Fransa – Alsas Şarap Yol’u (Alsace wine route)

 
 

ALZAS (ALSACE) – FRANSA

(Bölgenin tamamı tarafımdan gezilmemiş olup, buralardaki bölge içerikleri bilgi paylaşımı amaçlıdır!) – (2024)


 

Alsas ya da Alzas, Fransa’nın 26 bölgesinden biridir. Yukarı Ren nehri’nin batı kıyılarında Fransa’nın doğu sınırında bulunan Alsace bölgesi Almanya ve İsviçre ile komşudur. Almanya sınır boyunca uzanan, Ren nehri ile sınırlanmış  eskiden Almanya’ya ait olan bu bölgede, Alman etkileri hala görülmekte. Güneyde İsviçre “Basel”, kuzeyde de “Strasburg” ile sınırlıdır.

 

Strasbourg’tan başlayıp Colmar’a ordan tarihi Riquewihr’e sonra da Eguisheim’e velasıl Ortaçağ masal şehirlerine bir yolculuk yapmak. Rengarenk çiçekler ve freskler ile süslenmiş evler, yeşilin pekçok tonu, yöreye özel bulabileceğiniz şarap bağları, muhteşem manzaralı köyler. Alsas bölgesindeki neredeyse tüm şehirler yakın tarihte sürekli Alman-Fransız yönetimleri arasında gidip gelmişler. 20. yy’ın ikinci yarısı itibariyle bu bölge resmi olarak Fransız toprağı olmuş. O yüzden bölgede yoğun Alman etkilerini gözlemek mümkün. Bölgeye Fransız & Alman karışık bir dil, kültür ve mimari hakim durumda.

Şarap Yolu (wine route) kabaca kuzey-güney yönünde ; Strasbourg ve Basel arasında kalır. Esasen yolun en güney ucunda Thann kasabası ve en kuzey ucunda ise Marlenheim kasabası bulunur ve güzergah 120 kasaba & tipik Alsas köylerinden geçen 170 kilometreden fazla uzanan ince bir şerittir.. Alsace, dünyada beyaz şaraplarıyla nam salmış bir bölge…

 

 

Yol üzerinde 1000 civarında, çoğu aile işletmesi niteliğinde şarap üreticisi bulunuyor. Rota boyunca onlarca şehir veya kasaba ile 100’den fazla ziyaret noktası bulunmakta. Tamamının gezisi kolay olmamakla beraber mutlaka görülmesi gerekli alanları değerlendirmek en ideali olacaktır..

 

Alsas bölgesinin en büyük şehri ve başkenti Strazburg ile başlayabilirsiniz. Sonrası ; kanalları, kutu misali sıra sıra dizilmiş renkli ve süslü pencereli evleri ile masalsı görünümlü, Alsace şarap yolunun başkenti olarak geçen Colmar . Bölgenin büyük kasabalarından olan şarap ve bira üretimi ile ünlü Obernai . Colmar’ dan sonra en büyük noel pazarlarına da ev sahipliği yapan orta çağ kasabası olan “İmparator’un Dağı” olarak da isimlendirilen Kaysersberg . Colmar’ ın 16 km. kuzeyinde üzüm bağları ve dağlar arasındaki şarap rotasının önemli köylerinden birisi olan Ribeauville . Alsace köyleri arasında tarihi dokusunu en çok korumuş, en güzel binalara, en güzel süslemelere, en lezzetli şaraplara ev sahipliğini yapan Riquewihr kasabası. Colmar’ a yakınlığı ile bilinen 2003 yılında Fransa’ nın en güzel köyü seçilmiş renkli evleri, çiçekli süslemeleri olan Eguisheim köyü. Kısaca gez gez bitmeyen doğa güzellikleri.. Karar sizlerin.. (denk geliyorsa bölgede Noel pazarları gezinize renk katacaktır!).

 
Alsace Şarap Rota Haritası ;

Alsace Şarap Bölgesi sek beyaz şarapları, köpüklü tatlı çeşitler ve roze şaraplar olarak üretilmektedir. Tıpkı Güney Almanya’da olduğu gibi Alsace’da da lezzetli Rieslingler, Gewurztraminerler ve Pinot Grisler türlerini de bulabilirsiniz. “Pinot Noir” üzümünden yapılan şaraplar da vardır – bunlar soluk kırmızı, genellikle roze tipidir. “Crémant d’Alsace” olarak bilinen köpüklü şaraplar da Pinot Noir’den yapılır. Alsace şarapları aromatik, çiçeksi ve baharatlıdır. Nadiren meşe fıçı aromasına sahip olduklarından, karakterlerinde çok çeşitli saf olma eğilimindedirler. Bordeaux Şarap Bölgesi’nden farklı olarak, Alsace’ deki şarap üreticileri şarap imalathanelerini hasat sırasında, Eylül’den Kasım’a kadar ve yılın diğer zamanlarında (hafta sonları dahil) ziyaretçilere açar. Ve şaraplar üretildikleri yerde ‘Alsace flütü’ olarak bilinen ince, yeşil bir şişede şişelenir (en iyi 8º ila 10º arasında servis edilir). Alsace’ deki şarap üreticileri genellikle Fransızca, Almanca ve İngilizce konuşur ve şaraplarını tadarken onlarla sohbet etmek, Alsace şarapları hakkında daha fazla bilgi edinmek için iyi bir fırsattır.

Alsas Şaraplarını 7 üzüm oluşturur : Gewurztraminer, Muscat, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Reisling, Sylvaner.


 
 
✦ İp Uçları ✦ :
 
⊳ Yaz ve Noel en yoğun dönemlerdir, ancak Paskalya gibi uzun hafta sonları da ilginiz artabilir?. Bu dönemlerde konaklama ve restoranlar için önceden rezervasyon yaptırın. Yılın en iyi ziyaret zamanı: Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim aylarıdır.
⊳ Daha ünlü olanların yanı sıra bazı küçük köyleri de ziyaret etmeye çalışın.
⊳ Sadece köylerin arasından geçmeyin, bölgeyi tam olarak değerlendirmek için çevredeki kırsal alanı da keşfedin.
⊳ Kalabalıktan kaçınmak için seyire erken başlayın (yola erken çıkın)!
⊳ Köylerdeki çoğu turizm danışma ofisi, tüm Alsace Şarap Rotası’nın haritalarına sahiptir. Odalar pazar günleri veya sezon dışında kapalı olabilir!.
⊳ Alsace Şarap Rotası boyunca özel bir araç veya kamping ile bir yolculuğa çıkmak, bölgeyi keşfetmenin en kolay yoludur. Bununla birlikte, toplu taşıma da iyi bir seçenektir. Alsace’ deki yollar genellikle sessizdir, ancak yoğun sezonda en popüler yerlerin yakınlarında (kent girişleri) kuyruklar oluşabilir. Bunlar kasabalara arasında ; Ribeauvillé, Riquewihr, Kayserberg, Eguisheim ve Château Haut-Koenigsbourg bulunmaktadır.
⊳ Bölgede çok sayıda kamp alanı var ve birçok köyün şehrin kenarında kendi belediye kampı var. Bu, kamp alanına park edebileceğiniz ve sadece şehre yürüyebileceğiniz anlamına gelir. Daha yoğun zamanlarda kamp alanlarını önceden ayırtmayı unutmayın (önerilmiş iyi kamp alanları- buradan).
⊳ Bazı köylerde ücretsiz otopark bulabilirsiniz, ancak çoğu şehrin bir veya iki ucunda ücretli bir otoparka sahiptir. Fiyatlar köye bağlı olarak birkaç avrodan 10 €’ a kadar değişebilr.


 

 Alsas, Önemli Kaleler


 
 
Bölgeye Ulaşım  (2024 yılına günceldir) :

Ülkemizden Alsas (Alzas) bölgesine hava yolu ile ulaşımda temel 2 ülke ve havaalanlı giriş imkanı vardır. Bunlardan ilki İsviçre’ nin kuzeydeki sınır kenti olan  “Basel” ve havaalanı, diğeri de  Fransa’ nın kuzey doğu kenti Strazburg ve havaalanı olacaktır. Fransa, İsviçre ve Almanya’ dan bölgeye yakınlık dolayısı ile farklı ulaşım şeçenekleri her zaman mümkündür.

 
Avrupa’ dan Alsace –  Araç ile Ulaşım süresi

Avrupa’ dan Alsace – Tren ile Ulaşım süre ve Bağlantı sayısı

 

Ülkemizden THY ile ; İstanbul havalimanından haftalık  3 – 4 frekans ile Strasburg’ a direkt uçuş vardır (ortalama uçuş sürsi 3 – 3.5 saat kadardır). Onun dışında ülkemizden şu an için buraya doğrudan başka bir uçuş bulunmuyor!.

İsviçre Basel’ e de ; THY her gün direkt uçuş yaparken (İST. & SAW kalkışlı), Pegasus (İstanbul – SAW’ dan direkt ve diğer şehirlerden İst. bağlantılı) ve SunExpres’ te direkt yada bağlantılı “İstanbul” hariç , pek çok şehirden uçuş sunmaktadır).

 
  1 ) İsviçre – Basel üzerinden Bölgeye Ulaşım ;

Ulaşımda en sık tercih edilen şehir “Basel” – İsviçre olacaktır (Basel Mulhouse Freiburg havaalanı)(EuroAirport).  Bu uçuş sizi “güney-kuzey” rotalı  şarap yolu seyahatine hazırlayacaktır.. Basel haricinde Almanya’nın “Stuttgart” ya da İsviçre’nin “Zürih” şehri üzerinden de bu rotayı yapabilirsiniz.

Basel Havalimanı, Almanya, İsviçre ve Fransa sınırına konumlanmış bir vaziyettedir ve  3 ülke kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası alandır. Yerleşim olarak Fransa sınırları içinde yer almasına rağmen havalimanı aslında İsviçre’ ye ait. Havalimanından alınan vergiler Fransa ve İsviçre arasında paylaşılıyor (3 ülkeye de çıkış kapısı / gümrük  bulunan bu havaalanında – Çıkış/Exit kapısına gelirken bir yön sizi ; Almanya / Fransa çıkışına, diğer yön ise İsviçre çıkışına yönlendirecektir) (3 ülke için ortak bir pasaport kontrolü bulunuyor. Kontrol sonrasında hangi ülkenin çıkış kapısından çıkacağınızı siz seçiyorsunuz) (alanda bir mekanda € para birimi, diğer yanda CHF / İ. Frank’ ı tahsil edilmekte!). Kısaca bu havalimanından çıkıp, üç ayrı istediğiniz ülkeye gitmek mümkündür. Bu arada Basel havaalanında çıkışta yolları karıştırmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Her an kendinizi yanlış bir ülkede bulabilirsiniz!.

EuroAirport / Basel-Mulhouse-Freiburg havaalanı ; Basel’ in kuzeybatısına 6 km., Fransa güneydoğusundaki Mulhouse’ a 22 km. ve Almanya’nın güneyindeki Freiburg’ a 70 km. mesafededir. İsviçre ve Almanya sınırına yakın olan Saint-Louis idari bölgesinde yer almaktadır (Alsace’ nin güneyinde, İsviçre ve Almanya sınırında “Haut-Rhin” bölümünde yer almaktadır)..

 
** Basel havaalanı’ ndan alternatif ulaşım seçenekleri – 2024 ;

    • Basel Havaalanından, Basel – SBB (Saint-Louis) Ana Tren garına <Gare de Saint-Louis-la-Chaussée> ulaşımı için iki hat arasında bir servis otobüsü çalışır ;
      ➽ EuroAirport Servisi (Distribus) Bus no 11 ; hergün saat 05.30-23.45 arası 15-30 dk. zaman dilimle çalışır. Bilet 60 dk. geçerlidir. Bilet,  Saint-Louis istasyonunda 604, 6, 9, 10, 14 ve 15 numaralı Distribus hatları, Tramvay T3 ve TER hatları ile birçok bağlantıya izin verir (Ücret tam bilet ; 2,50 €, 6 yaş altı ; free – 10-12 dakika ulaşım süresi vardır. Kredi kart makina ve otobüste geçer!). (bilgi için). Basel havaalanında yeni terminal 2 / gelen yolcu çıkışında otobüsün durağı var!

    • ➽  ayrıca ; Alandan Bus / Otobus no. 50‘ ye binerek 15-20 dk. da 9 duraklı hat üzerinden buraya (Saint-Louis – ana tren garı) ulaşım mümkün (bilgi) (BVB – Basel Bus company) (tam bilet ; 6.10 € / 6-18 yaş : 3.80 € – 2024) (Bu otobüsler en uygun seçenek olsa da, yoğunluk nedenli araca binip ulaşımınız biraz gecikebilir!) (** Taxi seçeneğini düşünürseniz ana tren garı /şehir merkezi için ; 50-60 € dolayında bir tutar ödersiniz. Terminal çıkışınıza göre Fransa ve İsviçre taxi şirketlerinden biriyle karşılaşırsınız! . Birisi €, diğeri Frank / CHF alır. Gece tarifeleri taxi’ lerde daha yüksek!).

+ Otobüs (Bus 50) kalkış saatleri – ücret – durak bilgisi için (bakın).
 
➽  Saint-Louis – ana tren garından ; TER hattı ile ; Mulhouse’ a (3-10 € / yaklaşık 6 €, 15 dakika’ da), Colmar’ a (6-20 € / yaklaşık 13 €, 35 dakikada) ve Strazburg’ a (10-30 € / yaklaşık 23 €, 1 saat 10 dakikada) ayrıca hızlı tren / TGV ile Paris’ e 50 €’ dan direkt trenler mevcut (tarife-bilet) (ya da buradan)  (daha uyguna FlixBus otobüs seçenekleri var!). Ayrıca :

  • Basel şehir merkezinden & ana tren garından,  toplu taşıma araçlarıyla “Badischer Bahnhof” a (= Basel Bad Bf / Basel’ deki Alman tren istasyonudur) kolay bir bağlantı vardır (tramvay no. 1 & 2 bu güzergahta alternatif seçim olabilir!)(Almanya ulaşımını tercih edecekler için bilginiz olsun).
  • İsviçre ulaşımında (Zürih, Baden, Lusern vs. için) “EuroBus” şirketini inceleyin.
  • Freiburg, Mulhouse, Colmar, Strasburg ulaşımında “FlixBus” otobüs işletmesinden bilgi alın (tren’ den uygun ücretli !)..
  • Basel Euroairport’ u Strazburg’ a bağlayan, birkaç kişiyle alınabilen veya özelleştirilebilen özel servisler de vardır: Strazburg “Navette” (29 €’dan başlayan fiyatlarla?) ve “Alsace Navette Aéroport” (38 €’dan başlayan fiyatlarla?) (Bakın derim?).

 

➽  Basel SBB-Hautbahnhof ana tren garından da ; Strasburg’a direk yada bağlantı ve aktarmalı ulaşım seçeneğini de unutmayın (Uzun süren bir yolculuktur!)(tren detay).

➽  İsterseniz yine ; Saint Louis’ den 15 dk. yol süreli,  Mulhouse Ville tren garına da gidebilirsiniz (Şarap yolu güzergahının en güney ucu) (Mulhouse’den Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine tren bulabilirsiniz. Yani burası Avrupa’ya açılan bir kapıdır) (tren bilgi)…

 

➽ ➽  Ek not : Basel çıkışlı iseniz ;  Wine road yani şarap yolu için ilk durak Mulhouse  olacaktır. Fransa’nın Manchester’ i olarak kabul edilen Mulhouse’ ta dünyanın en büyük otomobil müzesi ve en büyük hayvanat bahçesi bulunuyor. Daha sonra Obernai, Colmar, Ribeauville, Selestat’ ı gezebilirsiniz. Gezinizi yaparken özellikle Pazar gününe denk getirmemeye özen gösterin uyarılarına kulak verin!.. Şehirler adeta terk edilmiş misalinde imiş?… Dükkanlar ve lokantalar da kapalı??…

 
Her şeye rağmen ; Zürih’ ten bu gezi bölgesine (Alsas) ulaşım biraz daha az seçenekli olacaktır!.
 

  Bölgeye (Alsace) ulaşımda Basel harici başka ne seçenekler var?   :  

Stuttgart’ a uçup oradan araba kiralayıp Strasbourg’ a gidilebilir. Stuttgart – Strasbourg arası arabayla yaklaşık 2 saat’ ten kısa sürmektedir. Stuttgart’tan DB – trenleri yada Otobüs ile de (2,5 saat, 10 € dan itibaren)  Strasbourg’ a gelebilirsiniz (İstanbul’ dan THY ile 3-4 /hafta direkt uçuşlar ile ulaşım mümkün)..

Stuttgart’ tan seçilen tren türene göre tek yön – 2. sınıf, 35 €’ dan başlayan bölgesel trenler ile (2.5 – 4 saat), yada ICE treni ile ~ 50 € bedel ödeyerek  80 dk’ a Strasbourg’ a ulaşım sağlanmakta.Tren ulaşımını ;  SNCFnin (Fransız demiryolu şirketi) web sitesinden de araştırın ( 35  € dan başlayan ücretler ile..).

 

✦  Alsace turu için en uygun konaklama alanı genelde Strasbourg ya da Colmar olacaktır. Ancak Colmar’ da da çok fazla konaklama seçeneklerinin mevcut olduğunu da unutmayın!.

 
Bölge ulaşımındaki diğer seçeneğimiz ;

☞  2 )  Fransa – Strasbourg üzerinden  ulaşım ;

** Bir not : “Srtasbourg Entzheim” hava alanı terminalden “Entzheim Havalimanı tren istasyonuna” yürüyerek 5 dakikada ulaşılabilir. Buradan Strazburg’a ana tren garına yaklaşık 10 dakikada bağlayan bir servis aracı bulunur. Havaalanından -Strazburg İstasyonu’na tek bir TER biletinin fiyatı: tek yön 3,10 €’ dur. Havaalanında ve tren istasyonunda (otomatlar) satışa sunulan biletler, kredi kartlarını kabul eder.. Buradan Alsas’ a ulaşım seçenekleri ;
 
☞   a )  Alsace / Araç ile Ulaşım :

Alsace turunu yaparken sık tercih ile bir araba kiralamanız gerekiyor ki rahatça istediğiniz yerleri gezebilesiniz. Çevreyoluna paralel olan asıl şarap yolunu kullanmanızda fayda var. Bu yol, zaten sizi tabelalarla her yere yönlendiriyor. Köyler ve kasabaların arasından geçerken bolca şarap tadım mekanlarıyla karşılaşıyorsunuz. Rotanızı çizerken üzüm bağlarını ve şarap evlerini de seyahatinize dahil etmekte fayda var.

 

Gezginlerin önerdiği “Özel Araçlı” Rotalar hangileridir? – (3 yada 4 gece konaklamalı)  :

✦  1- Kuzeyde Strasburg’dan başlayop güneyde Colmar ve Eguisheim’ de sonlanan rota :

Strasbourg (A) (1 gece konaklama yapılabilir) – Obernai (B) (1 gece konaklama yapılabilir) –  Ottrot (C) üzerinden Saint Odile  – Andlau (D) – Itterswiller (E) – Dambach-la-Ville (F) – Haut Königsburg (G) – Ribeauville (H) – Kaysersberg (J) (1 gece konaklama yapılabilir) – Riquewihr (I) – Turckheim (K) – Colmar (L) (1 gece konaklama yapılabilir) – Eguisheim (M)

Rotanın yönü ; İster kuzey-güney olarak  Marlenheim’den başlayarak (Strazburg çıkışlı) , ister güney-kuzey yönü ile  Mulhouse’dan başlayarak planlanabilir (Basel-İsviçre çıkışlı). Ancak; Colmar ve çevresinin (Eguisheim, Riquewihr, Ribeauville…) kuzeye göre daha çok etkileyici oluşu nedeni ile bu güzelliklerin soğumaması için, başlangıç noktasının en kuzey (Strasburg) olması önerilmiştir, bilgilerinize!.

✦ 2- Önerilen başka bir rota: Colmar – Riquewihr – Obernai – Strazburg güzergahıdır.105 km. yol mesafeli olup yalnızca yol süresi 90 dk. dan az olmayacaktır. ** Güzergahın “Google yol” haritasına buradan ulaşın.

Zaman ayıramayanlar için ; kuzeye çıkmayıp, güneyden başlayarak sırasıyla Eguisheim, Colmar, Riquewihr, Ribeauville ve Kaysersberg kasabalarını 2 güne sığdırıp mutlaka görmeniz önerilmekte (rotanın güney bölümü daha cezbedici olduğu gerçeği ile).

 
 
☞ b )  Alsace / Tren ile Ulaşım ;

Alsace Şarap Rotası’nı tren ve otobüs kombinasyonunu kullanarak araba olmadan keşfetmek de oldukça kolaydır. Strazburg ve Colmar arasında direkt tren bağlantısı vardır. Yol yaklaşık 30 dakika sürer ve çoğu tren “Sélestat” ta durur (yolun yarısı!) . Strazburg, Colmar ve Sélestat gibi kasabalar toplu taşıma merkezleri olduğundan, aktarmalar yanı sıra gereğinde bu şehirlerden birinde konaklamak mantıklı olacaktır (Önerilmiş konaklama alanları, Alsace – bakın)

Strazburg – Sélestat yerel treni : Sélestat’ın kuzeyindeki Alsace şarap rotası üzerindeki köylerin çoğuna Strazburg ve Sélestat arasındaki trenle kolayca ulaşılabilirsiniz. Bu tren Strazburg’dan kalkar ve önce Molsheim, Obernai’ye gider, ardından Barr, Dambach la Ville ve son olarak Sélestat’a devam eder.

** Château Haut – Koenigsbourg’a (Haut Koenigsbourg Şatosu) araba olmadan gitmek için Sélestat’tan otobüse binmeniz gerekir (Fransa’daki en iyi şatolardan biri olan ortaçağ kalesi, Alpler’e kadar uzanan manzarasıyla Alsas ovasına hakimdir).. Otobüs yolu 30 dakika sürer ve her saat başı “Sélestat” tren istasyonundan kalkar. Otobüs, yolculuğunuz sonrası Sélestat’ a geri döner (Ancak, otobüsler/trenler arasında değişimlerde uzun süre beklemek gerekebilir!).
 
Özet olarak ;

Alsace Şarap Rotası’na ; Tren ile Strasbourg, Colmar ve Mulhouse’dan kolayca ulaşılabilir. Yoğun demiryolu ağı sayesinde Şarap Rotası üzerindeki en güzel yerlerden bazılarına kolayca geçmeniz mümkün.

◈ Strasbourg’dan > Molsheim, Rosheim, Obernai ve Barr (Strasbourg-Sélestat tren hattı)
◈ Sélestat’dan > Dambach-la-Ville, Barr (Sélestat-Strasbourg tren hattı)
◈ Colmar’dan > Turckheim (Colmar-Munster-Metzeral tren hattı)
◈ Mulhouse’dan > Cernay, Thann (Mulhouse-Thann St-Jacques tramvay & tren hattı)
▸ (Tren bilgileri) bakın.
 
 
☞ c )  Alsace / Otobüs ile Ulaşım ;

Sélestat ‘nın güneyindeki küçük köylere tren yoktur ancak otobüs vardır. Sélestat’ tan şirin Ribeauvillé köyüne her saat başı otobüs kalkmaktadır. Otobüsün yolu yaklaşık 25 dakika sürmektedir. Bu otobüs, Alsace Şarap Rotası üzerindeki “Kintzheim, Saint Hyppolyte ve Bergheim” gibi diğer küçük köylerde de durmaktadır. Güneye doğru ilerlerken Ribeauvillé’ de otobüs değiştirmeniz gerekir! Daha sonra Ribeauvillé’ den Colmar’a giden bir başka otobüs vardır (yol 40 dakika). Bu oldukça seyrektir, bu nedenle programı önceden kontrol ettiğinizden emin olun. Bu otobüs Alsace Şarap Rotası üzerindeki “Hunawihr ve Riquewihr” gibi diğer köylerde de durmaktadır. Yine de ; Trenle Colmar’a gidip oradan otobüsle kuzeye Riquewihr’e gitmek de daha uygun olabilir.

Alsace Şarap yolu Rotası üzerindeki diğer popüler kasabalar arasında “Kayserberg ve Eguisheim” yer almaktadır. Ne yazık ki Riquewihr ile Kayserberg arasında doğrudan bir bağlantı bulunmamaktadır. Oldukça yakın olmalarına rağmen, Colmar’a gitmeniz ve sonra tekrar geri dönmeniz gerekir. Alternatif ve genellikle daha hızlı bir seçenek ise; Riquewihr ve Kayserberg arasında, eğimli üzüm bağları arasından yaklaşık 5 km. yürümektir. Colmar’ın güneyinde yer alan “Eguisheim” a gitmek için Colmar tren istasyonundan direkt bir otobüse binmeniz gerekecek. Otobüs yolculuğunun kendisi yaklaşık 15 dakika sürmektedir, ancak otobüs her 2 saatte bir olmak üzere oldukça seyrek zaman ile kalkmaktadır.

 
Özet olarak ;

Düzenli otobüs seferlerini kullanarak Alsace Şarap Rotası üzerindeki birçok kasaba ve köye kolayca ulaşabilirsiniz:

◈ Mulhouse ve Colmar bölgesi – (Fluo otobüs 68 ağ bilgileri) bakın.
◈ Sélestat – Strazburg bölgesi – (Fluo otobüs 67 ağ bilgileri) bakın.
◈ Diğer FLUO ağ bağlantılarına – (buradan) bakın.
◈ Bilet ücretleri güzergah ve duraklara göre Tam ; 4 ; İndirimli : 2 €’ dan başlar
 
 
 
Bölge ve Kasabalar & Ulaşım Güzergah Haritası;

Kasabalar – Şehirler arası mesafe:


 
** Bölge için daha fazla detay – buradan.

** Broşür – buradan..

** Bölge için diğer detay (haritası)
 
 
 
Alsace Bölgesinde Ulaşım İmkanları / Hatlar ve Araçlar-Bilet Türleri ;

Otobüs, metro, tramvay, araba veya tren ile bölgesel ulaşım için alternatifler var (Bilgi için bakın) (yada buradan.1 ) (yada buradan.2)

 

A 35 otoyolu, Strazburg ile Saint-Louis arasında, Alsace’ in kuzeyinden güneye doğru uzanır, ayrıca Colmar ile Sélestat’ ı birbirine bağlar. Alsace’ i “uçtan uca” gezmek için yaklaşık bir buçuk saat gereklidir. Otoyol ücretsizdir.  Ana karayolu ağından inerek, bu güzel bölgenin zenginliğini ve çeşitliliğini patika-köy yollarından da  keşfedebilirsiniz. “Wine Route” ve “Peak Route” önemli olan iki ana yoldur.

Alsace- Araç Ulaşım Güzergahı

TER bölgesel tren servisinin, TGV ise hızlı tren servisinin adıdır. Bölgesel ekspres tren sisteminin (TER.1) (TER.2) hizmet verdiği 14 demiryolu hattı ve 161 istasyon ile Alsace, oldukça yoğun bir demiryolu ağına sahiptir. Trenler, tarifeleri ile şehirlere ve köylere de bağlantı sağlar. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde Strazburg ve Basel arası dışında; bisikletinizi trende ücretsiz olarak yanınıza alabilirsiniz.

☞  TER / Raylı sistem Bölge Ulaşım ağ haritası (Bakın).
☞  SNCF – (TER tren bilet bilgisi) bakın.
 

Alsace-Tren Hatları


Basel, Mulhouse ve Strazburg arasında çalışan yüksek hızlı tren (TGV), Alsace genelinde daha da fazla bağlantı sağlar.

Bir yerden diğerine ne zaman, kaça tren var diye bakmak isterseniz TGV veya  Raileurope  sitelerinden yararlanabilirsiniz. Kasabalar arası trenle dolaşacaksanız biletlerinizi önceden almanıza gerek yok, tren garından aynı fiyata da alabilirsiniz.

TER (bölgesel tren servisi eksperi) tarafından hizmet verilen toplam 161 demiryolu istasyonuyla Alsace bölgesi  son derece yoğun bir demiryolu ağını sunmaktadır (İnceleyin).

Alsace’ da SNCF- TER tren Şehir ulaşım süreleri



 

Fransız demiryolu şirketi SNCF tarafından işletilen şirket, tarifeli kalkış ve geliş saatleri ile kasaba ve köylere TGV-tren yolculuğu yanısıra çift yönlü otobüs seferleri de yapıyor. Strazburg ve Basel arasında bisikletler trenlerde ücretsiz olarak kabul edilebilmekte. Bu adresten, bölgesel tren ve otobüs biletlerine bakın (yada Burayı inceleyin ).

Bu demiryolu ağı ; bölgenin ana şehirlerini, Strasbourg, Sélestat, Colmar, Mulhouse ve Saint-Louis de dahil olmak üzere kuzeyden güneye kadar bağlar. 2007 yılından itibaren Basel-Mulhouse-Strasbourg hattı boyunca TGV hizmetlerinin (hızlı trenler) hizmete girmesi ile ulaşım daha da rahatlamıştır.

 
Şarap yolu Bölgesel Tren Ulaşım haritası 


 
Alsace Bölgesi’ndeki çeşitli yerel tren hatlara şöyle bakalım..

  • Güney Alsace
    1-Mulhouse-Belfort Tren Hattı
    2-Mulhouse-Cernay-Thann Tren Hattı
    3-Mulhouse-Basel-Frick/Laufenberg Tren Hattı
  • Kuzey-Güney Alsace
    Mulhouse-Colmar-Selestat-Strasbourg Tren Hattı
  • Orta Alsace
    Colmar-Munster-Metzeral Tren Hattı
  • Kuzey Alsace
    1-Selestat-Molsheim-Strasbourg Tren Hattı
    2-Strasbourg-Molsheim-Saales-St Dié Tren Hattı
    3-Haguenau-Obermodern-Saverne Tren Hattı
    4-Strasbourg-Haguenau-Bitche Tren Hattı
    5-Lichtenberg-Wimmenau-Ingwiller Tren Hattı
    6-Strasbourg-Haguenau-Wissembourg-Neustad Tren Hattı

 
 
☞ Colmar ve çevresinde Toplu Taşıma ;

(TRACE) işletmesinin / “Colmar ve Çevresi Kentsel Ulaşım Derneği” otobüs ağı sayesinde şehir içinde her yere hızlı ve kolay bir şekilde gidebilirsiniz ( 21 kasaba ) ( Andolsheim / Bischwihr / Colmar / Fortschwihr / Grussenheim / Herrlisheim près-Colmar / Holtzwihr / Horbourg-Wihr / Houssen / Ingersheim / Jebsheim / Muntzenheim / Niedermorschwihr / Riedwihr / Sainte-Croix-en-Plaine / Sundhoffen / Turckheim / Walbach / Wettolsheim / Wickerschwihr / Wintzenheim-Logelbach / Zimmerbach ).
 
✧ Colmar – Turckheim – TRACE (hat 10 ve hat 15 ile)..
 
* Günde birkaç kez, Colmar’ ı Almanya’nın “Freiburg” kentine bağlayan bir şehirler arası hat bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için (Web) sitesine bakın.
* “Les Lignes de Haute – Alsace” adlı bir otobüs şirketi bölgede ulaşım ağını yönetmektedir. Bu hatlar Colmar bölgesi – ana şehirlere hizmet vermektedir (detay için) bakın.
 
* Colmar’dan hizmet veren başlıca bölgesel tren hatları :
 
. Strasbourg – Sélestat – Colmar – Mulhouse
. Colmar – Munster – Metzeral
. Colmar – Neuf Brisach – Volgelsheim
. Colmar – Sélestat – Ste Marie aux Mines
 
TER (Trains Express Régionaux) trenleri Fransa genelinde büyük bir ulaşım ağına sahiptir. Demiryolu ağı sayesinde Alsace bölgesi boyunca kolayca seyahat edebilirsiniz (detay için) bakın.
 
 

✧  Alsace SNCF – “GrandEst” Tren bölgesi Bilet Tarifesi ✧


Biletler ;
 
☞ Alsa + 24 H Solo : Onaylandıktan sonra 24 saat boyunca tam gün geçerlidir (bölgesel trenler/TER
trenler, otobüsler, tramvaylar ve yolcu otobüsleri) Alsas bölgesinde & Strazburg, Mulhouse, Colmar, Sélestat, Haguenau, Saint-Louis ve Obernai şehir içi ulaşımında da sınırsız erişim sağlar.
Bu bilet için, Bölgeler ve Fiyatlar (2024 yılı – 2. sınıf tam bilet – 1 gün geçerlidir);
➭ Alsace (37,40€)
➭ Bas-Rhin Bölümü (23,10€)
➭ Strazburg kentsel alanı (4,50 €)
➭ Haut-Rhin Departmanı (23,10€)
➭ Colmar’ın kentsel alanı (3,60€)
➭ Mulhouse’un kentsel alanı (4,50 €)
 
 
☞ Alsa + Group JOURNÉE ; Grup Gün biletiolarak (2-5 kişi, Tam bilet) Cumartesi, Pazar veya resmi tatil günlerinde o günün gece yarısına kadar tüm araçlarda, Alsas bölge genelinde geçerlidir.
Bu bilet için, Bölgeler ve Fiyatlar (2024 yılı – 2. sınıf tam bilet – 1 gün geçerlidir);
➭ Alsace (39,10€)
➭ Bas-Rhin Bölümü (24,20€)
➭ Strazburg’un kentsel alanı (7,20€)
➭ Haut-Rhin Departmanı (24,20€)
➭ Colmar’ın kentsel alanı (5,40€)
➭ Mulhouse’un kentsel alanı (7,10€)
 
 
» Alsas bölgesinden “Basel ve Strazburg” için ulaşım imkanları ;

➭  Basel (İsviçre) bölgesi için / Bakın

➭  Strazburg ve Kehl-Offenbourg bölgesi için (Europass-24h-mini bileti)(1 günlük) / Bakın
 
 
☞  Alsas, Grand Est bölgesi boyunca uzun süreli kalanlar için : Bölge toplu taşımanın tümünde “Card Fluo” bileti olarak %50 indirim sağlayan “Fluo indirim” kartını satın almak iyi bir fikir olabilir!. Haftalık – Aylık ve ay bazı ödemeli  Yıllık abonelik  seçeneklerini buradan inceleyin.
 
  Alsas bölgesinde ; Trenlerin yanı sıra çok sayıda otobüs hattı da vardır. Bu alandan hatları ve detaylı bilgiyi alın.
 
 
 
 
✧  Alsace’deki Önerilen En İyi Yürüyüş Rotaları ;

* Riquewihr Köyü ve Üzüm Bağları Yürüyüşü – 11 km, 235 m tırmanış
* Ribeauvillé – Üç Kale Yürüyüşü/Three Castles Hike – 6.7 km 370 m tırmanış
* Tanet-Gazon du Faing (Göl kenarı doğa Yürüyüşü) – 17 km, 600 m tırmanış
* Katzenthal Üzüm Bağları Yürüyüşü – 5.5 km, 170 m tırmanış
* Mont St Odile Yürüyüşü (Alsace bölgesindeki Vosges Dağları’nda 764 metre yüksekliğindeki bir zirvedir, dağ adını aziz Odil’ den almış) – 7 km, 250 m tırmanış
* Mittelbergheim Sentier Viticole Yürüyüşü (Mittelbergheim kasabası üzüm bağ yolu) – 1.8 km, 45 m tırmanış
 
 
 
✧ Bölgede yemek kültürü ;

Bir şarap rotası boyunca yapılan hiçbir gezi, şarabı yerel yemeklerle eşleştirmeden tamamlanmış sayılmaz ve Alsace’da bu ikisi eşleşmedir. Aslında, bölgenin şarap üreticileri Alsace şaraplarının tüm tadını çıkarmak için onları her zaman tipik bir yerel yemekle denemenizi önermektedir.

* Jambonneau – domuz eti ve patates ; bölgenin doyurucu yemeklerinde en üst sırada yer alır. Patates ve choucroute (süslenmiş turşu lahanası anlamı taşıyor?) ile Jambonneau (domuz eklemi) gevrek bir Riesling (şarap yapımındaki beyaz üzüm) ile lezzetli bir şekilde eşleşir.

* Baeckeoffe – (genellikle koyun eti, domuz eti ve sığır eti) ve sebze yahnisi eşit derecede doyurucu porsiyonlar ile sunulan ve bir “Gewürztraminer” beyaz şarap ile eşleşen yemek.

* Coq au Riesling – bu geleneksel Fransız yemeği her zamanki kırmızı şarabından vazgeçilçerek Alsace’dan bir Riesling beyaz şarabı tercih ediyor. Sonuç, sosa keskin bir dokunuş getirir ve herhangi bir Alsace beyaz şarabıyla iyi gider.

* Flammekueche – genellikle crème fraiche, pastırma ve soğanlı Alsace ‘pizzası’, herhangi bir yerel beyaz şarapla iyi gider.

* Nehir balığı/River fish – yerel nehirlerde avlanan levrek veya turna balığı olup, Alsace Pinot Blanc’ları ile iyi uyum sağlar.

* Munster peyniri – yumuşak peynir, Gewürztraminer beyaz veya Pinot Noir kırmızı gibi bir şaraba ihtiyaç duyar.

* Bredele – bazen vanilya, tarçın veya reçel içeren geleneksel Noel bisküvileri, bir kadeh Alsas şarabı ile biraz daha lezzetli olur.

* Alsas likörleri – bölgenin meyveleri (elma, kayısı, kiraz, armut, erik…), hepsi şeffaf olan ünlü likörleri veya meyve brendilerini oluşturur.

*** “Pinot Gris Alsace” şarabı kırmızı şarap içenlerin beyazı olarak bilinir ve tuzlu ve baharatlı yiyeceklerle lezzetli bir şekilde eşleşir. Hatta Tayland körisiyle bile içilir.
 
 
 

BÖLGE MANZARALARINDAN..


 

Not : Bölge tarafımdan gezilmemiştir, bu nedenle kasabalara ait detaylı bilgi şu an için mevcut değildir!..

 
+ Sonraki sayfamızda “Strazburg” gezi rehberini bulacaksınız..
 
 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

Fransa Ana Sayfa

 
 

Saint-Pierre (Alsace) https://www.booked.net/

+9°C
Yağmur


 
 
 

5 Yorum

  • Nurcan

    Merhabalar, değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz. Eşim de doktor 🙂 Sayenizde birçok şeyi toplu bir şekilde öğrendik. ellerinize, emeğinize sağlık.

    • admin

      Merhaba, Öncelikle memnuniyetiniz için teşekkürler.. eh işte bir şeyler ortaya çıkıp sizler yararlanıyorsanız ne mutlu bana.. Eşiniz meslektaşıma sevgi ve selamlar.. iyi yıllar.

  • Özlem

    Teşekkür etmek için yazdım.haftaya orada olacağım ve ilk kez tek başıma gezeceğim.Bu bilgiler çok detaylı olmuş.Hala kafamda köylere gidiş geliş tam oturamadı.O otobüs biletleri tek binişlik mi günlük 3.60 euroluk biletle colmardan otobüslere sınırsız mı biniyorum gibi? Ama sanırımo kısmı da gidince çözeceğim.

    • admin

      Özlem hanım selamlar,
      Öncelikle yorum ve ilginize teşekkürler. Ben Alsace bölgesinin çok küçük bölümünü gezdim. Kendi notlarım ve gördüklerimle birlikte deneyimler ve de teorisi ile bölge için bu makaleyi yazdım.. Eğer ulaşımda merak ettiğiniz alttaki içerik ise “3.60 € olan tutar / Colmar için tutar yazıda da belirtildiği gibi 1 günlük..
      Sağlık ve huzurlu geziler.. (özellikle ulaşımdaki bu bilgiler internet araştırmasından bulduğum güven telkin eden gezginlerin notlarından alıntıdır!)..

      Alsa + 24 H Solo : Onaylandıktan sonra 24 saat boyunca tam gün geçerlidir (bölgesel trenler/TER
      trenler, otobüsler, tramvaylar ve yolcu otobüsleri) Alsas bölgesinde & Strazburg, Mulhouse, Colmar, Sélestat, Haguenau, Saint-Louis ve Obernai şehir içi ulaşımında da sınırsız erişim sağlar.

      Bu bilet için, Bölgeler ve Fiyatlar (2024 yılı – 2. sınıf tam bilet – 1 gün geçerlidir);
      ➭ Alsace (37,40€)
      ➭ Bas-Rhin Bölümü (23,10€)
      ➭ Strazburg kentsel alanı (4,50 €)
      ➭ Haut-Rhin Departmanı (23,10€)
      Colmar’ın kentsel alanı (3,60€)
      ➭ Mulhouse’un kentsel alanı (4,50 €)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir