Karayolu ile Amerika ..
2013 baharında Kuzey Amerika kıtasına yaptığımız gezimizde ; Özel aracımız ile Şikago (IL)’ dan karayolu ile yola çıkarak kıtanın on’ a yakın eyalet sınırlarını geçip en güney ucunda ve kıyı şeridindeki New Orleans’a ulaştık. Geceleri konaklamalı geçen bu yolculukta 7 günde kıtaya ait birkaç kent’i gördük. Sonraki yolculuğumuz ; New Orleans’tan kalkışlı Meksika körfezi “Batı Karayip” adalar – Cruise gezisi oldu. Kara yolu ile Şikago’ya gidiş dönüşlü yolculuğumuz yaklaşık (3100 mil)=5.000 km. dolayında olmuştur.
Yol güzergahımızda sınırları içinde olduğumuz ve geçtiğimiz eyaletler : İllinois, İndiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Virginia, Kentucky, Tennessee, Mississippi, Missouri’dir. Yol rotamızda gördüğümüz yerleşimler ; Buffalo-New York & Niagara Falls, Washington DC, New Orleans ve yolumuz üzerinde bulunan bir kaç kasaba olmuştur.
Kıtaya ait büyük kentler ile birlikte, ben sizlere görüp fotoğrafladığım diğer şirin yerleşimleri de aktaracağım.
Karayolu- Gezi Yol Güzergahımız
Güzergah. 1 : Chicago & Niagara Falls “Buffalo – New York” Yol güzergahı ..
İllinois – İndiana – Ohio – Penssylvania – New York eyalet sınırları üzerinden → Büyük bölümünü İnterstate 90 oto yolu oluşturduğu kara yolunu kullandığımız yolculuktur. Oto yol, Buffalo’ya yakın Hamburg yerleşkesi üzerinden (exit 57), NY-75 karayolu ile devam edecektir..Buffalo’dan sonra 190 numaralı Niagara Thruway yolunu levhalarla izleyip, yaklaşık 20 mil ilerideki Niagara Falls, NY – Şelale alanına varmış oluruz..Toplam yol mesafesi : 550 mil..
Güzergah. 2 : Niagara Falls NY (Buffalo) – Washington DC yol güzergahı ..
New York – Penssylvania – Maryland eyalet sınırları üzerinden, Buffalo → I – 190 kara yolunu izleyip → US- 219 S – PA 153 S, … → interstate 70 E sonrası interstate 270 S üzerinden başkent’e ulaşım olacaktır.. Toplam yol mesafesi : 384 mil
Güzergah. 3 : Washington DC – New Orleans LA (Louisiana) yol güzergahı..
Virginia – Tennessee – Alabama – Mississippi – Louisiana eyalet sınırları üzerinden, İnterstate 66 E → interstate – 81N → interstate 75 N ve İnterstate 59 N otoyolları kullanılarak kıtanın en güney ucuna ulaşmayı planladık (New Orleans)..Toplam yol mesafesi : 1086 mil..
Güzergah. 4 ( Dönüş yolculuğu ) : New Orleans LA – Chicago IL ..
Louisiana – Mississippi – Tennessee – Missouri – İllinois eyalet sınırları üzerinden, İnterstate I 55 S otoyolu ile gezi başlangıç noktamıza (evimize) dönüş..Toplam yol mesafesi : 926 mil..
YOL’ a çıkma zamanı..
Şikago’dan özel otomuzla yola çıkıyoruz. Hedef kıtanın doğu yakasında, New York eyaleti batısında yer alan Buffalo ve Niagara şelalesi olacak. Buffalo Eire göl sahilinde, Ontario ve Kanada şehirlerinin karşısında yer alan bir yerleşim. İllinois eyaleti (Şikago) sonrası karayolu ile sınırlarında gezeceğimiz eyalet İndiana olacak..
Ana kara yolumuz ; İnterstate – I 90 W ve I 80 W olacak şekilde, yaklaşık 130 mil = 210 km. sonrası üzerinde bulunduğumuz İndiana eyaleti sınırlarında yer alan “Shipshewana” kasabasıbizim ilk mola ve gezi bölgemiz oluyor..
Shipshewana ; İndiana eyaletinde 10 binin altında nüfusu olan bir çiftlik kasabasıdır. Nüfusunu ; yaşam tarzları bir birine benzer olan Amish‘ler ve Mennonit‘ler oluşturur. Bunlar mütevazi yaşantıları olan, modern dünya ve teknolojisini tercih etmeyen bir nevi tarikat / kültürel yapının üyeleridir.
Amish’ler ve Mennonitler hakkında (alıntı bilgi !) :
Dünya 21. yüzyılı yaşarken, teknoloji devi Amerika’da süper muhafazakar ve ileri derecede mütevazı bir hayatı yaşıyanlar. Amishler olarak bilinen ve bağlı oldukları mezhebin gerekliliklerine göre yaşayan bu topluluk elektriksiz, traktörsüz ve internetsiz bir hayatı paylaşıyorlar. Onlar modernizmi yaşam tarzlarıyla eleştiriyor.
Amerika’da yaşayan, teknolojinin bütün imkanlarını reddeden bir Hıristiyan tarikatı olan Amishler 1525 yılında İsviçre’de ortaya çıkmışlar.
Amerika’nın 19 eyaletinde bu mezhebin üyelerine rastlamak mümkün. En çok yaşadıkları yer Pensilvanya, sonra Ohio ve İndiana gelmekte. Amerika genelinde yaşayan Amish sayısının 1 milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Amishler Avrupa’da 18. yüzyılda bu hayat tarzlarından dolayı zulüm ve işkence görünce Amerika’ya göç etmişler. Daha sonraları Ohio, diğer iç eyaletlere ve Kanada’ ya dağılmışlar. En tutucu olanları elbiselerinde düğme yerine budak ve çengel kullananlar. Giyimleri eski Avrupa stillerine benziyor. Dini törenler evde oluyor. Erkekler sakallı. Cemaat dışı evlilikler ayıplanıyor ve kınanıyor. Devlet hizmetinde çalışmayı reddettikleri gibi, oy kullanmıyorlar ve askerlik yapmıyorlar, vergi vermiyorlar. The Old Order Amish (Eski Düzen Amish) diye isimlendirilen en tutucu gruplarının nüfusu yaklaşık olarak 80 bin. Amishler zaman zaman, diğer geniş toplum kesimleri ile karşılaştıklarında bazı zorluklar yaşıyorlar. Amish aileleri, okulda zorunlu eğitime kendi hayat tarzlarını tehdit ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyorlar. Onlara göre lise eğitimi, çocuklarının Amish geleneğini devam ettirmelerine engel olabilir.
Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi de onların kendi dinlerini özgürce yaşama hakları bulunduğuna ve bu yüzden de zorunlu eğitime mecbur olmadıkları yönünde bir karar vermiş. Traktör hiç girmiyor onların arazilerine. Çünkü dinlerine göre yasak. Ama mekanik aletler kullanılabiliyor. Atın arkasına koşulan tarım aletleri gibi. Otomobil kullanmıyorlar. Motorlu araçlar tamamen yasak. Kendilerini dünyaya yaklaştıran her şeyi ellerinin tersiyle itiyorlar. Kadın ve kızlarda başörtüsü takma adeti var. Evlerde hiçbir elektrikli aletin olmamasının nedeni, evlerde elektrik bulunmaması. Yani buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyanın hiçbirini kullanmıyorlar.
Faytonlar ve at arabaları onların yolculuklarında kullandıkları en temel araçlar. Mezarlıkları yok, ölülerini evlerinin bahçesine gömüyorlar. Kiliseleri yok, evlerde ibadet yapılmakta…Amishler geniş arazilere sahipler ve tarımla uğraşıyorlar, ekip biçiyorlar..Hayvancılık onların tarımdan sonraki en büyük geçim kaynağı. Yol boyunca geniş meralarda otlayan yüzlerce inek görünür Amishler’in hikayesi, 1693 yılında İsviçreli Jacob Amman ile başlıyor. Mennocu gruplar, savaş karşıtı olarak biliniyor. Nereden gelirse gelsin kendilerine yapılan saldırılara karşılık vermiyorlar. Avrupa’da din savaşlarına katılmayıp Amerika’ya kaçmalarının gerekçelerinden biri de bu imiş.. Amishler’in diğer Hıristiyan grupları gibi misyonerlik amaçları bulunmuyor. İnanışlarını yaymak için çaba içinde değiller (Bilgi paylaşımı internetten alınmadır,içlerine girip yakından tanıma imkanımız olmadı. Sosyal yaşamları gerçekten anlatıldığı gibi mi? Evlerine girmedik. Ancak iş yeri ve restoranlarında elektrik, yazarkasa ve benzeri elektronik cihazların varlığı, market tezgah döşeme ve dizaynları son derece modern ve teknik görünümlü geldi bana.! Herhalde bazı temel yapıdaki sosyal konuları dışında, onlarda çağa uymuşlar gibi. Neyse daha fazla yorum yapmayalım; biz sadece bir kaç foto alabildik, bizde paylaşalım.!).
Bu kasabada neler var ?
Bilgi sahibi olmanız için .. web 1 , web 2 , web 3 , web 4 , web 5
Fotoğraflar
Bu şirin ve huzur veren kasabada bir restoran & cafe / unlu gıdalar, kurabiye & market’i var →
Blue Gate Bakery restoran / Mavi kapılı fırın (2013 te o renkti!) ; Gıdadan tutun çok şirin yöresel hediyelikler var.. mutlaka uğrayın.. Amish Peanut Butter (Amish fıstık ezmesi), Elmalı tereyağ, Amish Reçelleri, özel ekmekler, kete tarzı hamur işleri ve daha çokları..1980 lerde açıldığında 50 koltuk kapasiteli restoran, 2000 li yıllarada totalde 1000 kişiyi geçmektedir. Ünite içinde fırın ve restoran haricinde bir de tiyatro vardır.
Address : Blue Gate Bakery, 195 N Van Buren Street, Shipshewana, IN 46565
Ziyaret : Pazartesi-Cuma : saat 08-20 , Cumartesi : 07-20, Pazar: Kapalı .. Indiana Toll Road (I-80/I-90) kara yolundan Constantine/Middlebury çıkışı ile → Van Buren (State Road 5) kasaba yolunu takip ederek ayrılacak çıkıştan yaklaşık 15 km. sonra buraya ulaşırsınız.
Ayrıca ; Hıtching Post market’te dikkat çeker (yoğurt, cafe bar, kıds toys) – Adres : 215 N Van Buren St, Shipshewana, IN..
** Kasaba aktiviteleri için / web
Bu mekan ve kasabadan bir şeyler alıp, fotoğraflar çekerek ayrılıyoruz.. Buraya gelirken ana High Way’e (I 80 / I 90) girmeyeceğiz.. Shipshewana kasaba üzerinden, Hwy 20 W/US-20 W kara yolunu izleyerek yaklaşık 30 mil = 48 km sonrası gece karanlığında, İndiana eyaletinde başka bir kasabaya uğramaktayız..
Angola – İndiana, web ;
İndiana’da Steuben County’nin 9 bin nüfuslu ilçe merkezidir. 1838 tarihinde Thomas Gale ve Cornelius Gilmore tarafından kurulmuştur. Angola Trine Üniversitesine ev sahipliği yapmaktadır..Kasaba I 69 kara yolu ile, Indiana Toll Road (I-80 and I-90)’ a bağlanır.. Kent ; 101 lakes (göl alanı), Pokagon State Park alanı, Trine Universitesi, uluslar arası K-12 okul sistemi ile tanınmakta.. Kasabayı yakından tanımak isterseniz ( web )..
Gece yarısı ( saat 01 suları idi ) kasaba meydanı görüntülerimizle..
Sonrası bir otel konaklamamız oldu..
Yeri gelmişken, ABD de yollar ve konaklama..
Karayolu ve Otoyollar gayet rahat..Rampa bayır nadiren var. Yol güvenli vede mola imkanlı.. Her yer yeşil, park alanları makul uzaklıklarla sizlere dinlenme imkanı tanımakta..Trafik nadiren sıkışmakta. Belirli saatlerde ağır vasıtalar (tır) yola hakim.. İşte böyle bir ortamda konaklama seçiyorsunuz.
Otelde geceyarısı konaklama…sabah kahvaltımızdan sonra yola devam..
Güzergahımızda Cleveland (Ohio, web ) görülmekte. Ancak buraya girmiyoruz ..Yola devam .. Kenti şöyle uzaktan görmekteyiz (çevre yolundan kent)…
Cleveland Amerika Birleşik Devletleri’nin Ortabatı eyaletlerinden olan Ohio eyâletine bağlı Cuyahoga Kontlugu (County) merkezi olan bir şehirdir.
Sehir Ohio eyaletinin kuzeydoğunda Eire Gölü’nun güney sahillerinde ve Ohio-Pensylvanya sınırının yaklaşık 97 km batısında konumlanmıştır. Şehir 1796’da Cuyahoga Nehri’nin Eire Gölü agzinda kurulmustur. 19. yuzyilada gol sahilinde bulunmasi ve ABD’nin diğer bölgelerine ceşitli kanallar ve demiryolları hatları ile bağlı olmasından dolayı bir endüstri üretim merkezi olmuştur. Şehirde mimari çok gelişmiş durumdadır. Cleveland’in ekonomisi üretim sanayii, finansal hizmetler, sağlık hizmetleri ve biyomedikal sanayiler ile çok çesitli ekonomik sektörlere yayılmıştır (wikipedia).
Yol güzergahından Interstate – I 79 sizi başka bir kente (Pittsburgh, Pensilvanya) götürecektir.. Biz Niagara hedefliyiz..Yani rotamız I 90 – Buffalo. Pennsylvania eyalet sınırları içinde çok az bir yolculuğumuz olacak..Pennsylvania’da bir merkeze uğramıyoruz..
Ve kara yolumuz bizi yeni bir eyalet sınırlarına çıkartmakta.. New York. New York City değil ha!.. Hoş geldik derken az ileride, hemen yol kenarında Niagara için bir ofis – İnfo desk var..her tür bilgiyi, broşürü buradan alın.
Sonrası yol bizi Buffalo (New York) kentine ulaştıracak.
Buffalo, web :
Buffalo, ABD’nin doğu yöresinde New York eyaleti batısında ; Eire Gölü’nün doğu sahillerinde, “Niagara Nehri’nin ağzında Fort Eirie, Ontario, Kanada şehrinin karşısında kurulmuş bir şehirdir. Buffalo “Erie Kontluğu” idari merkezidir. Buffalo sehri sınırları içinde (2012 Nufus Tahmini itibariyle) 260 bin kişilik nüfusu ile New York Şehri’nden sonra New York eyaletinin en kalabalık ikinci kentidir. Buffalo şehiri ile varoşlarından oluşan Sehirsel Buffalo’nun nufusu da 940 bin kişi olup ABD’ de 46. sıradadır. Buffalo “Buffalo-Niagara Sellals” metropol bölgesinin odak şehri olup metropoliten bölge nüfusu 1 milyon’un üzerindedir ( kaynak: wikipedia ).
En azından kente uğramasakta biraz teorik bilgi verelim diyoruz..
Buffalo, sınırları dahilinde bulunan Buffalo Niagara Uluslararası Havaalanı – web – sayesinde, ayrıca da kent içi ulaşım kolaylığı yanısıra, turizm ve sağlık sektörü ile dünyada yerini almıştır.
Buffalo, 1800’lü yıllarda yakın sınır konumu nedeniyle ülkeden kaçmaya çalışan “köle” ve suçlular tarafından mesken tutulmuş bir yer olmuş, zamanla bunu aşarak günümüz koşullarına ulaşmıştır.
Buffalo, Niagara Şelalelerine yaklaşık 25 mil = 40 km mesafede bulunması sebebiyle şelalelere en yakın şehir merkezi olma özelliğine sahiptir.
İlk fotoğrafta ; Ortadaki devasa bina Buffalo City Hall (belediye binası). Buffalo’ya da girmiyoruz dedik, yolumuz az kaldı devam edelim.. Buffalo kentini çevresinden görüp, Niagara yön levhalarını izleyerek Şelale alanına ulaşıyoru.
Fotoğrafta hem Amerika hemde Kanada bayrakları yan yana..Niagara için, her iki ülke ev sahibi ..Ve Dünyanın ünlü şelale alanındayız..
** Sonraki sayfa → Niagara Şelalesi
Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa
– Buraları’da Gördük ; Ana Klasöre dön –