatler için her şehirde bulunan turistik “City Bus” otobüsleri kullanın Çift katlı üstü açık bu otobüslerle Toledo ve çevresini dilediğiniz takdirde gün boyu defalarca inip binerek 9 Euro karşılığında, istasyona gidiş ve dönüş transferinizde dahil olarak kullanabilirsiniz.Trenin Toledo’ya varış saatinde bu kırmızı otobüsler istasyonun hemen çıkışında sizi karşılıyor ve kulaklıklı-rehberli olarak da birçok dilde bilgi veriyor.
20-25 € günlük turlar var ( online bilet)(online bilet.2)

++ Atocha Tren İstasyonu‘ndan Hızlı Tren ile (AVE): Sabah 08:50’den itibaren saatte bir kalkan hızlı trenlerle Toledo yolculuğu 35 dakikadır. Tek yön bilet 17 €. Tren istasyonundan sonra şehir surlarına dek 10-15 dakika, buradan da şehir merkezine de bir 10 dakika daha yürümeniz gerekilyor. Dönüş tren saatleri 17:25 – 20:25 arasındadır. Biletinizi gidiş dönüş alırsanız bir miktar indirimli olabilir fakat dönüş saatinizi önceden belirlemeniz gerekiyor. Tren saatleri değişebilir!.

++ Otobüs İle; Yolculuk süresi yaklaşık 1.5 saat, tek yön bilet 7 €’dur. Otobüsler şehir merkezinden uzaktaki Estacion de Autobuses de Plaza Eliptica’dan kalkar (Metro L6 ve L11). Otobüsler sabah 06:30’dan itibaren yarım saatte bir kalkar. Otobüsten inince Toledo merkeze yokuş yukarı 1 km kadar yürüyebilir ya da 5 ve 12 numaralı belediye otobüsüne binebilirsiniz.

Yemek önerisi( internet ) : İyi ve pahalı olmayan bir restaurant isterseniz Zocodover Meydanı’na yakın konumdaki El Gallo‘dan memnun kalacaksınız; El Gallo; Callejon de Silleria, 1.

 
 

+ Avila :

avilaspaineph

Tarihi Eski Kastilya bölgesinin güneyinde yer almaktadır. Şehir 1,117 m olan rakımı ile İspanya ‘nın en yüksek il merkezidir.Madrid ‘e uzaklığı 115 km ‘dir.
İspanya’daki özerk Castile Leon bölgesinin tarihi kenti Avila surlarıyla tanınıyor. Tarihi dokusuyla son derece hoş, görülmeye değer bir kent. Tarihi eserlerinin yanı sıra, eski şehri çeviren çok iyi korunmuş muhteşem güzellikteki ortaçağ surları 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlamış. Salamanca’dan Madrid’e giden tüm trenler Avila’dan geçiyor. Yolculuk bir saat on dakika sürüyor. Tren dışında otobüs bir diğer alternatif. Ambles Vadisi’ne yerleşmiş verimli topraklara sahip bu küçük tarım kenti, aslında İspanya’nın en yüksek yerleşimi.Bu nedenle de kış ayları oldukça sert geçiyor.

Trenden indikten sonra, istasyonun tam karşısına gelen ana caddeden hiçbir yere sapmadan ileriye doğru yaklaşık 20 dakikalık yürüyüşle kent merkezine ulaşıyorsunuz. Vardığınız Santa Teresa Meydanı’nda sizi olağanüstü güzellikteki eski kent surları karşılıyor. Bunlar sadece İspanya’nın değil, aynı zamanda Avrupa’nın en iyi korunmuş surları..Surlar ilk olarak 11’inci yüzyıl sonlarında yapılmaya başlanmış. 12 metrelik bir yüksekliğe, 2,5 kilometrelik çevre uzunluğuna sahip. 88 kulesi 20 metre aralıklarla yerleştirilmiş. Ortaçağda dokuz kapıdan kente giriş sağlanıyormuş. Sur kapılarından en güzeli Santa Teresa Meydanı’na bakan Alcazar Kapısı. Kapının yanındaki bilet gişesinden 4 Euro ödeyerek biletinizi alıp, surlara tırmanabilirsiniz. Bu kenti keşfetmek isteyenlerin ilk yapması gereken, surlardan eski kentin güzel yapılarını seyretmek…

Bu dini yapılar içinde en göz alıcı olanı hiç şüphesiz kentin katedrali.Surlar dışında kalan San Vicente Kilisesi de, kentin en önemli romanesk yapısı olarak dikkat çeker.Katedral meydanından tarihi bölgenin içlerine doğru ilerlemeye başlandığında, eski kentin kalbi olan “Küçük Pazar Meydanı”na ulaşırsınız. Adından da anlaşılacağı gibi eski dönemde burası pazar yeriymiş. Ana kapısı meydanın arkasında kalan 15’inci yüzyılda inşa edilmiş San Juan Kilisesi’nde kentin koruyucusu olan Azize Teresa 1515 yılında vaftiz edilmiş.

Rönesans stili çok sayıda saray ve konağın yer aldığı Avila’da, zengin süslemeleriyle dikkat çeken bir yapı da 16’ncı yüzyılda Askeri Akademi olarak kurulmuş. Mansion de los Polentinos, günümüzde askeri arşiv binası olarak ziyaret edilebiliyor. En önemlilerinden biri “Kutsal Hafta” diye bilenen Paskalya.Bir de 15 Ekim günü var. O gün Avila kentinin patronu Azize Teresa onuruna dini törenler düzenleniyor.

Pazar Meydanı arkasında kalan “Comuneros” sokağı ve onun çevresindeki sokaklar, restoranların yoğun olarak bulunduğu mekanlar.. “Tres Siglos” kentin en büyük restoranlarından. Diğerlerinde olduğu gibi burada da öğlenleri menü uygulaması var. Menü fiyatları 13-21 Euro arasında değişiyor. Birçok kentte yiyebileceğiniz geleneksel İspanyol yemeklerinin yanı sıra biberli İspanyol sucuğu ile yapılan kuru fasulye Avila’ya özgü yemeklerin başında geliyor. Tatlılarda ise, yumurta sarısının, şekerli ve limonlu suyla karıştırılmasıyla yapılan kuru pasta “Las Yemas de Avila” var (avila kaynak:hurriyet.com.tr)

Madrid’ten tur : 1 günlük Avila & Segovia ( bilgi )

 

Avila Ulaşımı :

1- Madrid şehrinin diğer ucunda olan Chamartin Tren istasyonundan Âvila’ya gitmek için Tren bileti alın. 90 dakika sürecek yolculuk için kişi başı 12 € ödüyorsunuz ve Madrid – Âvila arası 110 km mesafede.

2- By Coach (Bus) – Otobüs

1-2 saat periotla kalkan otobüslerle 1.5-2 saat süren yolculuk ile Avila’ya ulaşın( 12 €)
++ Otobüs terminal – web , Bilet ve diğer bilgiler için (web)..

Madrid – Segovia arasında hem normal hem hızlı tren seferleri vardır. Çoğu hızlı tren olan günlük tren sefer sayısı 18. Yolculuk normal trenle yaklaşık 2 saat, hızlı trenle yarım saat sürer.Hızlı tren bilet fiyatları 12 € – 20 € arası değişiyor. Segovia hızlı trenleri merkezin dışındaki Chamartin Tren İstasyonu’ndan kalkar. Segovia Tren İstasyonu şehir merkezine 4 km (yürüyerek yokuşlu 2.5 Km) mesafededir, buradan merkeze taksi tutmanız veya belediye otobüsüne binmeniz gerekecek. Web- Renfe

Segovia’ya otobüs seferlerini düzenleyen firma La Sepulvedana’nın otobüsleri 2014’ten itibaren Puerto del Sol’dan 3 km uzaklıktaki Intercambiador Moncloa’dan kalkıyor. Segovia Otobüs Terminali (Estacion de Autobuses de Segovia) şehir merkezine 1 km’lik bir kısmı yokuşlu olan yürüyüş mesafesindedir.

 
 
+ Segovia

segoviaph4

Tarihi Roma su kemerlerinin sizi karşıladığı Segovia, Madrid’e 1 saat mesafede. Eski Kastilya Krallarının başkenti.Müslümanlar şehri aldıktan sonra yerli halkın şehri terk ettiği söyleniyor. Endülüslüler burayı “Sekubiye” olarak telaffuz etmişler. 11. yüzyılda Kastilyalılar geri almışlar.

Segovia çam ormanlarıyla kaplı 2 bin metrelik Guadarrama Sıradağları’nın eteklerinde, Eresma ve Clamores ırmaklarının buluştuğu dev bir kaya kütlesinin üzerinde konuşlanmış.

Segovia’da görülmesi gereken en önemli yapılardan biri Romalıların burada yaşadıkları dönemlerde (M.S. 1. yüzyılın sonlarında) inşa ettikleri ve büyük ölçüde korunmuş olan su kemeri. Guaddarrama Dağları’ndan başlayan bu su kemerinin uzunluğu 14,965 metre. Toplam 166 kemerden oluşan bu yapı tahmin edilebileceği üzere Segovia’ya su tedarik etmek için yapılmış. Tepesindeki kanallardan akan su şehrin tarihi merkez noktasına yerin altından ulaşarak Alkazar Kalesi’ne kadar gidiyormuş. 1985 yılında ise Unesco’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş.
Segovia’da görülmesi gereken ikinci önemli yer de Alkazar Kalesi. Bu kale Disney World’deki Sinderella Kalesi’ne ilham kaynağı olmuş. 11. yüzyılda VI. Alfonso zamanında Romalılardan kalma kale kalıntılarının üzerine inşa edilmeye başlanan bu muhteşem yapı II. Felipe dönemine (16. yy) kadar yenilenmeye devam etmiş. Kalenin içini ve kulesini gezebiliyorsunuz. (Bilet fiyatları 6 €?)

Şehre her zaman sakinlik hâkim. İnsanlar Madrid’in gürültüsünden kaçıp Segovia’da nefes alıyor.

 
Nerede yenir?
Segovia’nın en önemli meydanı her İspanyol şehrinde olduğu gibi Plaza Mayor. Bu meydanın en görkemli yapılarından Hotel Infanta Isabel’de kalma ve balkonlarında günü sonlandırmak imkânınız varsa, kaçırmayın! Yeme içme konusunda ise oldukça zengin bir kent burası. Şehrin en önemli restoranları kuşkusuz Roma kemerinin hemen bitişiğinde: Plaza Azoguejo, Mason de Candido, Calle Cervantes’te bulunan “Calle Cronista Lecea, 11, 40001 Segovia” adresindeki, Ristorante Jose Maria...
 
** Bu sayfamızda alıntı bilgiler mevcuttur!.Kaynaklar : travelingturks.com //
 
 
 
unesco-world-heritage-site-gaudi

 
 
 
 
 

Madrid : Ana Klasöre dön

 
 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir