Madrid Ulaşım Rehberi-Havaalanı/Transferler

 
 
 

MADRİD,  ULAŞIM REHBERİ

 
 

– ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA –

 

Madrid’ de hem şehir içi hem de şehir dışı ulaşım konusu son derece  rahat ve hızlıdır. Kentte şehir içi ulaşım oldukça kolaydır.24 saat hizmet veren servisleri mevcuttur. Madrid’in çok büyük bir şehir olmaması da bunda etkendir. Rahatlık ile birçok yere yürüyerek bile ulaşabilirsiniz (ki ben 3 günlük gezimde toplu taşıma kullanmadım gibi!..Gayette yorucu olmadan rahat rahat şehir merkezini gezdim). Kent içi ulaşımda ;  metro, otobüs, tren, taksi ve bisiklet kullanılmaktadır (detaylar az sonra).

 

Önce kentin havaalanını tanıyalım.

Barajas Uluslararası Havalimanı birçok ülkeden direkt uçuşun olduğu birlimandır..

Türkiye’den Madrid‘e aktarmasız olarak sadece İstanbul’dan uçuşlar bulunuyor. Uçuşları ise sadece Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları gerçekleştiriyor. Aktarmalı uçmak isterseniz Air France, KLM gibi birçok seçenek mevcut. Uçuş süresi ortalama İstanbul (SAW)’ dan 3 saat 45 dk. sürmekte..

Tren ise genellikle ülke içerisinde kullanılsa da Londra, Paris gibi uzun hatlarda da seferler vardır.

 
 

Madrid Havaalanı – (Madrid-Barajas) (IATA: MAD , ICAO: LEMD)

Harita

madrid_airport_distance-maps

 

Dünyanın önemli bir çok kentinden Madrid’ e uçuş seferleri düzenlenmektedir. Uçuşlar şehrin ünlü havaalanı Barajas Uluslararası Havalimanı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Şehir merkezine 13 kilometre mesafede bulunan bu havalimanında 4 tane terminal bulunmaktadır.
 

Terminaller
madrid_airport_map

madridairp_termlinemaps
 

Madrid Havaalanı Avrupa’daki en büyük havalimanlarındandır. İberia Havayolları’nın ana uçuş noktası olarak kullandığı yerdir. 1931 yılında açılan havalimanındaki T1, 2 ve 3. terminalleri birbirine yakın konumdadır (terminal içinden yürüyerek birinden diğerine geçebilirsiniz) ve terminallere merkezden metro (L8) ile ulaşmak da mümkündür.

4. terminal ise diğerlerinden nispeten uzaktır ve 2 adettir (ek terminal T4S, T4′  e  2 km. lik mesafe bulunur) ve aralarında kendine özel metro sistemi vardır. T4′ e diğer terminallerden ulaşım ücretsiz servis araçları ile sağlanıyor. Hangi terminalden inip bineceğinizi önceden bilmenizde fayda vardır..

Terminal 1 : Uluslar arası ve bazı Avrupa uçuşları (Air Europa, Air France, Easyjet, Lufthansa) Arjantin, Meksika, Mısır, Katar, Suudi Arabistan, Tayland ve Amerika Birleşik Devletleri uçuşları bu terminalden işlemektedir. THY & Pegasus da bu terminali kullanmaktadır.

Kapılar – Gate : A – B – C // A1-A2,  A9-A12 ( A kapısı – kat O ),  A2-A8, A13-A14 (A kapısı – kat 1),  B18-B33 (B kapısı – kat 1),  C30-C42 (C kapısı – kat 1).

 

Terminal 2: Birçok Avrupa uçuşu, bazı uluslar arası uçuşlar, İç hat uçuşları,  Schengen ülkesi : Almanya, Portekiz ve Norveç gibi yerlere yapılan uçuşlar bu terminaldendir.

Kapılar –  Gate : C – D // C43-C50 (C kapısı – kat 1), D53-D66 (D kapısı – kat 1)

 

Terminal 3: (Puento Aero Terminali) Madrid – Barselona arasındaki uçuşlar bu terminal üzerinden yapılmaktadır.

Kapılar – Gate : E – F // E67-E82 (E kapısı – kat 1),  F90-F94 (F kapısı – kat 1)

 

Terminal 4 : Iberia ve diğer OneWorld alliance uçuşları. Bu terminale ulaşım için 1. veya 2. terminalin dışından işleyen ücretsiz servislere binmek gerekmektedir (biniş kartı ibrazı gerekir!). American Airlines, İberia , Finnair, British Airways, Malev bu terminali kullanabilmekte..

Kapılar – Gate : H – J – K – M – R – S – U  // H1-H30 (H kapısı – kat 1), J40-J59 (J kapısı – kat 1), K69-K98 (K kapısı – kat 1), M22-M51 (M kapısı – kat O), R1-R18 (R kapısı – kay 1), S23-S48 (S kapısı – kat 1), U55-U74 U kapısı – kat 1)

Terminal 4

madridterm4air

madrid-t4ph

Terminalleri, aradaki bağlantıları vede alandan şehir merkezine ulaşım imkanlarını (toplu taşıma) inceleyelim..

madrid-airport_fullterminal-maps

☻   ☻

madri-airport_fullterminal-maps2

☻   ☻

Terminal 1-2-3

madridairport_trminal1-4-regmaps
** Terminal 4 – 4S

madridairport_trminal4-4sregmaps

☻   ☻

** Metro(hat 8) & Airport/City transport

madridairport_m8-city-transport_map
 

Havaalanından, Madrid şehir merkezine CRTM (Consorcio Regional de Transportes de Madrid) işletme koordinatörlüğündeki işletmeler olarak Metro – EMT (Empresa Municipal de Transportes de Madrid) Otobüs – İnterCity Bus-Metro Ligero/Tramvay – Cercanías ferroviarias/Banliyö Trenleri/Renfe ile,  Madrid kentinde şehir içi toplu taşıma  sağlanmaktadır : 200 numaralı City Bus – otobüs, EXPRÉS-203 numaralı otobüs, N27 EXPRÉS gece otobüsü ve 101 numaralı City bus –  otobüsler ile kent merkezine ulaşımı yaparsınız. Şehirlerarası otobüs hatları (İnter City Bus) 822 , 824 , 827 ve 828  ise;  havalimanını diğer kasabalara bağlar. Bu araçlar her gün saat 06.00-23.30 arası sefer düzenler (Bilet ve bilgi için bakın).

 
T1  Terminalinden Ulaşım :

T1′ den şehir merkezine doğrudan metro (L 8) ulaşımı yoktur!  Bunun için metro tercihiniz olacaksa yakın mesafeli T4 terminale yürüyerek geçmeniz gerekecektir. Yada “boarding kartınızı” gösterip shuttle Bus’a binerek; T1-4 terminalller arası ücretsiz transfer yapacaksınız..

✓  Line Exprés airport (Hat 203 Bus) : Atocha/Cibeles – O’Donnell – Airport arası ulaşımın aracıdır. Atocha tren istasyonu ve Madrid-Barajas havaalanına arasındaki ekspres hattır. Otobüs yıl boyu, 24 saat çalışıyor. Saat 23.30 sonrası görevi N27 Exprés Aeropuerto hattına devir eder (Bu gece otobüsü Madrid Cibeles durağına gidecektir)(detaylar aşağıda).  Otobüsler T1 (kat 0 – geliş katı ve kat 1 – gidiş katında durur).

✓ City Bus 200 : Avenida de América – Airport arası saat 05.00-23.30 arası 20-30 dk. aralıklarlaçalışan hattır.

✓  City Bus 101 : Canillejas – Airport – Pueblo de Barajas arasında sefer yapar. Pazar günleri yarım saat aralıklarla, saat 07.30-23.00 ; hafta içi 15 dk. aralıklar ile saat 06.00-23.00 arası çalışmaktadır.

✓ İnter City Bus 822 : Madrid airport -Coslada-San Fernando de Henares arası günlük saat 06.00-23.30 çalışır.

✓ İnter City  Bus 824 : Airport – Torrejón de Ardoz – Alcalá de Henares arasında, saat 06.40-22.00 arası çalışan diğer hattır.

Ayrıca Otobüs şirketi Avanzabus, Madrid-Ávila, Madrid-Salamanca, Madrid-Valencia, Madrid-Zamora ve Madrid-Castellón’a doğrudan gidiş- dönüş seferleri düzenler. T1 yanısıra T4′  ten de yolcu alırlar. Socibus otobüs şirketi de T1′ den, Endülüs’teki birçok başkent ve bölgeye bağlantı sağlayan hattır (Ayamonte, Córdoba, Cádiz, Jerez, Sevilla ve diğerleri…)

 
T2  Terminalinden Ulaşım :

Line Exprés airport (Hat 203 Bus), City Bus 200, City Bus 101, İnter City Bus 824 ile transferinizi rahatlıkla yaparsınız.

 

T3 terminalden Ulaşım ; T 2 yada T4 bağlantısı yapın!

 

T4 terminalden Ulaşım ;  Express Bus-Aeropuerto (Bus 203), Metro L 8, C1-Renfe/Suburban banliyö treni, 200 numaralı City Bus, 827-828 numaralı İnter City Bus ve Alsa uzun yol otobüsleri ulaşımdakiseçeneklerdir..Yine bu terminalden ; Avanzabus, ile de seyahat edebilirsiniz.

 

■ C1-Renfe yani ulusal demir yolu şirketi : Chamartín, Nuevos Ministerios, Atocha central, Méndez Álvaro ve Príncipe Pío istasyonlarında duracaktır.

* T4 ve T4S arasında, özel raylı sistem bulunur..

 
Giden yolcu (Departure) olarak Madrid havaalanı:

madridairp_departure1

Giden yolcu olarak ilgili terminalinize ulaştığınızda terminal giriş kapısı üzerinde uçuş şirket logoları vede Check-in işlemini yaparak valiz verme alanına ulaşacağınız (kontuar) numaralar yazılıdır (pegasus için T1 de gezi yılında kapı logosu yoktu!, bir kapıdan girip içeride uçuş numarası ile  Check-in  alanını yani kontuar noktasını teyid ettik! ).

madridair_chek-indesk

Yukarıda ; Pegasus havayollarının saat 14.15 tarife ile İstanbul (SAW) uçuşuna ait,  PC 538 uçuş no’ lu check in kontuaraları : 335 -337 gösterilmektedir.

madrid_airportchecin_bagaj

Kabin bagajı harici diğer bagajımızı kontuar yetkilisine verip, uçuş kartlarımızı (boarding) aldık..

madridairp-gatenumber

Kapılar (Gate), yönlü levhalar ile tarifen uçuş kapınıza kadar  size kolaylık sağlayacaktır ..Sonrası Gümrük – pasaport kontrolü ile  ve Kapıdasınız. İsterseniz önce Free Shop’a uğrayın!.

Pegasus için ; o tarih itibari ile kalkış kapısı, Terminal 1 – Gate B 30 idi..

madridairport_boardintime

 

Üstte aktardıklarımız giden yolcu içindi. Biz Madrid’ e geldik. Gümrük işlemi ve valzimizi alarak Terminalin giriş (0) katını terk ediyoruz..

 
Bir kaç İspanyolca (alan) terminolojisi ..

• Exit /Salida/Sortida/Çıkış, Metro/Subway, Railway/Ferrocarril/(Renfe işletmesi), Departures/Salidas/Gidiş, Arrivals/Llgadas/Geliş, Gate/Puertas/Kapı

Geliş terminalinizden sizi yönlendiren levhalar ile kolayca çıkışa ulaşırsınız.


 
Terminali terketmeden bilet temin edin!


 
Terminal çıkışında ulaşım araçlarının yerlerini gösterir işaretler mevcuttur.


 
Çıkışta, hemen önünüzde tercih edeceğiniz araç durağına yönlenin..

Havaalanından transport seçenekleri..

Taşıma araçları – durak ve haritada yer alan ulaşım araç “logoları” aşağıda olduğu gibidir.

crtmptransportmadridlogo

Logo’lar : soldan itibaren →

Madrid Metrosu (Subway)(12 hat)

EMT City Bus (1000 üzerinde araç – 244 hat)

İnter City Bus (banliyö-şehirler arasına özel otobüs işletmesi)

✔ LRT & Tramvay <metro Ligero> (4 hat, 52 istasyon)

Cercanias-Renfe < C1-2-3…10 > (Suburban railway)(banliyö demiryolu ağı – tren hattı, 10 hat – 92 istasyon)

Ayrıca kentte ; City Tour Bus (Hop On Hop Off – Madrid City Tour < MCT > taşımacılığı da var.

 


✘  Şehir merkezine (City Centrum) Ulaşım İmkanları – 2020

 🚕 🚌 ▶  Schuttle Servisler  – web : Havaalanı – Şehir merkezi – Havaalanı hizmetini sunan shuttle servislerden biridir. Tek yön yada çift yönlü hizmeti alabilirsiniz. Araçlar (1-8 kişilik tercih ile) rahat, güvenli, kaptanları saygılı ve yardımcıdır. Araçlar klimalı, müzik sistemli rahat ve sıkışık olmayan koltuk sistemine sahip binek tipten, panel van – Cast Minibüs tarzı araçlara kadar uzanmaktadır.

Yolcu sayısına göre ya non stop yada en fazla 3-4 duraklamalı (yolcu alımı) seyahat imkanını sunar. Yol ortalama 25 – 30 dk. sürecektir (non stop), bu süreç  eğer ek yolcu alacak ise + 30 dk’ a kadar uzayabilmektedir..Sistem yolcu sayısına göre araç güzergahını belirler.

 

2020 için ücretler aşağıdaki gibidir.

1-4 kişi →  Şehir merkezi  (ortalama 30 €/tüm gün boyu, binek araç)(Atocha tren garı : 35 € !) ; 4 – 8 kişi Şehir  merkezi 64 €’ dur (minivan).

🚗 ▶  Luxury Express servis : 7 kişiye kadar Limousine : 250 €, 18 koltuklu minibüs : 160 €,  30 kişilik bus : ortalama 300 € dolayıdadır.

🚌 ▶ CRTM Otobüs – Exprés Aeropuerto (Bus 203) : Aeropuerto adı verilen otobüs sistemi 365 gün, 24 saat çalışmaktadır. Metro aktarması özellikle yük’ümüz olacak ise ve bilhassa gece geç saatler için en iyi seçenek olacaktır. Cibeles meydanı, Atocha garı ve havaalanı arasında doğrudan bağlantı sağlar. Bu otobüs sadece üç durakta durmaktadır (O’Donell, Plaza de Cibeles ve Atocha).. Banka kredi kartı, cep telefonu mobil uygulamalı ödeme şekilleri mevcuttur. Havaalanı T1-2-4  terminal kalkışlıdır.

 

Hat/güzergah- kalkış saatleri

 

Gün içerisinde saat 06.00-23.30 arası; 15-20 dakikada bir düzenlenen sefer sıklığı, geceleri  (saat 23.30-06.00) 35 dakikada bire düşmektedir (N27 Exprés Aeropuerto). Seyahat yaklaşık 30 – 40 dakika sürmektedir. Bilet ücreti 5 €  dur ve otobüste de satın alınabilir.

T1 → Atocha 30 dk. , T2 →  Atocha  35 dk. , T4 → Atocha  40 dk sürecektir. Detay için buraya   yada   buraya bakınız

+ Alan- şehir merkezi ulaşımı → buradan
+ Şehir merkezi – alan ulaşım → buradan

 

🚌   EMT buses Line 200 – 204 : City Bus 200 →  Terminal 1-2-3 ten haraket ile “Avenida de América” bölgesine ,City Bus 204 ise ayni yere T4 terminalden yolcu taşırlar. Ücret – 2020 yılı : 1.5 € tek yön’ dür.

+ Line 200 ulaşım bilgisi ( şehirmerkezi-alan ):

+ Line 200 ulaşım bilgisi ( alan-şehir merkezi ):

EMT – Havaalanı Otobüs’ler – servis bilgileri için buraya bakın 
 

 🚉 Metro: Madrid havaalanı ile şehir merkezi arası ulaşımda kullanabileceğiniz bir diğer ulaşım aracı ise metro’dur. Bulunduğunuz terminal içerisinde yer alan metro istasyonuna binerek (bağlantılar ile) merkezde dileğiniz yere ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Metro 8 hattı ; En rahat ulaşım şeklidir.. Son durak için yol yaklaşık 15-20 dk. sürmektedir..

Havaalanı T4 kalkışı ile sonrası T 2-3 hava alanı duraklarına uğrayarak ; hattın son durağı “Nuevos Ministerios” a ulaşın (Dikkat!- T1 de istasyon yok). Metro 8 hattı ; “Nuevos ministerios” durağında → metro hat 4 ve 9 ile, son durak ‘ta ise →  Metro hat 6 ve 10  ile “connection” – taransfer – bağlantı imkanı sağlayacaktır.

Madrid’de metro saat 06:00 – 01:30 arasında hizmet verir. Her 5 dakikada bir metro gelirken saat 22:00’dan 23:00’a kadar 10 dakikada bir, 23:00’ den 02:00’ e kadar 15 dakikada bir gelmektedir. Madrid’ de metro bilet fiyatları ineceğiniz durağa göre hesaplanmaktadır (zone). Havaalanından alınan bilet ücreti 4.50 € ‘dan başlar, tarife detayları sonraki sayfada!.

 
Havaalanı Transfer Tarifesi- 2020

madridairport_m8-city-transport_map

 

** T1 terminalinden metro 8 için doğrudan istasyon yok!. Biniş kartınız ibrazı ile free shuttle servis’e binerek, T2 ‘ye geçeceksiniz.

madridairport_m8-city-transport_map


 
🚅  Tren :
  Line C1 / Renfe Cercanías (web) : T4 terminalinden saat 06:00 – 23:30 / Príncipe Pío’dan : saat 06:00-22:30 arasında hizmet verirler. 15-20 dk. periotla kalkan trenler sizi ; Chamartín (11 dk), Nuevos Ministerios (18 dk), Atocha’ ya (25 dk – ki burası AVE hızlı trene, Prado & Reina Sofia gibi müze alanlarına çok yakındır), Méndez Álvaro (29 dk – ), Pirámides (35 dk – * metro L5 için bağlantı noktasıdır. Bu metro hattı ile şehir merkezli pek çok noktaya gidersiniz ; mesela La Latina & Opera & Gran Via .. ) vede   Príncipe Pío (38 dk) istasyonlarına ulaştıracaktır. Tek yön – 2.60 € , çift yön : 5.20 € dur (Buradan bilet bakın).

** C1 hattı yol-durak güzergahıtıkla

 

Taksi : Madrid Bajaras Uluslar Arası Havalimanı – Madrid şehir merkezinde ulaşımı taksi ile sağlamak isterseniz 25 – 30 € gibi bir bedel ödemeniz gerekmektedir. Online ya da akıllı telefon uygulamaları ile taksi rezerve etmek mümkündür.

 
 
 
 
 
► Sonraki sayfa, şehir içi ulaşım, Biletler – Kartlar..
 
 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa 

– Madrid ; Ana Klasöre dön –

– İspanya ; Ana Klasöre dön –

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir