İSVİÇRE ( SCHWEİZ – SWİSS )
Genel bilgiler (2024 yılına günceldir) ;
Orta Avrupa’da bulunan 41.285 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip küçük bir ülkedir.
İsviçre 26 eyaletten oluşmaktadır.
< Aargau, Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden, Basel-Stadt, Basel-Landschaft, Bern, Fribourg, Cenevre, Glarus, Graubünden, Jura, Lüzern, Neuchâtel, Nidwalden, Obwalden, Schaffhausen, Schwyz, Solothurn, St. Gallen, Thurgau, Ticino, Uri, Valais, Vaud, Zug, Zürih >
İsviçre’nin, kuzeyinde Almanya, doğusunda Avusturya, Güneyinde İtalya, batısında Fransa bulunmaktadır. Kuzey ve orta İsviçre’de yaşayanların %64′lük kısmı resmi dil olarak Almanca’yı kullanırken, batıda %20.4′lük kısmı Fransızca, günyede %6.5′lik kısmı ise İtalyanca’yı kullanmaktadır.
Özellikle bankacılık ve finans sektörlerinde güçlü bir yere sahip olan İsviçre turizm sektöründe de adından sıkça söz ettirmektedir. İsviçre bankacılık ve sigortacılık kaynağından büyük gelir sağlamaktadır, bu sebeble İsviçre halkının % 10’u bankacılıkla uğraşmaktadır.
Ayrıca, zengin bir bitki örtüsüne sahip olan ve ülke topraklarının % 23’ünü ormanların oluşturması sebebi ile İsviçre’de kış turizmi önemli bir yer tutmaktadır.
Avrupa’nın en dağlık ülkesi olan İsviçre’de üç ana topografik alan bulunmaktadır. Bunlar; İsviçre Alpleri, İsviçre platosu ve Jura Dağları’dır. Alpler, ülkeyi orta ve güneyinden kateden yüksek sıradağlardır.
Ren, Rhône, Inn, Aare ve Ticino gibi Avrupa’nın başlıca nehirleri Cenevre Gölü, Zürih Gölü, Neuchâtel Gölü ve Konstanz Gölü gibi göllere dökülmektedir.
İsviçre’de ülke çapında bir devlet dini olmasa da Cenevre ve Neuchâtel kantonlarının dışındaki tüm kantonlarda vergilendirme yoluyla Roman Katolik, Eski Katolik ya da İsviçre Reform Kiliseleri desteklenmektedir.
İsviçre’ye ulaşım;
İsviçre Avrupa’nın merkezindeki konumu ile ulaşımı en rahat ülkelerden biri olma özelliğindedir. Avrupa’ nın hemen hemen her şehrine çeşitli havayolu firmalarının direk ve bağlantılı seferleri ile rahatça ulaşabilirsiniz.
İsviçre’ ye Ulaşım Türkiye’ den Swiss International Air Lines (İstanbul kalkış-Almanya bağlantılı) ve Türk Hava Yolları tarifeli – direkt günlük 3-5 adet seferleri ile (İst. ve SAW havaalanlarından)(İstanbul-Zürih uçuşu havada yaklaşık 2 saat15 dk. sürecektir). Zürih, Cenevre, Basel şehirlerine her gün karşılıklı seferler yapılmaktadır (günlük, Zürih uçuş sayısı en fazla!).
Ayrıca ülkemizden ;
Pegasus hava yolları ile Zürih ve Basel ‘e SAW kalkış – günlük 2 seferli, Cenevre’ ye günlük 1 seferli uçuşları bulursunuz.
Sunexpress ile de haftanın belirli günleri (yazın bazı hatlarda göre her gün) bazen 1, bazen 2 seferli Antalya ve izmir’den direkt, diğer bazı illerden de Antalya yada İzmir bağlantılı ; Zürih, Cenevre ve Basel’ e uçabilirsiniz..
İsviçre’de Ulaşım ;
Ülke içerisinde raylı sistemler / Railway – Rail transport üzerinden, pek çok yerleşime (Avrupa dahil) konforlu ve zamanında ulaşmak mümkündür.İsviçrede ulaşımda raylı sistemlerde ( railway ) I ve II.sınıf ulaşım hizmeti sunulmaktadır..
Ülke çapında çok geniş bir ağ halinde demiryolları (railway) her yeri sarmış durumdadır ( Ulusal İsviçre Demiryolları ) .
İşletme yolcuların çoğu zaman uçaklardan bile daha çok tercih ettiği ulaşım aracı haline gelmiştir. Alınan tek bir bilet ile ülke genelindeki bütün toplu taşıma araçlarından (tren, tramway, otobüs, vapur hatları) yararlanmak mümkündür.
İsviçre’de (& Zürih) Ulaşım Kart’ ları & Biletler – 2024 :
1 ) The Swiss Pass card / Swiss Travel Pass :(İsviçre Seyahat Kartı)
İsviçrede ülke bazında , 3 – 4 – 6 – 8 – 15 gün süreleri ile, tüm yerel ve kamu toplu taşımacılıkta (İsviçre’de tren, otobüs veya tekne/bot) ile sınırsız seyahat hakkı verir. geçerli olan bir uygulamadır (Liechtenstein’da da geçerli!)(video). Rail Pass’ı size İsviçre Seyahat Sistemi ağında sınırsız seyahat imkanı sağlar. Swiss Travel Pass sadece İsviçre veya Lihtenştayn’da ikamet etmeyenlere satılır..
Bilet – kart – ücretine 90 üzerindeki şehir ve kasaba içi & ş. arası tren otobüs ve feribot ulaşımı dahildir. Ücretsiz 1280 km. lik dağlar arasından yapılan panaromik tren yolculuğu için buradan / buradan bilgi alın. Dağlar arası ulaşımda kullanılan funiküler sistemlerde (most mountain railways) bu kart % 50 indirim sağlar. Yine bu kart ile 490 civarı müze ve sergide girişleriniz ücretsiz olacaktır. Fotoğraf vs ek bir belge gerekmeden kimlik & pasaportunuzla birlikte geçerlidir. Panoramik rotalar dahildir / Çoğu dağ demiryolu ve gondol’ da ek %50 indirim sağlar / 500’den fazla müzeye ücretsiz giriş / 16 yaşın altındaki çocuklar ücretsiz seyahat eder. Bu kart sahibi ; geçerli olduğu günleri “ardaşık günlerde” kullanır, ileri bir güne bırakamaz! Bu kartın 1 ay içinde kullanmak koşullu, yine benzer gün sayılı kullanılan tipi de “Swiss Travel Pass Flex” karttır (%10 kadar daha fazla bedellidir). Ayrıca ; “Swiss Half Fare Card” olarak, Panoramik trenler hariç diğer ulaşım araçlarında % 50 indirim sağlayan – yarım ücret kartı da bulunur ve genelde % 50 ye yakın daha az bedel ödersiniz (detaylar aşağıda)..
Detay – kaynak link’lere” Tıklayın.1” — Tıklayın.2 !
** Kart gün sayısı kadar, ardaşık günlerde kullanılır!
- Geçerli olduğu hat ve güzegah haritası – tıklayın
- 500 den fazla müzeye Ücrtesiz giriş – Müzeler
- Geçerli olduğu ücretsiz Müzeler ve Müze Bilgileri için – tıklayın
- En az bir ebeveyni ile seyahat eden ; 6-16 yaş arası çocuklar ücretsiz ulaşım imkanından yararlanır.
- Diğer dağ gezilerinde % 50 indirim
- İsviçre Seyahat Kartı e-bilet olarak mevcuttur.
2 ) Swiss Flexi Pass :
Daha esnek bir biletlemedir. 1 aylık dönemde bir birini izlemeyecek günlerde günlük kullanım imkanı sunar (bir ay içinde 3, 4… gün ). Gün seçeneği : 3 – 4 – 8 – 15 günlüktür.. diğer özellikleri Swiss pass card ile aynidir. Bilgi için
➸ Dağ Demiryolları ; Swiss Travel Pass veya Swiss Travel Pass Flex sahipleri çoğu dağ demiryolunda en az %25 indirim hakkına sahiptir. Swiss Travel Pass veya Swiss Travel Pass Flex ile Rigi, Stanserhorn ve Stoos’un zirvesine seyahat etmek ücretsizdir.
3 ) Swiss Half Fare Card : Kendisi bir bilet olmayıp, 1 ay boyunca % 50 ulaşım indirim kartıdır.Her yöne ve adet’e göre bilet tutarının yarısını ödersiniz. En düşük bilet bedelinin günlük 20-30 CHF olduğu bir ülkede 1 ay boyunca tüm ulaşımınızda % 50 ödemeniz, sık kullanım ve uzun vadede çok avantaj sağlar olacaktır.
Bir not : İsviçre Aile Kartı / “Swiss Family Card”, 6 yaşından 15 yaşına kadar olan çocuklarınızın, yada ebeveyni olmadığınız çocukların birlikte ücretsiz seyahat etmesini sağlar özelliktedir. Şart ; Ebeveynlerin Swiss Travel System demiryolu kartı ile seyahat etmeleri gerekir (Swiss Travel Pass, Swiss Travel Pass Flex veya Swiss Half Fare Card). İsviçre Aile Kartı ücretsizdir (müracaat edilerek ofislerden alınır). Ve ; 5 yaşına kadar olan çocuklar İsviçre’de ücretsiz seyahat eder ve İsviçre Aile Kartına ihtiyaç duymazlar.
➸ Junior Travelcard, 6 ila 15 yaş arası çocuklarınızın ücretsiz seyahat etmesine olanak tanır. Kart, 30 gün boyunca geçerlidir. Ebeveynlerin herhangi bir geçerli bilet veya pasoyla (Eurail ve Interrail dahil) seyahat etmesi gerekir!. Bazı bölgesel geçişler için istisnalar geçerlidir. 5 yaşına kadar olan çocuklar ücretsiz seyahat ettikleri için “Junior Travelcard” a ihtiyaç duymazlar. Ebeveynlerin Swiss Travel Pass, Swiss Travel Pass Flex veya Swiss Half Fare Card sahibi olması durumunda çocukların Junior Travelcard’a ihtiyacı olmayacaktır!. Bu durumda, ücretsiz Swiss Family Card daha iyi bir seçimdir.
Normalde tren geçişlerinde grup indirimi yoktur. Birçok İsviçre tren şirketi noktadan noktaya biletlerde % 30 grup indirimi sunmaktadır. Bu, 10 yetişkinden oluşan gruplar için geçerlidir.
4 ) 1-day travelpass (Day Pass) : 1 günlük seyahat kartı. Bir günlük geçiş kartı ile İsviçre’de toplu taşıma kullanarak istediğiniz yere seyahat edebilirsiniz. Günlük geçiş kartından yararlanabilmek için Yarım Ücret seyahat kartına / Half Fare travelcard’ a sahip olmanız gerekmektedir. 2. sınıf : Tam 78 CHF, indirimli-çocuk : 19 CHF dir (1.sınıf tam ; 128, çocuk : 33 CHF’ dir -2024).
- Day Pass kart için – bakın
5 ) Supersaver Card / Supersaver tickets for Switzerland : Belirlinmiş olan gün içi – sınırlı sayı ve güzergahlarda, belli zaman zaman diliminde geçer. Online- mobil olarak telefonunuza alabilirsiniz (seyahat tarihinizden 1 ay öncesine kadar) (güzergah ve tarihi girerek bu özellikte bilet olup olmadığını rahatlıkla görebilirsiniz).Standart bilet fiyatı üzerinden %50’ye varan indirim (örneğin Zürih HB-Biel/Bienne yolu için : 2. sınıf, Yarım Ücret Seyahat Kartı “Swiss Half Fare Card” tek yolculuk için 24 CHF yerine bununla 12 CHF)..Kart ; Seçilen zaman çizelgesi bağlantısında birçok İsviçre toplu taşıma güzergahında %50’ye varan indirimle seyahat hakı tanır..Yarım Ücret Seyahat Kartı olmadan da kullanılır! Ayrıca 1. sınıf için de bilet mevcuttur. Belirli toplu taşıma güzergahlarında müsaitlik durumuna bağlıdır ve kartın İade veya değişim yoktur
- 30 şehirden biri için belli tarihte “SuperSaver” biletini buradan bulun.
Uyarı ! : Bu tür kartları almak belki ekonomik gözükmeyebilir?. Ancak her şehirler arası ulaşımın ayrı bilete tabi olacağı vede şehir içi ulaşım bedelinin de bu ülkede ucuz olmadığını asla unutmayın..Bu nedenle programınız dahilinde bu kart ve biletleri değerlendirin.
** İsviçre için Tüm seyahat bilet ve kartları – buradan inceleyin.
➸ Swiss Transfer Ticket, Swiss Card, Swiss Half Fare Card gibi (İsviçre) ulaşım biletlerinde → Güncel bilet bilgi linki için buraya tıklayın..
➸ Yine Bu linkten Ulaşımdaki diğer alternatiflere bakın….
NOT ; Zürih Toplu Taşıma ve Bilet Türleri sonraki sayfamızda!
İsviçre Vizesi :
Avrupa ülkesi olan İsviçre’ye yapmayı planladığınız seyahatleriniz için İsviçre vizesi almanız gerekmektedir. Gerçekleştireceğiniz ziyaretin amacına, kapsamına ve süresine göre farklı tür vizeler bulunmaktadır. Başvuru sürecinde takip etmeniz gereken tüm adımlarla ilgili net ve detaylı bilgiler elde etmelisiniz!
Vize türleri :
➸ C Tipi (Kısa Süreli) Vize
Schengen Bölgesi için kısa süreli vize türünü temsil eden C tipi vize, 180 günlük zaman dilimi içerisinde maksimum 90 gün olacak şekilde seyahat etmenize hak tanır. En geç 90 günün sonunda bulunduğunuz Schengen bölgesinden çıkış yapmanız gerekmektedir. İsviçre Schengen Bölgesi’nde yer alan bir ülke olduğundan bordo pasaport sahipleri Schengen vize prosedürlerine tabidir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahiplerinin ise 90 günü aşmayacak kısa süreli seyahatler için vize başvurusunda bulunma mecburiyetleri bulunmamaktadır!.
İsviçre Turistik Vizesi :
180 gün içinde 90 günü aşmayacak şekilde yapmayı planladığınız turistik amaçlı İsviçre seyahatleriniz için İsviçre turistik vizesine başvurmanız gerekmektedir.
Ayrıca; Ticari – Fuar, aile-arkadaş, kültür-spor-konferans, kısa süreli öğrenim – staj, transit geçiş, D tipi uzun süreli vize tipleri de vardır (İsviçre’ye yapmayı planladığınız ziyaret 90 günü aşacaksa o zaman D tipi olarak bilinen uzun süreli vizeye başvuruda bulunmanız gerekmektedir).
Schengen Ülkesi olmayan İsviçre; Lacivert (genel–umumi) Pasaport sahipleri dışında ; Yeşil (hususi) Pasaport, Gri (hizmet) Pasaport ve kırmızı (diplomatik) Pasaport sahiplerinden vize talep etmemektedir.
Şartlar nelerdir?
İsviçre için vize talebinde bulunacak kişinin “online form” doldurarak randevu talebinde bulunması gerekir (Eğer başvuru sahibi reşit değilse formda anne ve babasının imzası bulunmalıdır) (Başkonsolosluktan onay aldıktan sonra online randevu alabilirsiniz). Randevu verilme sürecinde yaşanabilecek aksamaları göz önünde bulundurarak planladığınız seyahat tarihinden minimum 2-3 hafta önce randevunuzu almış olmanız faydalı olacaktır. İsviçre seyahatiniz için hangi tür vizeye başvuracaksanız o vize başvurusu için talep edilen “güncel evrak listesini” öğrenerek belgeleri en kısa sürede, eksiksiz ve usulüne uygun şekilde hazırlamalısınız (kimlik -vukuatlı – belgesi, banka hesap özeti, tapu kayıt örnekleri, çalışma durum belgesi (+ çalışan için kurum izin belgesi), son 3 ayın maaş bordrosu, ulaşım – konaklama varsa da davet belgesi vs. belgeler). Pasaportunuzun geçerlilik süresinin seyahat dönüş tarihinden itibaren minimum 3 ay olmasına ve pasaportunuzda en az 2 boş sayfa bulunmasına dikkat etmelisiniz. Pasaportunuzun son 10 yıl içinde düzenlenmiş olması gerekmektedir. 10 yıldan eski pasaportlar vize başvurularında kabul edilmeyecektir. İsviçre vizesine başvuruda bulunacak olan 12 yaşından büyük kişilerin biyometrik veri kayıtlarının bulunması gerekmektedir. Bunun için parmak izi beyanı yapılmalıdır. Verilen parmak izinin geçerlilik süresi ise 5 yıldır. Dolayısıyla son 5 yıl içinde parmak izi ibraz ederek kayıt yaptıran kişilerin tekrar biyometrik veri merkezine gitmelerine gerek yoktur!
Daha önceden bir Schengen vizesi bulunmayan kişiler İsviçre vizesi için başvurduklarında İsviçre Konsolosluğu tarafından mülakata alınmaktadırlar.
Vize ücreti – 2024 : 0-6 yaş için harç ücreti alınmaz. Erişkinlerden 80, 6-12 yaş çocuklardan 40 € vize harç bedeli talep edilir. Danışmanlık hizmet ücreti: Vize türünüze bağlıdır (aşağıya bakın/ TLSContact) Vize ücreti, başvurunun yapıldığı tarihte ödenir ve iade edilmez. Başvuruyu geri çekerseniz veya reddedilirse, ücret geri ödenmeyecektir.
-
** İsviçre – 90 güne kadar vize başvurusu için gerekli bilgi ve belgeler için – buraya bakın
- (2024 bilgisidir) İsviçre, ülkemizde Türk vatandaşlarına hizmet sunmak amaçlı → TLScontact şirketine yetki vermiştir (vize veren bu kurum değildir!). Başvurunuz ; “İstanbul ve Ankara’daki vize başvuru merkezlerinde “TLScontact” tarafından alınarak ; başvuru işlemlerini yürütme, vize verme ya da reddetme kararını verme veya ek bilgi talep etme sorumluluklarını münhasıran taşıyan İsviçre İstanbul Başkonsolosluğuna iletilir. Dolayısıyla TLScontact, vize başvurularının karar aşamasına dahil olmayıp pasaportlar kapalı zarflar içinde Başkonsolosluktan geri gönderildiğinden dolayı sonuçlar hakkında bir bilgiye sahip olmayacaktır.”
Vize başvuru işleminize başlamak için, önce TLScontact Türkiye websitesinden kaydolun. TLScontact hesabı oluşturmak için sadece bir e-posta adresi ve birkaç saniyeye ihtiyacınız var. - Şirketin hizmet bedeli * 2024 → 810 TL’dir TLScontact merkezi tarafından sağlanan hizmetleri kapsamaktadır ve nakit olarak alınır! (Vize başvurusu yapma, veri işleme, bilgi kaydetme, başvuru randevuları, vb.) (Bu bedel döviz endeksli olmayıp tutar konsolosluk tarafından belirlenmektedir).
- Diğer il ve farklı aracı kurumlar için bakınız..
-
Türkiye Cumhuriyeti Umuma Mahsus Pasaport sahibi vatandaşların, İsviçre seyahati öncesinde İsviçre vize yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Ancak pasaportlarında geçerli bir schengen vizeleri varsa İsviçre’ye serbestçe giriş yapabilirler.
** TLSContact üzerinden şu adımları izleyin – – buraya bakın
(İsviçre hk. kaynak bilgilere buradan ulaşın) → ( holidayinswiss ) ( SwissHoliday ).
ZÜRİH / ZURİCH
( Gezi tarihi 2013, Güncel bilgiler 2024 )
Genel Bilgiler ;
İsviçre’nin en büyük kenti, 2019 yılında şehir merkezinde nüfus 400 bin civarı, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1.5 milyon’ a yakındır. Öncelikle çoğu insanın sandığının aksine Zürih’in İsviçre’nin başkenti olmadığını belirtelim. İsviçre’nin resmi ve siyasi başkenti Bern’ dir. Ama Zürih hem finansal hem de kültürel başkent konumundadır. Göl kenarında kurulmuş Zürih şehri Zürih Kantonu’ nun – eyaletinin – başkentidir. Şehrin uzak iki mesafesi yaklaşık 100 km. dolayında olup, yüz ölçümün % 25 ine yakını ormanlar ile kaplıdır (** Avrupa’ da en pahalı kentlerden birisi!).
Avrupa`nın en iyi üniversitelerinden olan ETH (Eidgenössiche Technische Hochschule) ve Zürih Üniversitesi (Universität Zürich) bu şehirdedir. Ulusal ve uluslar arası ünlü pek çok medya kuruluşları burada bulunmaktadır.
Zürih şehri Zürih Gölü’ nün Limmat Nehri’ne birleştiği noktada kurulmuştur. Kuzey ve batısı tepelerle çevrilidir.
Şehrin tarihi merkezi olan Lindenhof, Limmat Nehrinin doğu yakasında Zürih Gölü’ne 700 metre mesafededir.
Saat dilimi GMT +1 ( kış ) / GMT +2 ( yaz ) olup, bizim gibidir. TR’ den yaz saati uygulamasında 1 saat geridedir (kış sat uygulamasında 2 saat). 4 mevsimli Zürihte yağışlı karasal iklim hüküm sürer.
Resmi dil Almanca olup , ülke genelinde en sık konuşulan dildir (ana dil İsviçre Almancası). Ayrıca Fransızca ve İngilizce de yaygın olarak konuşulmaktadır.
Trafik sıkışıklığı ve korna sesi, bu şehre geldikten sonra unutulması gereken birer anıdır adeta..
Şehirde yaşayanların çöplerini, sadece bu iş için üretilmiş özel çöp torbalarına atabildiği ve tüm caddelerin sabaha karşı belediye görevlilerince deterjanlı sularla yıkadığını da unutmayalım.Şehrin arıtma sisteminin sağlamlığı, Zürih’te yaşayanların, İstanbul’da yaşayanlara nispet yaparcasına her yerden göle girebilmelerinden belli. Ayrıca göl kıyısında plajlar da mevcut.
Önemli Bilgiler :
Ülke tel. kodu : + 41
Polis : 117
Ambulans : 144
İtfaiye : 118
Zürih, Türkiye Başkonsolosluğu :
Türkisches Generalkonsulat Postfach 402, 8042 Zürich
Adress: Weinbergstrasse 65, 8006 Zürich
Tlf. : +41 44 368 29 00 (044 368 29 00) – web
Faks: 044 368 29 19
➸ Ocak 2024 ( 1 CHF = 35 TL )
Para biriminin ISO kısaltması CHF’ dir. İsviçre frangı 100 centtimes’ a bölünmüştür (bunun kısaltması Rp’ dir). 5, 10, 20, 50 sentlik parçaların yanı sıra 1, 2 ve 5 franklık madeni paralar da vardır. Ayrıca 10, 20, 50, 100, 200 ve 1.000 CHF’ lik kağıt banknotlar da bulunur. € (Euro) Zürih’teki birçok mağaza ve restoranda kabul edilmektedir, ancak döviz kuru genellikle çok düşüktür. Bu nedenle İsviçre Frangı temin etmekte fayda vardır. Bunu yapmanın en kolay yolu bankamatikler ve çoğu bankanın şubelerinin yanı sıra Zürih’in ana tren istasyonundaki veya havaalanındaki döviz büroları olacaktır. Zürih Ana Tren İstasyonu’ndaki birçok mağaza da yılın 365 günü açıktır.
Bankalar: Zürih’te bankalar 9:30-16:30 arasında çalışmaktadır.
Elektrik: 220 Volt 50 Hz. Prizler: ikili fişlere de uyum sağlamaktadır..
Resmi Tatiller: İsviçrede resmi tatil günleri kantonlara göre değişim gösterir.Genel bilgi için ( wikipedia)
Zürih , Resmi tatiller -( TC Başkonsolosluğu ) :
1 Ocak, Yeni yıl – Yıl başı
2 Ocak, Berchtold Günü
29 mart – 1 nisan , Good Friday – Paskalya
15 nisan – Bahar Bayramı (Sechselaeuten)
1 mayıs – İşçi bayramı
9 mayıs – Hz. İsa’nın göğe yükselişi (Auffahrt)
20 Mayıs, Pfingstmontag ( dini bayram )
1 Ağustos, Milli Tatil / İsviçrenin kuruluş günü – Nationalfeiertag
25 – 26 Aralık – Noel (Weihnachten)
* Tatil günleri yıllara göre değişim göstermekte, güncel tarihleri ilgili linklerde bulun!
Yakın bölgeler için tren yolculukları, doğası, özel sokakları, çikolata ve oyuncakçı dükkanları, mimari yapı ve galerileriyle özellikle güvenilir bir kent oluşuyla başkadır Zürih…
İsviçre’nin ulusal yemeği “ fondü ” dür. Dört tür peynir ( kaşar -dil – gravyer türü ), beyazşarap, kirş ( içki türü ), mısır unu ve sarımsak bir tencerede eritilip kaynamasına izin verilmeden bir ispirto ocağının üstünde yemek masasına taşınarak servis edilir ( etlisi & tavuklu & sebzeli seçenekleri de var ). 2 uçlu özel çatalı ile parça ekmeklere batırılarak yenir.
Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde bilinen Muhlama (Kuymak – Mihlama – Havits – Yağlaş) yani mısır lapasının benzeri olabilecek bir yemektir. Zevkler ve renklerle birlikte tad’ lar tartışılmaz diyelim (bana peynir kokusu ağır geldi!, hatta restoran dahi bu kokuya bürünmüştü 🙂 ) İsviçre’ de iken “yemeden gelinmez” önerisine uyacaksanız ; 1-2 yada 3 kişilik talep ederek ; 1 porsiyonunu 25 – 30 CHF’ ye yiyebilirsiniz .. Zürih’ te her şeyde olduğu gibi yemek ve restoranlar da oldukça pahalı !….
İklim : 4 mevsimli- yağışlı & karasal iklimdir. Kayak düşünülmüyor ise en ideal ziyaret, yaz mevsimi olarak önerilmekte..
ZÜRİH SEYAHATİNE KATILACAKLAR İÇİN ÖNEMLİ UYARI :
“The Economist” 2022 yılını baz alarak dünyanın en pahalı şehirlerini açıkladığında ; Zürih, dünyanın en pahalı ilk on’ da 5. sırada yer almıştır (ilk sırada, New York ve Singapur).
Son yılların da ilk on sıralamasında genelde ilk yarı dilimde olan bu kentin pahalılığı, her zaman göz önünde tutulmalıdır.
Gerek sosyal yaşamı, restoran ve temel gıda ve gıda dışı gereksinimleri, toplu taşıma gibi konularda harcamalar Tl’ nin erimesiyle de ülkemize göre oldukça yüksek bedellerdedir.
Gezi öncesi bütçe planlamasında, bu kente gidilince ayrılan tutarların daha fazlasının gerekebileceği gerçeğini lütfen unutmayın!
5 -10 CHF’ lik en düşük bedelli bir hediyelik eşya alabileceğimizi (en azından bir magnet), ülke için ünlü olan orta sınıf 100 gr. çikolatayı da ; 8-10 CHF’a temin edebileceğimizi aklınızda bulundurun!.
▶ Konaklama : Kent her keseye hitap edecek seçenekleri sunar.Otel aramalarınızı aşağıdaki siteden yapabilirsiniz.
ZÜRİH’ e Ulaşım :
➸ 1) Hava yolu ile ;
Zürih’ e ulaşımın en iyi seçeneği havayolu ile olacaktır.
Zürih’ e hava yolu ulaşımı Türkiye’ den Swiss International Air Lines (İstanbul kalkış-Almanya bağlantılı) ve Türk Hava Yolları tarifeli – direkt – günlük 3-5 adet seferleri ile (İst. ve SAW havaalanlarından) her gün karşılıklı yapılmaktadır.
Ayrıca ülkemizden ;
Pegasus hava yolları ile SAW kalkış – günlük 2 seferli Zürih uçuşlarını bulursunuz.
Sunexpress’ inde haftanın belirli günleri (yazın bazı hatlarda göre her gün) bazen 1, bazen 2 seferli Antalya ve izmir’ den direkt, diğer bazı illerden de Antalya yada İzmir bağlantılı ; Zürih uçuşları da vardır.
Zürih Uluslar Arası Hava alanı / ZRH – tanıyalım (Zurich Airport-Flughafen/Zürich-Kloten) (Web)
Terminaller & Park alanları & Ulaşım Haritaları
* * *
Zürih h.alanı & Oto yol bağlantıları
Hava alanı, Zürih merkezine-Hauptbahnhof (Central Station=Zurich HB) ; 13 km. mesafededir. Havalimanı 4 ana terminale sahiptir : Terminal A – B – E ve Ana Terminal (Airport Center). Her terminalin kendi güvenlik kontrol noktası vardır ve süreci hızlandırmak isteyenler için “Fast Track” şeritleri de mevcuttur. Ana Terminal, havaalanı’ nın en büyük ve en yoğun terminali olup hem iç hem de dış hat uçuşlarına hizmet vermektedir. Check-in kontuarları, bagaj alım alanları ve çeşitli mağazalar, restoranlar ve kafeler de dahil olmak üzere çok çeşitli tesislere ev sahipliği yapmaktadır. A Term. Salonu öncelikle uzun mesafeli uluslararası uçuşlar için kullanılırken, B Term. Salonu hem bölgesel hem de uluslararası uçuşlara hizmet vermektedir (B Terminali, uçuşun Schengen veya kıtalararası olmasına bağlı olarak B ve D ön ekli kapıları içerir yani 2 kapılı kompleks bir terminaldir – B/D). E Terminali ise Avrupa Birliği’ ne giden ve Avrupa Birliği’nden gelen uçuşlara hizmet verir (pistlerin arasında yer alan bir uydu terminalidir ve “Skymetro” sistemine bağlıdır) (alttaki resme bakın).
Zürih Havalimanı’nda terminaller arasında ulaşım kolay ve rahattır. Havalimanında Ana Terminal ve B Terminali arasında çalışan ücretsiz servisler yolcuların uçuşlar arasında aktarma yapmasını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca yolcular, A, B ve E salonlarını birbirine bağlayan terminaller arasında 3 dk. süreli yolcu taşıyan “Sky Metro” raylı sistemini kullanabilir veya havalimanının kapalı yürüyüş yollarını kullanarak terminaller arasında yürüyebilirler (Kapılar arasındaki yürüme süreleri pasaport kontrollü ve kontrolsüz olarak değerlendirildiğinde, check-in kontuarından kapıya yürüyerek gitmek ortalama 15-35 dk. kadar olacaktır). Ana güvenlik kontrol noktası ve Pasaport kontrol havalimanının ana terminalinin merkezinde yer alır ve ek kontrol noktaları da A, B ve E Salonlarında bulunur. Yolcular, bagajlarını alıp tekrar kontrol etmek zorunda kalmadan uçuşlar arasında aktarmalarına olanak tanıyan havalimanının bagaj transfer hizmetinden de yararlanabilirler. Havalimanında hem yerel hem de uluslararası mutfaklardan yemekler sunan 60’ın üzerinde restoran, kafe ve bar bulunmaktadır. Alışveriş söz konusu olduğunda, ZRH Havalimanı’nda lüks moda markalarından hediyelik eşyalara kadar her şeyi satan 160′ tan fazla mağaza bulunmaktadır. Belirli süre için de “free WiFi” kullanımını da ekleyelim. Bagaj emanet hizmeti, bagaj teslim alanları ve check-in alanları dahil olmak üzere havalimanının çeşitli yerlerinde mevcuttur. Bagajınızı birkaç saat veya hatta birkaç gün boyunca saklayabilirsiniz.
Zürih, İsviçrenin tren ağının merkezini ve en işlek uluslar arası hava alanına sahiptir. Hava alanı ulusal tren sistemine doğrudan bağlıdır. Doğrudan Zürih’ e bazen aktarma ile tüm ülkeye ulaşım mümkündür.
Arrival.2 → gümrük çıkışından 50 m. sonra “welcom desk” e (İnfo & convention) ulaşırsınız.
** Buradan Zürih card dahil tüm bilet ve harita dahil bilgi alışverişinizi yapabilirsiniz.
* E kapısı için alt katta (gümrük kontrolünden sonra) özel tren hattı bulunur demiştik (sky metro). A ve E kapısı tren / raylı mini sistem transportu sırasında çizgi film kahramanı “Heidi”, tren penceresinden size bir öpücük yollar ( video linki tıklayın)(Alana geliş yönünde ! – 2013 yılında – görmüş idim ).
* Kloten’den Zürih şehir merkezine gidiş / Arrival – Gelen yolcu için bilgi ( video – ing. .)
* Kloten’den ayrılış / Departure – Giden yolcu için bilgi ( video – ing. .)
Zürih’ e Ulaşım ;
➸ 2) Tren ile ;
+ Avrupa’nın diğer ülkelerinden Zürih’e rahatlık ile tren ile ulaşım mümkündür (buradan bakın)..
+ İsviçre & Zürih için İnterRail tren bileti (2. sınıf – tam bilet), 1 ay içinde kullanılmak üzere 3 gün geçerli seçenek → 144 €’ dan ; 5 gün geçerli seçenek → 193 €’ dan başlar.
+ Ülke içi tren saat ve güzergahları buradan inceleyin.
+ Zürih kalkış/varışlı “Tren hat ve seferler” için – bakın
+ İstanbul’dan Bükreş’ e direkt gece treni 21:40′ ta İstanbul Halkalı istasyonundan hareket eder ve 17: 00′ de Bükreş’ e varır. İstanbul Sirkeci tren garından gece treni için biletinizi alın ve Marmaray banliyö treni ile direk İstanbul Halkalı tren istasyonuna gidin (Tren Halkalı kalkışlı!). Sonrası ; (Romanya) Bükreş’ ten (Macaristan) Budapeşte’ ye gece treni veya gündüz treni ile seyahat edin. Yolculuk süresi 15 saattir. Tren biletleri 30 EUR’ dan başlıyor. Son bağlantı da ; Budapeşte’ den Zürih’ e doğrudan tren bağlantıları ile olur. “Railjet” ile gündüz ve “Nightjet” gece treni ile gece yolculuğu yaparsınız..Budapeşte’ den Zürih’ e trenle seyahat süresi sadece 10,5 saattir. Bu hat gece konaklama sorunu olmadan, bol zamanlı uzun ve uygun, tren seyahatini sevenlere uyar.
Zürih Şehir içi ulaşımında raylı taşımacılık açısından Avrupa’ nın düzenli, hızlı ve dakik olan demir yolu ulaşım ağına sahiptir.
İsviçre – bölgesel tren taşımacılığı (Yerel/Local S-Bahn banliyö trenleri ) yanı sıra bazı trenler ; Avrupa kentlerine ulaşımı sağlarlar.
Intercity (IC ve ICN) bağlantıları ile ; İsviçre’ nin Swiss federal railway demiryolu, İtalya’ nın Ferrovie dello Stato ve Trenitalia demiryolu, Almanya’ nın bahn demir yolu, Avusturya’ nın Österreichische Bundesbahnen demiryolu, Fransa’ nın TGV demir yolları aracılığıyla ; Amsterdam, Paris, Milano, Bologna, Hamburg, Münih, Viyana, Budapeşte, Berlin, Roma, Lecce, Barselona, Belgrad ve diğer Avrupa şehirlerine bağlar..
Şehrin her köşesine trenle ulaşmak mümkündür. Birinci ve ikinci sınıf trenler belli aralıklarla hareket etmektedir. Merkez tren istasyonundan şehirlerarası / Avrupa kentlerine her zaman tren bulmak mümkündür. İç hat Trenlerde 2. Sınıf vagonlar sıklıkla arkada yer alır. Koltuk numaralandırması yoktur! Biletsiz yolculuk risklidir!. Bilet sınıfınıza dikkat edin ve yanlış yolculuk yapmayın..ayni perondan farklı güzergah trenlerinin kalktığını da unutmayın..
Merkez Tren garı-Zürih HB
Garda büyük levhalarla tüm trenlerin gideceği ve duracağı istasyonlar, saat ve peron (Gleis) numaraları , tren çeşitleriyle tüm bilgiler güncel olarak ışıklı panolarda görüntülenir.. Lokal trenler ( S- bahn / S2 – S3 – S7 – S10 – S15 …. S55 ) ve genelde kırmızı renk (uyarılı) şehirler arası (Fernverkehr) trenleri listede tüm detayları ile bulunur..
Uyarı : Peron (gleis) 51 – 54 gar – ana girişten ve diğer peronlardan biraz uzakta kalmakta, hatırlatılır..
Merkez tren garında ; Turist info, bilet satış ofisi ve alış veriş dükkanları ve ayak üstü gıda satışını bulabilirsiniz..
Garın altı büyük bir kapalı alandır. Migros dahil küçük elektronik eşya satış alanlarını, hediyelikleri pek çok ihtiyacınızı karşılayacak alanları burada bulabilirsiniz..
Bölgede bulunan (Zürich HB) ülkenin en büyük tren istasyonundan ; az önce de belirttiğimiz gibi Avusturya, Fransa, Almanya, İtalya gibi ülkelere ulaşım imkanı bulunur.
Zürih Merkez Tren Garından, Yakın Avrupa kentlerine Ulaşım ortalama ; 2. sınıf tam bilet olarak Münih ve Milan için → 90 CHF’ ye, Bern/Basel için – 1 saat ulaşım süreli → 40-60 CHF’ ye, Lozan’ a – 2 saat süreli → 80 CHF’ ye bilet bulabilirsiniz.
** Bu rakamlar değişim göstermektedir, promosyon tutarlar mümkündür…
** Daha uzak mesafeli trenler için de Seat61, web siteleri üzerinden online rezervasyon mümkündür.
➸ 3 ) Otobüs ile Zürih’ e Ulaşım ;
Otobüs seyahati hem daha hızlı hem de daha ucuza mal olacaktır. Zürih’ e ; Student Agency, Orange , Megabus, Ecolines, Eurolines gibi firmalarını kullanarak Avrupa şehirlerinden otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bunlar arasında önerilen ; (FlexBus) ve (BusBud) ‘tır. Zürih’in otobüs terminali olan Zurich Central Station (Sihlquai Car Park) merkez tren garı olan Hauptbahnhof’ un hemen yanında bulunuyor yani yine şehir merkezindedir.
➸ 4 ) Araç ile Zürih’ e Ulaşım ; Evinizden Zürih’ e Yakınlık derecesine bağlı olarak belki tercih edilir?
* Sonraki sayfamızda hava alanından şehir merkezine transfer ve Şehir içi Toplu Taşıma bilgilerini bulacaksınız..
Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa
“Zürih Gezi Rehberi.1” üzerine bir yorum