Strasbourg (Strazburg) Gezi Rehberi.1

 
 

STRAZBURG  GEZİ  REHBERİ
(Gezi tarihi 2019, Güncel bilgiler 2024)

 

Avrupa’nın başkenti olarak anılan  iki şehir’den birisi;

Birincisi Brüksel ve ikincisi Strazburg. Avrupa Parlamentosuna ev sahipliği yapan bu şehirler ayni zamanda Avrupa ekonomi ve politikasının da göz bebeği. Strazburg (Strasbourg), Alsaz bölgesinin başkenti konumunda. Aynı zamanda Noel’in de başkenti ünvanına sahip (24 kasım-24 aralık gösteri zamanı!).

Fransa’nın Almanya sınırında yer alan ve yapılarıyla değil ama iklimiyle Almanya’dan ayrışan şehir, ayrıca büyük bir üniversite kenti.

Senelerce bir Almanların bir Fransızların eline geçmiş ve tarihteki bu yolculuğunu günümüzde dahi mimarisiyle yansıtmaya devam eden bir kent.

Avrupa şehirlerinin büyük bir çoğunluğunda olduğu gibi, Strazburg da “Ren” nehri kolu ile kalem gibi işlenmiş durumda..

Strasbourg için, Fransa’nın en güzel şehirlerden birisidir denilmekte. Fransa, İsviçre ve Almanya sınırında bulunan Strasbourg aynı zamanda Fransa’nın göz bebeği Paris’e trenle iki saat uzaklıkta.

Yani bir haftalık bir Avrupa gezisini planlarken ;  Almanya Stuttgart’tan,  ister İsviçre  Basel, Cenevre gibi şehirlerden başlanıp Strasbourg’a geçebilmek mümkün olacaktır. Ya da Paris gezisinin son iki gününü Strasbourg’a ayırılabilirsiniz.

Hem Almanya hem de Fransa’nın karakteristik özelliklerini taşıyan Strasbourg’u gezmek için en güzel zaman mayıs sonu olmakta (İlk bahar)..

Strasbourg’un eski şehir-old town bölümü en sık gezilen alanıdır. Şehri keşfetmek için 1 en fazla 2 gün yeterli olacaktır.

Strazburg’un en bilinen özelliklerinden biri Christmas Market-Noel Pazarı‘dır (Marché de Noël de Strasbourg – web). Avrupa’nın en iyi Noel Pazarlarından birisi olmuş (2013) ve her yıl bu mekanda kurulmakta. Şehrin her köşesinde yeni yıl ruhunu hissedebilirsiniz. 1570 yılından beri var olan, tarihi adıyla ‘Christkindelmärik’ olan Avrupa’nın en büyük ve en eski Noel Pazarı’nı görmek için her yıl binlerce turist Strasbourg’a akın ediyor. Şehrin önemli meydanlarında biri olan Gutenberg’ e geldiğinizde ışıklı ‘Avrupa’nın en büyük Noel Pazarına Hoş geldiniz’  yazısı sizi karşılar.  Şehir merkezi araç trafiğine kapalıdır ve her alan ışıl ışıldır.

Pazar için bir not : Şehrin dört bir yanında Noel pazarları kuruluyor. En büyükleri ise Place Kléber, Place du Temple Neuf, Place Broglie, Place de la Cathédrale, Place du Marché-aux-Poissons ve Palais des Rohan’dakiler. Place Kléber’de kurulan pazar şehrin ana pazarı niteliğinde. Bu meydana Strasbourgluların çok gurur duyduğu dev yılbaşı ağacı dikiliyor. Aralık son haftası ; yalnızca Place de la Cathédrale, Place du Marché-aux-Poissons ve  Terrasse du Palais Rohan Noel pazarları açık kalıyor.

Place Gutenberg’ ile ‘Place Kleber’ arasını yürümek ve Place Kleber’e kurulan, üzeri ışıl ışıl, rengarenk süslerle donatılmış dev çam ağacını görmek ilk işimiz olmalıdır.

El işi hediyelik eşyalar, Noel süsleri ya da oyuncaklar satın alabilir, küçük Noel bisküvileri olan ‘Breedele’ in ya da baharatlı ekmek diyebileceğimiz ‘Pain d’epicies’ in tadına bakabilirsiniz. Yemekli bir Noel gezisi istiyorsanız “Petite France” a mutlaka uğramalısınız. Burada birçok farklı noktada yapılan, dev kazanlarda kaynatılan sıcak Alsace şarap tadına bakabilirsiniz. Ayrıca bu tadımlar esnasında incecik hamur üzerine yerleştirilen peynirler, sebzeler ya da şarküteri ürünleri ile hazırlanan çeşit çeşit ‘Tart Flambee’ leri de tatmadan dönmeyin..

Noel şenlikleri, Kasım ayı ikinci yarısından 1 ocak tarihine kadar sürmekte.

 
GEZİ PLANI :

Strazburg şehir merkezi, Ren (Rheine) nehrinin kolu olan L’Ill  nehirinin çevrelediği adada yer alıyor ve çoğu yol, araç trafiğine kapalı. Şehri tanımak için en güzel fırsatlardan biri de tekne turuna katılmak olmalıdır…

Şehir, 1988 yılından beri kent UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Ayrıca 1992 yılından beri Avrupa Parlementosu’na ev sahipliği yapıyor. Strazburg’da gezilecek yerlerin büyük bir çoğunluğu, araç trafiğine kapalı olan ve İll Nehri’nde yer alan tarihi kent merkezinde bulunuyor. Büyük Ada (Grand İle) üzerindeki mekanlara yürüyerek, bisiklet kullanarak yada tramvay, otobüs gibi toplu taşıma seçenekleriyle kolayca ulaşabilirsiniz.

Kentte 1 günden fazla kalacaksanız toplu ulaşımda çok kullanımlık biletleri tercih edebilirsiniz.

Daha çok turistler için sunulan , “günlük” veya “3 günlük”, zaman dilimi boyunca sınırsız 1 ya da 3 kişiye kadar (grup) geçerli biletleri kullanın (detaylar az sonra).

Strasbourg için bir simge de leylek. Her yerde leyleklerle ilgili hediyelik eşya bulabilirsiniz. Ağaçların üstünde leyleklere rastlayabilirsiniz.

 
 
Strasburg’a Ulaşım – 2024 :

THY nın İstanbul’ dan direkt, haftada 3 sefer olanaklı uçuşu haricinde ; Türkiye’ den şu an için Strazburg’a  doğrudan uçuş bulunmuyor!..

 
Entzheim Aéroport/ Strasbourg Havaalanı ( web) ;

Strazburg Havalimanı, her yıl yaklaşık 1,3 milyon yolcuya hizmet veren uluslararası multimodal bir havalimanıdır. Havalimanı 15 havayolu şirketine ev sahipliği yapmaktadır ve 50′ den fazla ulusal ve uluslararası varış noktası sunan Avrupa merkezleriyle bağlantılıdır. Havalimanına saatte 4-5 sefer yapan shuttle tren servis hizmet vardır (Havaalanı tren istasyonu / La gare d’Eintzheim – Aeroport ; terminal çıkışı karşısında yer almaktadır ve kapalı bir yaya geçidi ile havaalanı terminalinden bu tren istasyonuna kolayca ulaşabilirsiniz).

 Havaalanı – Strazburg Ulaşım Haritası

Havalimanından Strazburg’a – merkez – yolculuk süresi 8-10 dakika kadar sürecektir) (Havalimanı Entzheim belediyesine bitişiktir ve Strazburg’a 10 km. uzaklıkta olup tren ile yol süresi ortalama 10 dk. kadar sürecektir. Sadece Strazburg ana tren istasyonuna gitmek istiyorsanız, tren istasyonundaki “SNCF bilet makinesinden” uygun bir bilet almanız gerekir. Tek bir seyahatin fiyatı 3,10 €’ dur, 4 ila 11 yaş arası çocuklar için biletler % 50 indirimlidir ve 3 yaşına kadar olan çocuklar ücretsiz seyahat eder. Strazburg Havalimanı, toplu taşıma araçları ile şehir merkezine iyi bağlantılara sahiptir. TER + CTS bileti 4,80 € tutacaktır ve bu da havalimanından merkez istasyon üzerinden Strazburg’ daki herhangi bir yere otobüs ve tramvayla seyahat etmenizi sağlar (Bu bilet 90 dakika geçerlidir ve terminal çıkışında bulunan iki bilet makinesinden temin edebilirsiniz) (Tren – Bilet bilgilerine) bakın.

** Strazburg şehir merkezine taksiyle gitmek 25-30 € kadar tutuyor.
 

Strazburg Uluslararası Havalimanı’ndaki (SXB) terminalleri : Havalimanı, pistin kuzeyinde yer alan iki katlı bir terminale sahiptir. Gelen yolcu salonunu solda ve giden yolcu salonunu (check-in masaları) sağda yer alır. Güvenlik kontrol noktası check-in A ve check-in B arasında yer bulunur.

– Terminaller –

Terminal çıkışında yer alan “Schuttle tren” ile 10 dk içinde Strazburg tren garında olursunuz. Çoklu ulaşım hizmetli, “CTS (Tram/Bus) + TER” / Havaalanı biletiyle havaalanı ile Eurométropole (Strazburg Kentsel Topluluğu – şehir merkezli) arasında tek bir biletle sadece 4,90 € / 4-11 yaş : %50 indirim karşılığında seyahat edebilirsiniz! (Hizmeti sunan TER – “bölgesel tren hizmeti” dir). Sadece Havalimanından Strazburg SBB Ana tren istasyonuna gitmek isterseniz bu biletin tutarı : Tek yön için tam bilet 3,10 € olacaktır – SNCF bilet makinesinden alın!) (Strasbourg ana tren istasyonu şehir merkezine çok yakındır).. Biletleri Havaalanı (terminal çıkışındaki otomattan) ve Tren İstasyonlarından ; Tren + tramvay veya otobüs biletleri olarak – bilet makinelerinden – temin edebilirsiniz, Kredi kartları kabul edilir (Bu bilet 90 dakika geçerlidir). Havalimanında (12-15 dk zaman dilimli kalkışla) saatte 5 sefer sunan TER “Shuttle tren” i, 8 – 10 dakika içinde Strazburg istasyonunda olmanızı sağlar) (biletler ve tren saatlerine buradan yada buradan ulaşın)..

 

Strazburg’un toplu taşıma ağı (CTS) Strazburg havalimanına da bağlantılar sunmaktadır. Strazburg şehir merkezinden havalimanına Line 10 otobüsleri hizmet vermektedir. Otobüs ücretleri oldukça uygundur, ancak sefer saatleri her zaman uçuş saatlerine göre ayarlanmamaktadır!. Otobüse binmeden önce zaman çizelgesini kontrol etmek önemlidir.

 

⋆ Araç ile ulaşım ; Strazburg Havaalanı ve Strazburg’un merkezi (Place Kléber) arasında yaklaşık 17 km. kadardır, yolculuk 20 ila 25 dakika sürer. A351 kuzey, A3 güneye götürür.

 
 

➥ Ulaşım için  Türkiye’ den Strasburg’ a doğrudan ulaşamıyor isek ; İsviçre,   öncelikle Basel, Mulhouse-Freiburg’ e uçmak, oradan da ; tren, özel araç yada otobüs ile Strasburg’ a gitmek alternatif bir seçenek olacaktır .

▼ ▼
Kısaca, Basel havaalanı (BSL) – Euroairport-Mulhouse-Freiburg, web   ;

Alan ; Basel’in kuzeybatısına (şehir merkezine) 8 km, Fransa güneydoğusundaki Mulhouse’a 25 km ve Almanya’nın güneyindeki Freiburg’a yaklaşık 70 km uzaklıktadır..

Havalimanı, Almanya, İsviçre ve Fransa sınırına konumlanmış bir vaziyettedir ve 3 ülke kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası alandır. Yerleşim olarak Fransa sınırları içinde yer almasına rağmen havalimanı aslında İsviçre’ ye ait. Havalimanından alınan vergiler Fransa ve İsviçre arasında paylaşılıyor (3 ülkeye de çıkış kapısı / gümrük bulunan bu havaalanında – Çıkış/Exit kapısına gelirken bir yön sizi ; Almanya / Fransa çıkışına, diğer yön ise İsviçre çıkışına yönlendirecektir) (3 ülke için ortak bir pasaport kontrolü bulunuyor. Kontrol sonrasında hangi ülkenin çıkış kapısından çıkacağınızı siz seçiyorsunuz) (alanda bir mekanda € para birimi, diğer yanda CHF / İ. Frank’ ı tahsil edilmekte!). Kısaca bu havalimanından çıkıp, üç ayrı istediğiniz ülkeye gitmek mümkündür. Bu arada Basel havaalanında çıkışta yolları karıştırmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Her an kendinizi yanlış bir ülkede bulabilirsiniz!. Bu üç ülkedeki en yakın büyük şehirlerinden dolayı da ; havaalanı Basel-Mulhouse-Freiburg olarak isimlendirilmiş.

✬ Şehir merkezinden EuroAirport’ a direk tren bağlantısı yoktur!

 
 
Basel’ den Strazbourg Ulaşım İmkanları (2024);
 
⋆ 1 ) Tren ile ;
 
Basel havaalanı’ ndan  ; önce Basel “Saint-Louis – ana tren” garına gitmelisiniz!
 
Basel Havaalanından, Basel – SBB (Saint-Louis) Ana Tren garına <Gare de Saint-Louis-la-Chaussée> ulaşım için iki hat arasında servis otobüsleri çalışır ;
 
➽ EuroAirport Servisi (Distribus) Bus no 11 ; hergün saat 05.30-23.45 arası 15-30 dk. zaman dilimle çalışır. Bilet 60 dk. geçerlidir. Bilet,  Saint-Louis istasyonunda 604, 6, 9, 10, 14 ve 15 numaralı Distribus hatları, Tramvay T3 ve TER hatları ile birçok bağlantıya izin verir (Ücret tam bilet ; 2,50 €, 6 yaş altı ; free – 10-12 dakika ulaşım süresi vardır. Kredi kart makina ve otobüste geçer!)  (bilgi için).  Basel havaalanında yeni terminal 2 / gelen yolcu çıkışında otobüsün durağı var!

➽  ayrıca ; Alandan Bus / Otobus no. 50‘ ye binerek 15-20 dk. da 9 duraklı hat üzerinden buraya (Saint-Louis – ana tren garı) ulaşım mümkün (bilgi) (BVB – Basel Bus company) (tam bilet ; 6.10 € / 6-18 yaş : 3.80 € – 2024) (Bu otobüsler en uygun seçenek olsa da, yoğunluk nedenli araca binip ulaşımınız biraz gecikebilir!) (** Taxi seçeneğini düşünürseniz ana tren garı /şehir merkezi için ; 50-60 € dolayında bir tutar ödersiniz. Terminal çıkışınıza göre Fransa ve İsviçre taxi şirketlerinden biriyle karşılaşırsınız! . Birisi €, diğeri Frank / CHF alır. Gece tarifeleri taxi’ lerde daha yüksek!).

+ Otobüs (Bus 50) kalkış saatleri – ücret – durak bilgisi için (bakın).

➽ Sonrası, Basel Saint-Louis – ana tren garından da TREN ile ; TER hattı ile ; Mulhouse’ a (3-10 € / yaklaşık 6 €, 15 dakika’ da), Colmar’ a (6-20 € / yaklaşık 13 €, 35 dakikada) ve “Strazburg” a (10-30 € / yaklaşık 23 €, 1 saat 10 dakikada) ayrıca hızlı tren / TGV ile Paris’ e 50 €’ dan direkt trenler mevcut (tarife-bilet) (ya da buradan) (veya buradan) –  (daha uyguna FlixBus.  / Global FlixBus otobüs seçenekleri var!.. günde 5 kez Basel SBB’ den Strazburg’a otobüs kalkar. Biletler 13 – 18 € tutarındadır ve yolculuk 1 saat 45 dakika sürecektir). Yine başka bir otobüs seçeneği için – bakın.
Ayrıca :
➽  Basel SBB-Hautbahnhof ana tren garından da ; Strasburg’a direk yada bağlantı ve aktarmalı ulaşım seçeneğini de unutmayın (özellikle bağlantılı olanlarda uzun süren bir yolculuk olacaktır!) (tren detay).

Genel olarak ; İsviçre Demiryolları (SBB/CFF/FFS) Basel Sbb‘ den / Ana tren garından – Strazburg‘ a saat başı bir tren işletmektedir. Biletler 50 – 90 €   tutarındadır ve yolculuk 1 saat 18 dakika sürer.
 

⋆ 2 ) Araç ile Basel’ den Strazburg’ a A 35 otoyolu üzerinden (güneye), A 351 üzerinden de (kuzeye) gidebilirsiniz ve yol yaklaşık 140 km. kadardır..

 

⋆ Strazburg’a ayrıca ; Stuttgart’ tan da ulaşabilirsiniz.. Araba kiralayıp Strasbourg’ a gidilebilirsiniz. Stuttgart – Strasbourg arası arabayla yaklaşık 2 saat’ ten kısa sürmektedir. Stuttgart’tan DB – trenleri yada Otobüs ile de (2,5 saat, 10 € dan itibaren)  Strasbourg’a ulaşmak farklı bir seçenek olacaktır..Seçilene tren türüne göre ; tek yön – 2. sınıf , 35 €’ dan başlayan bölgesel trenler ile ( 2.5-4 saat), yada ICE ile 50 € bedel ödeyerek  80 dk’ a ulaşım sağlanabilmekte. Tren ulaşımını ; SNCF’ nin (Fransız demiryolu şirketi) web sitesinden de araştırın (35  € dan başlayan ücretler ile).

 
 
 
Strasburg – Şehir İçi Toplu Taşıma
 

 

(Compagnie des Transports Strasbourgeois – CTS) – Fransız şehri Strasbourg’un kentsel topluluğu olan Eurométropole’ de Strasbourg’un kapsamlı toplu taşıma ağından sorumlu şirkettir.

● Güncel Haritalar – Buradan
● Güncel Bilet türleri ve Ücretler – 2020 yılı – Buradan
* 2024 yılı Genel Ulaşım haritası → Buradan

 

Kısaca (2024 yılı) ;

Yeniden doldurulabilir ve temassız BADGEO akıllı kart , CTS taşıma sistem ağına bir bakıma giriş anahtarınızdır. İster tek seferlik ister seyahat kartınız olsun, tüm seyahat biletlerinizi bu karta yükleyebilirsiniz, böylece nereye giderseniz gidin temassız ödeme yeterli olacaktır.Bir satış ofisinde ilk kez yapılan başvurular için: Kimlik bilgisi ve fotoğraf ile başvuru formunu doldurup online yada ofislerden 5 € kart bedeli ödeyerek tamamlayın (kısa süreli ziyaretlerde kullanımı??) (Bittikçe doldurulan bir kart sistemidir).

* Badgeo Kart (online) başvuru adresi – Buradan

 
Bilet Türleri ;
 

Şehir içi ulaşım biletleri ; büyük Strazburg bölgesinde (Strazburg Eurometropolü) ve Kehl’ de geçerlidir.

Tek binişlik / Single Bilet : Bilet, aktarmalı veya aktarmasız tek bir yolculuk için geçerlidir (1 erişkin için). Otobüste satılan bilet/2,50 €, Online – temassız bilet/2,10 €, CTS – Badgéo Uygulamasına yüklenen bilet/1,90 €’ dur. Bu biletin 2 binişlik olanı : Online alımda 3.80 €, CTS – Badgéo Uygulaması için 3.60 € ; 10 binişlik olanı 17.30 / 17.10 € ; 30 binişlik olanı (yalnızca CTS- Badgeo uyg.) 47.50 €’ dur. İndirimli olanı da / 12 yaş altı ve + 65 yaş için ; 10 binişlik bilet – temassız online / 15.40 ; Badgeo kart için / 15.20 €’ dur.

24H SOLO (Bus-Tram-Coach/Otobüs & Tramvay) bileti : 1 günlük erişkin biletidir (4.60 €) (1 kişilik – 3 günlük olanı ise ; online 10.40/ Badgeo 10.20 €). Kent için sınırsız kullanım hakkını tanır. Bu biletin 24H TRIO (Bus-Tram-Coach) türü de ; 3 kişiye kadar 1 günlük bilettir. Temassız online alımda 10.40 ; Badgeo uygulamasında 10.20 €’ dur.

ALSA+ EMS Günlük Grup Bileti (Otobüs-Tramvay-Tren) : Bilet, satın alındığı tarih ve saatten itibaren Cumartesi, Pazar veya resmi tatil günlerinde bir gün boyunca 2 ila 5 kişilik bir grup için Strazburg Eurometropole içinde (merkez) ve D tramvayı ile Kehl yönünde tüm Otobüs-Tramvay-Otobüs-TER’de sınırsız yolculuk için geçerlidir.Ancak ; TER trenindeki Strasbourg-Kehl bağlantısı hariçtir (bilet tam – 7.20 €).

ALSA + 24H EMS Bileti : Satın alma anından itibaren 24 saat boyunca Strazburg Eurometropole’de (merkez) sınırsız sayıda yolculuk için 1 kişi için geçerlidir. Strazburg Havalimanı da dahil olmak üzere bölgesel trende (TER) de geçerlidir. Sadece BSC’de ilk satın alma ile kullanılabilir (tam bilet ; 4.60 €) .

* Tüm bilet türleri / güncel duyurular için – (Bakın)
* Uzun süreli Abonelik türleri için – (Bakın)
 

Şehir çok küçük olduğundan şehir içi ulaşımında metro sistemi bulunmuyor!. Onun yerine tramvaylar yapılmış. A’ dan F’ ye kadar toplam 6 tane tramvay hattı hizmet veriyor.56 km uzunluk ve 69 istasyonu ile Fransanın en büyük raylı sistemidir. Tramvaylar ; pazartesiden cumartesiye sabah 4.30’dan 0.30’a kadar, pazar ve tatil günlerinde ise sabah 5.30’dan 0.30’a kadar hizmet vermektedir. Sabah 6.30’dan akşam 8’e kadar tramvay sıklığı 5 ila 6 dakika, sabah 4.30’dan 6.30’a ve akşam 8’den 0.30’a kadar 15 dakikadır. Ayrıca pazar günleri ve resmi tatil günlerinde pik saatler dışında bisiklet kabul ederler.

Strazburg tramvayları (Phovoir) olarak adlandırılır ve kentsel alanı hızlı ve konforlu bir şekilde dolaşmanızı sağlar. Şebeke şu anda 57 km uzunluğundaki raylı sistemi içeriyor; bağlantıların ana istasyonu şehir merkezinde “Homme de Fer” adlı duraktır.

 
Tramvay hatları

  • Tramvay A: Parc des Sports – Homme de Fer – Illkirch Graffenstaden
  • Tramvay B: Hoenheim Gare – Homme de Fer – Lingolsheim Tiergaertel
  • Tramvay C: Gare Centrale – Homme de Fer – Neuhof Rodolphe Reuss
  • Tramvay D: Poteries – Homme de Fer – Port du Rhin – Kehl Rathaus
  • Tramvay E: Robertsau L’Escale – Homme de Fer – Campus d’Illkirch
  • Tramvay F: Comtes – Homme de Fer – Place d’Islande

 

Ayrıca kent’ te : 8 adet ; G/ H / C1-3-6-7-8-9 harf güzergahlı ve 35 adet 2-270 rakam güzergahlı (N- gece hatları ile) otobüs hattı yanında, şehirlerarası hat ile otobüsler hizmet sunmaktadır. Ayrıca Strasbourg’un tarihi ve mimarı zenginliklerini görebilmek için tekne seferleri mevcuttur. Diğer taraftan zengin bisiklet yolu ağı ve kiralama imkanları ile Strasbourg içerisinde kolayca gitmek istediğiniz yere ulaşabilirsiniz.

 
Strazburg- Toplu Taşıma & Ulaşım Haritaları (2024) ;
 
* Strazburg Otobüs ve Tramvay Hatları / Duraklar-Zaman çizelgeleri vs. için – (Bakın)
* Strazburg CTS – Tramvay Hat Haritası – (Bakın)
* Strazburg CTS – Gündüz Ulaşım Haritası (Bakın)
* Strazburg CTS – Gece Ulaşım Haritası (Bakın)
 
 
 

▶ Konaklama : Kent her keseye hitap edecek seçenekleri sunar. Otel seçiminde bazı kriterlere göre (+ bütçe) yer seçin

Strazburg’da konaklama için genelde önerilmiş dört bölge bulunuyor.
 
* Gezilecek yerlere ve merkeze yakın olmak isteyenler için ideal “Tarihi Şehir Merkezi” (Grande Île & La Petite France);
* Uygun fiyatlı konaklama seçeneklerinin bulunduğu “Gare Centrale Çevresi” ;
* Sakinlikten hoşlananların ilgisini çeken “Quartier Europeen” ;
* Kentin asortik havalı bölgesi konumundaki “Krutenau” ;
Ancak her bölgenin kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır!.
 
* Otel seçenekleri – Arama için – (Bakın)
 
 
 
Strazburg için Önerilen 10 gezi aktivitesi..

  • Notre Dame Katedrali’ne gidin: 

Strasbourg’da gezilecek yerlerin en başında şehrin merkezinde bulunan Notre Dame Katedrali gelir. Gotik mimarinin en güzel örneklerinden biri olan katedralde pazar günleri ayinler yapılır. Ünlü Fransız yazar Victor Hugo bir eserinde, dünyanın en yüksek altıncı katedrali Notre Dame’ı ‘dev ve narin harika’ olarak nitelendirmiş.

  • Tarte flambe yiyin: 

Strasbourg’un en ünlü yemeği incecik hamurun üzerine çeşitli malzemelerin konulduğu ve odun ateşinde fırınlandığı tart flambe. Alsace bölgesinin lahmacunu olarak da tanımlayabileceğimiz tart flambe’yi tatmadan dönmeyin.

  • Bisiklet kiralayıp şehrin tadını çıkarın: 

Aynı zamanda bir öğrenci şehri olan Strasbourg’da kullanılan en temel ulaşım aracı bisiklet. Zaten araba kullanmaya gerek kalmayacak kadar küçük sayılabilecek Strasbourg’u bisikletle keşfetmek, bisiklet yollarının tadını çıkartmak gerek.

  • Petite France’a gidip kanalları gezin: 

Strasbourg’un en güzel yerlerinden biri de Petite France bölgesi. Ren nehrinden uzanan kolların kanal halini aldığı bölgenin etrafında rengarenk Alsace evleri bulunuyor. Şehrin en eski binalarını da içinde bulunduran Petite France’ın dar sokaklarında kaybolun..

  • Orangerie parkında ayaklarınızı uzatın: 

Orangerie, şehrin merkezine yakın sayılabilecek, içinde küçük bir göl ve masalsı binalar olan yemyeşil bir park.

  • Göl kenarına gidip piknik yapın: 

Şehrin biraz dışında büyük bir göl ve kumsal var. Yaz oldu mu insanlar göle girip sere serpe güneşleniyor.

  • Nehirde kanal turu yapın: 

Üzeri camla kaplı gemilerle yapılan bu gezi ile Strasbourg’u boydan boya Ren nehri üzerinden gezebilirsiniz. Şehrin en güzel manzaralarından biri Gallia bölgesinde bulunuyor. Bu noktada inip Gallia’da biraz vakit geçirmek güzel olacaktır. Semt, nehrin üzerindeki tarihi köprü, üzerinden geçen tramvay ve arkasında bulunan kilise ile etkileyici bir manzaraya sahip.

  • Avrupa Birliği binalarını görün: 

Strasbourg, Avrupa Birliği’nin ikinci başkenti olarak anılıyor. Avrupa Konseyi, Avrupa Parlementosu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi binalara ev sahipliği yapan Strasbourg’un dört bir yanında Avrupa Birliği bayrağı görmek mümkün. Tramvayla rahatlıkla ulaşılabilecek olan binalar Strasbourg’un genel yapısının aksine soğuk bir mimariye sahip.

  • Galerie Gourmande’da kurabiye tadın: 

Place Klebere’de bulunan Fransa ve Belçika’nın meşhur kurabiyecisi Galerie Gourmande’ın masalsı dükkanına girin, birbirinden güzel kurabiyelerden tadın. Onlarca çeşit arasından seçmek zor olsa da frambuazlı ve limonlu kurabiyelerin tadı nefis (Kurabiyelerin konulduğu kutular da o kadar güzel).

  • Kammerzell Evi’nde akşam yemeği yiyin: 

Maison Kammerzell Fransa’nın en eski iki evinden biri. 1427 yılında yapılmış ev şu anda restoran olarak kullanılıyor. Geleneksel Alsace yemeklerinin tadılabileceği mekanda karışık balık ürünlerinden oluşan balıklı choucroute deneyebilirsiniz.

** Sonraki sayfada detaylı gezi notları…

 
 
 
booked.net
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

Fransa Ana Sayfa

 
 
 

4 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir