Berlin Gezi Notları. 1

 
 

BERLİN GEZİSİ – 1

(Bilgiler 2024 yılına günceldir)
 

 
 

welcom_berlin

 
 

BERLİN :

Doğudan batıya akan Spree Nehri ile kuzeye doğru akan Havel Nehri’ nin birleşmesi sonucu Berlin çok sayıda su kanallarına, dolayısı ile pek çok köprüye ev sahipliği yapan kent görünümündedir. Alman Federal Cumhuriyetinin 16 eyaletinden birisi olup, kendisi idari açıdan 12 ilçeye ayrılır. Büyük alanlı park ve bahçeler ve göletler bu görünüme ayrı bir renk katar.. Şehirde, Spree Nehri üzerinde yapılan tekne gezi alternatiflerini de unutmayalım. İşte bu coğrafyada Berlin ; tarihi, kültürü, doğası ve 1990 sonrası birleşen doğu ve batı’ nın tamamladığı ilgi çeken turistik bir şehir olmuştur. Mevsim olarak ilk bahar ve yaz tercih edilmekle beraber, Berlin her mevsim görülebilecek bir alandır.

Dünyada nüfusa göre sanatçı oranın en yüksek olduğu şehirler içinde ilk 5’ te yer alır.

170 den fazla müzeye ev sahipliği yapması yanısıra, Avrupa’ nın en eski 2. hayvanat bahçesi ve Almanya’ nın en büyük öğrenci kenti özelliği ile de, ülkenin yeşil ve doğal başkentidir.

Ülkemizden gerek milli, gerek özel havayolları ve gerekse diğer ülke havayolları ile; direkt yada bağlantılı seferlerle hergün uçak bulunur. İstanbul’ dan uçuş süresi yaklaşık 3 saattir.

 

Berlin’ in bilinmeyenleri (alıntı → bizevdeyokuz.com..)

  • Günümüzün yeni nesil müzeleri sokaklar. Tabi sokak sanatı ve graffiti (Duvar yazıları) denilince akla ilk gelen şehir hiç şüphesiz ki Berlin. Berlin’ de graffiti turu ve workshopları var. Graffitilerin en yoğun olduğu mahalle olan Kreuzberg, kendisi de bu camianın içinden olan rehber eşiliğinde karış karış geziliyor, ardından gün graffiti workshopu ile sonlanıyor. Turlar genelde haftanın 3-4 günü sıklıkla öğlen saatlerinde başlar ve  2-3 saat süreli olur.  Buluşma noktası sıklıkla Alexanderplatz’ daki Televizyon Kulesi önü yada yakın alanlarıdır. Ücret ortalamada  22-25 €.  Workshop’ a katılımın az bir ekstra ücreti var. Ayrıca yine Alternative Berlin’nin her gün 3 kez yine Televizyon Kulesi önünden başlayan ücretsiz yürüyüş turları da var.
  • Bir başka ücretsiz gezi → her gün Brandenburg Kapısı çıkışlı olarak günlük 3 yada 4 kez  Sandemans‘ ın ücretsiz şehir turu var. Gittiğiniz gün şehri gezmeye bu turla başlamak bizce çok iyi bir alternatif olacaktır. Tur yaklaşık 2.5-3 saat sürüyor, göreceğiniz yerlerin arasında Brandenburg Kapısı, Checkpoint Charlie, Berlin Duvarı, Yahudi Anıtı, TV Kulesi ve daha birçok yer var.
  • Berlin’ deki Mauerpark bit pazarı Avrupa’daki bit pazarlarının iddalılarından. Burası her hafta sonu (pazar- saat 09/17-18) binlerce turistin akınına uğrayan merkez olmuş. Hem orijinal hem uygun fiyata parçalar bulma imkanı (Bernauer Strasse 63-6410435  Berlin). RAW Bit Pazarı da özgün ve ilginç ürünler bulabileceğiniz alternatif bir adres / Revaler Straße 99, 10245 Berlin. Ulaşım ;  (S3-S5-S7-S75 / U1 – U3 /Bus 300-347 – N1 / Tram M10-M13 → S+U Warschauer Str. durağı)(her pazar saat 09-17, kış harıç!).Giyim, çanta ve takı, ev eşyaları, lambalar ve süslemeler, antikalar, el sanatları ve tasarım ürünleri pazarı..
  • Weinerei’ de bir yudum şarap.. Alışılmışın dışında bir şarap barı. Menü yok, belirlenmiş bir fiyat listesi yok, garson yok!  Adres: Veteranenstr. 17, 10119, Berlin.UBahn Rosenthaler Platz durağında inip yürüyebilirsiniz. Hafta içi saat : 13-20 / Cumartesi : 11-20..
  • Context Travel, maksimum 6 kişilik gruplara rehber eşliğinde Doğu ve Batı Berlin mimarisini Soğuk Savaş günlerini hatırlatacak 3 saatlik bir yürüyüş rotası. Tur Moskova etkisindeki Doğu Berlin’den, Frankfurter Tor’dan başlıyor ve Liberalizm etkisindeki Batı Berlin’ nin yüksek apartmanlarıyla ünlü bölgesi Hansaviertel’e doğru devam ediyor (Yüksek ücret talebi var!)..
  • Bonappetour, Berlin’ nin klasik restoranlardan sıkılanlara yeni bir alternatif sunuyor: Bir Berlinlinin evine yemeğe konuk olmak! Hem iyi yemek hem de yeni insanlarla tanışmak için bire bir. Tek yapmanız gereken ağa dahil olup, seçenekler arasından size uygun menüyü veya mutfağı sunan kişiyle irtibata geçmek, karşılıklı bir tarih belirlemek. Kimi ev sahipleri tüm günlerini size ayırıp alışverişten mutfağa tüm süreci sizinle paylaşırken kimileri de sadece sofraya kabul edebiliyor.
  • Bode Müzesi yanındaki Kitap Pazarı da böyle tesadüfen keşfedilecek yerlerden biri. Burası kitap kurtlarının Alman ve Dünya klasiklerini bulabileceği mükemmel bir pazar. Ama bit pazarlarında olduğu gibi bir kitlesi yok. Bebelplatz‘a sadece birkaç dakika uzaklıkta!
  • Neukolln’ deki Landwehrkanal boyunca uzanan bir Türk Pazarı var. Cuma ve Salı günleri 11.00-18.30 arası kurulan pazarda  taze balık, sebze, meyve, organik ürünler, Türkiye’ den ithal tatlılar, peynirler, ikramlıklar, el yapımı hamur işleri ve ekmeklerle doluyor. Maybachufer Caddesi’nde bulunan pazara ulaşmak için 8.hat metrosuna binip Schönleinstraße istasyonunda iniyorsunuz.
  • Berliner Unterwelten Müzesi Berlin’ nin karanlık geçmişine ışık tutan entersan bir yer altı dünyası. Klostrofobisi olanlar dikkat!. Nazi dönemi ve Soğuk Savaş’tan kalma derinliklerine indikçe karanlıklaşan tüneller ve sığınaklar varmış. Kar amacı gütmeyen kuruluş,  Berliner Unterwelten tarafından halka açılan müzede bir hava saldırısı sığınağı, nükleer bomba sığınağı ve uçaksavar kulesi gibi her zaman görme şansı bulamayacaklarınız var. Hergün : saat 10-16, Adres: Berliner Unterwelten e.V., Brunnenstraße 105..Ücret : 12 -18  €.
  • Michelberger Hotel : Friedrichshain’daki bir konsept otel. Her bir odası kendine has döşenmiş, sanatsal dekorasyona sahip. Konser sezonunda O2 World Arena’ya çok yakın konumda.Ücretsiz Wi-Fi ve vejetaryen ve organikçileri sevindirecek çeşitlilikte seçenekleri olan menüsü var. Adres: Warschauer Str. 39-40, Berlin..Ulaşım: S-Bahn Warschauer Straße durağı.
  • Trabantlar : Doğu Almanya yapımı bu nostaljik otomobillerle halk arasındaki ismiyle trabilerle şehirde bir tur atmak bile bizce başlı başına bir deneyim. Almancada “uydu” anlamına geliyor. Trabi-safari‘ nin turlarıyla Doğu Berlin boyunca Karl-Marx-Allee’den East Side Galeri’ye Oberbaumbridge’ den Kreuzberg’e geçiyorsunuz. Tur 1,5 saat sürüyor. 1 kişi / 1 Trabi 59Euro – max.  4 kişi / 1 Trabi olduğunda fiyat kişi başı 39 Euro’ya iniyor. 17 yaşa kadar da ücretsiz. Tur başlangıcı → TrabiWorld, Zimmerstraße 97-100 ; (video).

 

Berlin’i nasıl gezebiliriz ?

800 bin km² lik yüz ölçüme sahip kenti gezebilmek için kenti neredeyse çevreleyen ; yer altı treni – U bahn (metro) ve yer üstü banliyö tren hattı olan S bahn ve otobüs ile tramvaylarla gezmek genelde yeterli olacaktır. (Berlin gezinizde otomobil kullanmak şart değildir.)

Kurfürstendamm’ ın doğusundan kalkan otobüs turları, Landwehrkanal – Spree – Havel nehirlerinden düzenlenen tekne gezileri, doğu ve batı Berlin arasında gezilebilecek pek çok alanlar için size bir fikir verebilir.

Berlin’ i bölgelere ayırarak gezmek mümkündür (Mitte bölgesi, Scheunenviertel Bölgesi, Kreuzberg ” Türk mahallesi ” bölgesi gibi..).

Biz daha çok şehir merkezli geziyeMitte = Orta )  bir göz atalım..

 

 

BERLİN GEZİSİ – ŞEHİR HARİTALARI (Centrum)

Berlin_touristic_guide_maps -centrum (2)

                   ◄ ►  ◄ ►

Berlin_touristic_guide_maps -centrum

                  ◄ ►  ◄ ►

                  ◄ ►  ◄ ►

                 ◄ ►  ◄ ►

                 ◄ ►  ◄ ►

Berlin Street Map

Berlin Yürüme Yol Haritası

Not : Yakarıdaki haritalarda, toplu taşıma için araç hat ve ulaşım güzergahları güncel olmayabilir!..Bunları “Berlin – Ulaşım Haritalarımızdan” teyit edin..

 

Berlin’i gezmeye başlıyoruz…

 

👣  TARİHİ MİTTE TURU (Yürüyerek) ;

Bu turumuz ; Berlin şehir merkezli, ünlü ve önemli olan, turistik alanları içeren bir yol (yürüme) güzergahıdır. Genel olarak, bölgenin batısında yer alan Tiergarten meydanı ile doğuda kalan ve hareketliliğin olduğu kent merkezli Alexanderplatz meydanı arasında kalan gezi bölgesidir.

Batıdan doğuya, Tiergarten ve Alexanderplatz meydanları yanı sıra, bu alanda ; Brandenburg Gate (kapısı), Reichstag (Alman Parlamentosu), Unter den Linden (büyük bulvar), Museum Island (müzeler adası), Red town hall (Belediye Binası) ve TV tower / TV kulesi başlıca görüleceklerdendir..

Biz burada gezi planını kendimiz yapıyoruz (aşağıdaki gezimiz bu haritaya göre olacaktır !)

Gezi yol haritamız.1

Walking Tour of Historic Mitte

                    ◄ ►  ◄ ►

Walking Tour of Historic Mitte 2

 

Geziye başlamadan önce yakın tarihe dönüp Doğu ve Batı Berlin birleşmeden öncesi sınırlar olarak nasıldı bir hatırlayalım..Çünkü gezinin başlangıç alanı tam bu bölgeden olacaktır .

Berlin sınırları :

west&eastBerlinborder

Batı Berlin ilçeleri :

Berlin_West_district_names

Berlin duvarı ve Brandenburg – Eski bir fotoğraf..

Berliner Mauer

 

Gezi yol haritamız.1′ göre gezimiz “Brandenburger Tor station” durağından başlayacaktır (harita güzergahı –  no.1) .

Buraya ; S Bahn ( S1 -2 – 25 -26 ) yada U Bahn ( U 5 ), Bus 100 * – 300 – N5   ile gelebilirsiniz.

U5 metrosu = Merkez İstasyon’ dan Berlin Hönow’ a tren değiştirmeden sadece 40 dakikada seyahat edebileceğiniz bir hattır. Berlin’in tarihi merkezindeki en önemli turistik yerler, Reichstag, Brandenburger Tor ve Alexanderplatz arasında yer alan U5 istasyonlarının hemen yakınında bulunur (Metro güzergahı – bakın)

Merkez tren istasyonuna (Berlin HBF) ise ; S3 – 5 – 7 – 9  / U 5  S&U bahn , M5-8-10 tramvayları, 123- 42-147 / M41-85 otobüsleri gelmektedir.

S ve U Bahn – Brandenburger Tor istasyonu’ nun, “Unter den Linde” çıkış kapısından ayrılarak kentin odak noktalarından biri olan ve adı Prusya kuvvetlerinin 1814’ te Paris’ i işgal etme anısı ile anılan Brandenburg kapısı yanındaki meydana çıkınız (Pariser Platz /meydanı, haritada no.2).

Meydan ; Brandurburger Tor’ un önünde, sol alandaki Fransız Baş Konsolosluğu binası dahil değişik mimari yapıları içeren kaldırım taşı ile döşeli bir alandır.

Bölge haritası için aşağıya bakın ;

berlinsınır

 

Meydanın hemen yanında ünlü Brandenburger Tor (kapısı) bulunur (haritada  no.3).

 

Geçmişten günümüze 

Zamanında askeri törenlere sahne olan bu kemer, günümüzde her iki Berlin için semboldür. 2. Dünya Savaşı’ nı ayakta kalarak atlatmıştır. Üzerindeki ve Doğu Berlin’ e dönük olarak dört atlı savaş arabalı ve kanatlı Zafer heykeli (Quadriga) ile altında Barış korteji rölyefi bulunur. 1793 yılında kapıya yerleştirilen heykel, 1806’ da Napolyon’un ordusunun Berlin’ i ele geçirmesi sonucunda Paris’ e taşınmış. Ancak 1814’ te yeniden geri getirilmiştir.

Brandenburg_gate

Kapının her iki tarafında 6 adetten (2 sıra halinde dizili) 12 kolon mevcuttur. Kapı Avrupa’ nın en ünlü sembollerindendir. Atina’ daki Akropolis’ in ana giriş kapısından esinlenerek mimarın tasarladığı kap ı; 26 metre yüksekliğe, 65,5 metre uzunluğa ve 11 metre derinliğe sahiptir. Prusya Kralı III. Friedrich Wilhelm’ in emri doğrultusunda 1788-91 yılları arasında inşa edilen kapının batısında ; 1961 de Berlin duvarı yapılmış , tarafsız bölgede kalmış ve Doğu-batı geçişine kapatılmıştır. Ancak soğuk savaş sonrası bu kapı (1990 sonrası) iki Almanya’ nın birleşmesi ile tekrar açılmıştır. 2000 lerde yeniden restore edilmiştir. Ayrıca bu alanda Berlin İnfo desk bulunur!..Kapının kuzeyindeki Raum der Stille (Sessizlik Odası)’ de dinlenme imkanını bulabilirsiniz..

Alanın (Pariser Platz) güney kısmında gösterişli otel  Adlon Kempinski yer alır.

Adlonhotelberlin

Otele yakın alanda ayrıca Akademie der Künste (Berlin sanat Akademisi) ve bunun yanında da DZ Bank yer almaktadır. Ayrıca Amerikan, Rus ve Fransız büyük elçilikleri meydanda bulunan binalardandır.

 

Pariser Platz meydanı, doğuya doğru Unter den Linden adlı büyük bulvar ile devam eder. Meydan, Potsdamer Platz’ a Ebertstraße ile bağlanmaktadır..

Belirttiğimiz gibi kapı Doğu ve Batı Berlin arasında bir köprüdür. Kapının batı giriş alanı ; 18 th of March Square (meydanı), doğu giriş alanı da ; Pariser Platz (meydan) olarak adlandırılır.

Kapıdan, kentin batı bölgesi üzerinden uzun ve düz bir yolun (Straße des 17. Juni) Tiagarten meydanına ulaşımı sağladığı alana geçelim. Bu alan ; 18 th of March Square olarak adlandırılmaktadır. Bölge haritası için bakın;

berlinsınır

Straße des 17. Juni – Caddesinin sağ yan karşısında yer alan, Brandenburg kapısının kuzey yakasında, Platz der Republik isimli yeşil alan içindeki Alman Parlamentosu binasına (Reichstag) ulaşalım (haritada no.4).

Adres: Platz der Republik 1, 11011 ; Berlin Giriş : 08.00-00.00

Bina 1894 te inşa edilmiş olup, 1933’ e kadar ülkenin yönetimine ev sahipliği yapmış. 1933’ te binada çıkan yangını bahane ederek Hitler’ in yönetime el koymuş. Nazi yönetimi boyunca bina kullanılmamış. Berlin’ in bölündükten sonra Berlin Duvarı’ nın bir kaç metre ötesinde, Batı tarafında kalmış. 1999 yeniden revüze edilerek günümüzde Alman Parlamentosuna ev sahipliği yapmaktadır. Bina üzerindeki büyük cam kubbe, 360 derece şehir panaromasını sağlar. Kubbe ; yağmur sularının arıtıp su kullanımı yanısıra,  güneş panellerinden elde edilen elektrikle çok amaçlı kullanılmakta. Kubbe her gün 08.00-24.00 arası açık, ama giriş 21.45’e kadar. Giriş ücretsiz, fakat rezervasyon yapmanız şart. Kubbe ziyareti için web sitesinden randevu alın (yoğunluk hafta sonları!) yada sıra beklemeden kişi başı → 25 € ile bu alan cafe’ sinde birşeyler için..

berlin_reichtag

Sıra beklemek koşulu ile binaya ve bu alana giriş ücretsizdir (teras ücretli). Ön cephede : Dem Deutschen Volke = ithafen “Alman Halkına” yazılıdır. Binanın yanında 1949 da kurulan federal Meclis binası (Bundestag) (haritada no.5) bulunur.

Parlamento binasından sonra isterseniz Spree nehri üzerinde yer alan bir köprüden kuzey yönü ile karşı tarafa geçerek, Invalidenstraße üzerinden yürüyüp (ki buralar Berlin – Hauptbahnhof <HBf>, merkez tren garı yakınlarıdır) Berlin’ deki ünlü müzelerden ikisine gidebiliriz. İlki Hamburger Bahnhof (günümüzde çağdaş sanatlar müzesi, ), diğeride Museum für Naturkunde – Doğa Tarih müzesi‘ dir. Doğa müzesi dünyanın en büyük dinazor iskeletlerine ev sahipliği yapar (webadres : Invalidenstraße 43 – 10115 Berlin – Ulaşım : U 6 ; Tram M5-8-10, Bus : 142-147) (salı cuma, tam bilet 11, ind.: 5 €).

 

Biz Parlamento binası ziyareti sonrası bu alandan Brandenburg kapısına geri dönüyoruz..

Brandenburg kapısının batı tarafındaki (atlı heykelin arka tarafı) meydanın adı “Der Platz des 18. März /18th of March Square” dır. Meydanı kesen Ebertstrasse caddesi üzerinden bir kaç yüz metre güney yönüne yürüyerek  Holocaust Memorial anıtına ; Avrupa Yahudileri soykırım anıtına ulaşıyoruz ( haritada no.6 )

Der Platz des 18. März_berlin

 

Yol güzergahı – foto :

Berlin_Brandenburger-Tor-Panorama

 

Mimar Peter Eisenman tarafından tasarlanan sembolik mezarlık 2004′ te tamamalanarak, 2005 de II. dünya savaşının 60. yılı anısına açılmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında yaşamını kaybeden 6 milyon Yahudi’ ye adanan anıt, 19.000 m2 alanda her biri 2,38 metre uzunluğa ve 0,95 metre genişliğe sahip  2.711 adet beton bloktan ibaret bir labirenttir. Giriş ve çıkış alanı belli değildir.

Holocaust Memorial-berlin

Adres: Cora-Berliner-Straße 1 (Ulaşım : S1-2-25-26 / U5/ Bus 100-300-M8-M41-M48-M85)

 

Anıt mezarlığın önünden geçen Behrenstrasse caddesinden ilerleyip sol koldan Unter den Linden bulvarına girerek tekrardan ilk hareket alanına geliyoruz (Pariser Platz meydanı).

Pariser Platz & Brandenburg Tor (Meydan ve kapı bölgesine ait) Fotoğrafları :

Kapı ve Pariser meydanının doğu yakası geniş bir bulvar ile devam eder..

Unter den Linden :

Ihlamur ağaçları altındaki Bulvar (adını cadde ortasında bulunan ıhlamur ağaçlarından alır) ; Berlin’ in Mitte ilçesinde bulunan ve bölgenin en geniş (60 m.) olan bir bulvardır (haritada no.7).

Unter den LindenUlaşım : Brandenburger Tor, S Bahn ( S1 -2 – 25 -26 ) yada U Bahn ( U 5 ), Bus 100 * – 300 – N5   

 

Doğu ucu ; Brandenburg Kapısı’ndan Berlin Katedrali’ ne kadar uzanan 1,5 kilometrelik Under der Linden, kentin en eski bulvarı. 1573’ ten beri var olan yola güzel bir görünüm kazandıran ağaçlar, 1647’ de dikilmeye başlanmış. Doğu yönündeki ucu, Berlin Katedrali’ nin bulunduğu yerde Spree nehrini geçer ve Karl-Liebknecht-Strasse olarak devam eder. Batı ucu ise ; Brandenburg Kapısı’ndan sonra, batı Berlin tarafında Straße des 17. Juni olarak devam edecektir.

Map_of_Unter_den_Linden,_Berlin

Bulvarı orta alanlarında kesen Friedrichstraße civarı  moda evleri ve alış veriş merkezleriyle, cafe’ lere ev sahipliği yapar.

 

Bulvarda neler var ?

Batı yakasında ; İngiliz, Macar ve Rus büyük elçilikleri, Adlon Oteli, Operalar..

Orta bölüme yakın ; Friedrich Wilhelm (II) bronz heykeli bulunur (1839 – 51)(haritada no.8)

Statue of Friedrich II_berlin

Doğu yakasında ; kent kütüphanesi, Humboldt Universitesi (Unter den Linden 6, 10099 – Berlin ve St. Hedwigs-Katedrali, Bebelplatz yer alır ( harita no.9 ).

Bebelplatz, tarihte adı Opernplatz – Opera Square – olarak anılan meydandır ; 1947 sonrası – Alman sosyal demokrat lideri August Bebel adına ithaf edilen kare alandır.. 1933 te nazilerin kitap yakma olayının geliştiği alan olarak ta bilinir.

Bulvarın en doğusunda (Schloss Bridge yanı, spree nehir kenarı) neo klasik yapı  Neue Wache bulunur (Bekçi evi – Kral Friedrich Wilhelm III emri ile 1818′ lerde inşa edilen bir yapı – Unter den Linden 4). Yapı : “Savaş ve Diktatörlük Mağdurları için Federal Almanya Cumhuriyeti Merkez Anıtı” olarak hizmet vermektedir. Bunun hemen arkası German Historical Museum’ dur (Tarih müzesi – Unter den Linden 2).

Bu şekilde bulvar gezimiz sonlanır.

 

Spree nehri üzerindeki (Schlossbrücke) – köprüden geçerek Lustgarten parkına ulaşalım (rotamız Schlossplatz meydanı). Parkın bir yanında “Berlin katedrali – Berliner Dom“, diğer yanında da Altes Museum bulunur (haritada no.10).

Berliner_dom_AltesM.

 

Altes museum (old museum-eski müze) ; Museumsinsel / Museum İsland / Müzeler adası üzerinde bulunan bir çok müzeden birisidir. 1823 -30 yıllarında Prusya kraliyet ailesi adına inşa edilmiştir. İkinci kat özel kolleksiyonlar, ana kat ise Yunan kolleksiyonlarını içerir. Bina önü yeşil alan olup , heykellerle süslüdür. Pazartesileri kapalı, Salı-Pazar saat 10.00-18.00 arasında açıktır.  Bir tek bu müzeye girecekseniz normal fiyatı 12 € (İnd.;6 €) ; Müzeler adası ile birlikte ; 24 €. Adres: Am Lustgarten, 10178 Berlin. 

 

Berlin Katedrali /Berliner Dom (harita no.11) : Müzeler adasında bulunan Kaiser II. Wilhelm’ in yaptırdığı Protestan kilisesidir. Kilise Berlin’ in en büyük kiliselerinden olup, Katedral her yıl 100’ den fazla konsere ve etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Karışık bir mimari tarzı vardır. Barok’ tan Neoklasik’ e Rönesans’ tan, Gotik’ e birçok üslubun karışımı olan Kilise 2. dünya savaşında hasar görmüş ve 1975 -93 arasında yenilenmiştir. Friedrich I ve eşi burada gömülüdür. 114 m. yükseklikteki kubbesinden Berlin manzarası mükemmeldir.. Çalışma Saatleri : Pazartesi – Cuma  saat 09.00 – 18.00, cumartesi ; 09-17, pazar ; 12-17 arası açıktır. Giriş tam 10 € (18 yaşaltı 3 çocuk ücretsiz).. Adres: Am Lustgarten, 10178 Berlin .

Katedralin hemen bitişiğinde başka bir park alanı daha vardır.

Marx ve Engels Heykelleri (haritada no.12) : Müzeler adasının doğu bölümünde, Schlossplatz adı verilen eski kent sınırlarında kamuya ait par içinde yer alır. 1848 komünist akım liderlerinin heykelleri, 1986 da Alman Demokratik Cumhuriyeti yetkililerince oluşturulmuştur.

Statue of Marx and Engels

 

Bu parkın önünden geçen cadde “Rathaustrasse” dir. Cadde üzerinde bulunan kırmızı yapı ;

Rotes Rathaus ‘dır (harita no.13). 1861 – 69 yılları arasında Polonya’ da bulunan bir başka belediye binasından esinlenerek yapılmıştır. Alexanderplaz’ ın yanı başındaki Belediye binası, 2. dünya savaşında hasar görmüş ve 19551 – 56 da yeniden onarılmıştır.

Belediyenin tam karşı alanında, Eski Berliner Stadtschloss (Berlin City Palace – Berlin şehir meydanı) olarak adlandırılan yerde ünlü Neptün çeşmesi vardır (Neptunbrunnen). Çeşme 1891 de Reinhold Begas tarafından inşa edilmiş, 18 m. çap ve 10 m. yüksekliğe sahiptir. Prusya’ya ait Elbe, Ren, Vistula ve Oder nehirleri 4 kadın heykeli ile temsil edilirken , Roma tanrısı Neptün ise ortada yer almaktadır.

Bu cadde bizi az ileride Alexanderplatz meydanına çıkaracaktır. Caddeden ilerlerken Belediye binasının çapraz karşısında Berlin’in ünlü TV kulesi gözükür (Daha doğrusu pek çok alandan görülen kulenin giriş kapısına ulaşırız !)

** Sonraki sayfamızda..

 

booked.net

 
 

 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

Berlin : Ana Klasöre dön

 ANA Sayfa’ ya dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir