Berlin, Yakın Bölgeler
YAKIN BERLİN ÇEVRESİ ve KISACA BERLİN AKTİVİTELERİ
Kısaca Berlinde görülebilecek “Diğer alanlar” hakkında bilgi paylaşımı yapalım..
* Kreuzberg:
Kreuzberg Berlin’in küçük İstanbul ’u olarak bilinir. Kreuzberg Merkezi’ ndeki Zentrum Kreuzberg tabelasının Türkçe olarak “Kreuzberg Merkezi” yazılması ve bölgedeki Türk esnaftan anlaşılacağı gibi Berlin için “Klein Istanbul” (Küçük İstanbul) dur..
Genellikle Türk’ lerin yaşadığı bu bölgede kendinizi yabancı hissetmezsiniz. Checkpoint Charlie’ nin hemen güneyinde yer alan bu bölgeye Ulaşım : U1-6 ( Hallesches Tor ) ..
Merkez Ötesi Alanlar ;
* Schloss Charlottenburg ;
Kentte Prusya dönemine ait Hohenzollern hanedanlığının, barok ve rokoko tarzda mimariye sahip ikamet alanlarındandır. II.dünya savaşında oldukça hasara uğrayan yapı revüze edilerek günümüze kadar iyileştirmelere sahne olmuştur. Buraya biraz zaman ayırarak en iyi müzelere ev sahipliği yapan gezi alanı hakkında az bilgi verelim. Spree nehri yakınında, Tiergarten’ in batısı ve şehir dışında kalan arazide kurulu bu yapı kraliçe Sophie Charlotte’ nin yazlık evi idi.
Saray bahçesinde 1697 Schlüter tasarımlı atlı heykeli yer alır. Savaşta hasar görmemesi için tarihte Tegel gölüne gömülmüş ve 1949 da çıkarılmıştır. Tarihi eserlerin yer aldığı yapıda ;
Gobelinzimmer , Audienzimmer , Schlafzimmer odaları görülmesi gereken alanlardır. Ayrıca Knobelsdorff’ un en önemli eseri olan “Goldene Galerie” balo salonu unutulmamalıdır.
Sarayın karşı tarafında Stüler binaları olarak bilinen iki yapı bulunur. Batı taraftaki : seçkin kolleksiyonlara ev sahipliği yapan Museum Berggruen’ dir. Doğu yakasındaki ise Sürrealist sanata adanmış yeni bir müzeye ev sahipliği yapar. Ayrıca burada bröhan museum’ da görülebilir.
Adres: Spandauer Damm 20-24, 14059 Berlin, web , salı/pazar saat 10-18 arası, Ek bilgi ..
* Olimpiyat stadyumu ;
Sarayın daha batısında yer alır. 1936 da olimpiyatlar için inşa edilen Hitler’ in Olympiastadion’ u tarihte İngiliz ordu karagahı olarak kullanılmıştı. Bu şekilde bombardımandan korunmuştu. 76 bin seyirci kapasiteli stadyum müsabaka günleri dışında ; yazları saat 10-19, kışında saat 10 – 16 arası halka açıktır. 2006 da Dünya kupasına ev sahipliği yapan stad modernize dilmiştir. Oimpiyat bölgesini görmek için Glockenturm ‘a (çan kulesi) çıkabilirsiniz. Bu alanda Waldbühne isimli açık hava amfi tiyatro alanı mevcuttur.. Konser ve film gösterilerine ev sahipliği yapar.. Stadyumun güney doğusunda ICC (Uluslar Arası Kongre Merkezi) yer almaktadır. Dünyada en büyük olan kongre merkezlerindendir. Yanıbaşında Messe und Ausstellungsgelande (ticari fuar ve sergi alanı) ve Funkturm (radyo kulesi) yer alır. Kule küçük olup, 50 m tepeden manzara sunumu yapar.
Adres : Olympischer Platz 3, 14053 Berlin , web
Ulaşım : S bahn 5 & U bahn 2 ( Olympiastadion )
POTSDAM ;
Almanya’ nın kuzeydoğusunda Brandenburg eyaletinin başkentidir. Berlin’ in güney batısında, Havel nehri üzerinde kuruludur (Bilgi için).
Boş vakit bulunursa barok kentin ziyareti önerilmektedir. Berlin’ den daha eski olan bu kent yaklaşık 30 km kadar güney batı istikametinde kalır. Buraya ulaşım en kolay, Bahnhof Zoo’ dan kalkan ve Potsdam Hauptbahnhof’ a varan Regional exprestir.
Kentin güzelliği Sanssouci‘ deki 18 ve 19. yy saray ve bahçeleridir. Park alanında ; saraylar , köşkler , çeşme ve tapınaklar vardır. Schloss Sanssouci için rezervasyon önerilmekte.. Salı – pazar saat 09 – 17 arası Sanssouci , Maulbeerallee – 14469 Potsdam , web1 , web2
* Sanssouci Park & Sarayı → Historic Mill of Sanssouci, Adres: Maulbeerallee, 14469 Potsdam. Tarihte hukuk’ a konu olmuş gerçek öykü.. Yaşlı adam ve Prusya Kralı II. Frederick arasında konuşmalar.. Kral, Potsdam ormanlarında gezinirken güzel ve yüksek bir tepeye rastlar. Bu tepeye görkemli bir saray yaptırmaya karar verir. Fakat tepede eski bir değirmen de bulunmaktadır. Satın almak ister. Değirmenci Sans-Souci, “Hayır, değirmenim satılık değil, bu benim tek geçim kaynağım” der. “Burası bana büyük babamdan ve babamdan miras kaldı”. “Ben de bu değirmeni oğluma, ve torunlarıma bırakacağım” der. Öykü böyle devam eder.. Kral’ da ; “sen benim kim olduğumu bilmektemisin” der ve kral olduğunu söyler..“Sen kralsın ama Berlin’ de de hakimler var” der yaşlı değirmenci.
Sonuç ; yaşlı malını krala vermez (hakkını adalette arar)..Kral’ da çaresiz sarayı değirmenin yanı başına yapar..
Değirmen günümüzde saray komşusu olarak ziyarete açıktır.. Detay için bakınız (müze).
Sarayın, duvar ve tavanı yaldızlı telkariyle işlenmiş olan “Konzerthal” – Konser salonunu görmeyi unutmayın.. sarayın orta alanında kubbe altındaki Marmorsaal – Mermer salonu da görülmeye değerdir.
Sarayın güney batısındaki Chinesisches Teehaus – Çin çay evi, orman içindeki soluklanma ve dinlenme alanıdır. Alan heykellerle süslüdür. Burada Çin porselenleri de sergilenir.
Yine kent merkezinde görülmesi gerekli alanlar ; Nikolaikirche, Hollandische (Hollanda mahallesi), Einsteinturm (gözlem evi), Babelsberg (Potsdam’ ın doğusunda yer alan bu banliyö merkezi) Hollywood ’a rakip Alman film endüstrisi merkezidir. İçinde Filmpark olarak eğlence parkı yer almaktadır.
BERLİNDE YAPILACAK AKTİVİTELER
* Eğlece : Berlinde konser ve tiyatro etkinlikler arasında ön sırada gelir. Bu aktiviteler için rezervasyon yapılması önerilmektedir. Bu konuda Berlin Turizm Örgütü baş vurulacak merkezdir. Ayrıca ayda 2 kez yayınlanan Tip ve Zitty dergilerinden de yararlanabilirsiniz. Yine 3 aylık dönemlerle Almanca ve İngilizce yayınlanan, Berlin- Das Magazin de bu konuda size yardımcı olabilir..
Berlinde senfonik müzik denince akla dünyanın en büyük orkestralarından birisi olan Berliner Philharmoniker gelir (web). Adres: Herbert-von-Karajan-Straße 1, 10785 Berlin.. NOT : 2007 sonrası “Eylül ve Haziran ayları arasında her Çarşamba saat 13:00′ te öğlen yemek molasında halka ücretsiz 1 saat konser vermektedir. Kuyruk beklemeyi göze alırsanız bu ünlü orkestrayı dinleyin (bilgi)(Kulturforum-Berlin).
Gendermenmarkt’ taki Schinkel tasarımlı, Schauspielhaus (Konzerthaus) ta klasik müzik dinlemek için önemli bir mekandır. Kammermusiksaal ve Hardenbergstrasse no.33 teki Universitat der Künste’de oda müziğini bulabilirsiniz.. Berlinde operalar, rock konserleri (genelde Velodrom’da olimpiyat stadında) ve caz müziği (Quasimodo – Kantstrasse no.12 – ve A trane Jazzclub – bleibtreustrasse no.1) alternatifi de vardır.
Berlin tiyatrosunun en ilgi gören sahnesi ; Revü tiyatrosu olan Friedichstadt Plast’ tır ( web ).. adres : Friedrichstr. 107 , 10117 Berlin-Mitte
Şubat ayları ünlü Berlin Film festivaline sahne olur..
** Tarihi ile müzeler’i gezin (İkinci dünya savaşı müzeleri)
Berlin ve çevresindek nehir ve göller çeşitli su sporlarına imkan tanır. Kano, su kayağı, kürek, rüzgar sörfü bunlardan bir kaçıdır.. Çoğu kumlu plaj imkanlarında yüzmek mümkündür.
Golf , tenis, paten ve bisiklet diğer spor alanlarıdır.
Ayrıca, değişiklik arayanlara..
- Berliner Untewelt adlı bir kuruluşun ilgilendiği yeraltı şehri, mimarisi, mezarlıkları, müzesi, sığınakları, tünelleri ile ziyaretçilerin pek bilmedikleri olağanüstü yerlerden bir tanesidir. Yeraltı şehrine düzenlenen özel rehberli turlara katılmak gerçekten ilginç olabilir.
- Teufelsberg, 115 metre yüksekliğiyle Berlin’ in en yüksek tepesi. ‘’Şeytan Dağı’’ ismiyle anılan bu tepenin ilginç özelliği ise ikinci dünya savaşından kalma molozlarla yükseltilmiş olması. Soğuk savaş yıllarında askeri bir üs olarak kullanılan bu tepenin üzerine sonraki yıllarda bir kule inşa edilmiştir. Altında savaş yıllarının Berlin’ inin yattığı bu tepe bugün çeşitli spor aktivitelerinin ve etkinliklerin düzenlendiği bir yer haline dönüşmüş durumda.
* Alışveriş :
Berlin, sunduğu alışveriş imkanları bakımından da oldukça zengin bir şehirdir. Doğu Berlin’ de gelişmekte olmakla beraber, batı alışverişin merkezidir.Bu şehirde lüks mağazalardan tutun, semt pazarlarına ve hatta şehrin belirli bölgelerinde yaygın olarak kurulan meşhur bit pazarlarına kadar her türlü imkanlı pazara sahip.
Berlin’in ünlü alışveriş bölgeleri ; Kurfürstendamm (ku’damm), Tauentzienstrasse, Potsdamerplatz, Friedrichstrasse,Alexanderplatz şeklinde sıralanır.
Özellikle Kurfürstendamm ve çevresi alışverişin merkezidir. Moda mağazaları , butikler ve Wertheim gibi büyük mağazalar caddede sıralanmıştır. Ku’damm’da özellikle ; Bleibtreustrasse ve Oliver Platz arasında lüks dükkanlar vardır.
Tauentzien Caddesi : Bu cadde üzerinde Berlin’in gurme yiyeceklerine ve özel üretim markalarına ev sahipliği yapan Wittenbergplatz’ daki alışveriş merkezi (Kaufhausdes Westens) yani ‘batının mağazası’ anlamına gelenen Ka-de-we bulunmaktadır. İlk dört katı yoğun olarak ünlü giyim tasarım markalarına ayrılmış olan Kadewenin 5. Katı oyuncak, kitap ve elektronik. 6. ve 7. Katlarında da çikolata, dünya mutfağı ürünleri ve Wintergarden denilen geniş, açık büfe yiyecek kısmı bulunmaktadır.
Çok katlı AVM – Europa Center, cam gökdelan Kranzler Eck rahatlıkla ulaşılabilen yerlerdir.
Potsdamerplatz : Potsdamer Platz Berlin’ in ünlü meydanlarından biridir. Özellikle bir çok alışveriş merkezi bu meydan çevresine toplanmıştır. Önde gelenleri arasında Mall of Berlin ve Arkaden sayılabilirr.
Kastanielle, Oderberger ve Sredzkistrabe civarları, alışveriş yapmak ve özellikle moda meraklıları için idealdir.
Friedrichsrasse (Passagen) : Ünlü Checkpoint Charlie kontrol noktasının çok az ilerisinde bulunan uzun alışveriş caddesi Friedrich de tıpkı Ku’damm Caddesi gibi lüks tüketim mağazalarından, uygun fiyatlı mağazalara kadar bir çok seçeneği bir arada bulabilirsiniz. Buradaki Galeries Lafayette bir Fransız markası olarak hizmettedir.
** Antika eşya : Ku’damm yakınlarında, özellikle Fasanenstrasse de..
** Kitap : Friedrichstrasse 83 deki ve Tauentzienstrasse 13 teki ” Hugendubel ” ; Friedrichstrasse 90 daki ” Dussmann “kitap evler geniş stok ürünlerini içerirler..Savignyplatz etrafındaki kitapevleride sanat – mimari – moda – sinema üzerine kitaplara ev sahipliği yapar. Schlüterstrasse ve Knesebeckstrasse antika kitap ve sahaflar için özel eserleri barındırır.
** Bit pazarı : En iyisi Friedrichstrasse S- bahn köprüsü altındadır (Berliner Antik und Floh markt).. Charlottenburd’ taki Strasse des 17. Juni de hafta sonu kurulan bit pazarında ; ikinci el albümler, sanat objeleri , kıyafetler bulunur.. Museumsinsel’ in karşısında yer alan Kupfergraben’ de kurulan hafta sonu pazarıda ünlüdür. Kreuzberg’ te Landwehrkanal’ ın Maybachufer kıyı şeridinde kurulan Türk Pazarında ülkemize özgü yiyecek, baharat ve eşyalar bulunur (Türkischer wochenmarkt – salı ve cuma öğleden sonra)
Mauerpark‘ ta kurulan bir pazarınıda unutmayın..
** Porselen : Königliche Porzellan Manufaktur (KPM) ziyaret edilmesi gerekli olan alandır. Wegely Strasse de yer alan fabrika – KPM dükkanında ikinci kalite hesaplı ürünler vardır..Yine Ku’damm 26 ve 35 benzer dükkanlardır.
** Federbett : Ördek ve kaz tüyü yorgandır. Almanya’ nın yatak ve masa örtüleri en bilinen konfeksiyon ürünleridir.
NE YENİR ?
Berlin mutfağı, ziyaretçilere birçok alternatif lezzet sunmaktadır. Bunlardan bazıları şehrin kendine has tatları iken bazıları da dünya mutfağından seçeneklerdir. Şehirde onlarca çeşit patates ve et yemeği hazırlanırken, bir o kadar da bira üretilmektedir. Ayrıca şehir birbirinden lezzetli ekmekleriyle de ünlüdür. Bunların yanına Türk, Yunan, Tay, Hint, İtalyan, Avusturya, Çin ve Fransız mutfaklarından farklı seçenekler de eklenince Berlin’ de her damağa hitap eden tatlar bulmak oldukça kolaylaşmıştır.
Et yemekleri:
Berlinliler dünyada kişi başına düşen yıllık et tüketimi sıralamasının üst basamaklarında kendilerine yer bulurlar. Neredeyse her yemeklerinde ete yer verirler. Domuz, dana, tavuk gibi etlerden yapılan sosislere bayılırlar. Bunun sonucu olarak Alman mutfağında sosisle hazırlanan birçok yemek ortaya çıkmıştır. Öyle ki Almanya’da 1500’ den fazla sosis çeşidi vardır.
Sosis yemeklerinin en popüleri currywurst’ tur. Currywurst, sıcak sosisin küçük parçalara kesilerek üzerine köri ve ketçap karışımı bir sosun eklenmesiyle yapılır. Şehirde restoranlarda, büfelerde, hazır yiyecek otomatlarında ; kısacası hemen her yerde currywurst bulmanız mümkündür. Berlinliler için bu yemek o kadar önemlidir ki Schützenstraße’ de bir currywurst müzesi bulunmaktadır.
Berlin’ de sosislerin yanı sıra birçok lezzetli et yemeği yapılır. Gebratene Leber, ateşte kahverengileştirilen soğan halkalarının ve elma dilimlerinin sote edilmiş ciğerle sunulduğu enfes bir yemektir. Eisbein mit Sauerkraut und Erbsenpüree, bezelye ezmesi ve lahana turşusu ile servis edilen domuz paçasıdır. Ayrıca tütsülenmiş domuz pirzolası KasselerRippen de şehre özel orijinal tatlardandır.
Sığır ve bazen de sığır / domuz eti karışımı ile soğan, yumurta, ançuez ve undan yapılan köftelerin et suyu ile pişirilmesinin ardından limon ve kapari ile yapılan kremalı sosla süslenip yanında patates püresiyle servis edildiği Königsberger Klopse yerel yemektir.
Bizde pilav nasıl bir işlev görüyorsa Berlin mutfağında da Spatzle‘ ın benzer bir işlevi vardır.
Sebze ve meyveler:
Almanya taze meyve ve sebze üretimi açısından oldukça zengindir. Bu yüzden Alman yemeklerinde; elma, erik, çilek ve kiraz gibi meyvelerle, soğan, sarımsak, patates, havuç, bezelye, ıspanak, lahana ve brokoli gibi sebzeler bolca kullanılır. Bunların arasında yüzlerce çeşidiyle patates en çok tüketilen sebzedir.
Kartoffelpuffer, yumurta, soğan ve patatesle hazırlanan ve elma sosuyla servis edilen patates köftesidir. Kartoffelsalat ise küp küp doğranmış et, patates, yeşil soğan ve frenk soğanının sirke, sıvı yağ, tuz, karabiber ve maydanoz ile çeşnilendirilmesiyle yapılan hafif bir salatadır.
Rendelenmiş patates, un, yumurta ve soğanla yapılan bir pankek olan Kartoffelpuffer aslında hem restoranlarda ana yemek yanında bir yan yemek, hem de sokaktaki yiyecek standları ve fast food cafelerinde atıştırmalık olarak satılıyor.
Ekmekler-Unlu Gıdalar :
Ekmekler ve unlu mamullerden bahsetmemek olmaz. Alman mutfağı, 600’ ün üzerinde farklı ekmeği ve 1200 kadar hamur işi yiyeceğiyle bu alandaki iddiasını ortaya koymaktadır. Etrafa enfes kokular saçan fırınlarda pişirilen ekmekler, Berlinlilerin kahvaltı öğünlerinin vazgeçilmezidir. Buğday, çavdar, arpa, yulaf, darı, mısır ve pirinç ; ekmek yapımında kullanılan ana tahıllardır. Ekmek üstlerine ise keten tohumu, çekirdek ve kabak çekirdekleri serpiştirilir. Berlin’ e kadar gitmişken şu ekmeklerin tadına bakabilirsiniz: Roggenmischbrot, Toastbrot, Vollkornbrot, Weizenmischbrot, Weißbrot, Mehrkornbrot, Roggenbrot, Sonnenblumenkernbrot, Kürbiskernbrot, Zwiebelbrot.
Almanya’ da “breze” ya da “brezel” olarak bilinen Pretzel’in ilk defa 7. yy ’da yapıldığı düşünülüyor ve bu da kendisine “dünyanın en eski atıştırmalık yiyeceği”.
İtalyanlar’ ın raviolisi veya bizim mantımızın Alman uyarlaması diyebilirim Maulaschen için. Hamurun içi kıyma, ıspanak, peynir veya çeşitli bitki ve baharatlarla doldurulabiliyor.
Hamur işlerinden bahsetmişken Amerikan donutlarının Alman versiyonu olan Pfannkucheni es geçmek olmaz (bizim krep tarzı). Kafanız karışmasın; Almanya’nın diğer şehirlerinde Berliner olarak adlandırılan bu tatlı, Berlin’de Pfannkuchen olarak bilinir. Tatlı mayalı hamur kızartılır, üzeri reçel, marmelat ve pudra şekeriyle kaplanarak şehrin en popüler atıştırmalıklarından biri hazırlanmış olur.
İçecekler:
Almanya ile özdeşleşen içeceklerin başında bira gelir. Bu yüzden Berlin’ de yapılabilecek en güzel lezzet aktivitelerinden birisi farklı biralar denemektir.
Berliner Weiße, şehre has bir bira çeşididir. Kaba benzeyen geniş bardaklarda içilen bu bol köpüklü bira; yeşil, kırmızı, turuncu, kahverengi gibi renkleriyle bu kültüre yabancı kişilerin dikkatini çekmektedir. Bunun sebebi ise; içeceğe katılan çeşitli meyve likörleri ve şuruplarıdır.
Alkolsüz içecek tüketmek istiyorsanız elma suyu ve soda karışımı olan Apfelschorleyi ya da bir nevi kola fanta karışımı olan Speziyi tercih edebilirsiniz.
Bir not: Berlin’ de büfelerden su almak istediğinizde, aksini söylemedikçe, çoğu satıcı size mineralli suyu verecektir.
Ayrıca…
Kiraz, ahududu ve üzümle yapılan bir çeşit komposto Rote Grützeyi denemeden,
Ünü Almanya sınırları dışına taşan, kara orman pastası olarak bildiğimiz kirazlı, kremalı pasta Schwarzwälder Kirschtorteden bir dilim yemeden Berlin’ den dönmeyin.
Şehir, günün her saati açlığınızı giderebileceğiniz birçok büfe ve restoranla donanmış durumdadır. Sabah kahvaltıları için Frühstücksbuffet’ ler, gün boyu atıştırmalıklar bulabileceğiniz Imbiss isimli büfeler, makul fiyatlı restoranlar olan Gaststätte’ ler, samimi bir ortamda içeceklerinizi yudumlayabileceğiniz Kneipe’ ler, tatlı ile kahve keyfine varabileceğiniz Konditorei’ ler ve bira ile birlikte çeşitli yemeklerin servis edildiği Biergarten’ ler ziyaretçilere oldukça çeşitli tatlar sunmaktadırlar.
Yemek mekanlarının yoğunlaştığı yerler ise Tauentzienstraße’ de büyük bir alışveriş merkezi olan KaDeWe (Tauentzienstraße 21-24, 10789), Unter den Linden Caddesi, Ku’damm, Savignyplatz, Europa-Center, Hackescher Markt ve Kastanienallee’dir. Kreuzberg ve Neukölln’de ise ağırlıklı olarak Türk ve Orta Doğu mutfaklarından restoranlar bulunur.
KENTİN ÖNEMLİ LEZZET DURAKLARI / Bu bölüm internet alıntısıdır !
KaDeWe : Burası kelimenin tam anlamıyla bir lezzet tapınağı. Wittenbergplatz’ ın sonundaki alışveriş merkezinin altıncı katı yemek severlerin girip de çıkamayacakları bir mekan. Burada satılan her şey yemekle ilgili. Mutfak eşyaları, el yapımı çikolatalar, pastalar, dünyanın dört bir yanından gelen çaylar ve kahveler, yüzlerce çeşit şarküteri, 500 çeşit ekmek, 1500 çeşit peynir, soslar, baharatlar, tezgahları ağız sulandıran kasaplar, dünyanın tüm denizlerinden gelen balıklar ve aklınıza gelen tüm gıda maddeleri. Tüm bu yiyeceklerin arasında yer alan küçük lokantalarda çok lezzetli yemekleri yemek mümkün (web).
Luther and Wegner : 1811’ de kurulan bu restoran Berlin’in en önemli lezzet duraklarından biri. Restoranın en önemli yemeklerinden biri, Viyana usulü şinitzel. Bu lezzetli et yanında sıcak patates salatası ile servis ediliyor. (Adres: Charlotten Str. 56)
Aigner : Kolalı beyaz keten örtüleri, tonet iskemleleri, duvarları kaplayan raflardaki kıymetli şaraplarla üst düzey bir restoran. Restoranın sahibi olan Herbert Beltle, ödüllü aşçı. Mönü Avusturya ve Güney Almanya ağırlıklı. En önemli yemeği Tafelspitz. Apple Strudel tatlısı mutlaka yenmeli. Başlangıç olarak size balkabağı, zencefil ve portakal suyuyla yapılan çorbayı önermekteler. (Adres: Französishe Str. 25)
Newton : Berlin’ in en gözde barlarından. İsim babası ünlü çıplak kadın fotoğrafçısı Helmut Newton. Barın bütün duvarları onun fotoğraflarıyla kaplı. Fotoğraflardaki kadınların üstünde yüksek topuklu ayakkabıdan başka bir şey yok. Zengin bir kokteyl listesi ile malt viski mönüsü varmış. Özellikle hafta sonlarında tıklım tıklım oluyormuş. (Adres: Charlotten Str. 57).
Theodor Tucher : Brandenburg Kapısı’ nın hemen yanı başındaki restoranın entelektüel bir havası var. Asma kat bir kütüphaneye dönüştürülmüş. Rahat koltuklarda oturup kahvenizi yudumlarken kitap veya gazete okuyabilirsiniz. Mönüde modern Alman mutfağından ilginç örnekler yer alıyor. En önemli yemeği körili sosis. 300 çeşitten oluşan zengin bir şarap mönüsü var. (Adres: Pariser Platz 6a)
Augustiner : 1328’ de Münih’ te kurulan Almanya’nın en eski birahanesinin şubesi. Özel birasıyla ünlü. Biranın yanında sosis ve sıcak beyaz lahana salatası önerilmekte. (Adres: Charlotten Str. 33)
Fassbender And Rausch : 1863 yılında kurulan bu mekan için çikolata sevenlerin tapınağı demek yanlış olmaz. Alt kattaki mağazada kakao ile yapılan her şeyi bulabilirsiniz. Çikolatalar dünyanın en uzak köşelerinde üretilen kakaodan yapılıyor. Üst kattaki pastanede sıcak çikolata içmeniz önerilmekte… (Adres: Charlotten Str. 60)
** Berlin Gezimiz Burada sonlanmıştır.
Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa