Zürih Gezi Rehberi.3

 

ZÜRİH / ZURİCH

( Devam )

 
 

ZÜRİH ‘ te YAŞAM

GEZİLECEK ÖNEMLİ YERLER (2024 yılına güncel)

 

➼ KONAKLAMA :

İsviçre Avrupa’ da pahalı bir ülkedir. Her mevsim uygun fiatlı oteli bulmak biraz sıkıntılıdır. Fiatlar baz koşullarda Avrupa otellerine göre özellikle bazı aylarda oldukça pahalıdır.

Bekarlar için ideal olanı hostel’ lerdir. Yada evini kiralayanlarda konaklamak en uygunu olabilir. Avrupa ülkeleri içinde İsviçre olaylar & güvenlik açısından – suç oranı- nispeten az olan yerleşimlerdendir (yani oldukça güvenilir bir kenttir) .

 

Hostel’ ler : Biker’s Home, Youthhostel Zurich, Zurich City Apartment 2, City Backpacker – Hostel Biber, Hostel Suisse, City Backpacker, SYHA Hostel. Bunlar daha uygun fiatlıdır. Genelde kahvaltı yoktur. Ortak banyo WC – mutfak kullanımını göze alacaksınız!. 4 -12 yataklı odalar içerebilmekte (bay – bayan kalma imkanı var). Dikkat ! bazı hostel’ ler gece saat 22_00 sonrası ilk girişi kabul etmemekte.

Hostel link.1 / Hostel link.2 / Hostel link.3 / Hostel link.4

 
 

➼ YEME & İÇME

Geleneksel İsviçre mutfağı yanında, Alman, Fransız ve İtalyan mutfağıda etkili olarak her damak ve bütçeye hitap edebilen mutfak kültürü vardır..

Restoran sınıflandırması genelde ; kişi başı 50 CHF altı harcama (uygun) , 50 – 120 CHF (orta) , 120 CHF üstü ise (pahalı) olarak ifade edilebilmektedir (Bize göre hepsi oldukça pahalıca !!! 🙂 . Fiata dahil olanlar bir ana öğün yemeği , 1 bardak içecek ve servis ücretidir.Faturaya genelde % 15 Kdv dahildir. Bahşiş işi size kalmakta ..

Bazı restoranlar için – Bilgi web

Önemli bir kaç yemek çeşidi ; Fondü, Burgermaister Schwert < soslu dana etli yemek >, Bratwurst <domuz etli sucuk >, Gnocci → değişik malzemelerle ; pirinç unu, buğday unu, kurutulmuş ekmek ve çeşitli sebzelerle ; patates, kabak, ıspanak ile hazırlanır. Genelde etli soslarla servis yapılan gnocchi küp şeklinde kesilmiş mozzarella peyniri ve rendelenmiş parmesan peyniri ile tatlandırılır).

Rivella ( bir gazoz türü → süt içerikli – peynir altı sulu – bir içecek )

* Zürih restoranlarında zaman zaman kıyafetli – balo tarzı renkli gösteriler sunulmakta !

Not : Zürih için restoran konusunda fazla bir deneyimim olmamıştır!

Restoranlar için detay bilgi linki – tıklayın

 

* Zürihte ne yenir ? tıklayın

Hani bu kentte bizim (Türk) kültüre ait yemek yemeliyiz diyecek olursanız ;

* Gül Restoran (Tellstrasse 22, Zürih ; +41 (0) 44 431 90 90) : Pazartesi – cuma :
saat 18-24 ; Cumartesi ; 11-14 (Brunch-Kahvaltı) ; Pazar ; 11-15 (Brunch-Kahvaltı) / 18-22

* Gül Rest. (Web bilgi)
 
 

* ALIŞ VERİŞ

Zürih Merkez Tren İstasyonunun (Hauptbahnhof) bulunduğu Bahnhofplatz’dan başlayıp 1.5 km mesafe ile sonlandığı Bürkliplatz  arasındaki cadde olan Bahnhofstrasse ; Zürih Dünyanın en pahalı ve seçkin alışveriş bulvarlarından biridir.

Merkez istasyonuna yakın bölümünde İsviçre’nin ünlü çikolata üreticisine ait satış ofisini bulabilirsiniz ( Läderach – Bahnhofstrasse 106 , 8001 Zürich , tel : +41 (0)44 211 53 72) ( web ) ( 7 – 10 CHF / 100 gr )

Zurich-Bahnhofstrasse-lladerach

Bu şehir, saat sanayi ile ünlüdür. Bunun dışında hediyelik eşya ( çakı vs. ) < Victorinox – Swiss army > ve giyim eşyası satın alabilirsiniz. Özellikle Zürih şehrine özel bir şeyler satın almak isterseniz, kaşmir ve ipek olabilir. Şehirde çok sayıda Silk & Cashmere mağazası bulunmaktadır.

Cumartesi günü göl kenarındaki Bürkliplatz‘ da bit pazarı kurulmaktadır.


 

Gözüme çarpan bir kaç kare.. aşağıda sizlere Zürih ara sokaklarında rastladığım bir kaç kare’ yi paylaşacağım.

* Hauptgeschaft , Neumarkt 12, Zurich adresineki el yapımı peluş oyuncak dükkanı ( Meinrad’s Puppe – Teddybaren ) – oldukça pahalı !

zürihalısveris (2)

* Güzel ve renkli görüntülü, cumbalı evleri, yağmurlu havalarda dahi su birikintisinin rastlanmadığı Arnavut kaldırımlı sokakların oluştuduğu cafe & bar ve küçük dükkanlar..

zürihalısveris

* Schweizer Heimatwerk ( el sanatı & Dizayn ve takı & hediyelikler ) ( web ) : 1930′ larda kurulan bu işletme kaliteli, İsviçre tasarımlı el sanatları, cam – ahşap, takı ve değişik hediyelikleri içerir dükkanlar zinciridir. Bahnhofstrasse 2, Rennweg 14 ve Hava alanı ile birlikte Merkez Tren garında mağaza şubelerini bulabilirsiniz..

Schweizer Heimatwerk

* Hauptbahnhof Merkez tren garı altı büyük bir ihtiyaç giderme alanıdır. Migros dahil pek çok ihtiyaçlar biraz daha uygun olarak buradan temin edilebilir..

 
Zürihte Türk marketler var… hatta ülkemiz ürünlerinin bir kısmını raflarda rahatlıkla görebilirsiniz ( 1.5 lt.lik pet sularımız , maden sularımız , paket kuru yemişlerimiz ve pek çok gıda.. Ancak ülkemizden  x 2-3 kat fiatına ! ) ..

* Sıla market (Metzgerei) : Tramstr. 10 – 8050 , Oerlikon – Zürih , tel : 0 44 3103966 – 67 ( Bu market tarafımdan et ürünleri ve sebze meyvesi ile denenmiştir..Diğer Türk marketlere göre fiatları uygun ! ) –  (web)

* Ege market : JFeldstrasse 133 – 8004 Zürih – tel : +41 44 271 80 30 .. Burası merkez tren garının arkasından geçen cadde güzergahındadır ( Museumstrasse ). Bu alandan garın arka kenarından yürüme mesafesiyle 10 dk. da ulaşabilirisiniz..

 

* Zürih’te umuma açık tuvaletler ( bazı alanlarda bulunmakta ) : ücretli giriş kabinleri aracılığı ile olmakta .. WC ihtiyaçlarınızın giderilmesinin genellikle ücretli olduğunu unutmayın..

zurichwc

 
 
 

* ÖNEMLİ GEZİ ALANLARI

zurih1

Zürih İsviçre’nin kültür ve ticaret kentidir. Yapılan araştırmalarda dünya kentleri içerisinde, en kaliteli yaşamı sunan şehir Zürih olarak gösterilmektedir. UBS (dünyanın en büyük özel mülk yönetimi), Credit Suisse ( İsviçre uluslararası finans servisi ), Swiss Re ( sigorta ve finans hizmeti veren kuruluş ) ve Swiss Stok Exchange ( İsviçre Borsası ) Zürih’de bulunmaktadır. İsviçre Bankası’na ev sahipliği yapan Zürih dünya off- shore bankacılığının merkezi konumundadır.

 

Zürih Turist Haritası

(Resime tıklayın)

 

Eski Şehir / Old Town ;

Kent merkezi ( Centrum ) ; Tren garı ile Zürih gölü arasında kalan bölge ,Limmat nehrinin iki yakasındaki uzanmış tarihi merkezi barındırır ( Old Town – eski şehir ).

zuricholdtownarea

zuricholdtown_pan

 

Buralarda orta çağ Rönesans dönemine kadar uzanan özel mimarili evleri ve butik tarzı renkli yapıları ve dar sokakları görebilirsiniz.

zürihalısveris

Eski şehrin doğu kanadı : Town Hall (eski şehri), Wasserkirche (Helmhaus – Water Church, Limmatquai 31,8001-Zürich), Grossmünster ( Grossmünsterplatz, CH-8001 Zürich ) ve Art Gallery (sanat galerisi – Kunsthaus : Heimplatz 1, 8001, Zürich) ile Üniversiteleri (ETH & Zurich, adres : Rämistrasse 71 ) içine alır.

universtyzurich

 

Batı kanadını da ; Lindenhof’ tur ( Limmat ve Bahnhofstrasse arasında kalan bölge olup, ortaçağ havası ile arnavut kaldırımlı kıvrımlı sokakları, küçük mağaza ve butik tarzı restoranları, güzel avlu ve çeşmeleri, bir birlerine birkaç yüz metre uzaklıktaki 3 adet kiliseyi barındırmaktadır. Kiliseler ; St Peter, Augustinerkirche ve Fraumünster  ‘ dir).

– Bölge haritası –

Lindenhofmap



 

St. Peter kilisesi’ nin Limmat kıyısına bakan karşı cephesinde sağ ve solunda 2 meydan bulunur. Münsterhof square (meydanı) ve Weinplatz .. Weinplatz meydanında bulunan 17. yy dan kalma “Hotel zum Storchen” ile Weinbauer çeşmesi ve de günümüzde de kullanılan eski sebze hali olarak bilinen alanda yer alan “Rathausbrücke” yanında, tarihi 1690′ lara uzanan barok yapılı belediye meclis binası “Rathaus” bulunur.


 

Lindenhof tepesinden, eski Roma kale kalıntılarını içerir tepeden karşı tarafta yer alan yapıları yani eski şehrin doğu bölümünün manzarasını göz önüne serer.

 

Old Town’dan görünümler..

 

Zürih turistik amaçlı gezisi, diğer Avrupa kentlerine göre daha kolaydır. Gezi alanları küçük bir alanı kapsar. Şehir merkezli gezilerimiz için çok çok zaman ayırmaya gerek kalmadığı gibi, toplu taşıma gereksinimi olmadan da rahatlıkla yürüme ile gezilebilir bir kenttir.

Kent rehberi olarak yararlanın buradan (İng.)

 

Gereğinde destek alın ;

ZÜRICH TOURISMUS Tourist Service (Merkez Tren garı)
Hauptbahnhof , 8021 – Zürich
Tel. +41 (0)44 215 40 00

 
 

Kent için bir kaç bilgi :

♦ Kent merkezinde bulunan Fraumünster Kilisesi 853 yılında Alman Kralı Louis tarafından yaptırılmıştır. Kilisedeki binasının renkli cam pencereleri ve mimarisi ilgi çekicidir.

♦ Grossmünster Kilisesi, St. Peter’s Kilisesi kentin diğer önemli yapıları arasındadır. Kent merkezinde yer alan Kunsthaus Sanat Müzesi ; Edward Munch, Van Gogh, Picasso, Claude Monet, March Chagal, Rothko, Merz, Twombly, Bacon gibi sanatçıların eserlerinin sergilendiği zengin bir koleksiyona sahiptir.

♦ Zulichberg’de bulunan Flutern Cemetery, ünlü İranlı Edebiyatçı James Joyce’un mezarını barındırır. Ünlü sanatçının heykeli de burada bulunur.

♦ Seestrasse’de yer alan Belvoir Parkı ve Bruno Weber’s Vineyard Parkı (20.000 km²) kentin başlıca parklarındandır.

♦ Museum of Design (Museum Fur Gestaltung), mükemmel tasarımlara sahip eserlerin sergilendiği bir yerdir ( Ausstellungsstrasse 60, Zürih CH-8005 ).

♦ Diğer bir müzede Swiss National Museum ( Landesmuseum Zürich , Museumstrasse 2 – 8021 Zurich ) olup, Castle of Prangins ve Forum of Swiss History Schwyz la birlikte İsviçre Ulusal Müzesi (SNM ) çatısı altında birlikte kalıcı sergilere ve İsviçre kültür tarihine ev sahipliği yapar.

 

Zürih müzeleri genel olarak sabah geç saatlerde açılır ( 10_00 sonrası ! ) DİKKAT!!!

► Beyer Saat Müzesi : Bahnhofstrasse 31 , web : eski tarih saatler..dahası da müzede…

► Zürih Opera Binası da ( Opernhaus Zurich , Falkenstrasse 1, 8008 Zürich ) adresinde görülebilir.

Opernhaus Zurich

 

Zürih merkez tren garının karşısında yer alan ve şehri kuzeyden güneye kesen 1.5 km.lik cadde kentin ve dünyanın en pahalı caddesidir (Bahnhofstrasse) ..UPS & C. Suise gibi ünlü bankaları, Dior & Chanel gibi markaları barındırır.. Cadde üzerinde dünyaca ünlü Franz Carl Weber oyuncakçısını görmeyi unutmayın (web) ..yine bu cadde üzerinde ünlü pastane – Luxenburgerli Sprüngli‘ yi de ziyaret edin..


 

Diğer gezi alanları için ➼ Zürih gezi haritasından bilgi alın (pdf)…

 

Zürih için küçük küçük notlar / Yanınızda bulunsun :

* Nestle ve dünyaca ünlü İsviçre çikolatası haricinde ; Zürih’te özel bitter çikolata için Truffe imalatçısını ( web ) bulmayı unutmayın ..Daniel Peter sütlü çikolatanın mucidi olarak daha sonraları Henri Nestle ile birleşerek dünya çikolata devini oluşturmuşlar..Çikolata denince : Nestle-Lindt-Tobleron – Sprüngli akla gelir.. Sprüngli : Paradeplatz, Bahnhofstrasse 21 de .. web ..bu tada bir bakın…

* Cup Cake : Spitalgasse 12, web İstediğiniz kek’i istediğiniz dünya isimleriyle ( M.Monroe gibi…) tadın.

* Merkez tren garı HB den 13 – 14 – 17 numaralı tramvay ile 15 dk.lık yolculukla Im Viadukte‘ ye ulaşıp orada tasarım ve sanat bölgesini görün ( web )..

* Burada iken sebze meyva, şarküteri için kapalı pazar alanı olan Markthalle’ i de görüyoruz.

* Dynamo – Club & Restoran-Cafe & bar ( Wasserwerkstrasse 21, Zürich, Zürich, Switzerland, 8006 ,  web b ) : Gençler için kültür eğlence ve konser merkezi..Şehir merkezinin kuzeyinde , kanal üzerinde..

* Hafta sonları – cumartesileri : Bahnhofstrasse ( istasyon caddesi olarak ta bilinir ) güney bölgesinde , çiçek pazarı..ayni zamanda gıdaya yönelik yiyecekler sunulmakta..

* Gezi & seyahat Kitap evi / Travel book shop (Rindermarkt 20 , web )

* Limmat kıyıısından bot turu…Zurich Card geçer !

* Schwarzenbach : Pek çok çeşit kuru meyvadan tutun da , bakliyata kadar her gıda.. Münstergasse 19 , web ..

* Freitag Shop : Zone 4 – 5 birleşkesinde yer alan tasarımsal ( konteyner ) bir yapıdaki mağaza..Geroldstrasse 17 , web

 
 

 ZÜRİH İÇİN ÖNEMLİ GEZİ ALANLARI HARİTASI / Şehir merkezi – Centrum

** Harita için numaralandırılan alanlar :

1 ) Augustinergasse (Lindenhof’ta yer alan, renkli -cumbalı evlerin ,restoranlar ve cafelerin bulunduğu haraketli dar cadde ), 2 ) Bahnhofstrasse , 3 ) Bahnhof Stadelhofen ( merkez tren garından sonraki büyük yerel SBB tren ist. ) , 4 ) Bürklipplatz , 5 ) ETH Zurih Üni. , 6 ) Fraumünster Kirche – Kilisesi , 7 ) Grossmünster Kirche – Kilisesi , 8 ) Hauptbahnhof ( Merkez tren garı ) , 9 ) Heidi Weber hause , 13 ) Liebfrauen Kirche – Kilisesi , 14 ) Limmatquai ( tarihi alan & bankalar ) , 15 ) Lindenhof , 16 ) Nieder – und Oberdorf ( Bar – Restorant – Old Town ) , 17 ) Paradeplatz ( Market & Finans ) , 19 ) Rathaus / Town Hall , 20 ) Rennweg ( alışveriş sokağı ) , 22 ) Spiegelgasse ( Dadaizm akımı – 1.dünya savaaşı sonrası başlayan sanat& kültür akımı ? ) , 23 ) Stadhaus – City Hall , 24 ) St. Peter Kirche – Kilisesi , 27 ) University of Zurich , 32 ) Kunsthaus ( art museum ) , 35 ) Opera Hause , 38 ) Swiss Natıonal Museum , 39 ) Concert Hall – Kongresshause , 46 ) Platzpitz ( park alanı ) , 48 ) Urania ( Bar ) , 52 & 54 ) Restoranlar – Bahnhofplatz 15 , 57 ) Manor ( AVM ) , 58 ) Brasserie Schiller ( Bar – Rest ) , 60 ) Zeughauskeller ( restoran )

 
 

➼ FESTİVALLER

Caliente! ( Zürih, İsviçre )
Festival Türü: Müzik
Dönem: Haziran

Expovina ( Zürih, İsviçre )
Festival Türü: Şarap ve Yemek Festivali
Dönem: Ekim

Ironman Switzerland Triathlon ( Zurich, İsviçre )
Festival Türü: Triathlon, Spor
Dönem: Temmuz

JazzNoJazz ( Zürih, İsviçre )
Festival Türü: Müzik – Jazz
Dönem: Ekim

Street Parade ( Zurich, İsviçre )
Festival Türü: Electronic Müzik, Dance, Party
Dönem: Ağustos

Zürih Festivali ( Zürih, İsviçre )
Festival Türü: Klasik Müzik, Performans Sanatları, Opera
Dönem: Haziran

Zürih Film Festivali ( Zürih, İsviçre )
Festival Türü: Film
Dönem: Eylül

( önemli yerler & festivaller için kaynak : gezimanya )

 
 

 * MÜZELER ;

** müzeler ” Zurich Card ” ile ücretsiz !

Müze.1Müze.2Müze.3Müze.4Müze.5Müze.6Müze.7
 
** Yukarıdaki müze bilgileri (ulaşım – araç no, ücret vs. güncel değildir!. Bilgi amaçlı verilmiştir).
 
Not, Bunları mutlaka görün! :

zurih_gor
 
 
 

ZÜRİHE ‘ YAKIN ALANLAR ..

Merkez tren garından (Hauptbahnhof) tren ile İsviçre’ nin, Zürih’ e yakın olan diğer kantonlarına ulaşmak (günübirlik olarak) mümkündür. Basel, Lozan (Lausanne), Bern, Lucerne (Luzern) bunlardan bir kaçıdır… SBB – Online bilet sorgulama ve rezervasyon için

Kısa süreli Zürih ziyaretimde, mevsimin kış olması nedeni ile planladığım yakın gezi alanlarına gidemedim. Bir tek günü birlik ziyaret amaçlı Luzern’ i ziyaret ettim..

 

LUZERN ( LUCERNE )

İsviçrenin orta kesim kantonunun şehridir (ayni isimle anılır). Brienzer Rothorn’ da yüksekliği 2.350 m’ye ulaşan İsviçre Alp’lerinin kuzey eteğinde yer almaktadır.

Merkez tren garından sık aralıklarla kalkan tren ile (tam bilet ücreti, 2. sınıf gidiş dönüş/en düşük 30 CHF ortalama 45-50 CHF) yaklaşık 50 -70 dk. yolculukla Luzern’ e ulaşırsınız (direkt tren kısa süreli) . Tren yolu güzergahında solunuzda kalan büyük göl Alp dağı yamaçlarında kalan Zug gölüdür. Luzern tren garından inince karşınızda ismi ile anılan gölün kenarında olan orta çağ atmosferindeki şehir belirir. İstasyon çıkışında karşıda üstünde heykellerin yer aldığı kemer bir anıt ve hemen bitişiğinde Luzern için ünlü KKL Luzern kongre ve kültür merkezi yer alır ( KKL Luzern Management AG – Europaplatz 1 , CH-6005 Luzern ).

luzerncenter

 

Rigi – 1950 m. ve Pilatus – 2200 m. dağları gölü çevreleyerek manzarayı daha da pekiştirirler..Kiliseleri, orta çağ evleri ve bozulmamış temiz yapısı, fresklerle süslü evleri ile kent günümüze kadar tarihi pek çok değeri korumaktadır.

Şehir Reuss nehri tarafından ikiye bölünmüştür..Tren garı çıkışının hemen karşısında yer alan köprüden (Seebrucke) Luzern manzara fotoğraflarını alabilirsiniz .

luzernseebrucke

 

Biz gezimize köprüyü geçmeden Bahnhofstrasse üzerinden sürdürelim… Karşımızda , nehir üzerinde bulunan Chapelle / Kapellbrücke – ahşap köprü kentin amblemi haline gelmiştir.

Kapellbrücke

Orjinali 200 m. olan 1333 yılında inşa edilmiş bu köprü, 1993 yanmış ve 1994 te yenilenmiştir. Kısalmış olarak 170 m. lik uzunluğu ile günümüzde ilgisini hala korumaktadır. Köprünün tavanında değişik motifli katolik – dini ve tarihi resimlerle, kentin koruyucu azizi olan St. Leger ‘e ait motifli ahşap levhalar belirli aralıklarla sıralanmıştır. Yangın sonrası bu tabloların bir bölümü hasar görmüş ve köprünün bu bölümlerinde resimler yer almamaktadır.

Kapellbrücke2

Köprü başında yer alan sekizgen kule “Wasserturm (water tower)” su kulesi diğer simgelerdendir.

Luzern tren garı tarafından , Reuss nehri boyunca sahilde yürümeye devam edelim.. Az ileride sol yanımızda Jesuitenkirche (Cizvit kilisesi) barok yapılı kiliseye varırız.

Jesuitenkirche_luzern

 

Göl turistlerin ilgisini çeken, hatta sahilde yanınıza kadar gelip elinizden yiyecek alan ördek ve kuğu’ lara ev sahipliğ yapar.

Luzernlate

Bu göl 4 ayrı kantona komşu olduğundan diğer adıyla ” Dört kanton Gölü” olarak da anılır. Kent kışın kayak yazın sanatın merkezidir.

Gezimize devam edelim ..nehir kenarından yürümeye devam edelim..Nehir üzerinde yer alan iki taş köprüde geçildikten sonra Kasernen platz (meydan) bitişiğinde 2. bir ahşap köprüye ulaşalım (Spreuer Brücke /Spreuer Bridge).

Spreuer Brücke_luzern

 

Buradan az ileride yer alan taş köprüden (Geismatbrücke) geçerek karşımızda yer alan “Kale bölgesine” Museggmauer / Musegg Wall tırmanalım (karşı kayada). Kale ; 1370 -1442 arasında yapılmış, başlangıçta 30 olan kule sayısı günümüzde 9 adet kalmıştır. 9 m. yükseklik ve yaklaşık 900 m. uzunluktaki duvarlar arasından ve kulelerden manzara ve Alp’ ler nefistir.

 

Kalenin yamacı altındaki iki ahşap köprü arasında kalan kent merkezini gezelim..Şehirin ara sokakları ve çarşı görüntüleri (Kappel Platz).


 

Kormarkt adı verilen nehir kenarı alanında da, Town hall (belediye binası) Rathausturm ” u göreceksiniz .

Luzern Rathausturm

 

Burada kıyıdan biraz içeride kalan sokakta (Grendel Strasse 6 – Lucerne, CH-6004) ” Casagrande ” (web ) hediyelikler mağazasını bulacaksınız ..

casagarndeluzern

İçeri bir girin derim.. Fiatlar Zürih’e göre daha uygun..

 

Yine ayni gezi alanında Kappelbrücke ahşap köprüsünün kapı girişine yakın yerde, St. Peterskapelle (St. Peter’s Chapel) kilisesini (1178) bulursunuz.

St.Peterskapelle

 Buradan Schwanen platz ( ki burası tren garının karşısında yer alan Seebrücke köprüsünün karşı ayağına tekabül eder ) meydanına çıkıp, yönümüzü kuzey doğuya çevirelim. Sankt-Leodegar-Strasse (sokak) üzerinde yer alan Luzern’in en önemli “Hofkirche St. Leodegar ” kilisesine ulaşırız.

Hofkirche St. Leodegar

 

  Kilise göl kenarına ve yat limanına yakındır. Kısa mesafede sahile inin.

Hofkirche St. Leodegar2

 

Göl içinde yüzen ördek ve kuğular yanınıza gelip , elinizden yiyecek alacaklardır.

Bu alanda isterseniz WC ihtiyacınızı görün.. banklarda oturup manzaraya bakıp dinlenin .. Yada sahili gezin..Ya sonra ;

Yönümüz bıraktığımız Hofkirche St. Leodegar kilisesinden tam kuzeye doğru olaacak .. Denkmalstrasse 4, 6006 – Luzern adresinde park alanında bir anıt heykele varacağız..

 

LÖWENDENKMAL (ASLAN ANITI) :

Doğal taşın işlenmesiyle yapılan Anıt : 1792 tarihinde, Fransız devrimi sırasında, kral ve ailesini korurken hayatını kaybeden 760 İsviçreli askerin anısına adanmıştır. Taşa oyulan, ölümcül bir mızrak yarası almış aslan figürü ; 1821 yılında, Danimarkalı heykeltıraş “Bertel Thorvaldsen” tarafından yapılmıştır. Anıt: 20 metre yüksekliğindedir (museum platz & löwen Platz).

löwendenkmal

 

** Luzern Şehir – Turist haritası

Luzernmaps

Luzern Toplu Taşıma (harita)

luzernpublictrans

 
➼   Luzern resmi web sitesi bilgi hattı  ➼ buradan bakın
 
Ek not ; Luzern’ de bir otelde konakladığınızda (belli bir süre!) otel tarafından size bir adet “Lucerne Visitor Card” verilir.. Ulaşım dahil bir kaç aktivite kartıdır (ücretsiz)-Buradan bilgi alın.
 

Luzern gezimiz bitmiştir.. Siz isterseniz Zürih’ten ; Bern , Lozan , Lugano vs.. gezilerini organize edebilirsiniz.. Luzern’e gelmişken tırmanılacak iki dağımız olacaktır..

 

Luzern’ den Rigi ve Pilatus dağına , zirvelere çıkmak , tüm manzarayı Alp dağlarından, 2000 m. ye varan yükseklikten izlemek (bulutlar üstünden) mümkündür.

 

Pilatus dağı

pilatusmountain

Pilatus için ; 2130 m yükseklikteki zirve ortamına ; 2 telefirik hattı, 2 otel ve 7 adet restoran hizmet vermektedir..Hotel Pilatus-Kulm bunlardan birisidir ( web ) ( hotel broşür – pdf / 2023-24 )

➼ Pilatus dağı = Dragon / Ejder dağı olarak da anılır..

Gitmiş olduğum mevsimde hava muhalefeti nedeni buralara ben gidemedim.

Öğrendiğim bilgileri şimdilik sizlerle paylaşayım..En uygun ziyaretin ( manzara ) buralar için yaz ayı olduğu söylenmekte.. Pilatus dağına tırmanışta ; Dünyanın en dik açılı % 48 – çekme treni ile (Cogweel ) yolculuk olacağını biliniz..Luzern’den ulaşacağınız iki hareket noktası vardır. İlki ; ” Alpnachstad ” ta yer alan cogweel tren istasyonudur.

Alpnachstad

Diğeride Kriens merkezli yapılan yolculuktur.Burası Luzern’in batısında yer alan bir banliyö yerleşimidir.Pilatus dağı ulaşımı için haritaya bakın;

Map Gonden Roundtrip

* * *

pilatus-hiking-map-lucerne-switzerland

 

Kriens üzerinden ulaşım (Kriens – Fräkmüntegg -Pilatus rotası) : Luzern’den , otobüs / bus no. 1 ( Kriens )( belediye – troleybüstür ) ile 15 dk.sürecek yolculukla ‘ Linde Pilatus ‘ durağına varınız.. Ardından 5 dk. lık yürüme ile Pilatus’a tırmanış için Kriens kalkış terminaline ulaşırsınız..Buraya araçla yada küçük tekne ile de ulaşım mümkün.. Kriens – Fräkmüntegg -Pilatus ulaşım hattı yıl boyu mümkün..ancak kış’ a giriş aylarında bakım amaçlı kısa kapanmalar olmakta imiş.. Bu ulaşımda zirveye taşımada kullanılanaraçlar telefiriktir..

Alpnachstad üzerinden ulaşım : Luzern’den Alpnachstad’a ulaşımda 2 seçenek vardır. Birisi Luzern ana tren istasyonundan kalkan tren ile , diğeride ayni bölgeden hareketli bot/tekne ile ( bu ulaşım 1.5 saat dolayında ) ..Bu seçenek daha çok yaz aylarında alternatif olmakta ..

Zirveye çıkış sonrası iniş güzergahını mevsime ve yol durumuna göre sizde belirleyebilirsiniz..telefirikle çık , çekici tren ile in.. yada telefirik ile in ..

” Golden Round Trip ” gezi güzergahı : mayıs – ekim ayları arasında , Luzern’den üstte anlatılan ulaşımla Kriens’e ..Oradan telefirikle Pilatus zirvesine (2130 m.) ..İniş te ise ; cogwheel railway – çekici ve dik eğimli (% 48 ) tren ile Alpnachstad’a .. oradan da 1.5 saat sürecek bot / tekne ile Luzern’ e..Not : Bu güzergah ve ulaşım mevsimsel özellik gösterir.Özellikle kış ayları sistem ve rota değişmekte , bot ulaşımı ve bazende cogwheel devre dışı kalabilmekte !.. Cogweel çekicili tren ; saat 08 -17 arası zirveye çalışır.. AlpnachstadMount Pilatus için gidiş dönüş : 35 CHF ??

** 6 saat süreli tur gezi ücreti 120 CHF ( tam – 2018 ) ..Bilgi : Tourist Information in Train Station of Lucerne, Zentralstrasse 5 ….

* Bu bölge için bir kaç fotoğraf….

➼ Bölge için çekilmiş video örneği / video

 

Pilatus dağı ziyareti için – Önemli linkler :

➼ Ulaşım aracı, Transport & Ücretler / railway-cableways – Cogwheel ( tıklayın )

➼ Ulaşım & haritalar ( tıklayın )

 

Luzern’den ulaşımla çıkılacak 2. dağımız Rigi dağıdır.. Bu dağın ziyaret bilgileri için ➼ kaynak linkten  detay alabilirsiniz..

Rigi mountain

 

Rigi guide (2024) (pdf)

 

☻ ☻ ☻

 
 

** Zürih kent gezi rehberimiz burada sonlanmıştır ..

 
 
 
 

Önceki Sayfa ↔ Sonraki Sayfa

– Zürih ; Ana Klasöre dön –

 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir