Berlin Gezi Notları. 2

 
 

BERLİN GEZİSİ – 2

(Bilgiler 2024 yılına günceldir)
 

 

welcom_berlin

Gezi Haritaları

Gezi yol haritamız.1

Walking Tour of Historic Mitte

                 

Walking Tour of Historic Mitte 2

 

Berlin Tv Kulesi ;

Fernsehturm (TV Tower) (harita no. 14) : Alexaanderplatz’ ın 368 m. yükseklikteki simgesidir.. DDR (Demokratik Alman Cumhuriyeti) tarafından 1965 – 69 arası yapılmış olan yapı, Almanya’ nın en yüksek yapıtıdır.

Kule üzerinde döner düzenekli restoran bulunur. 360 derece Berlin manzarası için çıkabilirsiniz (giriş-fotoğraf-içecek / 50 €, 2024).. Adres : Panoramastraße 1a, 10178 Berlin.. kule için tüm bilgiler – web

Artık Berlin’ in şehir merkezindeyiz .. Alexanderplatz meydanı  (harita no. 15).

Brandenburg Kapısı ve Reichstag’ ın doğusunda bulunan meydandır. İsmini Rus Çarı I. Alexander’ dan alan Alexanderplatz, geçmişinde hem şiddet olaylarının yaşandığı hem de barış ve özgürlük anılarının oluşturduğu meydandır.

Burası Central Berlin (Mitte) olarak ta bilinir. Neptün Çeşmesinin (Neptunbrunnen) ön tarafında yer alır. Halk arasında ismi Alex olarak adlandırılır. Meydanı çevreleyen binaların çoğu 2. dünya savaşında hasar görmüş, sonra yenilenmiştir. Merkezde bulunan bu meydan ayni zamanda ulaşımda odak noktadır. Tarihte 1800′ lü yıllarda Rus imparator Aleksandr’ ın kenti ziyareti ile adlandırılan ve hayvan pazarı olan meydan, 19 . yy sonrası popüler olmuştur. Alexanderplatz’ ın yakınlarında Park Inn Berlin binası ve Weltzeituhr bulunuyor. Meydandaki 1969 yapımlı dünya saati (Weltzeituhr) ilginç görüntüsü ile dikkati çeker..

Weltzeituhr_berlin

Alexanderplatz Bhf (Berlin) (S+U): S3, S5, S7, S9 / U2-5-8  ; Tramvay M4-5-6  ; Bus 100-200-300-N8

 

Alexanderplatz meydanından Karl – Liebknecht Strasse – caddesi üzerinden U – dönerek, TV kulesi yakınında yer alan bir kiliseye ulaşırız.  St. Marien Church (harita no.16).

St. Marien Church_berlin

Berlin’ de 2. en eski orta çağ kilisesidir. 1270’lerde yapılan kilise, 1380′ lerde yanmış ve yeniden yapılandırılmıştır.

Kilise’ nin karşı tarafında Berlin’ de ilk sinagog özelliğini taşıyan yapıtın kalıntılarını bahçe alanında görebilirsiniz (First Synagogue – harita no 17) ..

 

Buradan yönümüzü biraz kuzeye çevirip, Hackescher Markt cadde boyunca yürüyelim (harita no.18). Burası Mitte için, müzeler ada bölgesi olmakla beraber, aynı zamanda gezi alanı için bir dinlenme – yemek ve içme alanıdır (durağıdır). Yanı başında caddenin ismi ile özdeş olan S bahn durağı bulunur (S3 – 5 – 7 – 9).

hackescher_markt_sbahnhof

 

Sonraki durak buradan Burgstrasse cadde aracılığıyla Müzeler adası olacaktır (Museuminsel – Museum İsland)(harita no.19)..

Museum İsland
Museum İsland

Spree nehri tekrar geçilerek tekrardan Berliner Dom yakınlarında olacağız. Burası dünyaca ünlü bir kaç müzeye ev sahipliği yapar ( web.1 ) ( web.2 )..

Harita :

Karte_berlin_museumsinsel

☛  Mitte ilçesinden geçen Spree Nehri’ nin üzerinde bulunan bir adanın kuzey kanadında, 1 kilometrekarelik alana sahip müzeler kompleksidir (1824 – 30) . 1990’ da Almanya’ nın da birleşmesiyle savaş sonrası doğu ve batıya bölünmüş olan koleksiyonun yeniden bir araya getirilmiştir. Bu alan 1999’ dan beri UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’ nde bulunmaktadır.

Ada ; 5 müzeden ibaret kompleksi içerir.

Museum Island_maps

 

✅  Altes Museum : (Eski Müze) Karl Friedrich Schinkel’ in siparişi üzerine 1830’ da tamamlandı.
✅  Neues Museum : (Yeni Müze) Friedrich August Stüler’ in planlarına göre 1859’da tamamlandı. Destroyed in II. Dünya Savaşı’ nda yıkılan müze, David Chipperfield tarafından yeniden inşa edildi ve 2009 yılında yeniden açıldı.
✅ Alte Nationalgalerie : (Eski Ulusal Galeri) 1876’da tamamlanan müze, aynı zamanda Friedrich August Stüler tarafından tasarlandı, banker Joachim H. W. Wagener tarafından bağışlanan 19. yüzyıl sanat eserlerine ev sahipliği yapmaktadır.
✅  Bode Müzesi : Adanın kuzey ucunda bulunan müze, 1904’ te açılmıştır ve sonrasında Kaiser-Friedrich-Museum olarak adlandırılmıştır.  Heykel koleksiyonlarını, geç dönem antik ve Bizans sanat eserlerini sergilemektedir.
✅  Pergamonmuseum : kompleksin son müzesi 1930’ da inşa edilmiştir. Büyük bir şekilde yeniden kurulmuş çoklu ve tarihsel olarak önem teşkil eden eserleri bulundurmaktadır.

* Kaynak : Tr.Wikipedia

 

Müzeler adası için Gerekli bilgiler :

  • Address : Museumsinsel (Bodestraße) – 10178 Berlin
  • Internet : web

 Müzeler adası için genel bilgi – web

  • Müzeler – Giriş Ücretleri & Online Bilet (bazı müzeler için en az 1 ay öncesi rezervasyon gerekir!- ücretler değişkendir) → Buradan
  • MuseumPassBerlin (3 günlük-2020 yılı) → Tam :  29 €  / İnd. : 14.50 € ( bazı müzeler pazartesi ve salı kapalı!..Dikkat!).

Berlin Museum Pass ; Bu kartı alarak 3 gün boyunca 30  müzeyi ücretsiz ziyaret edin ! Müzeler arasında ;  Old National Gallery,  Old Museum,  Bode-Museum,  New Museum ve  Pergamonmuseum. & Das Panorama dahildir (tam kart ; 32 – İnd. : 16 €’ dur).

Museum İsland ( harita ) :

museumisland_berlin_maps

 

◉  Altes Museum – Eski Müze – web :

Altesmuseum_berlin2

Am Lustgarten 1 – 10178 Berlin

Prusya Kraliyet Ailesi’ne ait sanat eserlerini sergilemek amaçlı mimar Karl Friedrich Schinkel tarafından tasarlanmış müzenin yapımı 1830’ da tamamlanmış. Kraliyet ailesinin sanat koleksiyonunu halka açmak amaçlı açıldığından ismi ilk başlarda Kraliyet Müzesi iken, 1845’ te değişmiş. Müze Berlin Kathedrali’ ne 2 dakika yürüme mesafesinde.
Pazartesileri kapalı, Perşembe günleri 10.00-20.00, diğer günler ise 10.00-18.00 saatleri arasında açık. Üst katlar saat 11.00’de açılıyor.

 

◉  Alte Nationalgalerie / Old National Gallery ( harita no.21 ) – web :

AlteNationalgalerie_berlin

Bodestr. 1-3 , 10178 Berlin 

Eski Ulusal Galeri. Bodestrasse’ de yer alıyor. Sanat  Galerisinde Almanya’nın 19. yüzyıla ait eserleri var. Monet ve Caspar David Friedrich’ in ünlü eserlerini de görebilirsiniz. Pazartesi’ leri kapalı, Perşembe günleri 10.00-20.00, diğer günler ise 10.00-18.00 saatleri arasında açık. 

 

◉   Neues Museum  :

Neues_Museum_Berlin

Bodestraße 1-3, 10178 Berlin

Yeni müze : meşhur Kraliçe Nefertiti’ nin Büstü ile bilinir. Taş devrinden Ortaçağ’a kadar Mısır ağırlıklı olmak üzere birçok milletin eserlerini inceleyebilirsiniz. Biletle beraber ücretsiz audio-guide sunumu var. Müze perşembe günleri 10.00-20.00, diğer günler 10.00-18.00 saatlerinde açık. Müze kapanmadan en az 1 saat önce orada olmalısınız yoksa girişler kapanıyor.

 

◉  Bode-Museum – web   :

Bode_Museum_berlin

Bodestraße 1-3 , 10178 Berlin Mitte 
Pazartesi kapalı – Perşembe günleri 10.00-20.00, diğer günler 10.00-18.00 arası açık.

1900’ lerin başında Kaiser-Friedrich ismiyle açılmış bir müze, ama sonradan Wilhelm von Belde’ nin ismi verilip Bode Museum adını almış. Müzede ağırlıklı olarak Bizans dönemi eserleri, madeni para vs. gibi o döneme ait kalıntılar ve sanat dalları sergileniyor. Ayrıca İtalya’dan ve Anadolu’dan arkeolojik kazılarda çıkarılmış eserler ve heykeller de var. Audio-guide’ lar ücretsiz!.

 

◉  Pergamonmuseum (harita no.20) – web  : Pergamonmuseum yani Türkçe ismi ile Bergama Müzesi (kuruluş 1910). Klasik antik dönem, yakındoğu, İslam ve doğu eserlerine ev sahpliği yapar. En değerli eser, Bergama Sunağı’ dır (İ.Ö 2. yy).. Kalıcı koleksiyonunda olan ünlü eserler; zamanında! Türkiye’ deki Bergama’dan Almanya’ ya para karşılığı tabir-i caiz ise satılan!! Zeus Sunağı ve Babil’ in meşhur İştar Kapısı..

Türkiye’ den Bergama antik bölgesinden getirilen bu eser ; Zeus ve Athena’ ya adanmış olan sunaktır. Müzenin diğer önemli eserleri ; Babil Tören alayı sokağı ve Miletus Pazar kapısıdır. Perşembe günleri saat 10.00-20.00 diğer her gün 10.00-18.00 arası ziyarete açık. EK NOT ; 16 nisan 2024 sonrası Müzeler adasında bazı müzelerde çalışmalar vardır (Kapalı!) . Bergama Müzesi inşaat çalışmaları nedeniyle tamamen kapalıdır. Açılış tarihi? 2025-26

 

Bu arada Berlin’ in Mitte gezi bölgesinde yer alan önemli müzeler için aşağıdaki haritaya bakabilirsiniz.

mittemuseummaps

 

Pergomon müze önünden geçen caddenin (GeorgenStrasse) ilerisi Mitte için büyük bir cadde ile sonlanır (Friedrichstrasse – harita no. 22) ..

Friedrichstrasse_berlin

Burası S ve U bahn hatları için büyük bir istasyon içermekle beraber , ulaşımda ring merkezi sayılır. Kalabalık olan bu cadde de : restoran ve mağazalar yanı sıra 5 € karşılığında sosisli sandviç satan sokak satıcılarını ve  seyyar ızgara servislerini görebilirsiniz..

 

Eski ve Tarihi Mitte yürüme gezimiz genelde doğu Berlin alanlarını görerek burada sonlanmıştır.

* Sonraki sayfada Berlin’  in Batısını gezeceğiz..

 

 
 

booked.net

 
 
 

Önceki Sayfa – Sonraki Sayfa

Berlin : Ana Klasöre dön

 ANA Sayfa’ ya dön –

 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir