Strasbourg (Strazburg) Gezi Rehberi.2

 
 

VE DETAYLI ŞEHİR GEZİSİ

(2024 yılına güncel bilgiler içerir)

 

     

  • Görülecek Yerler ve Toplu Taşıma araçları-Duraklar (Harita)

 
Turist haritaları

– Şehir Turist haritası – 


 
+ (Yalnızca sokak ve caddeleri göz önüne alın!.Kırmızı renkli ulaşım araç hatları değişmiş olbilir, harita 2019 yılına günceldir) ➭ Cadde ve sokakları ile “Şehir haritası”

 

Kent’in en önemli turistik alanları Ren nehri kolları arasında ( River L’İll ) kalan “Eski şehir” bölgesidir (Ada). Neler Göreceğiz ? ( şehir turist haritalarından izleyin)..

 

▩  Strasbourg – Turist Haritası  ▩

Harita Fihrist’ i


 

Tarihi Ana tren Garı & Gar meydanı

Kente ulaşım aracı olarak tren’i kullandığımızda ilk ziyaret alanımız tren garı olacaktır. Özellikle Strasbourg Gar’ını görmeniz tavsiye edilmekte. Şehrin en çok dikkat çeken yapılarından birisidir. Dışı tamamen cam olan içi ise tarihi bir yapı olarak hala korunmuş bu garda fotoğraf çekmeyi unutmayın..

Fransız Devlet Demir Yolları istasyonu Strasbourg’un merkezinde olup Fransa’nın her yerine ulaşım hizmeti vermektedir. Paris-Strasbourg arası hızlı tren ile 2 saat 20 dakika sürmektedir.

Berlinli mimar Johann Jacobsthal’ın dizayn ettiği, 1883 yapımı La Gare de Strasbourg, daha çok 2007’de binaya eklemlenen, yumurtaya benzeyen cam kaplamasıyla ünlü. Bu ödüllü dizayn, 120 metrelik kavisli cam panelden oluşuyor.


 
Sonraki durağımız, Eski şehirin güney batı kısmı..
 

La Petite France (Küçük Fransa):

Strazburg gezilecek yerler listelerinde mutlaka bulunması gereken bir yerdir.Strazburg’un meşhur evlerinin bulunduğu, Fransa ve Almanya’da en iyi korunan bölge olarak adlandırılan eski şehir.Tipik Alsas evlerinin kanal kenarında sıralandığı çok güzel ve keyifli bir bölge.

Eskiden bu evlerde balıkçılar, değirmenciler ve tabakçılar yaşarmış. Şimdi ise bu şirin yarı ahşap evleri dükkanlar ve küçük restoranlar ve kafeler doldurmuş. ; 16. yüzyıldan kalma ahşap evleriyle Strazburg’un geçmişini yansıtırlar.

Kent merkezinin batısındaki tarihi alanları daha iyi görüp, belgelemek için  kanalda düzenlenen bot turlarına katılarak detaylı bir şekilde gezebilirsiniz.Tarihi Saint-Martin köprüsünde (Pont Saint-Martin) fotoğraf çektirip, köprünün dibindeki “Fou d’Cafe” de birşeyler içebilirsiniz..

Petite France bölgesinde toplam 3 tane kule ve 1689-1700 yılları arasında yapılmış olan Vauban Barajı bulunuyor. Kuleler eskiden düşman gemilerini engellemek için yapılmış. Burası özellikle gece ışıklandırma yapıldığında çok güzel oluyor.

Bir not : Vauban barajı üzerindeki köprüye çıktığınızda, hem Petite France bölgesine hemde Couvert köprüsüne yukarıdan bakmış olursunuz.

Couvert Köprüsü : Petite bölgesinde üstü kapalı olarak neredeyse her Strazburg fotoğrafında gördüğünüz kulelerin olduğu köprü burası. Özellikle gece mutlaka fotoğraf çekmelisiniz.

Rue des Moulins sokağı Petite France’ nin en renkli sokağıdır. La Corde a Linge : En güzel meydanda bulunan bu kafe/restoranın manzarası kadar yemekleri de çok güzel bir mekan imiş..

Saint Martin köprüsünün hemen batı kesimi, atlı karıncanın bulunduğu “Saint Thomas” meydanına ve “Lutheran Church of Saint Thomas” kilisesine ev sahipliği yapar (Strasbourg’daki Protestan Gotik Kilise).


 

Küçük Fransa’ dan Görünümler (La Petite France)..



Kilisenin doğu yönünde yer alan “Rue de la Division Leclerc” caddesini kuzey yönü ile yürüyelim..Yaklaşık 500 m sonrası  Kleber Meydanı’nına ulaşırız..

(Place Kleber) Kleber Meydanı adını 1792-1802 yılları arasında yapılan Fransız Devrim Savaşları’nda görev yapan, 1753 yılında Strazburg’ta doğmuş Jean-Baptiste Kléber’den almış. Meydanın orta kısmında generalin heykeli bulunuyor.

Kentin tarihi bölümü olan Büyük Ada’nın (Grand Ile) merkezindeki meydan, tarihi yapılara yakınlığının yanı sıra alışveriş olanaklarını da sunmakta. Aubette Sarayı’nın ve Kleber Heykeli’nin bulunduğu meydanda her yıl Noel Pazarı döneminde 30 metre yüksekliğinde bir Noel ağacı kuruluyor.Meydanda Apple Store mağazası ve hemen çaprazında ünlü Galeries Lafayette Mağazası var.

Kleber meydanın yaklaşık 400 m kadar doğusunda Broglie Place isimli uzun bir meydan bulunur.Meydanın hemen altında  Strazburg Belediye Binası (Hôtel de Ville de Strasbourg) var. Belediye Binasını biraz geçtiğinizde solda Uygarlığın Doğuşu ya da Janus Çeşmesi (Fontaine de Janus) olarak adlandırılan çeşmeyi görebilirsiniz. Janus; iki adet yüzü olan başlangıç ve bitişi simgeleyen, İngilizce Ocak ayı olan January’nin Janus isminden türetildiği Roma Tanrısıdır. Çeşme, 1988 yılında eskiden Roma İmparatorluğu’nun bir şehri olan Strazburg’un, 2000. yıl dönümü için Strazburg doğumlu Tomi Ungerer tarafından yapılmış. Meydanın doğu ucunda; Kentin Opera binası bulunmakta.

 
Katedral Meydanı (Place de la Cathédrale) ve Notre Dame Katedrali :

Strazburg Notre Dame Katedrali (Cathédrale Notre-Dame-de-Strasbourg), Gotik mimarinin en güzel eserlerinden kabul edilen bu Katolik katedral. Yapımına 1015 yılında başlanmış ve 1439’a kadar sürmüş. 1647 ile 1874 yılları arasında 142 m ile dünyanın en yüksek yapısıymış. Günümüzde dünyanın en yüksek altıncı kilisesi olarak geçiyor.Katedral’in hemen karşısında turizm ofisi var. Harita, kitap, otobüs/tramvay bileti v.s ihtiyaçları almak için uygun.

En az dış kısmı kadar etkileyici ayrıntıları barındıran iç kısmını geçtikten sonra 142 metrelik kulesine çıkıp, kentin eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz.Katedralin içinde bir de astronomik saat var.Güneşin, gezegenlerin ve takımyıldızların yörüngelerini gösteren saatin üzerinde ayrıca bir takvimle güneş sisteminin küçültülmüş bir modeli yer alıyor.

Rönesans döneminden kalan ve mekanizması 1842’de üçüncü kez yenilenen 300 yıllık saat, yazın her gün öğlen 12.00’de, kışın ise 12.30’da çalıyor ve izleyenlere minik bir gösteri sunuyor.

Zeytin Dağı üzerinde çarmıha gerilmiş İsa heykeli “Le Mont des Oliviers” içerideki diğer görüleceklerden.Musée de l’Œuvre Notre-Dame, Katedralin çok yakınında.

Katedralin bulunduğu meydandaki irili ufaklı  dükkanlardan da hediyelik eşyalarınızı alabilirsiniz. Yine meydanda yer alan lokantalarda yemeğinizi yiyebilirsiniz, burada meşhur olan restaurant Kammerzelldir. Alsace bölgesi şaraplarıyla da meşhur olup burada pek çok yerde şarap tadabilir ve şarap alışverişinizi yapabilirsiniz.

Notre Dame Katedrali’nin tam karşısında bulunan Kammerzell Evi (Maison Kammerzell), 1427 yılında bir tüccar tarafından inşa ettirilmiş. 1467 ve 1589 yıllarında restore edilen ortaçağ yapısının tüm katları  ressam Leo Schnug tarafından dekore edilmiş.

75 penceresi sayesinde  bir aydınlatmaya sahip olan binanın ahşap heykel ve freskleri,  merdivenleri ilgi çekiyor.Binada günümüzde faaliyet gösteren otelde konaklayabilir, restoranda lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

Katedral ve Kammerzell evinin hemen batı sınırında, Gutenberg Meydanı (Place Gutenberg) bulunur. Meydan çevresinde ünlü markaların mağazalarını göreceksiniz. Gutenberg Meydanı’nda modern matbaacılığın babası olarak anılan Johannes Gutenberg’in heykeli bulunuyor.Meydanda 1900 yılından kalma çok güzel bir atlıkarınca var.

Batorama : Şehrin kanallarını gezmek için Batorama adındaki botlarla tur düzenleniyor. Kammerzell Evi’nin karşısındaki dar sokaktan (Rue du Maroquin) aşağıya doğru yürüdüğünüzde küçük bir meydana geliyorsunuz. Meydanın sonunda önce sola sonra sağa döndüğünüzde botların kalktığı iskeleyi göreceksiniz (Bilgi için). 45  ve 75 dk. lık turları var (tam bilet 10 -13 € )..15-30 dk lık periotla kalkarlar..

Tekne turu öncelikle güneye doğru (Küçük Fransa) gidiyor. Buraya gelmeden önce bot, nehir içerisinde özel bir bölüme giriyor. Nehrin alt kısmında bir şelale var, bu nedenle özel bölüme bot girdiğinde kapaklar kapanıyor, yaklaşık 5 dakika süre boyunca havuzdaki su boşaltılarak 1,80 metre aşağıya indiriliyor. Daha sonra ön kapak açılıyor ve bot yoluna devam ediyor. Sonrasında Avrupa Parlamentosu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin olduğu, kanalların en sonuna kadar gidip, tekrardan alındığınız iskeleye varmış oluyorsunuz. Tur yaklaşık 75 dk. sürüyor.

Teknelerin kalktığı iskele alanında ; Alsas Müzesi (Musée alsacien) yer alır..

1907 yılında açılmış. Nehir kenarındaki bir dizi tarihi ahşap evde faaliyet gösteren müzede 18. ve 19. yüzyıllardan kalma kıyafetler, mobilyalar, kil mutfak eşyaları, oyuncaklar sergileniyor. 5000’den fazla eserin sergilendiği kültürel tesiste ayrıca Alsas Bölgesi’nde yaşamış Yahudilerin gündelik hayatta kullandıkları el yapımı eşyaları barındıran bir koleksiyon bulunuyor.

 
Strazburg Arkeoloji Müzesi :

Tarih öncesi dönemden Frank Hanedanı’na kadar  tüm arkeolojik eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi (Musée archeologique), Rohan Sarayı’nın bodrum katında faaliyet gösteriyor. 1855 yılında kurulan müzenin koleksiyonu 1694-1771 tarihleri arasında yaşamış ünlü tarihçi Johann Daniel Schöpflin tarafından toplanmaya başlanmış.

 
Palais Rohan :

Notre Dame Katedrali’nin arka tarafında yer alan Rohan Sarayı (Palais Rohan), 1732-1742 yılları arasında Rohan Hanedanı için ikametgâh olarak inşa edilmiş. Mimari, kültürel ve tarihi yönüyle kentin en önemli yapıları arasında yer alır.Saray günümüzde Arkeoloji, Güzel Sanatlar, Dekoratif Sanatlar müzeleri ile Robert Heitz Galerisi’ne ev sahipliği yapıyor.

Rohan Sarayı’nın zemin katındaki Dekoratif Sanatlar Müzesi’nin (Musée des Arts decoratifs) bir yarısı Geç Barok, Rokoko ve İmparatorluk stillerindeki görkemli odalardan oluşuyor. Müzenin diğer yarısında ise Alsas porselenleri ile ustalıklı altın ve demir işçiliği ile üretilmiş eserler sergileniyor.

 

Strazburg – Uluslararası  Teşkilatlar Haritası


 
 
European Parliament – “Avrupa Parlamentosu” :

Adres: 1 Avenue du Président Robert Schuman, 67000 Strasbourg

Avrupa Parlamentosu’nun üç çalışma yeri vardır: Brüksel (Belçika), Lüksemburg ve Strazburg (Fransa). Lüksemburg idari ofislere (Genel Sekreterlik) ev sahipliği yapar. “Genel Oturum” olarak bilinen bütün parlamenterlerin katıldığı toplantılar Strazburg’da ve bazen Brüksel’de yapılmaktadır. Komite toplantıları da Brüksel’de yapılır.Tarihi 1950’lere ve kurucu antlaşmalara dayanan Avrupa Parlamentosu’nun (AP) üyeleri 1979’dan beri temsil ettikleri kişiler tarafından doğrudan seçilmektedir.Avrupa Parlamentosu üyeleri, ulusal gruplar halinde değil, Avrupa genelinde var olan yedi politik grup halinde çalışmaktadırlar.Avrupa Parlamentosu ayın üç haftası Brüksel’de toplanır. Parlamentonun komitelerinin ve siyasi gruplarının toplantılarının çoğu Brüksel’de yapılır. Strasbourg’daki parlamento binası aynı zamanda Avrupa’nın “barışsever yeni dünya düzeni”nin de sembolü. Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu, yıl boyunca haftanın altı günü ziyaretçilere açıktır. Ziyaretler her zaman ücretsizdir.

Parlamento, oturumlarını 1999 yılından beri Avrupa Bölgesi’ndeki Louise Weiss Binası’nda sürdürüyor. Bir grup Fransız mimar tarafından Roma dönemi amfi tiyatrolarından ilham alınarak tasarlanan bina adını, parlamentonun eski bir üyesi olan Fransız politikacı Louise Weiss’tan almış. Oturumları halka açık bölümden izleyebileceğiniz parlamento binasının en ilginç kısmını, tasarlandığı dönemde hiçbir Doğu Blok’u ülkesinin birlik içerisinde bulunmamasını vurgulamak için yarım bırakılmış kulesi oluşturuyor. Ulaşım ; Otobüs hattı H (direkt hat) yada 6, 30 ve 72 numaralı otobüs hatları ile 10 dk. yürüme mesafeli “Droits de l’Homme” durağı. Ayrıca ; E- tramvay hattı (‘Parlement Européen’ durağı).

 

European court of human rights, Strasbourg / “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi” :

Adres: Allée des Droits de l’Homme, 67000 Strasbourg (Tram E & Bus  no. 30-72-C6 / Droits de l’Homm)

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi’ne bağlı olarak 1959 yılında kurulmuş uluslararası bir mahkemedir.Mahkeme,İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Korumaya Dair Sözleşme’yi onaylamış olan Avrupa Konseyi’ne üye devlet sayısına eşit sayıda hâkimden oluşur. Bugün itibariyle bu sayı 47’dir. Hâkimler, hiçbir devleti temsil etmeyip, Mahkemede kendi adlarına görev yaparlar. Başvuruların incelenmesinde Mahkemeye, özellikle üye devletlerin her birinden gelen hukukçulardan oluşan Yazı İsleri Müdürlüğü yardım eder (Hukukçular, “referander” ya da “raportörler” olarak da adlandırılmaktadırlar.). Hukukçular, geldikleri devletten tamamen bağımsız olup, ne devletleri ne de başvurucuları temsil ederler.Günümüzdeki binasına 1995 yılında taşınmış. Nehir ve kanalın kesiştiği noktada yer alan modern bina, bir İngiliz mimarlık şirketi ile Claude Buche tarafından gerçekleştirilen ortak çalışma sonucu tasarlanmış ve inşa süreci 1994 yılında tamamlanmış.

Mahkemeye yapacağınız başvurularda aşağıdaki adresi kullanabilirsiniz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne faksla gönderdiğiniz herşeyi posta ile de göndermeniz gerektiğini unutmayınız. Faks sadece acil durumlar için sağlanmış bir araç olup, AİHM’nin başvuru almak için kabul ettiği asıl yöntem olan postanın yerini almaz.

The registrar
European Court of Human Rights
Council of Europe
F–67075, Strasbourg cedex – Fransa

 
 
Aziz Paul Kilisesi – Reformed Church Saint Paul / Église réformée Saint-Paul :

Adres: 1 Place du Général Eisenhower, 67000 Strasbourg (Tram C-E-F / Gallia, Bus 15-72-C6 / Liberte ; Bus 10 / Pont des Vosges).

Tarihsel anıt statüsündeki Aziz Paul Kilisesi (Eglise Saint Paul de Strasbourg), Alman İmparatorluk üyelerinin kullanımı için 1892-1897 yılları arasında inşa edilmiş. Gotik tarzdaki dini yapı, 76 metre yüksekliğindeki kuleleri ve ön kısmındaki gül desenli penceresiyle dikkat çeker.Yakın tarihe kadar restore çalışmalarına tabi olmuştur.

 

Orangerie Parkı (Tram E-Droits de l’Homme)

1801 yılında kurulan 26 hektarlık Orangerie Parkı (Parc de l’Orangerie), Avrupa Konseyi’nin karşısında yer alıyor. Orangerie Parkı, kentin en eski parkı. Kentin en eski parkı unvanını taşıyan park ; oyun alanları, gezinti yolları, gölü ve şelalesiyle her yaştan bireye hitap eder. Alsas’ın sembolü olan leyleklerin yetiştirildiği parktaki minyatür çiftliği ve hayvanat bahçesini ziyaret edebilir.Ayrıca, Citadelle Parkı ve Botanik Bahçesi (Jardin Botanique)  Strazburg’un vakit geçirilebilir yeşil alanlarıdır.

 

Son bir not :

Almanya sınırı olduğu için, Fransa’nın diğer şehirlerine göre her yıl yapılan “Noel Pazarı –  Christmas market” festivalleri bu kentte en güzel hali ile sunulur..Her yıl genelde kasım ayı son haftasından, aralık ayı son haftasına kadar açık olan bu eğlenceyi sakın kaçırmayın!.Görülmeye değer..

 

24 kasım – 24 aralık 2017, Noel pazarından birkaç kare…




 

Nerede ne yenir?

Strazburg, başlıca içinde bulunduğu Alsas bölgesinin karakteristik yemekleriyle ünlü. Aynı zamanda şehrin çevresi üzüm bağlarıyla kaplı olduğundan şarap konusunda da oldukça iyi seçenekler sunuyor. Kendine özgü şarapların yanında, biraları da denemelisiniz. Strazburg’da yemek için çok fazla seçeneğiniz var, Fransa mutfağından da örnekleri bolca bulabilirsiniz.

Rue des Orfevres adlı bu nezih sokak, çikolatacılara, pastanelere, bir de Georges Bruck adlı gurme kaz ciğeri dükkanına ev sahipliği yapıyor. 1852’de kaz ciğerini Strasbourg’dan dünyaya duyuran Bruck’ün (internet sitesi) aile şirketini şu anda beşinci kuşak yönetiyormuş..

La Maison des Tanneurs Restaurant (web), Petite France bölgesinde Rue du Bain-aux Plantes üzerinde. Strazburg’un ünlü bir restaurantı. Yine ayni alanda ; “La Corde a Linge” var (web). Nehir manzarası, yemekleri, mekanın atmosferi ambiyansı kesinlikle 10 numara ve bence Strasbourg’un en güzel yeri olan Le Petit France bölgesinde.

Tabiki ; Kammerzell restoranını da unutmayın!..

 

Ve benim önerim ; Ana tren garından çıkıp gar ve gar meydanını arkanıza alarak, karşınızdaki “Rue du Maire Kuss” caddesine girerek cadde boyunca 250 m. kadar doğu yönünde yürüyüp,  cadde sonundan sağ’a döndüğünüz köşenin başında yer alan bir restoran olacaktır..

Le Schnockeloch ( web )..


İşletmesini Türk vatandaşımız olan “Neslihan hanım” ın yaptığı güzel, şehir merkezi konumlu, bölgesel (Alsace-Alsas) yemekleri de bulabileceğiniz uygun fiatlı bir mekan..Öğlenleri menü seçenekli (saat 11.30-14.30), akşamları da alakart tarzı menü’yü sunan (saat 18.30-23.00) işletmeye rahatlıkla gidin derim. 3 kişi-bölgeye göre hazırlanmış leziz sosu ile beyaz et/dana içerikli doyurucu ana yemeği + 50 cl. Fransız şarap ile 75 €’ a  hesap ödedik (aralık 2017) (Günümüzde sanırım kişi başı mütevazi öğün ile yaklaşık 35 € tutar gibi?)

NOT ; İşletme 30.04.2024 tarihine kadar KAPALI!. Açılışı sonra..

Adres: 1 Quai Saint-Jean, 67000 Strasbourg, Fransa (Ren Nehri’nin batı kolu olan III Nehri kenarında!)..

 
 

** Strasbourg gezimiz sonlanmıştır..

 
 
 
 

Önceki SayfaSonraki Sayfa

Fransa Ana Sayfa

 
 
 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir