Madrid , Toplu Taşıma/Araçlar/Bilet Türleri

 
 
 

MADRİD ŞEHİR İÇİ ULAŞIM – ARAÇLAR – BİLET TÜRLERİ

 (2020 yılına günceldir)

 
 

Madrid şehir içi ulaşımı olarak rahat bir başkenttir. Hemen hemen tüm gezi alanlarına  rahatlıkla ulaşımı sağlayacaktır. Hizmet saatleri geniş bir dilime yayılmaktadır. Araçlar temiz ve güvenlidir. Gün boyu hizmet alacağınız servislere sahiptir. Metro, otobüs, tren, taksi ve bisiklet Madrid şehir içi ulaşımda yaygın olarak kullanılmaktadır. Londra’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük metro hattına sahiptir.

Madrid Avrupa’ nın en modern ve en geniş kentsel toplu taşıma ağını içerir. Toplu taşıma araçları, kullanımı kolay, çevre dostu ve ekonomiktirler. Biletler, gişelerden, büfelerden ve otomatlardan nakit veya kredi kartı ile satın alabilirsiniz.. Metro hatlarını ve duraklarını gösteren harita istasyonlardan edinilebilir.

Ulaşım ile ilgili detaylara geçmeden önce, kısaca taşımacılıkta Zone yani Bölge uygulamasını anlatalım.

Ulaşım ağı, Madrid’in merkezinden dışarı yayılan konsantrik daireler tarafından oluşturulan çeşitli bölgelere bölünmüştür (zone). Madrid toplu taşımacılığında, 6′ sı Madrid yerel komite bölgesi ve de 2′ si Castilla-La Mancha’ a ait olmak üzere 8 farklı sistem uygulaması <zone> mevcuttur.

Madrid için ; A bölgesi merkezde bulunur ve kent B1, B2 B3, C1, C2 bölgelerine ayrılmışken, Castilla-La Mancha için de ; E1 ve E2 bölgeleri – zone’ ları vardır.  A bölgesinden uzaklaştıkça biletbedeli artar.

 
Madrid Zone Uygulaması

                         ****

mapa-zonas-metro-madrid

                        ****

Madrid Raylı sistem & Zone Haritaları

Madrid Zone & Cercanias Renfe Tren Haritası


 

Bu nedenle ulaşım yapacağınız bölge, transport ücretini belirler, gidilecek yere ve bölgeye uyan bölge biletini alınız!. Örnek verelim  : B2 zone  denince ☛ Bölge olarak A-B1-B2 bölgeleri kapsam alanında olacaktır.

 

    • Renfe- Cercanias (Commuter Raiway-Kentsel tren ağı ) için Zone uygulaması  – buradan

 
Zone uygulama örnekleri’ ni çoğaltalım :

– 2 zone : B1-B2, B2-B3, B3-C1, C1-C2, C2-E1, E1-E2
– 3 zone : B1-B3, B2-C1, B3-C2, C1-E1, C2-E2
– 4 zone : B1-C1, B2-C2, B3-E1, C1-E2
– 5 zone : B1-C2, B2-E1, B3-E2
– 6 zone : B1-E1, B2-E2
– 7 zone : B1-E2
 

Not : Madrid metrosunu karmaşık yapan zone’ lar (bölgeler) hatlara göre değil, km’ ye göre sınırlandırılmıştır. Örneğin biletinizin izin verdiği istasyonda inmeyi unutup sonraki durakta indinizdyelim ve dolayısı ile siz zone atlamış olacaksınız. Bu durumda çıkışta aradaki bilet farkını ödemeniz gerekecektir.

 
 

TOPLU TAŞIMA SİSTEMİ ve TARİFELER

 

Madrid’te toplu taşıma hizmetini, CRTM ( Consorcio Transportes Madrid ) kısaca CTM olarak bilinen Madrid’in Ulaşım Konsorsiyumu tarafından entegre edilmiş sistem vermektedir (web)..Metro ; Madrid metro sistemi, Otobüs : EMT sistemi, Tramvay ve suburban (banliyö tren ağı) sistemi RENFE tarafından işletilmektedir.

Kent’ te :

    • 238 istasyonu, 287 km. lik ağı ve günlük 2 milyon yolcu taşıma kapasitesi ile 12 metro hattı,
    • 2007 de kurulan LRT – Tram/Light Rail, hafif raylı tramvay sistemi 4 hat ve 52 istasyonu ile (4. hat : Merkezde bulunan, 500 m. de bir duraklı ve 15 istasyonlu, toplam 8.5 km. lik güzergahı olan  dairesel bir ring hattı vardır. Şehir merkezini diğer hat ve araçlara-yakın yerleşkelere taşıyan bu tramvay hattına “Parla Tram” sistemi denir. Tek binişlik bilet bu hat için : 1.30 €‘ dur (2020).

    • Bir bölümü biodizel yada sıkıştırılmış gaz ve elektrikle çalışan 3500 km uzunluktaki hat üzerinde, 10 bin’ den fazla durağı, günde 1.5 milyon yolcu kapasitesi, 2000′ i aşan otobüs ve 203  güzergah  ile EMT Bus – şehir içi otobüs sistemi,
    • 26 özel şirket oluşumlu, günlük 20 bin servis, 324 hat ve günlük 800 bin kişi taşıyan  – İntercity/Suburban bus otobüs işletmesi işletmesi,
    • 13 hatlı-uzun mesafeli şehirler arası başka bir otobüs işletmesi (Long Distance Buses),
    • Renfe-Cercanias (Commuter rail lines) adında “kentsel banliyö tren ağı” olan 9 hat <C1-2-3.. C9> ve 92 istasyonlu, 390 km. güzergahlı suburban  raylı sistemleri   ile ;  CRTM kentte geniş bir ağda toplu taşımacılık hizmetini sunmaktadır.

 

👆 Bunuda bilin   :  Madrid için kentte 3 dolu gün kaldım. Ama yürüyerek gezmeyi seven birisi olarak, gezi alanlarının da yakınlığı vesile olunca ben günlük kartım olduğu halde, Madrid’ te tek ulaşım aracına binmedim, makinadan bilet geçirmedim!. Günlük 10 km üzerinde yol alarak, araç kullanmadan kenti bir güzel gezdim..Bunu da bilmenizi isterim..Yoruldum mu? Hayır..

** Bu adreste Turist info bilgileri mevcut ..Araçlar – toplu taşıma haritaları – gezilecek yerler – tarife ve çalışma saatleri vs pekçok şey var. inceleyin

** Bu adresten  Madrid’te toplu taşıma araçları için ; Araçlar,plan, kalkış saatleri, bilet tarife vs. güncel bilgi – dökümanları alın..

 

 

Genel Bilgiler – 2020 ;

    • Metro ve otobüsler için ayni biletler geçerlidir, bilet aktivasyonlarının-geçerliliklerinin- bitiş saati 04:59 ‘ dur, yeni zaman dilimi saat 05:00 sonrası başlayacaktır.
    • Single/tekli geçiş biletleri : Bu biletler günlüktür, günü dışında geçmez. Uygulamalarda ayni bilet, emsali olan araç tipinde (otobüs-otobüs, metro-metro) max. 1 saat ücretsiz transfer imkanını tanır. Sonrası zaman diliminde ulaşımda yeni bir geçiş olacaktır! Bilet alınız!..
    • 10 geçişli biletler farklı kişilere de uygulanabilir. Her kişi için bilet, makinadan ayrı ayrı okutulmalıdır. Benzeri bu tür biletlerde geçerlilik süresi belirli bir süre – genelde yıl sonuna kadar olacaktır. Bakiyeniz yeterli ise haftalarca kullanma imkanınız vardır.
    • İstasyonlardan çıkmadan yapılan transferler (ilk bir saat için) ücretsizdir!..
    • Aşağıdaki tarife ve ücretler kafa karıştırmasın!..Gezi alanımız turist olarak sıklık ile zone A yani merkezi Madrid olacaktır. Madrid’ te kalacağınız gün sayısı önemlidir. 3 günlük konaklamanızda örnek 2 zone için ; single/tekli bilet alımında, günde en fazla 3 araç kullanımıyla toplamda en az 9×1.50 = 13.50 € bilet giderimiz olacaktır!.Halbu ki 10′ lu geçiş bileti  size 12.20 € ya mal olacaktır. Kısaca sayınız 2 ve daha  fazla vede hesaplar ile gün geçirmeyim derseniz uygun olanı ; 10 geçişlik biletlerdir..Bittikçe de yenisini alırsınız.
    • Tek kişi iseniz ve de sık toplu taşıma kullanırım derseniz  size günlük Turist kart  uyacaktır (Zona A : 1 günlük → tam 8.40 €, 4-11 yaş 4.20 € ; Zone A – 2 günlük → tam 14.70 €, 4-11 yaş 7.10 € ;  Zone A 3 günlük tam 18.40 €, 4-11 yaş 9.70 € ; Zone A – 7 günlük tam : 35.40 €, 4-11 yaş 17.70 € dur)(havaalanı ulaşımı dahil şehir içi ulaşım araçlarında sınırsız gün bazı taşıma dahildir)(Haziran 2020 de Corona günlerinde bu kart satışı bulunmuyordu!, yerine Madrid City Pass ‘ a yönlendirilmekteydi – bilginize)…
    •  

    • Sırası gelmiş iken bu kartı tanıyalım
    • Madrid Citiy PassMadrid City Pass, kentin en ünlü yerlerine hızlı giriş imkanı, havalimanı transferi ve sayısız turistik yerlere indirimler içeriyor. Daha da iyisi, her şeyi e-posta ile alırsınız, böylece  zaman kaybetmezsiniz.

  • Ücretsiz ve sıraya girmeden – Prado Müzesi, Royal Palace girişi, havaalanını özel taxi transferi,  Ücretsiz 24 saat Hop-On Hop-Off Bus seyahati… + Bazı müze ve atraksiyonlarda % 20 indirim(Real Madrid Bernabeu Stadium Tour, Tyssen Bornemisza, Reina Sofia, Tapas Tours, Atletico Madrid Stadium Tour)…Tam bilet  : 61.50 €, 5-17 yaş : 19 € (kart toplu taşımada GEÇMEZ!)(Bu kart 2016 yılında erişkin uygulaması 90 € üzerindeydi!..Olası Covit 19 İndirimi var!).
  • Opsiyonel olarak, 3 günlük Travel Card (Sınırsız – ücretsiz toplu taşıma ulaşımı) + Özel havaalanı transferide mevcuttur! : Tam 49.50, 4-10 yaş 38.75 € (2020)..

 
 
 

Ücret Tarifesi (2020 )

 
✗ –  Tarifeler araç tip, güzergah  ve zone’ a göre değişiklik gösterir.
 
🚉 🚄 -1)  Metro ve Metro Ligero 1 <Light Rail Network> (Metro Zone A + ML1 – Tramvay hat 1) tarifesi

– A bölgesinde single 1-trip /tek binişlik bilet :
ZONE A ulaşımında ve ML1 tramvay hattında geçer (tüm tramvay hattında geçmez, dikkat !). Bilet fiyatı gideceğiniz istasyon sayısına göre 1,5 – 2 €  arası değişir. Makinalardan biletinizi ineceğiniz istasyona göre satın alıyorsunuz. Seçilen istasyonlar arasında 1 kez kullanabilirsiniz.

●  Kombine Tekli Bilet (Bilette Sencille Combinado) : 3 €… Havalimanı dışında Tüm Zone’larda + Metro Ligero (tramvay) tüm hatlarda (ML1-2-3) geçerlidir. Tek sefer (tek biniş) kullanılır.

✗- 10 trip/10 viajes/On binişlik bilet : 12.20 Euro’ dur (Metro Zone A  + Ligero 1-ML1, EMT /tüm hat otobüslerinde 10 binişe kadar geçer, farklı yolcularda kullanabilir)(Metro zone B-C-D-E hatlarında, TFM “Madrid Demiryolu Taşımacılığında”, Metro Ligeros- ML2-3 ve MetroNorte, MetroSur veya MetroEste’de kullanamazsınız!).

●  Kombine 10′ luk Bilet (Bilette Combinado 10 Viajes) : 18.30 €. Havalimanı dışında Tüm metro Bölgelerde + metro Ligero tüm hatlarda (1-2-3) geçer, otobüslerde geçmez.Ayni bedelle ; “Billete 10 viajes” Bus+Bus EMT On binişlik otobüs bileti vardır.

    • Havalimanı için Not : Tek bilet 3 € (Airport Supplement ticket). Alan terminallerinden Madrid merkeze ulaşımda tek binişlik metro biletidir. Eğer aktarma yada araç değişimiyapılacaksa ; Ek olarak varış istasyonunuza göre 1.5-2 € luk farkıda vermeniz gereklidir!.Böylece Havaalanından itibaren en az 4.5 € (yada5 €) bilet bedeliniz olur {Metro single + airport ticket seçenekli olanı alacaksınız (zone A metro + ML1) }

    • Metro tüm bölgeler ve Ulaşım tarife haritasını buradan inceleyin.

 
 
🚄 – 2)  Tramvay /Metro Ligero – Light Rail – Hafif Raylı Sistem Tarifesi

 
✗ – Tekli/Single Biletler (A Billete sencillo) :

●  Metro ticket (Metro Zona A  ve ML1) : tam bilet 1.5 € (5 istasyona kadar, sonra her durak için 0.10 €..10 durak ve sonrası 2 €)

●  ML2 ve  ML3 : 2 €

●  Metro combined ticket (Tüm metro ve tüm Tramvay hatları) : 3 €

✗ – 10 binişlik Biletler : Tüm Tramvay hatları → (8.5 €), ML2 ve ML3 → (12.20 €), Metro Zone A+ML1 tram → (12.20 €), Tüm bölgeler Metro ve Tramvay (ML1-2-3) → 18.30 €
 
 
🚌 – 3)  EMT Urban City Bus-Şehir Otobüsleri Tarifesi, web bilgi

 

✗ – Tekli/Single Bilet : Otobüslerin tüm hatları 1.5 €, Airport Express ticket : 5 €

✗ – 10 binişlik Bilet : Metro Zone A, EMT tüm otobüs hatları ve ML1 tarmvay hhatında geçer bilet  → 12.20 €, EMT –  Bus + Bus 1o binişlik  → 18.30 € (otobüs transferlerinin ilk 1 saati ücretsizdir!)

  • Diğer Otobüs hatları ( B1-2-3, C1-2) Tek binişlik bilet : 1.30 €, 10 binişlik bilet ise : 8.5 € dur.

 
 
🚄 4) Suburban Rail /Cercanias Banliyö Tren Hattı Tarifesi


 

  • 5)  Zone A, Zone B1-23 bölgelerinde Ulaşım Tarifesi Buradan

 
 
 

Diğer Bilet ve Kartlar ;

 
✗ – Tourist Travel Pass – Tourist Card

Tüm toplu taşıma araçlarında 1, 2, 3, 5 veya 7 takvim günü için geçerlidir ve iki bölge için geçiş arasından seçim yapabilirsiniz.

Bölge-Zone A (Expres Aeropuerto-Airport Express servis hariç) Havaalanı, tüm şehir otobüs hatları, Renfe Cercanias banliyö trenleri( bölge 0 ve A) ve ML1 dahil Metro Ligero hafif raylı trenlerede geçerlidir (Madrid City)

Bölge-Zone T ; tüm Renfe Cercanias banliyö trenleri, ML1, ML2 ve ML3 dahil tüm metro Ligero hafif raylı sistemde ve Parla tramvay hizmetlerinde, Madrid Bölgesinde tüm şehir içi ve şehirlerarası otobüslerde geçerlidir ( Guadalajara ve Toledo )(Renfe tren Toledo için geçersizdir!)(Expres Aeropuerto’ da geçmez!).

4-11 yaş % 50, 4 yaş altı free..  Online alım için buraya bakın

 

✗ – Blue Card : Madrid için özellikli kişilere (belli yaş grubu, engelliler..vs) verilen fotoğraflı magnetik karttır.

 
 
 
 

Şimdi toplu taşıma  araçlarını tanıyalım :

 

1 ) Madrid Metrosu – web

metro-peq

shopmadridviaph

Metro, Madrid ulaşımında neredeyse yüzyıldır kullanılmaktadır. Şehir içi ulaşımda en hızlı, konforlu ve ucuz yol metrodur.

“Puerta del Sol” metro sisteminin en merkezi istasyonudur. Gündüzleri seferler 3-5 dakikada bir, geceleri ise 10-15 dakikada bir düzenlenmektedir. Metro seferleri Pazar günleri 07:00’ de, diğer günler 06:30’ da başlayıp,  01:30’ a kadar sürmektedir.

Sistemde : 238 istasyonu ile toplam 12 metro hattı mevcuttur..

** Hepsi bir arada 12 hat – durakları ile beraber (Buradan)

 

Metro Hat Haritaları :

Madrid Metro & Metro Ligero-Tramvay Haritası.1

 Madrid Metro & Metro Ligero-Tramvay Haritası.2

Metro hatları ve Turist Haritası

 

Metro – Hatlar/İlk ve son duraklar :

• Line 1 : Pinar de Chamartín ↔ Valdecarros – Hatta bakın
• Line 2 : Las Rosas ↔ Cuatro Caminos – Hatta bakın
• Line 3 : Villaverde Alto ↔ Moncloa – Hatta bakın
• Line 4 : Argüelles ↔ Pinar de Chamartín – Hatta bakın
• Line 5 : Alameda de Osuna ↔ Casa de Campo – Hatta bakın
• Line 6 : Circular – Hatta bakın
• Line 7 : Hospital del Henares ↔ Pitis – Hatta bakın
• Line 8 : Nuevos Ministerios ↔ Aeropuerto T4 – Hatta bakın
• Line 9 : Mirasierra ↔ Arganda del Rey – Hatta bakın
• Line 10 : Hospital Infanta Sofía ↔ Puerta del Sur – Hatta bakın
• Line 11 : Plaza Elíptica ↔ La Fortuna – Hatta bakın
• Line 12 : Metrosur – Hatta bakın
Line R : Ópera ↔ Príncipe Pío – Hatta bakın

 

 
 
 
Metro – 2020 Zone +  ücret tarifesi


 

** Aylık Aboneli Metro Kartları : Aylık metro kartı: A bölgesinde hem metro hem de otobüste kullanacağınız aylık metro kartının bedeli aşağıdadır.


 
 
 

2 )  Otobüs – web :

emt-madrid-app

EMT  Bus (Empresa Municipal de Transporte) :  1900’e yakın otobüs ve 200 üzerindeki güzergah hattı ile hizmet verirler (217 regular bus / 27 night bus).

Madrid’de şehir içi halk otobüsleri kırmızı ve çoğu mavi renktedir. Şehirler arası-Interurbanos olanlar da yeşil renktedir. Kırmızılar eski kullanılan dizel motorlu iken, yeni kullanıma girmiş mavi renkler sıkıştırılmış hidrojen gazı ile çalışırlar. Otobüsler banliyö bölgelerine yolcu taşır ve hemen hemen şehrin her noktasına sefer düzenlemektedir. Servis saatleri : 06:00 – 23:45 arasıdır. 23:30 – 05:00 arasında ise sadece belirli yerlere gece otobüsleri çalışmaktadır (night bus – Madrid Búhos Night Bus).Madrid geceleri yaşamayı seven bir şehirdir. “Buhos” lar  şehrin en uzak noktalarına den sabaha dek sefer yaparlar.Gündüz tarifesi saat 23.30 sonrası görevi bunlar alır. Ücret gündüz tarifesiyle aynıdır! Çoğu; Plaza de Cibeles’ten geçer ancak Alonso Martínez’de başlayan birkaç rota da vardır.20-30 dk. zamanlı haraket ederler.

Otobüs durakları şehrin her yerinde ancak en merkezi ve en büyük durak , tüm otobüs firmalarının kullandığı Atocha Tren istasyonunun yaklaşık 1 km. güneyinde yer alan Estacion Sur de Autobuses durağıdır. En yakınında da Mendez Alvarol metro istasyonu bulunmaktadır. Otobüse bindiğinizde biletinizi okutmanız gerekiyor, herhangi bir kontrolde biletinize işlem yapılmadığını tespit ederlerse işlem yapma hakları var!

Turist olarak otobüsler fazla kullanımda değildir..Binilirse de zone A bileti alacağız…Metro bilet ve kartları (Metrobus ticket) otobüslerde GEÇER..

Otobüs seferleri 5-20 dakika arasında düzenlenmektedir. Gece otobüsleri 24:00 – 03:00 arasında yarım saatte bir, 03:00 – 06:00 arasında saatte bir vardır. Gece Otobüsleri – baykuş anlamlı olarak ifade edilen bir terminoloji ile  “Buhos” olarak anılırlar (Spanish for ‘owls’). Gece otobüslerinin çoğu Cibeles Meydanı’ndan kalkar. Gece yarısı; Plaza de la Cibeles üzerinden yürüme mesafeli olarak Sol ve Gran Via’ya ulaşımınızı sağlar. Gece Ulaşımı için : (buraya bakın)(yada buradan bakın).

 

+ Otobüs Tarifesi, güncel  –  buradan..

 
 

+ Otobüs/Turist haritası

Yada buradan   indirin!
 

Bu duraktan hangi otobüsler geçiyor (aşağıdaki link) ?

emetbus-stop-stationph

▶ Otobüs Güzergahları – Durak noktaları – caddelere olan konumlar (harita) Duraktan hangi hatlar geçmekte, hepsi bu link‘ te..

 
Madrid Otobüs Durakları – Duraktan geçen diğer Hatlar
 
 

EMT Bus 2020 – tarifesi :

Tekli biletleri nakit karşılığı şoförden de alabilirsiniz. Fakat şoför 20 €’ dan fazla parayı bozmayabilir. Bilet fiyatları zone’lara göre değişir, unutmayın!.

+ Single ticket – tek binişlik bilet : 1.5 € (gece  gündüz biletler kaptanlardan alınır)

+ 10 trip ticket – 10 binişlik bilet :

    • Metrobús ticket  : EMT otobüs tüm hatlar, Metro Zone A ve  Metro Ligero (Madrid light rail –  tramvay tüm hatlar) → 12,20 €
    • Bus+Bus ticket : EMT  bus bağlantısını – yalnızca otobüsler arası bağlantıyı sağlar → 18,30 €

** 10 luk bilette,  bileti araçta okutma sonrası 1 gidişlik zaman dilimi max. 60 dk. dır.Sonrası farklı bir geçiş sayılacaktır..Yani 1 saat içinde siz,  otobüs + otobüs değişimi yapabilirsiniz!

Airport Express ticket : tek yön → 5 €, kaptana max. 20 € verebilirsiniz!

 
 

Otobüsler için geçerli Diğer Bilet ve Kartlar :

  • Tourist Ticket – Turist Kartı : Detaylı anlatılmıştır!

Toplu taşıma kartı olarak, 1-2-3-5-7 günlük satışları vardır. Kart ilk kullanımını takiben sonraki günün saat 04:59 ‘a  kadar geçerli olacaktır (zaman periotları başlama saati 05:00 dır!).

  • Büyük aile kartları : Bilgi için buraya bakın ( turistik değil! )

 
 
 

3 ) Tren: Madrid’in Atocha ve Cahamartin olmak üzere iki tane ana tren istasyonu bulunuyor. Bu tren istasyonlarından genellikle İspanya’ nın diğer şehirlerine seferler düzenlenmektedir. Şehir içinde tren, pek kullanılan bir ulaşım aracı değildir.

 
 

4 )  SubUrban – Ferrocarril Renfe Cercanias – Commuter railway (banliyö trenleri) –  web :

renfecarcar-_ferroviario_241

Madrid’de trenler genellikle şehrin uzak noktalarına ulaşım sağlamaktadır. Şehrin bu noktalarında da görülecek yerlerin olmasının yanı sıra kuzey ve güneyine ulaşım da trenler aracılığıyla daha kolay hale gelmiştir.Bu hizmeti C1 -2- 3- .. C10 olarak 10 hat ve 92 istasyonu ile saat 05.30 – 23.30 arası vermekte.. RENFE (Red nacional de los ferrocarriles españoles) sektöründe günde 800 bin üzerinde günlük yolcuyu taşımaktadır!.

 

+ Renfe – Cercanias Tren ağı haritası için → tıklayın !

+ Hat Haritası.1

+ Hat Haritası(Renfe).2

cercanias-madridmaps5

Hatlar :

• Line C-1 : Príncipe Pío ↔ Aeropuerto T4
• Line C-2 : Guadalajara ↔ Chamartín
• Line C-3 : El Escorial ↔ Aranjuez
• Line C-4 : Alcobendas-San Sebastián de los Reyes / Colmenar Viejo ↔ Parla
• Line C-5 : Móstoles–El Soto ↔ Humanes
• Line C-7 : Alcalá de Henares ↔ Chamartín
• Line C-8 : El Escorial / Cercedilla ↔ Atocha
• Line C-9 : Cercedilla ↔ Cotos
• Line C-10 : Villalba ↔ Fuente de la Mora

 

Tarife ve Ücretler (tarife 2020 içindir!):

ferrocarrrenfe-tarrife16ph3

 
 
 
5 ) Tramvay – Metro Ligero – Hafif Raylı sistem – LRT/UrbanRail – web :

metroligeromadridph5

Madrid’te 2007 de açılmış,  4 hat ve 52 istasyonu ile hizmet sunmakta.
 
Tarife ve ücretler – Tarife 2020 için de geçerlidir!

metroligerotarrife16

  • Yol güzergah haritası.1 → bakınız
  • Yol güzergah haritası.2 (metro + Tramvay) → bakınız

 
Hatlar – Duraklar ve genel bilgi

• Line ML-1 : Pinar de Chamartín ↔ Las Tablas
• Line ML-2 : Colonia Jardín ↔ Estación de Aravaca
• Line ML-3 : Colonia Jardín ↔ Puerta de Boadilla
• Line ML-4 : Parla Circular Line

madridmetroligero_lines-stopstationmaps

madridmetroligero-line-4maps
Metro Ligero-Madrid, Line 4

 
 
 
6 ) Taksi :  

logo_taxi-620x3301

Madrid’de resmi taksiler beyazdır ve üzerlerinde kırmızı çizgiler vardır. Uygulanan fiyatlar taksinin üzerinde gösterilir. Gündüzleri 1, geceleri 2, tatil dönemlerinde 2 veya 3 numaralı tarifeler geçerlidir. Havaalanı giriş ve çıkışları için taksilerde geçerli farklı ücretler vardır. Taksi şoförlerinin çoğunun İngilizce bilmemesi sorun yaratabilir. Bu nedenle gideceğiniz adresi yazılı olarak yanınızda bulundurmanızda fayda vardır. Müsait olan taksilerde yeşil “libre” yazısı yanar. Kırmız “Ocupada”  aracın meşgul olduğu anlamını ifade eder.

Taksilerin hepsinde kredi kartı geçmeyebilir. Şoförün 50 € üstü para bozma mecburiyeti yoktur.Diğer Avrupa kentleri ile karşılaştırıldığında Madrid’deki taksi sayısı çok fazla değildir ( tahmini 15 bin ? ). Ulaşım ortalama ;  20-30 € gibidir.Zorunlu kalmadıkça Madrid’te taksi kullanımı fazla olmayacaktır.

logo-triptico-amt-01
+ Tarife 1 – A zone ;  Haftaiçi–> P.tesi-Cuma 07:00 – 21:00. Açılış 2.40 €, km başına 1.05 €, 1 saat bekleme + 20.50 €
+ Tarife 2 – A zone : Haftaiçi –> Ptesi-Cuma; 21:00 – 07:00, haftasonları ve tatil günleri. Açılış 2.90 €, km başına 1.20 €, 1 saat bekleme  + 20.50 €

+ Tarife 3 – B zone :  bölge içerisinde, Pazartesi’den Cuma’ya saat 21:00 – 06:00 arası, Cumartesi 15:00 – 06:00 arası: km başına 1,25€

Ek ücretler : Gar – Fuar alanlarına + 3 € servis bedeli.. 25.12 ve 01.01 günleri 21:00 – 07:00 arası minimum servis ücreti + 7 € ‘ dur.

5 kişiden sonraki her bir yolcu için 1 € ek alınır!

 

** Bir kaç taxi iletişim bilgileri

Radio-Taxi Asociación Gremial: +34 91 447 5180 / +34 91 447 3232
Radio-Taxi Independiente: +34 91 405 1213 / +34 91 405 5500
Radio Teléfono Taxi / Euro Taxi: +34 91 547 8200 / +34 91 547 8500 / +34 91 547 8600
Teletaxi: +34 91 371 2131 / +34 91 371 3711 / +34 63 090 7990

 
 

7 ) Bisiklet: Madrid bisiklet dostu bir şehir gibi gözükmese de bu durum değişmektedir. Birçok caddenin bisiklete uygun hale getirilmesi ile bisiklet kullanımı artmaya başlamıştır. Hatta trafiğin yoğunlaştığı yerlerde bisiklet daha iyi bir seçenek haline gelmektedir. Tüm şehirde hizmet veren bir bisiklet kiralama sistemi henüz yoktur. Fakat özellikle merkezde ve turistik yerlerde Baja Bikes, Urban Biking gibi bisiklet kiralayan dükkanlar vardır.

Bunların dışında bisiklet kiralayabileceğiniz bazı bilinen yerler şunlardır:
Bike Spain: 91 559 06 53 – Plaza de la Villa 1, Calle del Codo; yarım gün 10, tüm gün 15 Euro, Cumartesi & Pazar 25 Euro

Karacol Sports: 91 539 96 33;  Calle de Tortosa 8; günlük 20 Euro, Pazartesi – Çarşamba ve Cuma 10:30 – 15:00 / 17:00 – 20:00, Perşemce 10:30 – 15:00 / 17:00 – 21:30, Cumartesi 10:30 – 14:00, Atocha Renfe. Buradan bisiklet kiralamak için 50 Euro depozit ödemek ve geçerli bir kimlik bırakmak gerekmektedir.

Trixi.com: 91 523 15 47;  Calle de los Jardines 12; 4 saati 8, 8 saati 12, 24 saati 15 Euro, kask 2.5 Euro, Pazartesi – Cuma 10:00 – 14:00, 16:00 – 20:00, Cumartesi ve Pazar 10:00 – 20:00 (Mart – Ekim), 10:00 – 15:00 (Kasım, Aralık, Şubat; Gran Vía)

 
 
8 ) Madrid City Tur – Hop On Hop Off  – web :

madridtransportmainph5

Gezi güzergahına göre bilet -ücretler (buradan) .. 3 güzergah mevcut..
 

Gezi Haritası.1 

travel map
** Madrid travel map

▷ Madrid – City Tur Haritası. 2
 
 
Ücret :

1 günlük → 7-15 yaş : 10 € ,  16-65 yaş (tam) : 22 € ,  65+ : 10 € ,  Family ( 2 + 2 ) : 55 €    * + online %10
2 günlük → Tam : 26/ İnd&65 yaş :13 €

Bus + 2 & 4 Atractıon seçeneği : 7 gün içinde belirlenmiş olan atraksiyon ile ( 80 <2 atrak.> / 115 <4 atrak.> ) – web 
 
 
 

Madrid’e Tren ile Gitmek – İstasyonlar 

Şehir, Ulusal demiryollarıyla İspanya’nın ve Avrupa’nın birçok önemli şehriyle direkt hatlarla bağlantı içinde. Madrid’de trenler genellikle şehrin uzak noktalarına ulaşım sağlamaktadır. Şehrin bu noktalarında da görülecek yerlerin olmasının yanı sıra kuzey ve güneyine ulaşım da trenler aracılığıyla daha kolay hale gelmiştir.Madrid’in tren hattı şehir merkezi ile çevredeki köy ve banliyöleri birbirine bağlıyor. Şehir dışındaki tarihi ve gezilecek yerlere gitmek için bu trenleri kullanabilirsiniz..

İspanya’daki en rahat ve hızlı trenler AVE, ALTARIA, TER, TALGO ve Electrotren’dir. Özellikle uzun sürecek seyahatlerde oturacak ve yatacak yer için rezervasyon şart. Renfe İspanya’nın resmi tren yolu şirketidir. Bütün uzun mesafe ve Madrid içerisindeki noktalara seferleri Renfe düzenlemektedir. Modern ve rahat trenlere sahip olan Renfe ile kafe, dinlenme odası ve uzun mesafeli yolculuklarda yatak hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. AVE, Renfe’nin pahalı hızlı trenidir.İspanya’daki gelişmiş demir yolu ağı RENFE, Madrid’in güneyinde Atocha, kuzeyinde ise Chamartin olmak üzere iki ana terminal ile şehre bağlanır.Buradan;  Sevilla, Barselona, Cordoba, Malaga, Toledo ve Zaragoza gibi yerlere seferleri mevcuttur.

Özellikle yaz döneminde, İspanya’nın dünyanın her yanından turist akınına uğraması nedeniyle, trenlerin oldukça dolu olduğunu hatırlatmamız gerek. Barselona – Madrid gibi yoğun olan bir hatta yolculuk yapıyorsanız, biletinizi önceden ayırtmanızda fayda var. Ayrıca, uzun mesafeli yolculukları gece yaparak, vakitten de kazanmanız mümkün.

 

Madrid’te üç tren istasyonu bulunuyor.

madridrailstationmaps4

+ Estación de Chamartín (Augustin de Foxa adresindedir, web ), kuzeyden (Fransa, Kuzey İspanya’dan ve Portekiz’den) gelen trenler tarafından kullanılıyor. Şehrin kuzeyinde bulunan istasyon, metro hattı ile şehrin önemli noktalarıyla bağlantı halinde. Metro ile L1 -10 numaralı hattı kullanarak ve Chamartin istasyonundan ulaşılabilir. Buraya gelen otobüs hatları ise 5, 14, 16, 66, 67, 70, 80, 107, 124, 129, 134, 135, 147, 150, 173, 174, 176, 178’dir.İstasyon içinde, emanet dolapları ve kafeteryalar gibi birçok hizmet veriliyor.Ülke içindeki hızlı trenlerin çalıştığı merkezdir.Barselona ve Fransa’ya ulaşım tercihi edilebilir.

 

Chamartín

estacion-de-chama

 

+ Estación de Atocha – web  (Glorieta del Emperador Carlos V adresindedir) ; güney, doğu ve batı İspanya yönüne doğru giden trenler tarafından kullanılmakta. Yani, bir sonraki durağınız Barselona ise gitmeniz gereken tren istasyonu Atocha olacaktır.Metroyla da bağlantısı bulunan merkezi istasyondur.  1851 yılında inşa edilen bu istasyon yıllık 16 milyon yolcu trafiği ile Madrid’’in en büyük istasyonudur. Şehir merkezindeki birçok önemli noktaya yakındır. Metro ile 1 numaralı hattı kullanarak ve Atocha – Renfe istasyonunda inerek ulaşılabilir.Yada Cercanias -Renfe ; Madrid-Atocha durağında inip ulaşın. İstasyon ünlü sol meydanına yakındır.15 dk yürümeniz yeterlidir.Metro bağlantısı,kafe ve mağazaları yanısıra 90 lı yıllarda yapılan içinde barındırdığı botanik parkı ilede ünlüdür.İstasyon içinde ağaçlar ile dev bir park yani..1851 yılında açılışı yapılan tren garı geçirdiği büyük bir yangından sonra tekrar inşaa edilerek 1892’de tekrar açılmıştır. Tren garı ismini yakınlardaki Madrid’in en önemli üç bazilikasından biri olan ve Azize Atocha’ya adanmış olan kiliseden almıştır. El Kaide Terör Örgütü’nün New York patlamalarından sonraki en ölümlü saldırısı 2004 yılında Atocha Tren İstasyonu’nda gerçekleştirilmiştir. Garın açık alanındaki bir tende patlatılan bombalar sonucu 191 kişi hayatını kaybetmiştir (haber bilgisi-arşiv).Cadde üzerindeki silendirik anıt buna ithaf edilmiştir.

Bu istasyona otobüsle gelmek isterseniz 10, 14, 24, 26, 32, 37, 54, 57, 59, 85, 86, 102, 121, 203, C2, N9, N10 numaralı otobüsleri kullanmanız gerekmektedir.

Prado Müzesine ise 5 dakika mesafededir.Sevilla, Granada, Malaga, Cordoba, Sevile, Bilbao, Valencia, Zaragoza ve Barcelona gibi güney ve doğu şehirlerine, giden trenler ile hızlı trenler (AVE) ve şehir için banliyö trenleri buradan kalkar. Tüm bu tren seferleri İspanyol Tren İşletmeleri “RENFE” tarafından düzenlenir.

Atocha

estacion_de_atocha_madrid

 
 

+ Estación Príncipe Pío – web 

estacion-del-norte-ii

Paseode La Florida, 2 adresinde yer alır..Príncipe Pío ( metro L6, L10, R) ; Madrid-Príncipe Pío (Cercanias Renfe ) ; 3, 25, 33, 39, 41, 46, 62, 75, 138, 148, C1 (bus)

 
 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

– Madrid ; Ana Klasöre dön –

– İspanya ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir